12.11.16
16:54
Здравейте,
от известно време, във връзка с настъпването на сезона на туршиите и киселото зеле, почнах да се замислям относно това какви са ефектите на домашната зимнина - ползи, вреди и като цяло влиянието им върху стомашно-чревния тракт, по-конкретно микрофлората там. Също така, интересно ми е дали ферментационните процеси имат някакъв ефект върху нутриентите в съответните зеленчуци и усвояването им, както и върху усвояването на други храни.
И не на последно място - може ли да се прекали с тях (все пак, дори много хубаво не е на хубаво) с оглед на горните ефекти?
Тъй като има не малко знаещи хора, ще се радвам на повече мнения :)
12.11.16
17:55
TC Luoma от Т-нацията ги препоръчва.
https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-eat-sauerkraut-even-if-you-hate-it
Домашната туршия и кисело зеле върви чудесно със свинско и винце, или ракия.
Тези предимства надхвърлят всякакви недостатъци.
12.11.16
18:30
казано от CarnalK на 12.11.16, 18:27:
Домашната туршия и кисело зеле върви чудесно със свинско и винце, или ракия.
Тези предимства надхвърлят всякакви недостатъци.
(handshake)
Аз държа на естествената ферментация.
12.11.16
18:59
Тъкмо си мислех да се ровя и аз по темата, че бая туршия с вино консумирам :D
Мнението беше редактирано от Георги Стефанов на 12.11.16 19:01.
Ферментираните храни обогатяват стомашно чревната флора с полезни бактерии. Това, което трябва да те интересува е вида на ферментация на продукта.
http://www.bb-team.org/articles/4798_kiselo-zele
Мнението беше редактирано от Margi на 12.11.16 20:44.
12.11.16
21:59
...Не е баш по темата,но тази година разбрах,че на киселото зеле слагали хрян.Някой знае ли какво ‘играе’ хряна?
13.11.16
10:32
Хубаво е редовно да се включват ферментирали храни в менюто, но да се прави разлика между ферментирали и мариновани.
Естествено ферментиралите зеленчуци са страхотен източник на пробиотици, а и увеличават съдържанието на ценните нутриенти. Подпомагат чревната флора и спомагат за по-добрата усвоимост на хранителните вещества от организма.
От друга страна стоят маринованите, където суровите зеленчуци се запазват с добавяне на врял оцет/друга киселина/солен разтвор и в този случай имаме липса на пробиотици, намалено съдържание на полезните хранителни вещества, както и на ензими.
Така че киселото зеле е страхотна добавка към менюто, като естествено ферментирала храна и можеш да извлечеш ползи.
В туршиите (класическо приготвяне) от друга страна имаме мариноване, което “ограбва” от хранителните вещества и полезните свойства, но пък са... вкусни. :D
Повече кисело зеле, малко туршийка за цвят, да не се забравят пресните зеленчуци (основно сезонни; те да са най-голям дял) - аз лично мисля, че това е супер вариант за зимата.
Можеш да пробваш домашно ферментиране на зеленчуци, ако ти се занимава.
За количества: не е хубаво да се прекалява, но не мога да дам някаква конкретна мярка. Може би 1-2 порции дневно с естествено ферментирали зеленчуци е ОК. По-рядко (2-3 пъти седмично) може да си слагаш туршии, а останалите зеленчуци - сурови/на пара.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 13.11.16 10:36.