Коронавирус в България

Прескочи до:
ДЕ

25.03.20
13:57

Абе те, Барт много американци , съзнават, че за да живеят добре, държавата им прави погроми по цял свят и е еб..а мамата на милиони хора и съдби. Но не минават на страната на ония, нито дори се възпротивяват 😎
Човешка природа, това е.

Мнението беше редактирано от Деян на 25.03.20 13:58.

Bart Simpson

25.03.20
13:58

Вообще не съумявам да проследя логиката ти и връзката между моето мнение и това, коетопишеш.

25.03.20
14:00

казано от Margi на 25.03.20, 13:42:

Това е един от проблемите ни - не приемаме другите за хора, ние сме най-важните,

Точно така,просто сме хора...
Кво ме интересува някаква болест в Тимбукту още повече,че има ваксина за нея.

ДЕ

25.03.20
14:01

казано от Bart Simpson на 25.03.20, 13:58:

Вообще не съумявам да проследя логиката ти и връзката между моето мнение и това, коетопишеш.

Ето за това.

казано от Bart Simpson на 25.03.20, 13:51:

Затова и на Камерън филма имаше такъв успех, точно защото един човек съумя да разбере, че неговите не са прави имина на страната на другите.
Успеха на филма е базиран на тази философия.

25.03.20
14:04

Високите нива на емпатия към даден народ/етнос не са обусловени толкова от социалната прилика, а по-скоро са детерминирани от т.нар. “ефект на ореола”. Когато ти е набито в съзнанието за изтънчените французи и за диваците мексиканци трудно ще се разчувстваш,че “диваците” са се изпозастреляли, докато Шарли Ебдо да речем е друга бира.

25.03.20
14:08

Щото пък на хората от “третия свят” много им пука за европейците.

ДЕ

25.03.20
14:15

Каквото и да ни е набивано, аз си имам самочувствието, че не само не сме по-назад от франсета и там около тях, а ги превъзхождаме в много отношения. Просто други фактори ни пречат, за да сме по-добре или близо в други аспекти. Иначе като хора, а не общество като цяло, съм на мнение, че ги превъзхождаме. И много се ядосвам, като някой ги величае или ги гледа все едно са повече от него.....и им седи ниско. Когато съм пътувал винаги съм си имал усещането, че аз съм “по-високия”, а не Франсоа, Герхард, Джим, Хосе и т.н. И то не за да имитирам нещо насила, така си се чувствам.
И не смятам например, че франсето е нещо повече от един венесуелец, аржентинец и т.н. Еле пък японец 😀
И всичко това го казвам, защото ако при нас нещо стане, не дай Боже, в техните очи ще е все едно е станало в Африка. Никой няма сериозно да ни отрази-нищо, че сме също бели хора, даже много по-бели от хората в техните държави.
Не знам вярно ли е, но се твърди, че някъде неприязънта към хората от източния блок е по-голяма, сравнено с пакистанци, араби и т.н. Макар дори и чисто генетично да сме по-близки. Сигурно е заради Сталин 😂

Мнението беше редактирано от Деян на 25.03.20 14:24.

25.03.20
14:22

казано от Деян на 25.03.20, 14:15:

Каквото и да ни е набивано, аз си имам самочувствието, че не само не сме по-назад от франсета и там около тях, а ги превъзхождаме в много отношения. Просто други фактори ни пречат, за да сме по-добре или близо в други аспекти.

Аха...например ,когато тук се е преписвала История славянобългарска,в Париж и Мадрид примерно са се чели вестници в кафенетата...

ДЕ

25.03.20
14:29

Т,ва, Нервак нещо не го разбрах.
А иначе, оригиналът май е СлАВНОбългарска, а не Славяно. Защото и в писанието за славяни много не се говори, да не кажа почти нищо, даже и като термин. Впоследствие е пипнато, поради политически цели.
Абе нОго сме над тЕх, бееее......така обичаше да казва един съкварталец, беше билдър около 40 годишен тогава, когато ние бяхме още в гимназията. И постоянно: абе бате/чичо Митко, я покажи плочките :-)

Мнението беше редактирано от Деян на 25.03.20 14:39.

25.03.20
14:41

казано от nervak на 25.03.20, 14:22:

казано от Деян на 25.03.20, 14:15:

Каквото и да ни е набивано, аз си имам самочувствието, че не само не сме по-назад от франсета и там около тях, а ги превъзхождаме в много отношения. Просто други фактори ни пречат, за да сме по-добре или близо в други аспекти.

Аха...например ,когато тук се е преписвала История славянобългарска,в Париж и Мадрид примерно са се чели вестници в кафенетата...

За сметка на това доста дълго време сме им ебавали майката на рицарите. Оня в Търново да не е скочил бънджи щото му е било много кеф...

25.03.20
14:54

Нервак, България дълго време е била равностоен противник на Римската империя. Както във военно отношение така и в духовно. Сигурен съм,че ако народа ни през 14век е слушал и изпълнявал предписанията на властите, чумата е нямало да измори преобладаващата част от населението ни. Съответно Ренесанса щеше да започне от тук,а Леонардо щеше да е Лъчезар.

25.03.20
14:55

Граф дьо Ньой е убит в битката при Одрин.
Франсетата не забравят къде са яли бой.

25.03.20
15:25

Е...щом можете да сравнявате Рим с България...нямам ,какво да кажа.
Дайте за вируса.

ДЕ

25.03.20
15:29

казано от nervak на 25.03.20, 15:25:

Е...щом можете да сравнявате Рим с България...нямам ,какво да кажа.
Дайте за вируса.

В случая сравняват оцелялата източна част на империята.
Какво да кажем за вируса. Един да кихне и да се сополяса, веднага следва: абе подозирам, че еди кой си е с корона. Одеве ми писа колега, че имал съмнения за друг такъв. Че аз пак съм хоум офис.

Мнението беше редактирано от Деян на 25.03.20 15:29.

25.03.20
23:50

Двама починали в Русия, в Москва

Иван

25.03.20
23:52

Щях да го слагам в темата с вицове

25.03.20
23:59

Ми то във вицовете има истина. Язък - съсипа се легендата за немрящите руснаци и свързаните с това конспирации

26.03.20
09:38

Кажете нещо за тоалетната хартия, защо всички купуват по 50 ролки.
Аз съм 92-ри набор, но съм захванал малко периода в който си бърсахме задниците с вестници и амбалаж.
Защо хора на по 30-40+ години изкупуват цялата т.хартия.
Ако бях паникьосан гражданин, едвали бих си давал парите за т.хартия, а по-скоро за консерви и ориз.
Чисто математически, едно 4 членно семейство, колко ли рола ще изхаби за 1-2 месеца, едвали повече, отколкото преди карантината. Същото важи и за перилните препарати.

ДЕ

26.03.20
09:54

Ние лично си купуваме не по-различно количество, както и преди извънредното положение. Имаше статия, в която обясняваха причините-чисто психологически и подсъзнанелни. Че се свързва с хигиената, че по-често ще се ползва ако сте си вкъщи, че е траен продукт, който може да се съхрани и т.н. Но и да нямаш тоалетна хартия, ще се измиеш.....ако не си от Перник де 😂 Ако обаче нямаш храна, вече не е ок.

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.20 09:59.

26.03.20
10:40

Опитах се да се съглася с психолозите за тоалетната хартия, личната хигиена и т.н. и не можах. Аз съм живял и в комунизма и през падането му, и Жанвиденовата зима и 2008 година и други кризи сме имали и тоалетната хартия не е била никога нещо което да липсва.  Имало е липса на цигари, на хляб, на червен пипер и на много други неща. На село си бършеха гъзовете с Работническо Дело щото не им се даваха пари според мен, хартия в магазина си имаше.

Според мен е превнесена мода. Някъде в Австралия мисля се зароди, някои тъпаци са се сбили за тоалетна хартия точно както се бият по черните петъци за други ненужни неща, други тъпаци са ги видяли и са си казали: оле, оле, щом тея чак се бият, най-вероятно има логика, дай и ние да се запасим и така накрая като в експеримента с маймунките, банана и студената вода, никой вече не знае защо, но тоалетна хартия се разграбва в цял свят.

Аз имам себе си за много рационален и над нещата, но ще си призная, че нещо в амигдалата ми в първия миг ме подтикна да се включа в битката за тоалетната хартия като видях как всички грабят. После, разбира се, се включи префронталния кортекс и само се засмях, но напълно мога да ги разбера хората, които не обичат много да се замислят и просто грабят тоалетна хартия първосигнално като видят че други го правят.

ДЕ

26.03.20
10:49

Абе народа е крайно тъп. Както казах, и да нямаш хартия ще се измиеш. Никъде обаче не видях препълнени колички с месо, което например да го сложиш във фризера. Или пак малко повече от нормално да се заредиш с брашно, ориз, боб, леща, т.е. пак трайни продукти. То това е в пъти по-важно, ако в съзнанието ти е притеснението, че ще има криза и недостиг, поради което се презапасяваш. Ако няма какво да ядеш, няма да се.еш и няма да има какво да бършеш и замазваш. Но пък и не е все едно да дадеш пари за 50 топа хартия, сравнено с да накупиш 20 ина кила месо. Та и хората ги разбирам. ..... викат си: да не се омажем с лай.а, пък за ядене все ще изскочи някоя консерва, лебец, лучец и т.н. 😀

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.20 10:54.

26.03.20
11:57

Аз па не мога да разбера хората, които си бършат гъза, а не го мият...Баси мърлящината.

ДЕ

26.03.20
12:51

казано от James Hinks на 26.03.20, 11:57:

Аз па не мога да разбера хората, които си бършат гъза, а не го мият...Баси мърлящината.

И аз това щях да кажа, ама. Хартия само в началото, после или мокри кърпи, или миене, зависи къде съм. Но в бача мокри кърпи си имам постоянно. Аз си имам режим на ср.не, обикновено малко след ставане, та после така или иначе взимам душ и всичко си се намества.
Едно време се сещам, разни приказки покрай казармата, как видиш ли бг турците или мюсюлманите си миели гъзовете и само по шишетата дето си носят като ходят до кенеф, можело да ги познаеш. И това беше основание за смях и подигравки. А тоя дето замазва с хартията е по ок 😂
Апропо в средновековието, а и не само, мюсюлманските народи са били в пъти по-чистоплътни от западняците. Това франсета, ингилизи и подобни е било смрад, та се не трае. Даже френските дами са имали едни дълги тънки пръчици, с които да бъркат в прическата и да се чешат от въшките, за да не си развалят бухналите кокове. Как са се сношавали тия хора без да повръщат, не зная.

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.20 12:53.

26.03.20
12:59

В Ориента е било така, да. В ренесансовия запад са си срали в коридорите на дворците и къпането е било по-скоро случайност, докато в Османската империя е имало безплатни обществени бани и хората са се къпели всеки ден.

26.03.20
13:06

Гледах по тв, че широкополните шапки излезли на мода в Париж ,след като краля бил залят със лайна от  гърне изсипано през прозореца.
То си е било обичайна практика.

26.03.20
13:09

В третия свят, който някой така величаят има порядки, които не са за хора със слаби сърца от белия свят :) , разбирай че местните просто си повдигат робите и разтоварват при нужда.

п.с. От тема за COVID-19, прераства в тема за срането.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 26.03.20 13:10.

26.03.20
13:15

Винаги се стига до там :D

26.03.20
13:48

Вчера най-накрая се престраших да купя тоалетна и домакинска хартия, щото вече и двете бяха на последни късчета. Досега не купувах, щото да не ме гледат като някой галфон или да допринеса към паниката :D

В Лондон било много зле вика един френд вчера - все още масово се презапасявали и всичко грабели. Много рафтове празни, паника... Те онея поне имат пари, могат да се презапасяват много. Нашего брата тук масово e имаl скътани пари за по 1-2-3 пълни колички, после ще живее до следващата заплата на квото е презапасил :D

RR

26.03.20
14:35

Западният свят сам поподна във своя капан, когато остави само голЕмите да продават и удушиха малките кварталните магазини. Хич не ми е еня, че грабят в големите, тук, във всеки квартален магазин има всичко, опошки няма и всичко е наред...Но, за съжаление, тенденцията, големите да душат малките я има и това хич не е добре, защото НЯМАМЕ (няма да имаме) ИЗБОР. На запад вече нямат ;)

26.03.20
15:12

И как по-точно малките магазинчета се снабдяват с тоалетна хартия, когато големите нямат как да се снабдят?

ДЕ

26.03.20
15:34

казано от Димо на 26.03.20, 15:12:

И как по-точно малките магазинчета се снабдяват с тоалетна хартия, когато големите нямат как да се снабдят?

Не знам при вас как е, тук в моя квартал не съм видял липса на тоалетна хартия, нито във Фантастико /май веригата има магазини само в София/, нито в Кауфланд. Рафтовете са си пълни. А в едно квартално магазинче в близост до блока, не съм гледал, но пък и то нещо май усили работата, защото всеки по веригите се мята. Одеве уж дълга опашка пред Фантастико, ама влязох след 6-7 мин. чакане. Вътре обаче бутатица на касите и щандовете няма, което като време ми идва по-скоростно пазаруване барабар с чакането. Но пък съм и хоум офис и хората може би се трупат по-късно, а не около обяд, когато аз ходих.

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.20 15:37.

26.03.20
15:45

След този задълбочен анализ на световното потребление на тоалетна хартия, дълбоко се замислям да взема обратно ролката, която донесох в болницата.

Barberian

26.03.20
15:49

Скоро не съм разпитвал за Лондон, но би трябвало вече да няма проблем там защото всички големи вериги сложиха ограничения до 3 бройки от всичко и по уредбата постоянно го повтарят и на касата те връщат. Съответно при нас магазините си насмогнаха и си има абсолютно всичко. Преди 10тина дена приятел който живее там, ми писа, че в големия магазин всичко празно, а на 5 метра в италианския магазин от птиче мляко. Тук като беше се пообрало беше същото. Отидохме в турския магазин- фул. Напълнихме торбите и продавача вика- идвайте по- често при нас няма криза 😂

Мнението беше редактирано от Barberian на 26.03.20 15:53.

RR

26.03.20
16:11

казано от Димо на 26.03.20, 15:12:

Димо, точно това написах,..преди имаше складове на едро, където зареждаха малките и големите магазини. Сега останаха малко....предимно от турция зареждат повечето неща! ..Метро изяде хляба и обедни много българите и много фалити имаше....

26.03.20
16:32

Днес четох, че в Тайван изкупуват хартията, очаква се недостиг и увеличение на цената и там с 20%. Твърди се, че след това, пазар за тоалетна хартия няма да има с месеци напред, а малките търговци ще фалират.

26.03.20
17:47

В Лондон вече се намира тоалетна хартия.
Може човек да вземе само по 1 пакет хартия. Но някои семейства се изхитряват и пазаруват поотделно, за да взимат по 2 пакета.
Днес пазарувах от Асда и имаше ограничения, например само 2 кутии яйца, 3 пакета от продукт, само 1 пакет т. хартия и тн. Така е много по-добре, отколкото някакви носорози и свине да изкупуват всичко, а нормалните хора да обикалят и да търсят други магазини.

26.03.20
17:58

казано от avitohol на 26.03.20, 17:47:

В Лондон вече се намира тоалетна хартия.
Може човек да вземе само по 1 пакет хартия. Но някои семейства се изхитряват и пазаруват поотделно, за да взимат по 2 пакета.
Днес пазарувах от Асда и имаше ограничения, например само 2 кутии яйца, 3 пакета от продукт, само 1 пакет т. хартия и тн. Така е много по-добре, отколкото някакви носорози и свине да изкупуват всичко, а нормалните хора да обикалят и да търсят други магазини.

В Швеция супермаркетите вече наваксаха с всичко. Сега даже леко прекомпенсират.

26.03.20
18:09

Между другото аз чух за друга предприета( някъде на запад) мярка
( ама не разбрах къде ) за пресичане на презапасяването и опразването  на щандовете . Цената на шишенце дезинфектант - 2 евро, ако вземе две - 20 евро , ако вземеш 3 - 30 евро и т.н. (цените са примерни) . Сега до колко е вярно също не знам .
Аз лично не съм забелязал някаква липса на стоки. Свършват бързо стоките на промоция , но те и без криза си свършват първи . Иначе първоначалните празни рафтове се случиха според мен поради непредвидено големия брой народ, който се втурна да пазарува наведнъж и по много . Големите магазини до колкото знам се зареждат по график . Просто към онзи момент нямаше необходимата логистика . Бързо се взеха мерки и още на 5-6 ден се нормализираха нещата в това отношение.

Мнението беше редактирано от I`M на 26.03.20 18:10.

26.03.20
18:19

Миналата седмица отивам в един турски магазин.
- Колко е санитайзъра за ръки
- 20 паунда аркадаш...
Знайш га ши го купя.
Нещо което е струвало 1-2 паунда, сега по 20 ми го продават. Ден година храни.
В същото време на касите на магазини като Superdrug, Boots и подобните им нямаше дезинфектанти за ръце.
Пак простотията един човек да купува по 100 пакета, а за другите да няма нищо.

ДЕ

26.03.20
18:19

Ай от батко едно лично, аматьорско и мнооого набързичко поздравче, малко да разведрим.....за повече не ми се занимава, иначе ......😎
Отдавна не бях хващал “дръвцето”. Та малко класичка, малко орнаментика и т,вай 😉

Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.20 18:20.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1