18.01.06
20:49
значи, когато правя гърди, страшно много ми се натоварва предното рамо, даже стигам до там, че немога да правя повече повторения на лежанакта не заради гърдите, а заради рамото
Ето ми я програмата за гърди:
Лег(щанга) - 3х8
Полулег(дъмпели) - 3х8
Кофички - 3х8
Редувам всяка седмица: обратен лег, пуловер и флайс
Аз имам абсолютно същия проблем и знам как се чувстваш. Аз правя вече по по-малко серии.
Мажи си рамото с някъф мехлем. Иди в аптеката и щи кажат с кфо ...
Ами ще ви кажа тогава 2-3 неща
1.Неправилно изпълнение (99 % гаранция) , твърде широк хват използвате
2.Виж си програмата - остава ли време за почивка на рамото
3.Ако всичко е правилно в горните две точки тогава ще използваш метода “предварително изтощение” и за да няма въпроси “аа кво е па тва” обяснявам:
Например преди серия на лег правиш флайс -серия с 10 повторения (за да идтощиш мускула с изолирано упражнение) и след 10-15 сек почваш серията лег - тогава лимитиращата група 100 % ще бъдат гърдите
Бележка-тежестите ще са по малки от работните но се получава 100 % натоварване на гърдите
Не прави много серии
[quote author=“Sido”]При мен проблема е не само на лега. С дъмбели също става така...
Ами прочети пак горният ми пост същото е дали ще е с щанга или с дъмбели
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Ами ще ви кажа тогава 2-3 неща
1.Неправилно изпълнение (99 % гаранция) , твърде широк хват използвате
2.Виж си програмата - остава ли време за почивка на рамото
3.Ако всичко е правилно в горните две точки тогава ще използваш метода “предварително изтощение” и за да няма въпроси “аа кво е па тва” обяснявам:
Например преди серия на лег правиш флайс -серия с 10 повторения (за да идтощиш мускула с изолирано упражнение) и след 10-15 сек почваш серията лег - тогава лимитиращата група 100 % ще бъдат гърдите
Бележка-тежестите ще са по малки от работните но се получава 100 % натоварване на гърдите
Не прави много серии
Опитвам се да хващам широко лоста, за да натоварвам максимално гърдите, същата работа е и при дъмпелите, мисля да направя този метод за предварително изтощение :roll: да попитам само, правя една серия флайс и после една серия лег след 10-15 секунди, но така ги редувам или започвам само с една серия флайс и после 3 серии лег ???
[quote author=“Azazel”]
Опитвам се да хващам широко лоста, за да натоварвам максимално гърдите, същата работа е и при дъмпелите, мисля да направя този метод за предварително изтощение :roll: да попитам само, правя една серия флайс и после една серия лег след 10-15 секунди, но така ги редувам или започвам само с една серия флайс и после 3 серии лег ???
Ето това ти е грешката. Дъмбелите не знам как ги вдигаш, но и там съм сигурен, че не ги правиш правилно.
Хмм тогава на какво разстояние трябва да хвашам лоста...на една педя от раменте ли? Как?
В долно положение предмишницата трябва да е перпендикулярна на пода. Ако хванеш прекалено широко, натоварването се прехвърля към раменете. Също така гледай плешките да са събрани, гърдите изпъчени, щангата се допира на нивото на зърната.
[quote author=“Azazel”]Хмм тогава на какво разстояние трябва да хвашам лоста...на една педя от раменте ли? Как?
Хват малко по-широк от раменете.Колкото по-широко хващаш толкова повече участва предното рамо.За да намалиш до минимум участието му и това на трицепса,сваляй щангата на около 5-6см преди да докосне гърдите и не изправяй лактите докрай при изтласкването.Така може да си сигурен че по-голямата част от работата се върши от гърдите.
В горно положение може и да не се заключват лактите, а да остават леко свити, но е желателно в долно положение щангата да докосва гърдите. Поне аз съм привърженик на възможно най - пълната амплитуда на упражненията.
Ето картинки на правилното изпълнение, според мен:
http://www.weight-lifting-workout-routines.com/images/bench-press-1.gif
http://www.weight-lifting-workout-routines.com/images/bench-press-2.gif
http://www.bodybuilding.com/fun/2002/benchright2.jpg
http://www.bodybuilding.com/fun/2002/benchright1.jpg
ПеткоК.,съгласен съм с тебе че това го пише в”дебелите” книги,но нали си наясно с традициите...Освен това всеки е различен и това си зависи от дължина на ръце,ширина на ключица и т.н.При сваляне до долу/сигурно си забелязал/ първо работи трицепса,после предното рамо и чак накрая гърдите.Някъде около 30% натоварването е в/у тях.Ако свалиш щангата така че лактите да са най-много успоредни на пода/при мене това е около5-7см/ работата на гърдите е около 70-80%.Рамото и трицепса при това упражнение няма как да се игнорират ,но тяхното участие може да бъде намалено.Извинявам се за отклонението,но с течение на годините стигнах до тези изводи
Аз пък по себе си съдя, че ако не пусна щангата до долу, не усещам добро натоварване на гърдите. Вярно е, че първо работи трицепсът, но не изолирано, а заедно с гърдите според мен. Мисля, че това е доста субективно и много зависи от ръст, дължина на ръцете, структура на тялото...
дам, така мисля да направя, мисля, че ще вдигна и килограмите по този начин :roll:
[quote author=“Oblivion_”]Аз като се умора,ми отказва трицепса,но никога рамото.
Ами пак.Целта е гърдите за откажат
Както казва Миле, ако искаш да наблегнеш на гръден мускул , не пускай до долу. При сваляне под ниво,мишници успоредни на пода, се включват
рамо и трицепс. От друга страна по този начин ще задълбочиш дисбаланса трицепс , рамо , гърди. Ако сваляш до долу, за 1-2 месеца трицепса и рамото ще наваксат, и ще можеш да си дигаш в пълнита амплитуда на движението и по големи тежести, просто гърдите малко ще поизчакат. Както винаги сам ще си решаваш:-) Аз лично не съм компетентен да си реша как е по-добре.
Момчета не мога да се съглася с вас.И аз правя с широк хват и раменете много бутат и при мене.НО трябва да отбележем че в пълен лег 50% бута рамото и 10% трицепса.Мойте рамене не се натоварват чак толкова.Но просто за мен то ва е нормално.
А нали прочете че става въпрос за тренировка на гърдите а не на раменете