Дневник за едно изчистване

Темата е заключена.
Прескочи до:

14.02.15
12:24

Ден 42 - 71,7 кг.

Закуска:
4 цели яйца (320 гр.) - 496 ккал.
1 кофичка кисело мляко (500 гр.) “Домлян” 3,6% - 320 ккал.
1 бананче 76 гр. - 67 ккал.
50 гр. млечен шоколад - 264 ккал.
2 капсулки рибено масло Life Extension, Super Omega-3, EPA/DHA - 25 ккал.
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
Общо: 1252 ккал.

Oбяд:
150 гр. пилешко филе - 285 ккал.
190 гр. картофи на фурна - 266 ккал.
салата - 75 ккал.
1 ябълка 200 гр. - 150 ккал.
2 капсулки рибено масло - 25 ккал.
Общо: 801 ккал.

Преди и след тренировка:
двойно 3 в 1 Jacobs - 160 ккал.
2х30 гр. протеин Scitec Whey Superb - 220 ккал.
1 банан (96 гр. - без кората) - 85 ккал.
Общо: 465 ккал.

Вечеря:
150 гр. пилешко на скара (филе) - 285 ккал.
200 гр. ориз - 260 ккал.
салата - 75 ккал.
Общо: 645 ккал.

Късна вечеря:
100 гр. кашу - 553 ккал.
30 гр. протеин Scitec Whey Superb - 110 ккал.
Общо: 983 ккал.

Общо за деня: 4146 ккал. + 3 л. вода

Тренировка: Гръб

Набирания широк надхват - 4х12
Дърпане на скрипец зад врат - 4х8 със 70 кг.
Гребане с щанга - 2х8 със 70 кг.
Дърпане на хоризонтален скрипец - 4х8 с 90 кг.
Пуловър на горен скрипец за разтягане в края на тренировката - 4х12 с 50 кг.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 14.02.15 22:48.

15.02.15
10:04

Ден 43 - 71,8 кг.

Днес е последния ден от първата част на теста. Утре ще обобщя картинката и ще видим при какви калории колко качвам. От утре започвам втората част, с лошата храна, която ще протече в следния план:
Първи етап: 14 дни с 3000 ккал.
Втори етап: 14 дни с 3650 ккал.
Трети етап: 14 дни с 4150 ккал.
Поради това, че не искам да си развалям значително формата и тъй като лично аз вярвам, че това ще започне да се случва, то казвам, че тръгна ли да гоня 74-75 кг., при който и да е от етапите спирам експеримента. До момента, за 43 дни, от 71 кг. съм стигнал до 71,8 кг., което е твърде малко, но с разбивка и намиране на средни кг. за периоди ще се види (признавам), че лека по-лека качвам кг. Лично за мен това не е фатално, особено имайки предвид факта, че за тия 43 дни нито веднъж не пропуснах деня за крака, което също най-вероятно е дало отражение и което до преди теста редовно ми се случваше. И така, нека продължа с днешния, последен ден:

Закуска:
4 цели яйца (320 гр.) - 496 ккал.
1 ябълка 210 гр. - 158 ккал.
50 гр. млечен шоколад - 264 ккал.
2 капсулки рибено масло Life Extension, Super Omega-3, EPA/DHA - 25 ккал.
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
Общо: 1343 ккал.

Oбяд:
250 гр. бял боб - 350 ккал.
салата - 75 ккал.
Общо: 735 ккал.

Преди и след тренировка:
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
1 банан (90 гр. - без кората) - 80 ккал.
Общо: 380 ккал.

Вечеря:
250 гр. бял боб - 350 ккал.
салата - 75 ккал.
Общо: 735 ккал.

Късна вечеря:
100 гр. кашу - 553 ккал.
30 гр. протеин Scitec Whey Superb - 110 ккал.
Общо: 983 ккал.

Oбщо за деня: 4176 ккал. + 3,5 л. вода.

Тренировка: Ръце - днес реших да си направя тренировката малко по-лека. Намалих малко килограмите с цел максимално изчистване на упражненията, без никакъв чийтинг и максимално напомпване.

Трицепс:
- изтласкване от лежнка с тесен хват - 4х8 със 70 кг.
- френско в супер серия с изтласкване със Z-лост - 3х8 с 35 кг.
- трицепсово разгъване на горен скрипец с прав лост - 3х10 със 70 кг.
- трицепсово разгъване на горен скрипец с въже - 3х12 с 35 кг.
Бицепс:
- бицепсово сгъване със Z-лост от стоеж - 3х12 с 35 кг.
- скотово с дъмбел - 3х10 с 15 кг.
- бицепсово сгъване с дъмбел от наклонен седеж - 3х10 с 10 кг.

Едит: едитнах се, понеже си видях грешка в описването на грамажa на боба

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 16.02.15 18:43.

15.02.15
12:23

Не знам защо правиш този тест, но ако увеличиш белтъците и въглехидратите ще качваш повече 100% :)

15.02.15
13:51

Правя го заради това

16.02.15
06:49

Ден 44 - 71,7 кг. Старт на Втора част!
Нека първо обобщя какво се случи до момента в Първата част на теста:
Първи етап: 3150 ккал. - средна стойност на килограмите след изваждане на най-малката и най-голяма стойност както се разбрахме - 70,65 кг.
Втори етап: 3650 ккал. - 71,14 кг. (по моите сметки); 71,4 кг. (по сметките на Весо)
Трети етап: 4150 ккал. - 71,59 кг. Вярвам, че тук няма да имаме разногласия с оглед съвпаденията на механичния и електронния кантар. Ако се чудите как се случи, че този път съвпадат - ами, пак по същия начин както с електронния пообиколих из стаята и се оказа също така, че стойностите варират. Намерих му и на него местенце на което показва това, което и електронния. Оказва се, че тия кантари са страшни. Спокйно могат да те изкарат от половин до цяло кило повече/по-малко.
Та, нека се върнем към данните. По сметките на Весо:
- разлика от първи етап до втори етап - +0,75 кг. (+500 ккал.)
- разлика от втори до трети етап - +0,19 кг. (+500 ккал. [+1000 ккал. от личния ми BMR])

Интересното е, че темпа на качване се намалява с около 75% при качване с 1000 ккал., т.е. много по-ефективно покачване имам при +500 ккал., което изобщо не е логично.
По мои сметки:
- разлика от първи етап до втори етап - +0,49 кг. (+500 ккал.)
- разлика от втори до трети етап - +0,45 кг. (+500 ккал. [+1000 ккал. от личния ми BMR])

Излиза, че дали са +500 ккал. от BMR или +1000 ккал. няма никаква разлика, което пак няма логично обяснение, но някакси повече се връзва. Тоест - в излишък съм и качвам с еднакъв темп, който е около 0,5 кг./на две седмици или закръглено към месец - 1 килограм/1 месец.
  От днес продължаваме с Втора част (Джънк фууд)

Закуска:
330 мл. боза - 120 ккал. (данни на производител)
2 кроасана (7 days) - 160 гр. - 704 ккал.
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
Общо: 904 ккал.

Обяд:

Пилешко бутче 130 гр. месо - 247 ккал.
боб 50 гр. - 70 ккал.
салатка - 20 ккал.
бял хляб 100 гр. - 267 ккал.
Фанта портокал 500 мл. - 220 ккал.
Общо: 824 ккал.

Преди и след тренировка:
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
1 бананченце (74 гр. - без кората) - 66 ккал.
Общо: 366 ккал.

Вечеря:
3 кебапчета х 50 гр. - 150 гр. (ако приема, че са от кайма смес със 70% месо, де тоя късмет де) - 362 ккал.
50 гр. лютеница “Олинеза” традиционна финна - 73 ккал.
100 гр. бял хляб - 267 ккал.
50 гр. чипс “Рафълс” осолен - 269 ккал.
150 мл. нектар Кайсия “Филикон” - 87 ккал.
Общо: 1058 ккал.

Общо за деня: 3152 ккал. + 3,5 л. вода

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 16.02.15 22:15.

17.02.15
01:36

казано от Ivan Vasilev на 16.02.15, 06:49:

Трети етап:  4150 ккал. - 71,59 кг. Вярвам, че тук няма да имаме разногласия с оглед съвпаденията на механичния и електронния кантар. Ако се чудите как се случи, че този път съвпадат - ами, пак по същия начин както с електронния пообиколих из стаята и се оказа също така, че стойностите варират. Намерих му и на него местенце на което показва това, което и електронния.

Ето на това вече му казвам стъкмистика! Значи ти нагласи механичния кантар така, че да показва колкото електронния, т.е. с половин кило надолу??? И наричаш това експеримент??? Честно казано, аз бях готов да призная, че греша и да замълча, ако ти се беше оказал прав, но при така извъртани резултати нямам какво повече да добавя тук.

Успех с “Експеримента”.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.02.15 04:40.

17.02.15
06:42

Весо, а каква е гаранцията, че преди съм го слагал тоя кантар на “точното” място, като не съм имал база за сравнение?! Това не е стъкмистика по никакъв начин. Ако искаш мога да се поразкарам из апартамента и да намеря къде електронния ще показва с половин кило нагоре. Ако ±0,5 кг. са голям проблем за теб, то гледай какво се случва с мен с лошата храна, дори само след 1 ден употреба и то на само 3150 ккал.! Ясно е, че по гръб няма да паднеш, както и хората поддържащи тезата за баланса, но ми е чудно сега, ако стана (а аз ще стана) 75 кг. с кофти храна за 14 дни каква песен ще пеете. Сигурно, че върху главата си нося купа с ябълки. :D
И само за протокола - снощи си припомних какво е да имаш киселини в стомаха, както и това два пъти да “друснеш кебапа” за 1 ден!
Ден 45 - 72,9 кг.!

Закуска:
2 баници със сирене х 100 гр. - 200 гр. - 782
330 мл. боза - 120 ккал.
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
Общо: 982 ккал.

Обяд:
150 гр. шницел - 604 ккал.
50 гр. картофено пюре - 54 ккал.
50 гр. лютеница - 73 ккал.
бял хляб 100 гр. - 267 ккал.
макарони 100 гр. - 158 ккал.
Общо: 1156 ккал.

Вечеря:
3 кебапчета х 50 гр. - 150 гр.  - 362 ккал.
Общо: 1058 ккал.

Общо за деня: 3196 ккал. + 2 л. вода

Вчерашна тренировка:
Гледам, че съм забравил снощи да си напиша тренировката. Вчера тренирах крака:
- клекове с щанга - 4х8 - с 80, 85, 90, 95 кг.
- лег преса - 4х10 със 150 кг.
- бедрено разгъване - 4х8 - 80 кг.
- бедрено сгъване - 4х8 - 70 кг.
- повдигане на пръсти на лег преса - 9х20 със 100 кг.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 17.02.15 20:21.

Ако и сега се зароди някакъв философски спор, то ще е смехотворно, на всеки човек, разбиращ поне малко от този спорт трябва да му е ясно , че нещата ще се развият по-този сценарий, колкото и да се изпада в дребнавости от порядъка на 0,5кг, авторът накрая ще излезе абсолютно прав и всичко това се свежда до нещо, което може да се обясни с едно единствено изречение,с което съвсем ясно може да се  разбере, как тялото се възползва от калориите, приети с полезна храна и от калориите, приети с  вредна храна и съм дълбоко убеден, че това е ясно на хората, които взеха участие в тази дискусия. Калорийният  баланс е критерий, когато е тестван при еднакви условия, т.е със сходна храна, при два противоположни типа хранене и еднакви калории ефекта ще е коренно различен. Просто тялото винаги усвоява нещо, когато има нужда от него, а то определено няма нужда от свръх големи количества захар, транс мазнини и всякакви такива боклуци, поради тази причина за няколко дни Иван ще “напредне” повече отколкото за месец и половина. Дори и при калориен дефицит с такава храна ще се увеличи процента на подкожните мазнини, не казвам, че общото тегло няма да спадне, но определено никой няма да стане по-релефен, ако поддържа дефицит с банички и кифли. Сега за мен следва най-интересната част, какви “аргументи” ще изнесат разбирачите, защото тук определено циганиите с 200-300грама заради положението на кантара няма да минат. Към автора: моето мнение е, че няма смисъл да продължаваш този експеримент повече от 10-тина дни, за мен, както и за останалите би било интересно, но на теб няма да ти се отрази никак добре!

Поздрави :))))

17.02.15
15:33

Владко, не са ли ти казвали, когато двама мъже си мерят пишките, да не си буташ задника.

казано от Владимир Димитров на 17.02.15, 11:31:

защото тук определено циганиите с 200-300грама заради положението на кантара няма да минат.

За циганиите, по-добре си дръж езика зад зъбките, докато все още ги имаш.

Иване, не бързай да вадиш заключения. Нали не мислиш сериозно, че можеш да качиш кило и двеста било ММ, било мазнина за ден? Да си чувал нещо за връзката между въглехидрати (от вчера почти на дубъл) и водна задръжка? Айде поинтересувай се или просто остави хомеостазата да си свърши работата на спокойствие преди да вадиш изводи.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.02.15 15:35.

казано от Veso Pervazov на 17.02.15, 15:33:

Владко, не са ли ти казвали, когато двама мъже си мерят пишките, да не си буташ задника.

казано от Владимир Димитров на 17.02.15, 11:31:

защото тук определено циганиите с 200-300грама заради положението на кантара няма да минат.

За циганиите, по-добре си дръж езика зад зъбките, докато все още ги имаш.

Иване, не бързай да вадиш заключения. Нали не мислиш сериозно, че можеш да качиш кило и двеста било ММ, било мазнина за ден? Да си чувал нещо за връзката между въглехидрати (от вчера почти на дубъл) и водна задръжка? Айде поинтересувай се или просто остави хомеостазата да си свърши работата на спокойствие преди да вадиш изводи.

Принципно не съм целял да предизвикам такава реакция и да те обиждам с коментара си, но всеки е свободен да пише и да казва каквото пожелае и смятам да го правя и за напред,така че няма да отвърна по никакъв начин на каквито и да било нападки, вярно е че това, което е качил е в резултат на водна задръжка, вярно е, че ще се адаптира бързо и към това хранене и темпа на покачване няма да бъде същия, но също толкова вярно е, че ще бъде доста по-висок и това много ясно ще си проличи в хода на експеримента.

17.02.15
17:25

Добре Весо, нека оставим хомеостазата да си свърши работата. :D

17.02.15
20:27

казано от Ivan Vasilev на 17.02.15, 06:42:

Весо, а каква е гаранцията, че преди съм го слагал тоя кантар на “точното” място, като не съм имал база за сравнение?!

Гледам, че на това не съм ти отговорил... Няма никакво, ама НИКАКВО значение дали кантара е бил на правилното място в началото, той е бил на Мястото и е отчел показания. Основен критерий в този опит е ПРОМЯНАТА на теглото, а не самото тегло като абсолютна величина. Затова кантара трябва да е един и същ, a.k.a. Кантара, да е на едно и също място a.k.a. Мястото, за да отчита коректни показания a.k.a. Показанията. В този опит нито времето е много, нито очакваните разлики в теглото са осезаеми и запова точността е от изключителна важност. А ти със същия успех можеше да врътнеш колелцето на механичния, за да го докараш до показанията на електронния и да претендираш за достоверност. Сам компроментираш собствения си експеримент.

Защо изобщо си губиш времето тогава, след като няма да докажеш обективно нищо на никого и, по-важното, дори и на себе си?

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.02.15 20:28.

17.02.15
20:40

Защо? Много просто защо - за да покажа, че ±0,5 кг. могат да се манипулират всякак без да пипам колелцето и същите тези 0,5 кг. нищо не могат да докажат. Както и това, че механичния НЕ показва с 0,5 кг. повече, а е възможно и крачетата му да не са нивелирани както тези на електронния. Издребняваме и то прекалено много! Ако те удовлетворява добавяй всеки ден +0,5 кг. на отмереното в първата част на теста. Без значение е за мен и за експеримента. Не е от значение, защото много скоро вече ще си говорим за килограми, а не за грамове и то при калории, при които не би трябвало да качвам. Но както каза, нека не бързаме, та да дадем време на хомеостазата. Между другото и днес друснах кебапа 2 пъти. Това хранене ще ми дойде зор, но ще го направя!

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 17.02.15 20:43.

fire.is.my.nature

17.02.15
20:48

Малко ме мързеше да прочета всичко и с тия сметки се обърках. Демек целта ти е да докажеш, че калориите, независимо от източника са най-важното или само източника има значение? Щото моят опит (женска, която Едвам качва на 3000 кал. след 2,5 години палео и то с мнооооого зор) е, че калориите в определен момент спират да имат чак такова значение. :Д И баси, не те ли мързи да смяташ всичко толкова точно :Д

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 17.02.15 20:49.

17.02.15
21:04

fire.is.my.nature, здравей,
Владо по-горе го е описал добре. Идеята на теста е породена от хипотезата (аз така я наричам, защото никой не го е доказал като закон, че да се превърне в теория) за калорийния баланс и че според мен тя е просто невярна, защото не взима под внимание начина на хранене. Изчисляването на калориите биха имали смисъл, ако се храним еднотипно, а това еднотипно е само спазването на определен хранителен режим. Самата идея, че няма никакво значение с какво се храниш и че единственото важно е да смяташ калориите за мен е абсурдна. Затова и направих този тест в два етапа - първи с що-годе прилично хранене и добра храна, разделен на 3 подетапа с увеличаване на калориите с по 500 на всеки 2 седмици, докато се очертае някаква тенденция. Вторият етап, в който съм в момента ще се различава от първия единствено от качеството на храната, т.е. сега виждаш с какви боклуци се храня. Личното ми очакване е да получа разлика от поне 1000 ккал. между двата типа хранене, което пък ще докаже (при мен), че начина и качесвото на храната има много по-голяма роля от простото смятане на калориите, а самите сметки лишени от смисъл, ако не се взима под внимание вида на храната. Нещо, което хипотезата отрича.

Пък за сметките не ме мързи. Станах професор по това коя храна колко ккал. съдържа. :D Прост пример:
150 гр. пилешка пържола филе = 1/2 шоколад, чисто калорийно. :D
Даже е забавно. Днес го споделих това на хисарския си колега и реакцията му беше: “Леле, спирам да ям шоколади!” :D

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 17.02.15 21:07.

казано от Veso Pervazov на 17.02.15, 20:27:

казано от Ivan Vasilev на 17.02.15, 06:42:

Весо, а каква е гаранцията, че преди съм го слагал тоя кантар на “точното” място, като не съм имал база за сравнение?!

Гледам, че на това не съм ти отговорил... Няма никакво, ама НИКАКВО значение дали кантара е бил на правилното място в началото, той е бил на Мястото и е отчел показания. Основен критерий в този опит е ПРОМЯНАТА на теглото, а не самото тегло като абсолютна величина. Затова кантара трябва да е един и същ, a.k.a. Кантара, да е на едно и също място a.k.a. Мястото, за да отчита коректни показания a.k.a. Показанията. В този опит нито времето е много, нито очакваните разлики в теглото са осезаеми и запова точността е от изключителна важност. А ти със същия успех можеше да врътнеш колелцето на механичния, за да го докараш до показанията на електронния и да претендираш за достоверност. Сам компроментираш собствения си експеримент.

Защо изобщо си губиш времето тогава, след като няма да докажеш обективно нищо на никого и, по-важното, дори и на себе си?

Добре, а ако в крайна сметка втората част от експеримента, покаже значителни отклонения в теглото, в сравнение с първата, това до известна степен няма ли да докаже неговите твърдения и да постигне очакванията от експеримента си, и ще бъде ли достатъчно да пренебрегнем, позицията на кантара, която не прави експеримента максимално коректен до този момент?

17.02.15
21:17

Владо, още сега ти казвам - няма да докаже. Сега ми е ясно вече, че задържам вода и не качвам никакви килограми. Всъщност дори може и да слабея, обаче задържам прекалено много вода и отивам на плюс. Сигурно докрая ще съм задържал 10 л. вода и ще съм станал една голяма локва.

fire.is.my.nature

17.02.15
21:25

Много интересно, че си се навил да правиш експеримента. Ще следя дневника ти, мерси за обяснението : )

Аз мисля обаче, че за да се черпи изцяло бенефита от неограничени калории (или поне завишени спрямо калкулаторите), човек трябва много дълго време да е тренирал метаболизма си със 100% чиста храна, тренироки, възстановяване. Също така съм на мнение, че ако калориите (завишени и чисти) идват предимно от един енергиен източник : въглехидрати ИЛИ мазнини, тогава наистина може да се яде МНОГО без да се качва. Имам няколко примера пред очите ми, единият е приятелят ми. Яде палео от много години, 192, 108 кг, 5-6% мазнини и яде по 6500 кал. кето в момента. Тренира доста, но в НИКАКЪВ случай толкова, че да пасне според калкулатора.

Това говори за истински здрав метаболизъм според мен и е една адекватна цел.

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 17.02.15 21:37.

Никога не сме твърдяли, че няма значение какво ядеш.
Твърдим, че законът за калорийния баланс важи както при чиста храна (месо, яйца, зеленчуци), така и при преработена (”джънк”). :)

И наистина, ако не се чувстваш добре, не прави втората част от експеримента си прекалено дълго. Аз не бих се навила да ям такива неща и то в такива количества. :D

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 17.02.15 21:37.

казано от Вероника Налбатска на 17.02.15, 21:37:

Никога не сме твърдяли, че няма значение какво ядеш.
Твърдим, че законът за калорийния баланс важи както при чиста храна (месо, яйца, зеленчуци), така и при преработена (”джънк”). :)

Че важи никой не оспорва, важно е с каква сила важи и какво ще е покачването с едното хранене и с другото, аз не мисля, че има някакъв шанс резултатите дори да са приблизителни на тези от първата част на експеримента, без значение, че говорим за еднакви калории.

Иван оспорваше в другата тема точно това.. не ме карайте да търся и препрочитам всичко, защото ще отнеме много време. :)

казано от Ivan Vasilev на 17.02.15, 21:04:

fire.is.my.nature, здравей,
Изчисляването на калориите биха имали смисъл, ако се храним еднотипно, а това еднотипно е само спазването на определен хранителен режим. Самата идея, че няма никакво значение с какво се храниш и че единственото важно е да смяташ калориите за мен е абсурдна.

До колкото разбирам от редовете малко по-горе не го оспорва :)

18.02.15
06:40

Вероника и кое от болднатото противоречи на това, което казвам и това какво се случва до момента?
Пак (за кой ли път) да обясня. Какво казва хипотезата - смятаме по формулката възраст, чисто тегло, ръст, килограми, физическа активност, някакви си коефициенти и получаваме някакви калории за калориен оптимум. Никъде не се споменава вида, качеството и начина на хранене! Теоритични или по-скоро хипотетично от получените калории, ако качим с 200-300 то бавно ще започнем да качваме килограми и ако свалим с 200-300 то бавно ще започнем да слабеем. Дотук с “теорията” хипотезата!
Какво се получава с мен:
2550 (2650) ккал. по сметки по 1-ва(2-ра) формула с включената ми физическа активност! Тоест чисто хипотетично на 3150 ккал. (+500 от хипотезата) трябваше да качвам в началото, когато започах сметките. Да, ама уви! Тогава всички казахте, че практически това ми е оптимума и не бива да се вярва така сляпо на сметките и че практиката винаги показва друго. Съгласих се. То си е и така де, това какво е на теория трябва да се изпита на практика. Минах на 2-рия етап (+1000 ккал. от формулата +500 ккал. от практиката) от първата част - за 2 седмици качих с 0,49 кг. Евала на мен! Яко!  Минах на 3-тия етап от първата част (+1500 ккал. от теорията +1000 ккал. от практиката) и качих с 0,45 кг.! Ийееееее! Супер! Браво на мен! За протокола - така съм си последните 2 години! Непрекъснато се въртя между 70 и 72 кг.! Но само заради теста и заради всички тук признах, че съм качил с около кило!
Тази сутрин ми е 3-тата на ВВД изпълнена само с боклуци. Като се старая отново да съм на калорийния ми оптимум, т.е. не би трябвало да качвам килограми. Уви не е така! Все пак да не бързаме с изводите и да дадем шанс на хомеостазата. Аз съм толерантен човек и давам шанс на всекиго, дори и на нея!
Какво смятат хората - едни прости калории, смятат си калорийни оптимуми, не ги интересува какво ядат, карат го на зърнената диета и за тях това е достатъчно, а щом са на минус, то значи ще свалят! При безразборен начин на хранене няма как да разбереш кога ще сваляш/качваш, защото огромна роля играе вида, качеството и начина на хранене! Един ден случайно ще са се хранили добре и ще са +изчислените си калории и е възможно да свалят, друг ден ще са минус изчислените калории и може и да качват, което лично тях би ги обезкуражило и биха започнали да се чувстват и объркани и разочаровани от всякакви сметки, хранене и спорт! Това е докато не разберат, че когато тръгнат да изчисляват и спазват някакви режими, то трябва задължително да гледат с какво се хранят и чак тогава, второстепенно да смятат някакви си калории. И защо второстепенно ли? Защото разликата от първата част и тази втората е много проста и лесна за разбиране и тя се нарича ГЛАД!  Когато бях на 3150 ккал. с качесвена храна се чувствах сит през целия ден. На 4150 ккал. вече ми идваше доста тежко. В момента с това хранене с 3150 ккал. изпитвам вълчи глад, но се стискам заради теста! С този начин на хранене вярвам, че мога да погълна двойно количество подобна храна, че да се заситя. И пак с ГЛАД качвам килограми!  Ще продължа с теста и ще чакам хомеостазата да ми се обади!

Ден 46 - 73,8 кг.!

Закуска:
6 филии бял хляб - 200 гр. - 534 ккал.
120 гр. лютеница - 175 ккал.
330 мл. боза - 120 ккал.
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
Общо: 909 ккал.

Обяд:
150 гр. пилешко панирано (пържено) - 403 ккал.
50 гр. лютеница - 73 ккал.
2 филии (60 гр.) хляб - 160 ккал.
100 гр. ориз - 130 ккал.
100 гр. боб - 140 ккал.
Общо: 906 ккал.

Преди и след тренировка:
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
1 банан (130 гр. - без кората) - 116 ккал.
Общо: 416 ккал.

Вечеря:
2 кюфтета и 1 кебапче х 50 гр. - 150 гр.  - 362 ккал.
50 гр. бял хляб - 133 ккал.
Общо: 924 ккал.

Общо за деня: 3155 ккал. + 3.5 л. вода

Тренировка: Гърди
Хоризонтална лежанка - 1х8 90 кг. 1х8 с 95 кг. 1х8 със 100, хипер-дроп серия 1х8 с 90 кг.+1х8 с 60 кг. +1х8 с 40 кг.
флайс с дъмбели за горна част - 4х8 с 22,5 кг.
Лежанка с прав наклон - 1х8 със 70, 1х8 със 75, 2х8 с 80 кг.
кросовър - 4х10 с 35 кг.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.02.15 23:07.

18.02.15
09:02

Направи ли мерки преди да почнеш с джънк храненето?

18.02.15
11:27

То ако следеше мерки и % мазнини, нямаше да има за какво да се спори.
На мен ми е ясно какво ще стане, още преди да почне “експеримента”, щото съм го правил десетки пъти. Затова и не следя дневника, но гледам че има активност и влязох да видя какво толкова обсъждате. Ами, общо взето, все същите неща си повтаряте, и никой не иска да схване за какво става въпрос.
Първо, тегло се качва бавно, дори с много над калорийния баланс. Ако с 500 ккал. се качи кило за месец, това не значи, че с 1000 ще се качат 2. Тялото си има лимити на усвояване на храната.  Аз 5-6 кила мазнини ги качвах цяло лято и част от есента, с яко джънк (всеки ден), т.е., дни с по 4000 ккал., и почти без тренировки. И да, сегашното му хранене задържа повече вода. Ще качи 2-3 кила вода (случвало ми се е за 2 дни да съм с 2 кила от горе, след яко преяждане), ще се уплаши, и ще спре експеримента и ще каже, ето доказах ви, вижте какво стана за няколко дена, значи калорийния баланс не важи.
И за глада, да, така е. Това е и причината да се качва с джънк фууд - инсулина е по-висок и чувството за глад е по-голямо, съответно е по-трудно да се контролират калориите и човек неусетно яде повече. Затова и при диети за чистене се препоръчват засищащи храни и се препоръчва елиминиране на празните калории, за да се контролира чувството на глад, не за друго.

казано от fire.is.my.nature на 17.02.15, 21:25:

Имам няколко примера пред очите ми, единият е приятелят ми. Яде палео от много години, 192, 108 кг, 5-6% мазнини и яде по 6500 кал. кето в момента. Тренира доста, но в НИКАКЪВ случай толкова, че да пасне според калкулатора.
Това говори за истински здрав метаболизъм според мен и е една адекватна цел.

Или просто не усвоява повечето калории. И за пореден път - калорийния баланс не се смята по калкулатори. И освен това, бил 5% на 108 кг.? Арнолд се е състезавал на 108 кг, и е бил повече от 5% мазнини. Друго няма да коментирам, мисля, че е ясно за какво става въпрос.
Иначе, като си купуваш кола, гледаш да има колкото се може по-висок разход на гориво, така ли? Т.е., в случая предпочиташ да даваш 2 пъти повече пари за храна? Или ако поставим въпроса за оцеляването на дневен ред (примерно, в някоя екстремна ситуация, при която набавянето на храна е трудно) - приятеля ти ще се нуждае от 2 пъти повече калории, за да оцелее, което не е особено ефективно и не виждам защо това трябва да е цел, към която да се стремим. Еволюцията досега се е движила в точно обратна посока - т.е., адаптирани сме да оцеляваме и с малко храна.

казано от Владимир Димитров на 17.02.15, 21:46:

Че важи никой не оспорва, важно е с каква сила важи и какво ще е покачването с едното хранене и с другото, аз не мисля, че има някакъв шанс резултатите дори да са приблизителни на тези от първата част на експеримента, без значение, че говорим за еднакви калории.

Ти какво си мислиш и каква е реалността - това са две съвсем различни неща. Аз като чистих с повече въглехидрати и джънк, накрая бях по-нацепен и як, от колкото като чистех основно с месо, яйца, ядки, плодове и салати. Също така съм омазнявал прилично и със сравнително чисто хранене. Но аз не давам лични примери като доказателство, защото не са такова, както и неговия експеримент не доказва нищо.

Мнението беше редактирано от Петко К на 18.02.15 11:33.

18.02.15
13:25

То не бяха хомеостази, храни с отрицателни калории, водни задръжки и т.н. Я ми кажете сега колко вода ще задържа, колко време да я чакам хомеостазата да дойде, че да знам и аз колко най-малко мога да продължа експеримента, че да го счетете за обективен? Или поне колко кг.  минимум трябва да стана, че да изравня онзи 1 кг., който качих за 1 месец? 75? 80? 85?
И Петко, спокойно, няма толкова бързо да зарежа експеримента, колкото искате.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.02.15 13:26.

То не беше нагласяне и стъкмистика от твоя страна. Аз още чакам отговор (от месец и нещо май) какво мислиш за Първия закон на термодинамиката. Удобно пропускаш да отговориш, просто защото не ти отърва ;)

казано от Петко К на 18.02.15, 11:27:

Т

казано от Владимир Димитров на 17.02.15, 21:46:

Ти какво си мислиш и каква е реалността - това са две съвсем различни неща.

Не и в конкретната ситуация :)

18.02.15
17:17

казано от Ivan Vasilev на 18.02.15, 13:25:

че да знам и аз колко най-малко мога да продължа експеримента, че да го счетете за обективен?

Принципно няма как един експеримент да е обективен, когато се прави само от един експериментатор, който пък в същото време е и обекта на експеримента, и при това без да е в контролирана среда. Колкото и да си честен и обективен, и колкото и да ти вярваме, съжалявам, но не стават така нещата.

18.02.15
17:49

Петко, всеки е свободен да направи експеримента сам за себе си и да бъде максимално обективен в отразяването му. Не е нужно да го прави толкова показно както аз в случая и лично за себе си да стигне сам до съответните изводи. Ако е здрав физически, няма хормонални проблеми и подобни, както и ако е обективен в измерванията си и следенето съм сигурен, че ще достигне до същите резултати.
А за вярвата...не съм и мислил, че от поддръжниците на баланса ще успея да убедя някого в противното колкото и да съм честен в отразяването. Желанието ми е да се позамислите как си обяснявате всичко и че то може би не е такова каквото изглежда.
Дотук аз за себе си открих някои неща, които след експеримента ще са ми полезни и то много. Вторият подетап, когато бях на 3650 ккал. ми беше най-добрият период дотук. Хем се чувствах физически прекрасно, хем нямах проблем с поемането на такова количество храна, че дори и си поставих някои рекорди в залата. Уви, при 4150 ккал. нищо по-добро не се случи, дори напротив, започна да ми идва тежко.
Другото нещо, което засега ме изненадва е бързия темп на качване на кг. след като смених режима на хранене. Да, съгласен съм, че задържам вода, че тялото има нужда от адаптация, но да се отдава всичко това само на тези причини съвсем скоро ще видим, че не е баш така. Смятам, че ще продължа да качвам килограми, не с този темп, но не и с онзи бавен, бавен темп при сравнително чистото хранене. И при всичко това на калории, при които не би трябвало да качвам и измъчван от глад.

Edit: И Петко...4000 ккал. яко джънк изобщо не е хич много. В момента съм на 3150 ккал. (2/3джънк) и си оставам адски гладен. 4000 ккал. не биха ме спасили изобщо и не бих го нарекъл яко джънк и да ги изтъквам като нещо кой знае какво. А съм...сам виждаш 73-74 кила човече.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.02.15 18:03.

19.02.15
06:35

Ден 47 - 74,3 кг.!

Закуска:
2 баници със сирене х 100 гр. - 200 гр. - 782
200 мл. нектар Кайсия “Филикон” - 87 ккал. - 116 ккал.
3 в 1 Jacobs - 80 ккал.
Общо: 978 ккал.

Oбяд:
руло “стефани” (200 гр. кайма смес (поне се надявам да е било такова), от които ми остана около 50-тина в чинията, понеже ми стана гнусно, за да го изям, плюс половин яйце, което по-скоро приличаше на пъдпъдъче, отколкото на кокоше яйце, та 50 гр. макс му давам, т.е. 25 гр. половинката), да речем ... 39 ккал. + 362 ккал. - 401 ккал.
50 гр. бял хляб - 134 ккал.
50 гр. картофено пюре - 54 ккал.
малка салатка - 20 ккал.
100 гр. бисквитена торта - 400 ккал.
Общо: 1009 ккал.

Вечеря:
2 кебапчета и 1 кюфте х 50 гр. - 150 гр.  - 362 ккал.
60 гр. пържен фъстък Нътлайн - 367 ккал.
Общо: 924 ккал.
Общо: 1156 ккал.

Общо за деня: 3143 ккал. + 3,5 л. вода

Гладен съм, не ми се тренира, спи ми се ...честно не ми е до нищо! Ден без тренировка.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 19.02.15 21:13.

Уви, въпросът ми остава без отговор :D

19.02.15
10:02

Херцоже, въпроса ти е прекалено сложен явно, аз имам един далеч по-прост: кое тежи повече, кило желязо или кило памук? Как става така, да изядеш кило храна и да качиш кило и двеста. Пък и да си ср*л два пъти. В смисъл значи да гушна един 5-килограмов камък и да излезна 7кг по-тежък на кантара? А, и да съм поочупил и изхвърлил междувременно малко баластра от него... Отговор: “Птиците не са това, което са”??? Или виновни са ГМО-тата и илюминатите? Иване, не ми отговаряй, знам, че ще намериш “правилния” отговор.

Весо, въпросът ми просто не отърва на г-н Нагласьов горе :D Който беше очевидно, че е трол-дебил от самото начало ;)

Господа, хайде малко по-конструктивно.
Тежките думи не водят до нищо смислено...

Коле, от 1-2 месеца един камион хора се опитват конструктивно (няма да коментирам какви нерви трябва да има Весо за това упражнение), а отсреща е точно трол-стъкмист, който просто удобно нагласява, а там където може - просто пропуска определени мнения. Колко по-конструктивно?

Това и аз го виждам.
Иван Василев има своя теория, изолирана в главата му. Нека доказва пред света фундаменталните грешки на термодинамиката. Всеки човек с достатъчно обща култура ще е наясно как да приеме теорията и практиката на Иван Василев. Няма как да изправим всички криви пръчки в гората... ама няма и полза да преминаваме границата на Добрия тон. Това имах предвид.

Carbohydrate

19.02.15
11:30

Преди, като бях докер, от тази негова храна щях да се превърна в клечка за зъби )), сега - дебело прасе)))

19.02.15
11:40

казано от Ivan Vasilev на 17.02.15, 21:04:

Самата идея, че няма никакво значение с какво се храниш и че единственото важно е да смяташ калориите за мен е абсурдна.

Тя Е абсурдна. Храните метаболизират по различен начин. Това е факт и никой не го оспорва.
150 гр.  пържола и 1/2 шоколад  - много ясно, че 1/2 шоколад със всичката си захар вътре ще ти покачи телесните мазнини повече, както и мазнините в черния ти дроб.
Остава да включиш и алкохол- той е висококалоричен и доста “джънк” :)
Мисля, че трябва да си продължиш с хубавата част от експеримента, защото тези чудеса, които умишлено ядеш всеки ден, няма да ти се отразят добре.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1