25.07.15
15:22
Привет, Великолепни,
(дали не трябва да се пише привет, мило дневниче? :) )
Подобно на повечето пишещи лични дневници тук и аз ви чета от известно време.
Ето че дойде време и аз да си търся още малко мотивация, побутване и корекции ако е нужно. Оценявам всяка подркепа.
Да се представя:
Казвам се Нина,
На 33 години
Работя основно пред компютър – интернет маркетинг, уеб сайтове, онлайн магазини .. (най-кратко казано).
Малко мрън-мрън или предисторията ми
Моята телесна драма започна през януари тази година, когато реших да откажа цигарите. Всъщност измъкването от никотиновата зависимост е рецидив. Преди 3-4 години направих подобен опит, тогава качих около 20 кг. за около 6 месеца. В резултат, на което отново пропуших и доста бързичко си свалих повечето от тези 20 кг. останах да кажем около 6-7 за сваляне, които по никакъв начин не желаеха да мърдат…. Преди това винаги съм била с тегло около 61-62 и в лошите празнични дни до към 65-6. Не мога да кажа, че съм била от редиците на супер слабите, но се чувствах ок. По време на бременността ми преди 8 г. качих внушителните 30 кг., които без никакъв проблем свалих почти веднага след раждането.
И така от 14 януари 2015 г. след около почти 15 години стаж съм в редиците на непушачите. Този път се надявам, окончателно.
Знаейки какво се случи миналия път реших да изпреваря събитията и дори да се опитам да сваля мъчещите ме килограми – януарско тегло 71-2 кг. (висока съм 172 см. – мисля, че на около 64-66 кг. се чувствам и изглеждам най-добре). През януари започнах да тренирам Йога всеки ден. Въпреки това още първите месеци кантара се размърда около +2кг. През март реших да започна 90 дневната диета.. от диетата не свалих, но към средата на третия месец отново имах кантарни драми отново + 2-3 кг. Не след дълго се свързах с Р.И. и си купих от нейния режим и тренировки, но посоката на теглото (и номера на дрехите) така и не се обърна в желаната посока.
Ново начало - нов план
След определена почивка от режима на горе-посочената и след дълго четене в търсене на разумно решение и с помощта на една фитнес инструкторка се спряхме на доста изчистен по отношение на ВГХ (въглехидрати) режим и тренировъчен режим.
Никога не съм вярвала, че качването на килограми може да е такава драма :). Очевидно е, че ако човек не изживее драмата няма как да разбере какво му е на човек.
Ето моята цел:
При последното мерене бях 79 кг. (а може и онова грозно число 8, да покаже), целта ми е да стигна до 66 кг. (на този етап със сигурност и на 69 много ще се зарадвам) и най-вече старите ми дрехи да започнат да ми стават.
Не знам да имам здравословен проблем с щитовидни жлези или поликистозни яйчници и т.н. В интерес на истината преди ядях наистина по малко и от време на време - класически цигарен режим - по цял ден на кафета и цигари и вечер каквото има. (а да и към 16-18 часа шоколади, чипсове и разни други такива боклуци). Та възможно е и метаболизма ми да се е пошашавил - както се шегуват с мен от както съм на диети (визирам 90 дневната и Р. И.) съм била прояла....
Стига с мрън-мрън де :)
Официално Тренировките ми във фитнеса започнаха от 22-ри Накратко за тях
Ден 1 (22.07.2015)
Загряване – класическо с въртене на стави и 5 мин. на пътека.
Придърпване на вертикален скрипец с широк хват пред гърди 3 по 12
Избутване на дъмбели от полулег 3 по 12
Комбинирано упражнение за рамо с гирички- напред, настрани, напред, нагоре, надолу (1 кг.) 3 по 12
Бицепсово сгъване от седеж 3 по 12
Кик-бек 3 по 12
Бедрено сгъване 3 по 20
Бедрено разгъване 3 по 20
Затваряне на бедра на абдуктор машина 3 по 20
Разтваряне на бедра на абдуктор машина 3 по 20
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон (трябваше поне 30 мин.) аз издържах 20…
Коментар:
Вярно, че предпазливо глътнах един аспирин, но се оказа, че нямах мускулна с изключение много лека при бицепсите. Следващия път ще кача леко тежестите и ще съм много стриктна, но ми се струва, че търпя допълнително натоварване.
Ден 2 (23.07) почивка
Ден 3 (24.07)
Загряване – класическо с въртене на стави и 5 мин. на пътека
Придърпване на хоризонтален скрипец – 3 по 20
Хиперекстензии 3 по 15
Избутване на дъмпели от полулег (3 кг.) 3 по 12
Повдигане на дъмпели с разтваряне на ръцете встрани 3 по 12
Повдигане на дъмпели в страни при наклон на пред от седеж 3 по 12
Бицепсово сгъване с успореден хват (чуково сгъване) 3 по 12 на ръка
Повдигане на крака от лег (за корем) 3 по 20
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон зорлем издържах 25 мин.… :( - малко по малко ще увеличавам до 30-40 мин. - за сега ще се въздържа от тичане - все пак искам да си пазя и ставите
Ден 4 (25.07) по график е почивка
Ден 5 - 26.07
Бедрено разгъване 3 х повторения
Клек с лост 4 х 20 повторения
Напади от място 3 х 15 на крак
Бедрено сгъване 3 х 20
Повдигане върху степ с един крак. 3 х 20 на крак
Екстензия за глутеус - избутване с един крак на машина с добавена тежест - 5 кг. 3/20 на крак
Повдигане на пръсти върху степ 1 за прасец 3 по 20
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон поне 30 мин.
Диета / режим.
Официално до понеделник съм в хранителна почивка да ям каквото искам. В това число без пердах си признавам, че миналата седмица имах ВГХ забежки в това число и силно забранени храни като сладолед и шоколадови бонбони :(. Знам, че тези храни са като цигарите и колкото повече им се даваме, толкова повече ни се иска да ги похапваме.
Но ще направя всичко възможно следващата седмица, а и още от днес да се коригирам и да влезна в ритъм с новия хранителен режим (както по-горе писах целта му е силно намаляване на ВГХ и леко увеличаване на мазнини - зехтин, ядки, масло, яйца, авокадо и т.н.).
:) ами за сега това е. Надявам се, че не съм ви отегчила до смърт или поне по-малко, отколкото слушането на Вогонска поезия :)
Наистина ще се радвам на всякакви съвети, коментари, напътствия. Предварително благодаря на всички, които биха се включили :)
Утре на гладно ще се осмеля да се подложа на съд пред кантар и сантиметър.. :( отложих го за по на там - редакция 28.07. :))
Темата беше редактирана от NinaCrew на 05.08.15 10:45.
25.07.15
22:55
Добре дошла в дневниците!
Пишеш толкова увлекателно - и дума да не става да отегчаваш! :)
Числата на кантара са си... просто числа.
Онова, започващото с 8, може и да не е грозно, ако има добро съотношение между мускул и мазнини - това ти го казвам от личен опит.
Та да не те плашат. Целта ти е да сваляш основно излишни мазнини, а колко по-малко ще показва кантара - не го мисли. В един момент може да показва и повече, но видимо да изглеждаш по-добре (и да чувстваш така).
Каква е причината да махаш жълтъците на яйцата?
Привет,
Вероника, благодаря за посрещането и милите думи :)
Иначе да! Кантара не е най-обективната величина, а и до сега не съм видяла някой на улицата си извади джобното кантарче и да направи проверка преди да прецени дали си ОК или не :)
А за свалянето на мазнини и превръщането им в мускули е ясно, че кантарът може да покаже и повече - все пак мускулите изглеждат по един начин, но тежат малко повечко... днес така и не се измерих .. може да се отложи и за другия месец ;)
За усещането ... това вече е друга тема.
На мен си ми тежи, но мисля след новата активност Фитнес (с акцент пътека) и от време на време упражнения, крос фит, йога и т.н. да имат значение. Напредък има - все пак зимата и от слънчевото упражнение на йога (и няколко асани) имах мускулна треска :)). Пролетта и една лицева не можех да направя, хъмм те и сега не са за образец, но все пак е значително по-добре ;)..
Най-важното е, че гледам да не се предавам
Каква е причината да махаш жълтъците на яйцата?
Хъм на този въпрос нямам логичен отговор :) Малко като чуло не дочуло :) Доста фитнес инструктори (най-вече прочетеното от техните блогове) дават указания за махане на жътъка - може би заради холестеролния и мазннния мит.. Аз лично смятам, че жълтъка е по-полезен от белтъка, защото има доста витамини и минерали... :)
Мнението беше редактирано от NinaCrew на 28.07.15 09:39.
26.07.15
11:35
В случая с яйцата слушай себе си - яж жълтъците. Не вярвай на всеки блог, на който попаднеш - днес е изключително лесно да се обявиш за инструктор, да си направиш блог и да започнеш да изготвяш режими.
Но повечето инструктори просто не са достигнали етап от развитието си, в който да са способни да помагат на хората.
Палучава се, че само допринасят за разпространяването на митове.
Прочети тази статия - ще ти даде отговори на някои въпроси:
http://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol
Мазнините не могат да се превърнат в мускул.
По-продуктивно ще е да не наблягаш на пътеката, а на тежести / собствено тегло / ластици и т.н., но всичко по реда си. :) Важното е, че си поставила началото!
Благодаря
Наистина днес (във всички области е така) се навъдиха обучители, които на всяка цена държат да припечелят някои лев.
Материалът за яйцата е поредния професионално написан и потвърждава интуицията ми, че жълтъка си има своите полезни вещества.
Да и тежести - няма как да мине без тях :)
Допълвам си днешния отчет - 26.07.2015 - Ден 6 :)
Вода - 3л.
09:00 Овесена пита (оказа се нещо изключително вкусно)
2 яйца, 100 гр. извара, 30 овесени ядки и 15 ленено и щипка Канела
11:40-13:00 – тренировка - неделя време бол ;)
Загряване – класическо с въртене на стави и 10 мин. на пътека.
Бедрено разгъване 3 х повторения – (първото 20 кг., но после намалих на 15 …)
Клек с лост 4 х 20 повторения (този път без тежести)
Напади от място 3 х 15 на крак
Бедрено сгъване 3 х 20 (15 кг.)
Екстензия за глутеус - избутване с един крак на машина с добавена тежест - 5 кг. 3/20 на крак
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон 20 мин.
Разтягане - около 5 мин.
14:30 Обяд - и по-точно нещо като обяд (неделя не е ден за режим :)) )
2 яйца на очи (без мазнина) + 1/2 краставичка с 1 к.л. (кафена лъжичка) зехтин + 30 гр. кашкавал
16:30 3-4 сини сливи (за протокола 120 гр. без костилки)
бях още гладно и след около 30 мин. 25 гр. орехи, сурови
за вечеря е планирано
около 20:30 150 гр. пилешка пържола на скара + салата краставици и моркови (с 1 ч.л. зехтин)
Лягане - едва ли преди 22 .. заспиване жегата около 03:00-04:00
Мнението беше редактирано от NinaCrew на 28.07.15 22:03.
:) 27.07.2015
Ден почивка от тренировка. Приятна мускулна треска - предната част на бедрата и малко корема (за бедрата ясно, но корема не знам от къде му дойде :))) )
Вода - около 2,5 л.
07:20 Закуска - овесена питка
100 гр. извара;
3 яйца,
30 гр. овес (накиснат във вода от вечерта)
малко масло и канела - да има :)
беше ми много и утре може би с 2-е яйца…
Кафе - пия го без добавки (може би не е ОК, но пия по 3-4 кафета на ден )
Обяд 12:30 пилешко 100 гр. + краставица (100 гр.) - не ми стигна и излапах и едно варено яйца (може би паузата дойде в повече)
16:00 - 1 варено яйце и 80 гр. извара и 20 сирене (вместо сол)
18:30 - много гладно - изкуших се с около 100 гр. диня
20:30 - Вечеря - 120 гр. свински врат (сухичък си беше) на фурна и салата домати и краставици с 20 гр. сирене
надявам се да е ОК
кумчо-вълчо глад ме прихваща някъде след 16 - 18:00 часа.. и то за забранени захарни боклуци :(
Още един ден отлетя :)
28.07.2015
Ох, мускулната се усили сякаш и въпреки пътеката предната част на бедрата добре си наболяват :)
06:45 - ставане две чаши вода и малко кафе(coffee) - Предполагам, че кафето (без захар, мляко или сметана) не е смъртен враг на кардиото на гладно
07:10 - пътека макс. наклон на 5-та - 25 минути (по план трябваше 30-40, но като за дилетант пак е супер)
Глутекс ритник без тежести - трябваше да са 4 по 20-30 на крак - моя милост издържа само 2 х 20 и 2 х 10-12
Коремни - 4 серии по колкото може (този път най-най-обикновеннните) - като бройка под около 70-80.. :(
Руско извиване с топка (за паласки) - 4 х 15 (трябваше 20)
:Dе като за първа седмица мисля, че не е чак трагедия, че не си покрих норматива
09:20 - закуска овесена питка, но с по-малко яйца
но 2 яйца. 30 овес и 15гр. ленено семе, 80 гр. извара и малко масло
13:30 Обяд - 100гр. свинско печено - почти без мазнини + домати и краставици “салата” (един средно голям дома и краставичка) с малко зехтин и едно яйчице
16:00 - Снак? - Зелена ябълка и 50 гр. орехи - мисля, че можех да мина и без ябълката
18:30 - втори снак? Събирам идеи как да ги намаля тези похождения .. или не са ча толкова страшни?- парче диня (около 200 гр.) и след около половин час 30 гр кашкавал защото явно динята ме разяде
20:30 Вечеря - Скумрия на скара 150 гр. и малко салата с домати и краставици (след похването в 18 не бях чак толкова гладна).
29.07.15
10:07
Ако тези храни влизат в определения ти за целта калориен баланс и съотношение на макронутриенти, не е нужно да ги махаш.
Ако обаче именно заради си в положителен калориен баланс, то е редно да се мисли в посока да ги ограничиш.
Това обаче само ти можеш да кажеш и то след като мине повече време, от което да си направиш заключения относно режима ти. :)
Нормално е мускулната треска на краката да ти е по-силна втория ден.
Привет, Лъчезарни,
Привет Вероника, благодаря за коментарите, те са важни и полезни :)
позволих си да изчета твоя дневник и съм повече от възхитена от напредъка ти :) Всъщност хвърлих оче на няколко удивителни дневника - да не повярва човек, колко силни, волеви и можещи хора има тук :)
Дам, мускулната треска е нормално нещо :) - ужким свикнах (от няколко месеца при мен е нещо като нормално явление), но този път хубавичко ме изненада - по-силна от друг път, е вярно, че доста понамаля, но не премина след кардиото :) Аз съм хората, които вярват, че мускулната треска е показател, че все пак нещо е било свършено във фитнеса ;)(wasntme)
Определено имаш право за калорийния баланс,за който последния месец с убедих, че от много, много голямо значение са и макронутриенти - .. дори на моменти ми се струва, че калориите са доста по-маловажен фактор…
Бих се доверила на тази чудесна статия: http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#ixzz3hJDaLLvg
“Формула за изчисляване на калорийния минимум при жени: 655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) - (4.7 X възраст в години) =? (BMR - basic metabolic rate в ккал.)”
Разбира се човешкият организъм не е машина! И калориите са по-скоро ориентир ..
655 + (9,6 х 79) + (1.8 х 172) - (4.7 х 33) = 655 + 758 + 309 - 155,1 = 1566,9
въпреки, че се опитвам да тренирам при все смятам, че коефициента ми е по-скоро заседнал начин на живот (7-8 часа на бюро си е такъв) - 1,2 (за активен е 1,375)
1880,28 (2154,48 - по-”раздвижения” коефициент) - Ако сме прецизни е нужно да се видят и % мазнини, но тях няма как да измеря с точност.
Не можах да се определя като тип тяло .. някъде между ендоморф и мезоморф :)
Та от 1880 калории вадим 30% (не знам 30% дали не е твърде много?) = 1316 (т.е. дневното ми меню би било добре да варира около 1300-1400 калории)
Продължавам с размишленията през клавиатурата .. и да посмятаме и в макронутриенти
да приеме, че около 1-1,5 гр. протеин на тегло са ок за жена?т.е. 79 х 118,5 гр .x 4 kcal = 316 - 474 от белтъци
Ако ще се стремя към по-малко ВГХ - около 79гр. (по грам на тегло - и без плодове, защото имат и много фруктоза) - 292,3 кал.
Остават около 534 калории за мазнини :) (1 г. = 9 кал.), което ако жегата не ми е изпарила мозъка е около 60гр.
Разбира се до тук всичко е чудесна теория... (много ми прилича на вчерашния прочетен материал - отново страхотен и много познат .. (blush) )
И ето менчто:
28.07.2015 - ден 8
Вода за денп- малко - около 2л.
07:00 - ставане
07:15 - закуска 2 яйца. 30 овесени трици и 15гр. ленено семе, 100 гр. извара и малко масло и 20-на грама сметана за намазване на питката
15:30 - един омлет с две яйца, гъби, малко пилешко, домати .. и таратор - 300 мл. всичко. (късния обяд не е целенасочен - имах много служебни тичкания и безплатна сауна 34 градуса :))) )
18:30 - опалянка биричка една, но без мезе :( (е на това му се вика ограничаване на ВГХ :))
20:30 - вечеря - 130 гр. пиле на грил с много малко салата
Спорт тичане от сграда в сграда от гише на гише в най-голямата жега :)))
За мерки, тегло и т.н. още не е проверено, но ми се струва, че коремчо се поприбира от “режима”
30.07.15
07:29
Всъщност не е задължително да имаш мускулна треска, за да имаш прогрес. Има много фактори, от които това зависи. :)
Можеш да извадиш 20% за калориите.
За вечеря - ако салатата ти е малко, сложи си без угризения повече. ;) Едва ли си наливала зехтин с черпака, че да се плашиш.
Радвам се, че намираш нещо полезно при нас! :)
добро утро :)
би било страшничко ако след всяка тренировка имаме мускулна (особено като последната) :))
а за режима :) да около 20% звучи ок. В една от табличките съм си отблеязла около 1500-1600 кал.
и поне на една две седмици малко математика на менютата :)
всъщност на този етап си спазвам режима - тук и тук на Ф.И. (фитнес инструкторката) - при нея не броим много калориите...
При предишния изготвен от много популярна фитнес интруктурка на 1200 калории имахме обратен резултат
Мнението беше редактирано от NinaCrew на 30.07.15 07:58.
30.07.15
08:09
Значииииии
Не знам коя е Ф.И., но когато видя да се махат жълтъците и/или подчертано “без зехтин” и направо настръхвам. :)
Да, 1200 калории е бил прекалено нисък калориен прием - нормално е да имаш обратен резултат.
казано от Вероника Налбатска на 30.07.15, 08:09:
Значииииии
Не знам коя е Ф.И., но когато видя да се махат жълтъците и/или подчертано “без зехтин” и направо настръхвам. :)
Да, 1200 калории е бил прекалено нисък калориен прием - нормално е да имаш обратен резултат.
Ф.И. е едно девойче до близкия ми фитнес - много симпатично момиче ;)
за яйцата вече коментирахме - и аз съм на мнение, че е по-добре 2 цели яйца, отколкото онова упражнение описано на листчето ;)
съботно и неделното “зареждане” ми се струва, че е малко често - може би на две седмици, десет дни или нещо подобно..
и зехтин също - вярно, че е доста калоричен, но той е по-особен вид “калория”
Целта ми е да си върна стария ритъм ;). След като спрях да кърмя и почти магически свалих килограми (освен по-малкото ЕГН) ми помогна и настройката всеки ден да се хапва по-малко (да го кажем с една лъжица по-малко).
Сега като имам приблизителни разрешени храни (в главата) се надявам мисията да се случи :)
Привет :)
Последните три дни ми бяха със силно подчертани служебни и лични проблеми - необичайни тичания (далече от бюро) - малко повечко нервички - с две думи не типичен ритъм.
30.07.2015 който и да стана - един абсолютно нетипичен ден, който може да се общи в около 5 реда...
07:20 – каша от 30гр. овесени ядки, 50 извара, 100 гр. кисело 3,6, 50 сметана
14:00 - 130 гр. бяло месо от пиле на грил 1 (средна) краставица
18:40 - вечеря - две по-големи кюфтета (на скара готови) + 50 гр. сурови орехи
19:30 лека нощ - днес умрях за сън… , но не заспах преди 12 срам ме, но вчера изпуснах фитнеса, толкова много ми е затваряха очите, чее
Белтъчини: 95 гр.
Мазнини: 96 гр.
Въглехидрати: 41 гр
1393 kCal
(мерките са според калкулатора на здравословно - често ми се струва, че не е много верен)
31.07.2015
Урааа дъжд - но все още не наспало се - за 1-ви със сигурност.Мисля да се поглезя с една пътека на гладно ;)
07:20 + 30гр. овесени трици 80 гр. извара, 2 яйца и масълце - този път омлет :)))
11:30 - 30 гр. орехи (лакомия пфу)
13:00 две три хапки зелена салата с пилешко (не знам - не отчитам към калориите наистина точно две хапки и ми се отяде)
16:20 (след дъжда) ми дойде музата - бананова палачинка с 2 яйца
18:00 Тренировка
Мисля следващия път поне по една серия да са с по-голяма тежест (25 за упражненията и гиричките + 1)
21:00 вечеря - зелена салата с малко риба тон и малко майонеза (вместо зехтин) и бърз омлет с масло (днес май прекалих с тия яйца.. )
Белтъчини: 68 гр.
Мазнини: 94 гр.
Въглехидрати: 82 гр (ах тая палачинка с банан)
1377 kCal
Тренировка съдържание:
Упражнения Ден 1 (ден едно ми е по програмата за сега съм по нея, но в един момент би било добре малко да се сменят упражненията - да се сложат нови, да се усложнят и т.н.... )
Придърпване на вертикален скрипец широк хват пред гърди 3 серии /12 (15 кг.);
Избутване на дъмбели от полулег 3 серии /12 повторения (2 гирички по 3кг. )
Упражнение за рамо с гирички- напред, настрани, напред, нагоре, надолу 3 серии /12 повторения (2 гирички по 1кг. )
Бицепсово сгъване от седеж или полулег 3 серии /12 повторения (3 кг.)
Кик-бек 3 серии/12 повторения на ръка (3кг.)
Бедрено разгъване 3 по 20 (15 кг..)
Бедрено сгъване 3 по 20 (15 кг..)
Затваряне на бедра на абдуктор машина 3 по 20 (15 кг..)
Разтваряне на бедра на абдуктор машина 3 по 20 (15 кг., последната серия с 20 кг. - не било страшно :) )
Днес без кардио - като на шега във финтеса нямаше ток - ето защо е бонуса утре преди закуска.:D - голям саботаж на фитнеса ми..
Как ви се струваменюто (закуските нещо почнаха да ми втръсват - някакви идеи) - не съм сигурна дали не е добре една седмица да се направи почивка от овесените?
Имайте предвид, че не следвам конкретен режим, поне не и разписан (опитвам се да ям точно толкова колкото ми се яде и по което време ми се яде - но само определени храни) - целта ми е да намеря собствения си ритъм - по отношение време и количество
Интересно ми е какво ви е мнението за т.нар. разтоварващи дни? Има голямо разнообразие, например с кисели млека, Венцеслав Ефтимов (йога) дава оризови и водни дни, плодови и т.н.?
Гледайки горните числа - излиза, че мога без угризения на съвестта да кача калориите от 1300-400 на около 1500 (като оставяме едни 100-на за скрити и неуловени калории)
Ще се радвам на вашето по-опитно мнение във вързка с добавките?
От известно време имам един ужас от кантара и все го избягвам (същото важи и за сантиметъра де). Но и без тяхна помощ ми се струва, че наредъкът не особено голям. Та как мислите дали е добра идеята да се включи някаква добавка?
01.08.15
12:38
Не знам по коя формула изчислява онзи калкулатор.
Видяла ли си тази статия?
Освен формули има и доста съвети за практичната част на нещата.
Но и аз смятам, че може да вдигнеш калориите. Ти ще прецениш в движение как се чувстваш.
Кантарът и сантиметърът не ти казват всичко - няма защо да те е страх от тях. :) Следи от понеделник статиите в изданието, защото предстои нещо, което смятам, че ще ти бъде полезно. :)
Дам с формулите от тази статия смятах, но сега се зачетох и в края й :, където става на въпрос, че формулите са просто формули :)
С нетърпение очаквам нови материали от теб.
С последния сякаш си разбрала точно моя проблем - разбира се и на много други опитващи се да свалят килограми.
01.08.2015 Нов месец - нов късмет
Днес прохладно и къснобудство, но още ненаспало се :)
09:20 кафе и закуска - обичайната овесена питка, но с 40-на грама извара, 2 яйца, 35 овесени трици (определено другата седмица няма да е тази закуска ха-ха - ще ровя за нещо друго подходящо - още повече се изксушавам да намаля или махна овеса)
13:00 - тренировка от плана - Ден 3 (странен съботен час за спорт :)) )
Загряване – класическо с въртене на стави и 5 мин. на пътека
Придърпване на хоризонтален скрипец – 3 по 20 (2 х 20 кг. и 1 х 15 кг.)
Хиперекстензии 3 по 15
Избутване на дъмпели от полулег 3 по 12 (3 кг.)
Повдигане на дъмпели с разтваряне на ръцете встрани 3 по 12 (3 кг.)
Повдигане на дъмпели в страни при наклон на пред от седеж 3 по 12 (3 кг.)
Бицепсово сгъване с успореден хват (чуково сгъване) 3 по 12 на ръка (3 кг.)
Повдигане на крака от лег (за корем) 3 по 20 (тук мисля, че имам мегдан за усложняване)
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон издържах 25 мин.… (всъщност някъде около 18-20 минута започва и да ми прилошава - честичко се случва - от наученото мисля, че е заради намалените ВГХ дано да не е нещо страшно де )
15:00 - Обяд измишльотина - 1 яйца, 20 сирене, 40 извара бъркано с малко масло + айрян с 150 гр. кисело мляко и малко зехтин
направих си 1 кофичка разреждам 1:1 - водата не я броя, но на обяд изпих още малко :) - т.е. ако го излочам в дневните сметки влиза 400 гр. кисело мляко ;)
17:00 гладно каша от :( 20 гр. овесени трици с 20 гр. сирене (и малко от обедния айрян)
20:30 вечеря - наденица 200 гр. (знам, че са боклуци - уж по-хубава ама) салата краставици и моркови и остатъка от обедния айрян :) - :D с такъв айрян май цял ден мога само с него да си карам - стува ми се чудно решение при глад
според калкулатора:
Белтъчини: 78 гр.
Мазнини: 85 гр.
Въглехидрати: 73 гр
1290 kCal - странно, но не бях гладна хич, а и ми се струва, че са повече (поне като усещане за ситонст)
Е все пак днес се престраших на кантар (знаех си, че имам основателна да не го правя)
много глупаво, ядосано и определено зле :(
исках да сваля 5-6 кг. а реалността покавза нещо друго?
Къде бъркам?
02.08.15
10:10
Но си свалила сантиметри от талия, ханш и бедро.
Ако си взела правилно мерките си, това са 7 см от талията - не го ли виждаш като промяна в огледалото, по дрехите?
общо взето малко от предишните дрехи ми стават
а и според см. имам плюсчета в други области - дори и да го препишем на тренировките, то това “топене на мазнини” съм кажи режи + 10 от януари на сам..
и най-куриозното е, че когато съм на почивки (в това число с хапване на сладки боклуци) или задържам или дори смъквам по някое кило?
Разбира се преди малко се зачетох в различнит режими (публикувани тук) и с очудване забелязах този - Воинска диета - преди драматичните ми опити да сваля килограми и да следвам нечии режим цял живот си бях на нещо подобно - пре деня кафета, вода, чай (много рядко обяд или закуска) и хранене основно вечер - тъй като до преди 6-7 месеца не съм спазвала диети не знам и колко калории съм приемала дневно де.
Винаги съм смятала, че този режим не е здравословен, но с оглед резултатите последните месеци се замислям дали всъщност “редовното” хранене при мен не е проблема - например дори и сега хем в опит да сменям навици забелязвам, че без особено голям проблем мога да изкарам до към 14-5 часа без храна или лека такава (дори и в дни с тренировки).
:( ако знаех къде е проблема
02.08.15
10:31
В общия случай проблемът е в калорийният баланс. :)
Ако качваш тегло, то значи приети и усвоени калории са повече от изразходваните.
И това се случва независимо, че спазваш диета, която е обявена с цел “отслабване”.
90-дневната диета не е разумен подход и тъй като съм запозната с нея, бих си обяснила доста от колебанията в теглото ти.
По принцип не е добра идея да търсиш нещо, което има начало и край. По-скоро целта ти е да намериш режим, който да отговаря на ежедневието ти, вкусовите ти предпочитания, да ти е приятен и да се превърне в начин на живот.
Точно така - не търся режим, а стил на хранене (ах колко се изопачиха думите диета, режим :) - сякаш си размениха семантиката - диета е обичайното хранене, а режим е нещо временно (режим на водата) )
но общо взето гледайки резултатите си виждам, че нещо не е както трябва - в интерес на истината моята ВМ-НВД е по-скоро стил “зоната”, което пак не е лошо ..
как мислиш дали да не пробвам една седмица да редуцирам калориите под 1000? И по седмично да се увеличават със сто докато се намери баланса? или това е грешна стратегия? (разсъждавам на клавиатура... )
02.08.15
10:51
Грешна стратегия е дори и за 1 седмица.
Много малко калории са това. :)
ПП: Опитай 1500 калории дневно (каквото си била изчислила) и задръж така поне 2 седмици, наблюдавай се, след което ще прецениш какво да правиш спрямо наблюденията си. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 02.08.15 10:53.
Да пробваме на 1500 - но махам овеса (лененото ще остане) - имам съмнения относно овеса ще се търси друг източник на фибри... яйцата също ми се иска да ги намаля, друго според мен последните седмици е твърде суха храна, което не е много добре.
не знам да пусна ли малко въглехидрати от типа на ориз, киноа, елда, царевица, грах, боб (хляб и картофи мисля, че категорично не)
закуската ми е много под въпрос - сега съм на 33 кг. да кажем, че от 16-18 годишна (до тази пролет) съм закусвала изключително рядко - основно на почивки и през уикендите и то от време на време. От както съм на диети буквално се насилвам да закусвам (последните седмици сякаш придобих навик и си тръся закуска). С обяда - горе долу е същото положение.
Водата не е проблем - не се сещам да я пиша, но се стремя да съм между 2 и 3 литра... безалкохолни не пия от години, алкохол също - странно, но преди* си пиех вечер и по една до две бирички?
* преди да кача
02.08.15
11:39
Като чета, се съмнявам да си качила мускулна маса (особено пък +5 кг) с тези тренировки и това нискоенергийнио хранене. (Рони поддържа 75 кг тегло, но с какви интензивни тренировки само) Все пак си свалила много сантиметри от талията и ханша. Как се чувстваш- здравословно състояние, работоспособност, самочувствие (извън кантара), това е далеч по-важно.
п.п.Възможно ли е кантарът да е в грешка - дори електронни, кантарите дават големи отклонения, ако не са балансирани или батерията се изтощава...
02.08.15
12:06
И аз смятам, че е абсурд да се говори за +5 кг мускулна маса за това кратко време. :)
Но пък разликата в сантиметрите е голяма - дори и да е грешка в измерванията, това са минус 7 см от талията.
Повечето килограми (да допуснем, че кантарът е точен и е мерено при едни и същи условия) може да са в резултат И на водна задръжка, която да не е разпределена равномерно.
Има много неизвестни и възможни обяснения. Основното е, че стрелката не ти показва всичко и така или иначе не можеш да върнеш някои неща назад.
Важно е да продължиш напред с по-правилен подход.
Ако не си ок да закусваш - не го прави. :)
:) бих се радвала ако кантара ми е грешен (днес съм почивка от тренировки), но утре преди тренировка, която възнамерявам сутринта да направя бих могла да се измеря и във фитнеса..
иначе всеки път поставям кантарчето на едно и също място и гледам се измервам при едни и същи условия - сутрин след тоалет и преди закуска.. тествах го с 2 гирики по 3 кг. и си показа точно (разбира се ако дава отклонение с % при повече килограми то ще е по-голямо)
Настроението определено е зле. Опитвам се да не се предавам, но със сигурност и най-големия оптимист не би се почувствал ок при тази ситуация - лично аз по-скоро като идиот..
да не говорим, че според всички доста съм качила… “наедряла”, и в добавка това рязко качване на мен лично ми тежат …
02.08.2015 - кофти ден като цяло, но като изключим ядките други поразии няма (всъщност имах гости и вместо бисквити и разни глупости им сервирах сурови ядки с кафето - по-късно се погрижих от суровия слънчоглед да няма следи )
ставане 09:30 мерене :( и кафе - резултатът е плачевен - :(
11:00 пазаруване - т.е. ходене пеш около 700 метра в едната посока с около 3-4 кг. :))
12:00 - микс ядки - орехи и бадеми (50гр. всичко)
15:00 - 440гр. кисело мляко 3,6
17:00 - 100 гр. суров слънчогледово
20:30 вечеря - 150 свинско на фурна без много мазнина и салата морков и крастваици
Общо калории: 1521 kCal
Белтъчини: 91 гр. 36.8%
Мазнини: 108 гр. 43.7%
Въглехидрати: 48 гр.19.4%
03.08.2015 - вода ~ 3л.
днес по-спокоен ден :) малко почивка
10:00 - 11:00 - тренировка - :) и по-добре може
Загряване – класическо с въртене на стави и 6 мин. на пътека.
Бедрено разгъване 3 х повторения –15, 20, 20 :)
Клек с лост 4 х 20 повторения - пак без лост, но следващия поне с гирички ;)
Напади от място 3 х 15
Бедрено сгъване 3 х 20 - 15, 15, 20
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон 18 мин. (може би заради намалените въглехидрати - но ми е трудничко да издържам дълго време)
Разтягане - около 5 мин.
Манджорене :)
13:30 - закуско-обяд (тя си стана като за македонска чета)
150 пилешк сърца с масло (готови - съмнявам се да са прекалили с маслото)
и 120 бекон на грил
100 гр. краставичка
16:00 - 1 праскова (точно 200 гр. без костилката) + 200 гр. кисело мляко и 30 гр. мазен кашкавал :)
20:30 - вечеря - 180 гр. врат (имаше и малко мазно по него - не сланина де) 40 гр. “пържени” тиквички на фурна + салата домати и краставици
Белтъчини: 142 гр.
Мазнини: 78 гр.
Въглехидрати: 36 гр.
Общо калории: 1409 kCal
04.08.2015 - вода 2,5 +
и днес съм спокойно
Тренировка - почивка - нямам мускулни :)
10:30 - закуска - овесени питки - 30 гр. овесени трици, 2 яйца (л-ки), 50 гр. извара
14:00 обяд - 130 гр. свиснко с малко мазно (останало от вчера) и 100 гр. тиквички на фурна
15:30 - ½ зелена ябълка (около 100 гр.)
17:00 - 200 гр. диня
след тези плодове тотално освирепях
към 18:30 - 30 гр. извара с 10 гр. кашкавал
вечеря 20:30 - 100 гр. сирене + салата от соеви кълнове и краставица
Белтъчини: 88 гр.
Мазнини: 67 гр.
Въглехидрати: 62 гр.
Общо калории: 1218 kCal
С помощта на тази тема: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063
се опитах отново да си пресметна калорийния баланс - в крайна сметка излиза, че щом качвам значи не съм в калориен дефицит т.е. тактиката с храната трябва да се промени: тук е табличката ми - целта е да си съставя седмично меню, което да следвам.. бих платила разумна сума за това, но опита ми показа, че не винаги “индивидуалните” режими са индивидуални, а още по-малко вършат работа
05.08.15
11:12
Индивидуален може да бъде само режим, който е оптимизиран от теб или с твоето изключително участие след достатъчно време за експерименти и проверки. Останалото е маркетинг или приказки наизуст. Направи сметката, прицели се в един разумен дефицит (не повече от 20%) и действай. При всички случаи тия математически еквилибристики са само ориентир, нищо повече - служат за отправна точка, от която да търсиш нужната корекция в някаква посока. Наблюдавай се и полека-лека ще ошлайфаш нещата.
Привет,
Благодаря за мнението.
И аз така мисля, че е най-удачно - по седмично (или на две) да се тръгне от дадено “число”.
За сега го сметнах около 1500 - може да пропускам нещо в менютата (например зехтина към салатата), но рядко минавам въпросното число. В момента съм по-скоро на импровизиран режим - ям колкото и когато ми се яде, разбира се след толкова месеци битки е почти рефлекс кое колко.. и кое “може и кое не може” :).
Малко след храна записвам кое и колко, а вечер смятам - за мен е интересно, че без предварително смятане си се въря около 1400-1500 кал.
Може да продължа пак със същото количество храна, но леко да намаля месото и протеините за сметка на повече зеленчуци?
Не знам дали от вчерашните ВГХ или от адаптацията на организма към намалените количества ВГХ, но днес се справих значително по-добре на пътеката.
Замислям се и за един курс с добавка - може би най-удачно е нещо с диуретичен ефект.
05.08.15
14:55
казано от NinaCrew на 05.08.15, 14:38:
Може да продължа пак със същото количество храна, но леко да намаля месото и протеините за сметка на повече зеленчуци?
Заложила си с 2.2 - 2.6 g/kg белтъчини. Спокойно можеш да ги фиксираш на 2.0 g/kg.
Зеленчуците можеш и да не ги слагаш в сметката (нещичко по въпроса).
Хубаво е да не слизаш под 1500 kcal.
Не виждам никакъв смисъл от диуретик. Защо ти е?
Кольо Пияндето,
Диетите до тук в повечето си образ и подобие ми приличат на всичко друго, но не и на нормално хранене. :) (за мен нормално хранене са си супички, манджички и разни такива домашни нещица).
За диуретика - може би се запалих от един коментар наскоро (от една дама във фитнеса), че е невъзможно да се качат толкова килограми за толкова кратко време (мазнини или маса) - това са задържани течности... Но може добавките не са добра идея... :(
Ще се опитам да намаля малко протеините. Срещала съм препоръки и по 1-1,5гр. за жени.
През последните дни, когато не броя калории преди (а след) ми прави впечатление, че несъзнателно усещането за не глад е точно около 1400-1500 (склонна съм да вярвам на това - все пак със сигурност след всичките опити да отслабвам организма ми и метаболизма са се пошашавили)
05.08.2015
08:00 Тренировка - преди закуски
40 мин. кардио пътека 15 гр. на 5-та - по отношение издръжливост си хванах цаката - ако започна да се изморявам много смъквам наклона на около 8-10 и после пак на 15 (не знам дали е добър този трик, но не отпаднах на 20-та минута :) - всъщност според литературата би трябвало организма ми вече да е посвикнал на намалените въглени (въглехидрати))
Глутекс ритник от земя без тежести - 4 по 20 крак
Класически коремни преси от земя - 4 серии по 35 - 25 - 20 - 18 (от следващия път ще правя сериите с различни типове коремни)
Руско извиване с топка - 4 х 20
Разтягане 2-3 мин.
10:30 - закуска 30 гр. овесени трици + 1 яйце + 50 мл. прясно мляко + 5 гр. краве масло
14:00 - обяд - 150 гр бекон с 1 яйце (нещо като омлет) + 5 гр. краве масло + 100 зелена чушка + 10 гр. кашкавал + 20 гр. майонеза
16:00 - 200 пъпеш
20:30- 100 гр. от бекона + 50 извара и 20 сирене + 20 гр. майонеза + салата домати и краставици
Белтъчини: 105 гр. 41.3%
Мазнини: 101 гр. 39.8%
Въглехидрати: 48 гр.18.9%
Общо калории: 1475 kCal + калориите от зехтина и ще минат 1500
06.08.15
09:59
казано от NinaCrew на 06.08.15, 09:43:
Кольо Пияндето,
Диетите до тук в повечето си образ и подобие ми приличат на всичко друго, но не и на нормално хранене. :) (за мен нормално хранене са си супички, манджички и разни такива домашни нещица).
Аз затова не ти давам конкретни препоръки какво да ядеш - храненето трябва да носи удоволствие, освен енергия и макронутриенти. Има място и за супи, и за манджи - нужни са малко мерак и щипка фантазия, за да станат нещата добре.
За диуретика - може би се запалих от един коментар наскоро (от една дама във фитнеса), че е невъзможно да се качат толкова килограми за толкова кратко време (мазнини или маса) - това са задържани течности... Но може добавките не са добра идея... :(
Да, често резките колебания в теглото са следствие именно на това. Факт. Концепцията за решаване на проблема, обаче, не ми е много по душа... ОК, ще пиеш диуретик, а после? При следващия такъв случай - пак ли? Винаги ли? Сигурно ли е, че честата употреба на диуретици е нещо добро за здравето? И не на последно място - не е ли по-добре търпеливо да поддържаш добър воден и електролитен баланс, вместо да говорим за диуретици? Здрав човек, който няма конкретни професионални спортни цели и/или лекарско предписание, да приема диуретици - това аз не го приемам за нормално и разумно. Да не забравяме, че при Дамите водният баланс се влияе и от менструалната цикличност.
Ще се опитам да намаля малко протеините. Срещала съм препоръки и по 1-1,5гр. за жени.
Честно казано 1 g/kg ми се вижда твърде скромно, но всичко между 1.5 и 2.0 g/kg ще е общо взето достатъчно. В крайна сметка ти ще си напипаш рецептата сама...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.08.15 10:01.
Кольо Пияндето,
наистина много благодаря за отговора :)
имаш право за лекарствата - и аз съм на мнение, че ако може без тях най-добре. Има и т.нар. естевени диуретици, с който също не бива да е прекалява, защото имат и обратен ефект (например кафето и чая).
Единственото решение е да се тества и да се следят резултати (ако се налага и през два дни) :)
за жените определено задържането на течностите (и 1-2-3 кг. разлика) се влияе от месеца :) .
В допълнение и мускулните трески също,
възпаленията (имам съмнителен причинител и от няколко дни със зъбаря се заехме да ги ремонтираме),
и ЕГН-то хаха и намаляването на хормоните също, прекаляването с ВГХ (следствие на 90 дневната например)
иии стрес ... опитвайки се да мисля като не русо (по-горе писах, че е състояние на ума, а не цвят на косата) май тук ще излезе дяволчето - спирането на цигарите си е стрес, промяната на хранителните режими = стрес, тренировките също бих ги включила в тази графа + останалият обичаен стрес, който у нас е в обилни количества :)
разбира се има още причинители на задържане на течности… много от които са си страшнички
06.08.2015
09:30 - “палачинки” - 40 овесени трици, 2 яйца (м-ки), 80 гр. прясно мляко и 20 гр. извара за сгъстяване - 7 гр. масло за намазване
14:30 - 2 бири (туй то отпуска)
16:30 - сладолед 50 гр.
18:00 - 200 пъпеш
19: 00 - 5 маслини + 20 гр. кашкавал и 10 грм масло
20:30 - зелен боб с парчета месо (манджа) (60гр. месо + 200 гр. със соса)
Белтъчини: 51 гр. 22.2%
Мазнини: 66 гр. 28.7%
Въглехидрати: 113 гр.49.1%
общо калории: 1456 kCal
днес с ВГХ тотален пердах :(
Всъщност май е по-добре да се съгрешава с чаша вино, а не с бира (да го приемем като ден за зареждане 113 гр. въглени са си далече от понятието нвд...)
07.08.2015, вода 2 л.,
08:00 - тренировка
Придърпване на вертикален скрипец с широк хват пред гърди 3 по 12 - 20 ; 20 ; 15 кг/
Избутване на дъмбели от полулег 3 по 12 - 3 кг.
Комбинирано упражнение за рамо с гирички- напред, настрани, напред, нагоре, надолу 3 по 12 - 1 кг.
Бицепсово сгъване от седеж 3 по 12 - 4 кг.
Кик-бек 3 по 12 - 4 кг.
Бедрено сгъване 3 по 20 - 20; 20; 15 кг.
Бедрено разгъване 3 по 20 15; 15; 15 кг.
Затваряне на бедра на абдуктор машина 3 по 20 - 20 кг. 20 кг. 25 кг.
Разтваряне на бедра на абдуктор машина 3 по 20 - 20 кг. 20 кг. 25 кг.
Кардио – пътека 5 км./ч. най-голям наклон (при усещане за умора и “не мога” намалявам наклона за минута две до 8-10 и после връщам на 15 градуса) 30 мин. (според машинката около - 250-300 кал.) - Гордея си се със себе си, че върпеки “хитринките” вече издържам на препоръчителното време на кардиото :)
Манджи
10:30 - 1 (440гр.) кофичка кисело мляко 3,6% и 20 гр. сирене за вкус;
12:00 - 100 гр. круша
14:30 - 250 гр. кисело мляко 3,6 + 50 гр. бекон + 50 гр. сирене + 5 гр. краве масло + 5-6 маслини дребни
17:00 - 15 гр. краве масло + 20 гр. кашкавал + зелена чушка
20:30 - 100 гр. извара, 40 гр. сирене + 250 гр. пюре от тиквички + 50 гр. майонеза + салата от домати и краставички + 5 маслинки
Белтъчини: 66 гр. 27.2%
Мазнини: 111 гр. 45.7%
Въглехидрати: 66 гр. 27.2%
Общо калории: 1521 kCal (уха а ужким исках по-лек и разстоварващ ден... - но си мисля, че е ок с леко намаляване на ВГХ)
Имам и един фитнес въпрос.
Как е по-добре да се правят тренировките - сериите на упражненията да са една след друга или е по-добре да се правят всички предвидени за деня упражнения по една серия, като се повторят нужните пъти, (написах го ужасно неясно), но така ще се надявам да се разбере:
упражнение 1 (серия 1 - 2- 3), упражнение 2 (серия 1 - 2- 3)...
или
упражнение 1 (серия 1), упражнение 2 (серия 1) … упражнение 10 (серия 1) - упражнение 1 (серия 2) ...
08.08.2015
Ден почивка от тренировки, но с една съботна разходка в парка
Мандории за днес:
закуска 30 овесени трици + 15 ленено + 2 яйца (80 гр.) + 88 извара + 10 масло + 50 краставици + 20 майонеза (аз ли не смятам оки но тази закуска ми излезе около 600-700 калории)
обяд 200 гр. пастет от тиквички с малко зехтин + 100гр. извара + 5 гр. масло + 20 майонеза + 50 мл. кисело мляко с краставица (таратор)
вечеря свинска пържола 200 гр. + таратор (разреждам киселото мляко 1 към 1 с вода) около 300 гр.
цялото това чудо за днес го изкарах 1696 калории (ако това число е вярно определено има на къде да се намаля :) )
121 гр. прот.
120 гр. маз.
45 гр. вгх.
Ще се радвам на препоръки на добри интернет калкулатори на маднжи :)
08.08.15
22:51
Около 500 калории ти е закуската. :)
:) тази майонеза определено е излишна (или майонеза или овесени)
но пък днес нямам забежки между 16-19 часа :)