22.12.05
09:55
Искам да попитам как правите тягата с колан или без. Според мен е по-добре без, особено за начинаещи и ако не вдигате много тежко, но когато се правят 1-3 повторения е препоръчително. Така мисля аз.
Не добре да се слага на малки кила колан защото после привикваш със него и на големите кила ще са ти по слаби резултатите също така и в кръста ще си по слаб(като сила имам предвит).Аз лично до 120кл на тяга неслагам колан, от там нагоре вече го слагам.Но пък ако имаш някаква травма в кръста най - добре с колан или вобще да не се прави тяга.
[quote author=“red”]Искам да попитам как правите тягата с колан или без. Според мен е по-добре без, особено за начинаещи и ако не вдигате много тежко, но когато се правят 1-3 повторения е препоръчително. Така мисля аз.
Лично аз слагам колан и то за цялата тренировка за гръб аи за крака,поне си мисля че малко от малко се пазя от евентуални травми :roll:
Аз съм твърдо За колана.Преди не слагах дори и на големи кила,нито за клек нито за тяга,понеже се чувствах доста стабилен в кръста.Незнам дали от това изцяло,или и това спомогна,но си докарах дископатия.Сега правя изцяло тренировата си за гръб с колан и почти не правя тяга и клекове вече.Затова слягайте колан,според мен във всички работни серии.
Ако имаш добра техника колана не е задължителен, а ако нямаш и колана не помага. Предполагам сте виждали много щангисти да вдигат без колан, а там се правят опити и над възможностите... В едно интервю Гълъбин Боевски беше казал, че тези щангисти, които ползват колан го правят по-скоро, за да са по-спокойни психически. Аз не ползвам колан, бинтове, фитили и т.н.
П.с. Преди всяка тренировка трябва да се загрява цялото тяло отгоре-надолу, без значение дали ще правиш гърди, крака, гръб или ръце. Каквато и тренировка да имам загрявам всички мускули в това число кръста и пресата. Много са ми смешни “билдерите”, които от вратата се лепят за лежанките и лостовете, пък после “боли ме това и онова”...
Общо взето ако не се загрява наистина и колана не помага.Добре е да се отделят поне 10 мин преди всяка тренировка минимум.Жалко е обаче ,че много малко хора го правят.
22.12.05
13:36
Аз съм си предразположен към травми и тягата само първата ми серия е без колан - всички останали - със.
22.12.05
15:32
Това си е индивидуално. Зависи от годинките, от травмите. Аз лично го ползвам само при по тежките серий на клековете и мъртвата тяга. Като го слагам само за изпелнението на серията, а през почивките го свалям.
Колана е абсолютно задължителен за упражненията, които натоварват кръста. Това, че имаш перфектна техника при изпълнение на тяга или клекове няма да ти запази кръста, ако го натоварваш с големи тежести. Тягата и клета могат да се правят без колан, но с по-малки тежести, максимум до 60% от индивидуалният максимум. Ако се правите на мъже и тренирате без колан рано или късно ще съжалявате.
Лично аз слагам колан и то за цялата тренировка за гръб аи за крака,поне си мисля че малко от малко се пазя от евентуални травми :roll:
аз съм абсолютно на същото мнение.
аз съм постоянно с колан, но той ми е по - скоро част от психическата настройка за тежка работа. иначе само в тейките серии го пристягам повечко:)
23.12.05
16:05
Ако държиш колана на кръста през цялата тренировка тои губи силатаси ( това не е най-точната дума, но ще се сетите какво имам в предвид ) и ставаш по-податлив на контузий когато го махнеш. Задължителен е при тежките серий и за хора на годинки, които имат проблеми с кръста да се използва .... Но за един 15-16-25 ... годишен билдер непрекъснатото носене на колан по време на тренировка би било повече вредно отколкото средстово за предпазване от травми :)
Аз правя всичко без колан но усещам при най тежките че май трябва да си го качвам
23.12.05
17:08
<off> ти си Animal, ти и фитили не ползваш </off>
аз сега правих тяга за първи път но с малко кг и не използвах колан но мисля че за по големите тежести трябва да слагаш поне така знам защото моеже да стане изтърсване
<off> ти си Animal, ти и фитили не ползваш </off>
Никога manson затова и хвата ми е железен
djgorgio-ASTOR
е как така бе не изпуска6 ли тежеста аз лично като кача над 100 кг за тяга на 2-3 изправяне ще изпусна лоста как без фитили немога да си го обясня :?: :!: :?: :( :( :(
28.12.05
22:29
ем за мен колан е само на 3-та последна в случая серия аз правя 3 серии по 8-10 повторения с примерно 70,80,90 кг но само на 90-ката слагам колан но смятам че при съвсем начинаещ може да се избегне колан докато се осъвършенства движението с много малки тежести
[quote author=“Vasilev”]djgorgio-ASTOR
е как така бе не изпуска6 ли тежеста аз лично като кача над 100 кг за тяга на 2-3 изправяне ще изпусна лоста как без фитили немога да си го обясня :?: :!: :?: :( :( :(
Стажа ми е огромен пич :D и аз може би в началото съм имал проблеми но в течение на времето и гореспоменатото хвата ми е доста як
30.12.05
10:22
фитилите и коланите са за тренирали непълноценно
тфа да неможеш да държиш 100 кила в ръце си е женска работа