05.01.15
13:01
Раменната преса зад врат е страхотно упражнение. И товари основно средната част на рамото, и по-малко предната. Правя го от над 10 години и засега нямам проблеми. Както се изказаха някои по-горе , много е важна и правилната техника, която свежда риска от контузия до минимум !
Пресата зад врат е уникално упражнение, няма по добро за рамо, правил съм отпред, с дъмбели, и нищо не ми ги напомпва така както зад врат..... От всяко едно упражнение можеш да получиш контузия, няма опасно упражнение има грешна техника и куп хиляди други неща като загревка килограми и темп п.....
17.02.15
22:46
казано от Viktor Ivanov на 17.02.15, 20:34:
От всяко едно упражнение можеш да получиш контузия, няма опасно упражнение има грешна техника и куп хиляди други неща като загревка килограми и темп п.....
Ей го и тоз... :x
казано от Veso Pervazov на 17.02.15, 22:46:
казано от Viktor Ivanov на 17.02.15, 20:34:
От всяко едно упражнение можеш да получиш контузия, няма опасно упражнение има грешна техника и куп хиляди други неща като загревка килограми и темп п.....
Ей го и тоз... :x
В момента съм на 31 години, от 22 години тренирам, правя пресата зад врат, жив и здрав съм.?
18.02.15
14:20
От деветгодишен правиш раменна преса зад врат ли ? :)
Явно имаш мобилни рамене, радвай се. За 90% от трениращите това упражнение носи излишен риск.
казано от James Hinks на 18.02.15, 14:20:
От деветгодишен правиш раменна преса зад врат ли ? :)
Явно имаш мобилни рамене, радвай се. За 90% от трениращите това упражнение носи излишен риск.
на 22 години започнах да тренирам Фитнес и от тогава започнах с това упражнение, защо риск, ако спускаш лоста малко под ушите не е толкова опасно, вече ако го спускаш до трапеца е друго...
18.02.15
15:35
Значи имаш добра мобилност на хумеро-скапуларната и акромиоклавикуларната стави и за това 9 години правиш раменна преса зад врат без проблеми. И тази мобилност е обусловена наследствено, не е нещо, което зависи от теб ;)
И не е застраховка за бъдещи проблеми.
18.02.15
16:56
казано от Viktor Ivanov на 18.02.15, 13:24:
В момента съм на 31 години, от 22 години тренирам, правя пресата зад врат, жив и здрав съм.?
Браво! Продължавай така. Обаче коментари от типа “правя така от еди кога си и нищо ми няма” са ми любими.
И като цяло не опира толкова нито до мобилност, нито до техника, колкото до кофти механика на движението. Това така или иначе беше дъвкано нееднократно, та не смятам да задълбавам. Виктор обаче явно не го е прочел, а си пише така за спорта/спора, та затова написах само “ей го и тоз”. Преди да вляза в зала съм тренирал 9 години спортна гимнастика и акробатика и паралелно почти толкова години БИ, така че мобилност/разтегнатост не мисля да ми липсва в нито една става/сухожилие. И сега мога да пипна с цели длани земята от наклон напред, без да сгъвам краката например. С фитнес се занимавам от 20 години, претендирам да го правя умно, та и техниката не подлагам на съмнение. И аз си виках че нищо ми няма, до момента, когато ме сряза болка на обратен лег (което по принцип правя изключително рядко, така че и тежестта не е била сериозна). Всичко това със сериозна загрявка, вработване и като трето упр в сплитаджийски период. Заключението след МРТ: травматични изменения в акромиоклавикуларната става, изменен ъгъл на акромиона, изливи в двете бурси, нещо си (не помня термина) на сухожилието на м. супраспинатус и мнение за артроскопия... Това е част от диагнозата, по спомени, в момента не е пред мен листа. Нали е ясно, че такъв набор увреждания не се получават ей така изведнъж от кофти лег/раменна преса със скапана техника? А се припокрива и потвърждава факта, че самото движение преса зад врат поставя ставата в неестествена позиция откъм механика и съответно води до травматични изменения в дългосрочен план, ей така докато си викаш нищо ми няма, нали не ме боли... И е изпращяло на лега. Болката отмина и без операция, но едва три години по-късно, след като изхвърлих окончателно пресата зад врат. За трите години няколко пъти си мислех, че всичко е отминало и включвах пак преса зад врат (с ОГРОМНО внимание и без напъване) и следваше наново болки и нова дълга пауза.
Идеята на всичко изписано е всеки да си прави изводите както иска, да си тренира както му е кеф, ама да се въздържа от не особено умни мнения и съвети като “аз така правя и нищо ми няма, значи е ОК”, та поне да не подвежда хора, на които им пука какво си причиняват и доколко е оправдано това...
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 18.02.15 17:01.
казано от Veso Pervazov на 18.02.15, 16:56:
казано от Viktor Ivanov на 18.02.15, 13:24:
Браво! Продължавай така. Обаче коментари от типа “правя така от еди кога си и нищо ми няма” са ми любими.
И като цяло не опира толкова нито до мобилност, нито до техника, колкото до кофти механика на движението. Това така или иначе беше дъвкано нееднократно, та не смятам да задълбавам. Виктор обаче явно не го е прочел, а си пише така за спорта/спора, та затова написах само “ей го и тоз”. Преди да вляза в зала съм тренирал 9 години спортна гимнастика и акробатика и паралелно почти толкова години БИ, така че мобилност/разтегнатост не мисля да ми липсва в нито една става/сухожилие. И сега мога да пипна с цели длани земята от наклон напред, без да сгъвам краката например. С фитнес се занимавам от 20 години, претендирам да го правя умно, та и техниката не подлагам на съмнение. И аз си виках че нищо ми няма, до момента, когато ме сряза болка на обратен лег (което по принцип правя изключително рядко, така че и тежестта не е била сериозна). Всичко това със сериозна загрявка, вработване и като трето упр в сплитаджийски период. Заключението след МРТ: травматични изменения в акромиоклавикуларната става, изменен ъгъл на акромиона, изливи в двете бурси, нещо си (не помня термина) на сухожилието на м. супраспинатус и мнение за артроскопия... Това е част от диагнозата, по спомени, в момента не е пред мен листа. Нали е ясно, че такъв набор увреждания не се получават ей така изведнъж от кофти лег/раменна преса със скапана техника? А се припокрива и потвърждава факта, че самото движение преса зад врат поставя ставата в неестествена позиция откъм механика и съответно води до травматични изменения в дългосрочен план, ей така докато си викаш нищо ми няма, нали не ме боли... И е изпращяло на лега. Болката отмина и без операция, но едва три години по-късно, след като изхвърлих окончателно пресата зад врат. За трите години няколко пъти си мислех, че всичко е отминало и включвах пак преса зад врат (с ОГРОМНО внимание и без напъване) и следваше наново болки и нова дълга пауза.Идеята на всичко изписано е всеки да си прави изводите както иска, да си тренира както му е кеф, ама да се въздържа от не особено умни мнения и съвети като “аз така правя и нищо ми няма, значи е ОК”, та поне да не подвежда хора, на които им пука какво си причиняват и доколко е оправдано това...
Така е! Аз тренирам с доста хора, по край мен и те правят също раменна преса зад врат, нямаме нито един контузил се, както и да е няма да спорим, всеки си има глава на раменете ако в мен е проблема в тематиката и пост-а който написах по нагоре, извинявам се.
Някак си искам да обясня, но явно не ми се отдава обяснението, искам да кажа че по някой път нещата който са вредни и мръсни да полезни, но всеки човек реагира различно, аз правя и вертолет с 60кг и то тесен хват, и мога да кажа че китките много ме боля от него защото от както започнах да го правя преди няколко години и те започнаха по край него да ме болият, но за сметка на това упражнението ми е много приятно.
Мнението беше редактирано от Blue на 18.02.15 18:31.
18.02.15
20:26
То по тая логика не трябва да се тренира...защото всяко упражнение товари и износва ставите.....особено да му мислят феновете на тежък лег, клек и тяга !
18.02.15
22:02
Баси колко си прост!!! да ме прощават модераторите, не се сдържах
казано от Dimitar Kostadinov на 18.02.15, 20:26:
То по тая логика...
Недей да започваш изреченията така, логиката не ти е силна страна...
казано от Veso Pervazov на 18.02.15, 22:02:
Баси колко си прост!!! да ме прощават модераторите, не се сдържах
казано от Dimitar Kostadinov на 18.02.15, 20:26:
То по тая логика...
Недей да започваш изреченията така, логиката не ти е силна страна...
Весо, трябва да има и прости хора като мен, ако всички бяха умни и перфектни нямаше да бъде интересно, и нямаше да има Форум и нямаше да има дискусия...
Мнението беше редактирано от Blue на 18.02.15 22:35.
18.02.15
22:36
Не се отнасяше за теб, поне според мен Весо имаше предвид мнението на Димитър ;)
19.02.15
09:48
Викторе, коментара ми в никакъв случай не беше насочен към тебе, съжалявам, ако се е получило неразбирателство. Насочен е към този който сравнява неестествено движение като преса зад врат с напълно нормални такива като вдигане на предмет от земята и сране на открито. И при това говори за логика.
казано от Viktor Ivanov на 18.02.15, 18:28:
аз правя и вертолет с 60кг и то тесен хват, и мога да кажа че китките много ме боля от него защото от както започнах да го правя преди няколко години и те започнаха по край него да ме болият, но за сметка на това упражнението ми е много приятно.
А ти се замисли какво означава тази болка и не е ли добре да се поослушваш за това какво ти казва тялото. В сайта имаше много хубава статия за сидрома на карпалния канал, не е зле да я прегледаш и да си я запазиш някъде. Не ти го пожелавам, но ми се струва, че ще ти потрябва. А повярвай ми, усещането да се будиш по няколко пъти на нощ с болки и изтръпнали ръце, хич няма да ти е приятно. Пак от опит ти го казвам, пък ти ако искаш слушай.
Ето ти едно четиво, мисля, че ще ти е интересно и полезно:
http://www.t-nation.com/training/five-exercises-you-should-stop-doing-forever
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 19.02.15 10:06.
03.09.15
11:32
Между другото, хората с по-голяма дължина на предмишниците или с по-къси ключици е добре да обмислят дали изобщо да правят раменна преса с щанга зад врат.
Когато имаме по-дълга предмишница, при спускането на лоста надолу (до под нивото на ушите), рамото се преразтяга в повече и това намалява възможността на повече мускулни фибри да участват при избутването. Губи се сила, а това може да рефлектира на ставата, ако човекът е сложил повече килограми на лоста, готвейки се за някакви рекорди.
При хората с къса дължина на ключиците пък се получава едно ограничение на обхвата на движение на лопатките, когато се спуска лостът надолу. Движението на лопатката е ограничено от трапеца и ромбовидните мускули, а това ограничение не позволява на лактите да се спуснат оптимално, за да въвлекат раменните мускули като главни извършители при избутването нагоре.
Също така, при някои хора, когато се избутва нагоре, сухожилията на супраспинатус и инфраспинатус могат да попаднат в неудобна позиция - заклещване между костите в тази област.
Така че това движение може да има ползи за някои от нас, но за повечето - излиза, че рисковете са в повече.
Съжалявам, че разбутах малко стара тема. :D
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 03.09.15 11:34.
казано от Вероника Налбатска на 03.09.15, 11:32:
хората с по-голяма дължина на предмишниците или с по-къси ключици е добре да обмислят дали изобщо да правят раменна преса с щанга зад врат.
Според мен не само тези, ами всички трябва да обмислят.
казано от pesho vasilev на 03.09.15, 18:13:
хората с по-голяма дължина на предмишниците или с по-къси ключици е добре да обмислят дали изобщо да правят раменна преса с щанга зад врат.
И не само да го обмислят, ами направо да го изхвърлят това упражнение. ;)
03.09.15
19:07
казано от Boby_ на 03.09.15, 18:51:
https://www.youtube.com/watch?v=RLPxwuGUZBY
Да направо го спирай, ето виж клипа, този е много зле как може да го прави това упражнение, сигурно не разбира нищо от спорт, сигурно!
Ето ти още един дето нищо не разбира : https://www.youtube.com/watch?v=OZc6J89b1-E
Абе тези 2 мата, са много прости сигурно, нали ще се контузят
Мнението беше редактирано от Йордан Симеонов на 03.09.15 19:09.
03.09.15
19:13
Йордан, прочете ли цялата тема?
Защо даваш за пример точно тях двамата? Те са от друга планета. Тук говорим за ползи и рискове при обикновени трениращи.
Не става дума дали някой разбира от спорт или не, а дали самото движение е травмиращо и дали не създава предпоставки именно за травми.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 03.09.15 19:13.
казано от Йордан Симеонов на 03.09.15, 19:07:
Клоков и Пудзановкси може и да не се контузят, докато си правят клипчета. Ти обаче вероятно ще се контузиш рано или късно. Като ти се възпали сухожилието на супраспинатуса, може дори да не се сетиш, че е от раменна преса зад врат. Отделно от това има и по-лоши неща, които могат да се случат с ротаторния ти маншон.
А когато се опитваш да си саркастичен, не е зле да познаваш и спазваш пунктуацията - без няколко запетаи на ключови места голяма част от ефекта на и без друго постния ти сарказъм отива в канала.
03.09.15
19:27
казано от Йордан Симеонов на 03.09.15, 19:07:
https://www.youtube.com/watch?v=RLPxwuGUZBY
Да направо го спирай, ето виж клипа, този е много зле как може да го прави това упражнение, сигурно не разбира нищо от спорт, сигурно!
Ето ти още един дето нищо не разбира : https://www.youtube.com/watch?v=OZc6J89b1-E
Първо - Клоков се занимава с вдигане на тежести от МНОГО малък, съответно мобилността му е повече от добра.Той си е измислил това упражнение и го е нарекъл “пресата на Клоков” и много добре знае какви рискове крие, да гледаш и да взимаш пример от него(за тренировки) е повече от глупаво, защото не можеш да се сравняваш с него. А за Пудзановски - той не прави раменна преса, а изтласкване зад врат. Което също е опасно, но не толкова, колкото пресата зад врат.
Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 03.09.15 20:00.
03.09.15
20:47
Поляка започва движението избутване зад врат едва когато щангата достигне ниво над ушите до върха на главата, т.е. преди това движението е по-скоро изтласкване с краката и едва когато лоста стигне по инерция до ниво над ушите, започва избутването зад врат, което вече се трансформира в проста военна преса. Оня другия, човек е щангист. Тук би трябвало да спра да говоря, но за теб ще обясня - Това са хора подлагащи се на нечовешки натоварвания, за които плащат сметката в по-късен етап от живота си. Късметлиите от тях са тези, които не позволят на света да им види травмите по време на състезателната им кариера. Иначе всички плащат дан за тоновете повдигнати. Друго нещо е, че те не тренират гръдните мускули дори в степен в която ти ги тренираш. Това ограничава подвижността в раменната става, а те не могат да си го позволят. Така, че той има отлична подвижност в тази става, такава, каквато ти и аз нямаме.
На кратко това упражнение е излишен риск поне за моята костна структура и биомеханика на движение, за това вече 16 години не присъства в репертоара ми. :)
Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 03.09.15 20:49.
03.09.15
20:48
Повечето неща в този живот са риск, виждам добри философи сте, да сте ми живи и здрави, аз напъвам от доста време Раменната преса зад врат, пък освен здраво и голямо рамо до сега друго не виждам, може може би и един ден ще получа и травма, но насладата от упражнението за мен е незаменима, може и влак да ме удари знае ли човек, рискувам.
03.09.15
20:52
Дака, това е мислене типично за възрастта между 16 - 26 години, когато мъжа мисли, че е неуязвим и че всичко що лети се яде. На мен не ми трябва излишен риск, че нямам време за губене извън залата , а и операциите са скъпи. Може и без тях, надявам се.
Да ти дава Господ безаварийно трениране и занапред!
03.09.15
21:30
казано от Камен Илиев на 03.09.15, 20:52:
Дака, това е мислене типично за възрастта между 16 - 26 години, когато мъжа мисли, че е неуязвим и че всичко що лети се яде. На мен не ми трябва излишен риск, че нямам време за губене извън залата , а и операциите са скъпи. Може и без тях, надявам се.
Да ти дава Господ безаварийно трениране и занапред!
Благодаря ти за комплимента за възрастта от сърце. Пожелавам ти и на теб да си жив и здрав, само да вмъкна, скъсах минискус преди 8 години, ако знаеш как, ще паднеш от смях от стола.. Скок от място... загрял 20 минути преди това, но беше писано да се случи и си се случи.
PM: Аз не искам да ви обидя, аз ви чувствам като братя защото всички тренираме и се борим, искам просто да ви кажа, че ако просто ти е писано си се случва, затова говоря..
Мнението беше редактирано от Йордан Симеонов на 03.09.15 21:36.
09.09.15
23:05
Зад врат - контролирай големината на тежестта. Раменните стави са чувствителни към въртене, особено с големи тежести. За да не гледаш тренировките в зала от пейката до стената, изпълнявай това упражнение не като силово, а с контролирана тежест - не повече от 50-70% от максимума.
Пред врат - можеш да го изпълняваш с по-голяма тежест. Там няма проблем с въртенето на ставата.
Ако някой се чуди за ВЪРТЕНЕ - при изпълняване на упражнението зад врат се налага допълнително напрежение, с цел баланс на постоянно стремящата се назад тежест. Налице е леко завъртане на ставата извън равнината на движение. възможност за травма - голяма.
изпълнението пред врат е предимно в една равнина. По-малка вероятност за травма.
Лично аз го предпочитам.
Успех!