Конско месо-къде в София?

Прескочи до:

Здравейте!Къде в София мога да си намеря хубава кайма от конско месо-да кажем около 10-15 лева килото?

Bart Simpson

28.11.17
17:18

Citymarche.bg.
Внасят конско от Аржентина и Чили, не знам какви са цените, но качеството е на ниво.
Там гледат коне като телета,  породи само за месо.

28.11.17
17:36

Не видях конско на сайта им,а цените на останалите меса са ....за Европа.

Мнението беше редактирано от nervak на 28.11.17 17:36.

Bart Simpson

28.11.17
17:42

Имат,имат, на мен са ми внасяли при това не огромни колимества, възможно е да не поддържат артикул, но при запитване ще вкарат.
За цените,  съгласен съм,но няма да ядеш мръвка от някой изморен кон.
А отгледано с цел добиче.

28.11.17
18:50

За 5-6 лева ядеш мръвка от млад кон. Да не говорим, че за конското няма и толкова значение колко е бил уморен коня. Изял съм едно хергеле коне от 2004 досега.

Bart Simpson

28.11.17
19:21

Е не вярвам, че го вярваш, има селекция на породи, отглеждане, хранене.
Хубавото си е хубаво.
Но ако имаш такава цена, то това е страхотно и определено по-подходящо по посока, питането от автора.

28.11.17
20:36

И аз си купувах конско на сурови наденици на 6лв килото, но голяма смрад става при готвене, жена ми не издържа, а детето още не може да си каже 🙂

28.11.17
21:08

Аз си купувам от частно лице. Купува си цяло конче, плаща си за коляч и разфасоване, ветеринар, кара го у тях, взема си (най-доброто) за себе си и семейството му, а останалото го разпродава на приятели. Само че не върти търговия, а ми се обажда когато ще коли да ме пита дали и колко ще взема.

28.11.17
22:42

казано от Bart Simpson на 28.11.17, 19:21:

Е не вярвам, че го вярваш, има селекция на породи, отглеждане, хранене.
Хубавото си е хубаво.

Кое дали не вярвам? Че няма кой знае каква разлика между аржентински кон за месо или български дърварски кон ли? Ми няма, вярвам го, да. Малко повече съм учил селскостопанските науки, че да се хвана на тия приказки с месните породи и храненето им.

Bart Simpson

28.11.17
22:45

Стига, човек, недей така.
Все едно да кажеш, ме няма разлика между блек ангъс и БГ крава яла само сухо сено цял живот.
Има оооогромна разлика, Джеимс.

казано от James Hinks на 28.11.17, 18:50:

За 5-6 лева ядеш мръвка от млад кон. Да не говорим, че за конското няма и толкова значение колко е бил уморен коня. Изял съм едно хергеле коне от 2004 досега.

Колега, от къде го купуваш конското?Ако искаш ми пиши на ЛС.

28.11.17
22:52

От приятел го взимам, обикновено със заявка предварително. Ако някой има интерес - да ми пише, ще му проверя в момента какво има като асортимент и какви са цените, кога се очаква колене, защото не е постоянно налично.

казано от Bart Simpson на 28.11.17, 22:45:

Стига, човек, недей така.
Все едно да кажеш, ме няма разлика между блек ангъс и БГ крава яла само сухо сено цял живот.
Има оооогромна разлика, Джеимс.

Барт, пропусна ли частта със “селскостопанските науки”? Кое сравнявам - породи говеда или коне? Не, че и при говедата тая разлика е колосална, там пък зреене и обработка дават много по-голяма разлика.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.11.17 22:55.

Bart Simpson

28.11.17
23:11

Не знам човек тук изкупчика на животни ходи и оценява качеството на тревата, която са пасли животните преди да даде оценка на животното.
А ако нямаше разлика нямаше ирландското и новозеландски телешко да са най-скъпи в света, нали без кобе и т.н. изгъзиците, българско телешко хубаво няма.
Конско от село, само за суджици става.
Да не говоримче, че ако на тея колячи и разфасовчици ако им поискаш някой по специфичен кът ще дават заето.
Кажи на село, че искаш антракод да го видим какво ще отреже.
Я виж, така ли изглежда това от БГ?
Няма значение, всеки яде и си поръчва каквото му е на сърце.
Ако можеш да им намериш на хората, евала.
Просто месото е различно и е като колите, можеш да си купиш и за пет и за петстотин лева.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.11.17 23:27.

29.11.17
13:41

Месото е месо. Което явно няма да разбереш, колкото и да го обяснявам, пък и не смятам да го обяснявам.
Ям дърварски коне, които живеят свободно пуснати на над 1000 метра надморска височина и карат само на зелено, без концентриран фураж. От това по-качествено месо - здраве му кажи. Няма да дам Х лв/кг за аржентински кон, от “месна” порода, първо, защото такава няма, второ, защото не си струва да заменя нещо евтино им качествено за нещо скъпо и с неясно качество, независимо колко вкусно твърдят, че е. Пък и кой колкото ще да ми го хвали... 😄 Може да си феноменален готвач, но от отглеждане на животни, породи и храненето им  си нямаш представа и нека да не спорим за такива неща.

Bart Simpson

29.11.17
14:09

Е то от това, което пишеш ми става ясно,  че няма смисъл.

29.11.17
14:15

Ми няма та. Най-малкото да почнем от там, че няма порода кон за месо.

Bart Simpson

29.11.17
14:40

Е то е все едно да има порода вол за оран, няма разбира се, но има селекция и методично отглеждане и хранене на животни за заколение.
Най-добрите животни в Аржентина за месо са полуу диви.
Просто има по-подходящи за месо от други, а не специялна порода за месо.
Аз не вярвам в БГ месото, от пилешко до конско.
Някъде по петрохан май някой се опитваше да гледа блек ангъс, ама като го храниш със суха слама ако ще и Ред Ангъс да е няма да направи хубаво месо.Сега ше ти онагледя къде е разликата.Температурите тук са минусуви, деня е къс, листата опадаха, а тревата -зелена.Затова и казват на Ейре-вечно зеления остров, затова и месото е клааааааси над Българското.
Така че никой на земята не е в състояние да ме убеди, че дърварски 15 годишен кон и аржентинско, отгледано и охранено добиче дават едно и също месо, няма как, Джеимс, със всичките ти познания и мислене извън кутията, няма как да си прав в това.
За това кой, колко дава за определен хранителен продукт, вече казах:
Евала, че намираш на хората, това което търсят.
Аз казвам обаче, че разлика в качеството и кулинарната стойност на продуктите са различни.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 29.11.17 14:43.

29.11.17
14:46

Моментна снимка от камера на вилата от компа..през нощта е било -2-3…зелено е...даже маргаритки има цъффнали)))
В разговора обаче се пропуска и за какво се ползва месото...На мен например ми трябва от възможно по-сухо(старо) животно месо,щот  брезаолата от такова се прави...

Мнението беше редактирано от nervak на 29.11.17 14:50.

Bart Simpson

29.11.17
14:50

Да,  но аз мога да ти кача такава снимка и януари и февруари.
Примери за разлика в качеството на месото:
Кой в БГ готви конски стекове, карпачо, тартар, стю, на бавен огън......единици.Всички правят само суджуци, защото само затова става.
Защо Италия не внася БГ конско, въпреки,  че на Студена има опит за ферма за коне за месо, а внасят много по-скъпото Южно американско от отатък света?
Стига, момчета, няма смисъл и аз и вие да говорим на радиото, аз не мога да ви убедя, нито вие мен.
Яжте каквото ви е вкусно.

Bart Simpson

29.11.17
14:53

Брезауа си направи, ако не си до сега, от козе месо, удър голям е.
Без да искам съм отговорил на едит-а ти.

29.11.17
14:56

ААА аз суджуци не правя....това правя:
козата няма такъв голям мускОл...

Мнението беше редактирано от nervak на 29.11.17 14:58.

29.11.17
14:59

Виж сега, тревата е зелена и тук, после ако ходя с кучето ще ти снимам. Зелена ще е и след месец, зелена ще е и януари, ама няма да с есетя да ти разровя снега. Тая есен има достатъчно влага, за да е така.
Блек Ангъс се гледа в България на няколко места, около 3-4000 глави има в момента, даже може и 3-4 пъти повече да са вече, защото ми е стара информацията. Тия, които го гледат знаят какво и как, бъди сигурен.
Дърварски кон знаеш ли какво  е, за какво се ползва, колко години се ползва, колко струва, как се гледа и как се размножава? Явно не и за това ми спориш за мегакачествените аржентински кранти. Отивам при човека с конете и му казвам дай конче - вика избирай си ти или да ти избирам аз. Говорим само за млади животни на година и малко, тъкмо достигнали или малко преди полова зрялост, тоест около година, година и нещо. Кон, който само е бягал и пасал. Ако искаш кон за да си храниш кучетата с него - взимаш дърт, цената е по-ниска. Между другото и за кайма става перфектно също, не само за кучетата. Сега, че в Аржентина сигурно ще ти обяснят как и е мегаспециална тревата в пампасите, как климата влияе благотворно на коснките черва, как слънцето грее под определен ъгъл и топли с точно определени градуси животните, което пък действа по специфичен начин на метаболизма им, как точно до грам се дава специален сорт ечемик, до милиграм фин овес, колко кубчета и какво кръмно цвекло слагат в концентрирания фураж за разкош, какви билки, с каква изворна вода ги поят тия коне и накрая заради всичко това месото има неповторим вкус, нежна структура и създава невероятна кулинарна наслада...Заеби, тия вървят там, където се влиза само със фрак и папийонка и са пълни ала-бала.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.11.17 15:01.

Bart Simpson

29.11.17
14:59

Е ясно де, брезауата е пъстърма не суджук, опитай с козе.
Иначе излеждат много равномерно изсушени.
Аз съм притиснат от климата и тр в хладилника да ги суша.

Bart Simpson

29.11.17
15:03

Дообре, ще предам нататък.
Направо не вярвам какво пишеш.
Обезсмисляш един цял отрасъл с няколко изречения.
И както винаги ти знаеш най-добре.

29.11.17
15:04

Не е,не е пъстърма...по коренно различен начин се прави-от осоляването ,до сушенето.Мда)))

Bart Simpson

29.11.17
15:06

Джеимс, последен въпрос-аржентинско конско ял ли си?

29.11.17
15:08

Не, не го обезмослям аз. Той си е такъв, разчита на маркетинг и непознаване на ССЖ, за да рекламира и продава скъпо продукта си.
Зрял овчи бут ял ли си? Не си. Значи такова месо за нищо не става.
Даже бих те завел на място, където ще ти направят уникален конски стек, стига само да позволят хората да доведа друг. Тогава да си говорим пак...а дотогава явно ще превъзнасяш аржентиското...

казано от Bart Simpson на 29.11.17, 15:06:

Джеимс, последен въпрос-аржентинско конско ял ли си?

Не, няма и да ям. Първо няма да дам излишни пари за него, второ няма да ходя да го търся на майната си. Изял съм достатъчно конско, за да знам кое какво е. Младо, старо, болно, здраво, домашно, диво, полусвободно...А ти ял ли си такова, за което ти говоря?

Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.11.17 15:11.

Bart Simpson

29.11.17
15:38

Да разбира се и затова си позволявам да говоря за разлика между двете.

29.11.17
15:42

Ял си дърварско конче на годинка. Такова, което нито е теглило нещо, нито е яло концентриран фураж, нито някога е влизало в оградено място? Ако е така - яж си аржентинското...няма за какво въобще да говорим.

29.11.17
16:07

Само ще вметна един пост във връзка с хубавото чуждо месо и скапаното наше! Всяка година баща ми си прави луканки от телешко и свинско, животните са гледани в балкана в повечето случаи, след което биват изсушавани и мачкани тези луканки. Преди 10-15 години негов приятел го помоли да му бъде шофьор за няколко дни. Въпросния приятел посредничеше при някакви крупни сделки свързана с една от мините за добив на злато в Българи с австралийци. Та отиват те на една китна вила около Тетевен и се почва гощавката. И се стига до въпросните суджуци/ наденици. Австралийския баровец толкова ги харесва като ги опитва и баща ми вади още няколко подкови и му казва заповядай за теб са хапвай. Отговора е следния : ” А не, няма да ги ям сега, ще си ги взема с мен в Австралия и ще ги споделя с баща ми и той да опита, защото толкова вкусни неща не съм ял”. Реална история!

29.11.17
17:43

Български синдром - всичко чуждо е уникално, нашето е кофти.
Аз си купувам конско месо от Тодор, който зарежда бая фитнес ентусиасти. Еми месото е перфеткно, гледа си ги в Балкана, реже и праща каквото искаш.

29.11.17
19:43

казано от Bart Simpson на 29.11.17, 14:50:

...
Защо Италия не внася БГ конско...

Внасят, но живи. Има няколко ферми, гледат болонци само за износ, едва насмогват. Вкл. до София, в Илиянци. По Балкана гледат също полу-диви тежковозни породи заради субсидиите - колкото по-рядка породата, толкова по голяма субсидята (варира между 300-1000 лв). Там става добър пазарлък, но трябва да се комбинират няколко човека, няма как някой да гътне кон за 50 кила месо. Пък и някъде трябва да узрее, не е толкова просто...Аз съм взимал от един пич, който ги пуска почти целогодишно да пасат в района на Тъжа. Уникална пъстърма - не отстъпва на бреозола и хамони, които съм опитвал.
Проблемът е че предлагането е непостоянно, затова от време на време се налага нашите призводители да ползват конско внос, вкл. от Румъния. А от Аржентина влизат и доста некачествени меса, дори консервирано месо, което се ползва като евтин пълнеж и често не се означава на етикета. Знам за една от големите фирми, че беше внеса десетки тонове кенгурско от някакъв резерв, ама на етикетите не го слагат 🙂
Казвам го само за да подчертая, че разлики в качеството по географски признак има и при нас и при южноамериканските месопроизводители. Просто ти си в пазар с по-висока средна покупателна способност и при вас има смисъл да се вкарват скъпи меса, докато в България това е малък, нишов сегмент. Повечето производители на висококачествено месо го изнасят, вкл. и телешкото. И аз да знам, че имам пазар в Германия на тройна изкупна цена, няма да го пласирам на местния пазар.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 29.11.17 19:44.

29.11.17
23:22

Сухи смески, приковано отглеждане и фармацевтика - има ли изобщо значение нещо, ако ги има тези неща? Все ми е тая какво е месото - свинско, телешко, конско, пилешко, козе и т.н., да не говорим за порода - просто съм намерил ниша да си взимам месо от расло на ливада животно,  а това че е конско, е случайно обстоятелство.

Bart Simpson

30.11.17
02:20

Много съм разочарован от беседата.
Без опит за база са сравнение са взети предрасъдаци.
Най-много от всичко правя забележки на синът ми когато каже, че не хареава нещо без да го е опитал.
Много сте чели и много сте учени, кой за щанги, кой селскостопанси науки, признавам.
Но един лекар веднъж каза-внимавай да не умреш от печатна грешка.
Да отсвириш един цял отрасъл, защото си бил в яка компания, на яко място и си прекарал чудесно и ти се е сторило яденето неземно и емоционално е детинска грешка.
Хора, които учат колкото и лекар или инжинер, защото то си е инжинерна дисциплина и са извели нещата на ниво.........високо вие ги принизявате с размах на едно перо.
Това че знаете как да си угодите на табиета не означава, че сте наясно защо един човек дава по150 долара за стек.
Да ще ми скочи сега някой и ще каже, ми щото има,  ахам, не е така, този човек има защото знае как да борави с пари и не дава пари за вятърничави неща, а за стойностни и качествени,  за да си направи кеф.
А на младежа с включването за синдрома ще кажа, че от БГ домат по света по-добър няма, от БГ краставица също, или смокиня, или любеница.
Но нека се придържаме към фактите, било телешкото, нито конското, почти не и овчето меса  са част от културата на България и няма опит в тях и не го сравнявайте с културния опит на десетки поколения.
Сега ш излезе Нервака и ш каже мойта бира е по-хубава от Грош дето са я чистили рецептата трийсет поколебия пивовари.
Или ш излезе чичо Гошо и ш каже #би го тва Ангъс Дънди уиски,  мойта ракия е по-яка, ето това е синдрома БГ.
Сбърках, в кутията мислите.
И се надпреварвахте яко да ми го докажете.
Няма да се отрека от никоя добрина, която съм получил от тук, но да си отгоре не е стремеж, а синдром.

30.11.17
08:26

Някъде по Петрохан - Ферма Линбул, за Блек Ангъс, работех аз. На третата година от създаването вече има и Ред Ангъс. Животните са внос от Дания и вече пет години са в Понор планина. Климатът е уникален, теренът е част от Натура 2000. Понеже не вярвате в БГ месото, просто опитайте. Аз изкарах една година на това месо, сега не мога да докарам и 50 % от тогавашната форма.
  Това сме аз и Павлин, собственикът на фермата, първата година с животните - 2011
  А по мнението на Сашо, че Блек Ангъс се гледа вече масово в България ще допълня имената на фермите. Не го приемайте като реклама, нека е уточнение, за да не си губите времето:
Митко Петров - Ферма Лесидрен
Ферма Саакар Ангус - с. Дрипчево
АНГУС МЕСНО ГОВЕДОВЪДСТВО БЪЛГАРИЯ - с. Горна Малина
  Не е за подценяване месото от кръстоската на сиво и кафяво българско говедо на Николай Василев, Дивата Ферма в с. Равно поле.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 30.11.17 08:38.

30.11.17
09:49

казано от Bart Simpson на 30.11.17, 02:20:

Много сте чели и много сте учени, кой за щанги, кой селскостопанси науки, признавам.

Ама на л.с. питаш постоянно това и онова, нали?

Да отсвириш един цял отрасъл, защото си бил в яка компания, на яко място и си прекарал чудесно и ти се е сторило яденето неземно и емоционално е детинска грешка.

Как оцени къде съм бил и какво съм ял, като даже не знаеш за какво говоря? Все едно аз да ти давам оценка на кухнятя, в която работи. Смешно е.

Или ш излезе чичо Гошо и ш каже #би го тва Ангъс Дънди уиски,  мойта ракия е по-яка, ето .

Ангъс дънди не е някакво мерило, от спец да го знаеш. Има ракии, които наистина могат да съперничат специално на Ангъс дънди-тата, че и на много други.

Но нека се придържаме към фактите, било телешкото, нито конското, почти не и овчето меса  са част от културата на България и няма опит в тях и не го сравнявайте с културния опит на десетки поколения.

Ай пак опитай с конското и овчето и фактите. Или поне исторически вземи да се пообразоваш. Коня в Южна Америка е дошъл с конкистадорите. В нашите земи много хилядолетия по-рано. Овцете също.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.11.17 10:08.

Barberian

30.11.17
09:56

Първо да кажа, че не съм ял никога конско, нямам понятие от отглеждане на животни, готвя за себе си колкото мога, както мога.
Аз ще взема отношение по въпроса за ценообразуването и за това дали е задължително качеството на скъпия, продукт да е пропорционално свързано с  цената. Твърдо не!!! Има една прослойка хора на които колкото и да им кажеш, все ще си прецакан, че си им взел малко. С много такива хора съм работил през годините, но ще разкажа само любимата си история по тази тема.
През 2009 та година, взех под наем салон на Марина Диневи. По това време още Путин не беше нападнал Украйна и руснаците ходеха по пари- буквално. Повечето ни клиенти бяха от милионер нагоре. Аз нямах абсолютно никакъв опит с такива клиенти. Един ден, идва козметичката, на която вратата и е до моята и ми прави луд скандал, че съм и подбивал цените. Аз слагам ампула за коса за 10 лв, а нейните ампули за лице били 40лв. Аз и казвам, че на едро тази ампула ми излиза 2 лв и дори 10 лв ми се виждаха много. Тя беше вряла и кипяла на марината и ми обясни, че не се прави така. Стандарта е висок, и клиентите търсят скъпото. Бях нов, не исках да имам проблеми със съседите, а и тези ампули и без това не ми вървяха. Направих ги 40 лв. и приключих темата. Помлях ги!!!!!! Всяка една рускиня която седнеше на мивката си слагаше ампула. Наложи се да увелича цената на подстригването защото беше колкото на ампулата. Оказа се, че рускинята като чуе 10, автоматично  го брои- боклук. Отне ми 3 години да повярвам, че колкото по- скъпи си ми услугите и продуктите, толкова по- голямо е търсенето. Умишлено работех с марка на която цените ги нямаше в интернет и беше само за салони. Съответно, дистрибуторите които ме зареждаха разпространяваха сред колегите на които си предлагат продуктите една снимка на един продукт от стилажа ми, който беше със 600% надценка. Това се представяше като доказателство, колко извънземни са продуктите им. Правенето на пари по този начин е изкуство и ние сме роби на това. Хора дават по 5200 лв. за два айфона. Защо ли Ейпъл е най- богатата компания в света? Те разчитат основно на това. Естествено, ако си милионер не е от значение колко даваш за телефон или пържола. Не смятам тези хора за балъци. Имал- дал. Лошо е когато телефона ти струва колкото половината ти кола, а има и много по- фрапантни примери. Да не остана погрешно разбран аз също съм със скъп телефон. Или някой ще ми каже, че пластмасата на Лего е с титаниеви нишки, че има играчки по 300 лв? Примерите са страшно много и всички ги знаем и повечето сме роби на това.

Мнението беше редактирано от Barberian на 30.11.17 11:46.

30.11.17
10:07

.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.11.17 10:07.

30.11.17
10:15

Усещам, че много се отдалечихме от темата за Конското месо, но ме яде от вътре. Примерът с лего не ми се струва много удачен, защото тук изключваме цената на интелектуалния труд. В един по-обемен конструктор на Лего можеш да направиш значително на брой комбинации и да построиш неща, които ги няма на картината. Но това опира до проектиране на частите. Можеш да си развихриш въображението, но има напасване, защото някой преди това е обърнал внимание на детайлите, преди да избута пластмасата през екструдера. Дори цветовите гами помагат. Малките фарчета за кола са три цвята - червен, бял и жълт. Ако конструираш автомобил, лесно стават на лампа за линейка, фарове за мъгла и какво ли още не. И това е в една кутия, която дава възможност за много ситуации. Разбира се има и по-евтин заместител на Лего, Гоки. Но като сложиш две къщички от двата конструктора една до друга, сам можеш да видиш разликата. И Легото се изкупува обратно на борса, сиреч издържа неколко поколения, за разлика от другите марки.
  П.П. Направо към чат отиват нещата, ама е хубаво да се сверяват гледни точки.

Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 30.11.17 10:20.

Аз само да вметна тука да не четат вегани и вегетарианци, че лошо ще им стане 😄

Берберина много добре е обяснил положението.

Месото си е месо, в крайна сметка е изградено от аминокиселини, мастни киселини и други такива. А вкусът е нещо много субективно - на мен ми е вкусно да ям филия с мас и червен пипер и стрък праз, на някой може да му се струва отвратително.

Bart Simpson

30.11.17
10:19

Абе нещо се прайте на дръж ми шапката.
Казах, че знаете и сте чели, какво общо има с това,  че съм задавал въпроси, освен, че да... Защото знаете затова питам.
Плюс това казах, че никога няма да отрека никоя добрина, която съм получил от тук, но явно е такава, която ще ми се натяква.
Трето много добре знам историята на конете, от Прежевалски кон насам и явно тр да се пояснявам с десет послеписа защото спорта,  ще се хвана за думата е по-яко засегнат от фитнеса тук, в културно отношение ставаше дума за храна.
Ай хубав ден, защото вече,
че много нерви затрих.
И,  Джеимс, не мога да повярвам колко избирателно си цитирал части от мнението ми.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 30.11.17 10:24.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1