казано от James Hinks на 02.12.15, 14:09:
казано от Маргарита Манева на 02.12.15, 13:59:
Доказано е, че водата е субстанция, която приема информация и нещакато мисли и емоции променят молекулярната и струкрура.
Не, Марги, не е доказано това. На много хора им се иска да е така и да го докажат, но досега не са нещо повече от неуспешни опити и празни приказки. Както и с алкализацията на водата, това с благата, мила и жива вода е един вид за успокоение на апетитите на ума ;)
Затова го поправих на “смята се”. :)
Ама си ме изпреварил. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 02.12.15 14:21.
02.12.15
14:22
казано от Маргарита Манева на 02.12.15, 13:59:
Привет. Честно казано, не помня да съм попадала на материали, свързващи изворната вода с пробиотиците. Възможно е да има нещо.За пробиотицитеизвлечени от вода и аз гледах някаква реклама...не ме убедиха да си ги купя. ;)
Генерализирани изследвания няма как да има, предвид че всеки извор има индивидуални характеристики. Предполагам, че дори в един извор водата би могла доста да се променя по химичен състав, в зависимост от сезон, валежи и т.н. промени в околната среда и съответно - почвата.
Със сигурност дивата изворна вода е много по-добра за пиене от бутилираната. Смята се, че водата е субстанция, която приема информация и нещакато мисли и емоции променят молекулярната и струкрура. Така че при всички положения, когато искаш да си подсигуриш максимално полезна вода, събери я от там, където е имала най-малък контакт с хора. т.е. извора. :) За обработването и съхранението на бутилираната вода в пластмасови съдове,мисля че нещата са повече от ясни.
Ето и едно видео, коетоможе дати е полезно до някаква степен: http://www.findaspring.com/why-spring-water/Не знам дали изобщо ти бях полезна, но толкова знам. ;)
Благодаря ти за отговора!
И аз съм търсил ( не много задълбочено :) ), но освен реклами, не съм откривал нещо сериозно. От друга страна, усетих върху себе си абсолютно положително действие и го отдавам на добрите малки гадинки :)
Интересен експеримент би бил подквасване на мляко с прясна изворна вода.
Поздрави!
А това с алкализацията...не знам. Някак прекалено касова мисе вижда тази теория, предвид цените на алкализиращите машинарии.
А вода от водопровода - вари я, печи я - все си е смотана. ;)
Това за водата е тема с много недоказуеми неща и е добре всеки да си я решава за себе си - както вегетарианството.
Аз не пия вода от водопровода, старая се да не купувам бутилирана вода (с много малки изключения, когато съм далеч от вкъщи или пътувам в самолет).
Пълним си вода от извори, основно планински, колкото може по-далеч от населени места, или поне да са в по-високата част на населеното място, така че отпадните води да не са се просмукали в почвата. Това важи за водата ми за пиене и за готвене.
казано от Alexander Krastev на 02.12.15, 14:22:
Млякото се подквасва и от въздуха. ;) Какви щамове завъжда не мога да кажа. Мога да ти дам два примера:
1. В Шри Ланка ядохме биволско кисело мляко, чиято технология беше оставяне навън за определен период от време в глинени съдове. Имаха го и във вариант с пластмасови опаковки, но разликата във вкуса беше огромна. Това в глинените съдове се продаваше на сергиите за плодове, на открито (запечатано, разбира се), без хладилници, на екваториалното слънце. :)
2. Имах случай, когато имахме една котка пред входа и и носех прясно мляко в купичка 2-3 пъти. Последния път когато я храних, тя беше зачезнала и млякото беше стояло на улицата около 3-4 дни. Когато си прибрах купичката и изхвърлих мляото, беше станало на кисело мляко. :) Млякото, което и давах беше най-евтиното, УХТ, т.е. всичко живо в него беше избито.
Мнението беше редактирано от Margi на 02.12.15 14:39.
02.12.15
14:34
казано от Alexander Krastev на 02.12.15, 14:22:
Нищо няма да стане, адаш. Нужен е определен титър на млечнокисели бактерии, за да се случи подквасването.
02.12.15
14:55
казано от Маргарита Манева на 02.12.15, 14:32:
Млякото се подквасва и от въздуха. ;) Какви щамове завъжда не мога да кажа.
Щамовете ще зависят от микроклимата на зоната, в която е млякото и от това дали и как е третирано млякото. Много вероятно е втория ти пример да е просто пресечено, а в първи да е било държано в подходящо помещение.
Едно време на упражнение по микробиология сме правили въздушни посявки от различни места и обикновено патогените и плесените преобладаваха моШно в тях. На който му е интересно в каква среда живее, лесно може да си направи такава посявка и сам.
Това бяха само примери, че иам повече от един начин да се подкваси мляко.Не знам какви щамове е образувало оставеното от мен мляко - не съм аз специалиста по млякото вкъщи. :) Аз съм прост консуматор.
А биволското мляко не съм сигурна в какви помещения преседява, като знам как стават нещата там, може и на открито да е. ;)
Когато се върнахме, носихме го за изследване - казаха, че има интересни щамове, които обаче след няколкодневния престой в хладилника ни и цялото им пътешествие от екватора до София, бяха поизмрели и не успяха да ги изолират. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 02.12.15 15:05.
То хубаво се подквасва и от въздуха, ама ядимо ли е? И ние по МБ вземахме от уши, дрехи, чинове и какво ли не и после на петри, доста безсмислено занимание. Стабилен растеж имаше :D
Алекс, не си следил разговора. ;) Вече писах, че така заквасеното биволско мляко е ядено и тествано в лаборатория. :)
Движение:
йога при Кристос - 2 часа
Храна:
- флу шот*
- фреш* от нар с масло отморски зърнастец*
- шейк* от чага чай*, какао*, мукуна*, масло от морски зърнастец*,мед*
- тахан с мед*, какаови зърна*,мед*, лимонов сок
- чага чай* с джинджифил*, мед*
- салата от магданоз, моркови, покълнал мунг дал*, целина, домашен ябълков оцет*, зехтин*, джинджифил*, 2-3 филии пълнозърнест хляб с домашен хумус*, 2-3 мини кисели краставички, домашно ръжено брауни* с дом. сладко от вишни*
- малко ръжени солети*
Добавки:
вит. Ц, крилово масло, вигантол
Почти се отпуши синузита, останаха само да се доизтекат гадовете, иначе главата не ми тежи вече. Преди години ми даваха да пия клиндамицин и минаваше за седмица-десет дни, после ми трябваха още поне две седмици да си възстановя стомаха. Откакто се отказах да ги пия, първо че се възпалява много по-рядко, второ че минава за 2-4 дни, максимум. Днес дори не съм яла от гадния “мармалад”( колкото и да не се вписва в представите ми за такъв). ;) Да живеят джинджифила и гуараната. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 02.12.15 20:21.
казано от Маргарита Манева на 02.12.15, 19:21:
Алекс, не си следил разговора. ;) Вече писах, че така заквасеното биволско мляко е ядено и тествано в лаборатория. :)
За него разбрах, аз за историята с котката имах впредвид. Да не спамя излишно - клиндамицин за синузит е голяма простотия, то и голяма част от диагнозата “синузит” е простотия де. 4-6 клас ходех на плуване и на мен ми лепнаха подобна диагноза. Откакто ходя с шапка и се пазя до колкото е възможно всичко е точно, нямам оплаквания.
Мнението беше редактирано от aleks на 02.12.15 21:26.
казано от aleks на 02.12.15, 21:23:
За него разбрах, аз за историята с котката имах впредвид.
Е, то отиде директно към тоалетната.Не съм чак такъв експериментатор, че да ям престояло на улицата където минават колите мляко. :D
казано от aleks на 02.12.15, 21:23:
Да не спамя излишно - клиндамицин за синузит е голяма простотия, то и голяма част от диагнозата “синузит” е простотия де. 4-6 клас ходех на плуване и на мен ми лепнаха подобна диагноза. Откакто ходя с шапка и се пазя до колкото е възможно всичко е точно, нямам оплаквания.
Не мога да кажа за клиндамицина. Откакто не го пия съммного по-здрава. :)
Иначе, хроничния синузит е странна диагноза, така е. Ако не ме духа леден вятър докато съм потна и ако не прекарвам време в задимени места, нямам никакви оплаквания. Случи ли се едно от горните - главоболията ми са почти сигурни.
Движение:
бг клекове с пудовката (8)
колелце от колене
обръщане на раменете
йога - 80 минути: пак наклони назад, днес май се престарах, трябваше само с прогресиите за Капотасана да си остана, ама се увлякох малко... ;)
Храна:
- фреш* от нар с масло от морски зърнастец*
- смес от растителни протеини* (чиа*, конопен*, оризов*), разбити в студен чага чай* с мед*
- испанско кафе (калуа, ром, топъл шоколад,сметана)
- 5-6 ръжени сухара, доста маслини, крем супа* от тиква*,морков и джинджифил; домашно брауни* със сладко от зелени орехчета*
- 3 ръжени сухара и домашен хумус*
- закваска*
Добавки:
вит. Ц, крилово масло, ниацин (последните 2-3 дни пия,но забравям да го пиша), мазане с магнезий
Мнението беше редактирано от Margi на 03.12.15 20:36.
Движение:
йога - 80 минути, МЦ наближава - сойките на ръце и на глава стават все по-тегави, както и наклоните назад
Храна:
- шейк* от чага чай* с какао*, мукуна*, масло от морски зърнастец* и мед*
- тахан с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
- крем супа от златист пачи крак* и морков; сухари* с хумус*; някакъв десерт
Добавки:
вит. Ц, ензими
Нещата са горе-долу ясни за до довечера. Пътуваме по някое време.
Мнението беше редактирано от Margi на 04.12.15 12:08.
Последните два дни, интернет достъпа ми се изчерпва с 10 минути (общо за двата дни) преглед на ФБ, поща и инстаграм - голям кеф. :)
Събота
Движение:
йога - колкото да го отчета като дейност - 30-тина минути, много хаотично и некоординирано се получи
после, на стадиона - две обиколки, 6 ускорения по 60 метра и стойки на ръце - по около 20-30секунди
Храна:
- чай от шипки*,глог*,коприва*, ж.кантарион*,мащерка*,мед*
- чага чай* с какао* и мед*
- грог* с какао* с половин шепа сурови лешници*
- зеле в зехтин* и подправки, шарен боб* на салата, малко супа от златист пачи крак*, нещо като бисквитена торта*(ама не съвсем - някакво странно нишесте взех,което така и не се сгъсти до консистенцията на крем,та остана малко течно...ама вкусно)
- 2 опърлени филийки пълносърнест хляб поляти със зехтин*, червен пипер и сминдух
- закваска*
Добавки:
ензими
Неделя
Движение:
йога на припек - 40-45 минути
разходки в гората
поприплакнах се на водопадчето, което вече е ледено студено
Храна:
- чай от шипки*,глог*, кантарион*, мед*, коприва*
- същото + няколко пресни шипки*
- круша*
- чага чай* с какао*, чага тинктура* (30-тина мл ;) ), мед*
- крем супа* от златист пачи крак, 4 пълнозърнести филийки, препечени на печката със зехтин* и подправки*, бисквитена “торта”
- солети
- закваска*, малко бри и домашна баничка*
Добавки:
ензими, ниацин
Мнението беше редактирано от Margi на 06.12.15 22:01.
Движение:
йога - час и половина
Следобед водих битка с една двуметрова юка, която беше хваната натясно и трябваше да се премести в доста по-широка саксия. След около 20 минути борба, се оказа че в старата и саксия има повече корени, отколкото пръст, но в крайна сметка приключи блаополучно, с доста пролта пот и една насинена китка. :)
Храна:
- чай от хвощ* и мурсалски* с мед*
- шейк* от чага чай* с какао*,мексит*,мед*,масло от морски зърнастец*
- шепа шам фъстъци и лъжичка мед*
- няколко листа червена салата, малко домашно маринован джинджифил*, жасминов ориз* с риган и капреси; домашно брауни* с арония*
- зелен чай*
- още от браунито с арония* и още половин шепа шам фъстъци
Добавки:
няма
Движение:
суингове с 24-ката
колелце от колене
обръщане на раменете
йога - 80 минути - МЦ практика, ресторативни пози
Храна:
- шейк* от рейши*, кафе*, мед*, какаово масло*
- шейк* от замразени боровинки*, чиа*,мед*,зехтин*
- шейк* от микс растителни протеини(конопен*,оризов*, чиа*), маки бери*, манов мед*, разбити във вода от зелен кокос* (inlove)
- салата от сребърни ушички, червена салата, домашен ябълков оцет*, зехтин*; макарони с козе сирене*, зехтин*, риган*; домашно брауни* с арония*, мини парче дом. тиквеник*
- няколко шоколадови бонбона и закваска*
- парче от тиквеника*
Добавки:
само аспирин и ензими
Мнението беше редактирано от Margi на 08.12.15 22:05.
Движение:
йога - час и половина, МЦ практика, ресторативни пози
разходки
Храна:
- шейк* от растителни протеини (конопен*, оризов*), маки бери*, манов мед*, разтворени във вода от зелен кокос*
- чай от рейши* с какао*, 30-тина мл тинктура чага*, мед*; шепа-шепа и половина шам фъстъци
- навън- салата с рукола,айсберг, авокадо; аспержи, запечени с ементал, пърленка, торта гараш, 2-3 шоколадови бонбона, чаша вино
Добавки:
ензими
Движение:
колелце от колене, обръщане на раменете, мачкане с топчето
йога - 80 минути, пак лека практика,макар и с някои по-силови неща
Храна:
- чай от хвощ* и мурсалски* с мед*
- шейк от зелен чай*,какао*,мед*,кокосово* и какаово* масло, мед*,тинктура пасифлора*
- салата моркови с дом.ябълков оцет*,зехтин*,подправки; няколко филии някакъв типов хляб с трици поляти със зехтин*и лют червен пипер; домашно брауни* с арония*, няколко хапки био баклава*
- закваска* с един ръжен сухар
Добавки:
ензими
Последната седмица не ми се занимава да приготвям неща за ядене. Днес цял ден ми е тежко,защото вчера ядох доста по-късно от обичайното ми. Тоя МЦ ме размаза този месец. (whew) :D
Мнението беше редактирано от Margi на 10.12.15 20:53.
Движение:
5х10 суингове с 24-ката + коремни повдигания (с хавлия...използвах да позабърша и пода ;) )
йога - 80 минути,вече нормална практика,само без пбърнати все още
Храна:
- шейк* от оризов* и конопен* протеин с маки бери* и манов мед*
- шейк* от рейши чай*, какао*, мед*, кокосово масло*, хо шу уу*,тинктура от чага*
- вечерта някаква салатка, крем супа* от пачи крак* и още нещо; домашно брауни*
Добавки:
МСМ, вит. Ц, ензими
Пак на път. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 11.12.15 12:51.
11.12.15
14:19
Марги, вече сума ти месеци се каня и най-накрая да питам - какво е това масло от зърнастец и за какво го ядеш.
Такива звездички си наслагала, но аз грам не съм сигурна, че са био ;)
11.12.15
14:24
Масло от облепиха, много полезно нещо е, но много трудно се намира.
Да трудно св намира. Дават го на руски космонавти. ;)
Мен пък грам не ме интересува дали някой вярва в био или не. :* Звездичките са си за мен, да си знам какво ям. С тях отбелязвам био, неща, които сама съм брала, диви и горски храни, домашно приготвени и изобщо такива, в чийто пеоизход съм сигурна.
Събота
Движение:
йога навън - около 45 минути
Разходка из пасища и гори, в опити да възстановим един маршрут от детството ми. Една част от него се оказа обаче напълно обрасла в шипки, къпини и дървета, изгубихме пътя, и около час пълзяхме на четири крака под клоните, из тръните, в крайна сметк излязохме на друг път, по-обиколен.
Храна:
- чай от шипки*, глог*, кантарион*, мед*
- чай от чага* с какао*,мед*, млко зехтин*
- същия*, с добавка от ром*
- салата от цвекло*, оцет*, зехтин*; салата от шарен боб* с лук, джонджен* и зехтин*; домашно брауни*
- крем супа* от пачи крак*, 20-тина гр кашкавал*
Добавки:
няма
Неделя
Движение:
ходещи напади
йога навън: поздрави, пози от стоеж, силови изпрвяния на ръце (10 бр, някои със задържане за около 30-тина сек)
Храна:
- чай от шипки*, глог*, кантарион*, мед*
- две чаши домашен йоги чай*
- половин шепа сурови лешници* и 2 редчета шоколад
- салата от цвекло* (от вчера), няколко филии типов хляб с трици, опърлени на печката, с масло* и чубрица; домашен кекс* с малко мед*
- печени фъстъци, малко сурови лешници и няколко парчета тоблерон
- закваска*
Добавки:
ензими, пробиотик
Мнението беше редактирано от Margi на 13.12.15 21:18.
Движение:
йога при Кристос - два часа
Храна:
- чай отхвощ*, коприва*, кантарион*, мащерка*, мед*
- шейк от рейши* чай*, с кафе*, мед*, кокосово масло*, мукуна*
- крем от ябълка*, круша*, чиа*, масло от морски зърнастец*, мед*
- шейк с какао*, мака*, мед*, кокосовомасло*,тинктура пасифлора*
- салата от спанак, микс от смлени сурови ядки (орехи*, лешници*, шам фъстъци,конопено семе*), домашен я. оцет*, зехтин*; топено сирене*, домашно брауни* с арония*
- закваска*, 2 шоколадови бонбона
Добавки:
витамин Ц, ензими
Мнението беше редактирано от Margi на 14.12.15 22:29.
Движение:
добро утро с пудовка (24)
напади със скок
колелце от колене
йога - 80 минути
Храна:
- чай от хвощ*, коприва*, кантарион*, мащерка*, мед*
- крем от ябълка*, круша*, мака*, чиа*, мед*, масло от морски зърнастец*
- салата от морков, ябълка*, домашен я. оцет*, зехтин*; 100 гр топено сирене*; домашно брауни* с арония*, 2 шоколадови бонбона
- закваска*, 2 ябълки*, шепа сурови лешници*
Добавки:
витамин Ц
С това зимната ми екипировка е (почти) пълна. (party)
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.15 21:54.
Движение:
йога с Критос - 2 часа
Храна:
- шейк от чай*(хвощ*+коприва*), какао*, мака*, мед*,коксово масло*
- кремот ябълка*, круша*, чиа*,мака*,мукуна*, мед*, масло от морски зърнастец*
- салата от спанак с конопено семе*, зехтин*, домашен я. оцет*; чана дал къри* с овче сирене*, домашно брауни с арония*, няколко шок. трюфели
- шепа сурови лешници* и малко закваска*
Добавки:
МСМ, вит. Ц
Мнението беше редактирано от Margi на 16.12.15 20:48.
Движение:
суингове с 24-ката
колелце от корем
йога - час и половина
Храна:
- шейк от чай*(хвощ*+коприва*), какао*, мака*, мед*, коксово масло*
- крем от чиа*,ябълка*, круша*, мака* мукуна*, мед*, масло от морски зърнастец*
- салата* от спанак, магданоз, домашен я. оцет*, зехтин*, конопено семе*; броколи на пара с прясна сметана*; парче домашен тиквеник* със сладко от вишни*, 2-3 шок. трюфела
- ок. 250 мл вода от зелен кокос*, тахан с мед* и лимонов сок
Добавки:
МСМ, вит.Ц, вигантол
Мнението беше редактирано от Margi на 17.12.15 20:31.
Добавям няколко такива коремни преси. Ако не бяха суинговете, колелцето и йогата, вероятно щяха да са повече.
казано от Membaris на 18.12.15, 17:05:
Маги, как се прави добро утро с пудовка?
С пудовката отзад (като нормалното добро утро), или с пудовката отпред (както би я хванала за суинг). Моето е отпред, защото не мога да си заметна 24-ката на гърба.
ПП: И тук телефона ми е спестил част от написаното - аз лично слагам по две блокчета под всеки крак, за да имам по-висока опора, поради по-големия обхват на движение.
Мнението беше редактирано от Margi на 18.12.15 22:01.
Движение:
йога - час и 20 минути
Храна:
- чай от хвощ*, коприва*, кантарион*, мащерка*,мед*
- крем от чиа*, ябълка*, круша*, мака*, мукуна*, масло отморски зърнастец*, много малко мед*
- шейк от чага чай*, какао*, мака*, мед*, кокосово масло*
- тахан с мед*, какаови зърна*, лимонов сок
- конопен* и оризов* протеин в конопено мляко* с малко мед*
- 3 клонки броколи на пара с 60-тина грама топено сирене*
Добавки:
вигантол
Движение:
силови изправяния на ръце (10 бр), със задържане и работа в баланс, някои с колан през лактите, накрая лактите омекнаха и почнах да падам
лежерна разходка от Драгалевци до Бай Кръстьо и обратно
Храна:
- чай от хвощ*, коприва*, кантарион*, мащерка*, витекс, мед*
- тахан с мед*, какаови зърна* и лимонов сок
- шейк от чага чай*, какао*, мака*, тинктура шизандра*, мед*, кокосово масло*
- ябълка*
- салата от спанак, домашен я. оцет*, сурова сметана*; сладки картофи на пара с нигела и сурова сметана*, 20-тина грама овче сирене*; 3-4 шоколадови трюфела
- пълнозърнести солети ;) 45 гр
Добавки:
МСМ, вит. Ц
Мнението беше редактирано от Margi на 19.12.15 18:31.
Движение:
йога при Кристос - 3 часа. Последната за годината интензивна практика, на която всъщност присъствам за пръв път, тъй като се провежда през уикендите,а мен обикновено тогава ме няма в София. Смачка ни старчето. Имаше стойки на ръце първия половин час, после почнаха по-сложните неща. :) Много хубава практика. Горе-долу ми беше на предела на силите, но имах аванс за още малко. :)
Храна:
- ябълка*
- шейк от чага чай*, какао*, мака*, мед*, кокосово масло*, гуарана*
- крем от ябълка*, круша*, чиа*, маслоотморски зърнастец*, мака*, мукуна*, мескит*
- портокал
- половин чашка винце, салата от спанак, магданоз, краставица, домашен я. оцет*, зехтин*; нази горенг* (с черен ориз*, в мангов сос*...ужасно люто стана (devil), защото всичко на око слагах в соса); курабийки със “сладко от смокини” от магазина + редче шоколад
- 30-тина гр ръжени солети
Добавки:
вигантол
Мнението беше редактирано от Margi на 20.12.15 19:29.