Кой вид мъртва тяга "удря" най-силно краката?

10.11.14
12:55

Искам да ви попитам, тъй като тренирам по 5-дневен сплит и нямам време да клякам два пъти в седмицата, кой вид мъртва тяга “удря” най-силно краката (квадрицепс, задно бедро, глутеус)? Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 10.11.14 12:57.

Сумо тягата натоварва основно бедрата и глутеусите, разбира се ако се изпълни правилно. Задното бедро се товари и при конвенционална, румънска тяга, тяга с прави крака. Но пак повтарям, при добро изпълнение.

Мъртва тяга, изпълнена с трибойска техника .... ;)

10.11.14
19:55

Какво ще рече това?

10.11.14
20:27

Пробвай широка тяга. ;)

10.11.14
20:37

Тежката тяга удря най - силно краката. Колкото повече вдигаш, толкова по - як ставаш, все едно от стила.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 10.11.14 20:37.

Кой е казал, че е задължително краката да бъдат тренирани два пъти седмично? Тренирай ги веднъж, но го направи качествено, така че да е достатъчно.

И все пак, ако трябваше да избирам тяга, с която да искам да акцентирам върху краката си основно, то това би била сумо тягата.

Мъртва тяга
Сумо тяга
Румънска тяга
Тяга с прави крака

Разгледай, прочети, експериментирай - техниката е много важна, и прецени за себе си коя от тягите ще ти е най-полезна за идеите, които имаш в главата си. :)

ПП: Какво значи “мъртва тяга, изпълнена с трибойска техника”? Трибойците могат да вдигат както с конвенционална мъртва тяга, така и със сумо тяга.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 10.11.14 21:19.

10.11.14
21:18

Според мен, натурален трениращ е добре да тренира всичко често. 2, дори 3 пъти седмично.

Защо? :)

Обоснови се. Няма ли възстановяване, няма как да тренира 2-3 пъти. И какво ще рече мъртва тяга, изпълнена с трибойска техника? Има хора които дърпат сумо, има и такива които дърпат конвенционално.

10.11.14
22:37

казано от veronique на 10.11.14, 21:23:

Изследванията показват (в момента не ми се търси точен материал), че не е нужно възстановяване цяла седмица за мускулна група, ако се съобрази обема. Аз лично си изгубих от инат над година и половина с тренировки на мускулна група на ден. Имам реални резултати едва след като преминах на цяло тяло 3 пъти в седмицата и впоследствие горна/долна. Съветвам всеки начинаещ да кляка 2-3 пъти седмично, да прави тяга 1-2 пъти седмично, лег 2-3 пъти, гребане и набирания 2-3 пъти и военна толкова. Науката и практиката показват, че е по-добре 3 дни по 4 серии, отколкото 12 наведнъж. Но пък отново казвам, това е само мое мнение.

11.11.14
00:20

Аз смятам, че всеки сам за себе си би следвало да реши как да тренира. На мен 5-дневния сплит ми действа чудесно. Пробвал съм и други методи, системи и т.н., но мисля ,че от тях можеш да извлечеш полза единствено, когато имаш много сериозен стаж в залата и съответно съпровождащия го застой. Чел съм, че когато нещо действа “НЕ ПРОМЕНЯЙ НИЩО”. Краката са ми слабата зона (направих грешката да не тренирам крака още, когато бях начинаещ и сега съжалявам), но започнах да тренирам два пъти седмично крака и резултатите не закъсняха. Тъй като сега тренирам по 5-дневен сплит и няма място за втори ден крака, искам да включа някоя тежка тяга в тренировката си за гръб, за да ги натоварвам по 2 пъти в седмицата. Смятам, че ще ми подейства добре.

11.11.14
00:37

казано от veronique на 10.11.14, 21:23:

Защото мускулите растат до 2 дни след тренировка. След това само си почиват до следващата. И да, знам, че и с една тренировка седмично има прогрес, но е по-бавен.

казано от Иван Благов на 10.11.14, 22:10:

Обоснови се. Няма ли възстановяване, няма как да тренира 2-3 пъти.

Възстановяването зависи от това, как си си направил тренировката. И други неща де (сън, хранене, препарати), но при умно направена програма можеш да тренираш даден мускул и всеки ден. Освен това, не е нужно един мускул да е възстановен, за да го тренираш отново.

казано от Georgi Stefanov на 11.11.14, 00:20:

Аз смятам, че всеки сам за себе си би следвало да реши как да тренира. На мен 5-дневния сплит ми действа чудесно. Пробвал съм и други методи, системи и т.н., но мисля ,че от тях можеш да извлечеш полза единствено, когато имаш много сериозен стаж в залата и съответно съпровождащия го застой.

То именно 5 дневния сплит е за хора със сериозен стаж. Или на препарати.

казано от Georgi Stefanov на 11.11.14, 00:20:

Краката са ми слабата зона (направих грешката да не тренирам крака още, когато бях начинаещ и сега съжалявам), но започнах да тренирам два пъти седмично крака и резултатите не закъсняха. Тъй като сега тренирам по 5-дневен сплит и няма място за втори ден крака, искам да включа някоя тежка тяга в тренировката си за гръб, за да ги натоварвам по 2 пъти в седмицата. Смятам, че ще ми подейства добре.

Т.е., правил си крака два пъти седмично и са дръпнали бързо. Което е и пример, че мускула расте оптимално при 2-3 тренировки седмично.
Иначе, при тягата, за да участват краката (квадрицепса), трябва да приклякаш повече и да стартираш движението с тях, а не да дърпаш само на кръст.

казано от Иван Благов на 10.11.14, 22:10:

Обоснови се. Няма ли възстановяване, няма как да тренира 2-3 пъти.

Възстановяването зависи от това, как си си направил тренировката. И други неща де (сън, хранене, препарати), но при умно направена програма можеш да тренираш даден мускул и всеки ден. Освен това, не е нужно един мускул да е възстановен, за да го тренираш отново.

Абсолютно съм съгласен с теб, просто не се изказах докрай, разбира се, че зависи каква ще е тренировката, а най вече и другите фактори които споменаваш.

Благодаря ви за отговорите.
Запозната съм с тези неща.
Просто не ми допадна това слагане под общ знаменател, че всеки натурално трениращ трябвало да прави 2-3 пъти седмично мускулна група :)
Прогресирала съм при 5 тренировки седмично с клек, лег и тяга, всеки път.
Сега прогресирам с 4 тренировки седмично и всяка мускулна група - по веднъж.

Идеята ми е, че е много важно какво точно ще направиш в тренировката си (ако мускулната група се тренира веднъж седмично), а не просто да отчетеш дейност в залата :)

12.11.14
09:14

Верче, прави разлика между прогрес в трибоя, прогрес в културизма, прогрес в тренировките “за кеф”, както и между тези неща при мъж и при жена. Съвсем не са едно и също ;)

12.11.14
10:20

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.11.14 10:22.

Съгласна, Сашо, но имам наблюдения и върху не малко мъже.

Мнението ми не е основано само върху моя опит :)

ПП: Ако авторът визира състезателни цели, то това със сигурност променя нещата.
Но от мненията до тук, аз лично не разбрах да се обсъжда нещо повече от любителско ниво.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 12.11.14 11:04.

12.11.14
11:09

Верче, любителско ниво може да има във всички гореизброени категории.
Ако тренираш за здраве и имаш някаква натренираност и стаж - перкай си 2-3-4 пъти седмично всичко без да прекаляваш с обем и откази и си свиркай.
Останалото вече са схеми. Тук никой не се готви за Олимпия или Световно по трибой. Адашчето е изключение ;) А, да, и Блага :D

12.11.14
17:04

Стаж имам около 2-3 години, но с прекъсвания. Тренирам за здраве, тонус, а пък и ми харесва, когато съм във форма. Иначе краката ги тренирам много тежко (доколкото ми позволяват силите разбира се). 4 Упражнения за квадрицепс - 1.Лег преса 2. Клек (5-6 работни серии) 3. Хакен клек или преден клек (зависи какво съм правил последния път) 4. Бедрени екстензии. 2 упражнения за задно бедро - 1. Римска тяга 2. Екстензии за задно бедро. Прасец - 2 упражниния в супер серии. Но чувствам, че мога да ги натоваря и още един път в седмицата, затова питам коя тяга ще ги “удари” най-силно.

12.11.14
17:17

Добре де, аз не разбирам защо да не е клек отново? Какво значи нямам време за клек пък имам за мъртва тяга... И какво пречи в някоя тренировка седмично да включиш и няколко серии тежък клек...
Ако не ти се кляка, кажи си го директно :D.

Мнението беше редактирано от Петър на 12.11.14 17:18.

12.11.14
17:54

казано от Петър на 12.11.14, 17:17:

Добре де, аз не разбирам защо да не е клек отново? Какво значи нямам време за клек пък имам за мъртва тяга... И какво пречи в някоя тренировка седмично да включиш и няколко серии тежък клек...
Ако не ти се кляка, кажи си го директно :D.

Е ти представяш ли си , Фитнес програма без клек ха ха ха.... Чакай да ви развеселя малко, вчера след тежка нощна смяна викам да тренирам, къде къде>?? отивам в Студентски Град, новият Фитнес 33… Леле лудница влизам вътре, 90% от Фитнес Трениращите цъкат на ГСМ, Стойка за клек ?? няма... ок викам аре да вкарам тяга, слагам 120 30кг ха ха тръгвам да правя серия , от там идва един мъж касиера и ми вика, Братле тук тягата е забранена .... ... Това беше моят пръв и последен път в този Фитнес 33…

Мнението беше редактирано от dsadsad dasdasd на 12.11.14 17:55.

12.11.14
19:34

Ако не ми се правеше клек, едва ли щях да го включа в тренировката си за крака... Кога предлагаш да клякам? С гърба, когато едва си тръгвам от залата ? Единствените дни, в които мога да клякам са с гърдите и гърба, защото след това почивам един ден, после правя рамо и чак след това идва ден за крака...

Иван

12.11.14
19:44

казано от G- Star на 12.11.14, 17:54:

Е ти представяш ли си , Фитнес програма без клек ха ха ха.... Чакай да ви развеселя малко, вчера след тежка нощна смяна викам да тренирам, къде къде>?? отивам в Студентски Град, новият Фитнес 33… Леле лудница влизам вътре, 90% от Фитнес Трениращите цъкат на ГСМ, Стойка за клек ?? няма... ок викам аре да вкарам тяга, слагам 120 30кг ха ха тръгвам да правя серия , от там идва един мъж касиера и ми вика, Братле тук тягата е забранена .... ... Това беше моят пръв и последен път в този Фитнес 33…

В събота пихме кафе с приятели точно срещу този фитнес и бях решил да го пробвам като евентуално място за трениране, защото ще се местя в София - благодаря, че ми спести време - вярно, подскачаха някви цици през прозорците, но липсата на стойка за клек и тяга не могат да заменят....

По темата - клякай два пъти. Вече к’во искаш и можеш е отделен въпрос.

Мнението беше редактирано от Иван на 12.11.14 19:46.

12.11.14
21:11

казано от Georgi Stefanov на 12.11.14, 19:34:

Ако не ми се правеше клек, едва ли щях да го включа в тренировката си за крака... Кога предлагаш да клякам? С гърба, когато едва си тръгвам от залата ? Единствените дни, в които мога да клякам са с гърдите и гърба, защото след това почивам един ден, после правя рамо и чак след това идва ден за крака...

Пич аз правя така
Понеделник Крака, Четвъртък правя Спринтове.... казвам ти след 5-6 спринта 3 дни ще си като болен няма да можеш да мръднеш

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1