25.06.17
18:43
казано от Gogo на 25.06.17, 14:49:
казано от Bart Simpson на 25.06.17, 11:57:
... в океана плувам с неопрен
...
Обаче усетих, че ми коства по-голямо усилие да се държа над водата без мазната шамандура.С неопрен не виждам как би ти коствало някакво усилие да се задържиш над водата, като ще ти е трудно изобщо да потънеш с него. Вероятно плуваш с къс или тънък, или и двете, но във всички случаи, той спомага да се задържаш по-лесно над водата. Аз например, ако трябва да слагам дебелия си неопрен, слагам 12 кг тежести, за да стана с неутрална плаваемост.
Ако махнем на страна неопрена, нормално е, като махнеш мазгата, да загубиш голяма част от положителната си плаваемост.
По закона на Архимед, олекваш с толкова, колкото тежи изместената вода от тялото ти. Мазнините имат по-малка плътност и тежат по-малко от мускулите, но пък си имат своя обем. Оттам идва и по-голямата положителна плаваемост.
Дебелите неупрени са за теоите занимания,аз плувам с 0.7 или 1
25.06.17
23:10
казано от Херцог Трън на 25.06.17, 13:45:
И болид от Ф1 съм карал.
Колко часа трябва да съм плувал и колко % трябва да са ми мазнините, за да притежавам здрав разум и рационално мислене, че да не пиша/предполагам абсурдни неща? За един прЕател питам.
И къ са сабра у тоя ми ти болид?
25.06.17
23:55
казано от Димо на 25.06.17, 12:44:
Както и да е де, аз скоро плувни ултрамаратони едва ли ще заплувам, то за бягане не знам дали някога ще се престраша ултрамаратон да пробвам...
Но да, и според мен като Гого, с кофтито ми техника и задържането над водата на мускули според мен хабя повече енергия отколкото някой, който има техника и го прави по правилния начин. И приятели, които са отлични плувци като ме гледат как плувам и са ми казвали че то така е много трудно както аз го правя и те не биха издържали колкото мен да плуват така
Вярвай си. Ключова е скоростта и времето, за която се поддържа.
25.06.17
23:59
казано от Херцог Трън на 25.06.17, 12:49:
Аха, 10 кила мазнини са.....фафли и бисквити И трап бар закачен на врата... То и пилотите от Ф1 губят по 4-5кг на състезание час и половина. Мазнини, разбира се.
При един от опитите за преплуване на Ла Манш плуващият приключи курса на средата, отчете си грешките и направи план. След година и половина влезе във водата с 15 кила горница - шкембак и излезе с плочки за рекордно време.
Преплуването не е по най-краткото разстояние и в топлото време, така че не се бъркайте с времето на нашето момче.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 26.06.17 00:27.
26.06.17
00:00
Това е някаква шега.
26.06.17
00:20
Да не говорим за студените преплувания на Големите езера.
26.06.17
00:32
Ти в какъв тип маратон си участвал,Von?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 26.06.17 00:32.
казано от Von Suthaus на 25.06.17, 23:55:
казано от Димо на 25.06.17, 12:44:
Но да, и според мен като Гого, с кофтито ми техника и задържането над водата на мускули според мен хабя повече енергия отколкото някой, който има техника и го прави по правилния начин. И приятели, които са отлични плувци като ме гледат как плувам и са ми казвали че то така е много трудно както аз го правя и те не биха издържали колкото мен да плуват така
Вярвай си. Ключова е скоростта и времето, за която се поддържа.
Понеже няма как да измерим колко точно енергия хабя с плуването си, нито пък има някакво практическо значение, за мен спора е повече теоретичен и като такъв мога да потеоретизирам малко. Според мен, с лоша стойка, създавайки повече съпротивление във водата, махайки с ръце и крака некоординирано и по субоптимален начин, вместо да задвижвам тялото си напред аз да хабя енергия разбърквайки водата в басейна, на мен ми се струва че ще изгоря повече енергия, изминавайки по- малко разстояние с по- малка скорост за същото време, от някой, който плува като риба.
казано от Von Suthaus на 25.06.17, 23:59:
казано от Херцог Трън на 25.06.17, 12:49:
Аха, 10 кила мазнини са.....фафли и бисквити И трап бар закачен на врата... То и пилотите от Ф1 губят по 4-5кг на състезание час и половина. Мазнини, разбира се.
При един от опитите за преплуване на Ла Манш плуващият приключи курса на средата, отчете си грешките и направи план. След година и половина влезе във водата с 15 кила горница - шкембак и излезе с плочки за рекордно време.
...
А! Благодаря ти! Кажи моля те името на този плувец.
26.06.17
01:04
Да спориш с някой,който казва,че в маратон е важна скороста е като да спориш с мен за ядрена енергетика.
Според мен това със скоростта се отнася за хабенето на енергия от плуване изобщо, не конкретно за маратон.
26.06.17
01:17
Щом говори за скорост и за времето,за което се поддържа........
неделя 25.06.2017
ден 7/180
Храна: 1,339 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 25км велосипед
- малко плуване
- 30-40 мин кръгове във фитнеса
~ 1,066 Kкал
Дефицит за деня: 1,997
Общо дефицит: 11108
Храната по- внимателно след вчерашните 5кг / 2500+ Ккал. Дворни кайсии, които купих от една баба, джанките и една уникално ароматна крушка от зелените площи до басейните на Нептуна късния следобед бяха първата ми храна и понеже имах от снощи сготвени псевдо-спагети болонезе (tm) (някой път ще дам рецептата) като се прибрах след фитнеса, вечерята си беше нормална, нищо че жената беше пекла пици и цялата къща миришеше божествено. Намирам предварително приготвената подходяща храна за особено важна в такива случаи.
С колелото редовно звъня на 112 да идват да вдигат разни тъпанари, които паркират по велоалеите и пешеходните пътеки. Днес един беше направил голям шлем - с една кола и майсторско паркиране беше блокирал ефикасно едновременно и велоалеята, и пешеходната пътека.
Плуването повече символично, но се мъча там някакви неща с дишането, някой ден ще се науча предполагам 🙂 И да, задължително очила трябва да си взема, очите ми още са зле от толкова хлор.
Във фитнеса пристигнах доста късно и трябваше да побързам че затварят по- рано.
Крака+рамо:
- зерчер клек 5х3@70
сс обръщане и изтласкване 5х5@50
- заден клек 5х5@90
сс разтваряне странично с дъмбели 5х5@12
повдигане щанга за трапец 5х5@90
сс прасец с щанга 5х10@90
сс бутане бягане шейна 3 пъти по 60 крачки@60
и за толкоз ми стигна времето.
Една седмица от чалънджа Плочки‘17 си измина, утре сутрин кантар, метър и калипер и ще се отчета.
Мнението беше редактирано от Димо на 27.06.17 14:57.
26.06.17
02:28
Ман,честно ти казвам,зарежи плуването ако исйаш да прогреираш в чалинджа.
Имам сериозни наблюдения в сферата.
То мойто плуване, ако изобщо може да се нарече плуване е повече с цел рикриейшън.
26.06.17
02:34
Разбирам те,но негативния егект можеш да го съумееш и във ваната,както си искаш,но щом излязох от басейна,нещата започнаха да се топят.
Не съм повярвал на Боби на сляпо.
Той го отбеляза и ми отвори очите,имах съмнения,опитах и е факт,зарежи водата.
Димас,аз се топя,брат....виж това и го сравни с първоначалното представяне.2 дантиметра,бро.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 26.06.17 02:51.
Ще я проверим тая работа, нали това е част от целта на чалънджа - да видим уж кое работи.
Иначе, от личен опит, миналата година на морето за седем дни, като прекарвах часове и часове всеки ден във водата (много обичам, и аз като децата - докато не ми посинеят джуките и да гъбясам целия не излизам), с броене на калории и седене в дефицит си свалих точно 1 кг колкото и беше предвидено.
26.06.17
02:50
Възможно е при мен да има подобен ефект защото все пак аз имам хиляди часове във водата и сега тялото ми да отразява разликата в нуждите по-драматично.
27.06.17
13:24
казано от Димо на 26.06.17, 02:21:
Гръб+рамо:
- зерчер клек 5х3@70
сс обръщане и изтласкване 5х5@50
- заден клек 5х5@90
сс разтваряне странично с дъмбели 5х5@12
повдигане щанга за трапец 5х5@90
сс прасец с щанга 5х10@90
сс бутане бягане шейна 3 пъти по 60 крачки@60
Гръб или крака 😄
Хвани си един макс на зерчера и действай според него. С 5х3 на 70 кила надали ще видиш някаква полза.
казано от Bart Simpson на 26.06.17, 02:50:
Възможно е при мен да има подобен ефект защото все пак аз имам хиляди часове във водата и сега тялото ми да отразява разликата в нуждите по-драматично.
5 години си тренирал плуване двуразово ?
Ааа, да, мерси, ще го поправя, или е останало от копирането от предишен пост, или нещо съм се разсеял.
Пробвах със 70 да видя дали ще мога 5х5, че нали ме знаеш че съм предпазлив (да не кажа страхлив 🙂 ) а го правя за пръв път в серии. Следващия път ще пробвам на 80 😄 Ако правилно си спомням така беше прогресията в 5х5. А то всъщност даже не можах 5х5 да направя.
Имам го тоя проблем с тренировките за крака в делнични дни. Отивам с вече подути и уморени от колелото бедра. За гърди също ми е малко кофти, че ръцете и гърдите са поуморени от карането.
Мнението беше редактирано от Димо на 27.06.17 14:43.
Което ми напомня да се отчета за вчера:
понеделник 26.06.2017
ден 8/180
Храна: 1,941 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 20км велосипед
- 20-30 мин кръгове във фитнеса
~ 729 Kкал
Дефицит за деня: 1,058
Общо дефицит: 12166
Храната беше повече с повече плодове, едва избутах цял ден, че аз все по малко спя, но предишната вечер бях с 2 часа сън, а като съм недоспал, постоянно ми се яде и налазих ябълките и прасковите в барчето.
За фитнеса бях толкова умрял, че отидох колкото да не го пиша почивен. Гърди, бицепс и корем с по- леки килограми, 6-7-8 упражнения 3-4 серии всяко, по 12-10-8 повторения в суперсерии.
Пак си направих този фит-тест на едната бягащата пътечка, този път ме изкара екселънт - 53, но този път го направих преди фитнеса, макар и след колелото 🙂 Показа ми пулс 80 в мига, в който се качих, а нормално пулса ми е около 60.
Накрая се загледах в един боксов мач (едната ѝ екстра на тая зала е че винаги върви файт нетуърк, но обикновено дават или кик-бокс, или мма, много рядко нормален бокс) и покляках с бг-торба и поскачах на въже, само за да се ядосам накрая, защото според мен съдиите отсъдиха супер несправедливо, но явно беше защита на титла и аз знам че там мнооого трудно отсъждат за претендента. Трябва или с нокаут или със смазващо предимство да е претендента, че да му дадат мача.
Прибрах се, хапнах и съм заспал като отсечено дърво. Спал съм феноменалните 10 часа и се събудих сам в 6 тази сутрин и съм на крилете на въодушевлението. Яко е да се наспиш.
27.06.17
16:03
казано от Димо на 27.06.17, 14:40:
Ако правилно си спомням така беше прогресията в 5х5. А то всъщност даже не можах 5х5 да направя.
Макс хвани, не търси прогресията в 5х5. Оня “гуру с неотменима правота”, който ти даже и не не беше чувал, е разработил много по-хубава прогресия спрямо макса.
вторник 27.06.2017
ден 9/180
Храна: 2,384 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 20км велосипед
- 20-30 мин кръгове във фитнеса
- 10 мин гребен тренажор
~ 845 Kкал
Дефицит за деня: 731
Общо дефицит: 12897
С тея 2К+ напоследък май скоро няма да видя плочки, днес по- умерено ще гледам да го давам с храната.
Фитнесчето гръб интервали сс дълги серии - тяга, набирания с тежест и без, скрипци и накрая 10:20 минутки гребен тренажор за 2.5 км. Вдигнал съм силата - миналото лято, когато почнах да се набирам с тежест едва правех 2-3 с +20, сега правя 8-9 на същото ЛТ.
28.06.17
10:08
Къде ги караш тези 20км в Пловдив ? Или е колелото във фитнеса ? Клек, тяга, доста си се мотивирал 👍👍👍
До работа и обратно са толкова. Диаметрално през почти целия град.
Аз си правя тяга и клякам, но не с големи тежести и не винаги. Откакто открих тягата с широк разкрач (сумо ѝ се казва, нали?) съвсем добре ми се струва. Благодаря 🙂
казано от Димо на 28.06.17, 10:05:
Вдигнал съм силата - миналото лято, когато почнах да се набирам с тежест едва правех 2-3 с +20, сега правя 8-9 на същото ЛТ.
Което с твоето тегло значи, че ако се понапънеш ще дръпнеш 180 тяга 🙂
Сигурен съм че тренирам далеч от макса си на тяга. Както и на клек в тая връзка. Но си имам един страх и не искам да си излизам от зоната на комфорт в тези упражнения. Както съм казвал толкова пъти, тренирам за здраве и силовите постижения не са ми приоритет.
28.06.17
10:47
Димо, никой не казва, че трябва да гониш някакви свръх-силови постижения, докато тренираш за здраве. Защо обвързваш силата с проблеми със здравето?
Ако не искаш да ставаш по-силен, защо тогава не тренираш само с розовите дъмбели, ами се набираш с тежест, правиш мечка, гребания, лежанка, раменна преса?
При всичките упражнения, които правиш има някакъв риск от контузия, съизмерим с този, при клек и тяга, но на последните ти не искаш да ставаш по-силен, докато при другите искаш. Каква е логиката тук?
Контузиите идват от крива техника и несъобразени с възможностите тежести.
А тягата пък специално е едно от най-безопасните и ниско рискови упражнения въобще, стига да се прави правилно. Ако се разгъваш от таза, а не от лумбалната област, тялото може да понесе много големи натоварвания. Имало е моменти, когато заради проблеми с коленете и рамото, не можех да си вдигна ръката до хоризонтала, а всяко ставане от стола е било придружено с отвратителни болки в коленете, и пак съм правил тежка тяга безпроблемно.
казано от Alexander Krastev на 28.06.17, 10:47:
Контузиите идват от крива техника и несъобразени с възможностите тежести.
И развиване на силови дисбаланси заради това, че не се набляга на базови многоставни упражнения.
Параграф 22 - самият факт, че вдигаш леко, за да се пазиш от контузии, ти докарва риск от контузия. 🙂 Проклятието на сплитовете. 🙂
П. П. Пропуснах една важна причина - най-тъпите ми и сериозни контузии са били от липса на концентрация и подценяване на дадена тежест. С други думи от лиготия. 🙂 Но това е съвсем отделна тема. 🙂
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.06.17 10:59.
казано от Димо на 28.06.17, 10:37:
Сигурен съм че тренирам далеч от макса си на тяга. Както и на клек в тая връзка. Но си имам един страх и не искам да си излизам от зоната на комфорт в тези упражнения. Както съм казвал толкова пъти, тренирам за здраве и силовите постижения не са ми приоритет.
Казах го единствено, защото помня, че се чудеше навремето колко ли ти е макса там, при положение, че не го тестваш 😄
Съгласен съм с всичко, което казваш. Наречи го ирационален страх и нежелание. Може да е комбинация от недобрата ми техника, или липсата ми на концентрация (усещам се че се разсейвам понякога), при тежестите с които тренирам мога да мина метър, а при пределни тежести това ще ми коства контузия.
И не е верно че не си повишавам силата на тези движения, правя го, просто по- бавно, с моето си темпо 🙂
пп: Това беше за Сашо, а иначе съм кроспостнал с Боби и Любо.
Така е уви за контузиите Боби, преди 2 месеца като се контузих го направих по най- балъшкия начин - или на мечка, или на гребане с дъмбели защото не внимавах и дърпах с лоша техника и се чувствам уверен и силен там.
А твоите 180кг Любо са по- щедри от на Джеймс 150-те, но да кажем че това е било за тогава и оттогава съм вдигнал силата.
Мнението беше редактирано от Димо на 28.06.17 11:12.
С’я ми се привдига тяга и вече правих планове за довечера, ама се сетих че снощи правих тяга и се уговаряхме да водя жената на една зумба днес, та явно няма да има тяга. Малко като оня виц, дето оная се навряла да си купува спортни пособия в магазина за алкохол и накрая си купила бутилка водка, но наистина имах желание да дърпам тежка тяга днес 😄
28.06.17
11:50
Аха, вече вързах желанието ти за пост и молитва днес, при положение, че имаше плануван клек с помощ от приятел. : Д
От клек, на зумба. :>
п.с.: За тягата - апетитът идва с яденето.
Мнението беше редактирано от Gogo на 28.06.17 11:58.
Няма да избяга клека, малко разнообразие да има, че така като ги въртя през 2 дена всяка мускулна група без почивка нещо нагъсто ми идват. 😄 Особено на краката с колелото и бягането. И снощното гребане и то си беше бая крака...
Одеве минава шефа през нашия отдел с някаква делегация 10 души от далечния изток, всички по 50 кг живо тегло, а аз съм се стегнал в една вталена ризка с къс ръкав да ми се виждат бицагите и шефа обяснява: “Дис ис дизайн студио, хиър девелъпмънт стейдж тейкс плейс, енд дис ис стронг мен. Инстед ъф уъркинг хе онли трейнс.” и ме сочи. И тези ми ти азиатци ме гледат такива ококорени “йес, вери стронг” и идват да се ръкуват с мен и се покланят 😄
28.06.17
12:28
казано от Димо на 28.06.17, 11:06:
А твоите 180кг Любо са по- щедри от на Джеймс 150-те, но да кажем че това е било за тогава и оттогава съм вдигнал силата.
Щедростта и реалността не се припокриват при няколко движения. Тягата е едно от тях.
Аз затова използвах “щедър”, макар че и едното и другото са хипотетични.
Чудя се нещо - нормална и сумо тяга как се съотнасят? Ако някой дърпа Х нормална тяга, колко е нормално да дърпа сумо?
28.06.17
15:39
Чел съм, че симото трябва да ти е по-лесно и да можеш да дърпаш малко повече.
казано от CottageCheese на 28.06.17, 15:39:
Чел съм, че симото трябва да ти е по-лесно и да можеш да дърпаш малко повече.
Не е задължително. При някои сумото дава по-високи резултати, при други класическата тяга. Индивидуално е.