Тоест ,кофите с тежест е добре да се правят до правия ъгъл на лактите или малко под него?
26.05.16
12:49
Визирах основно сухожилията в областта на лактите. Така и не можах да разбера обосновката ти. Защо е опасно пълното движение за един здрав и прав спортуващ? И какви ползи ни носи късото изпълнение?
26.05.16
13:10
Той ти даде жокер, ама като само четеш .... . Едни ротаторни маншони има например намесени там и т.н. .... .
Ползите са си ползи - разбираш ги на лежанката и раменната преса после.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 26.05.16 13:12.
26.05.16
13:16
Ако някой е разпаднат на съставните си части от контузии и късо изпълнение няма да го спаси
26.05.16
13:25
казано от ME4O_TURIST на 26.05.16, 12:49:
Визирах основно сухожилията в областта на лактите. Така и не можах да разбера обосновката ти. Защо е опасно пълното движение за един здрав и прав спортуващ? И какви ползи ни носи късото изпълнение?
Сухожилията на лактите са в сравнително безопасна позиция, това за здравия спортуващ важи за тях независимо от амплитудата.
Опасно е за ротаторния маншон и по-точно за субскапулариса(на първо място), супраспинатуса и терес минор(на второ) и инфраспинатуса(на трето). Списъка може да го продължим и с бицепса, гленохумералната и акромиоклавикуларната стави, както и със стернокостралната глава на гръдния мускул.
Каквито ползи ти носи максимално дълбокото изпълнение, такива ти носи и изпълнението с рамо съвсем малко под лакътя. Дори теоретично може да са и по-големи. Ако разбира се искаш да си здрав и прав спортуващ дълго време. В противния случай може да си мислиш неопределен период от време, че си такъв и изведнъж да станеш полуспортуващ с невъзможност за изпълнение на елементарни движения в ежедневието.
26.05.16
13:52
За нещо такова ли говориш?
26.05.16
14:16
Малко по-ниско рамото, този прави съвсем половинчати.
На стандартна успоредка - до 60 см. ширина, моето долно положение е постоянна величина, в смисъл, при стегнати рамене навън (настрани) и надолу, без пропадане на тялото между тях, и движение на лактите назад. Това е и положението през което минавам за кофи с мах - предни, задни, комбинирани. Кофите с мах не могат да се спускат частично - губи се маха. Искам да кажа, че при мен има много точна долна граница - като праг, в който не използвам мускулно усилие, нямам напрежение и не усещам дори физическа възможност да слеза под него, но при стегнати рамене навън и надолу, и изнасяне лактите назад, а не в страни. Коренно различно ми идват кофите на една тръба пред тяло и на “ъгъл” - лактите се отдалечават в страни, контрола върху раменния пояс не ми е толкова изразен и нямам долна граница. Предполагам че от тук идват и разногласията - същото се случва и с широката успоредка в залата, с акцент за по-добро натоварване на гръдните мускули, което изисква изнасяне на лактите в страни. Раменете стават веднага, поне при мен, уязвими, дори и без тежест - мога да си пропадна “до счупване”, ако не се спра с мускулно усилие. Предполагам че който е подробно запознат с устройството на раменната става може да цитира по-точно кои от стабилизиращите рамото мускули се изключват при изнасянето на лактите в страни и какво се случва в самата става, но това не променя нещата, че май имаме в предвид 2 различни движения на ротаторния маншон, при едното от които рамото и гърдите са доста по-уязвими, а не толкова правилното или не изпълнение.
Мнението беше редактирано от Dymag на 26.05.16 17:27.
26.05.16
16:34
Има неща, които не можеш да изолираш при кофичките, независимо от позицията на лактите и раменете и това са динамичната работа на гръдните мускули, предната част на делтовидните и трицепсите, както и напрежението върху ротаторите. Може да се променят в някакви граници, както например без тежест ротаторите да не понасят агресивен стрес, но да се изключи напълно или поне в много голяма степен това или онова - не може.
... по този повод се сещам че тази година още не съм изкарвал халките - събират прах в мазето. Те са голямо забавление, а стандартната училищна хоризонтална стълба позволява какви ли не връзвания, височини, ширини на халките и опори на крака и ръце при упражненията.
Преди малко направих една служебна - намерих “дупка” в преваляванията в София. Ще я опиша, че като гледам времето довечера пак може да си спестя по-сериозната тренировка.
1.
Силово с широк, 6 кофи на една тръба горе, 6 набирания зад врат и пускане - това ми се наложи почти като стандарт за пестене на време.
8 индийски на успоредката
8 хоризонтални дърпания под успоредката с опрени стъпала на краката й - те са отвесни, опора няма а само триене, съответно хвата е малко по в средата на тялото и има натиск посредством него към опрените стъпала за да не паднат - интересни са, тази година си ги измислих, защото тук нямам хоризонтална стълба.
10 български клек на крак
Силово с широк, 6 кофи на една тръба горе, 6 набирания пред гърди със същия хват
8 лицеви на успоредката с разместен хват - едната ръка е пред главата, другата около корема - то само предната бута реално, 4 на 4 със смяна на ръцете
8 хоризонтални дърпания под успоредката с опрени стъпала на краката й
15 повдигания на краката от опора на успоредката - разкрач, следван от повдигане на всеки крак над срещуположното му рамо на успоредката и пак, т.е. 5 пъти тази комбинация.
15 същото, но огледално спускания на краката под раменете на успоредката, от вис под нея надолу с главата.
2 повдигания от L до HS
2.
Силово с раменен, 6 кофи на една тръба горе, 6 набирания с раменен и пускане.
8 лицеви на на една тръба на успоредката, 4 на 4 със смяна на ръцете
8 хоризонтални дърпания под успоредката с опрени стъпала на краката й, обаче с хват само на една тръба - стана :) 4 на 4 със смяна на ръцете
10 широк сумо клек под наклона на стъпалата - имам си тук едно местенце. Всички следващи бяха с наклон.
Силово с тесен, 6 кофи на една тръба горе, 6 набирания пред гърди със същия хват
8 нормални лицеви на успоредката
8 хоризонтални дърпания под успоредката с опрени стъпала на краката й
10 широк сумо клек
10 в посока въртене на L-sit от опора на успоредката.
10 същото, но огледално под раменете на успоредката, от вис под нея надолу с главата.
10 широк сумо клек
2 повдигания от L до HS
Набрах си и 2 шепи джанки, които вече ги няма - много ги обичам зелени.
Днес бях с халките. Два часа висяхме на спортната площадка - неописуеми са нещата. Вероятно попрекалихме, но това си беше тренировка за кеф, а не за нещо друго, поне за мен де. Сигурно Цветан Павлов, с който бях, друго ще напише. И краката ги правихме на някакви големи бройки, например клекове на 40 повторения в серия, а утре съм с колелото на работа ... ще пиша как е :)
27.05.16
22:40
Здрасти Венци,знаем се с теб от край време,не го приемай ,че ти давам акъл или нещо подобно,ама много ги пренебрегваш краката.
Дори и без тежести има страшно добри у-я ,които ще ти направят тренировката наистина пълноценна, натоварваща и ефективна.
И какви са тия 40 повт в серия ...5 по 100 е далеч по-добре...Поздрави
За сега ги карам както и ръцете, нищо че са 4 пъти по-силни и по-големи. Всъщност в днешната краката бяха по 15 български клека на крак в серия, по 20 отпад с ритник напред и по 40 сумо клек. В сравнение с предишните ми 5-10 повторения наистина е необичайно и това визирах. Но да, принципа който съм възприел за трениране със собствено тегло си е този - каквото за ръцете, това и за краката. В предвид първото ми изречение наистина е почти пренебрежително отношение и си прав. Между другото подобно натоварване ми е по-тежко, от колкото 40 километра с колелото на работа. 15-ката български клек ми беше дори трудна за последните повторения. Ще се поправя, малко по малко - аз не бързам за никъде, но и не пропускам да си направя “стъпката”. Да беше ми видал краката някоя друга година назад - никакви упражнения, освен някой друг пистолет, колело и тичане 1 път седмично.
По принцип доста положения ми натоварват краката - например L, повдигания над и спускания под успоредката, махове и т.н. Освен това се придвижвам, карам колело, използвам ги в ежедневието, докато ръцете ми само висят и се се клатят. Така разсъждавах преди - няма да ходя по състезания, компенсирам обездвиженото си ежедневие. Освен това последното ми бойно изкуство беше таекуондото - само крака бях и незаслужено леко ги попренебрегнах, в предвид по-доброто им състояние. Човек се сеща да отслабва, когато стане дебел. В момента най-тежкото за крака което правя е дълбоките жабешки отскоци напред с приземяване пак в дълбок клек. Правя ги от ... 5 пъти май :) Променят се нещата, но държа спорта ми да остане на открито, в предвид ежедневието ми.
Мнението беше редактирано от Dymag на 27.05.16 23:38.
27.05.16
23:49
Е какво като е на открито, краката еволюционно са се развили така, че можеш да ги смачкваш ежедневно с тренировки и те пак да се възстановят за по-малко от 24 часа, а натоварването, което могат да понесат е в пъти по-голямо от това, което би смазало горната част.
Хм ... без майтап, визията ми е перфектна в момента, а е само началото на по-сериозния сезон. От сега нататък ще пробвам да вкарвам крака не в края на кръга, а след всяко бутане или дърпане. Ще пробвам да видя какво ще стане за някой друг месец - колената и глезените са ми здрави. “Арсенала” ми остава български клек, румънска тяга на един крак, отпад с ритник напред, страничен напад, широк сумо клек, нормален клек, пистолет и жабешки отскок, като самостоятелни упражнения. Бърпитата няма да ги разреждам. Следва да се има в предвид, че тренирам всеки ден всичко и общата тежест която минава на база собственото ми тегло, примерно за седмица, е доста по-голяма от 2 или дори 3 тренировки за крака седмично с тежести, дори и до сега. А и с колелото като ходя на работа са си 40 километра на ден - към 2 часа колоездене ... може и да не го издържа това + колоезденето, но ще пробвам.
Да, с редакция на мнение, забравих да кажа - сина с гипсиран крак вдига силово :) С патериците до лоста и силово - железен е, много съм горд!
Мнението беше редактирано от Dymag на 28.05.16 01:12.
28.05.16
11:02
Би трябвало да ги сложиш в началото ,като първо упражнение. Може да ти е малко трудно ,но ще свикнеш.
И като се адаптираш колоезденето няма да те смачква ,а изобщо няма да го усещаш.
Замисли се само ,краката са създадени за огромни натоварвания,а как ги използваме ние...никак.
Седим по столове, дивани ,возим се в асансьори и коли,цял ден на работа толкова се измаряме да стоим седнали ,че после палим колите и се прибираме в къщи, където отново сме по масите и пред телевизорите.Даже си представям човека на бъдещето като татко Барба...не си малък, надявам се помниш филмчето ..поздрави.
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 28.05.16 11:03.
Бе то колелото не ме смачква, а силния насрещен вятър ме смачква. Той направо ме спира и като има такъв, като се засечем 2-ма колоездачи караме плътно един зад друг, като чат пат се разменяме, без да се познаваме. Маршрута ми е около 3300 завъртания на педала на един крак в посока - са ги броих. С връщането стават 6600 на крак. Ако ги приравня на крачки с двата крака, т.е. 13200 и сложа на всяка по 80 см. излиза че си се разхождам по 10,5 км на ден, след което тренирам крака пак всеки ден а понякога и по 2 пъти, но не било достатъчно щото е на 10-ки ... за какво бе Дони, за световно ли не е достатъчно ;) Честно да ви кажа искате май да не остане спорт за младите, ама карай. Ех, тези бойни изкуствоведи - все им е малко, все им е леко :)
Но ще го направя де - ще разреждам всяка серия горе, с крака долу, обаче не на 3х2860, а на същата бройка. Ще си завършвам с нещо без крака, че те и сега са ми камък и растат, дори чукнах 90 кила, а някой трябва и да ги премята на лостовете тия кила.
А, да, като гледам, нямам 24 часа за възстановяване в предвид колоезденето сутрин и вечер, и регулярните тренировки, но както казах - ще пробвам.
Мнението беше редактирано от Dymag на 28.05.16 13:45.
Пробвах и затова ще я опиша. Първо от вчера с халките очаквах повече “поражения”, но освен мускулна в предмишницата, трицепса и в самата длан, друго нямаше в горната половина на тялото. Имам обаче мускулна и на предните бедра - доста опори имахме с краката при разните упражнения с халките, на няколко височини и те си участват активно - не е от упражненията за крака. Вятър на връщане с колелото нямаше :)
Тренировката - гледах да е лека и по-кратка:
1.
8 бърпи с един крак със силово, редувам краката ... по 4 бърпита дойдоха на крак
4, 3, 1 повдигания от L до HS
8 български клек на крак
10 разкрачвания над успоредката от опора на нея
10 огледални спускания от вис под нея надолу с главата
10 странични напада на посока редуване на страните
2.
8 бърпи с един крак със коремно, редувам краката
5, 3, повдигания до свещ от вис на успоредката с опрени рамене
8 румънска тяга на крак - крак назад, ръце напред, а в начално с вдигнато коляно. Вече само така ги правя.
5 на крак изнасяне над срещуположно рамо на успоредката от опора на нея
5 на крак огледални от вис под нея
20 широки сумо клекове
3.
пистолет на крак - 2 тюлена на 6-ца ширина
пистолет на крак - 2 тюлена на 5-ца ширина
пистолет на крак - 2 тюлена на 4-ка ширина
пистолет на крак - 2 тюлена на 3-ка ширина
8 от L до planche
8 отпад с ритник напред, на крак
5 на страна въртене на L-sit от опора на успоредката
5 на страна огледално от вис под нея
20 нормални клека
4.
3 пистолета на крак
5 набрания на 5-ца ширина, повдигане на краката с J набиране
2 пистолета на крак
5 J набирания на 3-ка ширина
8 от моите - предна кофа -> колене до гърдите -> flying ass -> planche и пак
нищо за крака - умишлено
От спусната опора - долно положение за кофа, повдигане на краката с разкрачване, следвано от изнасяне над срещуположно рамо на успоредката на всеки крак, без вдигане на кофата. 3 такива комбинации
Огледално под нея от задържане на набиране “обратна кофа” в набрано положение, на същия брой.
Дълбоки жабешки отскоци напред - не ги броя колко са
5.Завършваща без крака
От везна под успоредката, силово и обръщане до HS. Не ми се получи красиво силовото - изпищяха лактите.
По 3 невъзможни на страна
Силово на дебелата тръба на хоризонталната стълба - на длан е, няма хват
Повдигане от L до HS
По 2 възможни на страна
Чувствам се като кросфитър - горе, долу, кръвта навсякъде а аз с къси панталони и гол, комарите около мен полудяха ... добре че пих една бира преди това че иначе щяха да ме изядат съвсем. Много лека ми се видя, много разредени нещата с крака, въпреки че почивки нямаше - не чувствах нужда от такива с това “горе, долу”.
Мнението беше редактирано от Dymag на 28.05.16 22:37.
Днес разсъждавах за насрещния вятър при колоезденето, в предвид броенето на завъртанията ... честно, полудях, към 50 минути броя завъртане на педал (dull)
Та, изкарах ги горе-долу като 10 километра ходене за един час - закръглявам за по лесно, което ще рече и 10 км. в час. При постоянен вятър срещу мен, не мога да се движа със същите предавки и съответно въртя педалите за единица разстояние три пъти повече. Въпреки че си давам доста зор, времето ми също се удължава и се прибирам не за час, а за час и половина. Смятаме - х3 завъртания на педали = 30 километра ходене пеша (срешу 10 без вятър) и дори и при час и половина време за прибиране = 20 километра в час скорост (срещу 10 без вятър). То това си е тичане направо.
Та вятъра смазва
Насрещен вятър на колело е много яко, тук колкото и да си блъскал с тежестите няма да ти стигне :). Любимата на мен комбинация е насрещен вятър, плюс дъжд и изкачване по наклон :)
ПС. Предполагам ще е много по яко при гръмотевична буря и някоя светкавица да те тресне, обаче тези екстремните работи не са за мен :) на мен ми стига само дъжд-а и вятъра
Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.05.16 23:44.
Няма да забравя, спортувам си на един баир над Стрелча - в почивната база на МВР-то, в по-ново време, всичко орязали и окосили от едновремешната градина, на равното само едни железа накуп и аз върху тях. А над мен едни черни облаци и се движат супер бързо - направо нереално. Обаче, нали почивната база в която съм е на има-няма 100 метра, си викам “Бе, дай да поспортувам, пък ако завали ще се скрия.” А те катерушките детски, с люлки - дигах ги за трицепс баш като дъмпел над главата и стърчат 3 пилона по средата като за знамена. Насред поле. По едно време ми настръхват космите сами, ужите заглъхват и нещо самия въздух пращи. Гледам нагоре - то ужким тъмно, но облаците светят като че някой мести фенерче през перде много бързо, вечер беше, след стъмване. Викам си, леле мале, на това поле, с тия железа, ако ще пада гръмотевица - тук по мен ще е, ама сигурно са високо облаците. Гледам към планината - то върховете на борчетата ги няма - в облаците са. Има няма два етажа над главата ми височина. И вярно, космите по ръцете ми като на стресиран котарак. Неописуемо. Та тогава беше един от малкото пъти в които не си довърших тренировката - уплаших се и избягах :) Гледах после през прозореца - имаше уникални светкавици, обаче не към земята а в самите облаци - хоризонтални. Много красиво, но и много страшно.
А иначе с колелото град ме е бил - гърбът претръпнал от подгизване и премръзване, и не усеща, на главата шапка, коса и тя така, обаче като ме удари по кокалчетата на ръцете и изпускам кормилото ... Да - имам коса! Принципно при мъжете-спортисти количеството на мускулите е обратно пропорционално на количеството на косата, обаче аз не съм така :)
Мнението беше редактирано от Dymag на 29.05.16 01:54.
29.05.16
08:40
Да, аз също съм колоездач и знам какво е ,да те пере насрещен вятър,дъжд и сняг/карам и зимата/.
Скоро беше, след като изкатерих около 20км баири и започнах спускане, реших да проведа разговор по телефона.
Хубаво, ама ме изненада някаква неравност и инстинктивно стиснах предната спирачка ,тъй като с дясната ръка държах тел.
Направих чудесно предно салто и се изплющях по гръб,като запратих колелото далеч пред мен .Две женици ме гледаха недоумяващо-намирах се в някакво село.Станах ,събрах си пръснатите боклуци, установих че нищо ми няма, освен леки охлузвания и продължих.
Като излязох на главния път, имаше силен насрещен вятър и тъй като ми бяха свършили батериите от баирите ,които качвам на голяма предавка, за да се натоваря повече,видях голям зор докато стигна града.Там вече отпуснат и доволен се засилвам и минавам покрай пиацата на такситата и един бакшиш ми отвори врата,точно пред мен.Ударих се доста силно ,но избегнах фронталния сблъсък понеже съм котка.Изпаднах в истерия.Противно на очакванията ми бакшиша се извини.Прибрах се подсмърчащ сплескан ,подобно на кадрите от Господин за един ден ,когато се прибираха от войните...Поздрави
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 29.05.16 08:48.
Аз така с телефона карам по Цариградско - в насрещното, но покрай тротоара, точно преди работата ми. Там има един ъгъл на сграда, непосредствено преди изхода от магазина Джъмбо в Дружба, който не позволява никаква видимост, но от там сутрин не излизат никакви автомобили. Обаче тоя ден, точно на ъгъла кола в движение - ще завива надясно, т.е. където съм аз и гледа наляво, защото само от там идват коли. Това става бързо и в последния момент, и единственото което можах да направя е да се отблъсна от колелото за да се извъртя и падна по гръб върху предния капак на автомобила - аз се движих по-бързо от него, той таман спираше човека. Сотаджия, след нощна, тръгва си вероятно - късмет. Изкривих му капака и му счупих чистачката на човека с лакът - ужас. Обаче той нали гледал на другата страна, супер уплашен че е сбъркал, като започна да вайка притеснен за мен - а то аз бях за бой и между другото продължавах да си говоря по телефона - да приключа разговора. Доста време ме наболяваше цялата половина на тялото, включително и ребрата. А венеца и досега ми тропа на 3-та - беше се поизкривил. Ако бях набил предна, щях да се завра под колата.
Краката след вчера - колело + тренировки като за четирикрак бозайник, добре. Леко в седалището усещане от дълбоките отскоци, но него щеше да си го има и без другите упражнения. Днес пак ще съм така, но без колело.
Мнението беше редактирано от Dymag на 29.05.16 16:39.
турист :) стресирал си човека. довечера ще преяде със свинско, ще качи холестерол, ще му се запушат кръвоносните съдове и до две седмици е пътник.
казано от Алкин . на 29.05.16, 19:09:
турист :) стресирал си човека. довечера ще преяде със свинско, ще качи холестерол, ще му се запушат кръвоносните съдове и до две седмици е пътник.
:D Не, не - не му го пожелах и тогава, не му го желая и сега. Всъщност желая всичко най-добро на всички, дори и на “лошите”. То, мисля че няма лоши хора. Мисля че има лоши обстоятелства, които нараняват хората и много трудно след това можеш да ги убедиш да “приберат ножа”, изваден “за всеки случай”. Ножа си е за конкретните обстоятелства - не за всички.
Днес тренировката не стана точно каквато я мислех - имах “спортно гости”. Показвах, обяснявах, но горе-долу пак си обиколих цялото тяло, по равно, имах си силови, тюлени, повдигания от L до HS, от вис до свещ, L до planche, поодбния вариант през предна, повдигания на краката от опора на успоредката и огледални спускания под нея, превъртанията на шведската “невъзможно и възможно” и всички упражнения за крака ... и две бири - няма как, традиция :)
Сега почвам да си готвя конското
Е момчета, много увлекателно ги разказвате тези истории. Особено тази на откритото със светкавиците :)
Между другото, падането на Дони е било по-забавно ... то не се пада, а светът се преобръща - вестибуларния апарат няма време да се ориентира и само очите възприемат, особено ако си на скорост.
Днешната беше
1.
6 силови - всички ширини и хватове на лост, по 1
6 български клек на крак
6 повдигания от L до HS
6 румънска на един крак, на крак
10 набирания - без майтап, по 2 на всеки хват на лост
10 отпад с ритник, на крак
10 кофи на една тръба зад тяло
10 на страна страничен напад
10 лицеви на едното рамо на успоредката - по 5 на ръка
10 хоризонтални дърпания пак на едното рамо рамо с опора на единия крак - тези, без опората, само триене
20 широки сумо клека
15 повдигания на краката от опора на успоредката, т.е. 5 пъти комбинацията разркач, ляв над срещуположно рамо на успоредката, десен над другото
Същото огледално от “обратна кофа”
30 нормални клека
1 невъзможно на страна
1 възможно
2.
8 тюлена, т.е. по 2 бр. на 6, 5, 4 и 3 напречни пръчки ширина
8 български клек, на крак
4 от L до planche, следвани от 4 от моите - подобнитете през предна кофа с мах
8 румънска
10 набирания с успоредни хватове, т.е. по 2 на 6, 5, 4, 3 и 2 напречни ширина на хоризонталната стълба
10 отпад с ритник
10 кофи на една тръба пред тяло
10 на страна, страничен напад
10 лицеви на едното рамо на успоредката - по 5 на ръка
10 хоризонтални дърпания пак на едното рамо рамо с опора на единия крак - тези, без опората, само триене
20 широки сумо клека
10 “пружина” - има го май в третото ми клипче
10 задни кофи с мах, но като изнеса краката напред, преди спускането ги разкрачвам
20 нормални клека
По 1 невъзможно на страна
По 1 възможно
Със сигурно съм пропуснал нещо да опиша. Тръгнах си че много време мина - свеж, все едно не съм тренирал. Това разреждане с крака много време отнема, нищо че не почивам. Всъщност е много интересно и ще остана за сега така да видя какво ще стане. Лесно мога да сметна обема за горе и да изтегля една по-обемна серия накрая, но за сега ми е много приятно така. Проблема е само във времето, с което не разполагам винаги. Днес бях без колело.
Мнението беше редактирано от Dymag на 30.05.16 22:22.
Късно е, спи ми се и не мога да опиша тренировката. Нещо като вчерашната, но на 3 гръга + завършващ. Следвах логиката каквото за ръцете, това и за краката, горе-долу като последните 2 описани. Съответно краката дойдоха на 15-ки на крак в серия или 20-30 в серия на упражненията с 2 крака едновременно.
Така се случи че днес не съм изял нито едно яйце и цял си ходя гладен, въпреки че се ядох 5-6 пъти, включително ястия с месо, със сладки плодове, че и с хлебни изделия дори.
казано от Dymag на 01.06.16, 01:19:
Така се случи че днес не съм изял нито едно яйце и цял си ходя гладен, въпреки че се ядох 5-6 пъти, включително ястия с месо, със сладки плодове, че и с хлебни изделия дори.
Както се казва “Всеки луд с номера си” :))
Да, не спазвам ограничения и се опитвам да се храня здравословно и да си угаждам - чревоугодник съм. С това се изчерпва всичко свързано с храненето ми. Спорта ми е нещо съвсем отделно, но ща не ща, връзка има и ако не съм ял цял ден ми се отразява веднага на възможностите по време на тренировка. Та за храната, яйцата са супер здравословна и вкусна храна, не само за спортуващите. Сигурно може да се живее само на яйца и ябълки, и някой друг треволяк.
А вчерашната, която не описах, беше с над 160 повторения с цяло тегло, хм. с опора на краката ги изкарвам 80, торс от опора или вис - 90-100, клекове и подскоци ги изкарвам около 200, но повечето са двойни - на крак или на страна, като българския клек, румънска тяга, напад с ритник и странични напади. Би трябвало с удвояването да дойдат на същата бройка като другите, общо сумирани, без завършващия кръг. Може и да са повече бройките на всичко, но така разредени не се усещат по време на тренировка.
Хареса ми обаче една комбинация, с която започвахме кръговете - силово с някакъв хват, 5 кофи на една тръба горе със същия, 5 набирания долу със същия, падане от лоста за 10 лицеви със същата ширина и веднага 10 хоризонтални дърпания с опора на краката. Срещу това правих български клек, по 15 на крак. Идват 30 на 30 - на този принцип ми беше тренировката.
Днешната беше само с многоставни, стойки до стена и пистолети, повечето от които на високо стъпало - около чатала ми идва. Малък обем, много бърза, общо 24 силови, 8 тюлена, 6 от L до HS, 6 от вис до свещ с опрени рамене на успоредката, 8 от L до planche, 12 предна през flying ass и planche, задържане на всички стойки до стена на горе с краката за по 10 секунди - раменен, тесен, широк, само лява и само дясна, задържане в горно набрано положение пак на всички хватове на лост - зад врат, широк, раменен, тесен и подхват. Краката бяха основно пистолети на високото стъпало. На 2 кръга.
Вчера съм попрекалил с обема за ежедневна тренировка - дадох си сметка като седнах да я опиша. Не съм в най-добра кондиция днес, но супер си дойде тренировката - кратка, след вчерашната по-обемна.
Единственото с което попрекалих май е джанките :)
Мнението беше редактирано от Dymag на 01.06.16 20:16.
казано от Dymag на 01.06.16, 13:27:
Да, не спазвам ограничения и се опитвам да се храня здравословно и да си угаждам - чревоугодник съм.
възхищавам се господине да изключително олегналия , ерудиран и искрен стил на мислене.
между другото супер тренировки правиш :)
Благодаря ти Алкин ., наистина. Похвалата ти е важна за мен.
Днешната беше подобна на вчерашната, само с многоставни: силови, L до HS, до plache и до моите, възможни и невъзможни, вертикална чистачка, пружина. Разликата беше в краката, които бяха само скачане на въже след всеки цикъл - кръстоски, двойни превъртания, 4-5 различни стъпки, номера - повечето съм научил от нет-а. Всъщност, ако кажа че съм правил упражнение за крака, ще излъжа - въжето ми е повече удоволствие, от това, че мога нещо с него. Затова по-късно, по повод неофициална среща, ударих един 2 км. крос по едно нанагорнище - много добре го усетих, нищо че беше малко разстоянието.
По време на тренировката си пробвах номерата: dragon flag - перфектен, като за клипче, front и back lever - същата работа, planche - ще впечатли децата, human flag - направо лошо и на двете страни. Че го държа, държа го, но накриво - долната ръка ми е почти невъзможно да я опъна.
Ох, да видя сега мога ли да я опиша, докато е “прясна” - сега идвам от там.
1.
1 силово с много широк -> 5 кофи на една тръба горе -> 5 набирания долу, със същия хват -> пускане за 10 лицеви с широк -> веднага 10 дърпания с опора на краката. Дърпанията бяха с тесен над главата, с лакти в страни - все едно се изхвърля тежест назад. Така ги правя защото нямаме възможност за дърпане с широк хват с опора на краката.
15 български клек на крак
10 индийски лицеви на успоредката с хват на една тръба
10 хоризонтални дърпания с хват на една тръба и опора - само едното стъпало на едното рамо на успоредката. Това са тези - без опора, само с триене.
10 румънска тяга на един крак, на крак
10 разкрачвания над успоредката от опора на нея
10 огледални спускания под нея от положение за обратна кофа
10 странични напади, на страна
2 тюлена на 6 и 4 напречни ширина
3 повдигания от L до HS
2.
1 силово с раменен като ширина -> 5 кофи на една тръба горе -> 5 набирания долу, със същия хват -> пускане за 10 лицеви с раменен -> веднага 10 дърпания с опора на краката със същата шширина.
15 отпад с ритник напред, на крак
10 лицеви на успоредката с хват на една тръба
10 хоризонтални дърпания с хват на една тръба и опора - само едното стъпало на едното рамо на успоредката.
10 отпад с ритник напред, на крак
5 повдигане и изнасяне на един крак над срещуположно рамо на успоредката, от опора на нея, на крак
5 огледални спускания под нея от положение за обратна кофа
5 отпад с ритник напред, на крак
3 тюлена на 6, 4 и 2 напречни ширина
4 от L до planche
3.
1 силово с тесен -> 5 кофи на една тръба горе -> 5 набирания долу, със същия хват -> пускане за 10 лицеви с тесен -> веднага 10 дърпания с опора на краката пак с тесен, но пред корема.
30 широк сумо клек
10 индийски лицеви на успоредката с нормален хват - на двете тръби
10 хоризонтални дърпания пак с хват на двете тръби на успоредката, с “рехавата” опора.
Дълбоки жабешки отскоци напред, максимална дължина
5 въртене на L на страна от опора на успоредката
5 огледални под нея от положение за обратна кофа
10 нормални клекове - до най-долу. Май йогийски или йога клек се води. Не го харесвам
4 тюлена на 6, 5, 4 и 3 напречни ширина
5 повдигания на успоредката от вис до свещ, с опрени рамене на нея
4.
1 силово с подхват
1 със смесен, на страна (общо 2)
3 повдигания от L до HS
10 пружина под успоредката ... това е от полу набрано положение, с вдигнати колене пред гърдите, изправяне до везна и връщане.
10 от моите кофи - колене до гърдите -> flying ass -> planche и пускане на предна
невъзможно и възможно, на страна
Като кръг в кръга ми идват някои комбинации, като добавя и краката. Не съм сигурен дали съм описал всичко.
Днешната беше доста по-различна.
50 набирания, по 1 или по 2, редуваме се двама, на всички възможни хватове на успоредната стълба, не само успоредни, а и пронирани и с подхват на дебелата странична тръба на стълбата. Идват 50 на 50 / работа почивка
10 български клек, на крак
20 предни кофи с мах
10 отпад с ритник, на крак
15 задни кофи с мах
10 румънска тяга на един крак, на крак
10 кофи
10 странични напади, на страна
5 комбинирани
10 пистолета на високото стъпало, на крак
Силово
L to HS
Невъзможно
5 набирания на лост с много широк пред гърди
20 широки сумо клека
5 набирания зад врат
20 нормални клека
5 набирания с раменен
20 тесни клека - по време на изпълнението държа колената допрени
5 с тесен надват
5 с подхват
5 с тесен подхват
Дълбоки жабешки отскоци
10 кофи на една тръба зад тяло
10 кофи
10 кофи на една тръба пред тяло
Силово
L to HS
Възможно
Скачане на въже.
5 повдигане с J набиране на широк успореден
5 ... едни кофи, преди ги наричах дъга - топка. Всъщност контролирано изпълнявам flying ass срещу вдигането на бавна кофа.
5 J набирания със задържане на J-то
5 кофи “топка” - държа повдигнат flying ass по време на цялото изпълнение
Силово
L to HS
По-лека тренировка - вчерашната беше по-обемна, да успокоя малко за утре. Още “опипвам почвата” как точно да вкарвам краката. Днес умишлено ги започнах накрая на цикъла и постепенно ги изтеглих най-отпред, за да не правя завършващ. Съкратих и крайния цикъл, защото имах ангажимент. Тези неща просто се случват в движение без много мисъл - аз не знам точно какво ще правя дори като следващо упражнение, камо ли утре. Хм - подчерта ми “камо” като несъществуваща дума, интересно - ще проверя по-късно. Хората постепенно започва да им харесва да спортуват с мен, обаче като ме няма почват да се чудят. Това означава че нещо някъде греша, когато съм “пример” - обсебвам инициативата по някакъв не добър начин, който обърква. Едно време тренирахме по 15 човека едновременно. Всички можеха всичко. Сега от тях тренират 4-5.
Някъде греша
04.06.16
20:16
Ако аверчетата са по-малки и тренират от скоро, по-вероятно е да те чакат да построиш тренировката. Що си мислиш, че бъркаш нещо :)
казано от Теди Илиева на 04.06.16, 20:16:
Ако аверчетата са по-малки и тренират от скоро, по-вероятно е да те чакат да построиш тренировката. Що си мислиш, че бъркаш нещо :)
Мисля че по някакъв начин обсебвам и се налагам, вярно най-добронамерено. Трябва май пак да почнем “папагал” на тренировките - всички се редуват да казват упражнение и другите го правят. Или друг да води. Спорта е важен - мислят ме за готин - старая се да не го опровергавам, мотивирам, увличам с мен и се появяват резултати в резултат не на мен, а на постоянството в спорта. Дет му се вика - след 50 000 набирания гърбът ти ще е супер и всеки ще те пита как си го направил и каква е тайната. Ми 50 000 набирания е тайната - как ще ги правиш и кога си е твоя работа - говоря с виртуален събеседник :)
казано от Dymag на 04.06.16, 20:47:
Мисля че по някакъв начин обсебвам и се налагам, вярно най-добронамерено. Трябва май пак да почнем “папагал” на тренировките - всички се редуват да казват упражнение и другите го правят. Или друг да води. Спорта е важен - мислят ме за готин - старая се да не го опровергавам, мотивирам, увличам с мен и се появяват резултати в резултат не на мен, а на постоянството в спорта. Дет му се вика - след 50 000 набирания гърбът ти ще е супер и всеки ще те пита как си го направил и каква е тайната. Ми 50 000 набирания е тайната - как ще ги правиш и кога си е твоя работа - говоря с виртуален събеседник :)
говориш си сам :) нещо си се сдухал. обвиняваш се за неща които зависят от мен :) ок, не само от теб. имаче какво би сбъркал един спортен лидер? ами да бъде мил :)
Не, не, Алкин .- спортувам за себе си, не за някой друг. И да няма друг - пак спортувам. Считам спорта за нещо важно ... даже не знам дали думата е спорт—по скоро движение. Освен това - хората, също считам че са нещо важно и не само тези с които имам ежедневен, непосредствен контакт, които ми стават приятели и чувствам близки. Е ми, аджеба, (я - и това го подчерта), когато някой постигне желания резултат с мое участие, естествено че ми става супер хубаво - за този някой, че съм направил нещо добро, че той се радва - супер :) Кеф ми е - носи ми удовлетворение. И не съм лидер - това са приятели, настоящи или бъдещи, няма възрасти, социално положение или години, дори и уменията, в случая на лостовете, са без значение - еднакви сме, там сме, само дето имам повече практика, която мога да споделя с тях, защото сме хора, защото сме готини, защото заедно има на кой да си кажем “наздраве” с бирата. И когато този резултат се съсипе след време ми става неприятно. Защо, се питам, супер лесно е - просто отиди до там, врътни се няколко пъти и утре пак!? Буташ, дърпаш, клякаш и готово!