07.08.19
12:19
Тренировката вчера:
набиране с широк успореден хват 5 - 4х(+10кг) - 3х(+20кг) - 2х(+30кг) - 1х(+40кг),
кофички тясно 5х(+10кг) - 4х(+20кг) - 3х(+30кг) - 2х(+40кг) - 1х(+70кг),
въртене с диск 5х20кг(на страна) - 4х25кг(на страна) - 3х30кг(на страна) - 2х35кг(на страна) - 1х40кг(на страна),
скок на стълби през 5 стъпала 15 пъти,
всичко без почивка.
Бързо раздвижване, но омотах килограмите и на набиранията и на кофичките.
08.08.19
10:39
Тренировката вчера:
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 5х180кг - бутане от лег с раменен успореден хват 5х115кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 4х190кг - бутане от лег с раменен успореден хват 4х120кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 3х200кг - бутане от лег с раменен успореден хват 3х125кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 2х210кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х130кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 1х220кг - бутане от лег с раменен успореден хват 1х135кг,
до тук всичко без почивка.
един рунд чувал с по 1 кг на ръка, комбинации(6 минути).
разгъване за трицепс с ластици 14(по 4 на ръка).
ластик пред гърди 20(борцовия, единичен) - външна ротация от хоризонтала 20х5кг(на ръка) - повдигнае пълна чаша 20х5кг(на ръка).
Тягите с дебелия лост.
Трябваше да е сравнително лека тренировка, но се надцених с лега, имаше затискане на оставянето на 130-те кг, ставане на коремна преса с щангата, катерене с нея върху лежанката за да я оставя и от там веднага скок към тягата на 220…И тая гимнастика направо ме размаза. Тягата уж точно като натоварване, но днес имам мускулна треска на цялата долна част на гърба, отделно и краката не ги усещам много свежи. Тежестите за техниката също бяха излишно натоварване, но пък положителното е, че скоростта си беше както и без тях.
09.08.19
14:14
Тренировката вчера:
един рунд бърза круша с по 1 кг на ръка, комбинации.
един рунд чувал с по 1 кг на ръка, комбинации.
един рунд бърза круша, комбинации.
един рунд чувал, комбинации.
Рундовете са по 5 минути с 20-30 секунди между тях.
Само техника и само раздвижване. Трябваше да правя и върлина + скокове, но върлината нямаше пипане, така се беше нагряла, а за сковете хем ме домързя, хем нямаше и време. После на уж детски рожден ден на едната племенница...И с баща и се прибрахме към 3.30 😄 на салата 😄 Днес ще се мре....
10.08.19
13:00
Тренировката вчера:
клек с повдигнати пръсти 1х110кг - 1х120кг - 1х130кг - 1х140кг - 1х150кг - 1х160кг - 1х170кг - 1х180кг - 1х190кг - 1х200кг, всички клекове са с пауза долу,
раменна преса с широк успореден хват 1х65кг - 1х70кг - 1х75кг - 1х80кг - 1х85кг - 1х90кг,
клек с повдигнати пръсти 2х210кг - раменна преса с широк успореден хват 3х80кг.
раменна преса с успореден хват 1х90кг - 1х85кг - 1х80кг - 1х75кг - 1х70кг - 1х65кг.
върлина 4,5 метра, 2 качвания само на ръце.
скок на стълби през 5 стъпала 12 пъти без почивка.
пендлей гребане 3х90кг, 3х100кг, 3х110кг, 3х120кг, 3х130кг, 3х140кг.
сгъване/тласкане напред 10х10кг(на ръка).
10 пъти на чувала ляв прав - десен прав - ляво кроше - суич - десен прав - ляв прав - дясно кроше.
Лека тренировка, много разпиляна, но доволно и без откази. На първото качване на върлината ме ужилиха по главата едни оси, гнездото им е съсвем близо до окачването и, та едва се удържах да не падна от 5,5 метра височина...А днес отзад всичко е отекло, даже и вратът ми се е надул.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.08.19 12:10.
13.08.19
12:09
Тренировката вчера:
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 2х170кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х110кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 2х180кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х115кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 2х190кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х120кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 2х200кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х125кг,
един рунд чувал, комбинации(7 минути).
ластик пред гърди 30(борцовия, единичен) - външна ротация от хоризонтала 20х5кг(на ръка) - повдигане пълна чаша 20х5кг(на ръка).
Само раздвижване, но въпреките женските тежести - бавно, криво и без тонус.
13.08.19
12:35
Специално за Дидо и неговите терзания за силови протоколи, обиколките и “очертаването”, слагам две снимки, макар и доста стари.
Първата е от преди 12 години, тренирах само с високи бройки, втората е от преди 6, само с макс тежко и в ниски повторения. На първата съм някъде около 95 кг, на втората около 104. Другото се вижда и само...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.08.19 12:35.
13.08.19
12:42
Благодаря за вниманието, отделено специално за мен!
Е та и аз сега почнах с малко по-тежко /като за моите възможности/, в макс 5-ци и накрая по една две двойки или сингъл на основните базови, без почти изолиращи или само в 1-2 серии за пълнеж. Чувствам се добре, понася ми идеално, след зала все едно не съм тренирал и т.н., т.е. въртя се около /не баш, ама ще сменям през известно време/ протоколите, както общо взето сме говорили преди близо 2 г.
13.08.19
13:43
казано от Деян на 13.08.19, 12:42:
Благодаря за вниманието, отделено специално за мен!
Е та и аз сега почнах с малко по-тежко /като за моите възможности/, в макс 5-ци и накрая по една две двойки или сингъл на основните базови, без почти изолиращи или само в 1-2 серии за пълнеж. Чувствам се добре, понася ми идеално, след зала все едно не съм тренирал и т.н., т.е. въртя се около /не баш, ама ще сменям през известно време/ протоколите, както общо взето сме говорили преди близо 2 г.
Тежко, силово вдигане и “след зала все едно не съм тренирал” не вървят заедно.
14.08.19
15:04
Тренировката вчера:
върлина 4,5 метра, 1 качване само на ръце - скок на стълби през 5 стъпала 15, 2 пъти без почивка.
гребане с трап бар 5х130кг, 5х140кг.
въртене с диск 5х40кг(на страна) - 5х30кг(на страна) - борческо въртене 5х26кг(на ръка).
един рунд бърза круша, комбинации(6 минути).
Прилично, но само за раздвижване.
Сашо,понеже знам че подготвяш статия за твоите интервали,та ако може да попитам в аванс 🙂
Интервали- пудовки- качване на маса,трудно или много трудно постижимо ?
Щото при пудовките регулирането на тежестта е доста ограничаващ фактор,а нямам през 2 кг. комплекти :( Знам,че зависи и колко е натрениран човек - дали прави 5 изхвърляния или 15 с 32-ка,има разлика.
Принципно питам 🙂 Иначе, дай Боже по-скоро да излезе статията,задължително ще пробвам !
Мнението беше редактирано от Гюлето на 14.08.19 15:48.
14.08.19
15:55
Сложен въпрос, комплексен. С пудовките доста неща са постижими. За интервали са перфектни, стига да си малко поне силен, пък ти си повече от достатъчно.
Въпроса е, че като цяло с интервалите маса може да качиш, но може и да свалиш, в зависимост от това колко си адаптиран към натоварвания с висока плътност и как се възстановяваш от тях.
А статията не я чакай, не мисля, че екипът на ББ тийм има интерес към мои материали.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.08.19 13:10.
Благодаря ! Значи няма да стана скоро ‘’корав’’ ...дейба...
То екипа на ББ тийм от какво ли има интерес изобщо ! Лично мнение.
14.08.19
16:16
Е, аз винаги мога да ти дам ноу хау...Пък знае ли човек за другото...
15.08.19
16:31
Тренировката вчера:
клек с повдигнати пръсти 2х150кг - раменна преса с успореден хват 2х60кг - кофички широко 2х(+10кг),
клек с повдигнати пръсти 2х160кг - раменна преса с успореден хват 2х65кг - кофички широко 2х(+20кг),
клек с повдигнати пръсти 2х170кг - раменна преса с успореден хват 2х70кг - кофички широко 2х(+30кг),
клек с повдигнати пръсти 2х180кг - раменна преса с успореден хват 2х75кг - кофички широко 2х(+40кг),
клек с повдигнати пръсти 2х190кг - раменна преса с успореден хват 2х80кг - кофички широко 2х(+50кг),
клек с повдигнати пръсти 2х200кг - раменна преса с успореден хват 2х85кг - кофички широко 2х(+60кг),
клек с повдигнати пръсти 2х210кг - раменна преса с успореден хват 2х90кг - кофички широко 2х(+70кг),
разгъване за трицепс с ластици 12(по 4 ластика на ръка) - ластик пред гърди 12(троен).
Добре стана, само на последния трисет малко напън.
16.08.19
13:10
Коги зобата не помага:
😄 😄 😄
казано от James Hinks на 16.08.19, 13:10:
Коги зобата не помага:
😄 😄 😄
Ооо този много яко ги храни. Той има още по яки клипове 🙂 за кросфита. Като го слушаш и се пукаш от смях 🙂
“IT’S NOT WHO’S GOOD, IT’S WHO’S LEFT.” -CHRIS HAUETER
Това важи и за кросфит игрите. Накрая броят оцелелите.
От петимата кросфитъри, които познавам май само двама са тренирали повече от 9 месеца в дадена година. Останалото е контузии.
17.08.19
12:26
Тренировката вчера:
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 3х170кг - гребане с трап бар 3х110кг - бутане от лег с раменен успореден хват 3х105кг.
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 3х190кг - гребане с трап бар 3х120кг - бутане от лег с раменен успореден хват 3х115кг.
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 3х210кг - гребане с трап бар 4х130кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х125кг.
гребане с трап бар 4х140кг - бутане от лег с раменен успореден хват 5х110кг.
обръщане от земя 3х90кг - набиране с широк успореден хват 3х(+25кг) - кофички широко 3х(+40кг).
обръщане от земя 3х100кг - набиране с широк успореден хват 3х(+35кг) - кофички широко 3х(+60кг).
разгъване за трицепс с ластици 10(по 4 ластика на ръка).
една гигантска серия за ротаторите и задното рамо със свободните тежести и ластици.
Тягите с дебелия лост.
Прилично раздвижване, без много напъване.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.08.19 12:52.
20.08.19
11:55
Тренировката вчера:
клек с повдигнати пръсти 3х150кг - раменна преса с успореден хват 3х75кг.
клек с повдигнати пръсти 3х170кг - раменна преса с успореден хват 3х80кг.
клек с повдигнати пръсти 3х190кг - раменна преса с успореден хват 3х85кг.
клек с повдигнати пръсти 1х210кг - раменна преса с успореден хват 1х90кг, 2 пъти, тук клековете с пауза и максималната възможна дълбочина.
кофички широко 4х(+60кг) - сгъване за бицепс с успореден хват/раменна преса с успореден хват 4х65кг.
кофички 3х(+70кг) - сгъване за бицепс с успореден хват/раменна преса с успореден хват 4х65кг.
пендлей гребане 10х120кг.
пендлей гребане с широк успореден хват 8х115кг.
пендлей гребане с раменен успореден хват 6х115кг.
кофички тясно 1х(+80кг) - 1х(+70кг) - 1х(+60кг) - 3х(+50кг) - сгъване за бицепс с успореден хват/раменна преса с успореден хват 3х65кг.
Доволно, без да е пределно тежко, само малко излишно обмено, но днес няма да мога да тренирам или ако мога, то ще е само техника.
Каква е ширината при успоредният хват - колкото раменете или по-широк ?
Това същият лост ли е,дето беше качил лежанка с него?
20.08.19
13:03
Две са ширините, вътрешните дръжки са някъде на 60-62 см център-център, а външните на са 78-82 някъде.
Да същият лост е.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.08.19 13:14.
21.08.19
13:18
Тренировката днес:
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 4х190кг - бутане от лег с раменен успореден хват 4х115кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 3х200кг - бутане от лег с раменен успореден хват 3х120кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 2х120кг - бутане от лег с раменен успореден хват 2х125кг,
тяга с повдигнати пръсти, от 5 см дефицит 1х220кг - бутане от лег с раменен успореден хват 1х130кг,
набиране подхват 4 - бутане от лег с успореден хват 4х115кг,
набиране подхват 3х(+10кг) - бутане от лег с успореден хват 3х120кг,
набиране подхват 2х(+20кг) - бутане от лег с успореден хват 2х125кг,
набиране подхват 1х(+30кг) - бутане от лег с успореден хват 1х130кг,
набиране на въже 4 - борческо въртене 4х31кг(на ръка),
набиране на въже 3х(+10кг) - борческо въртене 3х31кг(на ръка),
набиране на въже 2х(+20кг) - борческо въртене 2х31кг(на ръка),
набиране на въже 1х(+30кг) - борческо въртене 1х31кг(на ръка),
една гигнатска серия за ротаторите и задното рамо със свободни тежести и ластици,
всичко без почивка.
Тягите с дебелия лост.
Добре стана въпреки, че при тягата липсата на магнезий и умората в глутеусите я направиха трудна, а на широкия лег с успореден хват си знаех, че с тая тежест ще е кантарно положението. Другото беше съвсем ОК.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 21.08.19 17:08.
казано от CarnalK на 16.08.19, 18:37:
“IT’S NOT WHO’S GOOD, IT’S WHO’S LEFT.” -CHRIS HAUETER
Това важи и за кросфит игрите. Накрая броят оцелелите.
От петимата кросфитъри, които познавам май само двама са тренирали повече от 9 месеца в дадена година. Останалото е контузии.
Като тренираш гламаво, се контузваш. Дори и Рич Фронинг, казва че контузията му е следствие от глупави грешки, които никога не би допуснал, ако може да върне времето назад.
казано от slavko на 21.08.19, 13:52:
Като тренираш гламаво, се контузваш. Дори и Рич Фронинг, казва че контузията му е следствие от глупави грешки, които никога не би допуснал, ако може да върне времето назад.
То, ако можехме да връщаме времето назад, ехеее.
Наблюденията са ми съвсем субективни, но за мен 90% от кросфитърите тренират гламаво с опасната тенденция да се търси изтощение и адреналинов прилив на всяка тренировка, което в краткосрочен план (съчетано с културата на спорта да се надъхват хората взаимно) води до бърз прогрес и серотонин и допамин на кило. В дългосрочен план изгърмява я кръст, я рамо.
Това е следствие от бизнес модела, който е насочен към бърза експанзия и голям % от франчайзите се водят от недостатъчно добре подготвени треньори.
21.08.19
17:58
Славко, а коя е методиката на кросфит, така че масово кросфитърите да не тренират гламаво?
При положение, че масово се ходи на зала, в която треньорчето е написало там нещо на дъската и всичко се прави на умиранье. Не говорим за опитни състезатели, които преди това са били борци, лекоатлети, гребци и т.н. и имат усещане кое е гламаво и кое не и освен това, имат база, която вече могат много по-лесно да специализират в кросфит.
Горовим за средностатистическия сульо (примерно като мен) дето не е барал щанга и иска да стане прилично натрениран кросфитър, така че да не се срамува от времената си на най-масовите комплекси.
казано от Alexander Krastev на 21.08.19, 17:58:
Славко, а коя е методиката на кросфит, така че масово кросфитърите да не тренират гламаво?
При положение, че масово се ходи на зала, в която треньорчето е написало там нещо на дъската и всичко се прави на умиранье. Не говорим за опитни състезатели, които преди това са били борци, лекоатлети, гребци и т.н. и имат усещане кое е гламаво и кое не и освен това, имат база, която вече могат много по-лесно да специализират в кросфит.
Горовим за средностатистическия сульо (примерно като мен) дето не е барал щанга и иска да стане прилично натрениран кросфитър, така че да не се срамува от времената си на най-масовите комплекси.
Те имат индивидуални тренировки с треньор 🙂 Иначе на груповите се прави едно и също, гледа се само дали няма да направиш някоя голяма глупост, но някой път и това не се вижда навреме.
23.08.19
11:39
Тренировката днес:
клек с повдигнати пръсти 4х180кг - раменна преса с успореден хват 4х80кг.
клек с повдигнати пръсти 3х190кг - раменна преса с успореден хват 3х85кг.
клек с повдигнати пръсти 2х200кг - раменна преса с успореден хват 2х90кг.
клек с повдигнати пръсти 1х210кг - раменна преса с успореден хват 1х95кг.
пендлей гребане с раменен успореден хват 5х115кг - кофички широко 5х(+40кг),
пендлей гребане с раменен успореден хват 4х115кг - кофички широко 4х(+40кг),
пендлей гребане с раменен успореден хват 3х115кг - кофички широко 3х(+40кг),
пендлей гребане с раменен успореден хват 2х115кг - кофички широко 2х(+40кг),
пендлей гребане с раменен успореден хват 1х115кг - кофички широко 1х(+40кг),
гребането и кофичките без почивка.
Тежко и мудно, на малко сън и с махмурлук. Сега 10-ина дни почивка.
казано от CarnalK на 21.08.19, 15:04:
То, ако можехме да връщаме времето назад, ехеее.
Наблюденията са ми съвсем субективни, но за мен 90% от кросфитърите тренират гламаво с опасната тенденция да се търси изтощение и адреналинов прилив на всяка тренировка, което в краткосрочен план (съчетано с културата на спорта да се надъхват хората взаимно) води до бърз прогрес и серотонин и допамин на кило. В дългосрочен план изгърмява я кръст, я рамо.
Това е следствие от бизнес модела, който е насочен към бърза експанзия и голям % от франчайзите се водят от недостатъчно добре подготвени треньори.
Абсолютно е така...но то и няма как да е де, защото събираш много спортове в едно, докато се установи някаква методика, бая народ изреваха. Еле пък тия с двудневните курсове или без никакви, почнаха да трошат хора яко.
Всеки почва с интензивност, никой не говори за техника, повтаряемост...умение да тренираш на прага на максимална умора, разбира се това РЯДКО. Абе дълго е, за един пост, а и надали да спамим за толкова дъвкана тема.
казано от Alexander Krastev на 21.08.19, 17:58:
Последно тук, че батко да не ме освирка и ако искате направете тема да си говорим.
1. Ами коя е методиката - за масовия Кросфит знаеш каква, даваш 20лв. влизаш в залата и почваш да махаш с крака и ръце. Комерса не прощава и малцина са тези, които могат(и най-вече) знаят да работят индивидуално със спортист, който иска да постигне нещо в Кросфит. С пълни аматьори или уонабита с по 7 месеца в залата стаж, няма как да стане. На масата им се дава нещо бързо, да те позадъха, малко техника и толкова. Другото е да си гипс една седмица, да не можеш да отидеш 3 дена до тоалетна от болки в кръста и много други 🙂
2. Опитните спортисти знаят кога да спрат(или повечето), той знае какво е умора, разбира горе-долу каква е тренировката, знае къде, как, колко, кога може да натисне. Базата точно от това те пази, даже най-опитните като видят някоя безумна тренировка, разписана от момчето с тениска Reebok Crossfit, просто отказва да я прави, защото егото му е отдавна сломено, като същото го е опазило в годините. Иначе има и ПРОФИ състезатели, давам пример от вчера. Профи боксьор(на европейско ниво), сега охрана в дискотека вечер, сутрин неизтрезнял мъчи някакви нещастничета на бокс, на НСА. Оня вика, крещи “давай, убивай” всичко на макс, мачкай...абе, знаеш ги. А те горките ръцете не могат да си държат вдигнати повече от 20сек., ама европейски вице, нали...разбира спорта. Та и опитните има глъмари, дето никак не са разбрали как са станали такива добичета, някой им викат таланти 🙂
3. Като сульо аз бих говорил със Сашо, един от тримата човека(с Вик и Ефо), които могат да ти обяснят как да стане с начало(според мен). Сашо е по-екстремист, но ако бях устискал и слушал всяка дума и тренировка негова, можеше и да стигна до регионалните, с базата която имах от атлетиката. Просто се поуплаших като стана страшното и си викам, ай ще почина, аз знам как после как да се върна и така. А, да и се контузих жестоко 🙂 Та, има си някои базови неща, които трябва да умееш и ти помагат много. Примерно аз съм имал момче, СУУУПЕР надъхано обаче 800м. ги бяга 4мин.и умира...ами ето ти една база, която я няма. Не може да изхвърли 30кг., просто не знае как, ама иска за 4 месеца да изхвърли 100…еми хубаво, аз не знам как да стане това, отиди при щангист. После ела да потичаме, после други умения, възстановяваш, повтаряме и отиваме на пудовки, после на въже и ето...почваш да трупаш УМЕНИЯ, УМЕНИЯ!!! Като си готов да вдигаш и тичаш правилно идват вече и нормативи, тежести. Абе, сложно е. Или поне стана, като гледам какво ги правят на Игрите. Там просто са изроди, мутанти. И да знаеш, сериозни Крсофит е за хора с пари и мноооого свободно време. Другите само си се мъчим от време на време и то все не става 🙂
24.08.19
18:50
казано от slavko на 23.08.19, 13:19:
Иначе има и ПРОФИ състезатели, давам пример от вчера. Профи боксьор(на европейско ниво), сега охрана в дискотека вечер, сутрин неизтрезнял мъчи някакви нещастничета на бокс, на НСА. Оня вика, крещи “давай, убивай” всичко на макс, мачкай...абе, знаеш ги. А те горките ръцете не могат да си държат вдигнати повече от 20сек., ама европейски вице, нали...разбира спорта. Та и опитните има глъмари, дето никак не са разбрали как са станали такива добичета, някой им викат таланти 🙂
Гледам много хора се кефят на хейта и сигурно са наясно, ще обясниш ли какво е вице европейски в профи бокса, че съм го срещал и от други спецове и журналисти и все не схващам. Между другото (това да не е Спас Генов?), треньор не е пъдар, който взима 10лв такса и крещи “убивай, мачкай”, така че намирам примера за леко тъп.
Моя грешка, искам да кажа че е тренирал професионално - сребърен медал има, аматьор ли се казва на тези, дето се бият с каски, сигурно.
Аз не хейтя мой, бъркаш жестоко. Аз съм най-уважаващия спортистите човек, просто някои от тях НЕ стават за треньори и често контузват хора. Случва се, разбира се и най-добрите треньори. Може би думата “глъмар” използвах некоректно и се абстрахирай от нея, моля!
И не, не е Спас Генов. От ЦСКА мисля, че беше момчето. Трябва да го питам на каква възраст му е титлата и ще кажа, ако толкова е важно за теб.
Мнението беше редактирано от slavko на 26.08.19 13:23.
В ЦСКА Александър Мартинов...е младежа.Никога не съм го виждам полупил или неадекватен на тренировките в събота от 10.Навиква се наистина, но на своите от спортното...щот ги знае кви са мърди 1/3 от тях.
Опитва се...но наистина има много да учи в тренировките.Разликата се вижда много ясно като води тренировките Таков.
Мнението беше редактирано от nervak на 26.08.19 23:14.
27.08.19
05:31
Да, ясно се вижда, че Таков не разбира от профи бокс. Кубрат като негов възпитаник се готвеше, а може би още продължава да се готви с него, докато е в България, което е огромна грешка и съответно продължава да влачи аматьорския си стил на боксиране. Същото важи за всичките ни велики треньори с малки изключения, като Б. Бояджиев и Ц. Колев, който беше кондиционен на Б. Хопкинс и ако не греша, съм виждал в щаба на Коко Тайсъна.
Малко съм се заблудил...Славко е споделил за НСА,а аз писах за залата на ЦСКА.Както и да е.Далеч съм от всякакво мнение за бокса...но не мисля, че един Пулев може да е оценка за цялостната работа на човек като Таков.
29.08.19
09:48
Всичките ни треньори в аматьорския бокс, включително Таков са на световна величина, дори кубинската школа е на това ниво благодарение на българин, но нямаме традиции в професионалния бокс.
Наистина нямаме още никакви. Доколкото си спомням Коко тайсъна, но той беше величина от локално ниво. Май само Александър Владимиров при леките взе някакви мачове от по високо ниво, та дали не беше шампион.
02.09.19
12:14
Тренировката вчера:
клек с повдигнати пръсти 2х120кг - раменна преса с успореден хват 2х55кг,
клек с повдигнати пръсти 2х130кг - раменна преса с успореден хват 2х60кг,
клек с повдигнати пръсти 2х140кг - раменна преса с успореден хват 2х65кг,
клек с повдигнати пръсти 2х150кг - раменна преса с успореден хват 2х70кг,
клек с повдигнати пръсти 2х160кг - раменна преса с успореден хват 2х75кг,
клек с повдигнати пръсти 2х170кг - раменна преса с успореден хват 2х80кг,
клек с повдигнати пръсти 2х180кг - раменна преса с успореден хват 2х85кг,
клек с повдигнати пръсти 2х190кг - раменна преса с успореден хват 2х90кг,
до тук висчко без почивка.
пендлей гребане с раменен успореден хват 8х130кг.
пендлей гребане с широк успореден хват 6х130кг.
Раздвижване след почивката от нямане какво да правя. Даже можеше и да е още по-леко и с още по-малко обем. Почивката я изкарах в тотален мързел, за 8 дни имам 2 серии по 40 кофички и две плувания по 400 метра. А възможности да тренирам имаше, но определено ме влечеше мързела 😄
03.09.19
11:12
Тренировката вчера:
скок на стълби през 5 стъпала, 30 пъти през 10 секунди,
коремно възлизане с успореден хват 1, 20 пъти през 10 секунди,
кофичка широко - повдигане на краката до L позиция - повдигане на таза назад до колене върху успоредката, 20 пъти през 10 секунди,
въртене назад до над глава 10х10кг(на ръка) - 12х26кг(на ръка),
всичко без почивка.
Пак някакво раздвижване, без напъване. Обаче малко мускулни трески днес, явно мързела си е казал думата 😄
Мнението беше редактирано от James Hinks на 03.09.19 12:24.
04.09.19
10:43
Тренировката вчера:
изхвърляне от земя с двупудовка 1х32кг(на ръка) - обръщане от земя с двупудовка 1х32кг(на ръка) - тръстър с двупудовка 1х32кг(на ръка), 10 пъти през 10 секунди.
изхвърляне от земя с двупудовки 1х64кг - раменна преса с двупудовки 1х64кг, 10 пъти през 10 секунди.
върлина 4,5 метра, 2 качвания само на ръце.
Мускулните трески се засилиха, особено на корема, гръдите и междуребрените мускули. Отделно глутеусите са уморени, а левия нещо натегнат дълбоко вътре, та си припомних колко добри са гюлетата за интервали и как хубаво влизат макар и с леко 😄 И как трябва да съжалявам, че не мога да си взема състезателни 40-ки...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.09.19 10:44.
04.09.19
15:30
Няколко човека ме помолиха да коментирам тази статия:
https://www.bb-team.org/articles/5366_kakvo-predstavlyava-funkcionalnata-trenirovka
Но опцията за коментар под статиите в сайта вече я няма, така че ще си позволя да го направя тук, защото на един - двама от тях не мога да откажа, а и защото мисля, че градивната критика никога не е излишна.
Верчето започва хубаво с подзаглавието
Не попадай в лагерите на функционални VS нефункционални”
, но от там, след доста излишен(според мен) пълнеж за мускули, кости и движения на крайниците, сама попада в друг капан, а именно, че застъпва една теза
Функционална следва да е тренировката, която подпомага и подобрява функциите на движение на човешкото тяло в ежедневието или в конкретния спорт.
, която би следвало да е правилна, ако вместо въпросния пълнеж имаше малко разясняване на моторните качества на човешкото тяло, чието развиване е целта на тренировките. Самите качества са само частично и неточно споменати(не, не са ония 10-те качества на кросфитъра, нито са 7-те козлета, нито пък 6-те пингвинчета) и се минава към тезата “Функционалност в частни случаи”.
Тук по мое мнение трябваше да се развие основната част на статията, а именно - качествата, тяхното значение, тяхното трениране, тяхното влияние едно към друго, тоест цялостна обосновка на отговора на въпроса “Що е то Функционалност, съществува ли, бяла магия ли е, бяла лястовица ли е, чудо ли е или е нещо, което е постижимо за всеки?”.
Следват два примера с две изследвания, които лично мен ме изумиха. Не самите изследвания, защото е очаквано да дадат такъв резултат, а това как с тях се илюстрират неща, които по мое мнение нямат връзка с целенасочените тренировки за моторни качества, да не говорим с тази прословута “Функционалност”...Раздвижване на 90 годишни пациенти с бедрено разгъване. Съвсем логично е за такова изследване подбраното движение да е точно с бедрено разгъване и съвсем нормално е да се получи такъв резултат. Най-малкото се подбира безопасно и напълно възможно за изпълнение от стари и обездвижени хора движение, както и резултата е напълно в реда на нещата, все пак основен признак на остаряването е загубата на мускулна маса в бедрата и глутеусите. Но за съжаление, това изследване не показва никаква връзка на едноставните движения с Функционалността, въпреки че се използва точно като пример за такова. Все пак това е споменато като недостатък на изследването, само да не беше този абзац
На практика при тях добавянето на каквато и да било физическа активност би имала положително влияние върху функционалността.
, които тотално омазва нещата с термина “Функционалност”, но понеже тезата е
Функционална следва да е тренировката, която подпомага и подобрява функциите на движение на човешкото тяло в ежедневието или в конкретния спорт.
, може да се приеме донякъде за подходящо. Но мисля, че не това е Функционалността, за която спротувщите биха искали да научат повече неща.
Следващото изследване е по-интересно, но отново резултата от него е напълно заложен в началните условия. Хора, които са пред прага на пика на силите си, без в момента да са в спортна форма, тренират клек, лег преса и клек + лег преса. Кой каквото качил и засилил - засилил, мускули качили всички, а тези със свободната тежест - опа, увеличили най-много отскока си и способността си да клякат със свободна тежест. Как са мерили баланс не ми стана ясно, също и изводите от това изследване и тяхната връзка с Функционалността за мен останаха мъгляви и уклончиви.
Накрая заключителната част напълно подхожда на идеята на статията, но за съжаление в тази стаития аз поне не припознах разясняването на термините “Функционалност” и “Фукнционални тренировки”, поне не и по начина, по които би трябвало да бъдат засегнати ако говорим за спорт. Ако говорим просто за трениране без амбиции или като здравословна активност - да, тази статия напълно би трябвало да удовлетвори тези, които я четат с таква идея и нагласа.
p.s.
Двете намигвания към “Сила навън” ме изкефиха де, доволен съм!
Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.09.19 15:53.