Воинска диета

Хранене само по веднъж на ден - възможно ли е това?

от четиво за 4 минути

Воинската диета (т.нар. Warrior Diet) е нетрадиционен хранителен режим, който се обръща към вродените човешки инстинкти и се отличава със свободата, която предлага. Създателят на диетата г-н Ори Хофмеклер черпи идеите си от начина на хранене на древните римляни и гърци. Той отдава голяма част от впечатляващата физика на спартанците именно на този причудлив за днешните разбирания режим. Главният принцип е заложен в приемането на основното количество храна веднъж дневно, при това - вечер. Няма ограничения на количеството калории, нито на съдържанието на въглехидрати и мазнини.

Воинска диета

Фазата на недояждане

Този етап трае през по-голямата част от деня – от момента на събуждане до 16-18 часа, като продължителността й зависи от индивидуалната адаптация към такъв начин на хранене. По време на този период се приемат много течности – вода, кофеинови напитки (по желание), пресни плодови сокове. Храната включва сурови плодове и зеленчуци с нисък и среден гликемичен индекс. Те се приемат в умерени количества при наличие на глад. Важно е да отбележи, че гладът е контролиран – целта е пречистване на тялото. Адаптираният към този режим организъм не усеща глад и е с повишена умствена и физическа енергия през целия ден. Не бива да се стига до моменти на  сериозни енергийни спадове или болки в стомаха.

Какво се случва с тялото, докато е в зоната на недояждане?

  • Понижават се нивата на инсулин, което позволява по-ефективно изгаряне на подкожни мазнини.
  • В същото време се повишават нивата на глюкагон и на растежен хормон, които ускоряват допълнително мазнинното разграждане.
  • Организмът се пречиства от токсини. Елиминират се мъртви и ненужни клетки (включително туморни). Засилва се имунната система.
  • Малките количества плодове и зеленчуци увеличават ензимната активност. Ензимите подобряват усвояването на храната в следващата фаза и забавят процеса на стареене.
  • Засилва се концентрацията и цялостната работа на нервната система.

Фазата на преяждане

Тя се случва в момента, когато тялото е подготвено за пълноценно усвояване на голямо количество храна. От значение е да знаем как да преяждаме. Препоръчително е вечерята да започва със салата, след нея – храни, богати на протеини и мазнини, и накрая – въглехидратите. Най-добре е в менюто да се включва възможно най-разнообразна храна по отношение на вкус, миризма, твърдост и температура. Естествените храни винаги са по-добрият избор за сметка на преработените. Спрете храненето, когато започнете да се чувствате много по-жадни, отколкото гладни. Повтарям - няма броене на калории, няма страх от въглехидрати.  Ако след първата вечеря имате желание за втора или дори трета – така да бъде! Слушайте тялото си, то знае кое е добре за него.

Как контролираното преяждане влияе на тялото?

  • Попълват се запасите от гликоген, за да може тялото да има енергия за следващия ден.
  • Подобрената усвояемост на белтъчините ускорява покачването на мускулна маса.
  • Обилното хранене наведнъж ускорява метаболизма.
  • Въглехидратите, приети в края на вечерята, не се преобразуват в мазнини.
  • Значително се увеличава емоционалното удовлетворение от храненето.

Обърнете внимание, че гладът и храненето са контролирани. Подходите на диетата имат конкретни цели и научна обосновка. Адаптацията към Воинската диета трае между няколко дни и 2-3 седмици. В периода на приспособяване могат да се приемат ядки или малки количества протеин (месо, яйца) по време на фазата на недояждане. По-лесно се свиква, ако този период постепенно нараства – в началото, например, поддържате контролиран глад до обяд и с всеки изминал ден увеличавате продължителността с час. Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат оптимални нива на растежния хормон. Занимаващите се с бодибилдинг ще открият, че този режим е изключително подходящ за сваляне на мазнини. Натрупването на мускулна маса също е значително, но в определени граници заради ускорената обмяна на веществата.

Диетата среща одобрението на треньори като Чарлз Поликин и Павел Цацулин и се прилага от голям брой професионални спортисти. Подходяща е за хора със забързано ежедневие - както мъже, така и жени. И най-важното – дава резултати: подобрена умствена и физическа форма, удовлетворение от храненето и движението.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
1 сеп 2009 14:50

Аз лично започнах този режим преди 3 дни.За да контролирам глада пия кола ,но  намалявам количеството всеки ден.Лично идята ми хрумна от книга на Цацулин,дано се окаже прав :)

Mr.Pump
2
1 сеп 2009 15:19

Много интересна и противоречива диета.

3
1 сеп 2009 15:46

@Wolf Колата изобщо не е подходяща, тъй като е 33% захар.

diva 97
4
1 сеп 2009 17:52

Най-после статия за тази диета. Аз изкарах известно време на нещо подобно и се чувствах повече от прекрасно. Но за жалост се гори доста мускул освен мазнините. За пречистване става, но за активно спортуващи май не е удачна. Мисля че като временен вариант е супер. Особено за лятото

Иван Шишманов
5
2 сеп 2009 03:25

Нещо не си представям как ще поема 2000 ккал (от колкото се нуждае тялото ми) и то в едно хранене, освен ако не е пълно с пръжени картофи, чипс, вафли, шоколади и т.н.  Друг е въпроса ми как храносмилателния ми тракт би реагирал на подобно количество и вид храна. Не съм чувал някой истински спортист да е бил на тази диета и да е постигнал нещо. По всяка вероятност подобен вид хранене е далеч от здравето към което се стремят много от читателите на изданието. Предполагам, не е съвсем научно обоснована както и много други популярни из обществото диети.

emz
6
emz
2 сеп 2009 06:16

И на мен нещо не ми вдъхва доверие тази диета.
Как е възможно да се качи мускулна маса с нея не ми е ясно.

Владимир92
7
2 сеп 2009 07:00

Иване, чувал ли си за диетата на Майкъл Фелпс - 12 000 ккал ?

Иван Шишманов
8
2 сеп 2009 08:33

Владимир92 чувал ли си за десетките лекари, учени и цялата химична индустрия застанали зад Майкъл Фелпс ?!?!! Чувал ли си как състезателите се разхождат по хотелите със закачени системи бог знае с какво пълни ?!!? Тук за здравословен начин на живот ли говорим или как индустрията да строши стари рекорди чрез определен спорт. Можеш да бъдеш сигурен, че Фелпс не се храни, ползвайки принципите на войнската диета. Всъшност едва ли някой нормален спортист би се хранил така. Това си е отрицание на всичко здравословно по отношение на храненето.

9
ваня
2 сеп 2009 08:42

По- скоро е начин на хранене а не диета. Аз от край време съм значи на нея - започвам храненето слез 15,00 /16,00 . Не бих я препоръчала , даже съм сигурна че е неправилно да се храня така , но просто динамичният ми стереотип е такъв .

FrankQ
10
2 сеп 2009 10:00

За пръв път чувам за такъв режим. Може наистина да е ефективен,но в никакъв случай - здравословен. Чисто и просто това гладуване през деня и “преяждането” вечер са си чисти предпоставки ту за гастрит,колит или някоя язва. Не бих я пробвал.

11
2 сеп 2009 10:14

Спартанците едва ли са плющяли вафли, шоколади, кола,пържени картофи и т.н. боклуци.

alexander_g
12
2 сеп 2009 11:44

Определено римляните не са много добър пример за здравословно хранене: ядяли са легнали,тъпкали са се до припадък и накрая са драйфали,за да си отворят място за още храна.Може би само гладиаторите са трупали маса по правилния начин,така че някой да пибликува “Гладиаторска диета”. :D

Wrestling_pro
13
2 сеп 2009 13:42

Майкъл Фелпс 100 процента не е на 12 000 калории ,иначе излиза че целия протеин се изяжда на 1 път ?

14
2 сеп 2009 15:13

ауу дано автора не се обиди,но тая диета ми се струва отвратителна, мн мн вредна и дори неефективна,поне при мен такива бози не действат..

15
Борис
2 сеп 2009 15:24

чудно ми е дали през деня трябва да си активен колкото някой воин за да има ефект ...

Wrestling_pro
16
2 сеп 2009 16:09

Според мене , ако наистина действа е много добър вариант за заетите хора ,но все още стои въпросат как всичките протеини на 1 път ще се консумират и ще се усвоят ли

17
2 сеп 2009 17:39

Относно историята - създателят на диетата забелязва именно голямата разлика м/у здравето на рилмяните в зората на империята им и здравето им в по-късните векове. Установява, че болестите се увеличават, когато римляните спират да ядат по веднъж на ден, и оттам започва разработката на режима. (Нерон е бил първият дебел имератор.)

@Wrestling_pro - Усвояването на протеин е повишено, тъй като ензимната активност се засилва през деня. Принципно - да, белтъчините се ядат на един път в каквото количество ти се иска. (Вариантът за втора и трета вечеря си остава.) Професионалните спортисти и изключително активните хора често приемат умерени количества протеин и през деня (някое друго яйце, например).

@katka - няма място за обиждане. :) Целта ми НЕ Е да защитавам режима (то си е направо начин на живот) или да убеждавам някого да се храни така, а да го представя обосновано и обективно, така че всеки да прецени за себе си. Самият аз съм пробвал диетата  (както и много мои познати и непознати) и фактът е, че дава резултати. Добре е, като се дава мнение, да се основаваме на опит, а не на “струва ми се”, “едва ли”, “май” и т.н. Или пък да се отхвърля нещо ново само защото е непознато.
Чувствате се добре на тази диета - прилагате я. Не се чувствате добре - не я прилагате. Толкова е просто.
Бъдете здрави и слушайте телата си.
Поздрави. :)

18
2 сеп 2009 18:03

Всеки има право на мнение. За мене лично този стил на хранене, да го нарека, си ми е естествен някак си. Винаги съм се измъчвала с това пет кратно хранене на определени порции с определени  пропорции и в определено време. Винаги, стремейки се да се храня по този начин, съм поглъщала повече храна неусетно.
Аз мисля, че не може да бъде препоръчван, ‘налаган’ един, па макар и съобразен с индивидуалните особености, режим на хранене. Всеки човек е различен. Освен това всеки има различни приоритети и предразположения. Аз уважавам всички изказани мнения по темата. Мисля, че авторът на статията не я е създал с цел ‘рекламиране’ на този хранителен стил, а просто информативно или като нещо нетрадиционно и интересно. За мене лично това е най-доброто за моето тяло. Почти всичко описано в статията сякаш беше написано за мене.
Поздрави!

Stoyan Kirilov
19
2 сеп 2009 18:21

А каква е воинската тренировка?

Ines
20
3 сеп 2009 07:24

Това за Фелпс си беше пълна глупост с “диетата” му...даже сега на световното гледах интервю с него и той каза,че доста глупости са се изписали за начина му на хранене на Олимпиадата и че не е вярно...така че не приемайте толкова сериозно всичко,което се пише...Според мен просто използваха момента с всичките му рекорди и т.н.,за да създадат някакъв мит за НЕЧОВЕК... :)

Japi
21
3 сеп 2009 08:53

Чудесна тема.

dr.dolittle
22
3 сеп 2009 10:16

Преди години имах период през който се хранех само вечер(понякога и по-два пъти на вечер), не го правех целенасочено заради диета и др. , просто си обърнах режима. През този период се чувствах добре, тренирах си и всичко нормално. Проблема ми дойде, когато се върнах на стария си режим. Тогава продължих да се храня обилно вечер по навик предполагам, а не обърнах внимание на това и качих доста кг. Казвам това на тези които мислят да спазват режима да си имат едно наум и да не направят моята грешка.

djofi_m
23
3 сеп 2009 12:23

Ines
да бе пълна глупост, ти какво искаш да каже в интервю, думкам всяква химия. само за информация 1 час плуване гори от порядъка на 2500-3000ккал. така че при 2 часа активна тренировка и с неговите габарити 8-10000калории на ден, си е живо гладуване.

Владимир Недков
24
3 сеп 2009 19:51

“Организмът се пречиства от токсини. Елиминират се мъртви и ненужни клетки (включително туморни). Засилва се имунната система.” - Ще ми се да го видя документално потвърдени това твърдение, че за тези няколко часа глад, тялото убива повече ракови клетки в сравнение с трикратен/четирикратен модел на прием на калории.
Без да съм с предразсъдаци към “Войнската диета”, не я препоръчвам никому. Още необезпечени твърдения в статията са:
# Подобрената усвояемост на белтъчините ускорява покачването на мускулна маса.
>> Защото, няма как 1 протеиново хранене с 50++ гр протеин да бъде усвоено изцяло поради ензимен недостиг, а дори и да се вземат допълнително ензими, това пак няма да е достатъчно за нуждите на здрав атлет. Уреята образувана в следствие свръх приема на протеини, няма как да бъде докрай детоксикирана, заради липсата на ензима уриказа у хората, който дава възможност на хищниците да преяждат с месо.
# Обилното хранене наведнъж ускорява метаболизма.
>> Ускоряването на метаболизма е сложен процес, който може да бъде въздействан със спорт и хранене. Големият калориен обмен аранжиран в чести и малки калорийни порции, въздейства по-добре за това от хранене построено върху пикове със същата калоричност.
# Въглехидратите, приети в края на вечерята, не се преобразуват в мазнини.
>> Това е откровена заблуда.
# Занимаващите се с бодибилдинг ще открият, че този режим е изключително подходящ за сваляне на мазнини.
>> Ами не, ще открият че е подходящ за сваляне на всичко: и на мазнини и на мускулна маса, затова пък хората с предпоставки към бъбречни заболявания, ще си вкарат автогол.
# Натрупването на мускулна маса също е значително, но в определени граници заради ускорената обмяна на веществата.
>> В “определени граници” е, заради хроничното недояждане и изхвърлане на 1000++ ккал в тоалетната.

#Диетата среща одобрението на треньори като Чарлз Поликин и Павел Цацулин и се прилага от голям брой професионални спортисти.
>> Да уточня. Методиките на господата Цацулин и Поликин не са бодибилдинг ориентирани, а силово и силово-кондиционно ориентирани. Трениращите по тях изграждат телата си най-вече върху ВМ-НВД, която започва с една доста калорична закуска. Още, методите им по отношение на енергоразход/време а.к.а общо повдигнато тегло/мин. за значително по-щадящи от crossfit схемите например. А ако говорим за бърз метаболизъм, то точно crossfit последователите са тези, които го имат, заради огромния им потенциал да изгарят ли, изгарят калории. В програмите по методики на Поликин и Цацулин няма излишни движения, излишни серии - има план. Трениращият по тях, няма да си каже: “Я дай да направя още 3 серии клек, та да се напомпам докрай.”
За Поликин/Цацулин е по-важно тренировките да са чести и с малък енергоразход (обем), от колкото обемни и продължителни. Освен това прирастът на мускулна маса, не е самоцел при въпросните методики, понеже те са резултатно и сетивно ориентирани, а не антропометрично ориентирани. За тях напомпване/гликогенно изразходване не е равно на мускулен растеж, поне не на такъв, който си заслужава (за тях).
Въпросната “Войнска диета”, може да се използва от спортисти в силово-скоростни дисциплини: тежка атлетика (донякъде), лека атлетика (спринт, хвърляне на копие, скок на височина), бойни изкуства. Ако сте тенисист, колоездач, катерач, бодибидер любител - по-добре не опитвайте! За мен това е незавършена система на хранене по-долу от ВМ-НВД (НВД), РБД.

Поздравления за статията!

Ines
25
4 сеп 2009 09:01

djofi_m Само да ти кажа,че тренирам плуване двуразово и плувам на ден по3-4 часа...по твоята логика ще рече,че само от плуването горя 9000калории+сухата тренировка да горя още 500+ към 2500-3000дето принципно гориш без д аправиш каквото и да е....=значи горя минимум по 12000 калории на ден?????? а ям към 2000-2000 и нещо....аз трябва да отслабвам с по кг на ден,ако беше така....Но както и да е нямам намерение да споря....  :)

Иван Шишманов
26
4 сеп 2009 09:12

Мисля, че господин Недков беше достатъчно изчерпателен, по отношение на диетата и това за какво може да се използва. Мое мнение е, че не бих искал в любимото си хелти издание, да присъстват статии за, ползите от тютюнопушенето, тревата и т.н. материали присъщи за клюкарски издания

Stoyan Kirilov
27
4 сеп 2009 11:53

Да диетата е пълна глупост... пробвах я днес заради нея нямах никаква енергия и не можах да тренирам

28
Димитър
4 сеп 2009 16:17

Това е все едно да кажеш: “Днеска ходих на фитнес, обаче гледам, че все още нямам мускули.. фитнесът е пълна глупост!!!”

Пробвал съм диетата миналата година за около месец и половина. В началото беше малко трудно адаптирането, но след няколко дена нямах никакви проблеми с яденето и постояно имах енергия. С тази диета първите 2 седмици само свалях килограми (около 3-4), но в следващият месец си ги върнах и то при положение, че бях изчистил доста мазнини. Дори помня някои хора, които не ме бяха виждали известно време ме бяха питали дали не сам взимал няква химия :X А единственото, което правих е да ходя на фитнес 3 пъти седмично и тази диета. Причината, поради която я спрях е, защото не исках да съм опитно зайче, тъй като диетата наистина не е доказана. И повечето описани неща за просто предположения. И все пак ако някой смята да я почва му предлагам да прочете цялата книга, защото само статията не е достатъчна. В книгата е обяснено абсолютно всичко.. така че човек да не си навреди (поне предполагам така).

Stoyan Kirilov
29
5 сеп 2009 18:09

е без енергия ква тренировка ще правя? скачане на въженце

30
5 сеп 2009 20:51

Димитър,можеш ли да кажеш коя е книгата(точното заглавие) и откъде може да се намери!
10х

31
Димитър
6 сеп 2009 07:20

Stoyan не виждам смисъл да спорим при положение, че не си чел книгата.. на догадки няма смисъл да си играем.

Ventsy книгата може да се намери в интернет, в pdf вариант. Точното и име е  “The Warrior Diet” от Ori Hofmekler. Пак искам да кажа, че повечето неща в тази книга не са доказани, но аз определено се чувствах много добре на нея. Не знам как би се отразила на друг!! Така, че все пак внимавайте ;)

32
6 сеп 2009 15:14

Оказа се,  /току що/,че от 1998-99г. без и да съм подозирал съм бил на тази диета....! Само че - не съм се занимавал със спорт. Мога да споделя,че през всичките тези години съм бил със стабилизирано тегло 70 кг. /с малки вариации от по 0,5 - 0,7кг./.
Храних се само вечер с неограничено количество храна  - салати-всякакъв вид,аператив и следаператив, основна вечеря и много, много хляб - 9-11филии, следвани от сухи мезета и вино!!!
Нещо като римляните,  но до началото на 2009г. От тогава забелязах покачване на теглото 75-78кг., виснал корем и тежест от всякаде! С две думи - всичко прекомерно - с годините!
От месец се занимавам със спорт и се лутам в тренировъчни програми и хранителни режими, защото до сега не съм имал такива!

33
8 сеп 2009 05:52

Много интересна статия, въпреки че противоречи на разбиранията ми. Петре, разбуни духовете :)
Факт е, че на плодове и зеленчуци човек се пречиства, и може да се чувства много добре и пълен с енергия, но това ежедневно вечерно преяждане - няма никакъв шанс да ме убедят, че е безвредно. Аз си имам ограничение на протеините на едно хранене, точно за да избягна страничните ефекти на едно такова  тъпкане, представям си какво ще е да ги поема всичките наведнъж!
Иначе имам позната, която се храни по този начин. Избрала го е интуитивно, не с четене на воински диети. Резулатата е, че е доста отслабнала, но не изглежда по-добре в тялото. Не съм специалист, но звучи точно като потвърждение, че се свалят и мускули. Защото сланинките определено си стоят и се виждат като че ли още по-добре.

maroon
34
10 сеп 2009 19:08

Книгата от 400 страници на Ори Хофмеклер и Даяна Холцберг дава в стотици пъти повече информация за този режим на хранене, отколкото се добива от тази статия и предположенията Ви за действието на режима.
Според мен е прибързано и крайно неправилно да пишете, че се храните така от години - инстинктивно или без да искате... Много голям процент от работещите хора си набавят енергията с вечерята и 90% от тях са с наднормено тегло. Не напразно е споменат реда на поемане на храната - салата, протеин+мазнини, въглехидрати(САМО АКО СЕ ЧУВСТВА ГЛАД!) и пиене на течности в края на храненето. Причината е правилната последователност на ензимната реакция, която се постига по този начин. Тези, които уж инстинктивно се хранели така, съм сигурна 100%, че не са спазвали нито реда на приемане на храната, нито вида и(защото т.нар. junk food не фигурира в режима), нито са ограничавали консумацията на течности по време на хранене(ВКЛЮЧИТЕЛНО АЛКОХОЛ!). А именно по това се различава режима, от този на един средностатистически работещ човек, който след тежкия работен ден сяда на масата с мезетата, “спирта” и прочие. Този човек явно иска да отслабне,  прочита статията и съответно въкликва: “Я! Ама аз съм спазвал/а/ диетата на Хофмеклер! Това е глупост, няма резултат!”, и коментира, въпреки че няма реална представа какво. От натрупаните безполезни коментари, някои никога не биха предположили за ползите от този режим, още наречен циклично хранене, и колко логичен е той. Ще си спестя обяснения, защото биха били недостатъчни и зле изкоментирани, имайки предвид обема на книгата и процента възможни компетентни мнения. Цяла книга не може да бъде изкоментирана по повод статия за нейното съдържание.
Съобразена с правилна тренировка, би трябвало загубата на тегло да не е за сметка на мускулна тъкан, но това е единственото нещо, което не мога да потвърдя, базирайки се на личния си опит, защото не съм целяла покачване на мускулна маса.
Самият Хофмеклер споделя, че е спирал режима си в моменти, в които не е можел да контролира загубата на тегло(Рекламен трик? Никога няма да сте сигурни, ако сте предубедени).
Може да се изговори и изпише много, но единственият начин да бъдете сигурни в нещо, е да го опитате върху себе си.
Надявам се да съм била полезна поне за 1 :)

35
11 сеп 2009 20:40

Даже незнаех за тая диета до преди 5 мин , а от горе долу седмица закусвам някъв плод обядвам още 1-2 и вечерям квот ми е кеф и после карам колело , защото искам да сваля някое друго кило .... но незнаех за такава диета интересно ....

36
az
16 сеп 2009 21:22

Аз по силата на обстоятелствата съм на такъв режим и за четири години от 103 съм 144 кила.Сигурно трябва да пукна ,за да почна да отслабвам ,защото йо-йо ефектът връхлита като цунами след всяка диета,гладни дни и ред др.дивотии.Енергия съм имал и имам,мощен съм като багер,но за 30 сек ,после сърцето ще ми излезе от устата от биене.Не вярвайте на подобни рецепти ,живейте си живота умерено и теглете една майна на всички,разчитащи от СПА и с подобна насоченост процедури за отслабване.
От 2 седмици смених начина си на живот ,4 кила съм надолу,лягам преди 23 ч,ям колкото да подам нещо на организма да има какво да гори през 2-3 часа ,но по малко,колкото да отбия номера,но с разнообразни продукти,намалих до минимум солта ,хляба,сладкото,пия повечко вода като огладнея със стайна температура.Вместо3-4 бири  пия 1 ракия с шопска салата,вместо да се нахвърлям като гладен вълк и да омета  масата за 3 минути ,чопля по малко ,бавно.Сложа си всичко в една малка чиния и в хола.Почнах и упражнения,чувствам се много по подвижен и ми е гот на душата.Вечер след 20 ч не ям нищо.Като огладнея пия вода и толкова.Какво като ми се яде.Ако трябва да избирам да ям и да се самоубивам дебелеейки и да живея,предпочитам да живея.Накога спрях цигарите от раз и 10 години си карам без тях като пич,а сега ще разкарам и излишните кила заедно с работата  нощем.

37
17 сеп 2009 03:53

@az - Не си спал пълноценно, ял си много сол, хляб, сладко, пиел си много бира, тъпчел си се бързо вместо да ядеш с удоволствие, не си спортувал, и се чудиш защо си пълен? Описаното от теб няма нищо общо нито с Воинската диета, нито с който и да е друг пълноценен хранителен режим. Воинската диета НЕ означава просто много ядене вечер или пък ядене на боклуци.
Бъди здрав. =)

38
17 сеп 2009 04:45

Ти пък веднага го насоли! Човека си знае, че не е бил на прав път и е тръгнал в добра посока, заслужава едно голямо Браво! Давай все така, и ще имаш все повече сили и желание да живееш!

Но те разбирам, не е съвсем по темата :)

39
21 сеп 2009 15:17

Статийте в нета са твърде кратки за да опишат всичко хубаво на диетата, докато книгата на Ори е пълна с адски много плява...  Диетата е супер. За повече инфо търсете за периодичното постене (intermittent fasting) в нетя, на която се базира и войнската диета.

Лични наблюдения:

1. Поради периодите на неприемане на храна стомаха се свива и не се стига до освинване и ново разширение в преяждащата фаза. Подходяща за сваляне. Глада е лесно контролируем.
2. Естествено, че не е за трупащи мега-баниците, но диетата е идеална за силово-кондиционни спортове и за орелефяващи. Разни файтъри и тенисисти я хвалят като мн подходяща.
3. Самия Ори не препоръчва трениране на гладно. Едно протейново шейкче с супер преди трен.
4. Белтъците ест не се усвояват всички от храненето, но никой не е казал, че се храниш само веднъж с планина от месо. Аз вечер имам поне 2 хранения, в зависимост кога ми е тренировката. 
5. Най-резултатен вариант:  Съчетание на нисковъглехидратна диета плюс постене през деня, преди и след тренировка един протейнов шейк с въглехидрати (не е нужно да е гейнер).

И пак да повторя, за intermittent fasting има мн повече инфо в нетя, отколкото базиращата се на постенето войнска диета на Ори-баш-война.

40
Муза
24 сеп 2009 14:41

Дано не се приеме като реклама на друг сайт:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=412784.0
Тук има много последователки на този режим, могат да ви бъдат от полза, ако искате да научите нещо повече.

Владимир Недков
41
25 сеп 2009 16:32

Без да съм искам да съм груб Муза, въпросният източник е несериозен. Отворих, прочетох 20 реда недоразумения под формата на твърдения-факти като “яйца = леки протеини” и се отказах. Редно е като си даваме примери да е със сериозни изследвания и референции.

42
22 ное 2009 12:12

еее-едно голямо благодаря за статията.ще си намеря и книгата.работата ми е свързана с ходене -15-20км.ежедневно и въпреки това поради лутането кои режим да си избера ,си стоя все така закръглена.но вече всичко ще се промени.притесняваше ме  факта ,че вечер се лепят наи-много мазнини.сега научих каква последователност да има при храненето-може ли да е нвд.прим.цял ден 1кг.плодове и към 19-храна нвд-салата,месо или яица.много благодаря.зарадвахте ме.

43
x_man
7 яну 2010 08:11

специално за мен бих казал ,че диетата е перфекта...интересното е ,че дори от първия ден когато започнах не съм усещал сериозен глад и всичко си тръгна като по масло,тренирам 5-6 дни от седмицата,фитнес и кардио.През целия ден имам енергия и се чувствам добре,с времето количеството храна приемано вечер намалява от самосебе си,стомаха се свива и едва ли преяждането е това,за което всеки се сеща като каже-преяждане.Ефект има определено,като лично при мен намаляват мазнините.Доверявам се на тялото си...щом се чувствам добре,значи съм на прав път.

44
26 яну 2010 08:28

Хранителен режим като за сумисти...

45
27 фев 2010 08:27

Диетата е много добра - превръща се в начин на живот , защото после не искаш да се върнеш към старото 3-4 хранене на ден. Най-добре се съчетава с вм-нвд. Ето автора на книгата , който обяснава http://www.youtube.com/watch?v=EBrwRiSjd3I .

Андриан К
46
3 март 2010 15:33

Изгледах клипчето.Като се замислих над думите на човека,има доста логика във това което казва.Не знам дали е подходяща за активно спортуващи,мисля че е по скоро насочена към “нормалните” хора.Нека някой да ми отговори за да обсъдим тази диета,доста ме заинтригува.

47
Rex
22 апр 2010 11:27

Андриане, според теб спартанците какви са били, активно спортуващи или “нормални” хора, та са се хранили веднъж на ден?

Solomon Kane
48
22 апр 2010 15:12

Трудно е наистина да се обхване тази диета накратко.
Ори акцентира че трябва да се избягват преработените храни - възможно най-малко консерванти; според него тялото се приспособява към диетата за няколко месеца; Ори говори и за т.нар. “воински тренировки” - силови тренировки със свободни тежести - изхвърляния, изтласквания, мъртва тяга, поскоци на един крак, спринтове...тренировката му е насочена към функционалност и сила, и няма нищо общо с класическия бб. Има и доста неща свързани с духовност, изграждане на т.нар. воинска менталност, които са си въпрос на интерпретация според мен. Някои от историческите примери които дава не са ми много ясни - знаем че нашите прадеди от палеолита са се хранили предимно с почти необработена храна без консерванти, но как можем да сме сигурни че са яли единствено вечер? И да сравняваш ежедневието на съвременния човек със това на римски войник в поход не е меродавно - съвременният човек има в пъти по-нисък енергоразход. Но книгата определено е интересно четиво.

Стефан Симеонов
49
22 апр 2010 15:22

Мда, по тази диета аз точно това ми идва да питам.
Кои са тея уориъри дето са я практикували тая уориърска диета?

Като се сещам и римляните, и спартанците са ядяли по няколко пъти на ден.
Имали са задължително закуска, обед и вечеря при възможност... Спомнете си легендарните думи на Леонид на третия ден при термопилите на закуска - “хапнете добре, защото вечерята ще е в подземното царство”(обърнете внимание че даже при кръвожадна и предварително изгубена битка, която нее под контрола им тия си закусват и мислят за вечерята чак), обедите им се казвали фитидии и са били общи.
При римляните още повече. Пак три пъти на ден, имали са и походни “ястия” за в движение - прочутата поска.
И като всяка нормална и дисциплинирана армия и двете са следяли много зорко ДА НЕ СЕ ПРЕЯЖДА и ТРУДЪТ ДА Е ПРОПОРЦИОНАЛЕН НА ХРАНАТА. Това са им основните принципи.

ВЪобще за мен е безумно твърдениеот дисциплинирана армия чакаща резултати на бойното поле да яде веднъж на ден като се намуа догоре....? Вие представяте л иси го? Влачи цел ден със сандали щит и меч, в спартанския вариант и копия и брони, в римския ризница с шлем, копие и колове за строене на лагер, фърля ги някъде, изяжда един цел свински бут без гарнитура и после отива и спечелва битката, и към края на битката лекичко се орига... Как???
Освен ко не говорим за некви космати горск иразбойници с мечове колкото тех, които наистина ядат като утрепат пътника на място и набързо, колкото могат, за да не ги фанат....

Мен ми звучи каот някакво евтино привлекателно име на уж исторически обоснована диета.
Пак питам ,на кои вариори е тая вариорска диета? Много ми е чудно. Крайно претенциозно и според мен невярно звучи името й!

Поздрави!

50
diferenciala
16 юни 2010 17:37

Ей, хора, я вземете се опомнете. Древните хора, като елините например, са имали тела към които много хора, в днешно време, се стремят. Имали са си и маса и релеф на тялото и изобщо не са мислели за протеини въглехидрати, мазнини, кое ядене по кое време, диети и тем подобни глупости. Яли са каквото уловят или намерят. Могло е да се случи да гладуват с дни. В днешно време разни бастунгели, дето ми треперят да не би да не им е достатъчно протеина, поемат по часовник някакви неистови количества храна, тренират, а си стоят все мършави и хилави. И това е защото голям процент от поетата храна остава неусвоена и заминава директно в кенефа. Това, между другото, за пореден път показва, че не е важно толкова количеството храна, ами процентът на нейното усвояване, който пък много зависи от това как се комбинират храните. Не съм запознат с книгата и не съм пробвал диетата, но смятам че, в случая, важен е принципът, който се крие в този начин на хранене, а не конкретно самата диета. Затова нека разните всезнайковци оставят ограничените си представи, съгласувани с научните им обосновки и се позамислят за принципите преди да раздават правосъдие. То и без друго тук е пълно с разни мазняри, дето си мислят, че знаят много и че се хранят здравословно, а като им чета дневниците, буквално комбинират храните, като прасета и после се чудят що не могат да изчистят, ама те си знаят...

Стефан Симеонов
51
16 юни 2010 18:58

Диференциал, името ти не знам дали се крепи на автопознания, на уравнения или ... на опорна точка при сядане, но определено не е на познания по история брат.
Виж, черпя те тая статия за Спарта:
http://www.bb-team.org/articles/3235/#axzz0r2xPtvsp
Чети раздел хранене.
Има дори цитати на ДРЕВНИ автори. Вервам ,че те не са чели дюкан или умниците с “воинска диета” преди да си напишат цитатите, ти как мислиш? Или не са съгласували и те тъпотиите си с това велико познание, коеот наричаш “ПРИНЦИПА”.
Ето ти статия за Рим:
http://www.bb-team.org/articles/3261/#axzz0r2xwtXXD
Аве пак в храненето, пак има цитати пак на съвременници. Римски, не твои.

И двете статии аз съм ги писал.
както и тая за Египет, където пък за храненето мога ти напиша книга. Част от него е живо и до днес, в менюто на една група, наречена копти и египтяните въобще са измислили диетите, постът и вегитарианството...
С историческа литература и то от извора за древността мога да те замерям и като те поваля, да те засипя... Не знаеш че съществува толкова в ограничените ми представи.
С общи приказки като тея , не става.

За тая диета мога да кажа че не го знам авторът какъв диетолог е, но е пълен исторически дебил - не е чел дори основни автори, азбуката, и философиите му могат да минават само пред тлъстите телевизионни американци. Идеята за историческа обосновка е меко казано малоумна. Показва знания, недостатъчни за 3 по родинознание в четвърти клас.
Па и е супер тъпунгершина да мислиш че армия от неколко десетки хиляди мъже тръгва на поход в друг континент, и на обяд яде... каквото фане. Колкото фане... Или колкото има! Тва е направо ВИЦ!

Което внася сериозно съмнение и в смисъла въобще. След като половината диета е неграмотно подвеждане на аудиторията, как да приема другата половина за чиста и свята истина?
Има ли некой ПРИНЦИП по въпроса?
Практикувайте, господа воини, пък да видим....

Гинекомастия-БГ
52
3 юли 2010 06:31

Диетата е доста добре обоснвана от различни изследвания. Който иска ще  ги намери.
Ето ви малко жокери - “intermittent fasting” , “Martin Berkhan”, “Brad Pilon” , “Lyle McDonald”
Приятно четене ... :)

Стефан Симеонов
53
3 юли 2010 09:15

ПОследния ти жокер не е ли травестит? Сериозно. А има ли обосновка защо?
Сигурно има.... Треа му разгледам блога.

Intermittent fasting няма много общо с воинската диета. Всъщност то е малко простотия, но реално ефективна и без “различните изследвания” на интернет блогъри, колега.
Основната разлика с воинската диета е ,че всъщност е диета. Не се приемат храни богати на всекакви мазнини и белтъчини и таквиа богати на разнообразни въглехидрати(идеята на “военните” :Р ) , а големи количества НВД храни или зверски усилени белтъчини.
Диетата интер....  е простотия, залагаща на прост принцип:
За едно ядене, колкото и да натъпчеш стомаха, ако не създадеш условия като висок инсулин и ускорен метаболизъм организмът ще усвои малка част от храната, и то като се тъпче с белтъчини, това ще са предимн обелтъчини. Нормално, при 80% белтъчини в храната организмът създава предимно ензими за тях.
А за 24 часа неядене даже и да спиш, ще има горене. А те не спят. Ти чел ли си ги твоите блогъри? 600 милиграма кофеин да се приемало на гладно, плюс йохимбин, плюс още незнам си кво, плюс кардио.
Естествено, че свалят. Ама недей ми го обосновава с ефекта, аз и по бърз ефект мога да ти докарам ,това не значи че е правилен.


А тая другата диета, която ми пробутваш за воинска, разваля хранителните навици, никой няма да я ползва по - дълго от няколко седмици, после ще е ужас.
Я питай някой, който с години спортува и спазва хранителен режим, дали наплюскването веднъж дневно е решение, било то и доказано ефективно за сваляне? Тва е решение за мързел, който иска да свали с добавки, без много зор и умира да легне да се наплюска някъде и после един час да се орига.

А воинската диета не е диета, а часове и количества на хранене. Прави разлика приятелю. Има разлика между НВД с едно хранене на ден, ВБД с едно хранене на ден и “воинска диета”, много добре обоснована по блоговете от изследвания на хранене на домашните мишки на блогъра с царевица!

54
2 авг 2010 20:16

диетата е супер познавам хора които я ползват и имат резултати

valentinik46
55
20 авг 2010 21:46

А какво мислите за книгата на Lyle McDonald The ultimate diet 2.0

maxxi
56
10 окт 2010 07:14

Много се забавлявах с коментарите, признавам. Само искам да споделя, че преди години отслабнах 5кг. като не ядях след 5 часа следобяд. Чувствах се много добре, пълна с енергия.
Според мен не е важно с коя диета или хранителен режим ще се отслабне 5-10-15кг., а как да се поддържа постигнатият резултат.
И сега - малко на майтап - то човек може да изяде една зелена салата, три- четири свински пържоли и две-три филии хляб вечерта, ама след това количество, просто не виждам как ще се прави секс...

57
Биби
11 окт 2010 09:53

Храня се по този начин от няколко години, доскоро дори не знаех, че има формулирана по този начин  диета. Не закусвам отдавна, но после  трябваше да намеря решение на проблема с доспиването след обед и пълната неработоспособност. Никога не съм била дебела и не съм пазила диети. Започнах просто да приемам плодове и  повече течности през деня и установих, че се чувствам доста по-добре. Спортувам умерено, предимно кардио и изометрични разни- нямам представа как действа (вероятно не действа), ако се стремиш към мускулна маса, но е идеална за поддържане на тегло. През целият ден съм пълна с енергия, а за вечеря ям каквото си поискам. След цял ден гладуване трудно се изяждат “три- четири свински пържоли и две-три филии хляб ” - вечерята обикновено се случва към 7 след тренировка, защото тогава вече ставам стръвна и докато дойде време за секс съм в перфектна форма :)

Neferetka
58
3 ное 2010 15:39

Здравейте! Темата ми се струва много интересна и искам да споделя моето мнение по нея. Като цяло ми харесва идеята на диетата, основно това, че през деня не се поемат големи количества храна и не се затормозява храносмилателната система - това правило е залегнало не само тук, но и в редица други природолечителски режими, в това число и начина на хранене на Лидия Ковачева. Не съм специалист (а до колкото виждам някой хора са се изказвали доста компетентно...), но мога да говоря от личен опит. Не обичам да закусвам, а обядвам ли твърде калорична и богата храна мигновенно ми се доспива и ми пада тонуса. Съветвам ви да ограничавате хранителния прием през деня и грантирам, че ще се чувствате по-добре. Не знам дали този начин на хранене е подходящ за спортисти, но определено е подходящ за един по-здравословен начин на живот. Някой хора бяха писали, че ще си докарат гастрит и колит..искам само да кажа, че гастрит и колит се докарват от безразборно, постоянно ядене на лоша храна...да не говорим, че се лекуват именно с глад  и то много успешно. Недейте да се захващате с “вечерното преяждане” преди да сте пробвали възможно ли е след цял ден на плодове или на течности да се преяде вечер.

Владимир Недков
59
3 ное 2010 15:54

Гери, причината да ти се доспи, не е че консумираш свръх калорична храна, а богата на въглехидрати и протеини храна по обяд, без да си закусила подобаващо. Получава се свръх производство на инсулин и пренасочване и харчене на енергия в храносмилателната система, за смилане на белтъците. И да възможно е цял ден да си на плодове и пак да се натъпчеш преди лягане.

С подобна “уориър” крива на калориите, освен да започне да ви се спи по цели дни, а нощем да сте кукуряци друго няма да се случи. Не вярвате? Пробвайте да бачкате една седмица тежък физически труд по този модел на хранене и ще говорим пак.

60
1 март 2011 14:09

За мен не е диета,а начин на живот.Чрез този вид хранене от 98кг. за 4 месеца свалих до 62кг.Всичко това се случи 2009г.Килограмите ми са 62-64 и до сега.Каквото и да пишете на мен не можете да повлияете,че не е добра.Високата ми кръвна захар я няма от години,холестеринът /високият,лошият/ се нормализира.Всеки ден ходя по 2 часа,или 1 час на пътеката.Всеки сам си определя както начина на живот,така и начина на хранене.Аз моят съм го намерила с Ори Хофмеклер.Бъдете здрави всички.

61
3 март 2011 13:47

Много интересни коментари! Не съм чела книгата за воинската диета, но живея с човек, който от десетки години се храни по този начин. Не спортува в ежедневието, само през отпуските. И си поддържа теглото без усилия. Аз много трудно се справям с гладуването през деня и с борбата с килограмите също. Така че, според мен, този начин на хранене не би могъл да бъде препоръчван, особено на активно спортуващи. Важното е всеки да намери своя начин на хранене, с който постига целите си. Никак не е лесно, затова желая успех на всички!

62
19 март 2011 13:00

Аз се храня така и освен да постигнеш бавенметаболизъм-нищо другоне се получава при мен! Това си е пълнагрешка!

Lasim1
63
10 апр 2011 11:42

Преди време гледах интервю с едно отче (поп) беше столетник. И интервюиращата го пита как е живял, с какво се е хранил, пил ли е пушил ли е. Той каза -  Никога не съм пушил, от както се помня сутрин като стана, пия едно кафе и една ракия и цял ден на крак, ям чак вечерта - от всичко което има.....

Dimitar Mitov
64
24 май 2011 23:06

Как да приема 2300-3000 калории на 1 хранене? Нали не е проблем ако наблягам на мазнините? :)

65
18 сеп 2011 22:17

ами тоя доктор обърнал ли им внимание на гена на спартанците аз тая диета си я правя без да съм чел за нея и не става

66
22 фев 2012 14:42

От 1 година - +5кг  -5%

Taly
67
28 фев 2012 15:47

Аз честно казано не знам как тялото ще огдели толкова много ензими наведнъж! Това си е мъчение през деня и още едно мъчение вечерта след преяждането!
Аз лично съм го провила, не заради диета (, а защото такова ми беше ежедневието и не го препоръчвам много е кофти! :(

68
31 март 2012 21:25

Всичко е индивидуално - това е на първо място. Лично за себе се мога да говоря - това е идеалният начин на живот. Ставам сутрин рано, измиваме зъбки и без да се губи много време отивам на работа. Така се печели и малко ценно време за сън. После в офиса, не си пилея времето да похапвам в 10ч, после на обяд, после към 15ч. Работя като пчеличка, съсредоточен съм, изобщо не изпитвам глад, никога. Започвам работа в 8 сутринта и свършвам в 16ч. Прибирам се в 16 и 30 и например веднага отивам да потичам. 30-40 минути постоянно тичане. Прибирам се към 17 и 30. До този момент съм пил цял ден само вода и евентуално чай. В 17 и 30 започвам приема на храна - задължително с плодове, около килограм, ям на корем. И ми е много приятно. Но задължително се започва с плодове. Те се усвояват много лесно и подготвят стомяшно-чревния тракт за приема на по-сериозна храна. След като хапна сурови плодове, влизам в банята за душ. И без това е задължително след плодовете да минат 20-30 мин до следващата храна. Излизам от банята и се ориентирам към кухнята. На следващо място са зеленчуците. След техния прием вече сме напълно готови за основната вечеря. Добре е тя често да е от около 150-200 гр. сурови ядки, но малко са хората, които считат ядките за истинска храна. А това е наи-полезната храна, достатъчно калорична и супер велика храна, храна за тялото. Аз около 3-4 пъти в седмицата ям плодове, зеленчуци и ядки. И това е. Винаги съм зареден със свръх-енергия. Цял ден работя, после мога да тичам като гламав колкото искам. Занимавам се и с силови упражнения. На 183 см. тежа 80 кг. Но не ме мислете за някакъв фанатик. Един-два пъти в седмицата се сяда на масата и доставяме и на душата това, от което се нуждае. Храната си е удоволствие. Така някоя домашна торта или някоя друга вкусотийка, няма как иначе. Мисля, че номерът е да има баланс. Но е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, като започнем да ядем - първо плодове, после зеленчуци накрая другата храна. Иначе е идиотска работа, цял ден не ядеш и накрая се нажмулваш абсолютно безразборно, ТАКА НЕ. Събота и неделя като почива човек, може и да се храни по 2 пъти на ден. Това е препоръчително, ако например в събота ви предстои парти тип банкет. Да не ядеш цял ден и след това да банкетираш не е препоръчително. Така че ако ще си правя кефа на банкетче в събота, то на обяд съм си хапнал. И така, всеки решава за себе си. Имайте предвид, че ако сте начинаещи, ще мине доста време, докато започнете да се храните разумно. Аз допреди 3 години се хранех по “нормалния” начин на 95 процента от хората, който се отличава с безразборност и глупост. Още има моменти, в които не мога да се контролирам. Така че има доста дълъг период на привикване към хубав, здравословен и природосъобразен начин на хранене. Мога да препоръчам 2 книжки, така приятни за четене и същевременно мотивиращи - “Правилно хранене” на Генадий Малахов и “Лечебен глад” или “Чудото на гладуването” на Пол Брег. Всеки сам си решава живота, щастието. Никой не може вместо нас да вземе решение, което ще ни тласне към по-щастлив живот. И помнете нещо много важно: намерението да направим нещо не ни прави различни, прави ни различни самото действие. Така че ако искате да се храните разумно и да сте изпълнени с позитивна енергия, действайте, не оставяйте за утре!

Георги Христов
69
13 апр 2012 21:50

варварските методики винаги са ми допадали
подлежи на тестване :)

Иглика Етрополска
70
1 окт 2012 22:39

Според източните схващания, органите в човешкото тяло имат определена циклична активност, която се разпределя в денонощието (по астрономическо време). Според тази теория храносмилателния тракт влиза в покой някъде след 19 часа и храненето след това си е чисто насилие над тялото. Ако трябва да ям 1 на ден преди 19 часа и да е 1 час след тренировка, излиза че трябва да тренирам до 17 най-късно. При работно време до 17 това няма как да стане.
Знам че някои от северноамериканските индианци са се хранели по 1 на ден някъде следобяд, не вечер, но те не са ходели на работа като нас. 
Предполагам че ме разбрахте - хранителния режим трябва да е тясно съобразен с начина на живот, а не да е “по принцип”.

71
12 ное 2012 23:11

Браво на създателя на статията. Писна ми все да чета все едно и също: това не било здравословно, някои пишат, че пробвали диетата един ден и не вършела работа, противоречала на всички други диети и т. н. Бил съм на подобна диета (почти същата), защото ми се наложи и получих много добри резултати и то при не много добра тренировъчна схема. Но съм съгласен, че само едно или две хранения след 16:00 не са добра идея. Моето мнение, е че е по хубаво една средна закуска, през деня по някой плод и за вечеря обилно хранене. И все пак всички са различни. При едни едно действа, а при други друго. След като прочето статията ще пробвам диетата.

Pepper
72
5 яну 2013 01:03

Това, което аз мога да кажа за режима е, че съм изключително доволен от резултатите.

Мога да допълния, че има две схеми:

- сваляне на кг - работи при схема 20ч ъндър и 4ч овър - това е пробвано и работи

- качване на кг - 2-3 дни ъндър и 3-4 овър - това не е сигурно, че работи защото не съм го пробвал достатъчно дълго време.


Предимства:
- не ми се налага да броя калории, тоест режима не е рестриктивен откъм калориен прием
- не е рестриктивен откъм вид на храната, въпреки, че аз се стремях да не ям боклучиви храни и запазих този навик вече 2-3 години
- през деня си пийвам фрешове, кафенце, салатка, плодове и се наслаждаваш на вкуса с цялото си същество
- режима излиза евтино, тъй като не се налага да се храниш по заведения
- ако имам обяд с клиент винаги мога да хапна салатка и да пийна кафе, а дори и да направя цял свободен ден
- реда на приемане на храната - салата, белтъци, въглехидрати страшно много подобрява храносмилането и улеснява организма - считам, че винаги трябва да приемаме храните в този ред, дори да ползваме друг режим.
- в овърийтинга не мога да кажа, че се яде до пръсване - ако закуската и обяда са ми били недостатъчни на вечеря винаги съм гладен така както ако нищо не съм ял 20 часа.
Тоест режима не проповядва преяждане, а по-скоро нормално наяждане в прозорец от 4 часа.
- смятам, че тялото има нужда от доста по-дълги фастове - от 24 до 72 часа, които мога много по-ефективно да детоксифицират организма и да имат много здравословен ефект
- дългите фастове 24-72 часа редувани с 72-96 часа овърйтиинг могат да спомогнат за чисто качване на мускули и преформиране - планирам да тествам това твърдение на Хофемеклер
- режима е много добра подготовка за дълги постения само на вода (water fasting) или ябълки, чайове с мед. Това е лечебна система лансирана от Брег, Ковачева и други автори. Също потвърждавам, че работи.

Недостатъци:
- няма как да знам какво може да се случи в дългосрочен план в здравословен аспект, затова е най-добре да се ползва само през лятото за сваляне. Най-вероятно нищо по-лошо от неконролираното хранене на много голяма част от хората, които страдат от надноремно тегло, сърдечно-съдови заболявания и тн.
- не е потвърдено, че с режима може да се качат мускули (малко спорно е поставен в раздел Покачване) най-доказан е за сваляне
- при дългите фастове от 2 до 3 дни непрекъснато ми е студено, което е страничен ефект. Това отново прави диетата подходяща само за топлите сезони

Накратко: смятам, че режима има повече предимства отколкото недостатъци и промени живота ми към по-добро. Особено лесен е за спазване и неангажиращ. Препоръчвам го на всички, които искат да свалят или поддържат определено тегло. Препоръчвам веднъж в седмицата или в месеца да се прави 24-36ч воден фаст, който да прочисти цялото тяло. Напускащите тялото токсини причиняват главобол, но това не бива да ви плаши.

Ако се сетя още нещо ще пиша.
Успех на всички

патето
73
21 фев 2013 00:48

Работи, при мен също. Често го правя, без да знаех досега, че съществуват някакви научни обосновки. Винаги съм мислела, че е вредно, но понякога го правя, защото ми харесва и се чувствам добре да гладувам след преяждане, примерно. Не го планувам, както и по-горе писаха - най-важно е да слушаш тялото си, а най-правилната диета е индивидуалната ;) Все пак, останах приятно изненадана като прочетох статията, защото това хранене пет пъти, под час и броене на калории, протеин и въглехидрат не ми се получава и качвам или мисля само за храна. Понякога е приятно да “погладуваш”.

Cooper
74
8 апр 2013 12:09

Ето това е пример как не бива да се храним! Диета няма начин...

75
4 сеп 2014 20:29

Спазвал съм тази диета, когато съм бил на състезния и е трябвало да отслабна бързо , определено става и е  доста ефикасно, но после си връщаш бързо загубените кила и  получавах киселини в периода на диетата .

76
16 юни 2016 08:55

Гледам доста тинейджари са се изказали по въпроса.Аз съм на 32, този начин на хранене го ползвам от януари тази година близо 6 месеца вече и мога да кажа че това е един от най-добрите методи за сваляне на килограми с запазване на мускулна маса.Свалил съм 20 кг.(123 до 103) като съм запазил особена част от мускулната си маса.Естествено че диетата не е за всякакъв вид копметиращи се хора.Аз работя в офис и цял ден съм седнал, тренирам 6 дни в седмицата сутрин 6и30 на гладно, като мога да кажа че гладното трениране лично на мен ми дава впъти повече сила от от това когато съм ял.Усещам повишено настроение, както и фокус докато тренирам.Лесно е да оплюеш нещо като не си го пробвал.Един ден не е достатъчен за никоя диета.Всеки естествено си мери от неговие ъгъл, така че мога да кажа че това е моя режим на хранене.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.