Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

20.12.19
21:30

Няма какво да се пънем ние да определяме силата - тя е основно понятие във физиката и отдавна си има определение. Има много начини да се измери - Петко е дал няколко примера. Един от най-лесните, който се използва често в проучвания, е измерването на силата на хвата със силомер например.
И няма никакво значение дали тази сила се използва за движения със собствено тегло или за преместване на външна тежест. Има само две мерки за сила - деформацията и ускорението. Дали ще правим силови възлизания, дали ще вдигаме тяга или ще разтягаме ластик, прилагаме сила. 
Мисълта ми беше, че има по-ефективни и по-неефективни начини за повишаване на силата.
Безсмислената физическа активност аз лично я виждам в равномерното кардио, за да поясня какво имах предвид по-горе.

ДЕ

20.12.19
21:32

Петко, стандарт от 15 бройки за набирания, ама зависи колко тежиш и най-вече, колко ти е активното тегло и колко мазното. Но да не влизаме в излишни спорове. Предпочитам да съм по-лек, за да мога да скачам, катеря, набирам, превъртам, от колкото да не мога да правя нищо от това, ама да съм як на щангите. Просто въпрос на ценност. Не, че едното е грешно, а другото правилно. Аз лично предпочитам Ханибал пред Еди Хол, просто в момента нямам физиката, разбирай лично тегло, да тренирам като първия. Ако бях 80 тина кила, не знам дали щях да пипна щанга. Но в момента друг избор нямам. Ама и така съм щастлив 😉

20.12.19
21:49

То ... опитвам се да се поставя на мястото на всеки, да осъзная проблемите, психопатиите 🙂 ако щете. Наличността на проблем смачква психиката, личността, променя мирогледа. Не казвам че тук има такива, но на спорта гледат и по този начин. За n-ти път казвам, че движението трябва да е самостоятелен фактор, който винаги да съществува, като задоволяване на физиологична нужда. И няма неправилно движение, освен ако не води до увреждане. Това трябва да го има, за да сме добре. От тук нататък може да се надгражда за специфичните цели
Ужас, изтрезнях

ДЕ

20.12.19
21:52

Ми сипи си още едно 😎

20.12.19
21:56

казано от Деян на 20.12.19, 21:52:

Ми сипи си още едно 😎

Слушам 🙂

20.12.19
22:07

казано от Dymag на 20.12.19, 21:49:

То ... опитвам се да се поставя на мястото на всеки, да осъзная проблемите, психопатиите 🙂 ако щете. Наличността на проблем смачква психиката, личността, променя мирогледа. Не казвам че тук има такива, но на спорта гледат и по този начин. За n-ти път казвам, че движението трябва да е самостоятелен фактор, който винаги да съществува, като задоволяване на физиологична нужда. И няма неправилно движение, освен ако не води до увреждане. Това трябва да го има, за да сме добре. От тук нататък може да се надгражда за специфичните цели
Ужас, изтрезнях

Сега като прочетох това се сетих интересен факт - знаете ли, че движението е основният фактор движещ еволюционното развитие на живите организми и е причината за възникване на нервна система, а от там и на мисловната дейност. Колкото по-сложни движения е нужно да изпълняват дадени видове, толкова по-интелигентни ставават представителите им. Даже в момента един от най-ефективните научно доказани (и безвредни) методи човек да си повиши интелигентността е като тренира за ловкост. 🙂

20.12.19
22:22

казано от Деян на 20.12.19, 21:32:

Петко, стандарт от 15 бройки за набирания, ама зависи колко тежиш и най-вече, колко ти е активното тегло и колко мазното.

Е нали и аз това казах? Ако не можеш да се набереш 15 пъти, значи имаш много излишно тегло или си все още си много слаб физически или и двете.

казано от Деян на 20.12.19, 21:32:

Предпочитам да съм по-лек, за да мога да скачам, катеря, набирам, превъртам, от колкото да не мога да правя нищо от това, ама да съм як на щангите.

Не знам защо противопоставяш двете? Ти ако си як на щангите и не си дебелак, ще можеш да правиш всичко изброено. А ако си много як, ще го правиш дори да си дебелак 🙂

20.12.19
23:13

А, изобщо, трябва ли да си по-добър от някой, или да можеш нещо си за да тренираш? Това е грешно, много грешно. Единствената база за сравнение трябва да е със себе си, вчера

23.12.19
12:09

казано от Деян на 20.12.19, 20:41:

Да си силен на лостовете, някак се омаловажава тук. Може да дърпаш тяга 567.5 кг. или да клякаш с 450.7 кг., но като иде топката на децата ти върху козирката на входа или се заклещи на някое дърво, ставаш за смях като само зяпаш от долу и не можеш да си мръднеш гъза 1 см.

Никой не го омаловажава. Просто трябва да си много по-силен и много по-издръжлив в долната част на тялото. Еволюцията го е наложила така.
А ти ще я свалиш ли топката от козирката или от дървото? За един приятел питам 😄

казано от Деян на 20.12.19, 20:41:

М/у другото, от всички яки тук, може ли въобще някой да се набере с една ръка. Мисля, че ни един, май само ти го можеш. Но нееее, това не било показател за нищо 🤔

До 86 кг тегло се набирах на една ръка. По същото време имах и около 190 клек и 220 тяга.

23.12.19
12:27

Да си силен на лостовете, някак се омаловажава тук. Може да дърпаш тяга 567.5 кг. или да клякаш с 450.7 кг., но като иде топката на децата ти върху козирката на входа или се заклещи на някое дърво, ставаш за смях като само зяпаш от долу и не можеш да си мръднеш гъза 1 см.

Ако трябва функционалността да се сведе до едно единствено движение, това трябва да е скокът от място. Което до голяма степен зависи от силата в долната част на тялото, по очевидни причини. Казвам ти го като човек дето се е е набирал на 1 ръка с допълнителна тежест. 🙂)

23.12.19
12:30

казано от Joe Musashi на 23.12.19, 12:27:

Ако трябва функционалността да се сведе до едно единствено движение, това трябва да е скокът от място.

Колко скачаш?

23.12.19
12:36

казано от Brown Bomber на 23.12.19, 12:30:

казано от Joe Musashi на 23.12.19, 12:27:

Ако трябва функционалността да се сведе до едно единствено движение, това трябва да е скокът от място.

Колко скачаш?

Не съм мерил скоро. Просто отбелязвам прогрес в експлозивността си, но като ме питаш така  с мерни единици , не мога да ти отговоря наизуст. 125 см скок на кутия ги имам със сигурност, ама дали мога и още отгоре не знам.

23.12.19
12:42

Скок от място, не на кутия, а скок дължина. Това е показателя, това е и движението, при което тялото генерира най-голяма мощност.

23.12.19
12:44

казано от James Hinks на 23.12.19, 12:42:

Скок от място, не на кутия, а скок дължина. Това е показателя, това е и движението, при което тялото генерира най-голяма мощност.

Знам, но това съм правил последно, затова му отговорих с най-актуалната информация.

23.12.19
12:44

Нямат много корелация двете.

ДЕ

23.12.19
13:00

За дърво, ако имам къде да се хващам, т.е. клоните са ми на прилично разстояние и същевременно да си помагам с краката-да. За козирка, ако следва да е само с набиране и силово и дори помощ с краката, каквито са повечето варианти да се качиш “отгоре”-НЕ.
Децата ми са по около 100 кг. и 182 см., нямат още 14 г. и скачат на дължина от място за отличен. Не знам колко е това за тяхната възраст. А пък за хвърляне на медицинска топка, са над показателите за отличен. За тичането за време са за около добър 4 :-) А освен плуването до миналата година, нищо не тренират сега. Но и за зала са малки.

Мнението беше редактирано от Деян на 23.12.19 13:01.

23.12.19
13:09

Щом са по 100 кг- не са малки за зала, не е казано, че трябва да започнат да се трошат веднага 😄

23.12.19
13:23

казано от Деян на 23.12.19, 13:00:

Децата ми са по около 100 кг. и 182 см., нямат още 14 г. и скачат на дължина от място за отличен. Не знам колко е това за тяхната възраст.

Значи са дебели, да хващат яко някакъв спорт. Норматива в училищата е малък, в спортните е друг и той е истинският.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 23.12.19 13:25.

ДЕ

23.12.19
14:18

Е та дебели са :-) Не е смешно де, но леко леко започнаха да се издължават, а килата не мърдат.
Единият на канадска направо вади раменни и лакетни стави, в основното никой не можеше да го бие, а една година по-рано тръгнаха на училище. И другият е як, ама една идея по-надолу в тоз вид “спорт”. Сега в новото училище още не ги е премелил всичките, но и там вече има доста по-големи-до 12 клас демек, а те са 8 ми. Иначе и аз бях добър, но това е нещо много по-голямо, т.е. не са се метнали на мен :-)

Мнението беше редактирано от Деян на 23.12.19 14:22.

29.12.19
21:00

То в същност прецизирането на спорта е едно, необходимостта от движение друго. Едното е следствие, другото е задължително. Як, не як, както и да го смятам, нещо винаги е повече от нищо. Иначе, да, като че ли предвижването е най-естественото нещо ... освен ако не си корал 🙂
Днес също “мигрирах” до лостовете и обратно, само дето тук има сняг, лед и е студено. Вчера с “леките” работни ръкавици като изчистих снега ги намокрих и до края на тренировката не си усещах безименните и малките пръсти. После като влязох на топло страдах. А днес с едни скиорски установих че не мога да повторя силово. Като врътна първо, се залепват и нагъват на лоста, и за второ нещо трябва да се махне - или ръцете под китките или ръкавиците :P Та в кръгчетата въртях единици с пускане от лоста между тях, докато си докарам бройката. То всяка зима е така - утвърдена практика от дебели ръкавици. Хубаво нещо е снега - няма кал.
Иначе тренировката, обикновена, кръгова - ластик, силови, крака, обратния ластик, разните повдигания на успоредката, крака, 4 кръга само, ластика с високо и ниско окачване. Почнах да ги редувам високо и ниско, следващия ден раменно, третия двоен, четвърти без или TRX или както дойде 🙂 Другото си е ясно - най-тежките за лостове и успоредка неща които мога, на малка бройка и крака. Зимата, добре облечен и без да допускам задъхване, колкото ми е облечено тялото, толкова и крайниците, вкл. и дланите. Пък ако е неудобно, серията с пускане след всяка единица

07.01.20
23:34

Някой като се оплаче от тренировки на открито зимата му показвам прогноза за времето във Верхоянск 🙂 Като гледам надолу, в “Покажи детайли”, продължителността на деня, се чудя кога им е “ракиеното време”. Да, град е това, живеят си хора там
Много беше натоварено в службата тези дни и през повечето от тях директно от работа на лостовете, без ластици, недоспал, недоял и винаги по “тъмно”, но спорта си е спорт - има и такива периоди. Я ги тия във Верхоянск - как да се оплачеш ... то тук си е направо лято - 30-40 градуса отгоре :P

10.01.20
01:48

Тази прогноза от линка в предишното ми мнение за Верхоянск когато и да я погледнеш, радва 🙂 Още повече че не е за определен ден, а е актуалната за момента.
А актуалното за мен е че тази сутрин ме чакат 1993 км. с кола, 18 или повече часа. Кръста ми не зная как ще го понесе. Неделя се прибирам със самолет ... за първи път ще ми е, без майтап, летял съм само за кратко с хеликоптер и съм падал от дърво, но никога със самолет. Сещам се за вица:
- Мен ме е страх да летя със самолет. Предпочитам с влак.
- ... а на мен с влак ми се струва по-страшно да летя

Съответно май ще има поне 3 дена без спорт, съчетани с гаврата с кръста ми. За капак, след работен понеделник ме чака командировка в Гоце Делчев от вторник, вероятно за седмица. Трябва да си намеря лостове там.
Човек би си казал че е много трудно това, да намираш време и за спорт, да спортуваш. А то е най-лесното и на практика единственото което можеш да противопоставиш на стреса, ангажиментите, болежките, кофтито ежедневие, умората, съвременната храна и т.н. Би ми било доста по-трудно ако не спортувах и го виждам това при не спортуващите хора около мен.
Някой ако може да помага за лостове в Гоце Делчев, благодаря предварително и в последствие с бира и нагоре в градуса 🙂

19.01.20
00:42

В Неврокоп или по новому Гоце Делчев, намерих спортни площадки на две места. Едната е в градския парк, с детски уреди тип “фитнес на открито”, сред които има стойка за кофи и към които е добавена конструкция на “Титан”, но осакатена - без успоредка, без тънък лост с пространство над него който да позволява коремни или силови, но пък с провесени гуми тип “боксова круша”. Не е добра. Другата е в двора на Първо основно училище, до пожарната, с хубава висока успоредка, лостове на три височини, хоризонтални стълби и маса за тенис с добра височина за “качване на високо стъпало”. Там тренирам.

26.01.20
22:25

След Гоце Делчев и малко София, вече правя втора тренировка в Пловдив, площадката на Титан в жк.Младежки хълм ... това поне виждам на картата. Добре позната за мен площадка. Обаче някой е омотал лостовете с лейкопласт - кошмар за който прави силови и коремни, защото ръцете не приплъзват, китките се огъват и силовото/коремното удря “на греда”, метафорично. Съответно ако изчистя лейкопласта, остава от лепилото, лоста пак лепне, “греда”-та е налице и докато се оправи вече няма да съм тук. А и по принцип изобщо не мога да разбера, от какъв зор трябва да са ти залепнали ръцете за лоста, за да правиш набирания? Е, всъщност знам - слаби предмишници, но си е друго като има диалог 🙂
Тази зима, ако може да се нарече зима, е най-нездравата зима която помня. Февруари месец ще дойде, няма сняг, положителни температури, сухи водоеми, грипни ваканции - то ако падне температурата вируса не вирее. Въздуха няма да го коментирам, пък и не съм сигурен че му има нещо, а по скоро я няма зимата - някоя виелица, малко сняг и т.н. Имам едно приложение, което предоставя информация от всички регистрирани измервателни станции в близост до местоположението ми и голяма разлика между въздуха в София, Гоце Делчев и Пловдив няма - вечер хората си палят печките и използват предимно дърва и въглища. Не мисля че е имало друга разлика между сега и преди 20 или 50 години, освен нездравите сезони. Хайде, София, наистина се пренасели, но Гоце Делчев? Няма зима.

27.01.20
09:47

казано от Dymag на 26.01.20, 22:25:

Обаче някой е омотал лостовете с лейкопласт - кошмар за който прави силови и коремни, защото ръцете не приплъзват, китките се огъват и силовото/коремното удря “на греда”, метафорично. Съответно ако изчистя лейкопласта, остава от лепилото, лоста пак лепне, “греда”-та е налице и докато се оправи вече няма да съм тук. А и по принцип изобщо не мога да разбера, от какъв зор трябва да са ти залепнали ръцете за лоста, за да правиш набирания? Е, всъщност знам - слаби предмишници, но си е друго като има диалог 🙂

И при нас в залата “кросфитърите” облепват лостовете с лейкопласт. Страшно е дразнещо - още не съм разбрал защо го правят. Слабият хват е едно от обясненията наистина, ама да си правиш толкова труд, вместо да вземеш мерки да си засилиш хвата (като наблегнеш на точно обратното - упражнения, където той “издиша”) ми се струва адски тъпо и непродуктивно.

казано от Dymag на 26.01.20, 22:25:

Няма зима.

Няма, няма. И в Швеция я няма. Отишла е в Канада сигурно. 🙂
Тук в Стокхолм се очертава първият януари, откакто колегите ми шведи се помнят, в който не е имало ден с максимална температура под нулата. Нито един.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.01.20 09:48.

27.01.20
11:15

казано от Boby_ на 27.01.20, 09:47:

, ама да си правиш толкова труд, вместо да вземеш мерки да си засилиш хвата (като наблегнеш на точно обратното - упражнения, където той “издиша”) ми се струва адски тъпо и непродуктивно.
.

Колко пък труд-за 5 мин си го омотал лоста...,а хвата я го засилиш след 4-5 год. ,я не.

Мнението беше редактирано от nervak на 27.01.20 11:22.

27.01.20
11:53

казано от nervak на 27.01.20, 11:15:

казано от Boby_ на 27.01.20, 09:47:

, ама да си правиш толкова труд, вместо да вземеш мерки да си засилиш хвата (като наблегнеш на точно обратното - упражнения, където той “издиша”) ми се струва адски тъпо и непродуктивно.
.

Колко пък труд-за 5 мин си го омотал лоста...,а хвата я го засилиш след 4-5 год. ,я не.

Достатъчно, за да направи живота на тези след теб по-гаден. 🙂

28.01.20
21:26

Доста спортуващи по лостовете в Пловдив. То и времето предразполага. Само не зная как ще са цените на плодовете и зеленчуците родно производство след подобна зима, ако се запази такава.
Хубави тренировки. Започнах да си връщам постоянната и все сезонна кондиция, която леко се поразклати след коледа от пропуски, пътувания, безсъние, безхрание (няма такава дума), като нямам предвид външен вид и килограми, а усещането на лостовете. То това само аз си го усещам - от страни не се вижда.
Вчера установих нещо. По принцип не обичам люто с изключение на чесън, който си го ям на цели скилидки. А чесъна си люти, затова предпочитам да го консумирам със сланина и/или сирене, плюс хляб, евентуално - обожавам тези комбинации. Млечно и мазно убиват лютото. Та, вчера установих, че авокадото убива лютото на чесъна много повече, ако се консумира едновременно с него. Стори ми се любопитно.

28.01.20
21:56

Димаг, относно температури и безводие, не ми се влиза в дискусии. Но по бнт, показват хора от нимх, които казват че тази година далеч не е най-безводната и показват 2000-на и 92-ра 🙂 и някои други, но няма значение.
Това всико е политическо и са такива и репортажите. Имаше един и за боклуците, но не ми се говори.
Основното нещо което не казват е не количеството а качеството и кога. За мен каква е файдата да няма сняг, да излъже дърветата и после да падне и да ги скапе.
Миналата година беше лоша за пчеларите, точно поради това изместване.
Аз обикалям планините, но такова безснежие не е имало не знам от кога. Най-големите лавинарници в нашите планини, сега са напълно безобидни.
Миналата година в цяла северна българия нямаше сняг, но поне в планините имаше. Сега и там няма. И така ще бъде. Но пък Май месец сигурно няма да спре да вали през целия месец и ниски температури.
Бях и по Алпите в района на Шамони и в Австрия. Тенденциите са към изчезване на ледниците. Може би до 5 години ще е трудно да се карат ски извънпистово в България.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.01.20 22:00.

28.01.20
22:56

То вечен климат до сега не е имало, що да не се затоплим, после един ледников, а новия елемент в старата картинка ще сме само ние, хората. То и циклоните, които ще давят гърците докато не горят и ще ни тормозят щъркелите и овошките напролет, се дължат пак на по-топлото. Някъде четох че в същност сме в средата на ледников период и земята е сравнително студена, а ледниковите шапки са по-скоро изключение в геоложката история на планетата. Бе, каквото - такова, спекула и популизъм е ясно че ще има, боклука все някъде ще се гори и климата ще се променя, не за друго, а защото винаги се е променял. Пък зимните спортове ще ги сменяме с водни и така 🙂

Bart Simpson

29.01.20
00:05

В Монреал, най-добрия ми приятел днес се жалва, че е само -20.
Каза, че други години е минус 45.

29.01.20
09:27

казано от Dymag на 28.01.20, 22:56:

То вечен климат до сега не е имало, що да не се затоплим, после един ледников, а новия елемент в старата картинка ще сме само ние, хората. То и циклоните, които ще давят гърците докато не горят и ще ни тормозят щъркелите и овошките напролет, се дължат пак на по-топлото. Някъде четох че в същност сме в средата на ледников период и земята е сравнително студена, а ледниковите шапки са по-скоро изключение в геоложката история на планетата. Бе, каквото - такова, спекула и популизъм е ясно че ще има, боклука все някъде ще се гори и климата ще се променя, не за друго, а защото винаги се е променял. Пък зимните спортове ще ги сменяме с водни и така 🙂

Това е така, но те са две страни на монетата. Моя акцент е върху това което се случва с планетата последните 80 години. Може много лесно да се проследи, какви гори е имало, какво е било разпределението на животински видове. Какъв е бил процента на чистата вода и още много други. А това за климата и цикличноста не може и не трябва да оправдава човешкото безхаберие.

29.01.20
10:37

Като почнете с това топене на ледниците....а знаете ли,че се образуват нови?
Ама за това журналятА и разните тъпи малки уродчета говорещи за “затоплянето” не говорят.
П.с...Айде...не се образуват нови,а има нарастване на ледници.

Мнението беше редактирано от nervak на 29.01.20 10:40.

06.02.20
21:49

Ето, малко сняг да не се оплакваме ... изгони в Пловдив колоездачите за една вечер даже.
А знаете ли какво е общото между тепетата на Пловдив и ледниците - преди са били повече 🙂

09.02.20
22:14

Никакво време, нормално за начало на година. Спорта си върви то това не се променя. Всъщност, спортувам от преди да пиша каквото, където и да е, от преди да съществува ютуб. Това има значение само като информация за сравнение, колко съм дърт например, но не и за спорта ми 🙂 Интересното е че не спортувам за маса или отслабване, и май че това е най-различното на спорта ми, чисто сравнително. Виж, силата, определено ме интересува а и добрата компания ... Димо, виновен съм, утре пак идвам в Пловдив и ще се реванширам
И като казвам кое ме интересува, кое не, може да се приеме, че съм си изградил някакъв постоянен стереотип на спортуване, който спазвам ежедневно. Описвал съм тренировки в предишни мнения, не се променя кой знае какво. Тренирам всеки ден, ако мога, обаче има периоди в които не мога и ако са по-дълги, се натрупват пропуски, наглед безобидни - тренировки през ден, по някога пропуск до два поредни дни, максимум. Човек ще каже нищо. Обаче моментално започват да се наблюдават колебания в силата и мускулни трески - нещо присъщо за нередовното спортуване. И това е само при наглед безобидно разреждане на тренировките - на практика повечето хора спортуват така. Един приятел преди време ми каза, Цецо (големия) поздрави, че нашия спорт, като имаше в предвид този със собствено тегло, е най-неблагодарния - спреш за малко и всичко се срива. Пак казвам, говоря за силова кондиция на лостовете. Такава, каквато ще ти позволи да направиш, в моя случай с 90 кг., всичко на лостовете. Всеки ден, с 1, максимум 2 пропуски, седмично, е най-доброто, повече се отразява зле

Мнението беше редактирано от Dymag на 09.02.20 22:15.

11.02.20
15:54

казано от nervak на 29.01.20, 10:37:

Ама за това журналятА и разните тъпи малки уродчета говорещи за “затоплянето” не говорят.

Много интересно е, когато човек с научна подготовка оставя политическите му убеждения да диктуват мнението му по научни въпроси. 🙂

П. П. Понеже знам какво ще ми цитираш -  “увеличаващия” се антарктически шелфов лед, бързам да те изпреваря с нещо по-прясно.

11.02.20
18:19

казано от Boby_ на 11.02.20, 15:54:

казано от nervak на 29.01.20, 10:37:

Много интересно е, когато човек с научна подготовка оставя политическите му убеждения да диктуват мнението му по научни въпроси. 🙂

П. П. Понеже знам какво ще ми цитираш -  “увеличаващия” се антарктически шелфов лед, бързам да те изпреваря с нещо по-прясно.

Радвам се,че ти е интересно.Но как реши,че политическите ми убеждения ми го диктуват...за мен е тайна,но ти  явно си го разбрал някак.
Статията няма ,как да я прочета щот английски не разбирам грам.
Визирах изследвания още от 2о10-13 в Гренландия основно и в Арктика...на руски разбира се.
Апропо...аз самия не знам,какви са ми политическите убеждения(хомофобските и зеленистките спадат ли към тях))).

Мнението беше редактирано от nervak на 11.02.20 20:12.

11.02.20
22:07

В интерес на истината, противодействието, като геоинженерство и стратегии за адаптация, са невъзможни без политиката. Съответно ще има “f*ck the poor”, като стане каквото има да става. Ако не беше толкова стабилен климата, сигурно щяхме да имаме готови решения за евентуалните промени, аборигените щяха да имат ушанки и плавници, ескимосите хладилници, веганите щяха да знаят че земеделието е основния унищожител на любимите им животни, а и нямаше да сме толкова безотговорни или незаинтересовани към природните дадености. Че те горите и те като ледниците и пловдивските тепета. Малко разнообразие добре ще дойде на човечеството, да се поразместят нещата, да се види кое колко струва и да започнем да уважаваме природата и другите хора. И водните спортове 🙂
Та, всякаква форма на спорт със собствено тегло - лостове, гимнастика, йога, пилатес и т.н., трябва да се практикува ежедневно, за най-добри резултати.

17.02.20
21:59

Още е тъмно през времето в което спортувам, след работа, затова не става за снимков материал на спортните площадки. Сега съм в Банско, а в парка, където спортувам е пълен мрак. Звездите обаче са нереални, след смога на големия град 🙂 А се оказа и че в мнение от 2017-та съм качил снимка на площадката от лятото, на светло, прикачвам ... я имало 2 чифта халки - не забелязах в тъмницата. Има и отделна конструкция от 3 лоста, ниска паралелка и стъпала за качване, титански, на 3 височини. Имаше и друг спортуваш, чиято музика от портативна колонка ме заведе в мрака до площадката 🙂 И няма грам сняг

21.02.20
22:19

Някой знае ли всъщност ... да речем бански старец, какво е? Това е свинско месо без тлъстини, отделно сланина, в съотношение 4:1, нарязани на много тънки ивици, които заедно със сол, черен пипер и кимион са напълнени в свинско шкембе, стояли пресовани около месец и изсушавали се още половин година. А бански суджук? Да, като суджук с телешко и свинско, но и с черен дроб, праз лук, чубрица и копър. Мога да пиша много, защото преди 30 години се вдигахме големи компании и си наемахме къща в Банско, а във всяка къща висяха такива неща по изби или тавани, зависи от сезона и домакините щедро ни гощаваха с тях. Хората имаха домакинства, стока, ниви и традиционните продукти. Имате ли представа че самите бансканлии, новото поколение, не знае вкуса на тези неща? ... а в магазина ми продават някаква мляна гадост, в най-добрия случай от обрезки, с размер на суджук, в неядлива опаковка, за бански старец!!?
И друг път съм мрънкал в дневника че се затри българската кухня заедно със семейното стопанство. Проблема ми е че аз го познавам, онова, предишното и затова ме е яд.
Добре де, как може държавата да държи „Ел Би Булгарикум“ ЕАД за “запазването и обогатяването на вековни български рецепти” за запазване на  “технологии, методики, производствен опит” - цитат от сайта им. Другите традиционни храни не са ли интелектуална собственост ... ми да ги патентоват и ще станат! Ще се затрием, ей
Спортувах

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1