15.08.17
07:43
Здравейте,от известно време чета и следя темите и форума и реших,че наистина имам нужда от вашата помощ.С тази тема поставям началото на една нова и вече наистина здравословна страница от живота ми.Почвам да изграждам нови навици,който да ми помогнат да постигна едно здраво и добре изглеждащо тяло.
Та-казвам се Мони,на 18г съм,154 см.,и в момента килограмите ми са 37-38..
Да започна първо с миналото ми и борбата с килограмите,който всъщност никога не са били кой знае колко.От малка-след често боледуване на леки болести и епилепсия в ранна възраст и след употребата на много антибиотици-големия апетит е бил винаги с мен.(Генът ми е слаб,нямам някой в семейството с наднормено тегло). След като влезнах в пубертета и след като започна да ме интересува как изглеждам-на 14-15г аз бях около 50-55кг.-следователно не ми допадаше спрямо височината ми,умишлено започнах нездравословни диети-гладуване-преяждане,след това пак гладуване,дни само на течности,и после празници-следователно пак преяждане и пак и пак така в един кръговрат до февруари месец 2017.
Та когато се оказа февруари-а аз май месец бях абитуриентка реших,че вече на 18г е време да отслабна напълно за да се харесам в кожата си.Започнах да отслабвам по-същия начин-с глад..но този път бях включила и тренировки в домашни условия,който не са били кой знае колко добри и правилно направени,започнах упорито всеки ден да правя по минимум 25 000 крачки и в комбинация с глада .. по 2 ябълки и малко кисело мляко на ден-отслабнах за да се харесам достатъчно.. бях станала 45 кг и се виждах чудесно в абитуриентската си рокля. Та след бала ми се харесвах,започнах да се изхранвам лека по-лека с повече храна.. но с големия страх,че пак ще почна да преяждам и да възвърна килограмите си-за това бях много стриктна да продължавам да правя по 25-30 хиляди крачки на ден,но вече бях спряла упражненията.
Началото на юни заминах за морето да работя като сервитьорка в един ресторант,всъщност където съм и сега (лято 2016г. работех на същото място-тежката работа е предимно вечер до 12-1..следователно малко сън,много работа,голяма умора.)
От както дойдох на морето съм решила,че искам по-стегнато тяло,по-оформено дупе и крака,и по-здравословно хранене..понеже след толкова малко приемане на храна-сами можете да си направите сметката за отпуснатата кожа .. Започнах да ходя в един фитнес 3-4 пъти седмично - правех всичко за начинаещи .. клекове,напъди,планк,леки тренировки за ръце и корем (който в началото ми се отразяваше добре,но след физическата преумора на работа,и болките последните 2 седмици съм намалила тренировките към 2-3 пъти) В момента се храня предимно с плодове и зеленчуци,кисело мляко,извара,оризовки,веднъж два пъти седмично скумрия или пилешко филе.Общо взето изхранвам се на плодове .. Не съм наясно с много неща и за това се обръщам към вас. Не желая да качвам много килограми-но искам да изглеждам оформено и да се чувствам добре (Мисля,че спрямо височината ми-45 кг най-много са ми идеални)
Имам проблем със съня,лягам си към 1 и се събуждам към 4:30-5 ... Не мога да заспя след това наново.. а съм на работа примерно чак следобед..
Мислила съм над проблема с храната,но не мисля,че имам хранително разстройство.. ям по цял ден плодове на около всеки 1ч изяждам по една праскова,ябълка,сливи.. и диняяя-ям я постоянно..Не мога без нея..ям по 2-3 кг диня на ден ..Мога така да се изхранвам,харесва ми и ми е вкусно ... По време на работа си нося някой плод,кисело мляко и извара,което ям с зеленчуци или подсладено със стевия.
Не ям никаква рафинирана захар,нито пакетирани неща и боклуци (освен оризовките-но те не мисля,че са проблем)
Не използвам сол,само черен и лют червен пипер като подправка.Не пия сокчета,фрешове,газирано,алкохол-изключително рядко.. последно на бала си пих.Пия по 2 кафета и през останалото време вода.
И да .. Общо взето това е историята ми.. Искам да ме насочите към упражненията които трябва да правя за да стегна тялото си,и към това ориентировъчно какво ще е правилното меню за мен..Благодаря ви предварително,зная че не зная нищо и за това се обръщам към вас за помощ . 😊
П.с. Извинявам се за дългият пост.
18.08.17
20:49
Здравей!
Добре дошла и честит дневник. Надявам се, че ще ти е полезен.
Да започнем от това, че изобщо не е разумно да се изхранваш само с плодове.
В тях няма нищо лошо по принцип, но ако ще се стремиш към подобрения в храненето си, няма как то да е съставено само от плодове. Помисли да включиш източници на белтъчини и мазнини.
Намали плодовете (не да изключваш, не да си ги забраняваш, а да ги намалиш). Добави по-често (от това ще последва и по-голямото количество, а оттам и повече белтъчини) хапване на риба и месо, а също и на яйца. Млечните са ок (доколкото се ориентирах ядеш такива).
Към основните хранения прибави салати, овкусявай със зехтин.
Прочети това ръководство - препоръчваме го на всички начинаещи в храненето и ще се ориентираш по-лесно.
ПП: относно тренировките - с какво разполагаш като оборудване?
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 18.08.17 20:49.
Много благодаря за отговора.
Сега съм включила в менюто си зеленчуци,риба,бяло месо от пилешко,правя си тези дни броколи,тиквички,гъби по най-различни начини и комбинации на фурна, .. или запечени в малка скаричка ..
Днес смятам да пробвам с омлет само от белтъци и прясно мляко за закуска .. Да стане като палачинка и ще го ям с плодове като гарнитура.
А за тренировките-последната седмица съм спряла фитнеса.Правя само разходки и 4 х 25 клекове сутрин и вечер.(Нямам някакви уреди у дома)
Понеже се върнах в родния ми град,работата на морето ми дойде в повече+недоспиване ..и извънредно я напуснах и се прибрах у дома.Сега ме очаква 5 дни почивка на морето което означава,че ще се храня главно по заведения и не ми харесва много този факт,но нямам друг вариант..не знам какво да консумирам.Ако имате идей ще ви бъда много благодарна-сещам се само за риби на скара и салати,миди също мога да пробвам мисля..
Смятам след като се върна от почивката на морето да започна да ходя редовно на фитнес,в града ми има няколко фитнес зали.Лошото е,че няма треньори който да ти помагат и да те насочват.Искам да кача мускулна маса-а не мазнини.А имам доверие само на вашия сайт.
Мнението беше редактирано от М.Ненова на 24.08.17 06:14.
24.08.17
20:57
казано от М.Ненова на 24.08.17, 06:07:
Много благодаря за отговора.
Сега съм включила в менюто си зеленчуци,риба,бяло месо от пилешко,правя си тези дни броколи,тиквички,гъби по най-различни начини и комбинации на фурна, .. или запечени в малка скаричка ..
Днес смятам да пробвам с омлет само от белтъци и прясно мляко за закуска .. Да стане като палачинка и ще го ям с плодове като гарнитура.
Добре звучи. Личи си, че не само си обмислила нещата, но и действаш. Не избягвай жълтъците от яйцата, направи си омлета с тях. Може да опиташ и такъв вариант на палачинка. Залагам, че няма да съжаляваш.
Понеже се върнах в родния ми град,работата на морето ми дойде в повече+недоспиване ..и извънредно я напуснах и се прибрах у дома.Сега ме очаква 5 дни почивка на морето което означава,че ще се храня главно по заведения и не ми харесва много този факт,но нямам друг вариант..не знам какво да консумирам.Ако имате идей ще ви бъда много благодарна-сещам се само за риби на скара и салати,миди също мога да пробвам мисля..
На първо място си почини - и физически, и психически.
Колкото до заведенията - за щастие все още могат да се направят добри избори като храни, а дори и да не направиш чак толкова добри, това са само 5 дни.
Да, може да ядеш различни салати и към тях да добавяш риба/месо/яйца/морски дарове (нещо, което ти харесва). Но има и още варианти. Пък и ако ти се яде нещо, което смяташ за “лошо” (стрелям напосоки - сладолед, пица), вземи си, но не се тъпчи. На плажа може да си носиш плодове, сурови ядки..
Но както казах - само 5 дни са. Възстанови се от умората, която усещаш. 🙂
Смятам след като се върна от почивката на морето да започна да ходя редовно на фитнес,в града ми има няколко фитнес зали.Лошото е,че няма треньори който да ти помагат и да те насочват.Искам да кача мускулна маса-а не мазнини.А имам доверие само на вашия сайт.
Това е твоят дневник. Описвай редовно и ще помагаме, с каквото можем. 🙂
Много си изчерпателна,за което страшно ти благодаря 😊
Нямам намерение да се отпускам на почивката,имам в предвид не ме изкушават сладоледа,шоколада,пържените картофки и т.н.😁
Имам въпрос относно това -понеже не искам да качвам прекалено много мазнина(ясно ми е,че няма как без нея,особено сега като не тренирам) Как е възможно да я избегна до минимум?
П.с.-Твойте палачинки съм си ги правила под най-различни форми , и всичките ми бяха много вкусни и успешни 😁 Правила съм ги на кексчета,бисквитки,вафлички..И дори в комбинация с др.съставки са ставали на замръзнали изкушения 😊😊
Мнението беше редактирано от М.Ненова на 25.08.17 05:51.
Махаш това, заради което си струва да се ядат яйцата. 🙂
Белтъци с прясно мляко и плодове...сигурно имаш храносмилане като на хиена за да се справиш с подобна комбинация. 🙂
Здравейте отново,върнах се от почивката и се чувствам много добре.
Сега съм решила да започна вече някакъв спорт,но понеже не съм много наясно с упражненията,който трябва да правя искам да се консултирам с някой който може да ми помогне.Колебая се също дали да не започна нещо като kango jump или според вас по-добрия вариант е фитнес?
Хранителен режим нямам,храненето не го меря и нямам точна представа,но смятам да си купя везна и да започна.
В менюто ми преобладават пилешко,телешко,скумрия,пъстърва,салати,кисело мляко,яйца,извара,много диняяя 😁 и други плодове.
Искам да си съставя точен хранителен режим , който да следвам..
Качила съм 2 кг,но искам да кача още поне 3-4кг...страх ме е,че ако не започна да тренирам нещо-ще кача предимно мазнини .. И след време ще ми се наложи пак да свалям килограми.. Искам да живея здравословно и да имам добре изглеждащо тяло-не се целя към кой знае колко оформени мускули и стегнат вид.
Въпросите който също имам са следните:
-Тренировката за крака ми е ясна горе-долу .. клекове,напади,повдигане на таза от лег
(Смятам да започна с 4х20)
Или директно да започна с кръгова тренировка,пак по толкова серии?
-и за хранителния режим,ако е примерно нещо като балансирано хранене,но не съм сигурна дали мога да се лишавам от диня..малко остана от сезона й 😁 Благодаря ви предварително.
02.09.17
19:24
Преди да заминеш, беше писала, че си избираш фитнес зала. Спря ли се на някоя конкретно, смяташ ли да я посещаваш?
Според мен може да започнеш с тренировки, които са насочени към големите мускулни групи, но може би ще е добре да споделиш опита си до този момент, доколкото си спомням си ходила и преди на фитнес.
Опитай kango jumps. Аз нямам опит, но ако ти харесва и се чувстваш добре, може да съчетаваш с фитнеса. 🙂
Колкото до храненето - бях ти дала линк към ръководство, прочети го пак. В никакъв случай не е нужно да се лишаваш от динята, особено след като е сезон и ти харесва.
Иии здравейте отново 😊
След прекъсването което направих поради лични проблеми-и нямах особенно време да пиша,за което съжалявам ..
Малко ми е сконфузено но искам да споделя,че имам някакъв проблем с храната-направила съм си преценката и съм говорила с майка ми по темата.Взели сме мерки и обсъждам с нея почти всичко,което променям в хранителните си навици.
След като цяло лято бях предимно на плодове .. сега съм ги намалила до 3-4 на ден (ябълка,праскова,грейпфрут .. )
Купих си електронна везна и тегля и меря всичко което ям .
Килограмите ми са същите и не съм открила фитнес центъра за мен - понеже трябва да ходя самичка (а не зная защо това толкова ме демотивира .. ) Също така не съм почнала да тренирам абсолютно нищо-освен упражненията който правя вкъщи-клек,глутеус ритник,планк и повдигане на крака.Гледам да ги правя често-но има дни който просто нямам сили ..
Сметнала съм калориите за деня които трябва да приемам за да покачвам кг.-1526,2кл
Разпределението на
В:190,77 на ден ~ 31,79гр на порция
П:152,62 на ден ~ 25,43гр на порция
М:16,95 на ден ~ 2,82гр на порция
Разделих на 6 хранения през деня.
Така до тук добре,но не мога да си разпределя храненето-така че да се чувствам добре и да не мисля постоянно какво ще ям после,кога..как.. и т.н.
Въглехидратите ми идват основно от плодове,зеленчуци .. мазнините са ми много трудни да ги разпределям..
Понеже сега работя в едно заведение,което съм на работа от 16:00 до 01-02 ч... но хубавото е,че не ходя всеки ден .. а само няколко пъти в седмицата.
Един от въпросите ми е , какво да ям преди работа,че да ме засити и да не мисля за храна докато съм там?
Преди това цял ден съм си вкъщи и мога да похапвам и да си стоя на кисело мляко 0,1процент и някакви зеленчуци,плодове-докато дойде време за работа.
МОЛЯ ВИ-дайте ми някакъв съвет..Как да си съставя примерно меню за деня .. защото мисълта,че не знам какво ще ям ме побърква ...