25.06.15
16:19
http://megavselena.bg/interstelar-vliza-v-chasovete-po-fizika/
“Интерстелар“ влиза в часовете по физика
А стига бе?!! Толкова нАучно ли беше? Или аз не помня...
казано от Queen Cobra на 25.06.15, 16:19:
А стига бе?!! Толкова нАучно ли беше? Или аз не помня...
Научно друг път. Бях си набелязал поне 10 фрапиращи физични грешки, включително самия финал. Обаче явно с отминаване на времето съм ги позабравил. Старост-нерадост. Помня само, че ставаше въпрос за тотално неразбиране на физиката на черните дупки.
Основната издънка обаче според мен е в биологията обаче и тя обезсмисля целия филм. Първо възникването на вирус, който прескача между видовете на равни интервали си избира културен растителен вид и го унищожава до крак, е изключително невероятно, да не кажа невъзможно. Второ цивилизация, разполагаща с ресурси да построи космически кораб от мащаба на показания, със сигурност няма как да бъде съборена от подобно явление - освен посевите на полето, има още много други технологии за отглеждане на храна - от хидропонни вани до най-прости парници с излоирана среда.
Симулацията на червеевата дупка - да кажем, че става, поне докато влязоха вътре. Симулацията на черната дупка - не чак толкова. Модела на космическия кораб - абе, горе-долу става, макар че страдаше от тотална липса на резервоари за гориво и радиатори.
Останалата научност е на ниво Стар Трек.
25.06.15
18:58
Много беше тъп филма.
25.06.15
19:41
Спорд мен просто искат да покажат на учениците нагледно теорията на относителността и това, как тече времето за различните наблюдатели. Другите неща не са чак толкова важни - по-скоро са подробности.
25.06.15
19:41
Като става дума за космически кораби, този проект е най-интересното в сферата за момента, според мен.
25.06.15
19:58
Не толкова тъп, колкото скучен :)
25.06.15
20:38
казано от Boby_ на 25.06.15, 16:42:
казано от Queen Cobra на 25.06.15, 16:19:
А стига бе?!! Толкова нАучно ли беше? Или аз не помня....
С измеренията нещата ги бяха напипали, или поне ги бяха докарали до естетически приятно ниво. То това беше и “иновативното” на филма... относно другите неща,ами филма е холивудска продукция, преди всичко е художествена измислица но въпреки това ставаше за гледане ( за мен). Примирете се , че в мейнстрийма високо качество няма да намерите.
Който има нужда от утешителна доза популярна физика, може да погледне нещо като това:
казано от Димитър Михайлов на 25.06.15, 19:41:
Като става дума за космически кораби, този проект е най-интересното в сферата за момента, според мен.
Това е единствения начин да се достигне и поддържа скорост близка до светлинна, поне на този етап от технологичното ни развитие. Обаче идеята съвсем не е нова, чел съм нея в руски книги от 50-те години на миналия век. И има една малка подробност, за да ускори подобен летателен апарат до тази скорост, ще са необходими години, много години.
25.06.15
21:34
казано от Valdis на 25.06.15, 21:20:
Това е единствения начин да се достигне и поддържа скорост близка до светлинна, поне на този етап от технологичното ни развитие. Обаче идеята съвсем не е нова, чел съм нея в руски книги от 50-те години на миналия век. И има една малка подробност, за да ускори подобен летателен апарат до тази скорост, ще са необходими години, много години.
Доколкото съм информиран, идеологът е Карл Сейгън, който предлага проекта още през 70-те години. Разбира се, меко казано, иронизиран тогава.
В общи линии няма по- .. как да кажа, реалистична алтернатива за космически транспорт, т.е. да отидем до далечна точка и да се върнем живи.
Приятел ме запали по проекта и следя какво ще се случи - много е интересно.
Не мога да си спомня конкретни цифри, но годините за ускорение бяха отчайващо много. За съжаление, за да отидеш до най-близкото интересно място във вселената и да се върнеш, вероятно един живот не стига. Като цяло този проект е евтин в сравнение с останалите алтернативи и ако имаше реално приложение, вероятно отдавна щеше да се ползва за цивилни и военни нужди.
Ако говорим за пътуване на живи хора, то платната не са по-реалистични от например двигател с антиматерия (като този в Аватар, ако сте гледали филма ;)). За момента просто няма разработен практически метод, с който да пратим живи хора до други звезди (и да ги върнем). И докато не открием някаква нова физика, или пролуки в сегашната, няма и да има, за съжаление.
Примерно, платното на звездолет, който е достатъчно голям, че да носи живи хора на борда, и да ускори бързо до прилична скорост, трябва да е с много хиляди кв. км. площ и да се ускорява от лазер с мощност от няколко десетки хиляди теравата (за пример - цялото потребление на Земята в момента се измерва в десетки теравата).
И това примерно, само за да стигне 50% от скоростта на светлината, с което пътуването до най-близката звезда е 9 години, без да броим времето за ускоряване и спиране. Т.е., остава проблема да спре, като стигне до целта и след това да се върне обратно с все още живи хора, без да има лазер от отсрещната страна.
Една роботизирана сонда обаче няма тези проблеми, най-малкото, че не е нужно да се връща, или дори да спира, като пристигне. Т.е., платната са идеални за пращане на такива сонди.
Относно пращането на живи хора, трябва да имаме наистина сериозна причина да го правим, при условие, че роботите вършат същата работа по-добре, по-евтино и безопасно. Изкуствения интелект се развива с пъти по-бързи темпове от космическите двигатели, и скоро ще имаме роботи, които ще могат сами да вземат решения. Роботите в Интерстелар можеха спокойно да свършат сами цялата мисия, без да се стига до всичките тия драми, за пъти по-кратко време и без провали. Ама тогава нямаше да има филм ;)
Като споменахме лазера, то създаване на лазер с такава мощност едва ли някога ще стане. Не защото не можем, а защото подобен лазер е супер оръжие и който го контролира, ще има огромна власт. Заради това и още нямаме атомни ракети, с които да летим до Марс или Юпитер за броени дни (което е напълно реално с подобни двигатели). Говоря за термоядрените и атомните двигатели. Примерно, един термоядрен двигател, задвижван от водородни бомби, теоретично може да достигне 12% от скоростта на светлината.
П.П. Единствената сериозна причина за пращане на хора, би била откриването на други планети, на които да можем да живеем.
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.06.15 22:23.
25.06.15
23:06
казано от Петко К на 25.06.15, 22:20:
Единствената сериозна причина за пращане на хора, би била откриването на други планети, на които да можем да живеем.
Ахъм, необходимо и достатъчно условие. И аз вярвам, че е въпрос на време. :)
25.06.15
23:39
Говорила съм си с колега, който е полковник. Той ми каза гледната точка на военните каква е в момента.
Чисто хипотетично, да приемем, че към земята се движи метеорит, който е с огромна разрушителна сила и по никакъв начин не може да бъде отклонен или спрян да не заличи живота на земята. Какво биха направили военните в случая? Биха ли хвърлили усилия да спасят 5-6 човека като им построят мега якия космически кораб? По-скоро не. Биха се организирали да изстрелят в открития космос биологичен материал с надеждата да достигне до планета, на която той да падне, оцелее и просъществува и да стискаме палци теорията на Дарвин да се разгърне с пълна мош. Понеже това с метеорита е напълно реалистичен вариант да се случи, бас ловя, че има такава готовност на военните.
Това е поглед към бъдещето, за което няма лошо. Нека се вихри въображението, нека се развива науката, физични закони, изследвания, открития да има..... На мен, обаче, ми е интересно миналото и историята на човешкия вид. Ние като хора не се познаваме. Какво ни прави човеци, от кога имаме съзнание на човеци, дали момента в който сме се формирали анатомично, може би при видовото отделяне от маймуна е старта на съзнанието ни, какво ни кара да сме толкова агресивно-прогресивни консуматори и да тераформираме безобразно, има ли наше забравено минало на високи технологии, какви са техническите постижения на наши минали цивилизации и различни ли са от това да имаме едно просто рало, какви катаклизми природни или предизвикани от нас биха били причина за отмиране на велики империи и култури. Мисля, че в миналото е разковничето за това, което ни движи в момента и миналото определя бъдещето ни. За сега само налудничави и несериозни теории срещам. Най-много ми допада идеята, че циклични природни катаклизми заличават човешката цивилизация и човекът е започвал от нулата неведнъж, без памет и спомен за постигнатото. Но като един устойчив вид, все успява да оцелее и преоткрива едно и също. Може би вече веднъж сме изстрелвали в космоса генетичен материал, кой знае :)
казано от Теди Илиева на 25.06.15, 23:39:
Чисто хипотетично, да приемем, че към земята се движи метеорит, който е с огромна разрушителна сила и по никакъв начин не може да бъде отклонен или спрян да не заличи живота на земята. Какво биха направили военните в случая? Биха ли хвърлили усилия да спасят 5-6 човека като им построят мега якия космически кораб? По-скоро не. Биха се организирали да изстрелят в открития космос биологичен материал с надеждата да достигне до планета, на която той да падне, оцелее и просъществува и да стискаме палци теорията на Дарвин да се разгърне с пълна мош. Понеже това с метеорита е напълно реалистичен вариант да се случи, бас ловя, че има такава готовност на военните.
Земята е удряна от астероиди и преди и живота е оцялявал, така че това с изпращането на биологичен материал в космоса е безсмислица, защото не гарантира нашето оцеляване като вид. Освен ако под биологичен материал не разбираш човешки такъв, който обаче ще се нуждае от специфични условия за отглеждане и живот.
Ние като хора не се познаваме.
В какъв смисъл? Аз пък мисля, че се познаваме достатъчно добре.
Какво ни прави човеци, от кога имаме съзнание на човеци, дали момента в който сме се формирали анатомично, може би при видовото отделяне от маймуна е старта на съзнанието ни, какво ни кара да сме толкова агресивно-прогресивни консуматори и да тераформираме безобразно,
На всичките ти въпроси има отговори, а също така и цели клонове на науката, които се занимават с изследването на тези неща.
има ли наше забравено минало на високи технологии,
Няма.
какви са техническите постижения на наши минали цивилизации и различни ли са от това да имаме едно просто рало,
Техническите постижения на някои древни култури (те са част от миналото на нашата цивилизация, не са отделни цивилизации) съвсем не се изчерпват с просто рало, но също така не са имали и високи технологии.
За сега само налудничави и несериозни теории срещам.
Нормално, защото това не са теории. Теориите се основават на факти и наблюдения, а тези неща, за които говориш - на човешкото въображение, т.е., това са приказки и митове.
Най-много ми допада идеята, че циклични природни катаклизми заличават човешката цивилизация и човекът е започвал от нулата неведнъж, без памет и спомен за постигнатото. Но като един устойчив вид, все успява да оцелее и преоткрива едно и също. Може би вече веднъж сме изстрелвали в космоса генетичен материал, кой знае :)
Може да ти допада, но няма данни за подобни неща, т.е., човечеството да е ставало напреднала цивилизация и да е измирало от катаклизъм. Ако има масово измиране на видове или намаляване на популацията на даден вид, то това остава следи и може да се проследи.
Също така, няма данни за древни напреднали цивилизации. Ние сме най-напредналата, съществувала някога, и в момента.
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.06.15 00:22.
26.06.15
01:39
Не съм убедена, че сме най-напредналата.
Интересно е откритието от 1994 г. при комшиите в Göbekli Tepe. Датирано е от времето на каменната ера от 10 000 г BC, когато сме били облечени в кожи и сме били ловци и събирачи. След откритието сега ще трябва модерната ни история да се пипне.
Картата на турския адмирал Piri Reis също е интересна. Показва с удивителна картографска точност бреговете на Антарктида върху кожи от 16 век, 98% от територията на която е покрита с лед и сме я картографирали и така да се каже “видели” земната маса официално пре 50-те или 60-те години на 20 век с помощта на сонари май беше.
Пирамидите си остават мистерия и удобно са датирани, за да се вместят в някакви рамки 2500-2600 години BC. Не говоря само за Египетските. Точността и прецизността на строеж на Хеопсовата е впечатляваща дори днес.
Чисто анатомично четох, че homo sapiens се е формирал преди 200 000 години. Някак си не мога да приема, че 190 000 години същества точно анатомично наше копие никак не са мръднали на пипе и изведнъж преди 10 000 години (много грубо) са излезли от пещерите, а някъде след 2900 ВС сме тръгнали да строим мегалитни комплекси (пирамиди по континентите и зигурати между реките Тигър и Ефрат).
Малки и плитки са ми познанията по история, но тези неща доста ме впечатляват.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 26.06.15 12:31.
казано от Теди Илиева на 26.06.15, 01:39:
Чисто анатомично четох, че homo sapiens се е формирал преди 200 000 години. Някак си не мога да приема, че 190 000 години същества точно анатомично наше копие никак не са мръднали на пипе и изведнъж преди 10 000 години (много грубо) са излезли от пещерите, а някъде след 2900 ВС сме тръгнали да строим мегалитни комплекси (пирамиди по континентите и зугурати между реките Тигър и Ефрат).
Малки и плитки са ми познанията по история, но тези неща доста ме впечатляват.
Големият пробив при хората не е развитието на интелекта, а преминаването от бит на ловци-събирачи към земеделски уседнал начин на живот с всички произтичащи от това последствия. Точно това се случва в Близкия изток малко преди времето, за което говориш. Преди това интелектът на предците ни е бил зает с други неща. Тези процеси са много добре изследвани и обяснени и няма никаква загадка в тях - нито биологична, нито социална, нито антропологична.
Не виждам и какво толкова те озадачава Гьобекли тепе. Технологиите, използвани за градежа му, отговарят на неолитните такива. Да, това е най-ранният известен подобен комплекс, но не революционизира представите ни за възникването на ранните цивилизации в региона, а само ги дръпва малко по-назад.
Теди, извинявай, но останалото звучи като от книга на Фон Деникен. ;)
Теди, според мен се опитваш прекалено много да опростиш прекалено дълги и сложни процеси. Еволюцията е един такъв и този процес е плавен, а не рязък - днес маймуна, утре човек. Приеми развиването на интелекта у приматите да речем като кофа с бяла боя, в която с капкомер капваш капчица червена и разбъркваш и всяко капване е едно поколение. Не можеш да различиш настоящото поколение от предходното, те са един и същи вид, съвместими са, но през колкото по-редки интервали вземаш проби (а тези проби са намерените вкаменелост от разните ни предци - хомо еректус, хомо хабилис и т.н.), толкова по-големи са разликите. Ако имаше повече запазени фосили, тогава много по-трудно щяхме да можем да теглим черта и да кажем “ето, приемаме че хомо сапиенс е на 200 хил. години”. В един момент човекът се е нагодил в голяма степен към средата и е спрял да се изменя съществено. Има някои животни, които не са се променяли от милиони години и това не значи, че еволюцията при тях е спряла или не действа, а че не се е появила такава мутация, която да дава някакво съществено предимство в обитавания хабитат. А ние за тези хиляди години сме мръднали и още как. Например последните проучвания, за които четох, опровергават палео теорията, че за 10 хил години човекът няма как да се е променил толкова, че да може да справя с храните, продукт на земеделието. Оказва се, че гените, отговорни за ензимите, разграждащи например млечни или зърнени са се появили по-скоро от до сега предполаганото и са се разпространили доста бързо, включително и хоризонтално (а не по наследство) и като цяло човешкото тяло е много по-адаптируемо, отколко сме си мислели.
казано от Boby_ на 26.06.15, 09:36:
Теди, извинявай, но останалото звучи като от книга на Фон Деникен. ;)
Тъкмо се чудех от къде ми е познато това за Пири Рейс, та като спомена Деникен и се сетих, че преди двайсетина години съм го чел :D
http://www.diegocuoghi.com/Piri_Reis/PiriReis_eng.htm
http://www.badarchaeology.com/old-maps/the-piri-reis-map/
26.06.15
10:49
Оууу, любима тема.
Първо, в разрез с общоприетото мнение ще кажа - а защо се поставяме толкова високо в някаква йерархия, че да издигаме оцеляването си като вид на това ниво? Десетки, дори стотици хиляди видове живи същества са изчезнали през историята на земята и може би трябва да приемем , че очевидно един ден- по-близо или далеч, и ние ще стигнем до това, появяването, развитието и изчезването на един вид явно е нормална закономерност на еволюцията и няма да ни спасят фантазиите за колонизиране на други планети.
В какъв смисъл? Аз пък мисля, че се познаваме достатъчно добре.
Това не е чак толкова просто. Доста големи области от познанието за историята и битието на рода Хомо се допълват и до днес - допреди 15 години никой не предполагаше, че неандерталците са живели заедно и са се кръстосвали със съвременните хора. А денисовците са “открити” чак 2010.
От друга страна сме далеч от пълно опознаване на функциите и устройството на собствения си мозък, на имунната си система , дори на храносмилането си. “Нови” телесни части все още се “откриват”. Така че трудно да се каже, че добре познаваме себе си.
има ли наше забравено минало на високи технологии,
Няма.
На каква база го казваш това?
Идеята , че преди няколко хилядолетия хората са били космати вмирисани селяндури, не можещи да преброят собствените си деца, е далеч от истината. Според мен е нужда ужасно “висока” технология за построяването на подобни изключителни монументи. Все още няма качествена теория, която да обясни издигането на повечето колосални структури, или обработката на камък на египетските и южноамериканските цивилизации, която е на някакво светлинно ниво и очевидно е невъзможна с ръчни инструменти като длето и чук. Преместване и монтиране на камъни с тегло от 800-1000 тона е нещо почти непостижимо дори днес.
Всъщност изучаването на древните обекти показва изключителни познания по астрономия и физика, навигацията, инженерството.
Всички древни монументи са не само ориентирани по астрономически явления, но и използват универсална измерителна единица - мегалитния ярд, който е дробна част от обиколката на земята. Унификация, която ние, съвременните, сме успели едва преди 200-300 години.
Древните орачи са познавали деклинацията, лунните затъмнения, слънчевите цикли, слънцестоенето и равноденствието, циклите на Венера. Да не говорим , че южноамериканските култури познават 26 000 годишния цикъл на обикаляне на Слънчевата система около галактическия център. Какви методи са нужни, за да се правят такива продължителни наблюдения и да се запази спомена за тях. Настоящата цивилизация събира климатични данни едва от 1900 година. Уникални наблюдения и познания за слънчевите и венерините цикли са използвани на Британските острови - в места като Нюгрейнж и Брин кели ди, Стоунхендж. и пр.
Друго по-впечатляващо за мен е нивото на културна, земеделска и политическа организираност на тези общества. Какви високи нива на организация се изискват да впрегнеш хиляди, а може би и десетки хиляди хора в проект, чийто завършек те няма да видят в рамките на живота си-при средна продължителност на живота от 35-40 години за мъжете, под 30 години за жените и едни 80% детска смъртност. За толкова работници и специалисти - архитекти, художници, скулптури и пр. , заети единствено със работата по един монументален строеж като Сфинкса- да речем, са необходими цели селища земеделци и животновъди, които да ги обличат, хранят и обслужват.
Да управляваш хиляди различни хора, сменящи се бригади и началниците им да работят планирано в продължение на десетилетия- това за мен в умопомрачително.
Също така, няма данни за древни напреднали цивилизации. Ние сме най-напредналата, съществувала някога, и в момента.
Това е твърде крайно обобщение, изведено от непълна информация и неподкрепено с доказателства. ;)
http://offnews.bg/news/Наука_34/Човекът-който-може-да-мести-цели-сгради-сам_453001.html
Това е обобщение на база съществуващите факти и наблюдения и подкрепено с реални доказателства. Докато не дадеш факти, които да го оборят, обобщението ще си валидно, независимо дали ти харесва или не.
26.06.15
11:10
Определи какво е “напреднала”цивилизация, моля. :) Едно добро обяснение за ниво на развитие на цивилизация има Мичиу Каку . Настоящата е далеч от напреднала, все пак дори не сме стигнали ниво, при което можем да контролираме процесите в собствената си планета.
26.06.15
11:23
Да, бе, вярно че с тия моите въпроси малко бия на Деникен :D оообаче, Мира по-горе е дала чудесни примери, за каквито не ми се ровеше по нощИте. За тях науката още се чопли по главата и опитва да даде обяснение, което да не стряска и да се приеме леко от хората.
Mainstream археологията, трябва да се вземе предвид, че се работи от хора, които обикновено като се хванат с нея, се занимават цял живот. Работата им е да копая дали в библиотеки, дали по обекти и разкопки и така ..... цял живот. Строят въздушни кули, демек теории и гледат да се вместят в общоприетото, за да не ги вземат за откачени и да не ги отлъчат от колегията. В тази връзка е много трудно някой да предложи нещо различно. Нито пък е лесно да си признаят, че работата на живота им в един момент може да се окаже неточна или напълно невярна. За това се притичат услужливо на помощ разни перковци и любители без подходящо образование. Та, като говорим за факти, наблюдения, реални доказателства и обобщения трябва да имаме предвид, че се правят от подобни хора.
Все още ми е доста трудно да различавам достоверни данни от чисто любителски скалъпени предположения на аматьори, но ако пък беше лесно, щеше да е скучно :)
26.06.15
12:00
Не е нужно човек да рови по нощите, защото това ФАКТИ - реално съществуващи сега.
Почти всички светилища по света имат общи черти - най-често са посветени на богинята майка -Природата и акта на зачеване, ориентирани са по забележимо астронимическо явление и са “синхронизирани” със слънцестоенето и равноденствието Както и са използвани според мен за чисто практични цели-определяне на земеделската работа, засяване, осеменяване на добитъка и забременяване на жените. Това - както каза Боби, е терзаело палеолитния човек.
Нивото на развитие на култури отпреди няколко хилядолетия е впечатляващо. Строителният размах е направо ГРАНДИОЗЕН. А математическите познания- умопомрачителни за моя скромен женски мозък.
Ако сега имаме телескопи дори в орбита, как преди 6-8000 години само чрез наблюдения и умозаключения учените са изчислили земните радиуси и обиколка, наклона на еклиптиката, слънчевите и лунните затъмнения, движенията на кометите. Как са въвсели универсалната мерна единица при култури, които дори няма доказатлества да са си сътрудничели. Нали знаете, че не са имало дори часовник?
Сега виждаме единствено физическите измерения - строежи и паметници на тяхната цивилизация, и няма как да измерим интелектуалното и културното им ниво, съхраняването и предаването на информация. Това не го казвам аз, това също е научен факт- можем да правим само косвени изводи по останалите артефакти- а след 8000 -12 000 години остава много малко- само каменните оръдия и строежи, които с нищо не подсказват каква поезия, митология или философия са имали използващите ги хора.
Повярвайте ми, след 8000 години дори по- малко ще е останало от нашата култура ако в един момент западне и се затрие- цифровите носители освен, че са изцяло зависими от индустриалното електричество, са капризни и ненадеждни съхранители на информация, податливи на всякакви сътресения, вибрации и колебания а температурата, по-лесно повредими от хартията и дървото.
Ето един интересен факт, който доста ме впечатли преди години - двойните и тройните спирали, изрисувани по древните монументи като тези в Англия например, може и да приличат на драсканиците на космат дивак, но се оказва, че изобразяват движението на светлината на Венера през годината в четиримесечни цикли. “Някой” упорито е стоял, рисувал и изчислявал и после е представял женската бременност или други значими за него събития чрез този знак.
Всичко това, което пиша, не е защото съм привърженик на някоя “теория”, а защото нивото на развитие на доста древни цивилизации ме впечатлява във висша степен и далеч не се чуставма толкова развита “сега”
Нито пък е лесно да си признаят, че работата на живота им в един момент може да се окаже неточна или напълно невярна.
Това е доста добро разсъждение.
И понеже писаха след моя пост, до допълня, относно определението за напреднал - това са относителни понятия.
Ние сме по-напреднали, в сравнение с времето преди 1000 години, а след 1000 години ще сме по-напреднали от сега (евентуално). Тук обсъждаме дали преди 10-20 хил. години (примерно) е имало цивилизации, които да са по-напреднали от колкото сме ние сега, т.е., да са знаели повече от нас за Вселената и да са имали по-развити технологии. И отговорът е - не, нямало е. Или поне няма факти, които да подкрепят подобна теза.
Първо, за да има развита цивилизация, трябва някакъв минимум от хора. Скоро четох, че ако искаме да пратим хора да колонизират друга планета, то минимума за стабилна и здрава популация е 500 души, но някои учени даваха 10 пъти повече, т.е., поне 5000 души.
Второ, за да се стигне съответното технологично равнище, трябва популацията да достигне определено ниво. В момента сме 7 милиарда. Няма данни в миналото да е имало толкова много хора (или дори близо до тази цифра), а с население от няколко хиляди не се гради напреднала техническа цивилизация. Например, ако вземем хиляда (или 5000) души и им дадем всичките налични днес технологии и ги оставим да се оправят сами, без външна помощ, то те няма да могат поддържат това ниво, и след да кажем едно-две поколения ще се върнат в средновековието. Ако изрежем част от излишните технологии и глезотийки и оптимизираме процеса (примерно, с пълна автоматизация и роботи като работна сила), то стигаме до бройка хора от порядъка на голям мегаполис, т.е., няколко милиона. Това е, за да се поддържа подобно на днешното техническо ниво, или поне това от средата на 20-ти век с някои леки подобрения. И забележете, че това е СЛЕД като вече имаме всичките технологии на готово. Трето, подобна цивилизация неизбежно ще остави физически следи, а ние не намираме нищо такова. Няма древни автомобили, или поне нещо, задвижвано от какъвто и да е друг метод, различен от животинска сила. Не намираме сгради, построени от бетон и желязо, или остатъци от по-сложни материали, като пластмаси, стъкло или композити. Никакво следи от индустрия или голяма популация в миналото. Странно би било развита цивилизация да строи с грубо обработени камъни и да ползва каменни и бронзови инструменти, нали? Ако става въпрос за изолирана цивилизация, развита на остров в океана (като несъществуващата Атлантида), то тогава проблемите са още повече. Например, как изолирана група хора успяват да дръпнат толкова напред, докато останалите са още в каменната епоха?
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.06.15 12:10.
казано от Queen Cobra на 26.06.15, 12:00:
А математическите познания- умопомрачителни за моя скромен женски мозък.
Сериозно? Математически познания на ниво, което сега учат децата в началното училище?
Ератостен
He is best known for being the first person to calculate the circumference of the Earth. His calculation was remarkably accurate. He was also the first to calculate the tilt of the Earth’s axis (again with remarkable accuracy). Additionally, he may have accurately calculated the distance from the Earth to the Sun and invented the leap day. He created the first map of the world incorporating parallels and meridians, based on the available geographical knowledge of the era.
~250 години преди Новата ера. Според мен е бил извънземен.
Като цяло учудването на хората от постиженията на древността се дължи на недостатъчно познаване на науката и подценяване на това което може да се постигне без модерните технологии.
Ще се спра само на това:
казано от Queen Cobra на 26.06.15, 10:49:
Все още няма качествена теория, която да обясни издигането на повечето колосални структури, или обработката на камък на египетските и южноамериканските цивилизации, която е на някакво светлинно ниво и очевидно е невъзможна с ръчни инструменти като длето и чук. Преместване и монтиране на камъни с тегло от 800-1000 тона е нещо почти непостижимо дори днес.
На кратко камъните в Баалбек са ги влачили от кариерата, която е била на 800 метра и по-високо от мястото на строежа.
Transporting the Baalbek Stones
Мегалитите си имат обяснения - и за строежа, и за обработката.
Мнението беше редактирано от Vanko на 26.06.15 12:43.
26.06.15
12:48
Това обяснение за Баалбек е доста интересно! Ще го прегледам задължително.
Петко, тука нещо за женския мозък ли се гъбаркаш :D Приеми го веднъж и ще ти олекне. Жените сме хем по-умни и определено по-силния пол :D
26.06.15
12:55
Тъй като темата тръгна от космоса, пък стигна до пирамидите, ще опитам да върна пак в началото с този актуален паралел между двете. :)
26.06.15
12:56
Да си призная, Петко, може и да съм учила за максималната и минималната деклинация в началното училище, или не помня. Мисля, че го разбрах чак на 20 години ;)
Мисълта ми е- как са достигнали до подобни изводи във времена когато не е имало начално училище....
Що да се трие темата- Петко е прав, аз не го оборвам. Споделяме си размишления.
казано от Димитър Михайлов на 26.06.15, 12:55:
Тъй като темата тръгна от космоса, пък стигна до пирамидите, ще опитам да върна пак в началото с този актуален паралел между двете. :)
Както се казва в един от коментарите на въпросния чудовищен по своята научна стойност материал, краят на света наистина е настъпил през 2012, но правителствата все още го крият от нас...
26.06.15
13:16
Ванко е прав- недоразбирането и подценяването са основният мотив да се ширят такива ереси като древни астронавти и пр. чудеса.
Това, че е обяснимо, не пречи да се възхищавам на разума, логиката, работоспособността и откривателския дух на хората, живели хилядолетия преди мен и участвали в нещо значимо, което е останало загадка за поколенията.
Нали? ;)
Реалността е, че след този бум на монументи, дълги хилядолетия нищо с подобни размери не е строено. Особено първото хилядолетие в Европа. За това тези “прости” методи се водят “забравени”. Знанията на учени като Ератостен или Аристотел са възстановени толкова късно след тъмните векове и то благодарение на външно културно влияние, че се чудя какво точно е ставало през цялото това време в ежедневието и умовете на хората.
26.06.15
13:24
Ами спорели са колко ангели могат да се съберат на върха на една игла. От което между другото се е зародила съвременната логика.
казано от Queen Cobra на 26.06.15, 13:16:
Ванко е прав- недоразбирането и подценяването са основният мотив да се ширят такива ереси като древни астронавти и пр. чудеса.
Кой и как ги определя като ереси и чудеса? Единствено това, че сме приели сегашната цивилизация за най-развита ли? Как точно се вписваме в критерия за най-развита цивилизация, след като не намираме обяснение как са построени пирамидите по целия свят, някои от тях високи няколко километра? Може би сме най-изостаналата цивилизация до този момент - изучаваме неща,които нямат никакво значение, за да не се фокусираме върху това, което е важно?!
26.06.15
13:30
И всичко това от пак от моя публикация за “Интерстелар” .
Сега пак се чувствам виновна ; ):D :D :D
Боби, просто ме изкърти от стола с този коментар.
Марги, тук за развитостта опонент ти е Петко. Аз твърдя, че за мен е трудно обяснимо и впечатляващо (в скоби- може би защото не съм достатъчно умна или ... защото е такова) + че доста от науката на миналото е “загубена” и до днес.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 26.06.15 13:33.
казано от Queen Cobra на 26.06.15, 13:16:
Знанията на учени като Ератостен или Аристотел са възстановени толкова късно след тъмните векове и то благодарение на външно културно влияние, че се чудя какво точно е ставало през цялото това време в ежедневието и умовете на хората.
Колко да е възстановено... тея от Ватиакана се стискат :Д
26.06.15
13:33
Науката се развива много по бързо от себе познанието.... Хората не ги интересува, че могат, например, да се лекуват сами, а ги интересува приложението за видове хранителни добавки )))) и разни ел. джаджи)))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 26.06.15 13:34.
казано от Маргарита Манева на 26.06.15, 13:26:
пирамидите... високи няколко километра?
К’во, к’во? :D