26.09.14
16:19
Да, май в опита си да тръгна с таза, прекалявам :) Ще го мъча, но ще го докарам до правилно изпълнение.
Б*си един на пръв поглед елементарен клек колко много детайли всъщност има, които могат да обърнат каруцата.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 26.09.14 16:21.
27.09.14
21:27
10 мин. кростренажор на макс за загряване
3 пъти:
20 лицеви опори
10 колелце от колене
15 мин. разтягане; клекове, добро утро, главоколянна поза, напади, бутане на стена легнал, жабешка поза и разни други дето не им знам имената.
28.09.14
21:29
Днес - тренировка баскетбол.
Някой ми вкара жесток лакет от външната страна на предмишнацата при една от борбите и сега имам топче там, а сгъването и стискането на юмрука ми причинява силна болка, та утрешната тренировка е под въпрос (dull).
Приятна вечер!
29.09.14
15:47
Кондиционна, на гладно, след 20 часа “фаст” (без бцаа, че пак свършиха):
3 пъти, без почивки никъде:
Клек : 5х110
Военна/пуш преса прав: 3х55 ( тук единия път бяха 2 повторения )
Скок на кутия 0.5м: 5
Лег раменен: 5х75
Суинг до хоризонтала с 16кг пудовка: 10 на ръка
3 пъти, без почивки никъде:
Тяга надхват : 1х150
Обръщане и изтласкване от земя: 2х70
Набиране неутрално : 3х18
Набиране макс широко : 3хСТ
Лицеви опори : 5х20
———————————————————————————————————————————————————————-
Много слабо днес! Май не е добра идея след баскетбол този тип тренировка. Може да я изместя във Вторника, а Понеделник да е почивен.
Не можах и да се наспя като хората, защото цяла нощ ми тупти ръката, където ме удариха - сега е червено там и още е леко подуто и болезнено. Цяла сутрин съм на лекции и гледам като зомби, много се чудех дали да тренирам.
Както и да е.
Клека почва да ми харесва, макар и доста по-плитък от преди, но мисля, че паралела си го минавам като пич, така че се брои :D
След тренировка, умрял от глад, се натъпках като прасе и най-накрая ми просветна :)
След малко ще сложа и клипчета.
Приятен ден!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 29.09.14 15:48.
29.09.14
15:55
Едно от загрявката, 5х100:
Една от работните серии, заедно с военна/пуш преса:
И последната серия тяга + обръщане и тласкане:
Тягата маааалко крива, но бях много уморен вече :)
29.09.14
16:28
И един кратък анализ на клека:
+гърба е сравнително прав
+не отлепям вече петите
+тръгвам основно с таза
+тежестта пада главно на средата на стъпалото и назад, към петите
+нямам вече but wink
-не е много дълбоко, паралела го минавам, ама аз искам още (grin). Тук трябва мобилност още. Работя по въпроса
-още стабилност ми трябва, работа за ядрото. По-тежък планк, може би и коремни преси с тежест, и добро утро
-още съвсем малко по-изправен, за да дръпна тежестта повече към петите. Това е следствие от горните две.
-коленете - тук не знам дали всъщност това е проблем - както и да клякам, те все напред излизат
п.с. вашите коментари, забележки, съвети и мнения са добре дошли, приемам всякаква критика :)
Ето скрийншот:
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 29.09.14 16:36.
29.09.14
16:38
Това с коленете според мен зависи най-вече от телесната структура на човека. Има хора с по-дълги, има и с по-къси крайници. При различните хора хода на движението ще е различен. Това е като 2 автомобила от различен клас- радиуса на завой ще е различен.
На второ място зависи от мобилността.
На трето от техниката, причинена от моментното състояние - умора, недоспиване и т.н. Тялото винаги ще се опитва да компенсира физическото неразположение за сметка на техниката.
Според мен клека ти е екстра, няма какво да се втилясваш.
29.09.14
19:10
Много стабилен клек. Сякаш съм търсил клип “How to squat with perfect form”.
29.09.14
20:15
Кръстев, шапка ти свалям :). Много ме кефи как си правиш анализ на клека, че и със снимка. Досега не съм видял някой от форума да прави подобно нещо, евала отново :)
29.09.14
20:48
Хехе, мерси! Надявам се, че освен на себе си, бих бил полезен и на други. Perfect squat щеше да е с 20см по-надолу и със 100 кг. повече :D
По принцип тези неща с техниката е най-добре да се изчистват още в началото, със заучаването на дадено упражнение, защото след това много трудно се променят моторно-двигателните навици на мускулите, ноооо ... това става с треньор, или поне с някой много опитен. Другия вариант е именно този - снимаш, гледаш, сравняваш, анализираш и пак, докато не ти хареса :)
А аз си мисля, че се задълбочаваш доста повече от необходимото. Хубаво е техниката да е достатъчно добра, за да те предпази от контузии и развитие на дисбаланси. Трябва да е точно определена (и то не винаги оптималната за здравето ти), ако гониш максимални опити и сила - например ако се занимаваш състезателно със силов трибой. Но всичко между тези две крайности на практика е позволено и добро. При опитите си да постигнеш точно определени ъгли и последователност на движенията има доста голяма вероятност да не отчетеш някои индивидуални фактори - пропорция между дължините на костите, мобилност и т. н. Да не говорим, че техниката по естествен начин се променя, когато тежестта се увеличава.
Клекът ти е достатъчно добър. Клякай тежко и не се занимавай с микро-детайли. ;)
30.09.14
11:18
Знам, Боби, че малко се вталявам, но искам хубаво да изчистя някои неща - тръгването с коленете, but wink и отлепянето на петите не са маловажни детайли :) Особено с проблемни колене.
Но принципно си прав - всичко е индивидуално, и особено на любителско ниво, малки отклонения от добрата форма не са някакъв проблем. Точно статията за био-механичния Торбалан :)
Btw, имам стабилна мускулна треска на задните бедра, което е добър индикатор, че клека е влязъл където трябва.
30.09.14
19:22
казано от Alexander Krastev на 27.09.14, 21:27:
10 мин. кростренажор на макс за загряване
3 пъти:
20 лицеви опори
10 колелце от колене15 мин. разтягане; клекове, добро утро, главоколянна поза, напади, бутане на стена легнал, жабешка поза и разни други дето не им знам имената.
Днеска същото.
01.10.14
14:24
На 20 часа глад:
Тяга надхват : 10х70, 5х100, 3х130, 1х140, 1х150, 1х160, 1х160, 1х160
6 пъти изометрия на военна преса прав, в 3 положения, по 10 сек.
Повече ми харесваше старото заглавие на дневника ти. Четях си го като “Journey to dRInking”. (beer)
01.10.14
14:34
И вълкът сит, и агнето цяло :D
( Сега може да се чете, като подготовка за аматьорска лига по drinking )
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 01.10.14 14:35.
02.10.14
07:38
2-рата тренировка вчера - баскетболна, с отборчето. Малко стрелба, малко тактика и после към 40 мин. игра на цяло игрище. Краката не бяха много свежи и като цяло се усещаше умора.
Приятен ден!
03.10.14
14:45
03.10.2014 - Петък - Силова, гладен на куче
(2 вработващи серии)
3 пъти, с кратки почивки м/у двусетите:
1.1 Клек : 3х120
1.2 Военна/Пуш Преса прав : 2х55
(2 вработващи серии)
2.1 Тяга надхват : 3х150
2.2 Лег раменен : 3х85
(2 вработващи серии)
3.1 Набиране раменен надхват : 3х23
3.2 Набиране супер тесен подхват : 5хСТ
3.3 Планк с 25кг х 20 сек.
4.1 Преден клек 3х3х70
Горе-долу. На предния клек лоста правеше опити да ми влезе в гръкляна, та му викам:
“Бай Лост, задуша’ам са уа!”
Но пък го усещам много добре, как натоварва стабилизиращите мускули на пояса. Другия път - с по-тежко и в началото, за да активира хубаво пояса.
Само тая раменна преса се чудя к’во да я правя - голям дисбаланс е там - на пуш преса ще бутна сигурно и 80кг, но това е заради тласъка от краката, раменете почти не ги усещам да работят на пуш пресите и тласкането. Единствено за стабилизация горе. Почнах по 1 изометрична тренировка да правя, да видим дали ще се разчупи тоя застой.
На клека лявото коляно се опита да се обади. Пак ще направя един курс с глюкозамин и хондроитин - от 1 месец не съм пил и сега, като застудя, почнаха болките и сковаността.
В залата имаше курс по йога, и една баба дойде да ми се кара, да не съм вдигал шум д*ба (fubar)
Приятен ден!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 03.10.14 14:46.
03.10.14
14:46
И клипче на предния клек:
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 03.10.14 15:01.
04.10.14
16:42
1. Обръщане и тласкане от земя: 5х50, 3х70, 1х80, 0х85, 3х70, 3х70
2. Преден клек: 5х70, 3х90, 2х100, 2х100, 2х100
3.1 Overhead squat с лоста 3х5хлоста
3.2 Коремна преса с тежест на гърди 3х5х20
4. 15 минути разтягане
—————————————————————————————————————————————————————————————————-
85 кг ги обърнах без проблем, но ги тласнах само до средата. На 80 можеше и 2 повторения да опитам.
Правих и overhead squat, като тест за мобилност. В долна точка ми се огъва таза. Но напредвам полека.
Утре е почивен ден.
Днес ходихме до един от моловете и поседях 5 минути на масажиращ стол - добре ми размачка гърба - заслужава си веднъж седмично левчето :D
Предния клек, 2-та серия:
Приятен уикенд!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 04.10.14 16:52.
05.10.14
12:37
То няма за какво, Митак :) Нито клека ми е тежък, лежанката ми е смешна, раменната преса е направо патетична... А това, че мога да хващам лоста на преден клек е заради “огромната” ми ръка, с внушителните 38 см :D На моите килограми, хората имат по половин тон трибой. Поне мотивация имам :)
А днес имам много груба мускулна треска на трапеца, раменете и пояса.
Довечера по принцип имаме тренировка с отбора, но ще пропусна поради скъпи гости вкъщи. Вчера беше техническата конференция на лигата и от другата Неделя ни почват мачовете. Поради големия брой отбори, този сезон е доста вероятно да се играят по 2 мача седмично :) Направо като професионалистите хехе.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 05.10.14 12:46.
06.10.14
15:08
Кондиционна, на гладно, след 16-17 часа “фаст”
3 пъти без почивкa:
A.1 Клек : 3х120
A.2 Военна/пуш преса прав: 3х55
A.3 Прескок на кутия : 6
A.4 Лег раменен: 5х75
A.5 Суинг до хоризонтала с 16кг пудовка: 10 на ръка
3 пъти без почивкa:
B.1 Тяга надхват : 1х150
B.2 Обръщане и изтласкване от земя: 3х70
B.3 Набиране неутрално : 3х23
B.4 Набиране макс широко : 3хСТ
B.5 Лицеви опори : 5х20
Нещо се обаждат коленете напоследък. Трябва да спра да ходя по къси гащи - едно, че изглеждам неадекватно сред хора вече, и второ, че от студа явно се намалява кръвоснабдяването по ставите, заради свитите кръвоносни съдове, и почват да ме болят, да са сковани и т.н. старчески проблеми. Откакто се помня, късите гащи ги слагам в края на Март и ги свалям към средата на Ноември. Тая година, май по-рано ще откривам зимата :D
Приятен ден!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 06.10.14 15:08.
06.10.14
15:59
А, сетих се, че от 2 дена пия Osteo Liquid Plus lqd на Amix. Има вкус на втечнени конски изпражнения (puke), но пък да видим един курс как ще подейства на кок’яците ми :) Макар че, като позачетох съдържанието, количеството глюкозамин и хондроитин не е кой знае какво. Дано поне като е течен да е с по-добра усвояемост.
Но и дума не може да става за сравнение като вкус с Флекс Код, мммм.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 06.10.14 16:13.
06.10.14
18:08
NATURAL FACTORS Osteo Move Joint Care - опитай това, ако сегашното не помогне. Действа и стига за доста време.
07.10.14
09:49
Излязъл е списък с мачовете ни ( може и да не е окончателен вариант )
Ето списък само с нашите мачове ( ние сме Еър Фреш ), редовен сезон:
15.10.2014 г. Сряда Триадица 21:30 Самел-90 Еър Фреш
18.10.2014 г. Събота Овергаз Арена 12:45 Олд Таймърс Еър Фреш
26.10.2014 г. Неделя Овергаз Арена 11:00 Лъвовете Еър Фреш
03.11.2014 г. Понеделник Триадица 21:30 Политехника Еър Фреш
08.11.2014 г. Събота Овергаз Арена 11:00 Слава 99 Еър Фреш
15.11.2014 г. Събота Овергаз Арена 11:00 София Суперсоникс Еър Фреш
23.11.2014 г. Неделя Овергаз Арена 11:00 Еър Фреш Мешетата
30.11.2014 г. Неделя Овергаз Арена 09:15 Еър Фреш Блейдс
10.01.2015 г. Събота Овергаз Арена 18:00 Еър Фреш Найки
18.01.2015 г. Неделя Овергаз Арена 11:00 Еър Фреш Костенец
24.01.2015 г. Събота Овергаз Арена 18:00 Еър Фреш НСА
01.02.2015 г. Неделя Овергаз Арена 12:45 Еър Фреш София Булс
07.02.2015 г. Събота Овергаз Арена 09:15 Еър Фреш Дефект
22.02.2015 г. Неделя Овергаз Арена 12:45 Дървоядите Еър Фреш
Хубавото е, че са основно Събота, Неделя и Понеделник, което означава че ще мога да правя по 2 силови/кондиционни тренировки седмично в зала, примерно Вторник и Четвъртък. Отделно и тренировката с отбора в Сряда вечер.
Декември почиваме, може да врътна пак един силов цикъл с 3 силови седмично (grin)
Само контузии да няма!
Живи и здрави!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 07.10.14 09:54.
07.10.14
17:08
Добре, че разделиха отборите на 2 групи, иначе имаше вероятност по 2 мача седмично да има, което си е сериозно натоварване откъдето и да го погледне човек, за непрофесионалисти :)
08.10.14
13:50
Днеска се чудех дали да тренирам двуразово, ама се сетих, че предната Сряда правих тяга по обяд и вечерта на баскетбола бях леко уморен, та затова реших само баскетбол днеска.
Напоследък съм уцелил някакъв оптимум на храната и “фастенето”, и нито качвам нито свалям, храня се без да броя калории и без да се ограничавам много, включително и от към алкохола вечер. Липсата на броене и следене на калории ме разтовари много психически :)
Това, което открих ( отново емпирично :D ) e, че храненето веднага след тренировка е много, ама много важно! Лятото, като се опитвах да свалям и да “фаствам” тренирах сутрин, и след това седя цял ден гладен (headbang), което е било доста тъпо.
Сега гледам веднага след тренировка да ям сладко + някакъв протеин - банани, шоколади, фафли и доза бцаа, а първото хранене за деня да е най-много 20-30 минути след тренировката, когато се напуквам като попско чадо на задушница.
Сега възстановяването е в пъти по-добро, чувствам се много по-добре и имам усещането, че и визуално лека полека нещата стават по-добре.
Сега ще пофастя още малко, след което мисля да се натъпча с въглехидрати, защото довечера предстои баскетболна тренировка :)
Това е!
Приятен ден!
09.10.14
14:30
Вчера вечерта - баскетболна тренировка, малко атака срещу зонова защита, малко стрелба, после малко игра. Половината отбор са болни и играхме 4 на 4 на цяло игрище.
Днес:
Експлозивна сила, на гладно
1. Обръщане и тласкане от земя: 5х60, 3х70, 2х80, 2х80, 2х80
2. Високо изтегляне от земя: 5х80, 5х80, 5х80
2. Преден клек: 5х80, 3х90, 2х100, 2х100, 2х100
3 пъти:
3.1 Прескок на 2 кутии по 0.7м от място(т.е. 2 скока, един след друг)
3.2 Коремна преса с тежест на гърди 5х25
3 пъти:
4. Движение в защитен стоеж по 3 пъти 5 метра в ляво, 5 метра в дясно с 25кг диск на гърди
Между всички серии - леко разтягане.
—————————————————————————————————————————————————————————————————-
Снощи тренировката не беше изморителна, дори бих казал, че беше по-лека, защото отделихме доста време на тактиката и играхме около 25-30 минути. Но въпреки това, късното трениране не ми действа добре - трябва да си легна към 2-3 през нощта, за да се кротне пулса. А аз се прибирам към 10:30 и към 11 и малко си лягам и се кокоря до посред нощ в леглото като бухал (dull) На сутринта съм като блъснат от камион.
Установих, обаче, че в такива случай една доза бцаа ми действа доста добре и бързо ме вкарва в тонус.
Приятен ден!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 09.10.14 14:31.
казано от Alexander Krastev на 08.10.14, 13:50:
Днеска се чудех дали да тренирам двуразово, ама се сетих, че предната Сряда правих тяга по обяд и вечерта на баскетбола бях леко уморен, та затова реших само баскетбол днеска.
Напоследък съм уцелил някакъв оптимум на храната и “фастенето”, и нито качвам нито свалям, храня се без да броя калории и без да се ограничавам много, включително и от към алкохола вечер. Липсата на броене и следене на калории ме разтовари много психически :)
Това, което открих ( отново емпирично :D ) e, че храненето веднага след тренировка е много, ама много важно! Лятото, като се опитвах да свалям и да “фаствам” тренирах сутрин, и след това седя цял ден гладен (headbang), което е било доста тъпо.
Сега гледам веднага след тренировка да ям сладко + някакъв протеин - банани, шоколади, фафли и доза бцаа, а първото хранене за деня да е най-много 20-30 минути след тренировката, когато се напуквам като попско чадо на задушница.
Сега възстановяването е в пъти по-добро, чувствам се много по-добре и имам усещането, че и визуално лека полека нещата стават по-добре.
Сега ще пофастя още малко, след което мисля да се натъпча с въглехидрати, защото довечера предстои баскетболна тренировка :)
Това е!
Приятен ден!
просто чрез фаста си напипваш и достигаш оптималното ниво!
Браво Сашо, радвам се че ти се получават нещата. Аз си те следя тайничко:)
Успех и в баскета. Няма да се контузваш, ако няма непремерени тренировки с тежести, които да ти възпрепятстват това, да излезеш свеж и възстановен за основното - мачовете.
Когато имаш основен спорт и работата с тежести ти е спомагателна, това е мноооого тънък момент.
09.10.14
14:55
Благодаря, Славко!
Наистина е тънък момент с тежестите - от една страна е меракът да напъваш на макс; от друга страна е егото, което понякога те кара да слагаш по-тежко, отколкото можеш; от трета е основният спорт, който си изисква своето - свежи, отпочинали мускули и добра кондиция. От четвърта страна са храненето и възстановяването. А като намесим и в цялата работа - семейство, работа и т.н. и става мазало :) Някъде в пресечната точка е оптимума, но докато го напипа човек е трудно.
10.10.14
16:35
10.10.2014 - Петък - Силова, гладен и с брутална мускулна треска на трапеца
(2 вработващи серии)
1.1 Клек : 3х120
1.2 Пуш преса прав : 2х80
(2 вработващи серии)
2.1 Тяга надхват : 2х150
2.2 Лег раменен : 2х90
(2 вработващи серии)
3.1 Набиране неутрално : 1х43
3.2 Набиране раменен надхват : 5хСТ
3.3 Планк с 25кг х 20 сек.
Реших да поекспериментирам, като заменя стриктната раменна преса с тежка пуш преса - и двете движения на теория имат голям принос към раменете, пуш пресата обаче е и значително по-експлозивно движение, което на мен ми върши работа - в игра адски много движения имат сходна структура - инцииране с краката и след това завършваща фаза с горната част на тялото, в частност - рамене и ръце : дали ще е отскок с вдигане на ръцете при борба за топка, скок за блокиране на стрелба, стрелба с отскок, скок за хващане на висока топка - изобщо, много голям обхват на приложение.
На тягата ми се прокъсаха мазолите и затова двойки, просто не можах да издържа за трето повторение.
Това е!
Приятна петъчна вечер!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.10.14 16:40.
10.10.14
17:12
Борцово обръщане и преса в едно движение и двете с лек подем от краката, изхвърляне от вис, обръщане от вис, високо изтегляне от вис, клек до повдигане на пръсти, бърз полуклек, по-експлозивен лег и набиране. Разни по-специализирани лекоатлетически. Всичко за 5ци - 10ки ПМ. Подскочна работа.
Принципно, ако ще играеш много баскетбол остави тези, които имат пряк принос и то с разумен обем - другите само ще дърпат от ресурса. Ако не търсиш по-особена форма в баскетбола - все тая, най-много доста да свалиш.
10.10.14
17:25
Да, горе-долу и на мен това ми е идеята като почнат мачовете - основно по-леки тренировки с експлозивни движения - и евентуално веднъж седмично нещо по-силово, примерно кръгове, и то далече от дни с мачове.
Чак много едва ли ще е баскетболът - 1 мач седмично, и още 1 или 2 тренировки, според зависи.
Само диапазона на тежестите и повторенията не ми беше ясен, но с твоя съвет, мисля че вече плана е готов, за което благодаря за пореден път!
Ще видим докъде ще стигне токът :D
10.10.14
17:30
p.s. И все се каня да питам - каква е разликата между обикновеното и борцовото обръщане ? Сигурно е обсъждано, но аз така и не можах да намеря. Борцовото ли е т.нар. power clean, при което не се кляка долу ? Аз такова обръщане правя, без поемане на тежестта в подклек.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.10.14 17:33.
10.10.14
17:47
Не, борцово е с раменния пояс и гърба без много много навеждане.
Някъде в дневника на Боби имаше дискусия с примери. Може би някъде август.
http://www.youtube.com/watch?v=I2q6fdZzDmE
Без подем от краката обаче.
11.10.14
12:20
казано от Von Suthaus на 10.10.14, 17:47:
Не, борцово е с раменния пояс и гърба без много много навеждане.
Някъде в дневника на Боби имаше дискусия с примери. Може би някъде август.
http://www.youtube.com/watch?v=I2q6fdZzDmE
Без подем от краката обаче.
Благодаря!
А днес мислех да правя една бегова тренировка на стадиона, но нещо не се чувствам добре от сутринта и ще пропусна. Сега точно намериха вирусите да ме нападат (dull)
btw килата не мърдат, а съм свалил още една дупка на колана :D
Приятен уикенд!
12.10.14
09:16
Вчера късния следобед :
30 мин. кростренажор - пулс 110-120
15 мин. разтягане
После злоупотребих с едни домашни ракии, с едни приятели до късно (beer)