18.01.15
13:03
Да, паматон имам, въпроса е че болката я има след като крампата отмина. В момента ако се заседя/залежа 15-20 минути и нагоре - при ставане прасецът е скъсен и 1вите няколко стъпки са ми на магия. След това просто ме боли там, където беше крампирало...та идеята ми е - как да облекча сегашното състояние, не съм сигурен дали паматон ще помогне.
18.01.15
13:37
Може така силно да си крампирал, че да си скъсал влакна?
Не си обяснявам с друго така описана болка.
Щом вчера си се почувствал по-добре - продължавай с тези процедури + внимателно разтягане, достатъчно течности, соли.
Срещала съм третиране както с топлина, така и с лед. Не знам на каква база се определя кое е по-подходящо. Вероятно, в началото на схващането, когато мускулът е твърд, е по-добре да са топли процедурите, а след отпускане и ако болката продължава - да се прилага криотерапия, контрастни душове?
Обаче, нищо чудно да усещаш болката няколко дни.
Росен даже имаше синина на мястото на крампата и болката беше около седмица.
Дано се включи някой със съвети от опит :)
19.01.15
11:29
Миорелаксант.
19.01.15
11:58
казано от Вероника Налбатска на 18.01.15, 13:37:
Не си обяснявам с друго така описана болка.
От крампа влакна няма как да скъса. Може да ги скъса ако направи опит да разтегне крапиралото място, но ще има видима синина, рано или късно ще избие.
Може да е разтежение и в последствие да е натегнато жестоко, може да е просто тежка крампа. Което и да е - лек масаж, апликатор, етерични масла, арника.
Болката може да те мъчи дълго време и от сравнително безобидно схващане.
казано от Von Suthaus на 19.01.15, 11:29:
Миорелаксант.
Миорелаксант за щяло и нещяло не се пие. Особено ако си трениращ и нямаш невралгична симптоматика.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.01.15 11:59.
19.01.15
12:36
Тренировка [7]
Тренировка В
А1 Клек - няма
А2 Бедрено разгъване 5х50 2х60 2х60 1+1х60 1х70
А3 Бедрено сгъване 5х45 2х50 2х50 1+1х55 1х60
Б1 Горен скр. подхват (10 сек. задържане всяко повторение) 2х3х80
В1 Раменна преса 3х70 3х75
Г1 Долен скрипец (10 сек. задържане всяко повторение) 2х3х80
Размисли и страсти :
Сравнително прилична тренировка. Клек - нямаше как. Не толкова заради прасеца (още ме боли, макар че определено доста по-малко, сигурно утре-вдругиден ще е отшумяло на 100%), а заради адуктора - пробвах, не е в най-лошата си фаза, но ме опъва.
На разгъването и сгъването сложих повече килограми. На разгъването адуктора се обаждаше на тежките серии (тоест 2ки и 1ци), защото се стягах целия, но не беше прекалено зле. Почивките - минимални, смяна на тежестта, малко вода и правех.
На скрипците предмишниците изгърмяха, на долния можеше още, ама се усетих късно. На раменната натежаха 75, даже си ме натиснаха назад.
Толкоз, където мога ще натискам максимално, яд ме е ужасно, защото ми се тренира, усещам сила в краката, нищо че съм понамалил калориите, за да компенсирам освинването от празниците.
казано от James Hinks на 19.01.15, 11:58:
казано от Вероника Налбатска на 18.01.15, 13:37:
Не си обяснявам с друго така описана болка.От крампа влакна няма как да скъса. Може да ги скъса ако направи опит да разтегне крапиралото място, но ще има видима синина, рано или късно ще избие.
Може да е разтежение и в последствие да е натегнато жестоко, може да е просто тежка крампа. Което и да е - лек масаж, апликатор, етерични масла, арника.
Болката може да те мъчи дълго време и от сравнително безобидно схващане.казано от Von Suthaus на 19.01.15, 11:29:
Миорелаксант.
Миорелаксант за щяло и нещяло не се пие. Особено ако си трениращ и нямаш невралгична симптоматика.
Аз крампиралото го разтягах, но само до степен да се отпусне (тоест си опъвах крака, доколкото ми позволяваше мястото в колата), без да натягам допълнително, най-малкото болеше. Масажирах го, контрастни душове направих на прасеца, сега арника и апликатор. Но общо взето се пооправя, та явно просто е било много кофти крампа. Тази седмица нямаме мач през уикенда и реших да почина допълнително и да не ходя и на тренировката футбол, няма да ми навреди със сигурност.
20.01.15
15:29
Ако магнезий и течности не ти помагат за крампите, може да опиташ с прием на Калий.
edit: Сега видях че в Паматона има Калий
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 20.01.15 15:33.
26.01.15
12:43
Мараба, хора :)
Малък ъпдейт от мен :) Не съм тренирал тия дни в зала, адукторът ме мъчи, но малко по малко го третирам - правя леки раздвижвания и разтяжки, които помагат. Мачкам с топка внимателно областта на хип флексора.
Прасецът не ме е мъчил повече, всичко е точно там. Иначе малко с 50ката се занимавам, колкото да има движение. Тия дни ще ходя пак в залата, да видим как ще са нещата :)
28.01.15
12:54
Само дето не е само гъза, а и задните бедра, гърба (всичко над нивото на гърдите, трапеца е .....), бицепсите. Така става като мързелуваш и решиш 2 дни да поувеличиш леко натоварването, като вкараш и допълнителни упражнения ...
Хубавата новина е, че адуктора, хип флексора и корема отдясно - не ги усещам грам! ;) Явно натоварването на задната верига и корема е оправило нещата и се е касаело за някакво натягане, утре може би ще тествам, ако ми остане време преди работа :)
03.02.15
00:04
“Гуру” Дани Славов :)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 03.02.15 00:04.
казано от Херцог Трън на 03.02.15, 00:04:
Още ли има малоумници, които “вярват” във вредата от ваксините като цяло? Че и групи си огранизират... Някои хора са заплаха не само за себе си, а и за околните и не трябва да имат право да решават каквото и да било дори за собственото си здраве, камо ли за това на невинните си (макар и вече обременени генетично) дечица.
Наскоро имах контакт с няколко подобни люде...Образовани,културни ,ценени във фирмите където работят, с високи позиции...иии като се захапахме на тази тема имах чувството ,че разговарям с хора с явен мозъчен дефицит.Всичките бяха вегани с параноично усещане за Световната конспирация ,която видите ли има една едничка цел...да направи децата ИМ заразени и болни,дебели,зависими ит.н.....Нямам обяснение за хора занимаващи се предимно и само с интелектуален труд да заемат подобна позиция.То не бяха chemtrails,то не бяха ваксини-всички искат да затрият българските деца.
казано от nervak на 03.02.15, 09:24:
Наскоро имах контакт с няколко подобни люде...Образовани,културни ,ценени във фирмите където работят, с високи позиции...иии като се захапахме на тази тема имах чувството ,че разговарям с хора с явен мозъчен дефицит.Всичките бяха вегани с параноично усещане за Световната конспирация ,която видите ли има една едничка цел...да направи децата ИМ заразени и болни,дебели,зависими ит.н.....Нямам обяснение за хора занимаващи се предимно и само с интелектуален труд да заемат подобна позиция.То не бяха chemtrails,то не бяха ваксини-всички искат да затрият българските деца.
Абе като се появят пак в България огнища на дифтерит и полиомиелит заради такива празни чутури, някои от тях ще си променят мнението, но дотогава ще плямпат глупости.
Проблемът обаче не е само в тях, а и в подхода на някои от големите производители на ваксини. Покрай историческия успех и задължителното приложение на такива безценни ваксини чрез агресивен маркетинг пробутват и почти напълно безмислени и носещи основно рискове - примери доста, като най-голямо рекламно “облъчване”, обикновено на кампаниен принцип, се пада на противогрипните ваксини (безполезни по ред причини) и тези срещу човешки папилома вирус (които мога да определя дори като носещи повече вреда, отколкото полза).
Решението за ваксинация/имунизация (извън задължителните програми, които затова са задължителни) трябва да отчита съотношението полза/риск, а това може да го направи само добре подготвен специалист, като дори личните лекари в повечето случаи не са достатъчно квалифицирани, да не говорим за родителите, ползващи фейсбук като основен източник на “информация”.
03.02.15
11:28
По темата :
https://www.facebook.com/newyorker/photos/a.430906773868.229225.9258148868/10152672735398869/?type=1&theater;
03.02.15
11:45
И още един материал :
http://www.webcafe.bg/id_1507993284_Informiran_izbor_ot_neinformirani_hora
“Изобщо с четене на форуми много хора искат да запълнят години мозъчна пустота.”
03.02.15
12:39
Проблемът е малко по-комплексен, отколкото изглежда. Статията напълно отговаря за хората, които са против ваксините, но до голяма степен и за тези, които са “ЗА” ваксините, особено като се има предвид, че голяма част от тях са хора извън науката. Например, не виждам как Херцог Трън с неговия сарказъм ще присъжда, кой е глупав и кой трябва да се ваксинира. Просто различна перспектива, без да заемам позиция. Наскоро се гърмеше колко е важна свободата на словото, независимо, че може да накърнява други чувства? А въпросът за личната неприкосновеност?
На мен са ми интересни някои други страни на ваксините. Предполагам, различните ваксини имат различно въздействие върху тялото и не трябва да се слагат под общ знаменател. От друга страна, откакто са се появили ваксините, чисто исторически се забелязва главоломен ръст на рак и автоимунните заболявания. Без да се ангажирам с чисто научни изследвания и статистики, напълно е възможно в дългосрочен план (векове), ваксините да имат негативен ефект. Като нарушаваш баланса на природата, тя ще намери начин да си го върне. Чисто ненаучно мнение.
От юридическа гледна точка, европейското законодателство е ясно, че не може да има задължителна ваксинация.
03.02.15
12:47
Десо, аз не присъждам нищо. Нищо от горните коментари не е мой личен коментар, а само копиране на цитат от статията, нищо повече. Боби е обяснил останалото достатъчно добре в #2092 .
Редакция :
Колкото до това дали са полезни или вредни в дългосрочен план, преди няколко дни споделих следното :
http://blogs-images.forbes.com/matthewherper/files/2013/03/c6fb5feb7f1ee71b7e725277d30999161.jpg
Забележи разликата - едното е смъртност, другото са случаи.
Оставям го без коментар :)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 03.02.15 12:50.
Десо, сравнението ти е откровено глупаво. Връзката между ваксините и предотвртените от тях заболявания е директна.
Връзката между ваксините и раковите заболявания, аутизъм и какво ли не още е недоказана. Още повече е връзка извадена от контекста на сложна система. Със същия успех можеш да свържеш стрелбите в училищата в САЩ с ваксините.
Природата има баланс, но той не е константа. В подобна сложна система балансът е процес с много голям толеранс, а не стабилно непроменливо положение
Абсолютно погрешно е да се вадят такива заключения. Нивото е като вица, че паяка има уши на краката.
03.02.15
12:55
Статистиката е статистика, дотук добре. Както и споменах, не всички ваксини трябва да са под общ знаменател, най-малкото има различни категории.
Това, което си ми постнал изобщо не е дългосрочен план ако ме разбираш. Също така няма и отговор, дали ваксините могат да причиняват други отклонения при нормалното функциониране на организма. Днес взимаш решение за себе си или детето си, а след 4 поколения?
Отговорът е ясен. Ще можем да го осбъждаме едва в друг живот :D :D :D
03.02.15
12:58
казано от CarnalK на 03.02.15, 12:55:
Десо, сравнението ти е откровено глупаво. Връзката между ваксините и предотвртените от тях заболявания е директна.
Връзката между ваксините и раковите заболявания, аутизъм и какво ли не още е недоказана. Още повече е връзка извадена от контекста на сложна система. Със същия успех можеш да свържеш стрелбите в училищата в САЩ с ваксините.Природата има баланс, но той не е константа. В подобна сложна система балансът е процес с много голям толеранс, а не стабилно непроменливо положение
Абсолютно погрешно е да се вадят такива заключения. Нивото е като вица, че паяка има уши на краката.
Изобщо не е глупаво. От една страна, имаме нещо, което доказано работи в краткосрочен план. От друга страна, има хипотетичен риск в дългосрочен план, който не е изобщо сигурен, съгласен. Изцяло си прав в мнението си, но моето мнение има коренно различна посока и тя не е дали ваксините работят.
казано от Десо на 03.02.15, 12:39:
От друга страна, откакто са се появили ваксините, чисто исторически се забелязва главоломен ръст на рак и автоимунните заболявания. .
Кой е източника на това твърдение?
Ваксинациите и статистиката ги има като такива от около 19век...та ми е чудно кой би се заел и защо с подобно статистическо изследване и от кога.
Хипотетично може догодина да ни удари астероид, да настъпи нов ледников период и тн. Даже тези неща в доста дългосрочен план са сигурни.
А да очакваш ваксините да предизвикат мутации в ДНК е доста несериозно.
Факт е, че в човешката история добрите намерения често са се увенчавали с непредвидими последствия. Ясно е също така, че не бива да проявяваме арогантност и да си мислим, че това вече е останало в миналото и не се отнася до сегашния ни свят или ваксините в частност. Само че да допускаме тази вероятност и да действаме сякаш тя е вече реалност са две съвсем различни неща, Десо. :)
03.02.15
15:47
Простичко казано, ваксината не е ли да се заразиш изкуствено, но “лекичко”, за да имаш имунитет при контакт с “истинската” зараза.
Тоест, в крайна сметка се поразболяваш контролирано, но така оцеляваш, а във втория като цяло резултатите са обикновено крайно летални. Някак ми се губи логиката “лекото разболяване” да е по-опасно от срещата с високоинтензивната болест. Може ли да се твърди, че “лекото” разболяване е по-опасно от истинското!
Също така, при всяко лекарство си има определен риск - силен алергичен шок от прием на антибиотик например - това значи ли да спрем антибиотиците и да се върнем на детска смътност 10:1? А ваксинирането в комбинация с други фактори води всъщност и до практическо премахване на заразата. В края на краищата, ваксините са причина да изчезнат епидемиите от миналото, което спекулативно се забравя, защото върнат ли се тези епидемии ще отпадне всъщност изобщо въпросът дали са полезни или вредни ваксините.
Разбира се, и аз не говоря за комерсиалните варианти като ваксина против тазгодишния грип, от които явно няма много голям смисъл.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 03.02.15 15:48.
03.02.15
16:32
https://www.facebook.com/amangarov/posts/782104728526625?fref=nf
казано от Von Suthaus на 03.02.15, 16:32:
https://www.facebook.com/amangarov/posts/782104728526625?fref=nf
Добре казано. Обобщава всички “аргументи” против ваксините с по няколко думи.
Мога само да допълня за аутизма - проучването на Уакфийлд от 1998-ма, което нашироко цитират противниците на ваксините, се оказа фалшифицирано. Някои дори не знаят за него, разбира се - папагалството е доста по-лесно от проверка на източниците. :)
03.02.15
17:51
Чета коментарите под този пост и плача. Плача! Любимото ми беше “хашимото предизвикано от ваксинация”.
казано от Boby_ на 03.02.15, 08:35:
Още ли има малоумници, които “вярват” във вредата от ваксините като цяло? Че и групи си огранизират... Някои хора са заплаха не само за себе си, а и за околните и не трябва да имат право да решават каквото и да било дори за собственото си здраве, камо ли за това на невинните си (макар и вече обременени генетично) дечица.
Даниел не е малоумен и е неприятно така да се обижда човек. Как се доказва, че е еди кое си изследване е фалшифицирано?
Аз не искам да се намесвам, защото никак не съм компетентен, но за обща култура и разбира се ако на някой му се занимава, може ли да ми кажете кои са задължителните ваксини и защо са задължителни?
Питам тук, защото не ми се търси в нета.
03.02.15
18:28
И аз имах много спорове по тази тема, при това от изненадващи места, хора с образование, а не суеверни люде. Това само показва колко още много еволюция предстои на човешкия мозък преди да постигне рационално пресяване на данните, а не да им слага тежест според броя пъти, който се появяват в сензорните потоци. За мен най - трудно беше да им обясня, че няма логика и математика в конспирациите /не са рационални или вероятни/ и специално за herd immunity /ваксинираните предпазват тези с по - слаб имунитет и неваксинираните/. Постарах се да им обясня, че този модел е всъщност крайно оптимистичен и, че процентът ваксинирани трябва да е още по - висок, заради уязвимостта на социалните мрежи /нямам предвид в интернет, а мрежите от хора/ http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/273/1602/2743.
П.С.
Славко, виж това - http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/whatifstop.htm
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 03.02.15 18:56.
03.02.15
18:42
http://www.nenovinite.com/ne/obshtestvo/6686/
Съжалявам! Знам, че темата е сериозна, но не се сдържах... :)
но за обща култура и разбира се ако на някой му се занимава, може ли да ми кажете кои са задължителните ваксини и защо са задължителни?
Само като видиш против какво са ваксините, мисля че е ясно защо са задължителни. За хепатит В се прави за всички родени след 1992 година.
Мнението беше редактирано от aleks на 03.02.15 18:58.
03.02.15
18:58
Задължителни са защото хората са податливи на умствени вируси, също както и на органични. Идеите могат да заразяват по същия начин и да доведат до това, което се случи в Aнглия:
http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy
After the controversy began, the MMR vaccination compliance dropped sharply in the United Kingdom, from 92% in 1996 to 84% in 2002. In some parts of London, it was as low as 61% in 2003, far below the rate needed to avoid an epidemic of measles.[137] By 2006 coverage for MMR in the UK at 24 months was 85%, lower than the about 94% coverage for other vaccines.[16]
After vaccination rates dropped, the incidence of two of the three diseases increased greatly in the UK. In 1998 there were 56 confirmed cases of measles in the UK; in 2006 there were 449 in the first five months of the year, with the first death since 1992; cases occurred in inadequately vaccinated children.[138] Mumps cases began rising in 1999 after years of very few cases, and by 2005 the United Kingdom was in a mumps epidemic with almost 5000 notifications in the first month of 2005 alone.[139] The age group affected was too old to have received the routine MMR immunisations around the time the paper by Wakefield et al. was published, and too young to have contracted natural mumps as a child, and thus to achieve a herd immunity effect. With the decline in mumps that followed the introduction of the MMR vaccine, these individuals had not been exposed to the disease, but still had no immunity, either natural or vaccine induced. Therefore, as immunisation rates declined following the controversy and the disease re-emerged, they were susceptible to infection.[140][141] Measles and mumps cases continued in 2006, at incidence rates 13 and 37 times greater than respective 1998 levels.[142] Two children were severely and permanently injured by measles encephalitis despite undergoing kidney transplantation in London.[17]
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 03.02.15 18:59.
03.02.15
18:59
казано от slavko на 03.02.15, 17:52:
Даниел не е малоумен и е неприятно така да се обижда човек. Как се доказва, че е еди кое си изследване е фалшифицирано?
Аз не искам да се намесвам, защото никак не съм компетентен, но за обща култура и разбира се ако на някой му се занимава, може ли да ми кажете кои са задължителните ваксини и защо са задължителни?
Да, не е малоумен в медицинския смисъл на думата, но да кажем, че е превъзбуден, не чак толкова в час с нещата колкото му се иска и тръби, а и е съвсем бос в медицината. Но пък яка титла си е измислил все пак :D
Тетанус, Дифтерит, Полиомиелит, Вариола(за родените след 1980 година няма), Туберкулоза, Коклюш, Рубеола, Морбили, Паротит, Хемофилус инфлуенца, Хепатит Б, пневмококи. Защо са задължителни...хм, странен въпрос... :) защото са доказани, че са ефективни, че се понасят добре, защото самите заболявания са труднолечими, протичат тежко, имат висока смъртност и са силно заразни.
Аз лично не мога да приема, че в 21 век, в държава, която минава за част от цивилизованите и високоразвити страни, има хора, които вярват на такива откровено опасни за здравето им глупости като кампаниите против ваксините. Ефекта от ваксините за предпазване от заразни болести може би е сравним единствено с ефекта от пиене на чиста вода, а не на такава от канализацията.
Питам само де:)
За гуру-то не знам:))) Досега през живота си съм срещал само един, който аз мога да нарека гуру, разбира се според моите стереотипи и виждания.
казано от slavko на 03.02.15, 17:52:
Не обиждам въпросния Даниел - нито го познавам, нито имам впечатления от него. Както се казва, не е луд тоя, който яде баницата, луд е онзи, който му я дава. Но за хората, които се връзват на измислена псевдомедицинска практика (хомеопатията), прилагана за постигане на извличане на несъществуващи вещества (следствие от ваксините) от тялото с невъзможна скорост (детоксикацията в “алтернативномедицинския” й прочит), малоумник не е обида. Това е съвсем консервативно определение. А и в крайна сметка човекът не ги лъже съвсем в прав текст - след намесата му те НАИСТИНА няма да страдат от вредните последствия на ваксините.
Тук някъде линкчето на Вероника е много на място. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.02.15 19:46.
Човекът е намерил пазарна ниша така да се каже :D
Критиците твърдят, че някои гурута правят това с резултат или дори с цел упражняване на власт или получаване на незаслужени облаги.
изп. източници:
Уикипедия
Мнението беше редактирано от aleks на 03.02.15 20:18.
03.02.15
20:15
Хм, колко интересно :)
Все пак смятам, че трябва да се признае, че малка вреда от ваксините има - както има смъртни случаи от най-прости лекарства като аспирин и парацетамол. За съжаление това е част от статистиката. За нещастие някои хора или децата им попадат в статистиката. Да, превенцията за популацията като цяло я има, но кой от вас би ли се примирил, ако той или близките му попаднат в 0.005% страничен ефект от ваксинация и бъде осакатен и разболян за цял живот? На фона на 2-3-4 милиарда ваксинирани се събират няколко хиляди души “нещастна статистика” и аз ги разбирам.
Не мисля, че сме компетентни да слагаме границата между малкото лично нещастие и огромната полза за човечеството. Много хора са загинали в програмите за пилотирани космически кораби, но въпреки това изследванията са продължили.
Истината е, че ако ги нямаше ваксините, щяхме да сме на етапа 80% детска смъртност и 45 години средна продължителност на живота и нито щеше да има форум, нито фитнес, нито нищо, ами щяхме да си се блъскаме в бачкане и невежество.
Разбира се, винаги може да вярвате на супер секретните планове на Билдербергерите (начело с Рокфелер, Бил Гейстс, Сорос и пр. ) за намаляване на населението с 5-6 милиарда, чрез СПИН, ЕБОЛА, ваксини и др. и заробване на човечеството ( като мен ;) )
https://www.youtube.com/watch?v=9Csxe_YrMDw
казано от Queen Cobra на 03.02.15, 20:15:
Все пак смятам, че трябва да се признае, че малка вреда от ваксините има...
Медицината рядко борави изолирано с понятието “вреда”. В такъв контекст обикновено се използва съотношението полза/риск. Точно това е причината да е некоректно всички ваксини да се поставят под общ знаменател. Има ваксини, при които по ред причини ползата толкова превишава риска, че той става приемлив. Забележи - не лично приемлив, а обществено приемлив. при това по начин, които изключва взимането на лично решение. Има и такива ваксини, при които ползата е достатъчно близка или дори по-малка от възможния риск и това изпраща поставянето им в плоскостта на личните решения. Аналогията с криминалните деяния се налага сама. Непоставянето на ваксина срещу полиомиелит например е равносилно на опит за убийство, докато неизползването на противогрипна - на решението ти дали да си купиш нови обувки или не.
казано от Queen Cobra на 03.02.15, 20:15:
Разбира се, винаги може да вярвате на супер секретните планове на Билдербергерите (начело с Рокфелер, Бил Гейстс, Сорос и пр. ) за намаляване на населението с 5-6 милиарда...
След всяка подобна дискусия тази идея започва да ми се струва все по-малко лоша.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.02.15 20:30.
03.02.15
20:32
Шегувам се. ;) Но темата е интересна ;)
05.02.15
22:27
казано от aleks на 03.02.15, 20:13:
Човекът е намерил пазарна ниша така да се каже :D
Критиците твърдят, че някои гурута правят това с резултат или дори с цел упражняване на власт или получаване на незаслужени облаги.
изп. източници:
Уикипедия
http://www.cdph.ca.gov/Pages/NR15-008.aspx
Measles has been eliminated in the United States since 2000. However, large measles outbreaks have occurred in many countries, particularly in Western Europe, Pakistan, Vietnam and the Philippines in recent years. Travelers to areas where measles circulates can bring measles back to the U.S., resulting in limited domestic transmission of measles. California has many international attractions and visitors come from many parts of the world. It is important for health care providers and the public to be aware that measles transmission can occur in California, and they can prevent transmission by receiving the MMR vaccine.
The California measles patients reside in 11 local health jurisdictions (Alameda, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, San Mateo, Santa Clara and Ventura Counties and the cities of Long Beach and Pasadena). Patients range in age from seven months to 70 years. Vaccination status is documented for 34 of the 59 cases. Of these 34, 28 were unvaccinated, one had received one dose and five had received two or more doses of MMR vaccine.
П.С. Един бонус - история за пациенти:
Същият момък, дето преди десет дни ми пристигна с пресен трипер. По правилник трябва да му дам канамицин, ама понеже нямал никаква възможност да му слагат инжекции, направих компромис и му изписах добра доза амоксицилин перорално.
– Как сте, млади господине?
– Ами… не е добре. Тече, пари…
След четири грама амоксицилин дневно за десет дни?!
– Я да видим… Хм! Наистина. Даже май е още по-зле отпреди… Пихте ли антибиотика?
– Да, да, разбира се!
– Десет дни по четири пъти дневно?
– Точно така!
Да не би наистина да се е пръкнал щам, резистентен към бета-лактами? Нещо не ми се вярва.
– Извинявайте, а какъв цвят са хапчетата, дето ги пихте?
– Аз такова… не съм ги гледал, не помня… – Наведена глава и изчервяване чак до ушите.
– А кутийката поне какъв цвят е, а? И нея ли не помните?
– … … … Добре де, не ги пих! Нали са лекарства, де да знам какво може да ми стане от тях!
– Да ви кажа ли какво без тях вече няма да ви става? И както е тръгнало, може и направо да го загубите някъде?
– Бе я не ме плашете! Само гледате да вземете парите на хората! А какви боклуци и мръсотии им пробутвате, не ви пука! Чичо ми какви ли не лекарства му даваха и пак умря! Печалбари с печалбари!…
http://www.gatchev.info/blog/?p=1811
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 06.02.15 14:20.
06.02.15
19:22
Четох някои от историите и се чудя да се разрева от смях или от мъка... Само мога да кажа - “Господи, прибери си вересиите!” (само да не прибира и горките деца, които страдат покрай тия олигофрени....)
Днеска малко раздвижване:
5 кръга
5 тръстъра х 2х24кг пудовки
10 суинга х50кг
4 хай пула с една ръка х50кг (по 4 на ръка)
Време - слабо. Въздух - малко. Отделно щъкаха и около мен хора, та някои почивки бяха повече отколкото ми беше нужно. Суинговете с 50ката ми доказаха, че съм станал МНОГО МЕК. Притеснително много. Всичко това на гладно, на 2 кафета, накрая леко ми се зави свят.
Адуктора след снощната тренировка направо ме убива, ама след суинговете е по-добре. Действат сякаш положително, което ми говори, че не е разтежение, иначе щеше да е перманентно зле. Тия дни ще ме разглабят и сглабят, да видим какво ще се окаже и как ще го оправим. За зала (клек/тяга иначе казано) - предполагам най-рано средата на седмицата. Междувременно в нас с пудовките.
Най-доброто, което направих с тях наскоро - 4х10 раменна преса с 2х24кг - предполагам, че 55-60кг е еквивалента на щанга. Доволен, само последното повторение от последната серия беше мъка, иначе протоколно леснички.