25.09.19
22:48
Ще питам за нещо в кв. Св. Никола, иначе на много места има от новите площадки на Titan, например в Трета ПМГ има такава и винаги има трениращи.
На едно изоставено старо училище (срамно, но не му знам името) на входа на града идвайки от Бургас, на ъгъла на бул. Хр. Ботев и ул. Кракра, срещу Фулмакс център, има стари лостове и успоредки, и винаги има трениращи, сигурно прескачат оградата.
До тук, The Bars!, улица 113-та, Варна - на 15 мин. пеша от хотела. Толкова можах с гугле мапс - изглежда добре на снимките, няма успоредка.
Мнението беше редактирано от Dymag на 26.09.19 22:35.
Много добра площадка - имам една тренировка, днес, на нея. И няколко детайла, които не се виждат на предишните снимки - успоредка, въже и успоредни хватове
Вчера бяха 6 кръга след 5 часа шофиране, днес 7, но тренировките бяха бързи, защото съм сам и няма с кой да се редувам. За днес, общ обем, 140 ластик, от които 120 с една ръка, т.е. повтарям с другата, 34 силови, защото с тесен смесен не правя 5-ца а по 2 на страна, т.е. идват 4, 34 разни повдигания на успоредката - L to HS бяха на 4-ка срещу тесния смесен, 3 вертикални повдигания на флаг зад тяло (невъзможното) и 3 пред, 70 клека, като 50 от тях са на крак, т.е. имам толкова работа и с другия. Във всеки кръг: 10 ластик напред, 5 силови, 10 назад, 5 някакви повдигания на успоредката, крака, 1 невъзможно или възможно.
Въобще, най-обикновена тренировка, каквато правя всеки ден, сравнително лека.
Мога да го напиша и кръгова тренировка, с интервали, суперсерии, редуване на противоположни несиметрични натоварвания с ластик, използвайки за опора петите и работа с почти права ръка, т.е. с максимално отдалечаване на съпротивлението от опората, с тежки многоставни движения със собствено тегло, и крака с акцент върху стречинга - български, румънски на един крак с приклякване с опорния, отпад с мах, странични напади, сумо клек и чак тогава нормални с отскок и пистолети. Да - така звучи по-яко 🙂
Демек, най-обикновена, сравнително лека тренировка - толкова лека, че да си тренирам всеки ден спокойно. Още не съм се хващал за въжето - днес беше заето, но утре задължително ще му посегна. Има доста трениращи на площадката, носят пудовки, български торби, но не видях никой да прави коремно, силово или да се хваща на успоредката за нещо различно от обикновени кофи. Също не видях някой да прави нещо различно с крака от клек, не че имаше много клякащи. Интересното е че два дена не видях хлапета да тренират, само разни брадясали, което е странно ... или пък хлапетата отбягват брадясалите 🙂
Мнението беше редактирано от Dymag на 02.10.19 00:38.
Днес съкратих работния ден и се изкъпах в морето край Варна 2 пъти, като за последно тази година, макар че за нашето черноморие ми е и за първи път ... дано не се обрина 🙂 Още докато спортувах привечер дойдоха облаците.
Следващото не зная дали му е мястото тук и как да го напиша ... то вярно Слънчака е близо, ама ... по-добре да не пиша. Курортни му работи. Варна.
Един клип, който ще си запазя тук
Чудя се, някой дали е проучвал въпроса как се отразява в дългосрочен план върху една утвърдена туристическа дестинация за лечебен, културен и морски туризъм, като Варна, подобно навлизане на секс и алкохолния туризъм. Не че са нови - имало е даже законова уредба, но пак индиректна, под благовидното прикритие на т. нар. кафе-шантани. Сега вадят очите
Мнението беше редактирано от Dymag на 04.10.19 01:44.
“Стават и грешки” - казал петелът и слязъл от патока.
Клъстери, клъстерна серия, клъстерирани повторения - по-голяма тежест и се изпълняват единични повторения през 5 до 20 секунди, като според мен идеалния интервал между повторенията е точно толкова, колкото продължава самото повторение, заедно с “влизането” и “излизането” от позицията за него. Редовно клъстерирам не само идентични, но и сходни движения, като изреждане на всички хватове на силови или тюлени в една клъстерна серия.
Интервална тренировка - редуване на високоинтензивно натоварване с нискоинтензивно/аеробно с анаеробно/бързо с бавно/едни упражнения с други, стига едните да вдигат пулса, а другите да го успокояват. На практика почивките са активни - с успокояващо дишането упражнение. Пасва идеално на кръгови тренировки или трисети. Кръвоносна система, сърце, дишане, издръжливост и изгаряне на мазнини са нещата които се посочват като следствие, дори и при ниско до средно интензивни, както се получават при мен на лостовете.
При високо честотното трениране пък, всеки мускул се тренира почти ежедневно, с намаляване на броя повторения или серии в отделната тренировка, но постигайки по-голям обем негова работа за даден период от време, от колкото ако се тренира през няколко дни. Важна е постройката на тренировката и мярката.
Стигам до извода че правя високо-честотна антагонистична кръгово-интервална тренировка ... ти да видиш. Тези неща ако ги бях чел предварително дали щеше да ми е такава тренировката? То пък и нямаше кой да ги пише.
Мнението беше редактирано от Dymag на 06.10.19 01:07.
Аз все още съм във Варна, че и следващата седмица ще я откарам тук. Тренирам на посочената в предишни мнения площадка “The Bars!”. Въпреки че имам 6 тренировки за седмицата с един пропуск заради дъжд, чак днес посегнах на въжето. То не било толкова лесно да се катериш по въже на ръце, колкото очаквах, както нагоре, така и надолу. Осезаемо натоварва и хвата. Много ми хареса, обаче ме удря в лактите, подобно на набиранията с една ръка. Не мога да коментирам как бих го вкарал в тренировки в дългосрочен план без повече опит с него, а едва ли ще имам такава възможност. Едно такова въже, към 10 метра отвес, в софийско училище, ако не го свият, ще го махнат родители или от училището, преди или след падане на някое дете.
Днес използвах момента че няма много спортуващи и изхвърлях камък назад през главата. Камъните са едно от предимствата на по-некултивираните площадки, не защото ги има или няма, а защото ровят дупки, къртят настилка, ако я има, могат да ударят куче, дете, не стават за навсякъде. Даже в шестака си имаме една култова забележка, отправена към нас от охраната на някои от предишните избори, в деня за размисъл: ”С този камък тука не!”. Първо се опита да ни изгони че не можело да сме в двора вечерта преди изборите, после се отказа, гледа ни, мисли, влиза в училището, излиза да пуши и като ни видя да размятаме камъка, ни налетя с двеста от входа на училището и докато се чудехме тоз пък сега какво се е сетил, той, след като успокои дишането, изръси: ”С този камък тука не!” 🙂
Аз си продължавам с моите високо честотни, ниско-интензивно интервални, кръгови, да влезе последния, тренировки. Ниско интензивни, ама като съм сам и не се редувам с никой са си направо средно и нагоре, но не контрастира толкова добре с “високо честотни” 🙂
... а, бе, какво има става на тез жени бре???
... тези май са объркали тренировките
То и аз нещо се чувствам по-тежък на лостовете последните дни. Или съм качил някой кг. или 13-те до тук работни дни без почивка ми правят контра. По-вероятно да е първото. Понеделник като се прибера ще се премеря
Не, не съм качил. Заковал съм ги 86 кг, на 186 см., с половин сантим кожна гънка на корема.
Домашната ми площадка е в тревната площ на двор на училище, сравнително далеч от сгради и пътища, с дървета около нея и без осветление, иначе казано, пълен мрак, след залез слънце. Първите 20-на минути, докато свикнат очите, не си сигурен точно къде е лоста за да отскочиш и да се хванеш за него, може да удариш някое кокалче на фаланга при грешна преценка, а като видиш някой силует да мърда, питаш “Ти кой си” или “Ти ли си”, ако чакаш някой. Съответно и визуалните ориентири за равновесие почти ги няма, като например при L to HS, което със същия успех би било ако се пробва със затворени очи. Тъмнината се отразява дори и на упражненията за крака, които изискват равновесие. Въобще, всичко е с около поне 20% по-трудно, като се имат в предвид раздвижените ми движения, когато се разчита по-малко на очите. Това е доста интересно и не съм сигурен дали и какво дава, но всеки може да разбере за какво говоря като просто си затвори очите по време на някоя серия. Така ще са ми вечерните тренировки следващите няколко месеца, освен когато падне сняг - тогава всичко е бяло и светло и силата е с мен 🙂 При спорта на открито сезона и времето са част от тренировката, щем не щем
Мнението беше редактирано от Dymag на 16.10.19 23:09.
Аз не пиша, но си тренирам ежедневно на “домашен” терен, късно - преди 19-19:30 не мога да стигна през работната седмица. Още не нося антисмог маската, но вечерната пушилка с всяка вечер става все по-забележима, а до няколко дни го дават да паднат температурите, та, май ще трябва да я потърся. Не че през останалото време дишам нещо кой знае колко по-различно. Мисля да си взема един въздухопречиствател за спалнята да видя какво ще е с него, че ми стана любопитно след като Bart Simpson повдигна темата в неговия дневник.
Имам вече един въздухопречиствател, който упорито твърди че въздуха в спалнята ми е зле. Аз толкова бистър въздух у дома не съм виждал, но той продължава да показва че е зле и иска да духа яко, ако е на автоматичен режим. Само дето вдига шум и прави вятър, а това не е добре за сънят ми, така че преди малко го пуснах на “тихичко” и каквото - такова. В интерес на истината няколко пъти се изгаврях с него с електронната цигара - светне в зелено, духна му и той светне в червено и вдига оборотите 🙂 Не съм сигурен единствено какво прави йонизатора и какви са тези негативни йони. За момента съм ги спрял с намерението утре да разучавам до колко са полезни.
Смених си и самата спалня заради кръста. Сега е с твърдост на килимче върху талпа. Имах шофиране до Силистра, после Варна, не съм споменавал в дневника, но всичко ми се набиваше в кръста. Бая се изнерви - не издържах и смених леглото. Не е толкова зле, че да ме лимитира на тренировките.
Днес с момчетата на лостовете квалифицирахме причините за пропускане на тренировки и стигнахме до извода, че това са пролетна умора, лятна меланхолия, есенна скованост и зимен сън 🙂
Та, тренировките са си тренировки, обаче, какво е туй “пречиствател на въздух” ... в София печки до сега никога не са се палили, а Кремиковци изпускаше цветя и рози през комините, до този момент, когато капиталистите измислиха поредната пазарна ниша за да вземат парите на превъзпитания в “потребител” българин - например 🙂 Да, мнения в днешно време бол, да се чуди човек, кое е наука, кое е реклама, кое е политика, кое е хейт ... то остана ли място за кое е реално? Определено на българина потребител не му е лесно, но и с този “Тома неверни” българина потребител, на никой не му е лесно. Ние мислим че: А. Преди бяхме добре и Б. Преди бяхме зле - а сега кажи как да е лесно на някой за каквото и да е 🙂
Въздухопречиствателя е нещо което се твърди че ще изчисти въздуха у дома и ще ни предпази от респираторни заболявания, алергии и т.н. Първо, пушачите просто да ходят да се гръмнат, защото фините прахови частици са им най-малкия проблем - това си е чисто лицемерие и викане заради ехото. Второ, до сега проблема у дома го е имал всеки, но не сме му обръщали внимание, защото въздухопречиствателя не чисти навън а у дома. Тези две неща трябва добре да са осъзнати от всеки, преди да реши да си “чисти въздуха”.
Ако се чудите какво “замърсява” въздуха у дома, това са дрехи, килими, пране, електроника, почистващи и ароматизиращи препарати, електроуреди, самия човек и по-специално кожата му, битова дейност и чак тогава онова, което влиза отвън, т.е. малко до тук бие на комерс и мързел това със замърсяването ... не обичам да чистя, еле па да бърша прах, пък как да проветрявам зимата и кой ще ми плаща тока после, та ако може нещо да я маха вместо мен - колите са виновни. Това за махането на прахта от мебелите още не са го измислили - то прахосмукачката не може да го дигне ако не е залепена за него, камо ли въздухопречиствател, който е на разстояние с величина по-известна като “на майната си” от него. Нещата ги има в един дом и без да е мръсен въздуха навън. Преди ни казваха колко е полезно проветряването, излагането на завивки и бившите дюшеци, сега матраци, навън, тупането на килими - мисля че всеки ми е схванал мисълта.
Какво е въздухопречистватетя
Вентилатор, който не духа, а смуче (егати перверзиите) въздуха, като го прекарва през някакви филтри преди да го изкара обратно.
Основния филтър е HEPA - тънка хартия, която за да не се скъса е нагъната и я има в прахосмукачки, автомобили и т.н. и може да улавя прах, различни видове бактерии, полени, пори на плесени, химически изпарения, газове, частици по-малки от 0,3 микрона. Като се задръсти спира да пропуска въздуха и трябва да смени.
Другото е активен въглен, карбон, студена катализа - имат способност да поглъщат различни вещества, които усещаме като миризми и газове, същите като в абсорбатори и фритюрници. Химична абсорбация на химикали до колкото разбирам. Пръсках с препарат против мухъл Саво и миризмата изчезна за половин ден, а без въздухопречиствател стои няколко дена.
Всичко останало е ала бала - UV, йонизация и т.н.
Има смисъл от тази джаджа, но трябва да се гледа хем да смуче яко, хем да е тиха, хем да е голяма площта на филтрите - това е особено важно. Усеща се определено, ако преди това нещо е правило впечатление - някаква миризма, запушен нос сутрин и т.н. Ако не е имало нищо и с джаджата няма да се промени нищо.
Не съм съвсем съгласен с това какво замърсява въздуха в дома. Тежкият, черен, мазен прах, който се събираше по мебелите, докато живеех в София и който не подлежи на издухване и се размазва като мазут, когато се опитваш да го почистиш без препарат, определено идва отвън и източникът му е ясен - ауспусите на автомобилите.
казано от Dymag на 27.10.19, 23:34:
Усеща се определено, ако преди това нещо е правило впечатление
Значи в твоя случай би вършила работа, но нямаше да те спаси от бърсането. Прахта по мебелите намалява, но не изчезва. А може и да се увеличи ако е пуснат йонизатора, защото прахът се зарежда отрицателно, частиците се слепват помежду си, натежават и се утаяват по пода и стените, като изрично е посочено на някои йонизатори че трябва редовно да се чисти пода, стените, мебелите и уреда с влажен парцал, за да се премахва утаения прах. А ако се утаят върху леглото на което ще спиш, направо не ми се коментира. Йонизатор в спално помещение или без редовно чистене е по-скоро вреден, от колкото полезен. Даже в ръководството на някои модели е изрично записано че уредът е противопоказен при високи температури, в силно запушени помещения и при наличие на остри форми на бронхиална астма. Истината си е въртенето на въздуха през HEPA и въглеродните филтри. Аз съм доволен от моя пречиствател, въпреки стреса който получих след първото пускане на йонизатора - добре че може да се пуска и спира независимо. На втория етаж съм, при силен вятър не прах, а направо пясък влиза вътре, имам много дървения, пердета и текстил у дома, цветя, редовно се ползва сушилник вътре през студените месеци. Просто гася лампата, включвам фенерчето на телефона и то си се виждат хвърчащите пред светлината неща. Това ми правеше впечатление, затова си взех въздухопречиствател и определено разлика има. Други хора с жилища от стъкло, метал, синтетични мебели и кухни само за гледане, не и за ползване, не биха усетили разлика и пак щяха да имат прах за бърсане. Уреда не бърше прах, това е истината.
казано от Boby_ на 28.10.19, 11:07:
Не съм съвсем съгласен с това какво замърсява въздуха в дома. Тежкият, черен, мазен прах, който се събираше по мебелите, докато живеех в София и който не подлежи на издухване и се размазва като мазут, когато се опитваш да го почистиш без препарат, определено идва отвън и източникът му е ясен - ауспусите на автомобилите.
Е от къде покрай вас пък толкова автомобили....горят гуми и кабели мангалите в горичките около вас...както и около нас.
То в сервизите няма такъв прах...у нас също не съм виждал...па не се отрепваме от бърсане е имаше случай- като се запали абсорбатора,но след ремонта също няма прах))).
Кой се е прибрал у дома и е видял в хола мъглата от въглеродин оксид от авомобилите, хайде стига. Прах у дома е имало, даже повече преди, в предвид съвременните строителни решения и влагани материали в модерните мебели, начините на отопление, битовите екстри като сушилници, абсорбатори, климатици и т.н. Неинформираност не значи по-малко прах, просто защото не сме обръщали внимание. Проблема с градския смог е повече навън, от колкото вътре и лошото е че това вътре сме го оправяли с проветряване с това отвън. А една цигарка вътре удря в земята всичко, което може да влезе от вън и да навреди. Обаче ако я изпушиш под абсорбатора в кухнята, много хора го правят, е по-различно. Преди малко повече от 20-на години нямахме мобилни телефони, сега имаме. Същото е и с въздухопречиствателите - нова джаджа, която така или иначе не решава проблема с градския смог, а работи като абсорбатор у дома и прави това, за което е направена - върти въздуха през филтри, които задържат микроскопични твърди или течни вещества, които виждаме като прах или усещаме като миризма, независимо от произхода им. Туй е то. Стига с този трафик в хола
Спортувам си. Работата ангажира времето, натрупват се лични задачи, а днеска, а следващия месец, съня на мин. и пак времето не става повече, че и разчети на принципа “при първа възможност” вече са невъзможни. Но си спортувам.
Обаче днес не можах да си намеря спортната площадка в Хасково. Днес пристигах и по тъмно тръгнах да търся някаква нова площадка на ”Дунав” и “Стара планина” и не я намерих. Сега гледам на картата че съм я търсил на Дунав и Г.С.Раковски - едно от две съм бил запомнил, но не е като 50% успех. Та тъй, в Хасково съм до събота, иначе няма промени при спорта ми ... утре дано уцеля пряката
А с jikata11 какво става - последно си споделял че спортуваш през 2016 🙂
Спортувам си брат почти ежедневно на принципа 5 набирания 10 лицеви 15 клека като сменям хватовете правя от 10 до 30 кръга почти всеки ден.следя ти дневника като книга е замисли се да напишеш сериозно.
27.11.19
17:40
И до монумента на Св.Богородица
Там тренирах днес, в Ямача, непосредствено до футболното игрище в близост до паметника на Богородицата. Титанска площадка. По-нагоре по алеята има още една, със самостоятелни, а не закачени един за друг, уреди, но там не беше осветено. Казаха ми че имало подобрения и по площадката на стадион Младост на бул.България, където спортувах при предишни посещения в Хасково. Тази на Дунав и Стара планина си я има, стига човек да я търси където се намира 🙂 Въобще, в Хасково, площадки за уличен фитнес да искаш. До Ямача ми хареса пътя пеша - има стълби.
Ей това, днес, беше онова за което говорехме в предишни мнения и разни дневници - София, студ (относително), мъгла и съответно - “гняз”. Използвам “гняз” за нещо неописуемо, гадно и имам в предвид софийския смог. Общо взето, всичко е ясно - то си мирише на пепел и въглища. Тренирах с маска, но лютеше на очите - не се шегувам. Предишния ми опит говори че може да е още по-гадно, например, с мъгла на -12 🙂 Предстои
Днес същата работа. Че чисти маската чисти, обаче и ограничава въздуха - направо си има елемент на тренировка със затруднено дишане 🙂
Зимните тренировки по принцип са по-тежки, без да има по-висока трудност или тежест. Ограничават повечето дрехи, ръкавици, тежи по-ниската температура, тъмнината на равновесието, несигурността от лед и кал под хвата или опората, маската за мръсния въздух и т.н. Всичко е идея по-трудно, по-неудобно, с чувство за несигурност, но неудобствата и излизането от зоната на комфорт са си популярна кондиционна практика, така че няма лошо.
Всъщност аз не се замислям над тези неща и просто си тренирам ежедневно и безцелно в глобален план, между другото, но движенията са ми внимателно подбрани и изпробвани с години на “собствен гръб и приятели”. От 2000 година съм на лостовете, само първите години със сезонно прекъсване и това е доста практика ... не зная дали е за хвалба, нали: “спортувам от 100 години” - “да, а ти на колко беше?” 🙂
Дават го да превали утре, да духне малко, дано поизчисти София, но не вярвам това да се случи без по-сериозен снеговалеж. Хубаво нещо е снега - да обере саждите, да затисне прахоляка, да сдуха някой друг акумулатор и да откаже някой друг столичанин от колата. Даже си мисля че е по-добре общината да не го чисти - и без това не й се отдава.
Някой дали си дава сметка, че ако не беше пустата хипертрофия, отслабване и т.н. визия и “авторитет” аспекти, тренировките на любителите щяха да са в пъти по-адекватни за здравето и тялото?
Обичам думата “любител” - тя те прави свободен от всякакви ангажименти, стереотипи, ограничения, въобще, дава избор. “Про”-тата нямат избор, но ние имаме. И когато си “сереш” на избора, да ме прощават всевишния и модераторите, кой е виновен? Бай Иван - стражаря?
Хората стават все по-умни и все по-глупави
Хората имат все повече избор и все по-малко избират
Хората имат все повече възможности, но стават все по-ограничени
Аз пък какво да направя? Аз си го правя - за мен, за близките и приятелите и т.н. Бих искал да го направя за всички, но няма как - блъскам, блъскам, пък само аз добре ... как стават тия работи, нз
А ти какво чакаш?
Еха, харесват ми нещата които пиша на някоя друга чаша алкохол 🙂 Ако мотивират някой ще ми харесват още повече. Ако този някой реши просто да уважава себе си. Така ще даде и личен пример на любимите си хора и това, току виж, подобри живота им.
Всъщност не съм употребил кой знае колко алкохол и тук има продуктово позициониране
И много истина
Аз иначе си спортувам
20.12.19
18:59
То зависи какво разбираш под “накоя друга чаша”- колко и най-вече с какво е пълна 😃
Като шибна и аз някоя друга, ще взема отношение по темата. Разбира се въз основа на задълбочен и сериозен анализ 😂
Ти отношението вече си го взе - тоя протокол, оная система, къде точно, къде неточно, разбрал-не разбрал, но си там - свободен и правиш, не спираш, дори и на принципа проба-грешка. Ти си оправията със себе си, не става по друг начин. Демек, носиш отговорност - сериозна работа 🙂
Наздраве 🙂
20.12.19
19:21
Ми да бе, това е любител-джитка както му е кеф и както си усеща нещата към момента 😎 За мен едно от важните и водещите неща е да ми е приятно и да го правя с желание. Което не е в противоречие с излизане от комфортната зона, т.е. излизам си, ама както ми е кеф.
Мнението беше редактирано от Деян на 20.12.19 19:23.
Хипертрофията е много важна за здравето и качеството на живот - тя е единственият ни шанс срещу саркопенията и последствията от нея. Друг е въпросът какво разбираме под хипертрофия и как я измерваме. 🙂
Погрешно я измерваме - според инстаграм или съседа. Много неща в съвремието излизат от влиянието на “правенето” и влизат в други сфери, като “добавки”, “почивки”, РПМ и т.н. сложности, които ... имат своята обоснованост, подкрепена от изследвания последните 20 години, но отричат всичко останало, което е около 200к години еволюция. Стига глупости - няма лоша двигателна активност. Нашето тяло е пригодено за 90% от съзнателност движение, когато не спи или не е в безсъзнание. Като видя нещо от рода “в това няма смисъл” за двигателна активност, направо ми се драйфа. Няма безсмислена двигателна активност, освен ако не те уврежда
казано от Dymag на 20.12.19, 19:50:
Погрешно я измерваме - според инстаграм или съседа. Много неща в съвремието излизат от влиянието на “правенето” и влизат в други сфери, като “добавки”, “почивки”, РПМ и т.н. сложности, които ... имат своята обоснованост, подкрепена от изследвания последните 20 години, но отричат всичко останало, което е около 200к години еволюция. Стига глупости - няма лоша двигателна активност. Нашето тяло е пригодено за 90% от съзнателност движение, когато не спи или не е в безсъзнание. Като видя нещо от рода “в това няма смисъл” за двигателна активност, направо ми се драйфа. Няма безсмислена двигателна активност, освен ако не те уврежда
Лоша двигателна активност няма, има безполезна. Истинският “елексир на младостта” е силата.
Аз съм лостаджия - спортувам само със собствено тегло. Тренирам почти всеки ден, вярно с комплексни движения, но без да достигам някакви максимуми, без да ползвам допълнителна тежест, без да достигам и 70% от максималните си способности (ако не греша), без да почивам между тренировките, без дя следя храна и сън, който най-често е под 7 часа. Който ме е виждал, а много са ме виждали, са ме хвалили. Тренирам на гладно, на уморено, на недоспало. Сега, иде хищник, много го кефя и иска да ме изпапка, ама аз съм уморен или не на кеф и си викам “яж ме”
Моята философия противопоставя движението на всичко останало
20.12.19
20:41
Да си силен на лостовете, някак се омаловажава тук. Може да дърпаш тяга 567.5 кг. или да клякаш с 450.7 кг., но като иде топката на децата ти върху козирката на входа или се заклещи на някое дърво, ставаш за смях като само зяпаш от долу и не можеш да си мръднеш гъза 1 см.
М/у другото, от всички яки тук, може ли въобще някой да се набере с една ръка. Мисля, че ни един, май само ти го можеш. Но нееее, това не било показател за нищо 🤔
20.12.19
21:09
казано от Деян на 20.12.19, 20:41:
Да си силен на лостовете, някак се омаловажава тук. Може да дърпаш тяга 567.5 кг. или да клякаш с 450.7 кг., но като иде топката на децата ти върху козирката на входа или се заклещи на някое дърво, ставаш за смях като само зяпаш от долу и не можеш да си мръднеш гъза 1 см.
М/у другото, от всички яки тук, може ли въобще някой да се набере с една ръка. Мисля, че ни един, май само ти го можеш. Но нееее, това не било показател за нищо 🤔
Мисля,че ViC беше ‘качил’ клип,на който правеше набиране с една ръка.
Не, не мисля че има значение вида спорт за това, за което говоря. Ако има конфликт, той е между движението като необходимост и принципите за нещо конкретно - хипетрофия, сила и т.н. и “в това няма смисъл” ако им противоречи.,
Никой нищо не омаловажава. Тренирал съм на лостове, много преди да вляза в залата.
Един от стандартите за сила, който аз смятам за задължителен (наред с това да клекнеш със 180 и да бутнеш 140 лежанка 😄), е да се набереш поне 15 пъти на лост (стриктно, с пълна амплитуда и без ритане и люлеене), или с поне половината от собственото си тегло като допълнителна тежест.
Ако не можеш, значи някъде нещо ти куца - или си прекалено дебел, или имаш сериозно изоставане в определени мускулни групи.
Друг от критериите за сила, който аз признавам, е да можеш да направиш 50+ кофички на успоредка, или с добавена тежест, равна на собственото ти тегло 🙂
Ще ми е интересно да видя как се набира на една ръка. Не мисля, че съм го виждал да го прави, нито го е писал някъде. Това си е доста трудно, и трябва доста абсолютна сила, особено за хора, които са 80+ кг. Аз лично съм правил опити, като бях по-лек и по-як, но в гърба като цяло съм доста слаб и бях доста далеч от хубаво и пълно набиране.
Те тия набирания с една ръка ми прецакаха лактите ... или поне допринесоха - то едно ли е. 80 набирания в серия, набиране с една ръка, 120 кофи и за какъв зор? Е и сега - командировка във Варна, гледам въже, гледам мнения “катеренето по въже е супер” и аз се катеря - по 3 пъти качване слизане. После гледам техника ползване на краката, а аз си се катеря само на ръце. И 2 месеца лактите ме болят, че и без това са изпържени от “суперменски” изпълнения. Има мярка, има разум, когато си любител, стига да дойде навреме. Трудно е да го осъзнаеш и да намериш баланса. Все зор да се доказваш пред ... кои? Нямам проблеми да покажа пред който и да е набирания с една ръка ... ще имам проблеми после, за моя сметка 🙂