16.06.20
14:20
казано от kaloyan на 16.06.20, 13:37:
Домашната ракия ако е направена както трябва , няма равна. Материала ако е добър просто не може да се сравнява с уиски, освен ако не е от висока класа.. Уискито 3-ен дестилат си е чист спирт, както и двойния, който благодарение на отлежаването става добър. И буретата от шери каск.
....
Понеже изтъкваш аргумент за сигурността, ще коментирам. Домашната ракия е опасна, заради самата си примитивна технология. Причината за това е крайният етап на дестилацията. Никой казан, колкото и добре да е направен, няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловият спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнопатологично и неврнотоксично действие. Имам познати, които си правят ракията в петстепенна дефракционна колона, която е скъпо индустриално оборудване и това са вероятно под 1% от домашнярите.
Какъвто и да ти е материала, домашното произведеният алкохол си остава опасен - освен всякакви примеси, вкл.мед, най-опасният е етилацетатът. Затова и сравнително долнокачествения алкохол в магазин е много по-безопасен от “мега яката двойна препечена, цяла година отлежавала с не-знам-какви клонки ракия на деда ти”. Дори дядото да се прави на химик и да хвърля сода бикарбонат за алкализиране.
Повечето купешки ракии и най-евтините уискита се правят от дестилат, разреден със спирт. Така присъствието на ферментационни алкохоли в тях е по-ниско или е затворено в някакви граници. Например за една обикновена плодова ракия е разрешено метиловият алкохол да стига до 2 г на литър; за уискито обаче нормата е 250 мг/л – тоест 7-8 пъти по-малко. За водката, понеже тя произхожда от много чист алкохол, се разрешават само няколко милиграма метанол на литър (1-2 мг).
Сега, аргументи кое ти е по-вкусно няма как да коментирам. Но навремето стандарта за кафе беше съдържанието на кофеин, не други качествени компоненти. И хората си харесваха масово най-евтините смеси, едва през последните десетина години започна да се култивира вкуса и занятието бариста да придобива някакво значение. Но другите аргументи са в категорията “няма по-вкусно месо от кебабчета дето ги правят на панаира, мани ги ти всичките ония бразилски и ирландски месодайни породи”
на вкус и цвет товарищей нет!
Съгласен съм със Соломон, че домашната ракия си е опасна. От друга страна няма как алкохол за 15 лева литъра да е качествен или да е 100% плод. Като се махне акциза и разни неизбежни разходи, излиза, че плода е по 5 стотинки килото.
А, че се шмекерува с алкохолите си е известно. На уискитата им бухат оцветители или шмекерува с декларацията на възрастта. Ромовете ги шекеросват със захар. И тн.
Та пийте с мярка каквото ви се пие.
Не сте наясно с видовете алкохол,суровините и начините на дестилация...както и за фракционирането му.
Това за домашния алкохол и купешкия са пещерски шитни...(разбира се тук не визирам ракия на дедо Дельо дет разрежда с опашните фракции)-еди реч за грамотно изварен дестилат.
Това с пет степенните колони са ....заблуди за общата публика.
Не ми се пише ...,че е повече от обширна темата.Мога да подкрепя думите си с изследвания:
-аз давам дестилатите,и малцови,гроздови и плодови,аз плащам изследванията ,които вие ще поръчате...но ако съм далеч под нормите...вие ми връщате парите.(
Мнението беше редактирано от nervak на 16.06.20 14:42.
16.06.20
14:47
казано от nervak на 16.06.20, 14:39:
Не сте наясно с видовете алкохол,суровините и начините на дестилация...както и за фракционирането му.
Това за домашния алкохол и купешкия са пещерски шитни...
Не ми се пише ...,че е повече от обширна темата.Мога да подкрепя думите си с изследвания:
-аз давам дестилатите,и малцови,гроздови и плодови,аз плащам изследванията ,които вие ще поръчате...но ако съм далеч под нормите...вие ми връщате парите.
и дори да си прав и твоето производство да е без примес, освен да влезеш в 1% друго няма да докажеш. Пещерски шитни или не, в токсикологиите има достаъчно емпиричен материал за майстори и разбирачи.
16.06.20
14:47
-аз давам дестилатите,и малцови,гроздови и плодови,аз плащам изследванията ,които вие ще поръчате...но ако съм далеч под нормите...вие ми връщате парите.(
Аз може ли да се цаня за един дегустатор - съвсем безвъзмедно ще даря труда си :D
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 14:47:
-аз давам дестилатите,и малцови,гроздови и плодови,аз плащам изследванията ,които вие ще поръчате...но ако съм далеч под нормите...вие ми връщате парите.и дори да си прав и твоето производство да е без примес, освен да влезеш в 1% друго няма да докажеш. Пещерски шитни или не, в токсикологиите има достаъчно емпиричен материал за майстори и разбирачи.
Те са там от количествените натрупвания))),не от качествените изменения)))
Апропо Бг изискванията са едни от най-високите в европейския съюз по отношение на вредни примеси в алкохола...една Италия например с тяхната грапа,кърти миффки по отношение на ацеталдехид и метил-2-пропанол-1…за метила пък изобщо да не говорим,щот пък той не е най-опасното в алкоха))).
Това идва от различната политика на правителствата...там си тачат и намират начин да подбутват малките производители на алкохол,а тук натиска е да няма такива.
казано от Христо Атанасов на 16.06.20, 14:44:
Спирт, руснаците пият спирт ! Виждал съм ги друго не признават :-)
Аха виждал си...вероятно и рускини си оправял.
Виждал си най-много някои алкашеи...спирт не съм пил,както и всичките ми познати в по-голямата си част физици,които са доста вещи в алкохола.
Мнението беше редактирано от nervak на 16.06.20 15:00.
16.06.20
15:03
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 13:31:
Тоя умилителен спор за това колко е добра ракията като напитка просто няма смисъл да го водим
Вкус другар няма де, аз обичам и двете :) като ракията е с превес
Тук дори не става въпрос за вкус, a по-скоро за ритуал :D
Да си нарежеш един голям напукан розов домат, дето си го откъснал току що от двора. Да си го полееш със зехтинче и да си го поръсиш с натрошено овче сиренце и наситно нарязано магданозче.
Да ти пеят вечерната си песен славейчетата на двора и в далечината да чуваш звънците на стадото в кошарите оттатък баира. Лек полъх да гали върховете на дърветата и да се носи като шепот в притихналата гора. И няколко едри капки пот да се стичат от леденото шише с мускатова магия на масата ...
Ха, наздраве!
Соломоне абе айде да не разводняваме темата тук. Аз пия домашна ракия от 20 години :) Сега на теб оставям да кажеш от хубаво грозде, колко метанол се отделя, и да кажем колко от круши :), щом обясняваш за дестилация и как става, дай малко количествени данни.
Сега, аз не бих си купил домашна ракия от други хора, обаче бих пробвал, но стига с тая анатема :)
16.06.20
16:54
казано от kaloyan на 16.06.20, 15:38:
Соломоне абе айде да не разводняваме темата тук. Аз пия домашна ракия от 20 години :) Сега на теб оставям да кажеш от хубаво грозде, колко метанол се отделя, и да кажем колко от круши :), щом обясняваш за дестилация и как става, дай малко количествени данни.
Сега, аз не бих си купил домашна ракия от други хора, обаче бих пробвал, но стига с тая анатема :)
То и да си мерим кой какво и колко е пил надали има значение. Пии си ракията, данни не ти трябват, черния дроб си е твой. Извинявай за темата. Моля модератор да изтрие ненужното.
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 16:54:
Сега, аз не бих си купил домашна ракия от други хора, обаче бих пробвал, но стига с тая анатема :)Пии си ракията, данни не ти трябват, черния дроб си е твой.
Ти данни няма как да ми дадеш, понеже не си запознат с тези процеси, едно е да си чувал нещо като общи приказки друго е да си специалист. Аз също обаче, не мога да ги дам точни :)
Нервака знае доста, обаче едвали ще си губи времето да пише, а пък и знанието струва пари :) .. Защото познай, това го няма в интернет :) там има общи приказки.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.06.20 17:05.
казано от Alexander Krastev на 16.06.20, 15:03:
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 13:31:
Тоя умилителен спор за това колко е добра ракията като напитка просто няма смисъл да го водим
Вкус другар няма де, аз обичам и двете :) като ракията е с превес
Тук дори не става въпрос за вкус, a по-скоро за ритуал :D
Да си нарежеш един голям напукан розов домат, дето си го откъснал току що от двора. Да си го полееш със зехтинче и да си го поръсиш с натрошено овче сиренце и наситно нарязано магданозче.
Да ти пеят вечерната си песен славейчетата на двора и в далечината да чуваш звънците на стадото в кошарите оттатък баира. Лек полъх да гали върховете на дърветата и да се носи като шепот в притихналата гора. И няколко едри капки пот да се стичат от леденото шише с мускатова магия на масата ...Ха, наздраве!
Тук от картината липсват чевермето, както и периодичните провиквания и стрелби по небето със самоделки :))
16.06.20
17:31
И аз подкрепям тезата, че домашната ракия е отрова и я пия рядко.
16.06.20
17:46
казано от Brown Bomber на 16.06.20, 17:31:
И аз подкрепям тезата, че домашната ракия е отрова и я пия рядко.
анатема))))
яжте и пийте тогава с продуктите от лидл или кауфланд, те там са .....
между другото, пил съм спирт от аптеката. Разреждах го 1/3, даже по едно време го пречиствах през активен въглен, заради миризмата му....ами, друго е съвсем усещането)))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 16.06.20 17:49.
16.06.20
18:56
Да, етиловият спирт разреден с дестилирана вода е много по-безопасен от домашнярката на бай Кольо, а продуктите на Лидл най-малко 6 пъти по-безопасни :)
16.06.20
19:01
Попих жадно цялата дискусия.
От скромния ми 30 годишен опит гласувам сдве ръце за водката и виното.?
16.06.20
20:03
казано от kaloyan на 16.06.20, 17:02:
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 16:54:
...
Пии си ракията, данни не ти трябват, черния дроб си е твой.Ти данни няма как да ми дадеш, понеже не си запознат с тези процеси, едно е да си чувал нещо като общи приказки друго е да си специалист. Аз също обаче, не мога да ги дам точни :)
Нервака знае доста, обаче едвали ще си губи времето да пише, а пък и знанието струва пари :) .. Защото познай, това го няма в интернет :) там има общи приказки.Браво, добре ме прецени. Смирено си мачкам каскета от неудобство пред експерти и естети - почитатели на истинските неща в живота.
Моля модератор да затрие излишното.
Ние в нашето семейство правим ракия от много години и се прави само от качествен материал. Не случайно те питам за метанола и колко се отделя, при различните плодове и то не случайно написах, да вземеш възможно най-добрите условия, просто за да не се затрудняваш. Не е въпроса да те хващам в каквото и да е било, въпроса се опитвам да го поставя на научно ниво, особено ако сте с претенции.
А с тази ректификационна колона , ще постигнеш висок процент на изчистен спирт, това ще го направиш :) .. мен това не ме интересува, въпроса е да не се заклеймява винаги едно нещо. На бай ти Стоян и аз няма да си купя ракия, но ще я опитам със сигурност :)
П.С и кажи на твоите приятели с колоната, да не разсипват плодовете, а да ги дават на децата в махалата, с нея спокойно могат да си правят ракия/водка и от пшеница.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.06.20 21:34.
Уффф...качествения плод,изобщо не значи по-малко метанол.
Важна е ферментацията,,дрождите,температурата при която протича,ползване на ензими и още куп дреболии.
А изобщо занимаването с метанола в процесите на дестилация показва по-скоро незнание и посредственост в тази сфера.
16.06.20
23:05
казано от kaloyan на 16.06.20, 21:23:
Ние в нашето семейство правим ракия от много години и се прави само от качествен материал. Не случайно те питам за метанола и колко се отделя, при различните плодове и то не случайно написах, да вземеш възможно най-добрите условия, просто за да не се затрудняваш. Не е въпроса да те хващам в каквото и да е било, въпроса се опитвам да го поставя на научно ниво, особено ако сте с претенции.
А с тази ректификационна колона , ще постигнеш висок процент на изчистен спирт, това ще го направиш :) .. мен това не ме интересува, въпроса е да не се заклеймява винаги едно нещо. На бай ти Стоян и аз няма да си купя ракия, но ще я опитам със сигурност :)П.С и кажи на твоите приятели с колоната, да не разсипват плодовете, а да ги дават на децата в махалата, с нея спокойно могат да си правят ракия/водка и от пшеница.
Не знам защо смяташ, че поставяш нещо на научно ниво. До този момент чета единствено за твоя субективен, непроверим и базиран на личната ти преценка опит. Водиш спора с махленски аргументи, а искаш да ти се обосновавам с лабораторно доказани технически характеристики? Сериозно ли очакваш да ти търся някакви изследвания? Май претенциите са от теб. Пускаш една търсачка и без никакви затруднения се вижда стандарта на ЕС за максималното съдържание на метанол в плодовата дестилатна спиртна напитка. И какво? Ще го кръстосаме със “златния семеен стандарт” ли?
Явно е нещо магично, защото всеки който е варил ракия говори с тоя тон на човек на ръба на Нобеловата награда за химия.
Какви махленски аргументи бе. Ти ми говориш за метанол а нямаш и на идея какви количества се отделят и при какви условия :) хаха
16.06.20
23:14
Единственото което съм виждал и то като малък е, как в някакви съдове палеха ракията и ако има червен пламък го чакаха да изгори докато остане само син. Толкова са ми познанията ? Ако обаче количеството на изпит концентрат през живота ми бе пропорционален на познанията за производството му, сигурно трябваше да съм академик в областта.
16.06.20
23:20
казано от kaloyan на 16.06.20, 23:12:
Какви махленски аргументи бе. Ти ми говориш за метанол а нямаш и на идея какви количества се отделят и при какви условия :) хаха
като цяло ми е през центъра мнението ти за каквото и да е. Въпросът е че спориш като дете - тръшкаш се и искаш някой нещо да ти доказва
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 16.06.20 23:20.
казано от nervak на 16.06.20, 22:56:
Важна е ферментацията,,дрождите,температурата при която протича,ползване на ензими и още куп дреболии.
А изобщо занимаването с метанола в процесите на дестилация показва по-скоро незнание и посредственост в тази сфера.
Аз мисля че тези неща се подразбират. Ти ако имаш гнили и некачествени плодове как ще ти стане ферментацията свестна , а то при тези плодове има и други проблеми. Не е въпроса да изпърдиш всичко при дестилацията , нали ? Или е по-добре 3-напреварка като джеймисън и после да го обогатяваш. Ей въпрос на вкус :)
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 23:20:
като цяло ми е през центъра мнението ти за каквото и да е. Въпросът е че спориш като дете - тръшкаш се и искаш някой нещо да ти доказва
Мне пий си спирта , въобще не ме интересува :)
казано от kaloyan на 16.06.20, 23:23:
А изобщо занимаването с метанола в процесите на дестилация показва по-скоро незнание и посредственост в тази сфера.Аз мисля че тези неща се подразбират. Ти ако имаш гнили и некачествени плодове как ще ти стане ферментацията свестна , а то при тези плодове има и други проблеми. Не е въпроса да изпърдиш всичко при дестилацията , нали ? Или е по-добре 3-напреварка като джеймисън и после да го обогатяваш. Ей въпрос на вкус :)
Глупости и дедовизми от хоремага.
16.06.20
23:39
казано от kaloyan на 16.06.20, 23:24:
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 23:20:
Мне пий си спирта , въобще не ме интересува :)
Баш спирт пия, да. Преточвай си гилпина, може и семейна рецепта да публикуваш
казано от nervak на 16.06.20, 23:35:
казано от kaloyan на 16.06.20, 23:23:
А изобщо занимаването с метанола в процесите на дестилация показва по-скоро незнание и посредственост в тази сфера.Аз мисля че тези неща се подразбират. Ти ако имаш гнили и некачествени плодове как ще ти стане ферментацията свестна , а то при тези плодове има и други проблеми. Не е въпроса да изпърдиш всичко при дестилацията , нали ? Или е по-добре 3-напреварка като джеймисън и после да го обогатяваш. Ей въпрос на вкус :)
Глупости и дедовизми от хоремага.
Ами вземи обясни нещо ти :) дедовизмите ги остави там за приятелите, които сигурно ти се кланят всеки ден /)
казано от nervak на 16.06.20, 14:57:
казано от Solomon Kane на 16.06.20, 14:47:
-аз давам дестилатите,и малцови,гроздови и плодови,аз плащам изследванията ,които вие ще поръчате...но ако съм далеч под нормите...вие ми връщате парите.и дори да си прав и твоето производство да е без примес, освен да влезеш в 1% друго няма да докажеш. Пещерски шитни или не, в токсикологиите има достаъчно емпиричен материал за майстори и разбирачи.
Те са там от количествените натрупвания))),не от качествените изменения)))
Апропо Бг изискванията са едни от най-високите в европейския съюз по отношение на вредни примеси в алкохола...една Италия например с тяхната грапа,кърти миффки по отношение на ацеталдехид и метил-2-пропанол-1…за метила пък изобщо да не говорим,щот пък той не е най-опасното в алкоха))).
Това идва от различната политика на правителствата...там си тачат и намират начин да подбутват малките производители на алкохол,а тук натиска е да няма такива.казано от Христо Атанасов на 16.06.20, 14:44:
Спирт, руснаците пият спирт ! Виждал съм ги друго не признават :-)
Аха виждал си...вероятно и рускини си оправял.
Виждал си най-много някои алкашеи...спирт не съм пил,както и всичките ми познати в по-голямата си част физици,които са доста вещи в алкохола.
Ти специално си най големия физик :-) .
Коментирах го защото руснаците дойдоха с 4-5 туби спирт .. СПИРТ и пиха само това ! Ракията не им допадна особенно както и на мен спирта макар и разреден. Мнението им беше че това е най чистият алкохол за пиене.
А за твоя информация предпочитам Българка ! Сянка нележана , трева некосена, два бистри кладенци и вода ненапита :-)
Голям съм физик ...да-за да съм на това място най-малкото.
За да охладим малко темата,ще ви кажа:
Пийте бира,това е едиствения алкохол ,който не се фалшифицира и оцветява и подправя.
17.06.20
09:14
само се разрежда))))
Нервак,какво мислиш наистина за етиловия спирт от аптеката - не е ли той най-чист, като основа за водка/мастика ?
Питам,защото имам рецепти за тях(от технолог във винпром) и си правя понякога,ей така за идеята :)
Разбира се,че можеш да си направиш,той е чист и подходящ за целта.
казано от Бай Ганьо на 17.06.20, 09:14:
само се разрежда))))
Няма такова нещо.
Мнението беше редактирано от nervak на 17.06.20 09:37.
казано от nervak на 17.06.20, 08:51:
Пийте бира,това е едиствения алкохол ,който не се фалшифицира и оцветява и подправя.
Да тя бирата щот не я блъскат с буклуци та да я изкарат на 15 ден вместо на 25 тия и да седи по половин година без да се разваля .
Разбираш и ти от бира колкото аз от водка ;-)
казано от Христо Атанасов на 17.06.20, 10:29:
Пийте бира,това е едиствения алкохол ,който не се фалшифицира и оцветява и подправя.Да тя бирата щот не я блъскат с буклуци та да я изкарат на 15 ден вместо на 25 тия и да седи по половин година без да се разваля .
Разбираш и ти от бира колкото аз от водка ;-)
Е така стават тъпите спорове, разбира и още как :) ама за друго пишеше.
казано от kaloyan на 17.06.20, 10:32:
казано от Христо Атанасов на 17.06.20, 10:29:
Пийте бира,това е едиствения алкохол ,който не се фалшифицира и оцветява и подправя.Да тя бирата щот не я блъскат с буклуци та да я изкарат на 15 ден вместо на 25 тия и да седи по половин година без да се разваля .
Разбираш и ти от бира колкото аз от водка ;-)Е така стават тъпите спорове, разбира и още как :) ама за друго пишеше.
Да те питам с тъпото. А ти разбираш ли ?
17.06.20
10:36
Поредното насиране на тема :) Велики сме!
казано от Brown Bomber на 17.06.20, 10:36:
Поредното насиране на тема :) Велики сме!
:) Аз повече няма да пиша, имам усещането че съм магнит ... явно аз съм виновен. Не се е случвало да напиша нещо и да не ме нахейтят така добре :)
Еййй това е и на Сашо дневника, не е темата за коронавируса.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.06.20 10:38.
17.06.20
11:36
казано от Гюлето на 17.06.20, 09:23:
Нервак,какво мислиш наистина за етиловия спирт от аптеката - не е ли той най-чист, като основа за водка/мастика ?
Питам,защото имам рецепти за тях(от технолог във винпром) и си правя понякога,ей така за идеята :)
В казармата имахме технолог с майка аптекарка...ех каква веселба беше..