ДНЕВНИК ЗА СЪРДИТИ СТАРЧЕТА :)

Темата е заключена.
Прескочи до:

26.09.14
10:30

Скъпа моя Джулия :) Много много мило мнение от твоя страна, приемам го супер сериозно и ще ти отговоря смислено :)
1.Toва колко са? :) това са 92,5кг +/- 1 кг, зашото дисковете и лостът не са Елейко :) лосът е 16 кг, дисковете са 2х20, 2х7, 2х10 и 2х1.25кг, понеже не се вижда- VGA камера на телефон наш набор :)

2.Имаш брутална техника,и то на видимо леки за теб кила  :D Честно и откровено,нямаш никакъв технически прогрес при тягата още от първата ни онлайн среща (dull)

Тук си напълно права, но ще обясня защо не виждаш подобрение :)
1. Снимам само най ПОТРЕСАЮЩО гърчавите си серии с максимални за крехкото ми телце килограми. тъй като не сте виждали красивите ми шестици, осмици и десетки на по-леки кила, изглежда, че регресирам тотално :) Не търся повишаване на работната тежест, просто поддържане на едно прилично за русо момиченце ниво в залата. :). Този последния клип е доста изнасилен, защото все пак това е максимална тежест за момента- краката, задника, гърдите, всичко ме болеше - мускулна треска, от предишния ден, но въпреки това желанието ми да не пропусна тягата беше по-голямо . И съм много доволна от резултата. Без да полагам никакви тренировъчни усилия в покачване на работни тежести, последната половин година те мръднаха с няколко кг и повторения нагоре. Бавно и безславно :)

2. Не целя никаква промяна в  начина си на дърпане. Познавам деликатната си телесна конституция много добре, знам мускулите под сланината какво могат и какво не и как и с тъй наречената си и ВЪПИЮЩО ГРЕШНА техника успявам всичките ми слабости да се компенсират. За мен този вариант- който не е истинска сумо тяга, е най- удачен, въпреки че не препоръчвам на никой да ме ползва като ориентир. Както казва един умен човек” да се прегърбиш е може би единственият най-добър начин да подобриш лостовите си механизми в стартовата позиция на тягата”. Усещам разпределено натоварване върху цялата задна верига и нямам особен дискомфорт, а щом започнах да практикувам тяга всяка седмица по веднъж дори нямам забележима мускулна треска.

Напълно съм съгласна със споменатата статия, в която се твърди, че” огъването на гърба подобрява лостовите механизми в долната част от движението по почти всеки възможен начин. Така че, вместо да остави щангата закована към пода, тялото приема позиция за по-добър лостов механизъм като огъва гърба малко по малко, докато възможностите му се подобрят дотолкова, че лостът да започне да се движи”
За мен това се оказва напълно вярно при тежките щанги. Когато кг са с 10-20 надолу, вече мога да си позволя повече работа с краката, които по принцип са най-слабата ми част. Определено над кръста съм по-здрава, отколкото под него. И тъй като нямам амбиции за подобряване на постиженията в тази област, а по-високите кг биха изисквали по-голямо внимание и техника, мисля, че за момента вдигането ми е един приемлив компромис с най-доброто. :)

3.Лошото е,че приятелят ти те окуражава.Но/по спомен,който се надявам да не ме лъже/и той има такава техника”“.

Е,тук не съм съгласна. неговата техника си е негово изобретение. Трябва да призная, че на него много добре си му се отразява.
Радвам се , че ме окуражава, защото без него този ден нямаше изобщо да опитам такива кг. Прецени, че мога да ги вдигна въпреки воплите ми, и наистина ги вдигнах и то цели 3 пъти.

Ако се стегнеш добре,преспокойно ще изтеглиш тази щанга с перфектна техника,да не казвам,че и повече бройки ще направиш.Такова изгърбване,ако изобщо е приемливо,е приемливо в случаи на максимални единици,двойки,ако щеш и тройки айде..но на ОЧЕВАДНО лека за теб  щанга е грехота :)
Това беше изключително мил и щедър комплимент (bow) (bow) (bow), който обаче не е верен. :) Това в случая е максимална тройка, която щеше да бъде ПОТРЕСАВАЩА  единица без юнашкото подвикване отстрани. До преди 2-3 месеца максимално вдигах един-два пъти 90кг - има ги в галерията- точно предишния клип и затова не съм се насилвала за нещо по-малко от 8х80кг  примерно, но онази седмица пробвах пак и на 90 направих цели 6. А 3х92 си беше мечта :) Все пак и теб сме те гледали и то не отдавна в сърцераздирателни дърпания, от които чак ме заболява.
Тъй мога, тъй си вдигам. :) Който може по-добре ... абе живи и здрави :)

26.09.14
10:55

Леле, колко изписа, защото ти казаха, че ти е крива тягата (което е самата истина)! Представям си ако някой ти беше разкритикувал прическата какво щеше да последва! Поне “Война и мир”, но без Наташа Ростова.
Да не говорим, че освен ако нямаш трибойски абмиции, класичестката тяга в много отношения е по-удачен вариант от тази версия на “пауър”-тяга, която правиш сега. :)

26.09.14
11:03

Ами Боби, имах време, изписах :)
Не мисли, че съм го направила, защото съм засегната. НАПРОВИВ. Благодарна съм за всяко мнение и ще ми е от полза.
Искам да изясня защо правя дадено нещо, тъй като това е форум и не със всички си общувам очи в очи, още по-малко ще разберат хора, които виждат 2-3 клипа годишно.
Аз искрено й благодаря за съвета и загрижеността, какво и на всеки, който ми дава съвет или критика. Разбирам какво ми е казала, взела съм си едно наум и щом тя вярва, че мога нещо, значи мога да пробвам по-нанатък, нали :)
Просто обясних, че знам какво правя и как изглежда, и че го правя с някаква мисъл в главата. 
Благодаря и на теб- това е смисъла на форума, обменяне на мнения.
По-здрави. :)

26.09.14
11:07

Класическата тяга конкретно в “моето” отношение не ми позволява да вдигна повече от 70- 75 кг, и то с наистина крива техника.
Пише ми се, няма с кого да си коментирам тези неща. :(
П. С. Не съм чела “Война и мир”, не ме линчувай :)

26.09.14
11:15

казано от Queen Cobra на 26.09.14, 11:07:

Класическата тяга конкретно в “моето” отношение не ми позволява да вдигна повече от 70- 75 кг, и то с наистина крива техника.
Пише ми се, няма с кого да си коментирам тези неща. :(
П. С. Не съм чела “Война и мир”, не ме линчувай :)

А защо ти трябва да вдигаш повече от 70? Какви цели преследваш с тягата?

26.09.14
11:23

Ophiophagus hannah, наистина понякога да се изгърбиш е начин да си подобриш лостовата система, но е добре да се прави разлика между изгърбване и флексия в лумбалната област. Особено при тяга.
А че ти технически си зле - зле си. И на тяга и на клек. Не виждам какво пречи да си подобриш техниката, особено щом твърдиш, че не гониш максимални килограми.

26.09.14
11:42

защото мога :)
Защото 90-95-100 са > 70-80 :)
защото се чувствам доволна от резултата-физически и емоционално.
защото се чувствам по-здрава и по-силна.
защото не виждам нещо грешно в техниката си. Както казах- за мен си е супер. Най-удобният начин да вдигна най-много. Има много добри примери за този както каза вид  пауър вдигане. (приятелят ми също не е на последно място в тях:) )
защото вдигането е валидно , щангата е вдигната и тазът е заключен. Няма придърпвания по бедрата и др. Това е доста важно.

Вдигам тежко сигурно 1 път на месец-два. Не виждам проблем да изпробвам максималната си сила няколко пъти в годината.
през останалото време работя по техниката си. :) Честно.
Това са моите доводи-сега не се засягайте, че съм изписала “Под игото” :)

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 26.09.14 11:43.

С това мислене резултата е да не можеш след време сама да си връзваш обувките. Както казва народа “Не питай старило, питай патило” ;)

26.09.14
11:46

казано от Херцог Трън на 26.09.14, 11:44:

С това мислене резултата е да не можеш след време сама да си връзваш обувките. Както казва народа “Не питай старило, питай патило” ;)

Наистина се надявам да грешиш.
Истината е някъде там, Херцоже, ще се стремя към нея :)

26.09.14
11:49

казано от Queen Cobra на 26.09.14, 11:42:

защото вдигането е валидно , щангата е вдигната и тазът е заключен. Няма придърпвания по бедрата и др. Това е доста важно.

С това мислене ще се потрошиш много скоростно.

казано от Queen Cobra на 26.09.14, 11:46:

казано от Херцог Трън на 26.09.14, 11:44:

Наистина се надявам да грешиш.
Истината е някъде там, Херцоже, ще се стремя към нея :)

Истината е, че вдигането ти поне за мен е “пълен потрес”. Да, щангата е горе. Но на каква цена? Been there, да не можеш да се вържеш/да не можеш да си обуеш гащите е крайно неприятно, вярвай ми. Пет човека ти го казват, помисли дали искаш да се пречукаш от гордост/его/инат.

26.09.14
11:54

Въпреки заплашителното предсказание, Марги, знам, че ми мислиш доброто :)

26.09.14
11:56

клек :

тяга :

добрия пример(предполагам) :

Когато фактите говорят боговете мълчат

26.09.14
12:07

този “добър пример” е от преди година. Нищо особено.
Има същата бройка на 250кг и 4х270кг без колан с фитили на тренировка. И 1х275кг на състезанието без екип миналата година.
Така че не е лош пример, да. :)

26.09.14
12:23

Като гледам как му увисва лоста на фитилите и ръцете изключват след 3-тото повторение, колана каква роля играе при 9х250 ??? ;) (да се чете: заболя ме кръста при гледането)

26.09.14
12:30

Понеже ми стана интересно, извинявам се за нахалството но, може ли някой от горните коментиращи да сподели клипче на което той показва правилна техника на клек или тяга с такова съотношение тежест/лично тегло?

26.09.14
12:34

казано от NightCrawler на 26.09.14, 12:30:

Понеже ми стана интересно, извинявам се за нахалството но, може ли някой от горните коментиращи да сподели клипче на което той показва правилна техника на клек или тяга с такова съотношение тежест/лично тегло?

Ами аз затва си правя тяга в друго съотношение тежест/лично тегло ;)

Аз се извинявам за нахалството, но “Ти кой беше?” :D

26.09.14
13:00

казано от Херцог Трън на 26.09.14, 12:35:

Аз се извинявам за нахалството, но “Ти кой беше?” :D

Обикновен и любопитен, четящ понякога форума потребител.
И понеже минахме на “Ти”, ти пък кой си и какво те интересува?

Необикновен потребител на форума :D Интересува ме, защото тонът ти беше сякаш държиш някаква сметка ;)

26.09.14
13:10

Не мисля че е прозвучало така, а и не познавам лично никой, за да държа някаква сметка.Просто ми стана крайно интересна дискусията и понеже не видях примери а само критика, полюбопитствах.
Освен това, мисля че ще е интересно и ще е добър пример един подобен клип с правилна техника за всички, които се интересуват, не мислите ли?
Едит: подозирам, че като “необикновен потребител” има какво да покажеш или греша?

Мнението беше редактирано от NightCrawler на 26.09.14 13:11.

26.09.14
13:19

Ники, скачаш за щяло и нещяло. Дай първо с добро, пък после с лошо е най-лесно :)

Искането ти е :

1. Несериозно
2. Глупаво

Клипове с правилна техника на тяга има хиляди - дано не се налага да ти обяснявам как да ползваш гугъл и ютуб ;)
Ако пък не виждаш неправилното в техниката на клиповете, значи имаш много сериозен проблем ;)

Поздрави ;)

Едит : Вито, това не е лошото :D

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 26.09.14 13:23.

26.09.14
13:22

казано от Херцог Трън на 26.09.14, 13:05:

Необикновен потребител на форума :D Интересува ме, защото тонът ти беше сякаш държиш някаква сметка ;)

Странно изказване и к’во като е нов потребител няма право на глас ли ?

Виж ми горното мнение ;) Аз спирам да коментирам - така или иначе мислех да го направя преди коментара-предизвикателство :) Живи и здрави да са хирурзите, ще има работа за тях :)

26.09.14
13:39

казано от Херцог Трън на 26.09.14, 13:22:

Искането ти е :

1. Несериозно
2. Глупаво

Клипове с правилна техника на тяга има хиляди - дано не се налага да ти обяснявам как да ползваш гугъл и ютуб ;)
Ако пък не виждаш неправилното в техниката на клиповете, значи имаш много сериозен проблем ;)

Поздрави ;)

Едит : Вито, това не е лошото :D

Според мен, горните две точки спокойно може да се вържат с теб.
1.Защото е несериозно да подхождаш агресивно и дори да не прочетеш, че ме интересуват точно определени клипове, на точно определени хора.
2.И глупаво, защото нивото ти на форумна култура е като на петокласник, който започва да обижда безпричинно при първа възможност на нормално зададен въпрос.
За твоя огромна изненада, мога да използвам гугъл и ютуб, където съм гледал много професионални изпълнения на клек и тяга и знам каква е разликата.Мисля че, момичето на което е дневника, също знае и се старае да минимизира грешките си.
Благодарение на търсачката, намерих и твои клипове и снимки.Затова си мисля, че човек, който се е занимавал толкова години и си е сложил дори етикет бодибилдър под профилната снимка, а изглежда като избягал от дебелариум, трябва да е далеч по-скромен в изказванията си, колкото и каквото и да вдига.
Съжалявам ако съм прозвучал грубо, ако администраторите намерят за уместно, моля да изтрият този мой коментар.
И без това нямам намерение да продължавам да участвам в диалог от подобен характер с подобен потребител.
Бъдете здрави и се усмихвайте повече!

Мнението беше редактирано от NightCrawler на 26.09.14 13:40.

26.09.14
13:44

Въпреки преливащия на талази от мнението ти сарказъм, заради който обикновено не бих си направил труда да отговоря, ето клипче на една тройка на 230 кг без фитили и колан:

Има още какво да се иска, но при всички случаи е по-добре от изпълненията на авторката на дневника, както и на приятеля й.

26.09.14
13:45

Само да напомня на всички ви, че дискусията е относно техниката на изпълнение на мъртва тяга от страна на Кобрицата и по принцип.

И тъй като не желая мнението ми да се чете само като забележка: Кобре, изкривяването на гръбнака може и да ти дава някое килце на щангата, но със сигурност ще ти вземе някоя и друга годинка в залата.
Вероятно е вярно там онова за лоста, но то е оправдано само когато се цели вдигане на по-голяма тежест със състезателна цел, т.е. преследване на постижения от официален характер. Разбирам, че по-тежката щанга ти дава повече самочувствие, но техниката на изпълнение е много по-важна от килата както за ефекта на движението върху работещите мускули, така и върху цялостното ти здравословно  състояние. Ти казваш, че си нагласила техниката си, така че да компенсира слабостите ти, но според мен това не е правилно. Не бива да се прави компромис с изпълнението на движението за сметка на слабостите. Много по-правилно и продуктивно, в дългосрочен и здравословен план, е да се работи за отстраняване на слабостите и да се запази правилното изпълнение, дори и с по-малки тежести и с риск за временен застой в ръста на щангата.
Това, което аз виждам в твоето изпълнение е, че композицията на тялото ти е неправилна още от самото начало на движението. Вероятно така си свикнала още от самото начало, защото компенсираш слабостите си, но те съветвам да преразгледаш приоритетите си и да наблегнеш на правилното и безопасно изпълнение. Няма да коментирам добри или лоши са примерите, които имаш, защото нямам представа какви са, но на клипчето с клека ясно се вижда как усукваш целия си гръбнак, а хората около теб те окуражават, което е изключително нередно. По този начин се създават грешни навици, които водят до контузии.
Надявам се да съм полезен.
И за протокола - нямам клипче, на което да вдигам подобни съотношения тегло:щанга, точно поради робуването на правилното и безопасно изпълнение.

26.09.14
13:51

казано от Boby_ на 26.09.14, 13:44:

Въпреки преливащия на талази от мнението ти сарказъм, заради който обикновено не бих си направил труда да отговоря, ето клипче на една тройка на 230 кг без фитили и колан:

Има още какво да се иска, но при всички случаи е по-добре от изпълненията на авторката на дневника, както и на приятеля й.

Благодаря, Boby_!
Аз точно това исках да видя, тоест подкрепена с факти критика.
Съжалявам за мнението ти, относно това, че намираш сарказъм в този мой съвсем нормален според мен въпрос, но за съжаление често така се получава в мрежата.
Отново благодаря и хубав ден! :)

26.09.14
13:55

казано от NightCrawler на 26.09.14, 13:51:

Аз точно това исках да видя, тоест подкрепена с факти критика.

Пропуснах да си довърша фактологията. На този клип се вижда, че и аз правя флексия в кръста, макар и по-малка. Известно време след това се контузих и то на по-малка тежест. След като се нагълтах с НСПВС, сега съм се върнал с около 50 кг назад в тягата, използвам само надхват и се опитвам да си променя заучени за повече от десетилетие навици.
По-изчерпателно от това здраве му кажи. А и мисля, че като препатил имам пълното основание да се опитвам да предпазя някой друг от същите грешки.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.09.14 13:55.

26.09.14
14:00

казано от Queen Cobra на 26.09.14, 11:54:

Въпреки заплашителното предсказание, Марги, знам, че ми мислиш доброто :)

Това не е предсказание, защото нямам гадателски способности.
Това е изказване породено от искрения ужас, който изпитвам при вида на всеки от твоите тренировъчни клипове. Този ужас се обуславя от познанията, които имам по анатомия и биомеханика.
Опитът (личен и с други хора) е доказал през годините, че подобни движения не водят до нищо добро.
Написах го с надеждата да съм един от хората, които те карат да се замислиш над това, което правиш. Тренировките не са единствено количествено измерени преместени в пространството килограми. Тренировката би трябвало да е изграждане на определени качества, които да помагат за ефективни движения, независимо дали се работи с допълнителни тежести или със собствено тегло. Ако тренираш с мен, бих ти свалила работните тежести поне на половина, и бихме учили базови неща, свързани с позиция на стъпала, таз и гръбнак. :)

26.09.14
14:07

аз съм трогната...
искрено...
раздвижихме обстановката...
имаше нужда :)
тук имало хора, с които дори не се познаваме на живо, а са по-загрижени за мен от собствената ми майка...
дори от хора, които не тренират с тежести...
Благодаря Ви! Най-сърдечно :)
Юлия питаше, отговорих й. Боби ме попита - отговорих. Толкова по въпроса.

Найткроулър нещо се е впуснал в словесни двубои. Нека пазим добрия тон. Ще му дам личен пример. Някога във форума писах на Блага, че ...не съм възхитена от физиката й... сега стана фитнес състезателка.
Един ден Херцога ще извади пресата на Лазар Ангелов или по-добре на Рич Фронинг и ще си изяде пръстите.

Мога да дам много примери за подобни изпълнения по залите- ще кажете, че са грешни и травмиращи, на хора с потресващи дисбаланси и липса на елементарна двигателна култура и пр.
Мога да дам много примери на профи трибойци, които вдигат така- ще кажете, че са професионалисти и рискът при тях е оправдан и цялата им подготовка е на друго  ниво.
Няма да се впускам в спорове.

Още в началото казах- тренирам както и колкото си мога .
Жива съм, здрава съм, доволна съм от себе си- 3 неща, които не се срещат често заедно :)

26.09.14
14:08

Мира, техниката ти на клек хич не е добра, отнасяш всичко на тазобедрените стави, затова и гъза ти се криви наляво, надядно, при такъв наклон ще те удари и кръста при по-голяма тежест и гледам някакви пророчества тука се правят - ще ти кажа точно къде - дясна страна над таза.

26.09.14
14:12

казано от Queen Cobra на 26.09.14, 14:07:

Мога да дам много примери на профи трибойци, които вдигат така- ще кажете, че са професионалисти и рискът при тях е оправдан и цялата им подготовка е на друго  ниво.

Не знам в България колко точно професионални трибойци има, но това е отделна тема. Говорила ли си си с тях какви поражения имат по междупрешленните дискове, а някои дори и по самите прешлени? Аз съм и знам.
Загриженост изпитвах в началото, преди да видя колко яростно защитаваш правото си на травмираща техника. Имаш го, разбира се.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.09.14 14:13.

26.09.14

аз съм трогната...
искрено...
раздвижихме обстановката...
имаше нужда :)
тук имало хора, с които дори не се познаваме на живо, а са по-загрижени за мен от собствената ми майка...
Благодаря Ви! Най-сърдечно :)

Още в началото казах- тренирам както и колкото си мога .
Жива съм, здрава съм, доволна съм от себе си- 3 неща, които не се срещат често заедно :)

Аз пък реших, че си публикувала клипчето, защото искаш мнения и препоръки.
Моя грешка.

26.09.14

Наистина е чудесно да има такива дискусии, които да се четат от начинаещите във форума.
Има чудесни примери.
Не давам себе си за такъв, нито околните ми.
Маданеца много  добре е мотивирал мнението си.
Както казах, стремя се към истината и си вземам забележка за всичко, което се пише.

26.09.14
14:14

не знам защо намирате някакъв спор в това което пиша. Казах, няколко пъти, че е полезно и благодаря. Какво не е ясно?

26.09.14
14:16

Предполагам визираш мен. Това че не тренирам с тежести не означава че не съм го правила. Просто за себе си съм преценила че това не ми е необходимо и не ми доставя нужното удовлетворение.

Има си базови правила, които важат с или без тежести
!!! Винаги съм твърдяла, че човек не владее ли собственото си тяло, никакви тежести извън него не би могъл да контролира.

26.09.14
14:18

Блага- права си. Имам някакъв проблем с баланса ляв-десен крак. Изправям се предимно на левия, колкото и да е странно.
Затова и не слагам тежко и не се насилвам за неща, които не ми се отдават. Затова клякам на 50-60 кг и се опитвам да подобрявам формата.

26.09.14
14:25

Само не разбрах с какво това , че благодаря  за загрижеността, ви подразни? Сложих дори усмивка, за да покажа добрите си чувства :) Ето така ;)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1