20.03.16
18:57
казано от Boby_ на 20.03.16, 18:41:
Клекът ти е плитък, тежестта ти е малка, а в долна позиция правиш флексия в кръста... Като изключим това, бива. ;)
Айде сега кусури :) Малка тежест, викаш, колко да е малка, половината ми задник тежи толкова.
За плитък - зависи. Аз затова се снимам, да видя дълбочината.
До паралела е, като гледам.
20.03.16
18:57
Изобщо не са чекиджийски те ;) На пулдауна опитай да не се изнасяш толкова назад. Ако ти е тежко, по-добре намали тежестта и увеличи повторенията. Тези осмички са , колкото за Бог да прости :D
казано от Queen Cobra на 20.03.16, 18:57:
До паралела е, като гледам.
Което го прави плитък. :) Аз в момента клякам толкова със скъсан лигамент.
20.03.16
19:01
Изнасям, защото ми е ниско, а не защото ми е тежко.
То и така виждаш, че не мога да разгъна ръце и плочките удрят в магазина, а ако съм изправена, хептен ще е половин движение.
Всичко над 8 повторения е кардио, ще ми заслабне нещо. ;)
Но да си довърша мисълта. Проблемът с липсата на дълбочина идва от същото, от което и флексията в кръста - липса на гъвкавост. Ти в момента не можеш да пуснеш по-ниско без още по-голям компромис с формата на гръбнака. Бих те посъветвал да поработиш именно над това - разтягане на глезени и бедра.
20.03.16
19:10
Мда, не ми казваш нещо ново. Имам го наум това, Боби.
Може би 2-3-4 см по-надолу с тази тежест биха имали някаква полза, но чак толкова голяма ли ще е тя? Тази дълбочина добре ме натоварва.
При сегашното състояние на мускулите и сухожилията ти едва ли ще имаш особена полза да пускаш още. Даже като ти гледам кръста, по-скоро ще поемеш излишен риск. Но ще имаш полза да клякаш по-дълбоко, ако придобиеш нужната гъвкавост, за да го направиш безопасно.
20.03.16
19:34
казано от Boby_ на 20.03.16, 19:14:
При сегашното състояние на мускулите и сухожилията ти едва ли ще имаш особена полза да пускаш още.
Обясни ми, моля те, не те разбирам съвсем относно състоянието. :)
Даже като ти гледам кръста, по-скоро ще поемеш излишен риск
Не съм гледала на butt wink -а като на някакво зло, а като специфика при клякането- най-вече защото трибоеца клякаше така и винаги ми е обясняваше, че това е нормалният начин клекът му да слезе под паралела. Фактът, че десетина години клякаше така с 2-3 пъти BW до известна степен ме убеждаваше в “правотата му”.
В крайна сметка последните 1-2 год. направих ревизия на доста свои “вярвания” - като полуклека с излишно голяма за мен тежест и брутална форма, лежанката с вдигнат таз, якото чийтърство при гребане и рамо и пр. и разбира се, работните ми тежести намаляха.
Затова и последната година гледам да клякам с тежест, която спокойно мога да контролирам - до 60-максимум 65кг и с която да клякам средностатистически , до паралела, както каза, за да не предизвиквам съдбата.
Сега по-скоро се водя от изводите в тази култова статия
www.t-nation.com/training/how-deep-should-i-squat
(И някой далечен ден може да понаправя разтягащите упражнения :) )
Зависи за какви точно качества работиш, като клякаш. Ако търсиш сила за клек до паралела (като трибойците), ще получиш сила за клек, но отново само до паралела. Това е ограничаващо и осакатяващо, но дава краткосрочни резултати в техния спорт. Кажи ми какво искаш да постигнеш като дългосрочна цел и тогава ще ти отговоря на въпроса.
20.03.16
20:01
казано от Boby_ на 20.03.16, 19:47:
Кажи ми какво искаш да постигнеш като дългосрочна цел и тогава ще ти отговоря на въпроса.
Мир по света, край на глада и болестите (makeup)
Каквото винаги съм искала- все така добро клинично здраве и липса на спортни травми,
поддържане на физическата форма като активно тегло : мазнини (евентуално подобряване с до 5 %)
запазване на умерена тренировъчна интензивност за работа с тежести около телесното ми тегло (все пак се съобразявам с риска от глаукома),
включване на нови варианти и упражнения
и добро самочувствие.
... разбира се,с минимални усилия :)
Това като цяло.
За клека- на принципа - От общото към частното :)
Да де, ама сега, когато възрастта ти започва с 2, можеш да постигнеш “добро клинично здраве” ВЪПРЕКИ усилията си, а по-натам ще трябва малко да координираш нещата за същите резултати. :) Не го казвам, за да се правя на важен и знаещ, а защото аз самият си патя от пренебрегването на някои насоки в тренировките ми досега. :) Техника на изпълнение, гъвкавост (под формата на добре разтегнати мускули и сухожилия), подходящо подбрани упражнения и други такива “дреболии”.
20.03.16
20:29
Тоя клек е 101% под паралела. Гледайте таза, не самото бедро, че изглежда успоредно на пода. Буквално 1-2см е под паралела, ама поне според “Форумния правилник” се води добре ;)
Мнението беше редактирано от satisfaction на 20.03.16 20:31.
20.03.16
20:38
казано от Boby_ на 20.03.16, 20:24:
Да де, ама сега, когато възрастта ти започва с 2, можеш да постигнеш “добро клинично здраве” ВЪПРЕКИ усилията си, а по-натам ще трябва малко да координираш нещата за същите резултати. :)
С първото не съм съгласна, защото първо- смятам, че полагам порядъчни усилия да поддържам благосъстоянието си с умерени тренировки, хранене, суплементиране (било то и с ефект на плацебо ;) ) и почивка, профилактирам се основно и редовно, нямам нездравословни пороци и не поемам никакви рискове за здравето си.
Неща, които за съжаление , не виждам у НИКОГО на подобна възраст в своето по-близко или далечно обкръжение. Да, прави сте, когато казахте, че проблемът е в моето обкръжение.
Процентът на запуснатите и болнави млади жени и мъже е потресаващ. На вманиачените на тема тренировки и суплементи- също , защото това за мен също е риск и е извън нормата.
Така че забележката за възрастта е неприемлива.
За другото си прав, разбира се.
Но първите 100 г. ще е така.
После ще е лесно :) :D
Ще си позволя да коментирам само относно клякането от гледната точка на човек,който в началото клякаше с потресаващ бът-уинк и дълго време търсеше извинение за това.
Формата на клека е поправима. Когато човек поиска. :) В интерес на истината необходими са 4-5 дни целенасочени занимания и ококо 300-400 повторения клек тотал.
Дължината на костите,структурата на тялото имат влияние върху цялостната визия на клека,но бът уинкът е нещо,което се коригира без проблем.
При теб едната причина е липса на мобилност.
Другата ... не знам как точно да я нарека. Клекът и тягата ти страдат от идентичен проблем. Хем признаваш,че техниката ти е далеч от добра,хем не правиш нищо, за да я подобриш. Хем качваш клипове, отворена към съвети, хем приемаш съветите,но продължаваш да твърдиш,че ти така си вдигаш и така ти е ОК. Хем не се напъваш да си яка на максинални, хем не работиш технично,което е абсолютно безцелно според мен / дори да беше с културистична цел,то въпросният чийтинг пак е не на място/.
В този ред на мисли всеки, който ти даде съвет , само си губи времето.
Ако греша, поправи ме. Това са моите лични впечатления и моля да не бъдат приемани като заяждане.
Мнението беше редактирано от Juls на 20.03.16 21:21.
20.03.16
22:09
Благодаря ти за включването, Юле.
Първо, не виждам основателна причина да се заяждаш с мен, така че няма как да го приема като заяждане. :)
Второ, наистина не виждам защо смяташ клекът и тягата ми за потресающо грешни. Нито виждам особено чийтване от основната форма, нито някога съм се контузвала дори минимално, изобщо никога бих казала,
Определено се старая да ги изпълня така, че да ме натоварят качествено и безопасно и знам, че има точки за прецизиране, но те не са ми някакъв приоритет. Просто не са- не ми трябва да правя перфектният клек, а такъв, който ми върши работа.
Дори и без “признанието” на Сатисфекшън за 1 см под паралела, съм доволна от дълбочината, стабилността на тялото и коленете и тежестта на щангата. Тези неща са доста подобрени в сравнение с един експериментален период, в който наблягах на чийтърско изпълнение, висок клек, голямо навеждане напред и пр.
На настоящия етап повече прецизност не ми е жизнено нужна. Максимално разнообразвам тренировките си откъм упражнения и не съм зациклила в безкрайно повтаряне на грешен модел, а с времето ще поработя и върху това, което писа Боби.
Аз за себе си знам че доста неща съм подобрила в изпълнението си. Качвам клипове сравнително рядко, предимно на затрудняващи ме тежести и никой не е длъжен да ги сравнява със старите, за да види имам ли малка промяна или не. Защото има :)
Трето - Както и преди съм казвала, всеки съвет , даден на място, е добре дошъл и съм размислила върху него, много неща ВЕЧЕ съм приложила.
Ако се самоиронизирам понякога за недостатъците в техниката си, то далеч не е с цел да покажа, че съм “ок” с грешно или опасно изпълнение.
Искрено съм убедена, че качените клипове не показват такова опасно или принципно грешно изпълнение.
Далеч съм от учебен образец, дори не си го и помислям, но ми върши работа.
Надявам се съм се изразила разбираемо. :)
Разбира се, който смята, че мнението му е безсмислено, е свободен да си го запази за себе си. Живеем в свободна страна.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 20.03.16 22:10.
21.03.16
10:33
21.03
Сън: 23.30- 6.30
Четене и филми до късно, доста неработоспособна съм на по-малко от 8 часа.
Храна:
- 3в1
- юфка с масло, яйце и биволско сирене
- кафе ВЦ със сметана и захар
- ябълка
- пилешко и свинско печено с варен ориз и зеленчуци
- пушена сьомга, 2 фил. Вита
- моя си кекс със 3-4 лъж. заквасена сметана
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 21.03.16 20:36.
21.03.16
10:56
Оо, определено имаш прогрес спрямо по-стари клипове, които си пускала. Това не може да се отрече.
Но съм на мнение, че когато има мегдан да подобрим дадено движение така, че да е още по-полезно за нас, то значи това е добра дългосрочна инвестиция. :) Въпреки че нямам опита на Боби, съм съгласна с него. Дълго време не обръщах внимание на мобилността си, но се радвам, че сравнително рано промених тази своя грешка.
Редовната работа по подобряването на мобилността не отнема много време и като си изградиш план на действие и ти стане навик, е доста приятно. Пък и усещаш осезаемо ползите.
Формата от последните ти снимки ми харесва много - ръцете и гръдните ти мускули са супер. :)
21.03.16
11:22
Благодаря, Рони.
Останала съм с впечатление, че подобряването на мобилността е много трудоемък процес, но щом казваш, че е лесно, може би наистина е така.
Знам, че има “мегдан” за подобрение и мисля малко по малко да се усъвършенствам.
п.п. Формата ми не е мърдла от 5-6 години. :D
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 21.03.16 11:23.
21.03.16
12:26
Я се снимай как клякаш максимално до долу без тежест - отпред , отстрани, отзад, с ръце напред и ръцете горе. Повече ми прилича на липса на силен пояс и стабилизация, както и на навик.
казано от Von Suthaus на 21.03.16, 12:26:
Я се снимай как клякаш максимално до долу без тежест - отпред , отстрани, отзад, с ръце напред и ръцете горе. Повече ми прилича на липса на силен пояс и стабилизация, както и на навик.
Грешно заучаване-да, но едва ли е липса на сила в пояса.
21.03.16
16:24
Нищо толкова фрапиращо няма в клековете на змиътъ . Коментарите започнаха малко да ми приличат на заълбочен анализ на Пешо Василев върху мач между Кабо Верде срещу Антигуа и Барбаду.
Кобре, загледах се в снимките от предната страница с цвеКето. Блоковете в бекграунда са ми познати. Ще излезем комшии с теб май , ако гледката е към ул. “Кирил и Методий” :D
21.03.16
17:34
A така, колега, трябва да се подкрепяме :)
Малко се разводни темата и хубавия ми задник остана на предишната страница,
(NB! снимки и клипове на предишната страница!) :)
но съфорумниците искат да помогнат, няма лошо, щом имат време и си нямат по-важна работа. Ще се снимам някой път да ме анализират в името на нАуката.
Хм, в кой град да сме комшии - аз съм в Ловеч, в “Спартак” 2 на центъра.
(Карбо, нагласяй телепортатора, че дограмата хлопа ;) )
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 21.03.16 17:43.
казано от ME4O_TURIST на 21.03.16, 16:24:
Нищо толкова фрапиращо няма в клековете на змиътъ . Коментарите започнаха малко да ми приличат на заълбочен анализ на Пешо Василев върху мач между Кабо Верде срещу Антигуа и Барбаду.
Ти познанията си за механиката на тягата ги показа, дай сега и с теория на клека да блеснеш. :D
П. П. Никой не е казал, че има нещо фрапиращо. Има дребни грешки. Кобрата пуска клип, виждат се тези дребни грешки, коментират се. Ако не иска коментари, не пуска клип - ясно, просто и чисто.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.03.16 18:23.
21.03.16
18:35
Изчерпихме темата, моля ви, приятели.
Да, затова пускам клип, да , виждат се грешки, всички добре обясниха къде са.
Как па точно за клека се хванахте, най-тъпото упражнение. :)
На мен гърдите и гърбът са ми доста по-приоритетни.
Сори за спама. Клекът може да е омразно,но в никакъе случай тъпо упражнение. :) Сефте чувам такъв коментар!
21.03.16
19:11
казано от Von Suthaus на 21.03.16, 12:26:
)))))и по шортички........не можах да се сдържа и малко късно, но сега се връщам)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 21.03.16 19:12.
21.03.16
19:36
Днес потресающа треска на гърдите и бедрата. Въпреки това раздвижих неангажиращо, защото утре имаме банкет и ще почивам, ям и пия на корем :)
Отново ме измъчиха на работа- последните 3 месеца нищо общо с предишната идилия. 3 часа диктувах 2 АУАН-а, а другото време се прескачаха началниците да ме занимават. Ъгейн- изядоха ми обедната почивка.
21.03 рамене, ръце, корем
1. набиране подхват 3х5
2. раменна преса 3х10х(2х10кг)
3, кофички на стол 3х10
4. бицепсово сгъване едновременно 3х8х(2х10кг)
5. раменна преса успореден хват 3х10х(2х10кг)
6. лег с раменен хват с дъмбели 3х10х(2х10кг)
7. V преси 3х10
8. крънчове с тежест 3х10х10кг
9. крънчове коляно-лакът 3х15 общо
Движение 2 км.
Късоглед човек се снима без очила :D :D :D
21.03.16
19:41
Гледам те ( снимката)...и ми се асоциира образа ти с жената на Рагнар Лордброк)) ( от сериала Викинги)...(това е комплимент, за които не са гледали сериала))))
21.03.16
20:02
казано от Carbohydrate на 21.03.16, 19:41:
Гледам те ( снимката)...и ми се асоциира образа ти с жената на Рагнар Лордброк)) ( от сериала Викинги)...
Нали говориш за Лагерта, а не за онази кобила Аслог :D :D
Катрин Уиник е много красива, но никак не си приличаме, изобщо. (wasntme)
(Чакам да излезе целия сезон, да о изгледам наведнъж.)
21.03.16
20:15
казано от Queen Cobra на 21.03.16, 20:02:
казано от Carbohydrate на 21.03.16, 19:41:
Гледам те ( снимката)...и ми се асоциира образа ти с жената на Рагнар Лордброк)) ( от сериала Викинги)...
Нали говориш за Лагерта, а не за онази кобила Аслог :D :D
Катрин Уиник е много красива, но никак не си приличаме, изобщо. (wasntme)
(Чакам да излезе целия сезон, да о изгледам наведнъж.)
точно)))...Лагерта...
22.03.16
13:28
22.03
Сън: 21.45 - неизвестно, 7.00
Сутринта в тъмното нещо като аларма на кола се включи навън - тихо, но упорито ;) Не знам кога и колко съм спала, не беше спокойно.
Храна:
- 3в1
- 2 бр. мини домашна бутер баничка крема сирене Дунавия
- кафе ВЦ със сметана и стевия
- 2 ябълки
- свинско и патешко с ориз и зеленчуци варени
- чаша био сок арония и ябълка 150 мл.
- 1 мини бутерка с крема сирене Дунавия
- зелена салата с пресен лук, 1 сварено яйце; сирене, кашкавал- мезенца; печено агнешко, малко парче баница ок 100 гр. (d) ракия ок 50-60 мл., (beer) Хайнекен 300 мл
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 23.03.16 08:57.
23.03.16
09:25
22.03
Без тренировка.
Движение 3-4 км.
Чистене
Партито беше голяма скука. Добре, че имах страхотен колега до мен, иначе щеше да е пълна трагедия.
Държаха ни на работа пълен работен ден- поне тези, които сме под прекия надзор на ръководството- другите се саморазпускат когато искат. Една от рядко идиотските идеи на шефа. Кара хората да стоят, без реално да има нкаква полза от това. Предишният ни разпускаше по обед.
Малко фотки. Тъмно е, но мисля, че се познавам . :)
23.03.16
13:51
23.03
Сън: 23.30-6.30
Много неспокойно, но все пак спах.
Храна:
-3в1
- 2 домашни мини бутерки със сирене Дунавия
- ябълка
- капучино с 4 гр. захар
- варено патешко с варени зеленчуци
- ябълка
- зеленчуково-бобена супа с патешки бульон + 200 гр. котидж
- 3 фил. Вита с ок. 100 гр. кашкавал
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 23.03.16 21:00.
23.03.16
20:33
23.03
Без тренировка.
Движение 4-5 км.
Трябваше да е тренировъчен ден, но се занимавах с други неща. Ще видим скоро дали ще има резултат. + Бях доста гладна вече и стана късно,
24.03.16
19:17
24.03
Сън: 23.00-7.00
Голяма съм идиотка, спеше ми се още в 9, ама на!, да гледам сериали...
Храна:
- 3в1
- 2 домашни мини бутерки с крема сирене Дунавия
- кафе ВЦ със сметана и стевия
- юфка с яйца, масло и крема сирене Дунавия
-ябълка
- патешко месо с варени зеленчуци със зехтин
Просто ми се ЕБА майката на работа. Не станах от компа от 9 часа сутринта -ядох на пресекулки докато съм свободна и само до WC излизах. Идиотия, боже!
Освен обичайните заповеди, писма и регистриране на проверки, написах ЧЕТИРИ АУАН-а (мда, напоследък си ги пиша аз, че колегите едва ползват компютър !!! ) с няма да казвам колко страници с описи на ушни марки и идентификатори,някъде към 4 -5 часа се занимавах, събраха ми се очите в една точка направо, а инспекторът само ме развеселяваше отсреща.
Днес колегата с АУАН-ите ми вика “КОЛОРАДСКИ БРЪМБАР”. Постоянно съм ядяла нещо. (giggle)
Иначе идиотията и простотията и злобата на колегите е БЕЗКРАЙНА.
Любимият ми колега (бащинска възраст, жене,н с деца, по-големи от мен!) ми кавалерстваше на банкета, говорихме си , танцувахме 3 блуса и ме изпрати да не си ходя сама пеша посред нощ.
Но останалите дребнави злобни душички ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ създават интрига и разнасят слухове как сме се сваляли, обарвали и най-вероятно наебали след тържеството.
До мен бяха стигнали новини, че още от миналата година този колега “Оправял малкото” - тоест мен.
Следят ме с кого излиам на кафе, с кого си говоря, на кого се усмихвам.
Ай сиктир, не плащам данък”Обществено мнение”, общувам си с всякакви хора, няма да се крия и да се преструвам заради някакви злобни недоклатени *******
24.03.16
19:23
Бях на косъм да се разплуя пак пред компа след работа, че ми пушеше главата просто, но реших, че по-добре ще се погрижа за себе си, ако се раздвижа. Доста схваната съм , боли ме врата на моменти- стоя изгърбена по цял ден и никак не ми се напъваше.
24.03 комплексна
ТРИСЕТ
1. набиране подхват 4х5
2. лицеви опори 4х10
3. сумо клек с пудовка 4х10х25кг
ТРИСЕТ
4. гребане с дъмбел 3х10х18кг всяка ръка
5. флайс от лег 3х10х(2х10кг)
6. р0мска тяга с пудовка 3х10х25кг
ТРИСЕТ
7. напади на място 3х8х(2х10кг) всеки крак
8. глутеус мост с крака на 50 см. 3х12
9, крънчове 3х15
Движение- ок. 1 км.(envy)
28.03.16
17:45
И така....
Надявам се поне малко да съм липсвала. Бях си у нас без комп, нямам и модерен телефон-почивах си с една дума.
Ще си впиша ежедневието, да си следя за себе си.
25.03
Сън: 23.00-ок. 6.00
Храна:
- 3 фил. Вита с кашкавал и сирена
- 1/2 поничка с крем
- юфка с яйца, сирене и малко патешко ок 100 гр. сварено
- 3в1
-печено пиле 100-150 гр. , 1 фпх
Без тренировка.
Движение 5- 6км.
Голямото чистене у мамини. ;)
28.03.16
18:03
26.03
Сън: 23.45—ок. 7.00 + 1 час следобед
Храна:
- 3в1
- 2 фпх с 100 гр. руска салата и кашкавал
- 1 фафла “Хипер”
- салата зелена с репички, пилешки гърди печени, 1 фпх
- 2 курабийки, 30 гр. орехи
- 1/2 грейпфрут, 1 ябълка
- 1 фил. с млечен пастет (извара, сирене, подправки), 3 мини дом. кюфтенца
26.03 бутащи
1. клек (20,40кг) 3х10х50кг 10х40кг
2. лег(20,40кг) 8-7-7х50кг 8х40кг
3. лег преса 3х10х100кг
4. флайс на пек-дек 3х12х20кг
5. разгъване за предни бедра с 1 крак 3х8х10кг всеки крак
6. раменна преса с дъмбели 3х12х(2х10кг)
7. разтваряне за бедра аддуктор 3х15х50кг
Движение: 1-2 км.
27.03
Сън: 22.30- 8.00
Храна:
- 3в1
- 2 фпх с млечен пастет, 3 малко дом кюфтенца
- салата зелена с лук, репички и олио, 1/2 пастърва, 1 фпх
- био кефир 300 мл
- заешко със спанак ок. 100 гр. месо сварено, 1 фпх
- 2 курабийки , орехи 20-30гр.
27.03 дърпащи (предимно)
1. гребане с крив лост (20кг) 4х12х40кг
2. скрипец зад врат 3х10х40кг
3. суинг (10 лява, 10 дясна, 10 две ръце) 3х30х14кг
4. гребане с 1 ръка на хоризонт. скрипец 3х12х20кг
5. хеликоптер крив лост 3х12х20кг
6. добро утро 3х12х20кг
7. разгъване за трицепс на скрипец с въже 3х12х25кф
8. бицепсово сгъване на скрипец 3х8х25кг
9. коремни преси от малък обратен наклон 3х15
10. разтваряне встрани с 1 ръка 3х10х6кг всяка ръка
Движение: 2-3 км
Пране (muscle)
За тази седмица 4 силови тренировки.
Тази седмица сравнително леки тежести, но приятно балансирано натоварване и гарантирани мускулни трески. Особено задните бедра.
В цикъл съм и не ми се зори излишно.
Смяната на времето не ми е проблем- и без това от месец се събуждам цял час по-рано. На есен -обратното- доспива ми се и така- аклиматизирам се.
28.03.16
19:00
28.03
Сън: след 23.00- 6.30
Тревоги и нерви, чак ми се вдигна пулса, днес разбрах, без нужда :)
Храна:
- 3в1
- купешка баница
- салата зелена с репички, домат, олио, пилешко печено 100 гр.
- малък банан
- био кефир 300 мл
- 3в1
- патешко месо с юфка, яйца и крема сирене :)
Без тренировка.
Движение ок 3 км.
Много часове с влак и автобус тия дни. Окапах направо, одрусах се, вмирисах се. Много неприятно е да пътуваш.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 29.03.16 17:42.
казано от Queen Cobra на 28.03.16, 19:00:
28.03
Сън: след 23.00- 6.30Много часове с влак и автобус тия дни. Окапах направо, одрусах се, вмирисах се. Много неприятно е да пътуваш.
Два пъти месечно. Всеки месец. :D