16.08.2015г.
Храна:
- сурова торта, половин скаличка, сладка;
- праскова;
Течности:
Вода - 1л;
Добавки:
Сминдух, витамин Ц;
Тренировка/раздвижване:
Ден 37:
Заден клек:
1х5@18кг;
1х5@50,5кг;
1х5@53кг;
Лежанка:
1х5@18кг;
2х5@40,5кг;
Набиране с успореден хват:
1х1;
1х5@6кг;
1х5@7,25кг;
Руски суинг с пудовка:
1х40@24кг;
Корем:
2х40 х крънчове;
2х10 х повдигане на крака от вис;
2х1 х негативен драконов флаг;
Диетата е от утре, с Дамяни бяхме на погача :D Суровата торта е мое производство, беше се получила уникат!
На клека сложих още 2 кила (party) А на набиранията избухнах с една петица с +7,25кг, тук е важно да се подчертае, че с Десо обсъждахме в началото на програмата с колко ще я завърша и той предрече, че ще приключа на 2х5@5кг, аз мислех, че ще е 2х5@7,5кг, остават три тренировки, да видим дали аз съм била права, защото Десо очевидно не е бил :D
П.п. Нова страница - прекрасни приключения с новия ни самар, а за по-наблизо - пожелавам си хубава почивка.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.08.15 16:28.
17.08.2015г.
Храна:
- праскова;
- oвесени ядки с кисело мляко, протеин и кафе;
Течности:
Вода - 1л;
Добавки:
Сминдух, витамин Ц;
Тренировка/раздвижване:
Ден 38:
Заден клек:
1х5@18кг;
1х5@50,5кг;
1х5@53кг;
Лежанка:
1х5@18кг;
2х5@40,5кг;
1х1;
2х5@7,25кг;
Руски суинг с пудовка:
1х36@24кг;
Корем:
3х3 непълно колелце от стоеж.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 17.08.15 11:00.
казано от Десимир Петров на 15.08.15, 16:47:
казано от Valdis на 15.08.15, 11:34:
Я сподели малко за самара. И аз в момента се колебая между няколко модела на Deuter и Vaude.
......
Благодаря! Ще поръчвам раницата от Англия и затова питам. Ще правя поръчката на базата чужди впечатления и ревюта, без да имам възможност за лична преценка. Аз лично клоня към Vaude Shuttle Comfort, но още не съм решил окончателно.
казано от Valdis на 17.08.15, 13:35:
клоня към Vaude Shuttle Comfort, но още не съм решил окончателно.
Изглежда страхотна! В интерес на истината Vaude не ги гледахме, защото не открихме внос, а нямахме време да чакаме. Нищо, за другото :D Да видим тази как ще се справи :D
18.08.2015г.
Храна:
- пъпеш, вафла “Арбанси”, кафе;
- гречка, червена киноа, свинско контрафиле;
Течности:
Вода - ;
Добавки:
Сминдух, витамин Ц;
Тренировка/раздвижване:
Ден 39:
Заден клек:
1х5@18кг;
2х5@53кг;
Лежанка:
1х5@18кг;
2х5@40,5кг;
1х1;
1х5@7,25кг;
1х5@8кг;
Руски суинг с пудовка:
1х50@20кг;
Корем:
3х5 х непълно колелце от стоеж;
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 18.08.15 14:27.
19.08.2015г.
Храна:
- домат, сирене, кашкавал, гречка;
- вафли “Арбанси”, кафе;
- круша;
- свински врат, домат;
Течности:
Вода - ;
Добавки:
Сминдух, витамин Ц;
Тренировка/раздвижване:
Ден 40:
Заден клек:
1х5@18кг;
2х5@53кг;
Лежанка:
1х5@18кг;
2х5@40,5кг;
1х1;
2х5@8кг;
Руски суинг с пудовка:
1х40@24кг;
Корем:
Клекът лекинко ме натисна и не беше най-красивото ипълнение, нa което съм способна. Лежанката, набиранията и суинговете се получиха чудесно, при все ранното ставане, среднощното сменяне на памперс поради протичане и висенето на опашка за документи.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 19.08.15 19:35.
Приключи 40-дневната програма за сила. Ето резултатите от нея по нейната схема, т.е. за 2х5 за базовите и една серия без почивка за суинговете:
Заден клек:
- начало - 2х5@40кг;
- край - 2х5@53кг;
Лежанка:
- начало - 2х5@32,5кг;
- край - 2х5@40,5кг;
Набиране с раменен успореден хват:
- начало - 2х5;
- край - 2х5@8кг пудовка;
Руски суинг:
- начало:
*1х50@16кг пудовка;
*1х40@20кг пудовка;
*1х30@24кг пудовка;
- край:
*1х60@16кг пудовка;
*1х50@20кг пудовка;
*1х40@24кг пудовка;
Резултатите са без излишно напъване, особено на суинговете.
Утре и петък, живот и здраве, ще направя максове за лежанката - максимална тежест за единица и набиранията - с максимална тежест за единица и максимална бройка със собствено тегло.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.08.15 14:56.
20.08.15
10:35
У ваш’то семейство яко сте натиснали Нацепин-а... (wasntme)
казано от Кольо Пияндето на 20.08.15, 10:35:
У ваш’то семейство яко сте натиснали Нацепин-а... (wasntme)
Нашите уикенда бяха в Рибарица и ни донесоха 3 (три) пакета вафли “Арбанаси”! (muscle)
20.08.15
10:45
казано от karfi4ka на 20.08.15, 10:42:
Нашите уикенда бяха в Рибарица и ни донесоха 3 (три) пакета вафли “Арбанаси”! (muscle)
От тях ще е... ясна е работата! (sun)
Аз се разцепих от палачинки... буквално! (blush)
Преподадох няколко урока на най-готината майсторка на най-хубавите палачинки в Несебър...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.08.15 10:48.
20.08.2015г.
Храна:
- круша, овесени ядки с кисело мляко, кафе, кокосови стърготини и протеин;
Течности:
Чай - 1л;
Вода - ;
Добавки:
Сминдух, витамин Ц;
Тренировка/раздвижване:
Заден клек:
1х5@18кг;
1х5@48кг;
1х5@50,5кг;
1х1;
1х1@6кг;
1х1@8кг;
1х1@12кг;
1х1@14кг;
1х1@16кг (половинка);
Лежанка:
1х5@18кг;
3х5@35кг;
Американски суинг с пудовка:
1х40@16кг;
Корем:
Загрях с клека, направих максовете, от които не съм много доволна, защото не бях в най-добрата форма за максове - Дамян се буди 3 пъти през нощта, първите два през час и половина и не съм спала добре, макар, че си легнах в 22:30. Все пак съм малко доволна, общо взето оправдах очакванията си, макар да ми се искаше с 16ката да се кача оооще малко нагоре. Но добре, все пак досега максимумът ми е 1х1@15кг, но с жилетка, което прави нещата доста по-удобни, вероятно е, ако имах жилетка, изпълнението да е по-стриктно като мплитуда. Общо взето малко бягам назад от лоста, проблем, с който винаги съм се борила и още не съм преборила.
Така! Ето и какво постигнах с единиците набиране с тежест (леко ъгълът на снимане създава предства, че брадата не стига лоста, но според мен на 12кг и 14кг стига):
@12кг:
@14кг - тук имам помощ от краката:
@16кг - тук е непълно, т.е. брадата не стига лоста, но според мен е достатъчно с оглед гърба:
Градивни забележки приемам всякакви, дори бих се радвала :)
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.08.15 11:30.
20.08.15
10:58
Значи , признай, че горнооряховски вафли са виновни за рекордите :)
16 кг, набиране ?! Поклон!!!
казано от Queen Cobra на 20.08.15, 10:58:
Значи , признай, че горнооряховски вафли са виновни за рекордите :)
Много ясно!!! Тия вафли са един път! Вярно, че ми запратиха и диетата по дяволите, ама.... :D
казано от Queen Cobra на 20.08.15, 10:58:
16 кг, набиране ?! Поклон!!!
Благодаря, но 16ката е малко половинчато, брадата не стога съвсем до лоста |-)
20.08.15
14:11
казано от karfi4ka на 20.08.15, 10:49:
Общо взето малко бягам назад от лоста, проблем, с който винаги съм се борила и още не съм преборила.
Така! Ето и какво постигнах с единиците набиране с тежест (леко ъгълът на снимане създава предства, че брадата не стига лоста, но според мен на 12кг и 14кг стига):
Градивни забележки приемам всякакви, дори бих се радвала :)
Проблема въобще не е в позицията на тялото или къде отива брадата ти, според мен тръгваш много хубаво и правилно.
Проблема ти е в ъгъла между мишница и тяло и след това между мишница и предмишница(който проблем е по-малък и е следствие от предходния).
Ако се водим от това колко близо до тялото дъпаш мишниците(а според мен това е основния показател за набирането), то нито едно от набиранията на клиповете не е пълно, в най-най-добрия случай го докарваш до 2/3 набиране.
20.08.15
14:45
Ще обясниш ли с картинки, моля? Това звучи като много полезна информация, която явно си спестяват на много места, говорещи за техниката на набиране. Защо излизането над лоста не е показател?
Сашо, разбрах какво имаш предвид - образно лакътят ми трябва да дойде до реброто? А моите лакти остават. В понеделник ще пробвам пак. Може би цялото ми набиране се нуьдае от корекция в тази насока.
П.п. Сега пробвах - така набиранията ми стават с гърди до лоста :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.08.15 14:52.
21.08.2015г.
Храна:
- свинско контрафиле, сирене, домат, краставица;
Течности:
Вода - ;
Добавки:
Сминдух, витамин Ц;
Тренировка раздвижване:
Заден клек:
1х5@18кг;
2х5@50кг;
1х1;
1х1@6кг;
1х1@8кг;
1х1@12кг;
2х0@14кг;
1х10;
Лежанка:
1х5@35кг;
1х1@40кг;
Първо - не издържах до понеделник и въпреки умората пробвах набиране с тежест със забележките на Сашо. Стана на 12кг, но на 14 ударих на камък, много ме измъчиха и станаха като вчерашните, т.е. 2/3 от движението.
Второ - в следствие на първо, бях уморена за максимална бройка и се получиха 9+2/3, с помощ от краката за някои повторения, според мен последните - 9то и 10-то.
Трето - вследствие на първо и второ нямах никаква сила за макс на лежанката, затова и сложих 40, установих, че не съм в кондиция, взех си Дамянеца и си отидохме.
Ето два клипа: набирането с 12кг и серията за бройка:
21.08.15
14:31
казано от Queen Cobra на 20.08.15, 14:45:
Ще обясниш ли с картинки, моля? Това звучи като много полезна информация, която явно си спестяват на много места, говорещи за техниката на набиране. Защо излизането над лоста не е показател?
Иглика го е обяснила с клипове вече :)
Не е показател защото набирането е дърпане с гърба(и вторично с ръцете), а не показване на част на тялото над или до определена точка. Може да се набереш много хубаво с тежест, но брадата да не ти е никъде или гърдите да не са до лоста. Това обаче, въобще не означава, че не си се набрал.
казано от James Hinks на 21.08.15, 14:31:
Иглика го е обяснила с клипове вече :)
Да разбирам ли, че този път съм се справила по-добре?
22.08.15
10:13
Разбирай, че този път си се справила отлично ! :)
22.08.15
13:30
Първо- поздравления за връщането на формата- ти си сила в набиранията, така че чакаме двуцифрени бройки :) Като нямаш 50 кг е добре, ние 15 кг по-тежките да му мислим.
Да разбирам, че целта не е максимално издърпване във вертикална посока? Забелязвам, че Иглика придърпва тялото си под ъгъл на лоста, а аз се стремя то да е перпендикулярно на него и пода и като се изкриви, си го смятам за чийт.
Тоест стремя се идеалното набиране да изглежда така
http://www.12minuteathlete.com/wp-content/uploads/2014/09/pull-ups_landing-page1.jpg
Може би това не е оптималния вариант? Искам да науча повече.
Обясни, моля те, какво имаш предвид относно ъглите на мишниците и предмишниците.
Ако искаш, Карфичке, премести въпроса ми някъде другаде, ако ти пречи. :)
22.08.15
17:47
Позицията на тялото не определя идеалното набиране. То(като упражнение) се определя от участието на мускулите в него. Това на картинката е идеално набиране не поради позицията на тялото, а поради положението на мишницата в най-горна точка(абстрахирам се от излишния за набиранията надхват).
Не знам какво да ти обясня за ъгъла между мишница и тяло, ако това е сериозен въпрос, то трябва да почнем от анатомия и биомеханика, че да стигнем до обяснение на ъгли при набирането...
22.08.15
18:15
Е, разбира се, че ми е сериозен въпроса. Ако ти се занимава, бих се радвала да обясниш или да дадеш линк към обяснение на биомеханиката.
Набиранията са ми любимо упражнение, искам да продължа да прогресирам в него и (макар че успявам да направя 10-12 максимум) в голямата си част може би не ги правя оптимално. В мрежата има всевъзможни клипове и обяснения, но не съм срещала такова за позицията на ръцете.
Основните съвети в статиите акцентират на пълната амплитуда, изпънато тяло, събиране на плешките една към друга, което мисля, че води до прибиране на лактите назад и надолу. За сгърбването на раменете знам, че е вредно и нежелателно.
Ето това клипче е пример за добра техника, обясни ми къде да гледам.
https://www.youtube.com/watch?v=nUyXLhJmFBU
(Иглика, извинявай, трябваше да питам в моя си дневник)
22.08.15
18:36
Ще ти обясня с въпроси :
1. Кои мускули участват в набирането ?
2. Кой е най-големия от тях ?
3. Какво върши той при съкращаване ?
4. Кой е следващия по големина ?
5. Какво върши той ?
6. Какво вършат останалите ?
8. Кои са им антагонистите ?
9. Какво движение извършват те ?
И като си отговориш на тези въпроси ще разбереш всичко. Иначе нямам против и аз да го направя, но ще стане много писане...
казано от Queen Cobra на 22.08.15, 13:30:
Като нямаш 50 кг е добре
:D :D :D Не знам защо такъв голям процент хора вярват, че като си лек ти е по-леко и лесно :D :D :D
С тия жалки 47 кила гърбът ми е прекалено малък, за да се набера поне с 30 кила. Малки килограми, малки мускули, малки набирания. Това е добре единствено за мъжете, които няма да имат възможността да видят с една повече по-добре набиращи се от тях жени.
Коментарите за техниката не пречат, можете да продължите дискусията, ако желаете. За мен е полезно.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.08.15 19:42.
казано от karfi4ka на 22.08.15, 19:41:
казано от Queen Cobra на 22.08.15, 13:30:
Като нямаш 50 кг е добре
:D :D :D Не знам защо такъв голям процент хора вярват, че като си лек ти е по-леко и лесно :D :D :D
Всъщност,е по-лесно когато си с по-къси крайници. При мен например е сложно, заради хиперекстензията в лактите. Което не значава, че нямам сила, просто набиранията не са моето движение - причиняват миповече дискомфорт отколкото ползи. :)
22.08.15
20:42
Абе едно е да вдигнеш 47кг, друго 65 кг :) Чиста физика.
Ако се набереш с 16 кг, издърпваш общо 65, но аз ако искам да се набера със 16, ще трябва да издърпам 80, което е бая скапано :) Пък и имаш високо активно тегло, аз едва си повдигам затлъстелия гъз от земята.
По някое време ще поразсъждавам върху въпросите в моя си дневник и ще се снимам, че няма смисъл да ти цапам страничката.
За сила - имам сила, правила съм надхват макс 12, макар че първото е с отскок, но ако може повече че и по-добре, няма да е зле.
казано от Queen Cobra на 22.08.15, 20:42:
Абе едно е да вдигнеш 47кг, друго 65 кг :) Чиста физика.
Ами тя Марги го е написала точно, а моите ръце не са къси спрямо тялото ми, надявам се не това е намекът. Не виждам какво общо има теглото. Сериозно ли искаш да дълбаем? Защото това вече ще ми замърси дневника. Като цяло не разбирам защо беше нужно да се коментира на кого ккво му е лесно и на кого какво не му е.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.08.15 21:33.
казано от karfi4ka на 22.08.15, 21:21:
Не виждам какво общо има теглото.
Не виждаш какво общо има теглото с набирането?!? Това сериозно ли го казваш?
казано от Boby_ на 22.08.15, 21:35:
казано от karfi4ka на 22.08.15, 21:21:
Не виждам какво общо има теглото.
Не виждаш какво общо има теглото с набирането?!?
Не с набирането.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.08.15 21:43.
Дъщеричката е 61кг,прави 15тина набирания раменен надхват,а заден и малко по тесен ще отиде и на 18.Има девойки от нейния клас които правят по 25 на 57кг ЛТ,но са друг спорт...За набиранията моя извод е ,че колкото по-накован и корав си толкова повече правиш,разни щанги,бицепси ,преси и бедра нямат никакво значение.Неща като “това не е моето движение” са алабализми,явно гъзЪ тежи-правиш ли повече набирания то и другите неща отиват в различно по тежести измерение.
22.08.15
21:50
Мисля, че се получава малко разминаване между набиране с тежест и такова за бройка, и всеки говори за нещо различно.
Моят скромен опит показва, че сериозно с тежест се набират момчета с повече килограми лично тегло. По-големите и силни гръбни мускули са предимство, а не недостатък. За бройка нещата може и да се обърнат, но тук се касае повече за издръжливост, а не за груба сила.
Разбира се всичко е индивидуално, защото може да се вземат предвид процент подкожни мазнини, разпределението на активното тегло , крайници, както спомена Марги, и един куп други фактори...
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 22.08.15 21:52.
М знам ли колко е различно...същото клето детенце прави 4 серии от 5-7 повт с 10 кг през 1,30 мин...Повече не съм и слагал,но като и гледам свежестта на първите повторения съм убеден че ще дръпне за 1-2 повт между 20-25кг.доп тежест.
От гледна точка на физиката набиранията са упражнение като всяко друго. Прилага се сила, за да се свърши определена работа. Колкото по-ниско е личното тегло, толкова работата е по-малка. От друга страна обаче наистина по-високото лично тегло допуска по-голяма мускулна маса, т. е. генериране на по-голяма сила. Очевидно е, че максималният брой набирания и съотношението лично тегло/повдигната тежест ще е по-висок при по-леките, докато абсолютната тежест ще е по-добра при по-тежките.
С друго обаче не съм съгласен. Набиранията са многоставно упражнение, при което дължината и съотношението на костите не играе чак толкова голяма роля, както при едноставни упражнения като бицепсовите сгъвания например. С други думи това са оправдания.
казано от Boby_ на 22.08.15, 22:01:
От гледна точка на физиката набиранията са упражнение като всяко друго.
Аз лично не говорех за физика, а за индивидуални антропометрични данни, които оказват влияние върху биомеханиката на всяко едно движение. Което прави следващото ти изречение безсмислено от гледна точка на казаното от мен.
Набиранията са многоставно упражнение, при което дължината и съотношението на костите не играе чак толкова голяма роля, както при едноставни упражнения като бицепсовите сгъвания например. С други думи това са оправдания.
Но, дори и да разглеждаш набирането като чиста физика и система от лостове, и там пропорциите имат значение.
С друго обаче не съм съгласен. Набиранията са многоставно упражнение, при което дължината и съотношението на костите не играе чак толкова голяма роля, както при едноставни упражнения като бицепсовите сгъвания например. С други думи това са оправдания.
Моля? С дълги ръце (особено хумерус) като моите, първо в долно положение рамото ми е много по-далече от лоста в сравнение с повечето трениращи, и второ, в крайно горно положения рамото ми е на едно ниво с лоста, което също не може да се получи при хора с къса раменна кост. Всичко това прави изминатия път много по-дълъг, съответно и извършената работа за едно повторениe при същото лично тегло. Освен това натоварването върху ставите е много по-голямо и ограничава използването на допълнителна тежест (същото е и при кофите, изпитвам дискомфорт в рамото, въпреки че имам сила да изпълнявам упражнението чисто). Заради дългия път едно повторение отнема повече време, съответно повече TUT, което не е лошо ако се цели хипетрофия, но определено не е добра предпоставка за много бройки в една серия.
Мнението беше редактирано от Станимир на 23.08.15 14:43.
С друго обаче не съм съгласен. Набиранията са многоставно упражнение, при което дължината и съотношението на костите не играе чак толкова голяма роля, както при едноставни упражнения като бицепсовите сгъвания например.
Не намирам логика в последното, точно обратното. Закрепването на сухожилията (мястото към което се прилага силата) е след опорната точка, в случая ставата, колкото е по-дълъг лоста (костта), силата в другия край ще намалява обратно пропорционално на увеличаването на дължината на лоста. Като основните звена в подобна система станат две, нещата логично стават по-лоши.
казано от Valdis на 23.08.15, 14:50:
С друго обаче не съм съгласен. Набиранията са многоставно упражнение, при което дължината и съотношението на костите не играе чак толкова голяма роля, както при едноставни упражнения като бицепсовите сгъвания например.
Не намирам логика в последното, точно обратното. Закрепването на сухожилията (мястото към което се прилага силата) е след опорната точка, в случая ставата, колкото е по-дълъг лоста (костта), силата в другия край ще намалява обратно пропорционално на увеличаването на дължината на лоста. Като основните звена в подобна система станат две, нещата логично стават по-лоши.
Ако тежестта просто е закачена отдолу, би било така. Но при набиранията можеш да контролираш ъгъла на ръката спрямо тялото и така да преместиш центъра на тежестта, като скъсиш рамото на лоста. При по-дълги крайници ефектът от това изместване е по-голям, съответно част от разликата се компенсира.
П. П. Това няма да го трия, за да не вредя на дискусията, но си го взимам назад, защото не е вярно. :) Промяната на ъгъла не променя дължината на рамото, а само как се активират участващите мускули.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.08.15 16:40.
Игле, браво за набиранията!
Аз лично започнах да правя каквото и да било набиране, след като свалих 6-7 кг. До тогава и с помощ не можех да си отлепя задника. Сега, отдавна не съм правила, но успехът на набиранията зависи от това колко често тренираш мускула точно по този начин, което важи за всяко едно упражение. Както е казал Мечо Пух - “Колкото повече - толкова повече”.
С голямо любопитство ще те помоля да обясниш механиката, с която се скъсява лоста. Както и какво значение в случая има центъра на тежестта, след като той винаги е под точката на захват и заради лагеруването на ръцете на лоста, се намира точно под него? С промяната на ъгъла можеш да промениш амплитудата на движение и приоритета на мускулите участващи в движението, но не и да манипулираш дължината на лоста(костта), което както и да погледнем си е константна величина.