Лина си има дневник

Темата е заключена.

12.01.16
14:42

Привет от една начинаеща :) Четох дневниците на напреднали спортисти и някак си почнах да пристъпвам  по-плахо. Надявам се да не ви подразни наивитетът ми, ако решите да надникнете при мен.

Мисля, че в момента по себе си имам материал, колкото да направя още един цял човек. И като си гледам ръчичките, си давам сметка, че ако размахам крилца, мога да достигна орлите в небесата.  Абе, положението е УФ. Сблъсъците ми с фитнес не са кой знае колко продължителни, въпреки че винаги действам с хъс. В най-добра форма бях преди около 3 години, когато тренирах с инструктор, тежах с 11-12 кг по-малко от сега и имах стегнат корем и мускули – усещане, което не ми беше познато до оня момент. Имената на упражненията и уредите във фитнеса са ми пълна каша в главата - инструкторът ми беше испанец и говореше развален английски. В БГ пък съм тренирала без инструктор. Постоянно пишех, четях, водех си дневник, броях, смятах. И сега ще вляза в час.

Поднових тренировките и диетата точно след нова година – съвпадна с новата ми месторабота в чужбина и имам достъп до много приятен фитнес (в който няма много, но достатъчно за мен), басейни и сауна, както и дълги алеи и плажни ивици за тичане.

Това представлявам аз в момента:
Възраст: 29г
Тегло: срам не срам, 74 - 75кг
Височина: 167см
Нямам с какво да си измеря останалите мерки, ще поправя това скоро.
Не пуша, не съм раждала, пия рядко (сега хич).
Вегетарианка съм от близо 5 години.

Хранене през последните дни: два пъти на ден между 12 и 14ч на обяд и чак след 23ч вечер, като второто хранене представлява две големи шепи сурови лешници или/и бадеми. Работя по време на вечерята в хотела и понякога няма как да ям по-често – нещо, което обезателно трябва да променя. Обядът ми зависи от онова, което са ми сготвили в ресторанта, има голям избор, но аз самата няма как да си готвя.

От началото на годината се старая да не приемам никакви животински продукти – сиреч, опитвам се да бъда веган. За сега само се опитвам. Работата и пътуванията ми не ми позволяват да се храня изцяло с храни, несъдържащи яйца или мляко, обикновено други хора готвят ми готвят храната. Внимавам да си набавям всичко, но го правя хаотично и без система, тоест - все още нямам режим. Вчера (11 януари) ядох хумус от нахут, бял ориз с печени зеленчуци (чушки, лук, карфиол) и салата от моркови. И една люта чушка. След обяд - банан, а към полунощ лешници. Гледам да не ям големи количества, тежа с 2 кг по-малко от преди нова година, но резултатите идват бавно. Имам нужда от повече знания за храненето, що се отнася до фитнес и отслабване.

Тренировки: за момента предимно само тичане, клякане (без тежести), пак тичане, преси, упражнения за паласки (не зная как се наричат, с тежест в едната ръка и накланяне), пак тичане. В момента все още влизам в ритъм и също нямам определена програма. И тук имам нужда от съвети :) Черпя знания от интернет, (предимно youtube) или действам по спомени. За сега най-много време прекарвам на пътеката - колелото - крос тренажора.

Първи въпроси, ако някой все пак реши да се включи със съвет:
1. Моля, препоръчайте ми упражнения за топене на мазнини по ръцете! Искам да ги махна възможно най-бързо. Последния път когато правих такива, имах зловещото чувство, че ръцете ми растат, въпреки че “крилцата” изчезнаха.
2. Ако сте пробвали или чели за веганска диета, която дава достатъчно „гориво“ за тренировки, бихте ли споделили? Интересно ми е.
3. Може ли да ми дадете идея как да си записвам грамажа на храната, която поемам. Ако броя в лъжички, примерно, а не грамове, ще бъде ли достатъчно смешно, или да се постарая повече? :)

Темата беше редактирана от Lin R на 16.01.16 00:18.

12.01.16
15:13

Здравей, добре дошла и успех с целите! :)

По въпросите:

казано от Lin R на 12.01.16, 14:42:

1. Моля, препоръчайте ми упражнения за топене на мазнини по ръцете! Искам да ги махна възможно най-бързо.

Упражнения за горене на мазнини по конкретни места в тялото няма. Горенето на мазнини зависи изцяло от хранителния и тренировъчния режим, включително от режима на възстановяване. Но при никакви обстоятелства не би могла да гориш мазнини от конкретно място, защото мазнините се горят за цялото тяло, в съответствие с  избраните режими. Така че подходящите хранителен и тренировъчен режим, включително подходящото съотношение между прието и разхдовано, дава възможност за сваляне на тегло, както и за горене на мазнини (лично аз не слагам знак за равенство между горене на мазнини и сваляне на тегло, затова ги изписвам поотделно).

2. Ако сте пробвали или чели за веганска диета, която дава достатъчно „гориво“ за транировки, бихте ли споделили?

Според моите познания, няма “веганска диета, която да дава гориво за тренировки”. Изборът на такъв начин на хранене, какъвто е веганският, следва да е съпроводен с изключително висока информираност по отношение на това чрез какви храни можеш да си набавяш необходимото на тялото най-вече, за да осъществява естествените си процеси, и чак после - за гориво за тренировки. Да бъдеш веган не е просто да не ядеш животински храни, а, според мен, да си достатъчно добре информиран как по здравословен начин да не консумираш животински храни и с какво точно да ги заместиш. Затова, все пак напоследък е толкова модерно да си вегетарианец/веган, че интернет пространството е изпълнено с информация по тези въпроси, първо добре се информирай. Разбира се, добре е да се уповаваш на достоверни източници.

3. Може ли да ми дадете идея как да си записвам грамажа на храната, която поемам. Ако броя в лъжички, примерно, а не грамове, ще бъде ли достатъчно смешно, или да се постарая повече? :D

Дали е смешно или не е, това не би следвало да е от значение, ако ти е удобно и ти дава нужната информация. Дневниците са предимно за лична употреба и лична полза. Съобразявай се единствено с целта, която си поставила пред изграждането на дневника, т.е. записвай си храната така, че воденето на дневника да помага на теб относно това, за което го използваш. Ако целта ти е ние да разбираме какво и колко ядеш, то записвай грамажите съобразно стандартизираните мерни единици.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 12.01.16 15:47.

Добре дошла и от мен! :) Успех! :)

12.01.16
16:44

Благодаря за отговорите :)

„Да бъдеш веган не е просто да не ядеш животински храни, а, според мен, да си достатъчно добре информиран как по здравословен начин да не консумираш животински храни и с какво точно да ги заместиш.“

Няма как да направя тази стъпка, ако това не ми е ясно :) Все пак не консумирам месо от пет години и съм по-близо до тези промени от човек, който започва тепърва. Мислейки за протеина, който до скоро си набавях и от яйцата, освен от растителните храни, попитах  за „горивото“. Един вид – спрях няколко източника на гориво, а започнах и да спортувам. В момента се чувствам добре, но се чудя, нуждо ли е да поемам повече ядки и соя, например. С времето, вярвам, ще се науча. Съвсем не очаквам еднозначни отговори и конкретна програма, нито се надявам на готови магически формули, май зададох въпроса си необмислено. Чета постоянно, имам примери край себе си и сериозно се пазя от експерименти. Комбинирам ядки, соя, зеленчуци, семена, бобови, но имам подозрението, че това обилно ядене на лешници напоследък ми дава калории, които в момента гледам да огранича. Ентусиаст съм във фитнеса и  не искам да оставам без сили, за да не губя време в почивки. Нуждая се от насока, не от конкретни диети. Следващите няколко месеца няма да си готвя сама, а и все пак съм в съвсем нова за мен държава, което прави ситуацията още по-необичайна.

Карфичка, мерси за напомнянето: „Упражнения за горене на мазнини по конкретни места в тялото няма.“ Така е. Интересува ме по-скоро какво да не правя, за да не едрея в тази област. Като отново не очаквам готови формули за успех, а само насоки :)

Вероника, добре заварила! :)

Мнението беше редактирано от Lin R на 12.01.16 16:48.

12.01.16
21:31

казано от Lin R на 12.01.16, 16:44:

„Да бъдеш веган не е просто да не ядеш животински храни, а, според мен, да си достатъчно добре информиран как по здравословен начин да не консумираш животински храни и с какво точно да ги заместиш.“

Няма как да направя тази стъпка, ако това не ми е ясно :) .... Един вид – спрях няколко източника на гориво, а започнах и да спортувам. В момента се чувствам добре, но се чудя, нуждо ли е да поемам повече ядки и соя, например.

Под че това ти е ясно имаш предвид, че си наясно, че трябва да си информирана или имаш предвид, че си информирана? Защото аз имам предвид, че преди да направиш такъв избор, трябва да си подготвена. С по-прости думи - преди да преустановиш приема на животински храни би трябвало да си наясно с какво да ги замениш, което, според мен не е да се храниш само с бобови и ядки, образно казано. По-скоро когато прекратиш употребата, трябва вече да знаеш с какво д аги замениш. А доколкото аз разбирам, прости ми, ако греша, ти не знаеш това. Това визирам аз под “трябва да си информиран...”.  Изказвам си мнението, защото ти питаше за веганска диета, която да дава гориво. :)

Соята като цяло, според мен, не е опция.

Относно това какво да не правиш, за да не едрееш - отговора вече съм ти го дала, той е същият като за топенето на мазнини, просто ти сменяш знака на въпроса, ако ме разбираш.

*karfi4ka

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 12.01.16 21:35.

13.01.16
01:10

Не зная дали трябва да увелича приема на храни, източници на протеин, за да си набавя още повече белтъчини/протеин, сиреч „гориво“  за фитнеса, който от скоро добавих към ежедневните си дейности. Общо взето това се опитах да попитам, а до колко ми се получи е друг въпрос.  А образно казано съвсем не се храня само с бобове и ядки, най-малкото щото просто много обичам да ям :D

12 януари 2016
Сутрин: Половин литър вода, таблетка центрум a-z
Обяд в 12:30: три големи лъжици бял ориз; четири суп. лъжици печен патладжан с магданоз; три суп. лъжици варени моркови с грах; пет ч. лъжици хумос – нахутен, парче тофу.  Арабски хляб – половин лист (Ужас, почти съм повторила храненето си от вчера… ) Десерт папая.
Кафе лаваца, кафява захар.
Вечеря – не. Не остана време. Отново завършвам деня с чай корен от джинджифил, чаена чаша, пълна със сурови лешници, и едно заблудено парченце лайм. През носа ми излизат вече тия лешници. Трябва да намеря начин да се храня поне 3 пъти на ден в по-малки количества, в момента съм си стабилно гладна, а на обяд ми понатежа.
Общо вода за деня – над 3 литра, браво на мен. В топлите страни с водата е лесна.
Предвид храните, до които имам достъп в ежедневието си, веганството продължава да е под питанка.

Тренировка в 16 ч:  15 мин. ходене на пътеката, 25 минути бягане с три почивки от по две минути ходене. Каране на колело 15 мин, 4 степен.  (не запомних изгорените калории… тц тц)
Клекове без тежести – 4x20.
Лег къринг, задната част на бедрото: 3X15 (15kg)
Изтласкване на тежест с крака, за дупе (не зная името на уреда) 3x15
Къси преси 150, „каране на колело“ от легнала позиция и повдигане на изпънати крака от пода (2X10)
Навеждания в ляво и дясно за паласки, съответно по 60пъти с гира 2кг.
Бързо ходене на пътеката 10 мин.
1 Витамин Е

Мускулната треска се търпи.

В момента тежа 74:3. Имам да свалям около 12 кг до далечната цел. Близка цел: 69. Гледам да не се плаша много от цифрите. За сега ме радва, че гащите ми почват да хлопат настоятелно (grin)

Въпрос: да спра ли и захарта, била тя и кафява. Умирам за нещо сладко, различно от плод. :(

13.01.16
09:06

Мисля, че трябва да закусваш! Защото после е нормално да ти тежи на обяд - ти се натъпкваш  :) Ако вместо половин литър вода сутрин хапнеш след това няма да си прегладняла.  Наистина намери начин да разпределиш храната си на повече хранения, защото ми се струва че сега само си забавяш метаболизма...
Поздрави и успех!

Препоръчително е витамините да ги приемаш с храна, а не на гладно.

13.01.16
09:18

Здравей!  Не ти трябва само гориво за фитнеса- трябва ти храна- в момента нямаш такава. 3 лъжици ориз, 5 лъжици хумус- не е достатъчно. Няма особена логика в храненето ти. Лешниците са чудесна храна, но - цяла чаша? 10 бр. да речем са достатъчни. От колко време си вегетарианец?
Тренировката ти също не е много ориентирана- изгорените калории не са критерии- следи си пулса по време на кардиото, дали е в препоръчаните граници.
Много коремни преси, много нещо- нямат особена полза като цяло. Хиляди навежданив в страни - също. Имаш ли си разписана програма за тренировка, или си измисляш какво да правиш всеки ден?

13.01.16
12:31

Привет и благодаря за включванията :)

Не, нямам определена програма, опитвам се да вляза в час, почти сама се уча, както написах по-горе. Дори имената на действията, които извършвам, не са ми ясни и си ги описвам както намеря за добре. Гледам само да разпределям упражненията за различните мускулни групи в отделни дни и да следя за бройките (3x15, 2x10…). Днес мисля само да тичам на пътеката, чувствам се уморена за повече, а и ме боли.
Относно храненето, намалих количеството съзнателно, защото се тъпчех ужасно и с какво ли не преди нова година. Вчера не се нахраних (въпреки че ми стана тежко), а днес, събуждайки се, хич не се чувствам добре. Не ми е достатъчно, подлагам тялото си на стрес. Та, с идеята за веганството ще се срещна отново, чак когато се прибера в България. Както написах по-горе, почти е невъзможно да спазвам строг  хранителен режим тук, защото не си готвя сама, живея и работя в хотел, в далечна на България страна. Има още куп подробности, за които може и да отделя време по-нататък в дневника си. Вегетарианка съм пета година. Лешниците не са цяла чаша, количеството, което ям от тях, е около шепа и половина, не съм го написала. Понякога замествам с бадеми.

Саня, права си, това е, за което се боря в момента – да започна да лягам и ставам по-рано, да тренирам по-рано и да се храня сутрин. Трудно ми е заради късния час в който работя. Определено не става само с едно основно хранене на ден.

Днес, до момента: зелен чай, вода, киви. След малко отивам на обяд и ще видим какви изненади са ми спретнали (готвачите са италианци и е пълно с всякакви пици и пасти, едва устоявам на пиците…)

13.01.16
15:04

Ако искаш, опиши  кога имаш възможност за хранене съобразно работата ти и всички храни,  които са ти на разположение. На рецепция ли работиш? Какво готвят в ресторанта, в който обядваш?

13.01.16
23:20

Не съм на рецепция, певица съм :)
Да, ще опиша всичко, но сигурно ще е дълъг пост и ми трябва време.

За да не бъда съвсем голословна, а и да не описвам храната си в брой лъжички, мисля да пробвам да качвам снимки от телефона.

13 януари

Сутрин:
вода, зелен чай, киви

Обед:
печени картофи, поръсени с песто от цвекло
плато от патладжан, яйце, бяло сирене и кашкавал
парче пица, недоядена (с чушка, домат, кашкавал)
зелен лук с малко листа целина, салата от ананас, млечна салата с моркови и чесън. Хумосът не го ядох.
не издържах и си добавих лъжица бял ориз, просто много го обичам.
хляб - 1 филия

Вечер:

шепа бадеми, шепа лешници, банан.
вода за деня: 2 литра.

Тренировка - не ходих в залата следобед, бях скапана. Правих само преси в стаята - 25x2. Клякания - 20x2. Взех душ и направо си заспах следобедно.

Мнението беше редактирано от Lin R на 13.01.16 23:29.

15.01.16
01:47

14 януари

Обяд:

Варени зеленчуци  (броколи, карфиол, моркови)
Млечна салата с морков 2 с.л. 
Рукола (зехтин), булгур за чи кюфте, супата не я ядох
Паниран кашкавал
4 бисквити

Вечеря: (вече ще успявам да ям набързо и вечер)
Ориз с канела и някакви подправки
Зеле, шопска, нахут, сирене бри
Киви, няколко лешника

Вода: 2,5 литра

Тренировка: 30 мин. на пътека, от които едва 6 тичане. Пулс 150 ?! Странно, до сега не помня да съм вдигала повече от 125-130. На колело – 20 мин (fat burn).

15.01.16
22:42

15 януари

обяд:
Карфиол в млечен сос, запечен с кашкавал
Рукола
Млечна салата с морков, хумус - по 1 с. л.
Печен картоф, макарони
Пъпеш, папая (доста)

кафе

вечеря:
Супа от тиква
Нещо като голяма солета със сусам...
Добавих малко патладжанче със стафиди
Салата магданоз, листа от глухарче, маслини, мариновани гъби.

кафе, 2 кивита, 5 бадема

Пътека 30 мин. Преси - 3x15. За трицепс - клякания с подпрени ръце на лежанката (не зная как се нарича) - 2x10.
За гръб пробвах да правя упражнения на пода - по корем, изпъване назад, задържане - но натоварвам по-скоро кръста, трябва да правя нещо друго за гръб, в залата няма скрипец.

16.01.16
12:08

казано от Lin R на 15.01.16, 22:42:

За трицепс - клякания с подпрени ръце на лежанката (не зная как се нарича) - 2x10.

Струва ми се че имаш предвид кофички на пейка?

За гръб пробвах да правя упражнения на пода - по корем, изпъване назад, задържане - но натоварвам по-скоро кръста, трябва да правя нещо друго за гръб, в залата няма скрипец.

Ако това е супермен то натоварва дългите гръбначни мускули.

19.01.16
00:06

Да, точно тези две упражнения имам предвид, благодаря, Саня. :) В момента чета за супермена, ще го пробвам с противоположни крак и ръка. Явно не е било както трябва, защото ме боля кръста.

Тези дни не съм се спирала на едно място, а и нетът ми беше зле и поизостанах с дневника тук, днес ще пиша за 3 дни наведнъж:

16 януари:

Обяд:
Картофено пюре 5 с л
Млечна салата от варен (сушен) карфиол и.. още нещо зелено
Чери домати, каперси, маслини, авокадо, царевица (почти не я ядох)

Вечеря:
зелена салата, рукола, чери домати, много лук, нахут и още нещо-мляно
варен боб – червен и бял, варена царевица
филия черен хляб
Тренировка нямаше, цял ден бяхме навън и не хванах работното време на фитнеса, но пък се находих на дълги разстояния в жегата…

17 януари:

Зелен чай, вода, няколко лешника
Обяд:  записала съм печени картофи с пармезан, салатата не помня от каква беше
Към 16:30 ябълков пай, кафе

Вечеря: резени домат и патладжан със сирене и песто
Руска салата, цвекло, глухарче, броколи със синьо сирене, орехи
Черно хлебче

Пътека – 30 мин – 3 мин бягане, 2 бързо ходене. Колело – 15 мин fat burn.

18 януари:

Чай, вода
Обяд: малък сандвич с домат и сирене, кафе, фреш портокал

Вечеря: бял ориз с тиквички и зелен фасул в къри сос, песто от патладжан, кашкавал
Глухарче, краставици, домати, бяло сирене, лук
Бананово кексче с ядки (миниатюрно, ама…)

Пътека – 30 мин.

Кг: 73 - 74

Мнението беше редактирано от Lin R на 19.01.16 00:30.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1