казано от Bart Simpson на 06.03.18, 12:33:
Единственото, което бих искал да добавя към дебата, е че човек няма представа как ще постъпи в такава ситуация докато не му се случи.
Да имаш две невръстни дечица, които спят в другата стая и изплашена до смърт съпруга може да те подтикне и към по- лоши действия спрямо натрапника.
Тук всички сме съгласни.
06.03.18
12:44
казано от kaloyan на 06.03.18, 12:29:
казано от Херцог Трън на 06.03.18, 12:24:
казано от kaloyan на 06.03.18, 12:14:
според мен дори не и самоотбрана.
Е той сам е поканил Плъха у тях, нали? 😄 Ох, понякога като изригнеш .....
Няма нищо за изригване има дефиниции на самоотбрана, по българския закон ако някой влезе у вас и без да те напада го гръмнеш или дори нараниш си виновен.
Това не е така.
казано от Херцог Трън на 06.03.18, 12:44:
казано от Херцог Трън на 06.03.18, 12:24:
казано от kaloyan на 06.03.18, 12:14:
според мен дори не и самоотбрана.
Е той сам е поканил Плъха у тях, нали? 😄 Ох, понякога като изригнеш .....
Няма нищо за изригване има дефиниции на самоотбрана, по българския закон ако някой влезе у вас и без да те напада го гръмнеш или дори нараниш си виновен.
Това не е така.
А как е ?
06.03.18
13:09
Какво значи “без да те напада”? Да не идва у нас посред нощ с цветя и бонбони? Ако сама не съм го поканила в дома си, няма работа там и подлежи на обработка с всякви подръчни средства.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.03.18 13:21.
06.03.18
13:12
казано от kaloyan на 06.03.18, 12:57:
казано от Херцог Трън на 06.03.18, 12:44:
Това не е така.
А как е ?
(1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
Ако не знаеш :
Чл. 17.
(1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
В момента, в който някой влезе неправомерно (с взлом) в нас - той застрашава правото ми на собственост.
Да и както виждаш там има много условности, точно поради това доста хора са осъдени. Но отново това не значи че може да нараниш някой който е в твоя дом и не ти е посегнал.
06.03.18
13:52
Аз продължавам да настоявам за обяснение на “в дома ти е, ама не ти е посегнал”.
Самото влизане с взлом е посегателство.
Преди години родителите ми бяха в чужбина и ние сами в нас с леля Ленче. (оставаше да спинка при мен, да не ми е скучно и страшно 🐽). Ученичка бях, на 16-17. Опитаха се да ни влязат през прозореца на спалнята - мрежата беше отрязана и имаше стъпки по стените на сградата отврън. До ден днешен ми е крайно неприятно да гледам в тъмен прозорец. Ей на, манго само се е пробвал да влезе и ми е нанесъл травма за бая години напред. И това е посегателство, и такъв бих го хвърлила през терасата (ако мога) без да се замисля. И не би трябвало някой да ме съди.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.03.18 14:13.
06.03.18
14:06
казано от kaloyan на 06.03.18, 13:48:
Да и както виждаш там има много условности, точно поради това доста хора са осъдени. Но отново това не значи че може да нараниш някой който е в твоя дом и не ти е посегнал.
А да го поканя на чай и кекс освен? Моментът, в който той неправомерно е в дома ми е “посягането”.
П.П. може ли да пратиш адреса си, искам да си напазарувам от вас, като гледам и почерпка ще има като вляза у вас.
казано от Херцог Трън на 06.03.18, 14:06:
казано от kaloyan на 06.03.18, 13:48:
А да го поканя на чай и кекс освен? Моментът, в който той неправомерно е в дома ми е “посягането”.
П.П. може ли да пратиш адреса си, искам да си напазарувам от вас, като гледам и почерпка ще има като вляза у вас.
Чакай сега, то кво ти ще направиш, какво аз ще направя са отделни неща и какво пише в закона и как се тълкува нещо съвсем различно.
Затова ви писах като ходите по тези протести, искайте промяна или по точна формулировка на закона. В сегашното му положение ще осъдят този човек.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 06.03.18 14:28.
06.03.18
16:47
казано от kaloyan на 06.03.18, 14:25:
В сегашното му положение ще осъдят този човек.
Много малко вероятно да стане и дори и тогава няма да е нещо повече от условна.
06.03.18
16:53
А това което писаха за случая, беше че този всъщност се е опитвал да избяга, другия да не го гръмне, но не знам как е било, те ще кажат всичко.
Какво са пиасли и какво е в действителност са две различни неща. Доктора е мой много добър и близък приятел и ти гарантирам, че със сигурност не е слезнал да го гони, нито пък, че циганина се е оптивал да избяга, но щом самия той казва, че е видял много зор с циганина, значи наистина е било така. Мога да ти кажа и какво казват полицаите за случая...
И крайна сметка, да, закона е кофти написан, сега се оптват да изкарат, че виждаш ли в двора е станало, значи не е взлом...
06.03.18
16:57
Собствеността започва от първа заключваща се врата.
Или в цивилизацията от прилежащата към имота територия.
Както ви казах, стъпваш ми на алеята или моравата без да съм ти разрешил и си натрапник.
Разбира се не говорим за деца гонещи топка.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 06.03.18 16:58.
06.03.18
17:07
казано от Bart Simpson на 06.03.18, 16:57:
Собствеността започва от първа заключваща се врата.
На различните места е различно. Според нашата конституция “жилището е неприкосновено”. Жилище се тълкува не като двор или като гараж, а така да се каже затвореното пространство, където нощуваш.
Друг въпрос е, че в конституцията има член “частната собственост е неприкосновена”, от което би следвало дворът също да е на равнището на жилището, но уви.
Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 06.03.18 17:07.
06.03.18
17:13
Няма какво да го тълкуваш, моето е мое и имам морално право да го защитавам с всички налични, нужни и възможно средства.
Няма тълкувания и размисли.
Трябва да се вземе предвид мотивацията да отнемеш човешки живот.
Ако не се чувстваш истински заплашен няма нормален човек на земята, който да прибегне към подобна крайна мярка.
Мисълта е светкавична и ако няма пряка заплаха за теб и близките ти стреляш в не жизнено важни области на тялото.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 06.03.18 17:23.
06.03.18
17:19
Тълкованията не са мои, а на съдебните състави в България. Когато закона не е формулиран достатъчно добре за да конкретизира даден факт, то тогава се прибягва до съдебните практики. Това опитвах да обясня.
казано от James Hinks на 06.03.18, 16:53:
А това което писаха за случая, беше че този всъщност се е опитвал да избяга, другия да не го гръмне, но не знам как е било, те ще кажат всичко.
Какво са пиасли и какво е в действителност са две различни неща. Доктора е мой много добър и близък приятел и ти гарантирам, че със сигурност не е слезнал да го гони, нито пък, че циганина се е оптивал да избяга, но щом самия той казва, че е видял много зор с циганина, значи наистина е било така. Мога да ти кажа и какво казват полицаите за случая...
И крайна сметка, да, закона е кофти написан, сега се оптват да изкарат, че виждаш ли в двора е станало, значи не е взлом...
И за това трябва да се протестира. Тази прокуратура постоянно пуска при всеки значим (и не толкова) случай дезинформация и настройва обществото. Имало е 10-ки случаи в които една тиква говорител излиза и казва неща които не са доказани, но после никой не се връща и не се извинява на тези хора. Те посля ходят и съдят България в Страсбург, обаче това даже не се и чува повече.
Но ще го осъдят и за незаконния пистолет. Ако не го осъдят това ще е само заради това че е обществен случай. Обаче ти казвам ако няма популярност ще му се стъжни.
06.03.18
18:26
казано от kaloyan на 06.03.18, 17:29:
Но ще го осъдят и за незаконния пистолет.
Условно.
Ако не го осъдят това ще е само заради това че е обществен случай. Обаче ти казвам ако няма популярност ще му се стъжни.
Не. Обаче няма как да ти кажа какво и защо тук популярността няма нищо общо. Той най-малкото си е популярен в Пловдив и без този инцидент - извадил е от гроба десетки, да не и стотици. Sapienti sat.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.03.18 18:28.
06.03.18
18:51
По-скоро е тъжно, че на доктора му съсипват практиката и живота, а манго държавата (в частност ние) щеше да го хрантути по затворите.
Ако се гледа цялостно, проблемите са много и те са в неработещите системи. Ромския проблем става още по сериозен, защото там не се взимат никакви мерки и масово се увеличава броя на престъпниците от този етнос, нещата ще стават по зле. Но за това са виновни институциите. Другото нещо, пак институции е че затвора не е с възпитателен характер. Оттам излизаш още по голям престъпник. Навсякъде по другите държави има мониторинг след това и много задължения спрямо тези хора. А тук дори да си сбъркал малко пътя, след това продължаваш право надолу и никой не го интересува.
Отделно престъпленията по селата, там се знае много добре кой какво прави, но и там институциите си затварят очите.
Аз не искам да ставам убиец, затова протестите и обществото за всяко нещо, да се търси отговорност, иначе нищо не става.
Сега е най-лесно така за управляващите, да прехвърлят тези проблеми върху хората и ние сами да им решим проблемите, като се изпотрепем и си мислим че правим нещо.
06.03.18
21:04
казано от James Hinks на 06.03.18, 18:26:
Но ще го осъдят и за незаконния пистолет.
Условно.
Ако не го осъдят това ще е само заради това че е обществен случай. Обаче ти казвам ако няма популярност ще му се стъжни.
Не. Обаче няма как да ти кажа какво и защо тук популярността няма нищо общо. Той най-малкото си е популярен в Пловдив и без този инцидент - извадил е от гроба десетки, да не и стотици. Sapienti sat.
А на близките на тези, които не му е било по силите да извади от гроба, е оказал незабравима помощ и подкрепа.
Искрено се надявам всичко да мине гладко и да си живее живота щастливо, без да изпитва грам вина за стореното по принуда.
Днес вървеше някаква нова информация за дебнене в двора, предумишлено деяние, дъра-дъра - и така да е било, което не искам да вярвам, като ти бръкнат в дома безнаказано няколко пъти, ще изпушиш и ще го застреляш... Плъха. За всеки косматичък плъх, който си щъка в мазето, би ми било по-мъчно. Как да е, стискаме палци на доки.
————————————
Днес - стандарт. Утре в 7 зала и после пак по график. Пак ще е А-Б-почивка, А-Б-Почивка известно време. Разхлопах се отвсякъде покрай всичкото нетрениране.
Храната - 70г кокосов чипс с какао, един зидо бар с какао, един друг суров бар с мента и... какао 🙂, две филии с безмесно зеле с ориз.
Днес забелязах, ме съм поприбрала любовните дръжки. Дори харесва това. 😂
И едни рошави кълки за разкош:
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 07.03.18 00:37.
06.03.18
21:44
И защо в един момент ще се разделиш с прелестта. Не може ли конкретно това кучИ да си го задържиш. Явно не е първото, което на дадения етап го предаваш за “по-натам”......поне до колкото
съм те чел 😞
Баси, ако трябва да преживявам отново и отново подобно нещо. Следва да гледаш професионално, защото ако всеки път има здрава емоционална връзка, не си е работа. Аз много бих се похабил.
Мнението беше редактирано от Деян на 06.03.18 22:05.
06.03.18
22:44
Първото е. Оранжевата я взех, защото я исках. Само като я видях и.. край. 🙂 Борката, дойде почупен пред входа и го прибрах с идеята да го дам, но той пък се оказа МОЕТО куче и повече не излезе от нас. 🙂))) Искаха го някакви хора, но не ги одобрих, щото само аз мога да го обичам така. 😂
Прелестта.. полагам всички усилия да не я обичам като МОЕ куче, а като всеки друг хайван, за който ме е грижа, с цел да му помогна. Нямам условия за него - сега е в къщата на баба ми и няма как да се грижа добре за него. Мога само да му дам шанс да има истински дом. И сега, имайки планове за кучебаза-приемен дом, трябва да мога да се разделям, защото пък, ако го оставя там, спирам пътя на други, които имат нужда от помощ. Не бих се похабила - правиш го за каузата и толкоз. Аз без кауза ни моа. Затова съм и на такова дередже, де. 🙂)
Иначе животинката е невероятно мила и интелигентна, нищо общо с моите гьонове. 😂 Никога не съм виждала гладно куче, което предпочита да го гушкат, вместо да яде... или по време на разходка да спира и да вие, за да го галиш. 💕 Или да е прибрано от улицата на две години и нито веднъж да не се изходи вътре. Чист, добър, умен, послушен, прекрасен. 💕
Няма да ми е лесно да го дам. 🙂
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.03.18 22:47.
06.03.18
22:49
Малииии, представям си, живо здраво, когато имаш син и се зажени как ш му избираш невяста.
“.... Само аз мога да го обичам така.....”
Хахахахаах, симпатяга си голЕма.
казано от James Hinks на 06.03.18, 18:26:
Той най-малкото си е популярен в Пловдив и без този инцидент
И тук ми прищрака- за Гамена ли става въпрос?
06.03.18
22:58
Е, съмнявам се. Истина е, че никой не може да те обича така, както родителите, но за децата е супер вредна демонстрацията на този факт. 😂
Борьо ми го искаха хора, които ме гледаха с учудване, когато им казвах, че трябва да се лекува, че трябва да се кастрира, че не е за метър синджир и т.н. После един от тях взе друго куче, което умря на първата седмица. Еми, сори, ама като поверяваш жива душа на някого, трябва да си сигурен, че ще положи грижи. Животинката ми не е дървен стол, че да не ми пука дали ше го изядат дървениците.
Ама с Борката голям късмет. Скоро му викам: остричък, миличък, ти си най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми, буди-буди и така нататък, той с поглед - right back at ya 💕, и Камен отстрани: А оная връзка лук, дето седи от миналата седмица, е най-хубавото в моя. 😂
Хехе, изпуших нещо аз от вълнение тия дни. Общува ми се. 😂
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.03.18 23:14.
06.03.18
23:01
Нещо ми куца хумура.
Само аз си го разбирам май, май.
Даже и стол да е тр да се грижат за него.
Аз си поплаках когато ми седна някакъв фермерски богаташ в колата.
Съпругата ми се смя с дни, аз не и говорих.
Хахахахахха
06.03.18
23:07
Веси, и аз за девойка се глася. Ама знае ли човек? Все ми е тая какво ще е. 🙂
Оф, специален си и ти, Барт. 🙂 Аз чат-пат си гледам къщата на село на гугъл мапс. Ревах, когато баба ми и дядо ми я продаваха - баща ми я купи заради мен. Бях на 10. Преди няколко години решихме да я продадем, аз не щях да се подписвам и вдигах скандали, щото ми е мила. Като отидохме там я видях, видях и селото в какво състояние е, и пак ревнах, че така явно е най-добре за къщата, щото ние не можем да я стопанисваме, пък тя заслужава, разбираш ли... 😂
Но колкото и да ми е мил някой имот или някоя вещ, живата душа е съвсем друга бира.
Илия, да, за него.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.03.18 23:48.
06.03.18
23:13
казано от Веси на 06.03.18, 22:58:
Тя ще има дъщеря според мен, няма да има този проблем 🙂
С щерките всичко е прекрасно, до момента в който не кажат: “Мамо, тате, тая вечер ще спя в една приятелка”😠 Но и това е нормалният цикъл на развитието и следва да го приемем.
06.03.18
23:23
казано от nervak на 06.03.18, 23:15:
Да бе..
В смисъл не приемаш-тъй ли 😁.....разбирам те. Мен лично сигурно щяха да ме дават по тв, във връзка с брутално разчекване от бащина ревност. Никой няма да е достоен за момичето ми☺
Мнението беше редактирано от Деян на 07.03.18 07:51.
06.03.18
23:23
Вчера си говорих с майка ми по тия въпроси. Боже, какво съм й причинила на тая жена (малък, кух тийн... и все пак не толкова кух) и нито веднъж не е казала и дума - тихо е наблюдавала и е била готова да реагира, ако има нужда. Нищо не ми е забранявала. И понеже е била в готовност, каза, че не е можела да спи заради мен месеци наред. Аз, изсестна като Капитан Планета, спасявах хероиновите джанки тогава... “Горката ми майка” кънти в кухината между ушите ми.
Все по-често ми се набива в главата какъв късмет съм имала със семейство и приятели (🐽), които да ме държат в пътя - голяма беля можеше да стане с тая среда.
Та предполагам, че е важно, докато са малки, да им набиеш в главите кое в живота е ценно и кое не - после няма как да имаш контрол, колкото и да опитваш - средата често повлича. Само надежди. С новите поколения нямам представа как може да се справи човек. Аз не разбирам 90% от нещата, които ги вълнуват и движат (както нашите не са разбирали мен вероятно), не са ми в природата и никога не са били. Ама неволята... учи.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.03.18 23:50.
06.03.18
23:55
Аз си спомням, че когато излизах вечер с мотор го бутах половин км преди да го запаля, защото майка ми ми каза че не може да спи като ме чуе да излизам на мотор.
казано от Т. Тодорова на 06.03.18, 23:07:
Аз чат-пат си гледам къщата на село на гугъл мапс. Ревах, когато баба ми и дядо ми я продаваха - баща ми я купи заради мен. Бях на 10. Преди няколко години решихме да я продадем, аз не щях да се подписвам и вдигах скандали, щото ми е мила.
Като каза ревах, та се сетих.
Навремето баба ми тръгнала да продава тяхната къща. Ние всички по далечни чужбини и съответно - дерзай. И тя я продала по бързата процедура.
Предистория. Когато съм се родил дядо ми поръчал две нови бурета по 100-150 литра едното (колкото им е там стандарта), купил от най-доброто грозде и сварили съответното количество ракия. Съответно епична работа, 50+ градуса, без захар и тн..той човека беше полковник и за такива неща нямаше компромис. И ги запечатали в мазата, където те си стояли кротко следващите 25-6 години.
В същата тази къща.....
07.03.18
00:37
Истинска история:
На вилата на една мацка сме в Балчик и отиваме към плажа.
Минаваме покрай куп дини и да си вземем една за плажа.
Гледаме обаче една под близката чешма да се охлажда.
И викам аз:
Бабче, да ни дадеш тази студената,а?
Тя вика:
А тая внука я остави, ама вземЕте я, дЕца, аз друга ше му сТудя.
Вземаме я ние, отиваме на плажа, режем динята..........вътре поне кило мастика.
Хаххаахаха.
07.03.18
09:29
Владо,
хехе, голям номер. 😄В нашата имаше компоти. И моят дядо беше полковник.
Барт,
голям късмет, а? 🙂
Иначе си спомням, че като бях дете, всички на село си оставяха нещата да се изстудяват на селската чешма и на никого не се случваше да изчезне нещо. Готини хора бяха там. За съжаление вече ги няма, а чешмата е суха.
Тъй, стига вече дъра бъра, че и аз изговорих света и се самооспамих до безобразие.
Днес, 07.03.2018, аз, Точка Хобитова Тодорова, тренирах!
Загрях стави, поклякак със СТ и после:
Зерчер @30кг: 3, 3, 3, 3
Раменна @25кг: 4, 4, 5, 4
Силово @17.5кг: 5, 5, 5, 5
10 или 11 пъти през 10 секунди - тройки обръщане с лоста само.
Много жалка история, ама нещо е.
Тези две тренировки, които Сашо ми даде още първия път, са най-хубавото, полезно и ефективно нещо, което съм правила. И да, прав беше, че нещо като работи, няма нужда от изгъзици и драстични промени. Ще си ги правя тях, с разни упражнения в допълнение, когато ми доскучава или ако искам да наблегна на нещо. Интервалите по-нататък, сега физически не мога да ги понеса, освен ако не легна да спя непосредствено след тренировка.
Храната:
- кафе, банан, 100г постни бисквитки със семена, зелени смутита, авокадо, вода с лимон и чиа - в тоя дух.
🍀
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 07.03.18 09:33.
08.03.18
10:05
Честит празник на дамите 🌸
———————————————
Тренировка рано-рано:
Стави, СТ клеЦи
6х3 @60кг тяга
4х5 @30кг лег
4х5 @47кг скрипец с подхват
Обръщане и тласкане @20кг лост - 10 или 11 пъти през 10 секунди
Едн датс хау мама лайкс ит.
————————————————
Гледам във форума, че някои хора с всяка нова точка мускулен релеф са започнали да изпъват по една мозъчна гънка. Потрес. Но истински шок беше селянията в Пулса тая сутрин - не мога да повярвам, че никой от работещите в залата не прави забележка. В крайна сметка, всички сме подписали договор, който ни задължава да уважаваме спокойствието и пространството на другите. За което би трябвало да се сещаме и без някой да ни задължава.
Баси, само недоволствам. 😂
казано от Т. Тодорова на 08.03.18, 10:05:
Баси, само недоволствам. 😂
Включително от себе си. 🙂
08.03.18
10:24
Да не излезе, че само другите са ми криви, пък аз се имам за много готина. 🙂)))
Мани, трябва да се стягам.
Стяг. 💪🏼
08.03.18
18:05
Добавям храната, че забравих - боб някакъв, невероятно вкусна салата от магданоз, домат колкото за цвят и малко чесън, спаначена салата с мааалко макарони. И една следобедна ракия със сода, много приятна, домашна.
Обръщането с изтласкване не съм го написала, че беше на тройки. Принципно ми е неприятно леко да тласкам 20кг, даже ми развалят малко формата, но през 10 секунди ме озори и сега Мира може да ми завиди на мускулната треска, хехе.
Много си харесвам двете кратки тренировчички и се радвам, че се спрях на тях пак. Това си е точно за мен - и откъм натоварване, и откъм време, което ми отнема, и откъм ефективност.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 08.03.18 18:09.