Понеже знам че има доста хора, които се занимават с домашни любимци във форума, да питам тук.
Котката, която зимата приютихме във входа тази пролет роди. Не знам колко са били котетата, но излезе в градинкта пред блока с едно коте. Всички деца им се радват и ги обикалят, моя най- малкия включително, обаче на котето очевидно му има нещо. Вече е доста голямо, би трябвало да търчи и подскача по цял ден, а то милото не може да се изправи на крачетата си, или ако успее, прави няколко крачки залитайки и пада. Сякаш трепери постоянно когато е на краката си и коордикацията му куца. Иначе си е игриво и любопитно като всяко малко коте. Храним майка му и малкото изглежда охранено и в отлично здраве, докато не се опита да се изправи. Опасявам се че след като майка му спре да го кърми няма да оцелее. Какво може да е това и има ли нещо, което да се направи? Нещо на мозъка ли му има, нещо на мускулите ли е...
30.06.17
10:36
Вземете го и го заведете на ветеринар
30.06.17
10:38
Хващаш и водиш на лекар.
И ги кастрирайте, щом ги приютявате - и майката (веднага след като спре да кърми), и котенцата, когато поотхвъркнат. Иначе уж добрина, ама не съвсем.
Безплатно е в кастрационния център
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 30.06.17 10:39.
30.06.17
10:39
Може и рахит, може и нещо да му липсва.
Най-добре на ветеринар.
Моят е в Кичука. За Тракия при теб също има. Провет ли как се води, там до градинката на Черноризец.
Никога не ми е хрумвало да кастрирам улични котки. Винаги съм ги смятал за достатъчно приспособими и напълно годни да си се размножават и оцеляват като диви животни.
А ветеринара ясно, но първо не ми се инвестира време да вися пред кабинети, второ не ми се инвестират пари за прегледи ако няма надежда да оцелее, и най- вече не ми се инвестира емоционално, защото ако почна да го разнасям насам- натам да се опитвам да го спасявам и накрая се окаже че пак ще умре ще ми стане кофти.
Сетих се за една приятелка ветеринарка, ще се обърна към нея, благодаря.
30.06.17
11:40
казано от Димо на 30.06.17, 10:44:
А ветеринара ясно, но първо не ми се инвестира време да вися пред кабинети, второ не ми се инвестират пари за прегледи ако няма надежда да оцелее, и най- вече не ми се инвестира емоционално, защото ако почна да го разнасям насам- натам да се опитвам да го спасявам и накрая се окаже че пак ще умре ще ми стане кофти.
Бахти и логиката, честно. Викаш ако умре - умре. Ми по-добре му извий врата, да не се мъчи, пък и ти да не се натоварваш емоционално.
Ако ще умре така или иначе, намирам нежеланието си да се натоварвам емоционално за напълно естествено и самосъхраняващо. И едва ли ще му извия врата, но евтаназията за мен е хуманна идея.
30.06.17
11:48
За хуманното - хуманна е.
Но бездействието е един от най-лошите пороци.
Човек може да свърши и да се притеснява за краен брой неща. Мозъка ни е устроен така, иначе ще се самоубием от безсилието или ще умрем от силна депресия. Ти например знаеш че има умиращи деца от глад в Сомалия, но не им пращаш колети с кроасани? Или знаеш че от Харамбе обезглавяват деца, само защото са християнчета и не могат да цитират Корана, но не си ходил да се биеш с тях, ти си як, сигурно ще има полза от теб там. Или?
30.06.17
12:00
Като отида в някоя наемна армия - Блекуотър, Лежион Ентранжер или подобна, ще ходя на такива места, не ми бери гайлето.
Като съм прибрал животно, уж да го спася и то роди - ще му гледам малките и ще им осигуря подслон и необходимите грижи. Миналата година до София ходих с едното куче, три семдици пръснах луди пари, колкото за една кола и накрая пак го приспах. Дали не е трябвало да го зарежа някъде в Балкана, че да не се натоварвам емоционално и финансово и да не инвестирам време в обикаляне по клиники, лечение и палиативни грижи? За един приятел питам.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.06.17 12:01.
По същата логика и аз мога да кажа “Ако стана колега на Тедито и Габито и аз ще се грижа за бездомни животни по цял ден, ти за моята състрадателност не се притеснявай”. Вместо това аз питам във форума какво мога да направя, защото така съм решил, никой не ме задължава.
Котката зимата я прибрахме във входа и я хранихме, защото иначе щеше да умре на студа навън. Дотук по моите разбирания не виждам нещо лошо да съм направил, даже напротив. Като се размръзна лично аз ѝ бих шута навън, защото това си е диво животно и не трябва да свиква хора да се грижат за нея. Месеци по- късно котката си живее в махалата и ражда. За лош късмет котето се е родило с някаква малформация. Аз питам дали не е нещо нелечимо и има ли какво да се направи. По какъв точно начин аз съм отговорен и безчувствен, какъвто се опитваш да ме изкараш?
И кучето ако е било твое, вече имаш известно морално задължение, макар че пак е твой избор как да постъпиш. Ако изобщо имаш избор. Може семейството ти да гладува и да не можеш да отделиш тея пари. Или някой друг човек да има по- голяма нужда от тях. Не ти ли пука за хората?
30.06.17
12:14
Според мен му е мъчно на Джеимс,че е кьопаво котето та няма да може да вдига......тежко....
30.06.17
12:35
казано от Димо на 30.06.17, 12:09:
Котката зимата я прибрахме във входа и я хранихме, защото иначе щеше да умре на студа навън. Дотук по моите разбирания не виждам нещо лошо да съм направил, даже напротив. Като се размръзна лично аз ѝ бих шута навън, защото това си е диво животно и не трябва да свиква хора да се грижат за нея. Месеци по- късно котката си живее в махалата и ражда. За лош късмет котето се е родило с някаква малформация. Аз питам дали не е нещо нелечимо и има ли какво да се направи. По какъв точно начин аз съм отговорен и безчувствен, какъвто се опитваш да ме изкараш?
Значи един път като се намесиш в естествения подбор - прави го докрай. Ако беше замръзнала тая котка, което едва ли е щяло да се случи де, нямаше да роди. Като е родила и се интересуваш вече от котето - ми погрижи се за него де. Надали 100-ина лева ще те бутнат, пък и винаги може да се организирате там във входа и да съберете някой лев. Нали всички деца му се радват. а дали е с малформация или просто е още съвсем малко и недохранено - колкото и да сме опитни с животните, в интернет няма как да знаем какво му е.
Не се опитвам да те изкарам отговорен за котето или безчувствен, ти сам, с това, което пишеш се доказваш като безотговорен, прави разлика.
казано от Димо на 30.06.17, 12:12:
И кучето ако е било твое, вече имаш известно морално задължение, макар че пак е твой избор как да постъпиш. Ако изобщо имаш избор. Може семейството ти да гладува и да не можеш да отделиш тея пари. Или някой друг човек да има по- голяма нужда от тях. Не ти ли пука за хората?
Морални задължение към куче? Я пак? 😄
Още в колата сенсей Василев като ми каза ” според мен е рак” и знаех, че е прав. Не е като да не съм имал избор как да постъпя.
Ако семейството ми гладува, значи:
а) съм прост, неграмотен мангал.
б) пенсионер, забравен или без роднини.
в) хронично болен, с висока степен на инвалидност.
г) с тежко уверждане по рождение.
Е, не съм нито едно от тези за щастие. Ако някой е имал нужда и е поискал - щях да му ги дам тези пари. Не и за сметка на лечението на кучето де. Пак щях да направя всичко, което направих. И не, не ми пука за хората особено. Помагам когато и както мога, но не и на всяка цена и на всеки. Хората имат възможност за действие и за отказ от действие и така в голяма степен си определят съществуването.
казано от Bart Simpson на 30.06.17, 12:14:
Според мен му е мъчно на Джеимс,че е кьопаво котето та няма да може да вдига......тежко....
Ба, дреме ми за тва коте, просто на Димо позицията е жалка.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.06.17 12:37.
30.06.17
12:49
На мен пък и за котето ми дреме. 🙂
Точно заради такъв тип разсъждения, улиците бъкат от улични животни, от болести и трупове. И от отрови - ‘щото на леля ти Сийка от третия етаж като й омръзне да се спъва в котки, ще им ръсне от на дядо Гошо агроотровите и нищо не ти гарантира, че на някое от децата наоколо няма да му се втечнят органите. Щот’ в Стария град някакви такива ги бяха намяткали, та на едното пострадало куче докторът така каза - че прави органите на пяна. Нещата са навързани - не е само за котето.
И не, не са толкова адаптивни, колкото ни е удобно да си мислим, за да не си мърдаме пръстенцата - нито котките, нито кучетата. Умират всеки ден в адски мъки по ъглите и даже не са и чували за лафа “ще му мине като на куче”.
Аз по цял ден за животни не се грижа, за съжаление (казвала съм и друг път, че ги предпочитам и изобщо не ме е срам от факта, предвид какви неща чувам и виждам от великите си себеподобни), но не ги и прескачам, когато имат нужда от помощ и давам своя принос за намаляването на популацията по хуманен и адекватен начин.
П.С. Коментарът ми не е изцяло насочен към теб, Димо. Той важи за всички от блока ви (и не само от вашия). Едва ли до един работят по 12 часа и си гледат семействата. Въпрос на организация и съвест. Дори не чисто човешка, а гражданска някаква... понятие, много бегло познато по нашите ширини.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 30.06.17 13:10.
30.06.17
12:52
Тъй, чак сега сядам от снощи на комп...та да отговоря на нещо адресирано към мен :
казано от Dizzy на 29.06.17, 20:36:
А на мен, Херци, ми прави лошо впечатление репченето в посока 10 години по-голям от теб мъж.
Подпис,
Императрица Теодора, да го еваДимо, сори за спама. Трий, ако ти пречи.
Императрице Теодора,
Ваше Благородие,
съжалявам, че съм наранил крехката Ви или не толкова душа. Но имам няколко питания.
Къде бяхте, когато въпросното форумно Пепи, което сега защитавате, ни тегли една майна, че сме някакви тъпанари, които нищо не разбират (с един от предните си акаунти) и церемониално каза, че не му се занимава с низши създания като нас и напуска форума?
Къде бяхте, когато въпросното форумно Пепи, което сега защитавате, написа следното :
Ти си някакъв,според мен,бивш скинар,който много е надебелял и е решил да се вузползва от генетично-заложената си агресия и недоимък на мило отношение,закрила и кърмене в детските си години,за да стане някакъв повдигач на котлета по тесни стълби.
за човек, от който сте яла много бял хляб, както е израза.
Къде бяхте, когато разни и разнообразни субекти съвсем необективно ми сипваха съвсем лични обиди (баси, аз се чудя после що не мога да сваля кила... 😄 ) ?
Къде бяхте, че ще ми държите сметка сега как се репча или не на някой, който е 10-15 или 30 години по-голям (все едно възрастта е единственият критерий, по който е нужно да определяме да се репчим или не на някого) ? Къде бяхте, че ще ми давате наклон на ....лоста? И малък ли е форумното Пепи или поради други причини се налага да го защитавате ( >1 акаунт във форума, драматични и полудраматични спирания на писането във форума и т.н.)
Следващият път, когато не ви хареса как се репча на някого - подминете, Ваше Имперско Благородие.
Наздраве с една студена чаша (че е горещо навън) ябълков оцет.
П.П. Народът много хубави неща е казал - например поговорката “Кога стана циганин, кога ти почерня гъза” е много готина.
П.П.2 Сега ви давам възможност да съберете и лайкове в ролята на жертва на словесния ми тормоз. Халал да са ви, има кой да ви ги даде, имам “почитатели” във форума 😄
казано от Димо на 30.06.17, 10:44:
Никога не ми е хрумвало да кастрирам улични котки. Винаги съм ги смятал за достатъчно приспособими и напълно годни да си се размножават и оцеляват като диви животни.
Сетих се за една приятелка ветеринарка, ще се обърна към нея, благодаря.
Че те уличните котки и кучета се оправят сравнително добре, въпреки хората. Въпреки че биват ритани, бити, тровени, заливани с киселина, разстрелвани за удоволствие. А размножаването им е в инстинктите, но когато една котка може да роди между 2 и 8-9 малки 3-4 пъти в годината, къде ще му излезе края на това? Геометрична прогресия си учил, а сигурно и ти е позната (с ИТ се занимаваш доколкото знам).
А за позицията ти, има една мисъл на Джон Кенеди, която е перифразирана от пасаж на “Ад” от Данте Алигиери :
Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.
казано от Bart Simpson на 30.06.17, 12:14:
Според мен това ти мнение доказва, че ти си шибан тъп олигофрен и специално за този коментар, грам нямам намерение да правя опит да се цензурирам.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 30.06.17 12:53.
казано от James Hinks на 30.06.17, 12:35:
казано от Димо на 30.06.17, 12:09:
По какъв точно начин аз съм отговорен и безчувствен, какъвто се опитваш да ме изкараш?
Не се опитвам да те изкарам отговорен за котето или безчувствен, ти сам, с това, което пишеш се доказваш като безотговорен, прави разлика.
Според мен зависи от гледната точка. Някой непредубеден би могъл да си каже: “Виж, този мъж работи по 12 часа на ден да си храни семейството, по цял ден има 100 грижи на главата и все пак е намерил време да се заинтересува от съдбата на едно недъгаво коте, че чак и пита в интернет дали може да му се помогне”. Но според мен ти си предубеден, очевидно любовта ти към животните в голяма степен влияе на живота и мирогледа ти дотолкова че да кажеш че не ти пука особено за хората, свръхчувствителен и краен си и затова и виждаш въпроса ми изцяло в негативна светлина.
Още в колата сенсей Василев като ми каза ” според мен е рак” и знаех, че е прав. Не е като да не съм имал избор как да постъпя.
А ти пита ли го кучето дали иска да го мъкнеш по доктори и да му правят процедури и/или операции и да му удължават агонията? Да не дава Господ, но съм виждал как хора предпочитат да си отидат в мир. Постъпил си според твоите си разбирания, браво, всеки мъж трябва да действа по съвест, но недей да се опитваш да изкарваш другите малоценни защото може да не споделят твоите ценности. И разбира се че има значение дали е твое животното.
Помагам когато и както мога, но не и на всяка цена и на всеки.
Та не е ли същата и моята позиция?
Ба, дреме ми за тва коте, просто на Димо позицията е жалка.
Това пък съвсем не ти прави чест, хем да не ти пука, хем да ме изкарваш мен жалък че ми пука (макар и не в степента, от която ти би бил доволен).
казано от Т. Тодорова на 30.06.17, 12:49:
Точно заради такъв тип разсъждения, улиците бъкат от улични животни, от болести и трупове. И от отрови - ‘щото на леля ти Сийка от третия етаж като й омръзне да се спъва в котки, ще им ръсне от на дядо Гошо агроотровите и нищо не ти гарантира, че на някое от децата наоколо няма да му се втечнят органите. Щот’ в Стария град някакви такива ги бяха намяткали, та на едното пострадало куче докторът така каза - че прави органите на пяна. Нещата са навързани - не е само за котето.
Това ескалира бързо 😄 както питах има ли какво да направя за недъгавото коте пред блока освен да храня майка му и изведнъж се озовах в кюпа с тези, дето сипват отрова да втечнят органите на котетата и децата 😄 Чакай, спри, поеми въздух, насочи си енергията правилно, аз казах и показвам че ми пука за котето. Джеймса каза че не му пука за котето.
И не, не са толкова адаптивни, колкото ни е удобно да си мислим, за да не си мърдаме пръстенцата - нито котките, нито кучетата. Умират всеки ден в адски мъки по ъглите и даже не са и чували за лафа “ще му мине като на куче”.
Не е като да не съм си мръднал пръстенцата. Храних ги 2 пъти днес, отделих от натоварения си график и също и вместо да гледам видеа в интернета седнах да питам може ли да му се помогне, само за да ме изкарат фашист-отровител 😄 Аз питах, от високата си и непоклатима морална камбанария, как заспивате вечер като знаете че всяка минута четири деца умират от глад някъде по света?
Аз по цял ден за животни не се грижа, за съжаление
Не е ли и при теб това въпрос на избор?
казано от Херцог Трън на 30.06.17, 12:52:
Че те уличните котки и кучета се оправят сравнително добре, въпреки хората. Въпреки че биват ритани, бити, тровени, заливани с киселина, разстрелвани за удоволствие. А размножаването им е в инстинктите, но когато една котка може да роди между 2 и 8-9 малки 3-4 пъти в годината, къде ще му излезе края на това? Геометрична прогресия си учил, а сигурно и ти е позната (с ИТ се занимаваш доколкото знам).
Да, оправят се добре, с тази разлика, че бездомните котки не могат да наръфат хора (затова при кучетата е по- важно да се оказва контрол над популацията чрез кастриране) и като цяло котките са по- добре приспособени за живот в градски условия. Казва му се естествен подбор. Какво става със зайците в Австралия като се наплодят повече, отколкото средата може да поддържа? Защо жестоките хора не ходят да ги стерилизират? Или състрадателните да отидат да ги стерилизират?
казано от Херцог Трън на 30.06.17, 12:52:
А за позицията ти, има една мисъл на Джон Кенеди, която е перифразирана от пасаж на “Ад” от Данте Алигиери :
Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.
Първо на първо, не съм запазил неутралитет, неутралитет би бил просто да подмина. И второ, да те питам и теб, като има хуманитарни кризи в света, ти защо пазиш неутралитет и предпочиташ да дърпаш тяга, вместо да разриваш затрупани от земетресението хора? Там можеш да използваш силата си по доста смислен начин. 🙂
30.06.17
13:24
Аргументът ти е познат още като Ignoratio elenchi - въпреки че е валиден реално погледнато е ирелевантен към въпроса, който се обсъжда и е logical fallacy.
Правя каквото мога относно нещата, които са около мен и могат да бъдат повлияни от мен. Това, че в Тамбукту или някъде другаде има криза е тъжно, но възможностите ми са силно ограничени на 10-20 хиляди километра. Докато при теб е “има ли смисъл или да го оставя да си умре?” (без да коментирам, че по просто описание каквото си дал, вероятно и опитен ветеринар би се затруднил да ти даде категоричен отговор).
30.06.17
13:26
Уааа, Димо, покажи ми къде те нарекох теб отровител? 😄
Сериозно, не ми слагай думи в устата.
Опитах се да обясня защо е важно и трябва да хрумва на всеки да кастрира, особено пък ако има някакви заченки на загриженост. Има котки - тровят ги, тровят ги - има отрови. Да, ама има и дечица. Да няма котки е важно не само заради котките, а и заради тях. Ти отровител не си, но леля ти Цанка хвърля отрови в пясъчника, за да се отърве от котките, които пикаят в него...за да е чистичко на внуците й. Сега разбираш ли?
Сашо каза, че не му пука за котето, ама той не е прибрал и майка му във входа. Много ми харесват в нашия квартал хората, които се грижат за бездомните - всички са кастрирани, някои ще умрат от старост, някои ще си отидат по неприятен начин, защото все пак са улични, но отидат ли си - след тях няма да има още 200, чиито трупове да метем от улицата.
И не, лично аз не спя много спокойно, знаейки, че умират деца, не спя спокойно и когато мина покрай дядото, който проси, свит на кълбо, на подлеза на Тримонциум, но пък и никого не подминавам. Ни-ко-га. Та за себе си, собствения си морал, ценности и поемана отговорност, съм сравнително спокойна.
И не, не е въпрос на избор, защото на този етап нямам условия.
Приключвам по темата, за да не излезе, че съм ти лепнала още някакви епитети.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 30.06.17 13:29.
Забелязал съм че ги разбираш логическите фалации, но това не те имунизира спрямо тях 🙂 И ти правиш чери пикинг, правиш презумпции от недоказуеми неща и още куп други.
30.06.17
13:31
Ха-ха, Димо!
С нетърпение чаках да отговориш с по-дългия си пост по-горе. : )
Понякога имам чувството, че си готов с отговорите предварително, очаквайки евентуални въпроси и нападки. Или поне аз предварително се опитвам да се оборя, когато кажа и твърдя нещо, за всеки случай.
Все пак, доволно даваш поле за изява на останалите. : Д
Винаги са ми били интересни мненията, съдържащи твърдения от лично естество, в ущърб на другия. Като че ли не може да се изрази лично мнение, как би постъпил и кое смяташ за правилно, вместо да се сочи с пръст.
Принизяването на един, не те извисява по никакъв начин.
Всеки гледа да блесне с някакъв морал пред останалите и куп изказани възмущения.
Общо взето не ми пука на какво се възмущават хората, то си е типична черта, която аз не искам да притежавам. Ако не можеш/не искаш да направиш нещо, да се възмущаваш е фалш. Но пък ми е интересно как успяваш да върнеш на всеки, по един обоснован начин. : )
30.06.17
13:31
Еба#ти котката.
Точно заради такъв тип разсъждения, улиците бъкат от улични животни, от болести и трупове. И от отрови
Помислих че обсъждаш моите разсъждения. А и дори да си имала предвид нечии чужди, като ги споменаваш така тези отрови в дискусия в моя дневник и започната от мен, се създава впечатление. После да се наложи да ходя обяснявам че нямам сестра 😄
30.06.17
13:32
Напълно е възможно, на всеки се случва. Но ти в поредни мнения използваш един и същ ирелевантен аргумент, за да оправдаеш/докажеш позицията си. А относно чери пикинга - то не е logical fallacy. Ако говориш за селективното цитиране - мога да цитирам и цяло мнение и да стане неразбираема стена от текст, но предпочитам да коментирам конкретно.
30.06.17
13:38
казано от Димо на 30.06.17, 13:31:
Точно заради такъв тип разсъждения, улиците бъкат от улични животни, от болести и трупове. И от отрови
Помислих че обсъждаш моите разсъждения. А и дори да си имала предвид нечии чужди, като ги споменаваш така тези отрови в дискусия в моя дневник и започната от мен, се създава впечатление. После да се наложи да ходя обяснявам че нямам сестра
Изключително ясно съм се изказала.
Ти не мислиш, че трябва да кастрираш. Колкото повече мислят, че не трябва да кастрират, толкова повече улични животни има. Колкото повече улични животни има, толкова повече хора ги мразят и тровят, защото “са мръсни, пренасят болести, агресивни са, противни са” и т.н.
Ама не, оттеглям се наистина, ‘щот, признавам, изнервям се.
Бай-бай 🙂
казано от Т. Тодорова на 30.06.17, 13:26:
И не, лично аз не спя много спокойно, знаейки, че умират деца, не спя спокойно и когато мина покрай дядото, който проси, свит на кълбо, на подлеза на Тримонциум, но пък и никого не подминавам. Ни-ко-га. Та за себе си, собствения си морал, ценности и поемана отговорност, съм сравнително спокойна.
И не, не е въпрос на избор, защото на този етап нямам условия.
Същия съм и аз, даже доколкото мога да се погледна отстрани непредубедено, мисля за себе си като за алтруист и хуманист (нали имаше една форумна свиня Пацо дето се опитваше да ме изкара че да си позитивен и да ти пука и да се опитваш да помогнеш е достойно за присмех?)
За мен е достойно всеки да прави каквото може и доколкото може да си позволи. И не съдя хората, които не го правят докато не разбера мотивите им.
30.06.17
13:42
В алтруизма не вярвам аз. : )
Човек може и да прави добрини, без да търси отплата, но всяка добрина е продиктувана от егоизма ти. Правиш го, защото те кара да се чувстваш добре. Или пък го правиш, защото ако не го - ще се чувстваш зле.
казано от Димо на 30.06.17, 13:38:
... За мен е достойно всеки да прави каквото може и доколкото може да си позволи. И не съдя хората, които не го правят докато не разбера мотивите им.
Ами действай тогава, стига писа по форумите... Заведи котето на ветеринар, ако имаш нужда ще помогна със сметката.
30.06.17
13:44
казано от Димо на 30.06.17, 12:52:
Според мен зависи от гледната точка. Някой непредубеден би могъл да си каже: “Виж, този мъж работи по 12 часа на ден да си храни семейството, по цял ден има 100 грижи на главата и все пак е намерил време да се заинтересува от съдбата на едно недъгаво коте, че чак и пита в интернет дали може да му се помогне”.
Чак да пита в интернет, какво усилие само. Равносилно поне на 10000 суинга с 50-ка за една седмица. Да не говорим, че вероятно на 20 минути пеша или на 10 с колелото ще го заведеш в поне 2 кабинета. И недей да ходиш в Провет в Тракия, иди до Ситивет срещу Шела, даже май ти е и по-близко.
Но според мен ти си предубеден, очевидно любовта ти към животните в голяма степен влияе на живота и мирогледа ти дотолкова че да кажеш че не ти пука особено за хората, свръхчувствителен и краен си и затова и виждаш въпроса ми изцяло в негативна светлина.
Предубеден съм разбира се. Но нито съм свръхчувствителен, нито краен, нито в случая става дума за моите личностни качества и житейски разбирания все пак 🙂
А ти пита ли го кучето дали иска да го мъкнеш по доктори и да му правят процедури и/или операции и да му удължават агонията? Да не дава Господ, но съм виждал как хора предпочитат да си отидат в мир. Постъпил си според твоите си разбирания, браво, всеки мъж трябва да действа по съвест, но недей да се опитваш да изкарваш другите малоценни защото може да не споделят твоите ценности. И разбира се че има значение дали е твое животното.
Ако можеше да говори или ако съществуваше някаква висша мисловна комуникация и я владеех, щях д аго питам. Пък и имаше голям шанс да е пневмония, понеже диагностиката нямаше как да даде скоростен 100%-ов резултат, поне тази, която можехме да направим бързо и неинвазивно. Та съм действал според ситуацията и въпреки убедеността ми в диагнозата на моя приятел. И го приспах навреме, бъди спокоен, не се мъчил. Лично аз го приспах, че ветеринаря не искаше.
А не опитвам да те изкарам никакъв, само посочвам как постъпваш в момента и с каква нагласа си. Ти пък не се опитвай да си купиш индулгенция със самоуспокоителни постове.
Това пък съвсем не ти прави чест, хем да не ти пука, хем да ме изкарваш мен жалък че ми пука (макар и не в степента, от която ти би бил доволен).
Не, не ти пука. Ако ти пукаше щеше да питаш при кой ветеринар да отидеш с котето, а не какво може да му има. Да не говорим, че поставянето на диагноза в нета е несериозно, а диагноза на заболяване и/или проблем с животно, по питане в интернет е в сферата на печалбата от лотариите, най-малкото защото животното не може да каже какви симптоми и усещания има.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.06.17 13:46.
казано от Херцог Трън на 30.06.17, 13:32:
Напълно е възможно, на всеки се случва. Но ти в поредни мнения използваш един и същ ирелевантен аргумент, за да оправдаеш/докажеш позицията си. А относно чери пикинга - то не е logical fallacy. Ако говориш за селективното цитиране - мога да цитирам и цяло мнение и да стане неразбираема стена от текст, но предпочитам да коментирам конкретно.
Чери пикинга си е логическа фалация (ако така се казва на български изобщо) и се изразява в това, че взимаш само отделни факти, пропускайки много други, които имат отношение към случая и така си правиш изводите. Ето например как се възмути че съм ти отговорил по- пиперливо на грубите включвания, следователно аз правя персонални нападки. Но пропускаш многото пъти, когато пак си се изказвал в твоя си стил, а аз съм си премълчавал и съм се въздържал да ти отговоря подобаващо защото видиш ли ти си си такъв, с такъв темперамент, което на фона на единия път, в който съм ти отговорил всъщност може би ме прави доста търпелив и разбиращ.
30.06.17
14:05
Глутница.Един каза -бау-и дъжда от надпреварване да докажете хуманнуста си заваля.
Даже бау не е казал,нито даже-мял не е.
Така,трябва да приемем,че всички сме на различно ниво от развиване на качество,което много тук не притежават,а именно-мъдрост.
Ако някой защитава кастрацията при животни и нарушаване на правото им да се размножават и следват естествения си начин на живот,то би трябвало да я защитават и при хора,които потенциялно ще навтедят на оществото.
Защото кастрацията се практикува тъкмо за да се предотвратят потенциялни вреди.
Реално погледнато една котка има токкова голяма възможност да се размножи, колкото и един от паразитите на обществото,в което живеете(знаете за коя прослойка от него говоря).
Едно човешко дете изоставено на улицата има драматично много по-голяма вреда за средата и изисква много повече грижи и ресурси отколкото едно животно и въпреки тези ресурси ще бъде издържано от обществото много по-дълго по институции.
Дали аз съм тъп олигофрен няма как да отсъдиш правилно от едно изречение,благороднико.
Да направиш добрина е хубаво нещо,да я направиш без да очакваш отплата е признак на възможности.
Един приятел ми каза веднъж-няма как да мислиш за опера докато нямаш пари да си платиш тока.
И, херцоже,това,че си напълно приобщен към болно общество не е признак на добро здраве.
И още нещо,ако наисъина си толкова засегнат от казаното от мен,то това означава,че наистина ти пука,което е хубаво,но не означава,че на теб ти пука най-много и това не те прави уникален и не изключва загрижеността на другите.
Не си мисли, че може да се помогне на всичко и на всички,а нещата които правим на фона на динамиката на света са толкова нищожни,че понякога клонят към нула.
Ежедневно на улицата загиват или умират убити,осакатени и отровени хиляди животни.
Да можеш да помогнеш и да не го направиш,да за мен също е престъпление,но аз видях само загриженост у Димо.
П.п.И още само нещо,нападението ти над Dizzy не е отправено добре защото тя не защитавя мразен човек,а коментира твоето подведение и с това,че общува с мен не обижда човек,който и е помогнал в труден момент.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 30.06.17 14:11.
30.06.17
14:11
Ако имаш предвид споменаването за хора, които са ме хранили, дори не помня че си го правил, ерго не съм те имал предвид, така че в случая няма никакъв чери пикинг
казано от James Hinks на 30.06.17, 13:44:
Чак да пита в интернет, какво усилие само.
Да, усилие е, интересувам се и по начина, по който поставям въпроса си, се предполага че ако не получа категоричен отрицателен отговор че не може да му се помогне по никакъв начин, се обвързвам да направя нещо по въпроса. Какво ми пречеше просто да го подмина?
И недей да ходиш в Провет в Тракия, иди до Ситивет срещу Шела, даже май ти е и по-близко.
Ейтоя съвет можеше да дадеш вместо да обсъждаш вижданията си по позицията ми.
Предубеден съм разбира се. Но нито съм свръхчувствителен, нито краен, нито в случая става дума за моите личностни качества и житейски разбирания все пак
Разбира се че трябва да се погледне от каква позиция идват твоето мнение за моята позиция и личностни качества. Някой ислямист сигурно има доста какво да каже за стила ми на живот и разбиранията ми. Или някой веган. Или някоя феминацистка. Не те слагам в един кюп с тях, но да си предубеден (зависи и от крайността) променя възприятията и на човек му е трудно да е обективен.
А не опитвам да те изкарам никакъв, само посочвам как постъпваш в момента и с каква нагласа си. Ти пък не се опитвай да си купиш индулгенция със самоуспокоителни постове.
Продължавам да смятам че не съм направил грях, питайки дали може да му се помогне, и казвайки че ако не може да му се помогне не бих се ангажирал по- нататък, че да ми трябват индулгенции.
Не, не ти пука. Ако ти пукаше щеше да питаш при кой ветеринар да отидеш с котето, а не какво може да му има. Да не говорим, че поставянето на диагноза в нета е несериозно, а диагноза на заболяване и/или проблем с животно, по питане в интернет е в сферата на печалбата от лотариите, най-малкото защото животното не може да каже какви симптоми и усещания има.
пак се връщаме в началото, че според мен му има нещо нелечимо и исках да знам дали не е нещо често срещано, някаква малформация, която се случва при раждането. Ако е такъв случая, бих предпочел да си спестя времето и емоционалните травми с предизвестен фатален край.
И да, в чиста форма алтруизма не съществува. каквото и да правим, го правим макар и несъзнателно за да се почувстваме по един или друг начин добре. Хората са социални животни и в хода на еволюцията ни са оцелявали и предавали гените си тези, които са изпитвали удоволствие от това да помогнат на хората от близкото си обкръжение. Колкото по- близки, толкова по- голямо задоволство. (мерено е как реагира хипоталамуса при различно близки хора) В по- широк смисъл това еволюционно качество се принася и за неродствени хора (човечеството), както и домашни любимци.
казано от Херцог Трън на 30.06.17, 14:11:
Ако имаш предвид споменаването за хора, които са ме хранили, дори не помня че си го правил, ерго не съм те имал предвид, така че в случая няма никакъв чери пикинг
🙂 Струва ми се че си типичния екстроверт в крайна форма като един мой малко вече бивш приятел. Той така се пали, хвърля се пламенно, обижда, нарича и като му кажа някой път нещо като вече не мога да трая да го слушам (най- често към някой друг от компанията му е насочен целия плам) и после се тормозя че така съм му казал, хем си го знам какъв е и че не ги мисли тея простотии, а после като е ставало на въпрос той не помни нито че е обиждал, нито какво съм му казал аз.
Момичета и момчета, благодаря ви за изказаните мнения и няколкото важни зрънца информация. Отивам да снимам и май няма да се появя пред пц по- рано от след клековете, ще докладвам как е минало.
петък 30.06.2017
ден 12/180
Храна: 1,775 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 20км велосипед
- час и нещо фитнес
~ 864 Kкал
Дефицит за деня: 1,359
Общо дефицит: 15955
Храната бива, фитнеса крака и малко корем. Хиляди благодарности на Гого, съвсем друго е като има някой да те пази и да те надъхва. Също и с толкова зачервено лице и изпъкнали жили по врата както при доизцеждащите повторения не се бях виждал от преди 2 години, когато почнах да правя тяга 😄
- клек 80,90,100,110,120,110, 2@100,4@90,6@80,5х8@80,8@90 доколкото си спомням
- подскоци
- повдигане за прасец с щанга в ръце 4х20@100
- тръстъри с дъмбели 5х5@14
сс 5х50 коремни
сс бутане шейна 5х60 крачки бягане @50
Добро утро. Не съм го виждал от вчера.
Мнението беше редактирано от Димо на 01.07.17 09:22.