Страдам от наднормено тегло и ми се изчерпаха идеите как мога да отслабна

Темата е заключена.
Прескочи до:

07.05.15
19:44

Здравейте! Обръщам се към вас с надежда, че някой би могъл да ми помогне
Почти на 15 съм, висока 174 см и тежа 78 кг. От известно време се занимавам със зумба. Първоначално свалих 3 кг за седмица, но си ги възвърнах само за 2 дни без да спирам с тренировките. Правя и кардио всеки ден, но не върши работа. Храня се здравословно и по малко - нищо.
Моля ви, кажете ми какво да правя.

Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 08.05.15 18:39.

07.05.15
19:59

Опиши малко по-подробно здравословното хранене, защото най-вероятно ключът към загадката се крие там.

07.05.15
20:04

Под здравословно хранене разбирам това, че много рядко си позволявам тестени изделия или сладко... Обикновено за обед и закуска ям ябълка и/или кисело мляко, а за вечеря салата без олио. Разбира се разнообразявам с варива и месо.

Carbohydrate

07.05.15
20:08

2000 ккал. ти трябват.
- 5 хранения на ден
- 25 гр мазнини, не повече разпределени в храненията до ранен след обяд
- въглехидратите трябва да присътстват задължително в храненията
- белтъчини от месо пилешки гърди, пуешко
- вечер зеленчуци, като домати, краставици, зеле...без сирене)
Примерно меню:
Сутрин
- половин кофичка кис. мляко 3.6% с шепа овесени ядки или корнфлейкс
Към 10 ч.
10-15 бадема или ябълка
Към 11-12 ч.
ябълка или банан..
Обяд
150 гр бял ориз
150 гр. пилешки гърди
150 гр краставици
Към 16 ч.
1,2 ябълки не големи или 1 банан
Вечеря
150 гр бял ориз
150 гр. пилешки гърди
150 гр краставици
И витаминно-минерален комплекс някакъв

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.05.15 20:09.

07.05.15
20:11

А със спортуването какво да правя? Нямам възможност да ходя на фитнес и каквото правя го правя вкъщи. Но още не съм сигурна какво точно трябва да е.

Carbohydrate

07.05.15
20:14

Т25 http://zamunda.net/details.php?id=365812&hit=1

07.05.15
20:23

казано от Carbohydrate на 07.05.15, 20:08:

2000 ккал. ти трябват.
- 5 хранения на ден
- 25 гр мазнини, не повече разпределени в храненията до ранен след обяд
- въглехидратите трябва да присътстват задължително в храненията
- белтъчини от месо пилешки гърди, пуешко
- вечер зеленчуци, като домати, краставици, зеле...без сирене)
Примерно меню:
Сутрин
- половин кофичка кис. мляко 3.6% с шепа овесени ядки или корнфлейкс
Към 10 ч.
10-15 бадема или ябълка
Към 11-12 ч.
ябълка или банан..
Обяд
150 гр бял ориз
150 гр. пилешки гърди
150 гр краставици
Към 16 ч.
1,2 ябълки не големи или 1 банан
Вечеря
150 гр бял ориз
150 гр. пилешки гърди
150 гр краставици
И витаминно-минерален комплекс някакъв

Ще обясниш ли защо 25гр. мазнини и то при момиче, и то до обяд ?
Защо толкова плодове ?
Трол ли си ?

Carbohydrate

07.05.15
20:33

Разликата при децата е тази, че на тях им трябват въглехидрати поради мозъчната дейност и трудността да издържат на липсата им също. Това е много важно!
Вечер трябва да се яде предимно белтъчини и зеленчуци...Трол? ))
За нейните данни, хранителния режим ще има горе доле следният вид:
140 гр. белтъчини
25 гр мазнини
296 гр. въглехидрат
Общо 2021 ккал някъде

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.05.15 20:35.

На подрастващо момиче, което има нужда от мазнини (няма да ти обяснявам защо, надявам се и сам знаеш) даваш 25гр мазнини (0.3-0.4гр/кг ЛТ), но й даваш 4гр/кг въглехидрат. И то на момиче с наднормено тегло, което най-вероятно е стигнало дотам с доста въглехидрати и което сигурно няма особено добра инсулинова чувствителност, а вероятно има и инс. резистентност до някаква степен. Извинявай, ама ако си сериозен, наистина не се усещаш какъв трол си....

Carbohydrate

07.05.15
20:40

казано от Херцог Трън на 07.05.15, 20:36:

На подрастващо момиче, което има нужда от мазнини (няма да ти обяснявам защо, надявам се и сам знаеш) даваш 25гр мазнини (0.3-0.4гр/кг ЛТ), но й даваш 4гр/кг въглехидрат. И то на момиче с наднормено тегло, което най-вероятно е стигнало дотам с доста въглехидрати и което сигурно няма особено добра инсулинова чувствителност, а вероятно има и инс. резистентност до някаква степен. Извинявай, ама ако си сериозен, наистина не се усещаш какъв трол си....

Абсолютно ли си сигурен?! Ти с твоето наднормено тегло можеш да спреш въглехидрата изцяло, няма да ти се отрази зле))), но подрастващото поколение има нужда от него...... имай предвид, че тя е в калориен недостатък някъде с 200-300 ккал ;) ( При условие, че тренира средно )

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.05.15 20:41.

07.05.15
20:40

“Страшното” при мен е, че никога не съм прекалявала с храната... разбира се като всяко “дете” обичам сладко и тестени храни и тн., но предимно се храня с плодове и зеленчуци, също варива, месо, риба... не виждам как да прием толкова мазнини ще ми помогне да отслабна, след като не мисля, че дори сега приемам толкова :)... моля ви за коректен съвет

Carbohydrate

07.05.15
20:43

казано от Рая Радева на 07.05.15, 20:40:

“Страшното” при мен е, че никога не съм прекалявала с храната... разбира се като всяко “дете” обичам сладко и тестени храни и тн., но предимно се храня с плодове и зеленчуци, също варива, месо, риба... не виждам как да прием толкова мазнини ще ми помогне да отслабна, след като не мисля, че дори сега приемам толкова :)... моля ви за коректен съвет

Какъв съвет искаш?! Изчисли си как се храниш и ще ти стане ясно къде бъркаш.... няма готови неща ;) Напъни се малко...нали ти написах примерно меню, сравни с твоето ;) за да имаш представа

казано от Carbohydrate на 07.05.15, 20:40:

Абсолютно ли си сигурен?! Ти с твоето наднормено тегло можеш да спреш въглехидрата изцяло, няма да ти се отрази зле))), но подрастващото поколение има нужда от него...... имай предвид, че тя е в калориен недостатък някъде с 200-300 ккал ;) ( При условие, че тренира средно )

И като ме спомена мен - аз с количеството въглехидрати горе ще качвам, а тя е около 2 пъти по-лека и очакваш да сваля? :D И това, че има нужда от въглехидрат аз не казвам, че не е вярно. Казвам, че 4гр/кг лично тегло е АБСОЛЮТНО БЕЗУМИЕ! за нея.

П.П. Ти за мен не се грижи, ама опитай да мислиш, преди да доизпържиш панкреаса на момичето ;)

П.П.2 А с липсата на мазнини й подсигуряваш и прекрасни хормонални проблеми ;)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 07.05.15 20:45.

Carbohydrate

07.05.15
20:48

П.П.2 А с липсата на мазнини й подсигуряваш и прекрасни хормонални проблеми ;)

Липсата?!
Ти вземи вкарай своето тяло във форма, после давай коментари ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.05.15 20:49.

За теб 25гр мазнини и то от кисело мляко и малко ядки достатъчно ли е за поддържането на хормонален баланс на момиче в пубертета?????

Carbohydrate

07.05.15
20:52

казано от Херцог Трън на 07.05.15, 20:49:

За теб 25гр мазнини и то от кисело мляко и малко ядки достатъчно ли е за поддържането на хормонален баланс на момиче в пубертета?????

Знам, че малко четеш, но пак ще ти напиша, че момичетата с наднормено тегло по бързо влизат в пубертета)) Да ти напиша ли защо? Защото имат много мазнини, а тя произвежда естроген. Твоята мазнина също ))

07.05.15
20:53

Не знам за другите как е, но лично аз влязох в пубертета нормално... не рано

07.05.15
20:56

Поддържащите и сигурно са по-малко от 2000. Нека първо да напише какво яде (и пие), заедно с количествата, че да преценим колко калории приема, преди да даваме съвети.

07.05.15
21:03

На училище съм по цял ден т.е. нямам голям изборна храна
Обикновено към 10 часа ям ябълка или 200 гр плодово кисело мляко
За обяд около 12:40 отново ябълка (в редки случаи си позволявам парче пица... много, много редки случаи)
За вечеря ям салата (шопска) без олио, но със сирене
Ако не вечерям салата, то бих хапнала печени и пюрирани картофи
Събота и неделя се храня по-нормално, но за сметка на това не закусвам - за обяд варен боб със салата/ пилешко със салата/ печени кюфтета със салата... горе-долу еднотипни неща :\ За вечеря ям предимно салата като между обяда и вечерята хапвам нещо от рода на филийка с нещо (иначе не ям хляб или много рядко)

Мнението беше редактирано от Рая Р. на 07.05.15 21:05.

Carbohydrate

07.05.15
21:03

казано от Петко К на 07.05.15, 20:56:

Поддържащите и сигурно са по-малко от 2000. Нека първо да напише какво яде (и пие), заедно с количествата, че да преценим колко калории приема, преди да даваме съвети.

Абсолютно възможно е 2000 да са много....няма как да знаем. Стандартно е толкова, от там нататък трябва да се сравнява и мисли...

Carbohydrate

07.05.15
21:06

казано от Рая Радева на 07.05.15, 21:03:

На училище съм по цял ден т.е. нямам голям изборна храна
Обикновено към 10 часа ям ябълка или 200 гр плодово кисело мляко
За обяд около 12:40 отново ябълка (в редки случаи си позволявам парче пица... много, много редки случаи)
За вечеря ям салата (шопска) без олио, но със сирене
Ако не вечерям салата, то бих хапнала печени и пюрирани картофи
Събота и неделя се храня по-нормално, но за сметка на това не закусвам - за обяд варен боб със салата/ пилешко със салата/ печени кюфтета със салата... горе-долу еднотипни нещо :\ За вечеря ям предимно салата като между обяда и вечерята хапвам нещо от рода на филийка с нещо (иначе не ям хляб или много рядко)

Това, където си го написала, не ни дава ни най-малка представа за храненето ти. Сутрин, обяд по ябълка, вечер-салата и си 78 кг?

Васко, което не променя фактите - тя има нужда от мазнини (качествени), които да поддържат хормоналния й баланс при свалянето. Както и няма нужда от въглехидрати като за КУЛТУРИСТ, за да поддържа целодневно високи нива на кръвна захар, а като следствие - и на инсулин.

Тъпанарските ти опити за обида ще ги коментирам на ЛС, за да не разводним темата ;)

07.05.15
21:08

Започвам да се притеснявам именно заради това. Ям доста малко, на всичкото отгоре тренирам, а не отслабвам... Притеснявам се, че може да имам някакъв здравословен проблем, който ми пречи да губя тегло... попадала съм на много подобни статии в интернет.

Carbohydrate

07.05.15
21:10

казано от Херцог Трън на 07.05.15, 21:06:

Васко, което не променя фактите - тя има нужда от мазнини (качествени), които да поддържат хормоналния й баланс при свалянето. Както и няма нужда от въглехидрати като за КУЛТУРИСТ, за да поддържа целодневно високи нива на кръвна захар, а като следствие - и на инсулин.

Тъпанарските ти опити за обида ще ги коментирам на ЛС, за да не разводним темата ;)

Ти да не си еталон за сравнение, че изтъкваш себе си за норма??? Аз например се храня предимно въглехидратно и съм във много добра форма с моите минимални тренировки. Така, че спри с коментарите, които само показват твоята ограниченост по темата...

Carbohydrate

07.05.15
21:12

казано от Рая Радева на 07.05.15, 21:08:

Започвам да се притеснявам именно заради това. Ям доста малко, на всичкото отгоре тренирам, а не отслабвам... Притеснявам се, че може да имам някакъв здравословен проблем, който ми пречи да губя тегло... попадала съм на много подобни статии в интернет.

Трябва ти постоянство и РЕЖИМ. Важно е! Докато няма режим, няма да има резултат. Говоря за режим на хранене, който да е продължителен....доста....готова ли си

07.05.15
21:12

Тая тема ме кефи и чакам някакъв по-сериозен съспенс дотук не съм впечатлен! :D

П.П. Към авторката - поговори с родителите си да отделите средства за консултация със специалист. Хранителната култура е много важна и ще ти трябва за цял живот, образовай се в тази насока. Това наднормено тегло, ако не се коригира с подходящ за теб режим ще ти е в тежест и физически и психически занапред. Възможни настоящи и бъдещи заболявания също въобще не са за пренебрегване. Добре е, че се интересуваш. Нещата ще се получат, но прояви благоразумие и търпение, за килограмите които споменаваш 1 година е нещо като минимум и още толкова за да се адаптира тялото, а ти все още се развиваш. Надявам се родителите ти са интелигентни и образовани хора и са поне притеснени от състоянието ти, въпреки че 78кг е изтървана работа отвсякъде, признак за ниска култура, но вината не е в теб.

П.П. 2 По другата тема - И аз съм горе-долу около 80те пък, ако реша с 300гр В си свалям много стабилно и успешно и още милиони хора по света го правят. Не знам какво сте се влюбили в тия мазнини, ама тъпа работа... по-успешно ще убедя стената в нас в нещо.

*Да забравих да спомена, че аз съм прост човек и слабо образован (аз за такъв се имам, иначе на хартия е друго), тъй че коментарът ми спокойно може да се игнорира.

Мнението беше редактирано от aleks на 07.05.15 21:38.

07.05.15
21:14

Вече съм абсолютно готова на всичко да се отърва от това проклето затлъстяване. Като по-малка не разбирах колко е важно, но с възрастта научавам все повече и всичко ме плаши... да не говорим, че искам да отслабна и от естетични съображения :D :)

07.05.15
21:17

А преди да се сетиш да тренираш нещо и да пишеш тук правила ли си диети  ????

07.05.15
21:20

казано от aleks на 07.05.15, 21:12:

Тая тема ме кефи и чакам някакъв по-сериозен съспенс дотук не съм впечатлен! :D

П.П. Към авторката - поговори с родителите си да отделите средства за консултация със специалист. Хранителната култура е много важна и ще ти трябва за цял живот, образовай се в тази насока. Това наднормено тегло, ако не се коригира с подходящ за теб режим ще ти е в тежест и физически и психически занапред. Възможни настоящи и бъдещи заболявания също въобще не са за пренебрегване. Добре е, че се интересуваш. Нещата ще се получат, но прояви благоразумие и търпение, за килограмите които споменаваш 1 година е нещо като минимум и още толкова за да се адаптира тялото, а ти все още се развиваш. Надявам се родителите ти са интелигентни и образовани хора и са поне притеснени от състоянието ти, въпреки че 78кг е изтървана работа отвсякъде, признак за ниска култура, но вината не е в теб.

П.П. 2 По другата тема - И аз съм горе-долу около 80те пък, ако реша с 300гр В си свалям много стабилно и успешно и още милиони хора по света го правят. Не знам какво сте се влюбили в тия мазнини, ама тъпа работа... по-успешно ще убедя стената в нас в нещо.

Признак на ниска култура?! Какво общо има културата с моето затлъстяване... нима милиони хора по света нямат същия проблем. И да - родителите ми са напълно образовани хора и майка ми е много загрижена за теглото ми. Като по-малка ходих на диетолог (един от най-добрите и известни в България... и си признавам, че тогава бях прекалено невръстна да осъзная проблема си и така и не предприех нищо, но това е мой проблем... ) Важното е, че сега съм готова на всичко и полагам много усилия да вляза във форма. Не мисля, че можете да съдите за културата ми по това, че страдам от затлъстяване.. пък и за моя ръст не е чак толкова фатално тегло 78 кг. :)

Мнението беше редактирано от Рая Р. на 07.05.15 21:23.

07.05.15
21:37

Да забравих да спомена, че аз съм прост човек и слабо образован (аз за такъв се имам, иначе на хартия е друго), тъй че коментарът ми спокойно може да се игнорира. Иначе колкото и някои хора да не искат да приемат (предимно дебели и грозни такива както и високо образовани и културни) външният вид доста добре показва същността на един човек.

Мнението беше редактирано от aleks на 07.05.15 21:44.

07.05.15
21:52

Консултирaй се със специaлист,хрaниш се некaчественно и мaлко.Носи си хрaнa от вкъщи зa училище.И прочети пaк постa нa Aлекс  зaщото явно, не си вникнaлa в него.

Еми, просто е... като се има в предвид твоето меню - според мен това не е нормално хранене... кой нормален човек ще живее на 2 ябълки, кисело мляко и шопска салата? Направи си един хранителен режим с нуждите ти за деня (протеин, полезни мазнини и качествен въглехидрат - сутрин) и започни да се храниш.

Рая, първо и преди всичко - зареди се с търпение.
Не си стигнала бързо до тук, не е разумно да се мъчиш бързо да стигнеш на друго място.

Стигнала си до тук с глад. Лошо. Сега трябва да убедиш този твой организъм, че глад повече няма да има. Проблемът е именно в това, че ядеш безобразно малко и то отдавна, нарича се ‘икономичен метаболитен режим’. В моите очи идеята за високовъглехидратно хранене (тази на Carbohydrate) е абсурдна и крайно неподходяща. По-скоро си мисля, че нещата трябва да се ориентират около равномерно балансирано хранене и то на два етапа - първоначално (за известно време) около енергийния баланс, а по-късно вече да се мисли и за някакъв разумен енергиен дефицит. По-конкретно - запознаваш се с РБД, след това - стъпка 1 от тази тема. Това не е абсолютно точната истина, но е много добър ориентир какво трябва да се случва. След това оптимизираш храненето си и полека-лека тръгваш към целта...

08.05.15
06:50

Описаният от теб “хранителен режим” не е никакъв хранителен режим. Така написано никой, дори и специалист няма да може конкретно да ти отговори “защо”. Като се пише какво ядеш, се пише например така:

Закуска: 1 ябъкла (250 гр.) + кофичка плодово кисело мляко (400 гр.) “Марка”, калорийност
Обяд: парче пица “Маргарита” 250 гр. + 300 мл. “натурален сок” марка, калорийност
Вечеря: Шаран 250 гр., салата маруля и репички 300 гр., 20 гр. олио, калорийност
Страдаш ли от някакви болести? Кръвната ти захар как е, диабетичка ли си? Замисляла ли си се изобщо да опиташ да спортуваш?
Замисляла ли си се, че “неяденето” ти може би е всъщност причината за това, че не можеш да остлабнеш? Вода пиеш ли, по колко литра на ден? Изобщо режима, които си описала аз не бих го квалифицирал като “здравословен”.

Carbohydrate

08.05.15
07:17

Имаш бавна обмяна на веществата. Това значи, чи имаш нужда от по-малко калории. Засилване на обмяната на веществата става с балансирано хранене - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Хранения на ден 5 пъти. Витамини и минерали. Например, при 2500 ккал разделени на две хранения и на 5 хранения, тези със 2 ще качват кг, нищо, че трябва да са им достатъчно. Просто усвояват по бързо( в маз и тъкани) или по друг начин казано, имат забавен метаболизъм.

08.05.15
13:33

казано от Ivan Vasilev на 08.05.15, 06:50:

Описаният от теб “хранителен режим” не е никакъв хранителен режим. Така написано никой, дори и специалист няма да може конкретно да ти отговори “защо”. Като се пише какво ядеш, се пише например така:

Закуска: 1 ябъкла (250 гр.) + кофичка плодово кисело мляко (400 гр.) “Марка”, калорийност
Обяд: парче пица “Маргарита” 250 гр. + 300 мл. “натурален сок” марка, калорийност
Вечеря: Шаран 250 гр., салата маруля и репички 300 гр., 20 гр. олио, калорийност
Страдаш ли от някакви болести? Кръвната ти захар как е, диабетичка ли си? Замисляла ли си се изобщо да опиташ да спортуваш?
Замисляла ли си се, че “неяденето” ти може би е всъщност причината за това, че не можеш да остлабнеш? Вода пиеш ли, по колко литра на ден? Изобщо режима, които си описала аз не бих го квалифицирал като “здравословен”.

Нямам абсолютни никакви болести. Кръвната ми захар си е напълно в нормата, не съм диабетичка и нямам признаци да стана. От малка танцувам латино танци, занимавам се със зумба и се опитвам да правя колкото се може повече кардио вкъщи. И аз смятам, че режима ми не е здравословен и точно за това пиша тук - искам да го променя, съответно и себе си ;)

08.05.15
13:42

казано от aleks на 07.05.15, 21:37:

Да забравих да спомена, че аз съм прост човек и слабо образован (аз за такъв се имам, иначе на хартия е друго), тъй че коментарът ми спокойно може да се игнорира. Иначе колкото и някои хора да не искат да приемат (предимно дебели и грозни такива както и високо образовани и културни) външният вид доста добре показва същността на един човек.

Добре... бива ли пряко да ме обиждате по този начин. Нито Ви познавам, нито нищо, а Вие не познавате родителите ми. Освен това съм на 15… как мога да твърдя, че съм “високо образована”? А родителите ми наистина са такива (не само на документ). Дебели и грозни? Вие изобщо да сте ме срещали някога? Не! Може да си изказвате мнението, но все пак не сте с правото си. Писах във форума с надежда да срещна разбиране и някой по - “високо образован” от мен да ми даде съвет как да постъпя... не за да ме оплюва един непознат ;)

Мнението беше редактирано от Рая Р. на 08.05.15 13:47.

08.05.15
14:05

Колегите искат да кажат, че културни, образовани и грижовни родители няма да оставят детето си да стане 80 кг на 14 години , както и да се храни с 1 ябълка и 1 кисело мляко на ден. 
В пубертета лесно се качват килограми заради хормоналния дисбаланс. Убедена съм, че каквито и да са причините за наддаването, навреме си усетила проблема и трябва да направиш всичко възможно да работиш в правилната посока - здравословно хранене и спорт- за постоянно. Свалянето на излишните 10-15кг може да стане бързо, за 2-3 месеца, но по-важно е да се научиш на качествен живот и здравословни навици.  Пожелавам ти успех.

08.05.15
14:05

И от колко време се храниш така, че да няма резултат? Преди това как си се хранила?
Напитки със захар пиеш ли?

казано от Kristiqn Svilenov на 08.05.15, 14:32:

Трябва да ядеш МНОГО хляб!

Трябва да се пръждосаш от форума ;)

Бележка от модератора към Kristiqn Svilenov: Херцог Трън има предвид, че това е издание за здравословен начин на живот, а съветът ти по никакъв начин не се вписва в него. Напротив - адресиран до това момиче и нейните проблеми е по-скоро опасен. Следя мненията ти от известно време. Ако видя още едно подобно или пък директни обиди, то те ще бъдат изтрити без предупреждение.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 08.05.15 16:02.

Kristiqn Svilenov

08.05.15
14:35

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Всяко следващо подобно мнение ще бъде изтрито без предупреждение!

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 08.05.15 15:53.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1