08.07.17
13:30
Здравейте на всички 🙂
Имам специфичен проблем свързан с фитнеса или тренировките и се чудих някой може да помогне. Две думи първо за мен - на 28 години съм, 1.85 и 105кг. Имам може би около 10-15 излишни килограма, като в същото време имам мускулна маса и прилично развита мускулатура в горната част на тялото. До преди 3-4 години съм тренирал различни неща, бойни спортове и т.н. макар и не много интензивно. В един момент заради работа и пътувания из чужбина ми се наложи да спра. Сега се занимавам с програмиране и съм по-обездвижен отколкото предполагам, че е добре.
От 2-3 години ако направя по интензивна и тежка тренировка независимо дали фитнес или нещо като бокс, планинско колоездене или т.н. се чувствам след това адски напрегнат, стресиран, не мога да спя, не мога да мисля добре и т.н. Сега лятото е още по-зле. Най-зле се чувствам от тежка тренировка с тежести. Последно преди месец ходих на фитнес и след това една седмица се чувствах зле. Миналата есен опитах да тренирам около месец и половина бокс(преди 5 години съм тренирал почти година и тогава няма такива проблеми), но след като се изтезавах през цялото това време накрая просто трябваше да спра. Не ме мързи да тренирам, имам желание и енергия за тренировки, но след като изляза от залата започват проблемите.
Сега правя лостове и лицеви опори 3 пъти в седмицата, гледам да не претренирвам и се чувствам ОК.
Консултирах се с няколко добри фитнес инструктори(няма да изреждам имена), брат ми също е фитнес инструктор, но никой не успя да ми помогне. Опитах да вземам раазличи видове добавки и витамини, но от тях ставаше по-зле. Това, което съм разбрал и предполагам, че е истина е, че една от двете ми нервни системи (симпатикус или парасимпатикус) е слаба или нещо такова и това причинява проблема. Правих си и кръвни изследвания, но като цяло бяха в норма(кортизола и естрогена ми бяха близо до горната граница).
Това, което искам и целя е да мога да тренирам, но в същото време да се чувствам добре, да не съм стресиран и да мога да мисля чисто, защото това е много важно за работата ми. Фокуса ми е да мога да тренирам за здраве и да се чувствам добре и евентуално да си подобря малко външния вид, но това е второстепенно.
Случайно да може да ми препоръчате фитнес инструктор, който е имал опит с нещо подобно? Готов съм да инвестирам колкото е нужно финанси и време за да реша този проблем.
Поздрави.
Надявам се не се засегнеш, но според мен проблема ти е в главата и се нуждаеш от друг вид специалист, а не фитнес инструктор. Явно така се настройваш подсъзнателно.
08.07.17
14:33
Спазваш ли хранителен режим? Приемаш достатъчно въглехидрати и мазнини?
08.07.17
16:29
Опиши няколко тренировки, когато ти е ставало така. И отговори на горния коментар с храната!
Обикновено това става, когато не може да се възстанови хормоналната система и ЦНС. Аз съм така. Мога да си докарам всичко, което описа, отново)))), но си промених тренировките и сега съм ОК 🙂
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 08.07.17 16:32.
08.07.17
17:32
НЕ спазвам твърд хранителен режим, но се старая да не преяждам(понякога фейлвам), гледам да ям два пъти на ден - обяд и вечер, защото съм установил, че така се чувствам най-добре.Избягвам сладкото, въглехидрати ям, основно хляб и картофи, също гледам на всяко ядене да ям яйца или меса, понякога и двете. За алкохол пия бира и вино, вино рядко, бира средно по една на ден понякога 2-3 понякога не пия изобщо. Понякога замествам някое ядене с пица, но се случва рядко(2-3 пъти в месеца). Понякога на обяд ям суши.
Фитнес тренировките които са ми го причинявали - последната например направих 5 серии клек по 5 повторения, 5 серии лежанка и 5 серии дърпане на скрипец за гръб. Тежестите бяха такива, че да успея да направя повторенията с правилна техника въпреки, че много рядко ходя във фитнес зала и в същото време да ми е достатъчно тежко. Както казах почти цяла седмица след това се чувствах зле.
Есента когато опитах да тренирам бокс беше подобно, на като че ли малко по-различно. Там предполагам е ясно - интензивна кардио тренировки след която ми се стапяха лагерите. Тогава след тренировките бях адски гладен.
Дано това е помогнало за изясняване на проблема.
08.07.17
17:39
Кратки и тежки силови тренировки с много кратки почивки, без откази. 10-12 единички-двойки на движение, по 2 движения на тренировка.
Примерно клек-раменна преса, другата тренировка лег-тяга, някое набиране след единичките, тренираш на гладно, студен душ след тренировка и бягаш вкъщи 🙂
П.с. и зарежи кардиото
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 08.07.17 17:40.
08.07.17
17:52
Може да опиташ няколко встъпителни тренировки с около 60% от тежестите, с които си “претренирал” и постепенно да ги увеличаваш. Ще излезеш от тази дупка, но трябва да я караш полека.
08.07.17
18:02
казано от Alexander Krastev на 08.07.17, 17:39:
Кратки и тежки силови тренировки с много кратки почивки, без откази. 10-12 единички-двойки на движение, по 2 движения на тренировка.
Примерно клек-раменна преса, другата тренировка лег-тяга, някое набиране след единичките, тренираш на гладно, студен душ след тренировка и бягаш вкъщи
П.с. и зарежи кардиото
Кратките почивки и тежки тренировки няма ли да задълбочат проблема?
Примерно клек-раменна преса, другата тренировка лег-тяга, някое набиране след единичките, тренираш на гладно, студен душ след тренировка и бягаш вкъщи
П.с. и зарежи кардиото
Плюс секс и добра храна...и не се вживявай толкова.
08.07.17
18:55
За да ти стане по-ясно, прочети за таблицата на Прилепин и коефициента на интензивност за тренировка, за седмица и т.н. Ще видиш, къде се намираш и как да тренираш!
казано от Ivan Mihov на 08.07.17, 18:02:
П.с. и зарежи кардиото
Аз мисля че по-скоро си прав.
Какво имаш предвид под “зле” след тренировка?
Без да знам нищо освен описаното горе, бих включила в ежедневието йога (по доказана методика) и прием на родиола, евентуално по около грам вит. Ц и билкови естро-блокери.
09.07.17
11:11
казано от Margi на 08.07.17, 19:32:
казано от Ivan Mihov на 08.07.17, 18:02:
П.с. и зарежи кардиото
Аз мисля че по-скоро си прав.
Какво имаш предвид под “зле” след тренировка?
Без да знам нищо освен описаното горе, бих включила в ежедневието йога (по доказана методика) и прием на родиола, евентуално по около грам вит. Ц и билкови естро-блокери.
Ще обясня от ново - под зле имам предвид, че съм изнервен, чувствам се физически напрегнат, трудно ми е да спя, трудно ми е да мисля, да се фокусирам и т.н. А по принцип съм доста спокоен човек.
До колкото съм чел за тези билкови естро-блокери преобладаващите мнения са че не работят. Нещо като плацебо. Вие може ли да препоръчате нещо конкретно тествано?
09.07.17
11:25
По таблицата за КОИ, надхвърляш интетзивността за една тренировка! И ако правиш такива тренировки в седмицата повече от 2, то виждаме последствието....
Но, принципно, може да се работи с натрупване на умората...прави се не повече от 4 седмици. После задължително 1 седмица почивка и спад трябва да има.
Има и друго нещо! Ако бързите влакна ти преобладават и имаш стаж, то следователно и обикновенно е така...включваш моментално всички двигателни единици, без значение дали тежеста е 80% от ПМ или 90,100…Тогава също много се натоварва ЦНС (централната нервна система, както и ендокраната). Просто си намали интензивността! прекаляваш и се увличаш, в обратна последователност)...Умората се акумулира. ЦНС се пренатоварва съвсем не забелязано....
Дъщеря ми от НВД и тренировки ставаше раздразнителна)))
09.07.17
12:19
казано от Carbohydrate на 09.07.17, 11:25:
По таблицата за КОИ, надхвърляш интетзивността за една тренировка! И ако правиш такива тренировки в седмицата повече от 2, то виждаме последствието....
Но, принципно, може да се работи с натрупване на умората...прави се не повече от 4 седмици. После задължително 1 седмица почивка и спад трябва да има.
Има и друго нещо! Ако бързите влакна ти преобладават и имаш стаж, то следователно и обикновенно е така...включваш моментално всички двигателни единици, без значение дали тежеста е 80% от ПМ или 90,100…Тогава също много се натоварва ЦНС (централната нервна система, както и ендокраната). Просто си намали интензивността! прекаляваш и се увличаш, в обратна последователност)...Умората се акумулира. ЦНС се пренатоварва съвсем не забелязано....
Дъщеря ми от НВД и тренировки ставаше раздразнителна)))
Очевидно обаче претоварването при мен се случва много лесно, при почти всяка тренировка, която е малко повече от лостове и лицеви опори. Не са ми нужни 2 на седмица, а само една за да постигна якото претоварване, което ме държи една седмица. Мисля, че обема ме претоварва най-много(тежести + повторения). Ако отида да тичам с равномерно темпо 4-5 километра нямам проблеми. Ако няма тежести и вкарам висока интензивност тогава започват проблемите. Например при бокса. Миналата седмица ходих да катеря рилските езера, стигнах до най-горе. Беше ми бая тежичко и си дадох много зор, направо се чувствах размазан. След това пак имаше ефект на претоварване, но може би 1/3 та от ефекта, който ще има фитнес тренировка с 3 упражнения със свободни тежести по 5 повторения.
Преди 3 години не беше така, ходех 2 пъти седмично на бокс, една здрава фитнес тренировка и нямах никакви подобни симптоми. Сякаш нещо се е случило от тогава с организма ми. Качил съм 10-на кила, но надали това е главното.
09.07.17
12:29
просто надхвърляш моментните възможности на организма и нищо повече....Минавал съм го вече това. Претоварваш се. А претоварването може да е от:
Скрита болест
Недостатъчно енергия (хранене)
Голяма интензивност, за което сърцето не е готово.
Всякакви проблеми на битова остова
Аз например, от два опита на 100% от ПМ мога да си докарам дискомфорт за 3 дена)))....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 09.07.17 12:41.
казано от Ivan Mihov на 09.07.17, 11:11:
Ще обясня от ново - под зле имам предвид, че съм изнервен, чувствам се физически напрегнат, трудно ми е да спя, трудно ми е да мисля, да се фокусирам и т.н. А по принцип съм доста спокоен човек.До колкото съм чел за тези билкови естро-блокери преобладаващите мнения са че не работят. Нещо като плацебо. Вие може ли да препоръчате нещо конкретно тествано?
Не знам какво означава “конкретно тествано”, но можете да погледнете статиите а естрогена, които съм писала за сайта. Просто горе в търсачката напишете “естроген”.
Кортизола е подвеждаш хормон при тестове, тъй като се променя често и доста лесно под влияние на различни фактори.
По-добре е да се види какви са нивата на тестостерона на фона на естрогена.
Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.17 12:42.
09.07.17
12:43
казано от Carbohydrate на 09.07.17, 12:29:
просто надхвърляш моментните възможности на организма и нищо повече....Минавал съм го вече това. Претоварваш се. А претоварването може да е от:
Скрита болест
Недостатъчно енергия (хранене)
Голяма интензивност, за което сърцето не е готово.
Всякакви проблеми на битова остоваАз например, от два опита на 100% от ПМ мога да си докарам дискомфорт за 3 дена)))....
Виждам, че ми напипваш най-добре ситуацията. Мислиш ли, че може да има общо със сравнително високия ми естроген, и че тези билкови естро-блокери биха помогнали? Не съм склонен да пробвам със силните естро-блокери, които се пият при употреба на стероиди.
09.07.17
12:46
Да се набутам и аз,според мен ти вече имаш мнение по въпроса и чакаш някой да го надуши и да се доубедиш,че е това.
Пусни си една пълна кръвна картина и ще спестиш време в чудения.
Според мен нервака те напипа най-безпристрастно-давай го леко и без много тревоги.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 09.07.17 12:47.
09.07.17
12:57
Ами, първо, не можеш да си сигурен в изследванията т.к. зависи кога си дал проба. Ако е след тренирови, е едно.....ако преди - друго и т.н. За да се определи точно, трябва да правиш 6,7 пъти и то по различно време.....Дал си проба, когато ти е било зле, предполагам, което пък предполага, че преди това си имал физическа активност и не е задължително да е била преди 1 или 2 дни...това състояние може да продължава седмици.....
09.07.17
13:08
Дори и 6-7 пъти да трябва да се даде проба пак е алтернатива по-добра от гадаенето.
09.07.17
22:45
Направих си пълни изследвания още пролетта, когато пак бях тръгнал да го разрешавам този проблем. Ето това са:
TSH S 1.97 µIU/ml 0,27 - 4,2 ECLIA
Free Т4 (fT4) S 13.52 ng/l 9,30 - 17 ECLIA
Free T3 (fT3) S 3.56 ng/l 2 - 4,40 ECLIA
LH S 5.61 IU/L 1,70 - 8,60 ECLIA
Testosterone S 18.14 nmol/l 9,90 - 27,80 ECLIA
Cortisol (сутрешен) S 461.3 nmol/l 133 - 537 ECLIA
Общ холестерол (Chol.) S 4.76 mmol/l 3,5 - 5,20 PHOT
HDL- Холестерол (HDL-C) S 1.58 mmol/l >1.5 PHOT
LDL - Холестерол (LDL-C) S 3.07 mmol/l 0 - 3,35 PHOT
Триглицериди (Tg) S 0.78 mmol/l 0 - 1,70 PHOT
Labor Limbach, Heidelberg Germany
Free Testosteron S 22 ng/l 8,30 - 40,10 RIA
Левкоцити EB 7.16 G/l 3,5 - 10,5 DC+LD
Еритроцити EB 5.24 T/l 4,5 - 5,90 DC-det.
Хемоглобин EB 158 g/l 140 - 180 SLS
Хематокрит EB 0.46 l/l 0,40 - 0,53 calc
MCV EB 86.8 fl 80 - 96 Calc.
MCH EB 30.2 pg 28 - 33 Calc.
MCHC EB 347 g/l 330 - 360 Calc.
Тромбоцити EB 251 G/l 210 - 366 DC-det.
RDW-SD EB 36.7 fl 35,10 - 43,90 calc.
RDW-CV EB 11.5 - 14,40 calc.
PDW EB 11.8 fl 9 - 17 calc.
MPV EB 10.2 fl 9,40 - 12,40 calc.
P-LCR EB 26.9 - 43 calc.
PCT EB 0.26 l/l 0,17 - 0,35 calc.
СУЕ EB 2 mm/h 2 - 28 cap.phot
11.07.17
09:45
Виждате ли нещо притеснително в тези данни?
казано от Ivan Mihov на 11.07.17, 09:45:
Виждате ли нещо притеснително в тези данни?
Малко хора биха си позволили и ангажирали да дават мнение по изследвания без да са доктори.
Всичко което можем да направим, е да ти дадем препоръки за по-здравословен живот на общо основание.
11.07.17
10:09
Не, нищо притеснително няма.
Най-вероятно и на теб нищо ти няма, просто тръгваш с голямата кошница неподготвен и после от самонаблюдение и преекспониране на усещанията почваш да си самовнушаваш някакви неща. Попадаш в един вид омагьосан кръг - напъваш се не според възможностите си, изпитваш дискомфорт, започваш да търсиш причина, всяко нещо ти прави все по-силно впечатление и съответно го усещаш по-силно, напрягаш се вътрешно и на следващата тренировка подсъзнателно чакаш същите ефекти и съвсем закономерно те си идват и тоя път ги усещаш все по-силно.
Тръгни плавно, минималистично. Пропусни съвета за тежките 2-ки с малки почивки, за тяха има време, почни с някакви леки 3-4-5, не повече от 1-2 серии, с тежест за два пъти повече повторения, и увеличавай съвсем по малко сериите. Примерно две - три семдици правиш 1х5 с тежест за 10, после 2х5 още 2-3 седмици, после 3х5 и чак тогава вдигни малко тежестта.
Комбинация от адаптогени също е разумна добавка за твоя случай, макар и да е само допълнение към плана.
11.07.17
21:43
Тоест да пробвам с нещо като досегашната тренировка, но по 2 повторения на упражнение(примерно) и по-малки тежести?
Наистина ми се иска да реша този проблем колкото и време да отнеме и да мога да тренирам. Не мога да си обясня как за 3 години тялото ми е развило такава раздразнителност при физическо натоварване. Преди винаги съм помнел, че лимита ми е била омората. Сега чувствам сила и енергия, но лимита ми е съвсем друг...
П.С. Студените душове помагат ли за успокояване на нервната система наистина?
Мнението беше редактирано от Ivan Mihov на 11.07.17 21:44.
13.07.17
10:55
Не, с по 4-5 повторения с тежест за 10. Колкото да раздвижиш.
Студения душ помага за много неща.
Ти си загубил кондиция, колкото и да не ти се иска, отделно имаш предполагам и психическо напрежение от работата и нещата се събират. Не може да правиш планинско колоездене на никаква форма и да искаш да спиш добре 🙂 Аз като правя състезание например 5 км бягане и напъвам на макс, после на тялото му са нужни много часове за да се възтанови поне при мен е така. Бягал съм такива състезания вечер и после няма заспиване.
Лятото и във фитнеса е така понеже жегата е голяма, като цяло жегите побъркват тялото особено ако не си свикнал не си трениран и аклиматизиран.
Ако толкова искаш следи си кръвното сутрин и вечер, хубаво апаратче струва 90 лева. Но като цяло няма от какво да се притесняваш според мен. Просто трябва да си уцелиш натоварванията и плавно да подобряваш форма.
Виж това което ти е писал Джеймс.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.07.17 11:19.
13.07.17
12:03
Разбирам.
Значи ще тръгна от съвсем леко във фитнеса, за да не изпуша отново. Точно колкото да е малко по-натоварващо от лостовете.
14.07.17
22:45
Започнах да експерементирам леко.
Като за начало със студените душове. Ефекта им не беше добър. Сякаш ми увеличиха покачването на адреналина и буквално топлината в тялото от не толкова тежка тренировка. Може и да си въобразявам за това, но някъде четох, че вдигат тестостерона и телесната температура.
В неделя ще направя подбрана от мен съвсем лека тренировка във фитнеса, за да видя как ще я усетя.