30.09.15
14:29
Ааа... станах сутринта и направих това от видеото за пръв път :D Не знам как ми хрумна хахах, но се радвам че се задържах като за първи път.. пробвах го от много време, но бариерата от страх ми пречеше до сега явно. Ще го усъвършенствам с времето, клатя се още и не задържам много (blush) (sun)
Готова съм за първият час по йога утрее (muscle)
ПС: Нова страничкаа (F) Пожелавам сии.. да си намеря работа скоро! :D И да запазя позитивизма и баланса който си намерих тук.
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 30.09.15 15:00.
30.09.15
15:09
Четох че си пробвала в един здравословен магазин сега опитваш в друг защо държиш точно в такъв магазин да работиш ? Или аз съм останала с грешно мнение извини ме ако е така.
Иначе хубаво занимание рано сутрин аз танцувам пък сутрин:D супер зареждащо е така да ти почне денят:P
30.09.15
15:29
Има ли нещо лошо да се пробвам в точно такива магазини? Казваш го така, сякаш има :D
Не че съм длъжна да обяснявам личните си предпочитания и планове, но все пак ще ти обясня основните причини:
1. Реално ще ме вълнува това което продавам и ще израствам по-лесно в работата,която ми е интересна като материя.
2. Всички споменати са ми на 10 минути от вкъщи, докато когато кандидатстваш за друга работа не се знае в кой район ще те разпределят.
3. Харесва ми атмосферата и клиентите, не е стресираща обстановка с какви ли не хора като например сервитьорка.
4. Ще имам 25% отстъпка от продуктите им ако работя там, и това е добре дошло тъй като не са от най-евтините, а аз държа някои неща да са ми от там.
5. Просто ми харесва, не виждам нищо лошо да се пробвам :)
Иначе ми е пределно ясно че няма да успея веднага в такъв, но нищо не губя от проба все пак. Например в единия ми казаха задължително да се върна да проверя след къд 3 месеца и дори предложиха да оставя телефон да се свържат. Да, не е толкова известен като Holland and Barretts, но определено си е нещо за сега. Ще си започна друга работа, това го знам. Но в даден момент искам да стигна до такова място.
30.09.15
15:43
Ти пък абселютно нищо лошо няма :D просто ми стана любипитно защото повечето хора като дойдат тук гледат просто да си хванат някаква работа и не подбират особено поне в началото .
30.09.15
16:36
Даа, разбирам, и аз го забелязвам това. Ноо не съм от тях :D Ако исках да се хвана на първата работа като сервитьорка в клуб, вече щях да имам работа хаха.
Вероятно ще пробвам където ми предложиха в EE, това е мобилен оператор и имат магазин на центъра. Казах им че нищо не разбирам, но ме убедиха че има обучение и няма да ми е трудно. Пък и плащат 8-9 паунда да час, което е мечта като за първа заплата хаха. А и те ми го предложиха докато си взимах сим карта, поне знам че няма да ми хвърлят CV-то в коша :D
А ти къде си точно? :)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 30.09.15 16:37.
30.09.15
20:43
30/9
* Днес вече имам напредък хах, малко по-добре съм. Имам много хрема от която ми става лошо непрекъснато, но поне мога да говоря.. не че се чувам от заглъхналите уши де :D
Утреее... ох, утре ми започва извънкласният модул. Това значи че от 10 до 5 съм на танци,йога и лекции с една 30 мин обедна почивка, после от 5 до 7 съм на customer service бла-бла извънкласна лекция ии после от 8 до 10 на улични танци. Ще съм 12 часа на територията на университета, колко яко :D И тепърва се започва де.
Дано само съм по-добре пъъкк... :(
Движение:
- след ставане разтяжки и стойки на глави
после разходка вече днес, да изляза на въздух малко
- вечерта йога с Adriene
Храна: (пак не успях много да ям, но пия много вода и фрешове понеже се чувствам като обезводнена и все с пресъхнала уста)
Топла вода с лимон
Зелен чай
Чай джинджифил и лимон
Доста фреш от портокал ии после фреш от ананас
- по едно време следобяд успях да хапна 60гр бадеми ии 250-300гр. greek yogurt с канела
- вечерта още малко йогурт с канела и един банан
После още чайчета ии разтворими прахчета за грип
* Снимка на мостчето което минавам за да отида на центъра, сутрешна и вечерна (sun)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 30.09.15 20:44.
01.10.15
03:28
Хоораа :D Искам да ви кажа, че днес разбрах че фитнеса + всички групови занимания които се организират там са ми напълно безплатнии (rock)
Даже сега си свалих програмата за груповите, понеже уредите е ясно че няма да посетя хаха. Имаа Active yoga, спининг, зумба, бокс за жени, PiYo, TRX ии още някакви които не мога да ги разбера. И мога да ходя на каквото си поискам... на седмото небе съм! (sun)
Утре съквартиранта като отива на фитнес направо отивам с него да се регистрирам и от там нататък само с картата си отварям вратите, супер якото хаха. Казах му че ще ходя и на бокса със сигурност и той сега ме бъзика и за малко да ме убие (dull) :D
А иначе фитнеса е отворен 24/7.. и това е много удобно за тези които го посещават.
Качвам снимка на програмата ии вече очаквайте яки тренировки (punch)
ПС: живея с двама китайци от които прихващам добри хранителни и здравословни навици, с индийка от която взимам подправки, с едно момче което учи computer science и винаги ще помогне за лаптопа ии със момче което учи Sports and health и ме надъхва да тренирам и ми дава съвети. И това ако не е щастие не знам :D
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 01.10.15 03:40.
01.10.15
09:08
Благородно ти завиждам , Теди (giggle) И усещам емоциите с които пишеш :) Заслужаваш да си щастлива (F)
Само защо си мислиш, че информатиците оправяме лаптопи?! (fubar)
Информатиката е математическа наука. Това, че някой не може да мисли и да работи с компютър, не значи, че трябва да пита и занимава някой, който учи информатика. А ако ти е счупен компютъра, то го носиш на сервиз, където ти го проверяват с различни специални уреди хора, които въобще не са учили информатика.
Много ме дразнят просто такива хора, които под предлога “Ти си информатик” ти прехвърлят всякаква отговорност за най-прости операции по компютъра си, именно, защото те самите са достатъчно мързеливи да се опитат сами да анализират проблема. Един информатик определено също няма как да е прочел в учебник отговора на въпроса им, а просто си напряга мозъка малко да мисли аналитично.
Но тук си права, че един информатик е склоннен да си напряга мозъка и в този ред на мисли е надеждно лице да питаш при проблеми не само с компютъра, но и всичко останало. :D
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 01.10.15 09:24.
Да накараш програмист да ти оправи компютъра е като да накараш художник да ти боядиса стените ;)
01.10.15
10:02
Кико,нямам в предвид буквално да ми поправя лаптопа :D А да знае ммалко повече от мен за него и когато се наложи нещо както казах да помага, а не да поправя нещо си. И то просто защото далеч не се интересувам от лаптопи, както той не се интересува от изкуство например. Пък всичко за вскичите беше съставено в кръга на шегата разбира се, иронично е хаха, не го взимай толкова лично и сериозно. :D :*
ПС: Така и не видях къде съм написала да ми го оправи? :D И че въобще съм го ‘’карала’’ да ми прави нещо на лаптопа до сега? (nrespect) Живяла съм с програмисти като съквартиранти от 9ти клас почти до сега, наясно съм.
То човек не може да се пошегува спокойно вече в тези дневници бе, много сте затегнали положението сякаш (giggle) Всеки приема нещо лично, сори нямах това намерение :)
Гледам все някъде тук се водят някакви спорове и дебати, всеки си налага мнението сякаш само той е прав, сякаш познава другите и хората около тях лично. Ами не е така, не бива да е. Това че някои хора са решили да споделят повечко от заобикалящото ги въобще не е лично към никого, не виждам защо трябва да се получава това всеки ден, но както и да е.
Хайде вече ще пиша само храна и трен. та никой да не се чувства лично засегнат.
Макар че то и една точка да напишеш все ще се намерят хора които да ти кажат че не е правилно, ама хайде.
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 01.10.15 11:09.
казано от Teddy Stefanova на 01.10.15, 10:02:
Откакто се премести, твоят дневник е един от малкото, които следя с интерес.
Лично засегнати винаги ще има, така че по-добре си пиши. :))))
01.10.15
11:46
казано от Teddy Stefanova на 01.10.15, 10:02:
То човек не може да се пошегува спокойно вече в тези дневници бе, много сте затегнали положението сякаш (giggle) Всеки приема нещо лично, сори нямах това намерение :)
Гледам все някъде тук се водят някакви спорове и дебати, всеки си налага мнението сякаш само той е прав, сякаш познава другите и хората около тях лично. Ами не е така, не бива да е. Това че някои хора са решили да споделят повечко от заобикалящото ги въобще не е лично към никого, не виждам защо трябва да се получава това всеки ден, но както и да е.
Макар че то и една точка да напишеш все ще се намерят хора които да ти кажат че не е правилно, ама хайде.
Пиши си всичко и не се занимавай с хора, които изпадат в истерия за абсолютни глупости ;) (всяка прилика с действителни лица и случки е напълно неслучайна ;) :D )
Дневникът ти наистина е станал много интересен и аз също го чета доста често напоследък! Keep it up! :)
P.S. Concept 2!!! (nlove5)
Ей, ама и ти много на сериозно приемаш нещата. Аз също само се пошегувах, не е нищо лично :)
01.10.15
12:09
Аз като гледам тези безплатни класове какъв отбий номер са, инструктурите гледат времето да мине само. Може пък тези университетските да са по добри.
01.10.15
18:06
Енев, аз това далеч не го казах само заради твоят коментар, пък даже не визирах и само моят дневник :D
Просто съм във форума като цяло заради атмосферата на мотивирани хора, което се покрепят. И е отчайващо когато има индивиди които само търсят как да нападнат някого (било то не мен, все пак сме във един форум и ни вълнува какво става из него).
Тааа така :) Малко позитивизъм хораа! :D Ако не ви оттърва мнението на някой по даден въпрос, просто го подмини, всички си правим изборите. Защо трябва да се оспорваме и да цапаме дневниците хаха.
Kaloyan, не знам ти какво и къде си гледал, но не съди по това за всякъде. То на първо място да кажа, че никак не са безплатни,нито те,нито фитнеса защото има доста лични треньори на разположение там. Всъщност цените са такива,каквито дори не бих могла да си позволя (прикачвам файл с цени към момента).
Безплатно е само за тези,които живеят в кампус към университета, а не на отделна квартира. Ние плащаме определена сума за цялата учебна година, като към нея са включени и сметките и безплатен достъп до фитнеса. Доста скъпо излиза да живееш на кампус, така че повярвай ми платила съм си го все някак този фитнес и не никак малко ;) Поне да се възползвам колкото мога, така или иначе плащам настаняване.
—————————————————
Иначеее, благодаря на останалите за подкрепата и много се радвам,че ви е интересноо (sun) За това и пиша в детайли, предполагам всe на някой ще му е ако не интересно, то поне полезно за тези които тепърва им предстои например. Ако досаждам само кажете :D
Но пък прави сте, това си е мой дневник в крайна сметка. Който го харесва е добре дошъл, да коментира, да ми се кара дори хаха. Но подобни нападателни коментари за лични предпочитания,убеждения или някакъв груб сърказъм - ами не ги приемам. Да не говорим за преиначаване на думите ми (не за пръв път). На който не му допада - just go live your own life.
Всяка прилика с действителни лица и напълно СЛУЧАЙНА :D
Ще помоля следващия със подобно мнение просто да не си прави труда да го пише, дневниците не са точно за това. (F)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 01.10.15 23:04.
01.10.15
22:51
01/10
* Най-после здраваа (sun)
Днес вече беше пълен ден както си трябва, толкова много информация за ден че едва ли мога да обясня всичко хаха.
Най-хубавото е че вече танцувахме, даже два часа. Но където се оплаквахме от предните едва ли не скучни часове по театър... не е истина за седмица колко ни е развил изразяването в танците. Докато танцувах днес (понеже ни делят по две да правим показана комбинация за да се виждат грешките) все едно нямаше нищо около мен... а дори не бях на сцена. Толкова се отпуснах и изразих, че дори ме похвалиха. Много съм доволнаа (nlove5)
Интересното е че трябва винаги да носим нещо за писане със себе си и да си записваме какво правим, също и грешките защото никой няма да връща всички за теб.. трябва да си знаеш урока другият път. Така е и правилно!
Скоро ще трябва да си резервирам зала вечерта да ги минавам, че ще забравя комбинациите и най-много да ме изгони от час докато не си ги науча :D
Също имаме нови термини (поне за мен са нови, особено като не ми е роден език и са ми преподавали балет на френски и български) иии хем танцувам, хем пиша .. лудница :D
* На уличните танци вероятно няма да ходя... няма как да успявам и на това просто. Днес се записах за фитнеса ии си резервирах утре час по BodyPump и в събота Yoga class и след това пак BodyPump. Другата седмица ще пробвам още, разграфила съм си за всеки ден по едно. Нооо с тези танци ще ми идва в повечко да стоя до 22ч там от сутринта...днес не отидох. Ще видя де, не се знае. Мноого ме влекат, ама... егото да не надделява, моля. (giggle) Ще отвикна да правя повече отколкото мога да издържам.
*** Понеже днес преживях твърде много емоции и думи не ми стигат да опиша всичко, оставям обяснението за впечетлението ми от часа по йога и учителя за утре. Направо съм възхитена от това, но си заслужава по-специално внимание и трябва да си погледна записките. :)
- 1 час и половина Ащанга йога
- много ходене и носене на тежки чанти
- вкъщи разтяжки, че имах мускулна треска от сутринта хахах и утре ми е първият час по балет (whew)
Храна:
- 3 бъркани яйца в зехтин + морска сол и черен пипер, Кафе
- Пакетче бейби моркови + био фъстъчено масло
- Банан
- Сини боровинки и още от фъстъченото масло (доста качествено, от Hollands and Barrett)
- Банан, чай от лимонена трева ии нещо си.. абе за спокойствие хах
Още чай и трупясвам, то с това фъстъчено масло си развалих храненето,добре си похапнах от него.. ама още ме боли корема от вируса и внимавам.
* Калции,магнезии и цинк, вит Ц, спирулина
Лека вечер! (F)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 01.10.15 22:57.
Teddy, специално се логнах, за да ти кажа, че много ме радваш! толкова позитивизъм, амбиция и желание за развитие струи от дневника ти, че чак ме вдъхновяваш. продължавай все така! ;)
П.П. Clipper са ми едни от любимите чайове, за щастие част от гамата им се намира и в БГ.
Мнението беше редактирано от the bold на 02.10.15 09:55.
02.10.15
11:43
Tеди, продължавай в същия дух. Имаш голяма позитивна промяна. Интересно ми е да следя дневника ти.
П.П Смятам да опитам този чай клипер :)
02.10.15
14:20
Хеейй благодаря вии на всичкии! (sun)
Супер много се радвам, че има хора които виждат промяната и че съм успяла да се изразявам така че да усетите всичките емоции.
А най-много се радвам ако съм вдъхновила някого, като цяло това ми е идеята да пиша тук в момента и в този си период, освен за своето вдъхновение.
Искам чрез дневника си да покажа или направя няколко неща:
- Да вдъхновя поне един човек за промяна към по-добро, защото то зависи единствено от самите нас.
- Да покажа на всяко едно момиче страдащо от от хранително разстройство или минало през това, че има изход! Just keep going.
- Да покажа,че дори да нямаш много възможности, пак можеш да стигнеш там където искаш. Просто отнема повече труд и повече време.. Например аз не започнах да уча където и да е веднага след завършването и всички бяха шокирани как така няма да уча. Докато аз знаех къде искам да бъда,подготвих се и макар 2 години след това - успях. Така можете и вие защото нито времето, нито възрастта,нито възможностите ви като финанси имат значение ако наистина го искате!
- Да вдъхновя поне някого да сбъдва мечтите си без да се опитва да влиза в рамките на общоприетото, без да слуша чуждото мнение за собствения си живот. Нямало хляб в изкуството? Ами нека няма, аз знам че винаги ще ставам сутрин с желание да бъда там където съм и ще си лягам вечер с нетърпение да отида пак, това на мен ми стига.
- Да ви кажа че всичко което си заслужава е трудно, но с това се свиква и е част от живота тъй или иначе. Много ми е трудно вкъщност, особено в момента... но съм щастлива,защото знам за какво се трудя, а именно за мечтите си. Та, вие избирате дали да ви е трудно да ходите 30 години всеки ден на работа която не харесвате и да броите часовете докато свърши или да ви е трудно докато мечтите ви се сбъдват пред вас. Разликата е доста голяма.
- Да покажа че като студент, макар и малко по-трудно пак може да се грижиш за себе си... не да караш на пица защото не ти се занимава и си зает :D
- Да ви покажа, че можете и сами и като цяло че МОЖЕ, от вас зависии :)
Пожелавам ви много усмивкии и успехи! (blush)
ПС: Пфф трябваше да запиша за извънкласно Креативно и творческо писане ... с тези локуми където разтягам сигурно щеше да ми се отдава :D :D
Аааа да, и чайчетата са страхотни, опитайте ги!
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 02.10.15 14:28.
02.10.15
23:52
02/10
* Отбелязвам днес като денят в който ‘’открих топлата вода’’ ! :D :D А именно - тренировка с тежести... леле каква разлика има от кардиото вкъщи което блъсках предиии (tmi) Защоо съм го правила? Днес се чувствах 100 пъти по FIT отколкото след всичкото кардио което правех и гладуване и тн.. пък и си похапнах сега де хахах. Е това еее..
Значи такава зала не бях виждала, такива инструктури не бях виждала! Ако навсякъде е така то поне 80% от хората които си стоят на дивана цял ден щяха да са по залите..
Страхотни чисто нови оборудвания, ама за каквото си помислите. В сградата има тенис корт и олимпийски басейн дори, не мога да ви опиша просто за каква 3-етажна сграда става въпрос. Инструкторите - уникаални сладури! Преподават с безжичен микрофон и супер много зареждат цялата зала, музиката беше страхотна, всииччко! Казвам ви няма да се откъсна от там, за утре резервирах още два часа хаха.
Иначе аз бях на боди-пъмп, като си мислех че това е аеробика. :D И като отидох и пред мен сложиха лост и тежести от 20кг и надолу, както и висок степер на който после правихме кофички иии си викам боже къде дойдох. А то се оказа адски яко!
Много искам да отида на TRX, но е само в петък рано рано сутринта преди часа ми по балет и не знам как ще отида на балет след него хахах. Ще го организирам някак.
* Ииии ще уча анатомия (dull) Само единият ми учебник е близо до 400 страници, луда работа. А имам още учебници да взимамм. Защо ще ме мъчат с тази анатомия не разбирам :D Но нека де, интересно е и е полезно при всички случаи.
А сутринта на балета също се разбих.. то аз днес леш станах и пак кипи от мен енергия.
* Йога-описанието пак го оставям за утре,че поне почивам. Има много неща които си заслужават обяснението и споделянето като цяло, но съм изморена от емоции.
- 1 час боди пъмп ( много клекове с лост и 15кг общо тежести, bench press с 10кг, напади с 10кг диск, бицепс с 5кг гирички, кофички с тежест на краката, лицеви опори три серии по 10, коремни преси различни видове, 1 минута планкове среден и страничен и това всичко го правихме на кръгова тренировка)
Многооо ходене през деня
Храна:
- Портокалов фреш и кафе
- Кутийка хумус + бейби моркови и чаша портокалов фреш
Chai Latte със соево мляко от Costa
- Доматена супа с босилек и черен пипер, филе от сьомга и рукула със морска сол и пипер
- Още малко сьомга и рукула ии още морковчета с кутйка хумус
- ии тук ей сега със съквартирантите се събрахме ии хапнах доста банани с био фъстъчено маслоо (blush) ама поне то беше към 50 гр. макс, обаче на бананчетата не знам бройката, няколко бяхаа хахах
иии вечерта след ваната чайчета :))
* Много бях гладна днес.. дали защото предните дни не бях яла от това боледуване или защото днес наистинаа изхабих много енергия, не знам. Особено след тежестите като се прибрах и веднага дай сьомгата,дай бананите таам :D Съквартиранта ме храни да съм имала сила за бокса в понеделник. И понеже се посиних днес като правих bench press, сега ме бъзика че щях още да ме посини на бокса пфууу ще видим. (punch)
* Последно нещо да кажа хахах. Каднидатствах за много готинка работа днес, имаше обява че търсят хора заради сезона сега. В Card factory, което е нещо като работилничката на дядо колееда (inlove) Много уютна работа и търсят студенти да продават и да правят ръчно картички ии така. Работата е до юни, но парите са добре и аз казвам кои дни ще работя и съм свободна така че ме устройва.
Стискайте палции :) Млъквам вече..
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 03.10.15 04:18.
03.10.15
20:53
Днес в почивният си ден отделих точно 3 часа за качествено и подробно описание на часът по йога... ии след последната точка без да искам излязох от форума някак си и всичко изчезна.............. that precious moment (headbang)
Утре или довечера ако отново нямеря желанието и времето да се заседя толкова дълго и да пиша :D
04.10.15
02:44
Хайде започвам пак :D Ще се опитам по-кратко да го кажа обаче хаха. И все пак предупреждавам ще се е дълго и вероятно ще е интесено само за заинтересованите по темата :)
Учителят ми всъщност каза,че му е тъжно да вижда как къде ли не и кой ли не преподава йога в днешно време, защото по негово време за да имаш йога учител е трябвало да пътуваш до други градове или държави и е било нещо трудно откриваемо. Казва че просто не е за всеки, пък и не бива да бъде. Но в същото време се радва че се е разпространила и добила популярност,защото по един или друг начин повече хора се докосват до нея, а дори само практиката на асаните допринася за по-добро здраве и живот.
Първият час беше доста повече говорене отколкото практика. Но все пак практическата част не започна така както започва в 98% от студиата. Отделихме първите 30 минути само и единствено за един вид дишане който после да приложим в слънчев поздрав А. Каза че дишането е изключително, пък ако не и най-важната част от практиката, без него не правим нищо. От там нататък каза че основата също е изключително важна и дори да ни се струва скучно сега и да нямаме търпение е важно да изградим основите преди да надграждаме. В следващите 30-40мин правихме само слънчев поздрав А и нищо друго, като прилагахме дишането и поправяше позите на всеки един поотделно.И това правихме освен говоренето в първият си клас. Раздели ни на две групи (едните ще са в понеделник,другите четвъртък) за да може да обръща повече внимание на позициите ни и за да сме в по-спокойна обстановка. Значи ще сме по 10 момичета в часа.
Иначе си нямах на представа колко детайли има дори в един обикновен слънчев поздрав... представям си какво ще бъде за всичко като цяло. За пръв път слънчевият поздрав ми беше леко труден... просто до сега не съм го правила точно както трябва.
Относно негоо... уникален човек е. Казва се Ervin Menyhart и практикува йога от 30 години, а преподава от 15. Каза ни че той няма да се опитва да ни учи на нищо, само ще ни напътства и ще ни отваря вратички, а ние сами трябва да решим къде искам да стигнем и какво искаме да научим от него. Той само предоставя възможността. :) Според него всеки трябва сам за себе си да взима тези решения.
Каза ни че за правилното изпълнение на поза има четири етапа:
1. Enter - да влезеш правилно в позата
2. Еngage - да си напълно съзнателно в нея
3. Еmpower - да й дадеш правото да ти повлияе
4. Еxit - правилно излизане от позата
Както има четири етапа на практикуване:
1. Arambhavastha - започва се със практика само на нивото на физическото тяло
2. Ghatavastha - когато практикуващият се учи да е в унисон с тялото си
3. Parichayavastha - когато умът и тялото станат едно
4. Nispattyavastha - и завършва с етапа в който има перфектна симбиоза между всички изброени
Каза че всеки си избира до къде иска да стига, дори да си на първият етап това все пак е доста. Нещо което аз много подкрепям,защото не мисля че е може да практикуваш съзнателно йога само ако това е животът ти и си напълноо и само отдаден на това. Ясно е че не всички ще сме гурута, но тя все пак подобрява качеството ни на живот и е много правилно да се дава избор на всеки и този избор да се уважава :) Като цяло тя трябва да те насочва да погледнеш вътре в себе си, да откриеш себе си.
Това беше от записките и впечатленията ми, за един клас толкова. Радвам се че имах възможността да се докосна до толкова истински човечец (sun)
Препоръча ни и три книги, каза че поне повечето други са измислица общо взето :D
1. Yoga Body - by Mark Singleton
2. Yoga tradition of the Mysore palace - by Dr. Norman Sojman
3. Yoga touchstone - by Dr. Norman Sojman
Ще се радвам ако някой е чел поне една от тях да сподели мнение :)
** А той самият се е учил в Mysore, когато е бил в Индия лично при въпросният Dr. N. Sojman. Беше ми много интересно да разбера за неговият опит, но тъй като ще е много за писане ще си позволя да копирам най-интересните неща от статии за него, разбира се който иска може да потърси и сам :) На английски ще е,че иначе трябва и да превеждам хаха.
’‘I first started to practice yoga regularly in 1984 in Australia. The style was Hatha Yoga, as taught by Swami Vishnudevananda (Sivananda Yoga). A few months later i bought the book ‘Light on Yoga’ by B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) – this book became the main guide for my early home practice. The study and practice of yoga continued on and off throughout the years, with interest and commitment wildly fluctuating.
Exploration of the more dynamic styles began in 1998, learning the Ashtanga style started in 1999 under the guidance of James Critchlow in Birmingham. His classes were much more inspiring, down to earth, energetic.
Over the years I have undergone a lot of training to further my own practice and to improve my ability to pass on what I have learnt. I completed a teacher training course with David Swenson, one of the most ‘prominent’ Ashtanga teachers worldwide. I have also benefited from teaching by John Scott, and attended workshops with many other highly respected teachers. Among them I have found Richard Freeman’s teaching particularly useful and inspirational.
In 2002 I have traveled to India to research and practice Ashtanga Yoga. During my stay in Mysore I practiced under the direct guidance of Sri K. Pattabhi Jois, who was then the guru of Ashtanga Vinyasa Yoga. While there, I also attended classes run by Sri Sheshadri (i found his classes much more useful than those with K.Pattabhi Jois).
More recently I also had the opportunity to learn from Norman Sjoman. His unparalleled knowledge of the history and philosophy of yoga has opened my eyes to many things I haven’t been able to grasp before. Norman also shared with me some very effective postural alignment and opening techniques. He is now my ‘yoga mentor’ and also a good friend, with whom i maintain a close contact and organise joint events in the UK and Europe.
The India experience was more useful in terms of gaining insight into just how much misconception exists with regard to yoga, and how frequently it is misrepresented, mis-sold, and often how badly it is taught. As the years passed and my own teaching experience grew, I understood that I have to set myself apart from the now flourishing ‘yoga industry’. Today I am independent from any school, any organisation, and I intend to remain so. Many of the views I held in my earlier yoga years have been burnt away in the light of more recent learning – I see this as a natural and positive development.
My quest with yoga is not for some spiritual enlightenment, for achieving ‘samadhi’ or some other imaginary state – but purely to cultivate a wholesome, integrated practice system that can help people to live intelligently – a healthier body, a clearer mind and a warmer heart will do fine, thank you… ‘’
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 04.10.15 03:46.
Разбира се, че йога не е това,което се преподава на всеки ъгъл - не само в България,но и навсякъде по света. Ако човек наистина иска да учи, отнема много време да си намери учител. Хубаво е, че си намерила човек, който го знае. На въпросния Др.Норман Соджман съм чела части от The Yoga tradition of the Mysore palace. Това не е “стандартната” йога литература, която учител би препоръчал, но е добре да се прочете - страничен поглед върху традицията. :)
Благодаря за подробното споделяне. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 04.10.15 09:20.
04.10.15
11:17
Ами да, вероятно ще прочета поне някоя да видя за какво става въпрос :) Това е само от първият ми час така че имам още доста да уча и откривам докато се убедя че е правилният учител и дали практиката на друго ниво ще е за мен, както и до къде ще искам аз да стигнаа ии така. Интересно ми е точно непознатото в момента.
Иначе, за нищо :) Ще споделям повечко как вървят нещата там когато мога и ще се радвам на мнения и корекции ако има нужда хаха.
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 04.10.15 13:34.
04.10.15
21:39
04/10
* Вчераа... ами не хапнах цял ден до към 11ч днес,което прави 32 часа.. (dull) Имах си причините, разделихме се с приятеля ми заради прекаленото разстояние помежду ни. Няма значение, това беше вчера и си остава там! :) Просто отбелязвам че не съм ставала от леглото си дори и за храна. Е само се къпах де :D
* Днееес страхотният деен! Времето прекрасно, започнах сутринта си с вана,след нея йога, след нея закуска със всички съквартирантии (sun) После учих малко по хореография заа утре. От там се видях с приятеел :) И отидохме в Икеа ии се метнахме малко на една спалня хахаха и ми взе пандичкаа и ме гушна във въздухаа като ме изпрати ^^Много мило ми стана. Таа, с него навъртяхме 10км за 4 часа разходка според телефона му! Сега хапвам и релаксираам и така. Много съм haaappy!
А ръцете ми от тежестите в петък са леш :D Днес едва издържах йогата..
Движение:
- общо 1 час йога
през деня 10-11км разходка
- вечерта разтяжки, че утре ми е първият час по пилатес
Храна (след 32 часа фаст):
Водa с лимонов сок
-Кафе
- 2 ф. препечен мокър хляб намазани с едно авокадо, лимонов сок, морска сол и пипер, още малко кафе
- 1 ф. от хляба + 1 авокадо (не бяха много големи и двете) с лимон, пипер и сол; Чери доматчета
Чаша портокалов фреш
- Кутийка хумус+ пакетче бейби моркови
Чайчета ии лягам че съм изморена и ми стана тежко от хумуса :D евентуално може да хапна банан ако не заспя
Пожелавам ви хубава предстояща седмица, моята ще е доста заета но пак се очертава интересна (F)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 06.10.15 02:49.
Имаш много готини учебници—чак ми се прииска да уча танци. Това с анатомията също е супер интересно. (nmuchfun)
казано от Teddy Stefanova на 04.10.15, 21:39:
04/10
* Вчераа... разделихме се с приятеля ми заради прекаленото разстояние помежду ни. Няма значение, това беше вчера и си остава там! :)
И сега какво ... няма да има вече снимки с целувки за лека нощ ли? Не е честно! (dull) :D (wasntme)
Страхотно е, че имаш такива мили съквартиранти, които се грижат за теб!
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 04.10.15 22:38.
04.10.15
22:54
Хахах да наистина са интересни, аз откакто ги имам чета дори без да ми казват :D
Иначее може да има за друг, не се знае :D :D :D Света не свършва с него все пак хахах. Един ден изключване от света и съм си ок.
Ааа въпростното момче не ми е съквартирант, аа приятел от София, и то много готинн и добричък (wasntme) Но да, радвам се за приятелите и съквартирантите ии за всичкии които са около меен^^
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 04.10.15 22:55.
05.10.15
03:05
Въпросче:
Значии по принцип напоследък храненето го карам на принципа когато и колкото ми се хапва :D Ноо проблемът е, че ми се яде предимно вечер (подозирам че е защото съм спокойна и си стоя и почивам а не съм непрекъснато в движение) и то имам в предвид дори към 12-1ч. И откакто съм тук независимо какво се опитвам да ям през деня вечер винаги си огладнявам след като съм се прибрала и починала, дори да съм вечеряла. Ето вчера си имам добри калории и то мазнини,a сега в 1 пак ми се прияде.. а сутрин не мога да ям. Мога да не ям по цял ден даже но вечер огладнявам, каквото и да ям през деня пак вечер ми е най-приятно и спокойно да седна и да си хапна. Не знам дали някой ме разбира :D Като ям забързана и все едно не съм яла, друго си е на спокойно. А и през деня наистина не ми се яде вече, особено пък закуска. То нямам и много време, а аз мразя да се храня притисната от задължения.
Мисълта ми е поне да знам това дали не е вредно? Аз все още някак се опитвам да се държа и да ям и през деня амааа... не ми е кеф просто нещо. От към 7-8 нататък е Ок.
Дали поне да не го структурирам на intermediate fasting? В смисъл поне ефект да видя.. сега нищо не правя. Имам и малко да свалям със сигурност, не че съм сее втурнала да бързам но все нещо бавно да започна да правя. Втора седмица мина откакто съм тук, добре ще е да си изградя режим.
Какво мислите вие? Надявам се да съм обяснила правилно какво имам в предвид :D
ПС: И другото което е.. същото е със съня (dull) По цяло нощ будувам и съм енергична, а през деня една мудна хах и стане ли към 22ч пак се започва с енергията поне до към 3-4. То най-вероятно за това и хапвам вечер, аз ако си легна в 23ч. няма да ям след като вече съм вечеряла и ще съм гладна на сутринта за закуска и няма да пропускам хранения. То всичко е навързано.
Не знам режим ли съм обърналаа или какво е това, но ме побърква :( Предложения?
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 05.10.15 04:06.
За храненето - така трябва да е структурирано, че да ти е в услуга на тялото и ежедневието, а не обратното. Яж си както на теб ти е удобно. Аз в твоя случай бих направил обилна закуска (на мен закуската ми е около 1/3 от общите калории за деня), през деня нещо дребно протеинов бар/шейк с ябълка и някакви ядки набързо и вечерта нормална вечеря. Човек към почти всичко се нагажда, проблемът е че като свикне на скапан режим и резултатът е такъв.
Относно съня/липсата му - в нова среда си, нормално е да си вдигнала оборотите временно и да имаш нужда от по-малко сън, но после ще има и период, в който ще ти трябва повече сън.Опитай се да си лягаш по-рано и да ставаш по-рано, постепенно. Също е добра идея 15-20 минути преди да си легнеш да си създадеш някакъв навик, чрез който да ти се доспи, каквото и да е - четене на книга, миене на зъби, лека разтяжка, душ. Аз в последно време си цъкам нещо на телефона 10-15 минути и веднага след това заспивам дори и да не ми се е спяло преди това.
05.10.15
13:59
Прав си за храненето, много е лошо като свикнеш на скапан режим и резултатите са скапани. Точно за това съм решила да го променя.
Идеята с обилната закуска, дребно през деня и нормална вечеря е страхотна. Всъщност това съм го парвила преди когато в училище бях така заета цял ден до вечерта с тренировки иии видях много добри резултати и в енергията си и в теглото си. Проблемът тук да не съм започнала още е не защото не мога да стисна зъби за седмица и да свикна и на това... а защото съм толкова скапана и заспивам толкова късно че ми е невъзможно да стана :D Просто ставам, обличам приготвеното,мия зъбите и бягам натам :D Пътят до там ми е 15-20 мин, имам и обличане и трябва 10 мин преди часа да загрявам. Ако започвам в 10 аз в 9 трябва да търгна ии за 9ч в 8 тръгвам. Значи ако ставам към 6-7ч ще е супер, но за да стана в толкова трябва да си преустроя цееелият режим на сън и хранене и навици, което е малко по-трудничко (но възможно естествено).
Ако мога да направя това което ми предложи ще е страхотноо. До сега не ми се получава, но ще опитам повече :)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 05.10.15 14:04.
05.10.15
18:45
Днес пак ми беше злее от вируса, повръщах сутринта... и това ядене и сън още не мога да се наглася и ми е много раздразнено! Ноо всичко ще се нагласи,сигурна съм. Учители ме казаха да си остана вкъщи докато е нужно да се оправя. Днес не отидох и утре вероятно няма, в сряда си почива тъй или иначе нооо после вече задължително ще ходя заради уъркшопа с хореографа и посещенията на Бирмингам. Пък и мисля че ще съм ОК до тогава.
Няма да описвам храна и движение днес или тези дни, не съм в такова настроение нещо.
За сметка на това пък напук на всичко открих че мога да се катеря на покривчето под моя прозорец и е страхотно да си релаксираш там! :D А времето днес беше дъждовно и уютно (nlove9) Ще ви досаждам с малко красивии снимки, първите две са на мястото където мога да излизам от прозореца си хаха. А останалиитее.. (inlove) Това е прекрасен и огромен парк,идеален за тичане, на 1 минутка от нас! Пак съм на седмото небе. За да си оправя настроението днес се поразходих там в свежото време, още не го бях посещавала само знаех за него. Както и не се бях разхождала по нашите улици по-надолу от къщата ни.. ами то красива гледка!
Качвам снимки да ви потопя в атмосферата от днес и се надявам скоро да оправя нещата с режима си.
Хубава вечер! (sun)
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 05.10.15 18:48.
По въпроса ти за храненето въвфизически натоварено ежедневие - ще споделя моят опит, тъй като винаги досега работата ми е била свързана с това да съм активна, подвижна и да се чувствам леко през деня. :)
Обикновено или пропускам закуската, или си правя шейк (не протеинов, от моите ;) ). В моменти, когато съм имала продължително и голямо натоварвне, това, естествено се е оказвало недостатъчно. В тези случаи, съм избирала нещо малко по обем, но мазно за закуска, което да ме държи сита дълго време. Във времето, когато нито съм имала време за приготвяне на храна, нито ми се е занимавало, закуската ми е била бучка краве масло, полято с мед и с какаови зърна. :) Като казвам закуска обаче, не означава, че я пм след ставане, а 2-3 часа след началото на работния ми ден. През деня, в случаите, когато имам време за прихапване, ям плодовеили просто пия чайчета и фрешове, а вечерята ми е по-обилна. Случвало се е и да вечерям по два пъти, както и ти спомена.
Не си представям как би минал денят ми с 8 тренировки с хора и 1-2 йога практики, ако закуся обилно, и коремът ми е пълен до обед.
Ядките също са добра идея за похапване през деня, както и семена, тахани и др.
Като цяло, адаптирай храненето си според нуждите и ситуацията. Не се старай да се храниш по някакви стари привички,защото цялата ти ситуация е нова. Нормално е и с храната нещата да се разместят генерално. :)
ПП: Ако не вземаш хранителни добавки, бих ти предложила да включиш в менюто си оемга 3 и евентуално родиола (но в малки количества).
Мнението беше редактирано от Margi на 05.10.15 21:24.
Внимавай само в това влажно време да не се хлъзнеш на този покрив, обувай обувки със здрав грайфер.
Мнението беше редактирано от Станимир на 05.10.15 21:48.
05.10.15
22:08
Станимир, усетих това хахах. Ноо аз просто днес го снимах не съм се катерила днес, а снощи когато беше напълно сухо (sun)
Марги, многоо благодаря за отговора и за примера! :)
Това наистина е доста добър вариант.. не се бях замисляла. Просто заради непрекъснато налаганите стереотипи на хранене, едва ли не как може да издържиш тренировките и деня без обилна закуска и тн. много ме бъркаше от моето собствено усещане. И се притесних че е вредно просто да вечерям или повече или по два пъти :D И се опитвам ли опитвам да ям през деня обаче това което се получава е че така изяждам много ненужда храна,защото вечерта пак ми се хапва като си ми е спокойно и приятно вече. И това води единствено до тежест в крайна сметка. Организма ми някак си усети това което ти спомена, ама като не знам доколко е полезно ии се чудя какво да правя. Така че включването ти беше от съществено значение :) Пък и ежедневието което си споменала е доста подобно на моето сега и ако искам обилна закуска трябва да стана в 5ч за хапна за да ми е леко до 9..
Иначе тук нямам възможност за шейкове :( Има готови и био, но в повечко ще ми дойде разхода ако са всеки ден, понякога си ги взимам. Пия доста прясно изцеден портокалов сок през деня, chai латета които са със соево мляко.. Обаче наистина ми е добре да не закусвам в момента с това ежедневие.
Добавки определено смятам да взема!! В момента имам само калции,магнезии и цинк ии спирулина, свършиха другите. Но това ще стане като се финансирам малко и като проуча цените им тук :) Ще ги имам в предвид тези.
Още веднъж благодаря за примера от личен опит, страхотно и полезноо ^^
Мнението беше редактирано от Teddy Stefanova на 05.10.15 22:10.
казано от Teddy Stefanova на 05.10.15, 22:08:
Иначе тук нямам възможност за шейкове :( Има готови и био, но в повечко ще ми дойде разхода ако са всеки ден, понякога си ги взимам.
Давам нещата само за пример (и евентуално за идея), понеже и аз останах с впечатлението,че ще имаш физическа работа по цял ден. Ако не е шейкове,намери нещо, което е по възможностите ти и те кара да се чувстваш достатъчно добре. Понякога дори 30 капки тинктура от нещо ме вдигат за още няколко часа. Просто трябва да си намериш твоето.
Мнението беше редактирано от Margi на 05.10.15 22:16.
06.10.15
09:04
Тединцее,честит рожден ден (F) Бъди здрава,все така позитивна и амбициозна . Желая ти вълшебни студентски години с много любов и усмивки :*
06.10.15
09:16
Честит рожден ден, Тедии! (cake) (sun) Бъди жива и здрава, много щастлива, обичана, обичаща и успешна. Възползвам се от случая, за да споделя и аз колко приятно е да чета дневника ти в момента! Определено се чувства позитивната промяна в теб (inlove) , която ти пожелавам да се задържи и за напред и единствено да прогресираш от тук нататък! Весел празник и поздрави! (F) :* (h)
06.10.15
09:43
Честито и от мен!
И преди те харесвах, ама сега МНОГО те харесвам.
Бъди такава - позитивна и усмихната! :)