Коронавирус в България

Прескочи до:
Bart Simpson

15.05.20
17:15

казано от Brown Bomber на 15.05.20, 15:53:

За маските не знам, но джапанките трябва да са задължителни.

Липсва ти, леля ти и това си е.

Bart Simpson

15.05.20
17:20

казано от Reg Park на 15.05.20, 15:49:

Симсън като се ляга или допира до уредите и има хавлия тялото няма да опира. а ако се носят ръкавици няма да се пипат и уредите с ръце. Но може да се кашля което пак е опасно. чудя се ако се заповяда да има маски дали няма да пречи при дишане и вдигане на тежестите

Уау, това беше, значително обогатяване на тема хигиена, благодаря.
Маската не пречи, същото си е.

RP

15.05.20
17:25

То при въздушно-капкова инфекция тия кърпи и ръкавици ще помагат до толкова, ако си барал някъде, после да не си завираш немитите ръце по нос, уста, очна лигавица.....чеше те ъгъла на очето примерно. Иначе риска да ти се навре през уста, нос, очна лигавица си е същия. Който е и един от основните. Та ако питаш Реджи, тия зали ще са най-голямото средище за разпространение.
Брей, формирах някаква по-разбираема мисъл този път.

Мнението беше редактирано от Reg Park на 15.05.20 17:26.

RP

15.05.20
20:26

Ами ако не е групово, което се разбира да е с инструктор, а просто 11 човека си тренират в отделното помещение или просто само едно помещение е залата. Тогава 😃 Каква е разликата в идеята. Защото в много голямо помещение с групово занимание от 15 души по тая логика на заповедта е по-зле от 9 души, ама в по-малка заличка, дори и с отстоянието за 1.5 и 4 кв./м. на човек. То и когато не е групово излиза, че забрана за повече от 10 души няма. Аз така го разбирам. Явно са следвали някаква логика. Каквото и да е ще стане мазало, химиците като знам как са се наточили, ще е някакво меле навсякъде първите дни.

Мнението беше редактирано от Reg Park на 15.05.20 20:59.

15.05.20
21:22

Фитнесите, които натискаха за груповите занимания си имат отделни зали, които са по-големи от 50-60м2, та дори и там ще се спазва заповедта от 4м2 на човек. Залата, в която аз ходя има обща квадратура от 700кв.м. Единствено само в час пик ще трябва да се следи за отстояние от 1,5-2м, защото може спокойно според наредбата, ако да кажем без съблекалните и залата за групови тренировки площта е 300кв.м, могат да влязат и 80 човека, аз 80-100 човека накуп не съм видяла. Тоест ще си е същото като преди, с изключение, че по-често ще се чисти. Принципно хигиената в залата си е ок, има почистващи препарати постоянно, затова и не се притеснявам да отида точно в тази зала, не случайно тренирам там. Не мога ли да ходя по чорапи в съблекалнята и в залата без да ми станат черни чорапите, значи залата не става 😀  По-малките зали колко пък малки да са за да не могат да поберат 10-15 човека, ако трябва ще си правят график кой кога ходи да тренира, пак няма да се струпат много хора стига да се спазват мерките и да има дисциплина.

Мнението беше редактирано от Дени на 15.05.20 21:25.

RP

15.05.20
21:48

Аз ако бях собственик на зала бих мерил температура поне на входа, както и пръскане на ръцете при влизане и при изход от съблекалните в посока уредите. Не, че ще спаси на 100% нещо, ама все пак е някаква мярка наред с другите предписани. То болен с температура да иде на зала е малко вероятно, но със сигурност ги има и такива. Та 2-3 болни ако има, да ги ограничиш да не влязат, пак си е позитив.

16.05.20
18:00

Почна се с глупостите. Фитнес “Флайс” са публикували на страницата си следното безкрайно успокоително уверение “...Искаме да ви уведомим, че инвестирахме в закупуването на специални системи за пречистване и дезинфекция на въздуха, известни като анионнни кислородни концентратори. Те са най-новата разработка за 98% инактивация на коронавирус и други вируси във въздушна среда. Машините обогатяват съдържанието на кислород във въздуха. Кислородните атоми са резултат на стимулиран разпад на хибриден озон, получен чрез способа на студен коронарен електростимулационен синтез”.

Не се смятам за много сведущ, но това подозрително много звучи като “озонова терапия”. А въпросната “озонова терапия” беше включена от американската Federal Trade Commission (FTC) в списъка на фалшивите продукти, за които е незаконно да се твърди, че лекуват COVID 19. На 7 май FTC разпратиха писма до 45 фирми, които агресивно рекламират продукти, за които няма данни да имат ефект в лечението на корона вирус, с искане да преустановят рекламирането и разпространението на тези продукти. Фирми, които предлагат “озонова терапия” са сред тях.

Ако “Флайс” не знаят, имат време да се поправят. Ако знаят и вместо “озонова терапия” са решили да го наричат “студен коронарен електростимулационен синтез” за да има по-псевдонаучно звучене, то вече е целенасочено подвеждане, вероятно с цел да заобиколят жалките останки от действащи противоепидемични мерки.

Dydo

16.05.20
18:09

казано от Solomon Kane на 16.05.20, 18:00:

..... системи за пречистване и дезинфекция на въздуха, ....... Те са най-новата разработка за 98% инактивация на коронавирус и други вируси във въздушна среда. ........

....... в списъка на фалшивите продукти, за които е незаконно да се твърди, че лекуват COVID 19. .

За да има излекуване, значи следва да има наличието на болен. Аз не виждам Флайс да твърдят, че нещо лекуват, а само, че дезинфекцират въздуха. Ако в США и това считат за измама и невярно, вече е друго. Ама там за тях си, нас какво ни бригат тия и мнението на разните им там организацийки. За мен все е в плюс, ако разбира се това не им е някакъв псевдо аргумент за повишаване на цените им 😎

16.05.20
18:17

казано от Deyanchik на 16.05.20, 18:09:

Ако в США ...

В США... Ти сериозно ли?
И не, няма нужда да ми казваш какви са ти източниците на информация. :D

Dydo

16.05.20
18:26

Аз за източници не съм говорил. Соломон казва, че било забранено да се твърди, че лекуват /т.е. ако твърдението е такова касае само излекуване на вече заразени и/или болни/, защото било измама. А от Флайса не са твърдяли подобно нещо. Аз виждам само твърдения за дезинфекция на въздуха.

Мнението беше редактирано от Dydo на 16.05.20 18:32.

16.05.20
18:31

казано от Deyanchik на 16.05.20, 18:09:

...
За да има излекуване, значи следва да има наличието на болен. Аз не виждам Флайс да твърдят, че нещо лекуват, а само, че дезинфекцират въздуха. Ако в США и това считат за измама и невярно, вече е друго. Ама там за тях си, нас какво ни бригат тия и мнението на разните им там организацийки. За мен все е в плюс, ако разбира се това не им е някакъв псевдо аргумент за повишаване на цените им 😎

Бъркаш, логиката е обратна. Те твърдят, че това позволява превенция. А се използва при вече болни хора, които са на респиратор. Не се ползва за пречистване и дезинфекция на въздух, няма доказателства че работи. Все едно да се надяваш, че уред за пречистване на въздуха от прахови частици ще те спаси. Това е подвеждане, в най-лекия случай.
Не че съм очаквал друго де....

Dydo

16.05.20
18:35

Е от първото ти мнение не става ясно за това, което последно каза. Сега вече е друго.

16.05.20
18:45

казано от Deyanchik на 16.05.20, 18:26:

Аз за източници не съм говорил.

А знаеш ли на кой език САЩ е США (Соединённые Штаты Америки)?

Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.05.20 18:47.

Dydo

16.05.20
18:54

Е, на руски естествено. Казах го така, защото едва ли не, като американците са го забранили...ако тая федерална комисия е тяхна, което предполагам, та цял свят трябва да се съобрази с тях и с техните изследвания. И затова казах да си забраняват каквото си искат. Нашите учени не са по-тъпи от техните. Да изследват и да кажат това заблуда ли е не е ли. А ако вече са наясно, да се произнесат по въпроса.
Всъщност не знам защо скочи, че наричам САЩ така.

Мнението беше редактирано от Dydo на 16.05.20 18:54.

16.05.20
22:03

Засега COVID-19 се лекува успешно единствено в Северна Корея.

16.05.20
23:16

То ковида се лекува успешно на всякъде. Ако се потвърди и започне да се лекува преди да се влоши положението. А то - стой си у дома докато не стигнеш до умирачка, тогава директно в интензивното и я камилата, я камиларя.

16.05.20
23:19

Там е обратно, ако отидеш в болница и признаеш, че си болен, става нелечимо.

18.05.20
07:55

Отключвам темата, надявам се страстите да са се поуспокоили.

Моля настоятелно участниците да се придържат към темата в максимална степен. Имаме предвид, че нормално при всяка дискусия има и отклонения, но нека те бъдат сведени до санитарния минимум, необходим за съществуването на дискусия. Ако някой държи широкото обсъждане на друга тематика, функцията за създаване на нова тема работи безпроблемно.

Още по-настоятелно моля да бъдат спазвани напълно правилата на форума, в това число добрия тон на разговор. Изразяването на мнение може да се случи и без нападки и обиди.

Нека не се налага окончателно затваряне на темата. Нека тя остане полезна за потребителите.

Благодаря. Успешен ден на всички!

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 18.05.20 08:03.

Dydo

18.05.20
09:47

Ще има ли някой, който въпреки отварянето на залите ще се въздържи първите дни, поради едно или друго  съображение.

18.05.20
10:16

казано от Deyanchik на 18.05.20, 09:47:

Ще има ли някой, който въпреки отварянето на залите ще се въздържи първите дни, поради едно или друго  съображение.

Аз лично, ще си размятам гюлетата на въздух поне до зимата, после ще видим :)

Dydo

18.05.20
10:20

Аз така се бях настроил, ама започнах да се замислям, дали да не изчакам поне месец. Лято е, нищо не пречи да си джиткам редовно на успоредките и лоста, както и вкъщи с гюлетата. Пак пипаш тук там на площадките, пак си сред хора /обикновено се броят на пръсти/, ама не е като мелето, въздуха и потта в затворено помещение. Тя и жената много не си дава зор и ми предложи да поизчакаме. Ще го мисля цял ден дей.а. Да не казвам, че по лостовете си ми е и по-удобно от към време и организация.

Мнението беше редактирано от Dydo на 18.05.20 10:21.

18.05.20
10:22

Контактните спортове пострадаха най много от вируса . А и няма яснота как ще продължи в бъдеще та ще се отдадем на медитация :-) и свободни тежести ...

GG

18.05.20
10:36

Няма проблем с контактните спортове:
https://www.facebook.com/100012380462822/posts/882836932138981/?

Иначе и аз няма да бързам. Първо, че ми спаднаха бицепсите и второ, не държа да присъствам на друга такава трагична гледка.

Освен това, унисекс сауните не бачкат. То половината кеф от тренировката го няма.

Мнението беше редактирано от gggddd на 18.05.20 10:37.

Dydo

18.05.20
10:49

Ще видя, нищо чудно да кажа: абе е..л съм го, то ако е писано ....... и да се юрна. Ама какво толкова да изгубя, да не сме състезатели. Да не кажа, че може и да ми се струва, знам ли, ама ми се вижда, че много добре вървя след вече по-честите занимания по лостовете. Даже по едно време се чудех, дали и като отворят залите да заеба всякакви лежанки и от движенията с щанги за горна част да оставя само раменната преса, а останалото набирания, кофи клек и тяга.....и това е. Тамън няма да лежа по мръсотиите.
ПС-и за да не ни кажат, че бягаме от темата, реално си говорим за тренировки в зала или извън, в условията на К19 в БГ.

Мнението беше редактирано от Dydo на 18.05.20 10:51.

18.05.20
12:19

казано от Deyanchik на 18.05.20, 10:49:

Даже по едно време се чудех, дали и като отворят залите да заеба всякакви лежанки и от движенията с щанги за горна част да оставя само раменната преса, а останалото набирания, кофи клек и тяга.....и това е.

Един път да ти дойде нещо умно на акъла.

Dydo

18.05.20
12:34

Ами нали ме бъзикате, че съм бил кОлторис от старата школа, а едно време бутащото за демонстриране на сила за горна част е било преса. Впоследствие идва лега.Та да съм в крак с квалификацията :-)

24.05.20
15:59

Да ви споделя моят опит.

Точно април, когато темата беше гореща, се наложи да влезна в болница като придружител.
След 3-4 дни там се прибрах, след още 2 гледах Соларис (руския филм) и същата вечер се започна.. Умора, треска, претрисане с тракане на зъби, през нощта халюцинации. Много гадни и първобитно страшни.

Изобщо не знаех какво и каква съм, коя съм... даже не се усетих да се отвия или кажа нещо, защото мозъкът ми се сварява. През цялото време обаче размишлявах за Соларис, нещо от мен беше останало в онзи океан. 😁 Тотален филм, буквално.
И вероятно съм имала много висока температура, но тъй като не се сетих да я сваля (не съществувах в онзи момент), това е подействало зле и на вируса. Моя теория.

На следващия ден имах треска и някои стомашни болки, но знаех коя съм.
Мразех Соларис, още го мразя и мисля, че повече никога няма дс го гледам след тази нощ 😁

И се започна, нямах повече температура, но имах мега странно главоболие, гадене, всичко имаше вкус на дъвкана горчива гума. Умора. Ама мега умора. Две крачки - лягаш и няма сила да мигнеш.
Не съм карала сезонен грип отдавна, но си спомням, че ми минаваха за 3-4-5 дни, които прекарвах в лежане, Хари Потър и пица.
Тва не беше такова.
Умора, съпоставима с умората от пневмония (който е карал, знае). Главоболие, ШУМ в главата ДЕНОНОЩНО.

На десетия ден почнах да покашлям, но нищо тегаво. Леко задъхване и трябваше да говоря с прости изречения, поради някакси ограничен въздух. После се пооправяха нещата.

Първата седмица беше най - скапана, втората малко по-добре, третата на възвратно-постъпателни вълни.

Вкъщи никой друг не го хвана, но и живяхме изолирано и без контакти.

Тъй като съм говедо, работих през цялото време (от вкъщи де), но махнах доколкото можах всички зуум срещи. И без това не исках да оставам сама с шума в главата, та цъках и даже поизчистих стари задачи, които стояха недовършени.

Имах чувството, че ще остане завинаги...

Както и да е, всичко мина, изчаках и пуснах тест за антитела. IgG е положително, прекарана инфекция, както и очаквах.
Сигурна съм, че го хванах в болницата, но нямаше как да я избегна тогава.

Тва нещо е гадно и тепърва ще става ясно какво е точно. Аз го изкарах леко даже, пиех вит Ц, ацефеин (единственото, което леко ми оправяше главоболието) и витамини. Не знам и не искам да знам какво им е на хората със зверска температура и другите усложнения.
Това е. Не ми е политически поста и не коментирам мерките,но мисля че бяха добри и спасиха хора.
Добре, че не се разболяха много хора, другото е ала бала.
Занапред щамът ще отслабва,така казват умни хора, ☺

Бъдете смирени, а не първобитни, смешни бунтарчета, които искат да ходят на маникюр и мол, щото иначе някой им взимал свободата.

🌻

Мнението беше редактирано от Atom на 24.05.20 17:38.

Dydo

24.05.20
17:30

Абе като те чета, Атом-хич леко не си го изкарала според мен. Съпоставям все пак с инфото, че много хора уж не са даже и разбрали.
Иначе браво, че всичко е отминало 😎

Carbohydrate

24.05.20
17:33

ще има втора серия декември, споко))

24.05.20
17:35

Да, за мен най-интересният аспект е как някои (доста висок %) хора го изкарват безсимптомно.
Тепърва ще става ясно!

Но аз съм убедена, че ме хвана, защото се притесних, отхлабих фронта и не се храних изобщо в  болницата, ама хич, нула, зеро.

Хора, яжте силна храна и не бройте калории 😂😂😂

Мнението беше редактирано от Atom на 24.05.20 17:43.

Carbohydrate

24.05.20
17:56

за съжаление, спортистите, които тренират, имат слаб имунитет тогава, защото организма трябва да надгради нивото, не само да се възстанови.....

24.05.20
18:10

Миряни, смирете се, алелуя.

24.05.20
18:20

Алелуята е за религиозни хора, аз съм много далеч от това. Ма съвсем далеч.

24.05.20
19:06

казано от Atom на 24.05.20, 15:59:

Да ви споделя моят опит.

🌻

Силве, към твоята мога да добавя истории от втора ръка, но на близко до мен хора от далеч по-засегнатата от вируса Швеция.

Вчера през деня ми се обади колежка (а мога да кажа и приятелка) от отдела ми - разплакана и страшно разстроена.
Тя е корейка, родом от Сеул. Завършила висшето си образованое в Швеция, като тук срещнала и мъжа си - родителите му са корейци, но той е израснал в Швеция. Оженили се доста млади, тя останала в Стокхолм, а заради това и разстоянието свекърът и свекървата я приели като дъщеря. 
Знаех от по-рано, че и двамата родители на мъжа ѝ са болни от COVID-19. Тя ми беше споменала обаче, че бащата е много по-добре, докато майката беше доста зле, но също вървяла към подобрение.
Да, но в петък майката рязко се влошила и в събота починала. Бащата го изписали малко по-рано, като колежката ми и мъжът ѝ го взели у тях, за да не стои сам. В неделя и той починал буквално в ръцете на сина си.
И двамата бяха хора на малко над 60, без сериозни здравословни проблеми от друг характер.
Държах жената на телефона половин час, докато малко се успокои. Животът им се променя - детето им е на четири и повече няма да види баба си и дядо си.

И още - друг колега от отдела ми, мъж в прилична форма на 36 години. Последно се видях с него в офиса на 13-ти март. Следващият уикенд рязко вдига температура. Две седмици кара най-ужасния “грип” в живота си, започва да се подобрява, после отново рязко се влошава до степен да не може да си поеме въздух. Приемат го по спешност, но без да го интубират. Още вечерта на същия ден обаче решават, че и сам ще прескочи трапа и го изписват. После го държа още месец, като усложненията се развиха освен в белите дробове, също и като адски болезнено възпаление на тестисите. Сега е добре, но се оплаква, че белодробният му капацитет все още не е възстановен и всяко минимално усилие му причинява задух и световъртеж.

Та така - оплаквайте се от ограниченията, но не забравяйте какво е заложено на карта. Със сигурност много хора го карат безсимптомно или с много леки симптоми, но нито знаем колко точно, нито кои, така че не разчитайте само на това.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.05.20 20:31.

24.05.20
19:21

Колега на приятел изкарал нещо на крак, майка му също така, пуснали си тест и се оказва, че са изкарали К19. Шефът му бил в Испания февруари месец и явно така са се заразили, но изглежда, че при повечето хора няма тежка симптоматика.

24.05.20
19:27

казано от Brown Bomber на 24.05.20, 19:21:

Колега на приятел изкарал нещо на крак, майка му също така, пуснали си тест и се оказва, че са изкарали К19. Шефът му бил в Испания февруари месец и явно така са се заразили, но изглежда, че при повечето хора няма тежка симптоматика.

Радвам се, че ти изглежда така. Реалността е по-различна - според проучванията в Исландия без симптоми са около 30-40% от заразените. Тепърва ще се трупат данни.

Dydo

24.05.20
19:39

Другото което е, не се знае какви поражения могат да “изникнат” след определен период, което не е изключено. Поне и такива вероятности се упоменават. Дано не.

Мнението беше редактирано от Dydo на 24.05.20 19:40.

Carbohydrate

24.05.20
19:43

казано от Deyanchik на 24.05.20, 19:39:

Другото което е, не се знае какви поражения могат да “изникнат” след определен период, което не е изключено. Поне и такива вероятности се упоменават. Дано не.

пораженията за белият дроб, казват че не са възстановими....не знам, но е страшно

24.05.20
21:02

казано от Boby_ на 24.05.20, 19:27:

казано от Brown Bomber на 24.05.20, 19:21:

Радвам се, че ти изглежда така. Реалността е по-различна - според проучванията в Исландия без симптоми са около 30-40% от заразените. Тепърва ще се трупат данни.

Боби, къде написах, че са нямали симптоми?
Статистиката от Исландия ме смирява, честно :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1