16.07.17
21:25
На 16 години съм и имам голям проблем с теглото си. Приятелите ми постоянно ми казват че съм дебел, че съм прасе и т.н. Искам някой който разбира от хранене (хранителни режими) и тренировки, да ми помогне понеже искам да променя визията си... Тежа 78 кг и съм висок между 1.70-1.75, ако изобщо има значение. Найстина бих бил благодарен , ако ми помогнете, защото не познавам хора който може да ми помогнат. 🙂
16.07.17
21:40
Е какъв пък чак толкова голям проблем при 78 кг. на 173 см. средно да кажем. Сигурно си отпуснат, ама чак пък прасе.....бъзикат те явно и си си вглъбил нещо.
Попрочети повече тук-хранене, тренировки.....има всякакви статии и мнения по въпроса.
Мнението беше редактирано от Деян на 16.07.17 21:41.
16.07.17
21:58
Благодаря за инфото, но найстина корема и гърдите ми са доста “тлъстички”. Искам просто някой да ми даде добър хранителен режим или диета като за мен. Понеже сега съм “надъхан” да ходя на фитнес искам да ми кажете как да отслабна и после да добия мускулна маса 🙂
Мнението беше редактирано от Ivan Georgiev на 16.07.17 22:03.
16.07.17
22:28
Сина ми е колкото теб. От една година се амбицира и вече влиза във норма...но има голяма мотивация и родители, които му угаждат относно готвене......Най-първото нещо, което трябва да направиш е да спреш газирано изобщо!...после хляб и всички хлебни изделия, които можеш да си купиш, в това число влизат хамбургери, пици и т.н. Сладко - ограничение. Може, но малко и като междинно хранене, а не след като се наядеш.... Това можеш ли да спазваш?
Аз не мога да ти дам хранителен режим, но ще ти кажа нещо по- ценно - как да си смяташ калориите. Също трябва и да почнеш нещо да тренираш. Ако само отслабваш без да тренираш не е ОК.
16.07.17
22:35
казано от Димо на 16.07.17, 22:30:
Аз не мога да ти дам хранителен режим, но ще ти кажа нещо по- ценно - как да си смяташ калориите. Също трябва и да почнеш нещо да тренираш. Ако само отслабваш без да тренираш не е ОК.
Да, моля те научи ме
16.07.17
22:37
казано от Carbohydrate на 16.07.17, 22:28:
Сина ми е колкото теб. От една година се амбицира и вече влиза във норма...но има голяма мотивация и родители, които му угаждат относно готвене......Най-първото нещо, което трябва да направиш е да спреш газирано изобщо!...после хляб и всички хлебни изделия, които можеш да си купиш, в това число влизат хамбургери, пици и т.н. Сладко - ограничение. Може, но малко и като междинно хранене, а не след като се наядеш.... Това можеш ли да спазваш?
Мисля че да, макар че съм доста голям фен на сладкото , може би и от там надебелявам най-много
17.07.17
09:13
казано от Ivan Georgiev на 16.07.17, 22:37:
Мисля че да, макар че съм доста голям фен на сладкото , може би и от там надебелявам най-много
Сладко обобщено е едно, ама сладки изделия съдържащи бяла захар е нещо съвсем друго. Не си ли чувал принципа за елиминирането на “трите бЕли” - захар, сол, бяло брашно. Поне от тези неща се оттърви........е, сега не може пък хептен да е безсолно, но не прекалявай.
17.07.17
10:19
казано от Daffy Duck на 17.07.17, 09:13:
казано от Ivan Georgiev на 16.07.17, 22:37:
Сладко обобщено е едно, ама сладки изделия съдържащи бяла захар е нещо съвсем друго. Не си ли чувал принципа за елиминирането на “трите бЕли” - захар, сол, бяло брашно. Поне от тези неща се оттърви........е, сега не може пък хептен да е безсолно, но не прекалявай.
Солта в умерени количества не вреди по никакъв начин
Да, какво лошо има в солта? Да не е коката третото “бяло” 😄
А сега по темата. Щом искаш да смяташ калории, трябва да си купиш домакинско кантарче. Струва двайсетина лева и е задължително за смятането на калории, поне в началото. А ако имате вкъщи още по- добре. Кажи като се сдобиеш с кантарчето и минаваме на следващ етап.
17.07.17
10:32
казано от Димо на 17.07.17, 10:29:
Да, какво лошо има в солта? Да не е коката третото “бяло”
А сега по темата. Щом искаш да смяташ калории, трябва да си купиш домакинско кантарче. Струва двайсетина лева и е задължително за смятането на калории, поне в началото. А ако имате вкъщи още по- добре. Кажи като се сдобиеш с кантарчето и минаваме на следващ етап.
Давай към следващия етап понеже съм на село в момента и няма къде да си го закупя това кантарче и затова давай направо, аз като си го купя ще знам
17.07.17
10:34
Мен ми стана по интересно що за приятели са това да те обиждат? 😄
Хайде добронамерената критика и шега ок ама по начина, по който го описваш😄
Без кантарче няма следващ етап. Хем е наложително от практическа гледна точка да имаш за да мериш грамажите за да смяташ калории (можеш ли да кажеш колко грама е една порязаница диня, или колко са 2 пържоли, резен кашкавал само като ги погледнеш?) хем е нещо като червеното хапче в Матрицата - като почнеш да си теглиш храната ще разбереш реално колко ядеш, също и е символ на волята ти да се придържаш към хранителен режим.
Ся, ако си съобразителен и много решителен, има начин да смяташ калории и без кантарче, но как ще ме убедиш че случая е такъв и си заслужава да инвестирам време и усилия да ти се обяснява?
Иначе за обидите от приятелите, може да е груб начин да се тласне някой, за който ти пука в правия път, а може и да е от начина на общуване между момчета на тази възраст (К’во става, тъп? Кво правиш грозен? Оо, дебел, как е? и т.н. )
17.07.17
10:56
Ами не знам дали момчето е наистина пълно както се описва то, но не всеки се влияещи обиди. Понякога добронамерената шега дори с добра цел се превръща в подигравка ако се повтаря нон стоп.
17.07.17
11:02
казано от Кирил Цачев на 17.07.17, 10:19:
Солта в умерени количества не вреди по никакъв начин
Казал съм го .............., т.е. да не се прекалява.
17.07.17
11:46
ето снимка на тялото ми
17.07.17
12:24
Всичко е в главата ти. Вместо да се вайкаш, запиши се нафитнес или лостове и почвай да тренираш нещо. Научи какво да ядеш и какво не.
17.07.17
14:08
казано от Светослав Захариев на 17.07.17, 12:24:
Всичко е в главата ти. Вместо да се вайкаш, запиши се нафитнес или лостове и почвай да тренираш нещо. Научи какво да ядеш и какво не.
именно, искам някой да ми помогне с хранителният ми режим и тренировките ми. Искам да знам по колко калории да приемам и как да ги пресмятам
17.07.17
14:21
казано от Вероника Налбатска на 17.07.17, 14:17:
Здравей!
Прочете ли това?
Да, преди малко прочетох всичко ама ми е трудно да разбера това за храненето
17.07.17
15:49
Не че съм твърд противник на смятането на калории, аз лично го правя вече около 4 години, но за 16 годишен подрастващ това не е решение.
Решението е изграждане на правилни хранителни и двигателни навици. Това, заедно с факта, че тепърва расте и композицията му тепърва ще се променя, ще решат проблема и ще спомогнат да се избягва и за в бъдеще.
Иване, би ли споделил какво точно представлява менюто ти? Например за последните 2-3 дни какво си ял през деня?
На 16 години, ако мери всичко с кантарче и смята калории, то до 20 трябва да си е прерязал вените по дължина вече...
Смятането на калории си е начин, и то научно обоснован и работещ. Като се смятат калориите също се научава какво има в различните храни и си повишаваш/създаваш хранителна култура, която можеш да ползваш цял живот, не само до 20.
Иначе има сигурно и 100 други начина да се регулира теглото, нека всеки даде съвета, който смята че ще свърши работа.
17.07.17
18:09
казано от deqn91 на 17.07.17, 16:05:
На 16 години, ако мери всичко с кантарче и смята калории, то до 20 трябва да си е прерязал вените по дължина вече...
Аз съм на 14 и от близо година си броя калориите... вече не ми прави никакво впечатление и ми е станало като навик 🙂
Мнението беше редактирано от Кирил Цачев на 17.07.17 18:11.
17.07.17
18:14
казано от Кирил Цачев на 17.07.17, 18:09:
Аз съм на 14 и то близо година си броя калориите... вече не ми прави никакво впечатление и ми е станало като навик
Живей си живота дете!!! Остави това броене. Яж качествени храни и тренирай здраво, другото ще си дойде без да го гониш.
17.07.17
19:50
казано от Тихомир Велев на 17.07.17, 15:49:
Не че съм твърд противник на смятането на калории, аз лично го правя вече около 4 години, но за 16 годишен подрастващ това не е решение.
Решението е изграждане на правилни хранителни и двигателни навици. Това, заедно с факта, че тепърва расте и композицията му тепърва ще се променя, ще решат проблема и ще спомогнат да се избягва и за в бъдеще.
Иване, би ли споделил какво точно представлява менюто ти? Например за последните 2-3 дни какво си ял през деня?
ами като цяло сега ям каквото ми направят наще. Затова чакам някой да ми даде адекватно решение за теглото ми :(
17.07.17
19:53
казано от Димо на 17.07.17, 17:51:
Смятането на калории си е начин, и то научно обоснован и работещ. Като се смятат калориите също се научава какво има в различните храни и си повишаваш/създаваш хранителна култура, която можеш да ползваш цял живот, не само до 20.
Иначе има сигурно и 100 други начина да се регулира теглото, нека всеки даде съвета, който смята че ще свърши работа.
Димо, рагледах едно твое мнение на друг човек с проблеми в теглото и видях че си писал за една апликация за тела с която си пресмятат калориите + кантарче, та рагледах я и не можах да я разбера примерно колко калории има в един банан например.
17.07.17
20:21
казано от Ivan Georgiev на 17.07.17, 19:50:
ами като цяло сега ям каквото ми направят наще. Затова чакам някой да ми даде адекватно решение за теглото ми :(
Добре, опиши какво ти правят вашите. Не става да гадаем или да теглим думите ти насила.
Какво яде на закуска днес, а на обяд и вечеря?
Опиши самите храни/манджи и приблизителните им количества (на око / чиния / брой). 🙂
17.07.17
23:01
казано от Вероника Налбатска на 17.07.17, 20:21:
казано от Ivan Georgiev на 17.07.17, 19:50:
Добре, опиши какво ти правят вашите. Не става да гадаем или да теглим думите ти насила.
Какво яде на закуска днес, а на обяд и вечеря?
Опиши самите храни/манджи и приблизителните им количества (на око / чиния / брой).
Сутринта закусих с 2 филийки със шунка и кашкавал, на обяд не бях толкова гладен и изядох една праскова, а ейсега вечерях една чиниика със ориз и ребърце
Момче, тръгвай на спорт 4-5 пъти на седмица, ходи на лостове и не го мисли толкова с храната.
Какви са тия съвети с везни и смятане на калории. Момчето е на 16. Каквото му сложат в чинията това ще яде.
17.07.17
23:49
казано от CarnalK на 17.07.17, 23:06:
Момче, тръгвай на спорт 4-5 пъти на седмица, ходи на лостове и не го мисли толкова с храната.
Какви са тия съвети с везни и смятане на калории. Момчето е на 16. Каквото му сложат в чинията това ще яде.
трудно ми е да се набирам :/
17.07.17
23:51
В това е целта,да е трудно,ако не е,е равносилно на разходка в парка,днес две набирания,утре три и така нататък.За това се нарича прогрес.
17.07.17
23:56
казано от Bart Simpson на 17.07.17, 23:51:
В това е целта,да е трудно,ако не е,е равносилно на разходка в парка,днес две набирания,утре три и така нататък.За това се нарича прогрес.
Всъщност , да така е!
казано от CarnalK на 17.07.17, 23:06:
Дано не съм лош пророк, дано се похвали малкия след жизнеутвърждаващото откровение просто изведнъж да започне да спортува по 4-5 пъти на ден и всичко да е наред.
казано от Ivan Georgiev на 17.07.17, 23:49:
трудно ми е да се набирам :/
То, ако беше лесно всички щяхме да изглеждаме като Арни 🙂
В момента си просто мазен. Минеш ли на диета без спорт, ще станеш мазен и мек. Дали кантара ще показва 80 кила сланина, или 65 кила сланина е все тая - в огледалото ще си личи. По-добре 85 кила, но с мускул.
18.07.17
00:06
Добре , ще послушам съвета ви. Само да попитам, в крайна сметка да си ям това което ми приготвят нашите, но да ям в умерени количества? Честно казано аз имам повече проблем с храната отколкото с спорта , тренирам от 5 години футбол и до сега килограмите нито ми пречат нито нищо, просто не си харесвам външният си вид. 🙂