Миро, престани да ми приписваш някакви мисли и твърдения, както и да си мислиш, че знаеш какво е моето поведение.
Не всички сме длъжни да споделяме твоето мнение, нито да приемаме на 100% всички л**на, които се изсипват от медиите.
15.07.20
20:13
Според мен, Миро, много хора от друга страна също така са наясно, че вирус има, че не е безобиден, че има и фатален изход в много случай, но просто мислят и вярват, че се преувеличават констатираните случаи, както и това, че лъжливо се приписва някои от починалите да са от него, а всъщност причините да са други. Такива ги слушам.
Между другото, не съм го упоменавал, но преди няколко седмици един колега бе установен с положителен ПСР тест. Контактувал съм с него, както и почти всички колеги. По какъв повод е изследван не знам, но сега си е на работа. Каза, че нямал нито кашлици, нито температура, а жената и децата му били отрицателни на ПСР. А с тях си живеел. Всички си направихме от фирмата бързи тестове, когато разбрахме, а колежката от стаята му ПСР. На всички колеги тестовете бяха отрицателни. Но и да не са точни, за сега никой не се е разболял. Дано и занапред да е така. Та я реално имал Ковид, я не. Не, че това което казваш не е вярно. Болест има и нещата са по-сериозни.
ПС, по тази причина покрай бързия за Ковид си пуснах и за тестостерона, чиито резултати пльокнах в дневника си преди време.
Мнението беше редактирано от Dydo на 15.07.20 20:22.
казано от Margi на 15.07.20, 20:07:
Миро, престани да ми приписваш някакви мисли и твърдения, както и да си мислиш, че знаеш какво е моето поведение.
Не всички сме длъжни да споделяме твоето мнение, нито да приемаме на 100% всички л**на, които се изсипват от медиите.
Ае да не се правиш на ущипана мома...баш твои са изказите за китайската кашлица,и каймака на проблясъците ти,как 20г си си подготвяла имунната система за такива вируси.
15.07.20
21:12
Да го наричат “китайска кашлица” е доста модерно, всъщност.
Преди малко разбрах за бивша колежка, изключително спортна, здрава и права, на 42, която е развила обаче сериозна пневмония и не е ясно какво ще се случи.
Квото и да си говорим - изтървахме коня. Затова т’ва глупаво стадо има нужда някой да върти бича и да му контролира всяка стъпка - остане ли на лична отговорност - за*би.
казано от nervak на 15.07.20, 21:03:
казано от Margi на 15.07.20, 20:07:
Не всички сме длъжни да споделяме твоето мнение, нито да приемаме на 100% всички л**на, които се изсипват от медиите.Ае да не се правиш на ущипана мома...баш твои са изказите за китайската кашлица,и каймака на проблясъците ти,как 20г си си подготвяла имунната система за такива вируси.
Китайската кашлица не я измислих аз.
Все още смятам, че имунната система е най-добрата защита.
Не помня да съм писала за световни конспирации, или че вирус няма, нито тем подобните изказвания на Миро.
Обикновено като има някакъв спор, обикновено истината е по средата. Въпроса е че когато няма наука в споровете, всичко става мармалад.
Фактите за корона вируса са много, проблема е че не е изследван още добре и не се знае кое как се случва там.
Това е най-важния факт, който би следвало да накара хората да бъдат отговорни и да се пазят, има вече много данни за това и може да се следят.
Относно това което се случва в България, както всичките ни неща, работите не са добре.
Имал съм вземане даване със здравната система и мога да кажа че е по-добре да не опираш до нея.
Източването на здравната каса винаги е било правило номер едно на всички болници. Тази здравна система е в колапс поради това, няма и абсолютно никаква реформа от много години и нещата са още по-зле.
Затова някой ако каже че има добра клинична пътека за болен от корона вирус, аз съм сигурен че ще се направи всичко възможно тази пътека да се източи, има хиляди доказателства за други сериозни заболявания, за които парите се източват безогледно.
Втори факт според мен основен е че не се гледа реално статистиката. Тя казва че процентно спрямо изследването се движи равномерно. Сега като кажат 300 заразени на 3000 теста в момента е близо 10 процента, толкова беше и в началото.
ПРедвид малкия брой тестове и изследвания, тази статистика все още не е точна и може да бъде използвана некоректно.
Третото най-важно нещо е че българите не сме свикнали да спазваме разпоредби и така е било винаги. Всичките неща които са казани са важни и трябва да се спазват, като маски, отстояния, непосещаване на разни места.
Толкова е просто, че чак не мога да повярвам как хората сами си правят живота сложен, а дори продължават такива безмислени дискусии ..
Разбира се ,че е просто...просто мрът хора ,и който се отнася безотговорно и на базата (примерно) свои 20г чекнения се отнася безхаберно,за мен е близко до дебил...ама от към долната граница.
16.07.20
11:43
казано от Т. Тодорова на 15.07.20, 21:12:
Квото и да си говорим - изтървахме коня. Затова т’ва глупаво стадо има нужда някой да върти бича и да му контролира всяка стъпка - остане ли на лична отговорност - за*би.
Аз пък бих призовал за малко смирение. Хайде няма нужда за щяло и нещяло да бичуваме “стадото”, “бай ганьо”, “селяните” и прочее елитарни епитети към българския народ. Това стадо и тия селяни са преживели чуми, кръвни данъци, световни войни и национални катастрофи, комунизъм и мутри, ще преживее и това изпитание.
Нагледахме се на достатъчно простотии от управляващите, които внесоха толкова много объркване у хората - носете маски, не носете маски; носете маски, ама ние най-демонстративно няма да носим; не ходете в паркове, но ходете на църква; няма да отваряме училищата, ама ще отворим детските градини и т.н.
Най-важна е личната отговорност. Носете си маските на закрито, мийте си ръцете често, спазвайте дистанция. Като някой се набута във вас, му се разкрещете да спазва дистанция, да си сложи маската и т.н. Ако трябва и физически му “помогнете”. Толкоз.
Не разбирам какъв е този фетишизъм към налагането на тоталитарни мерки върху други хора. С подобен начин на мислене, много лесно се залита в едни неприятни крайности.
казано от Т. Тодорова на 15.07.20, 21:12:
Преди малко разбрах за бивша колежка, изключително спортна, здрава и права, на 42, която е развила обаче сериозна пневмония и не е ясно какво ще се случи.
Проблемът е, че при COVID-19 не е пневмония, а васкулит - възпаление на кръвоносните съдове под повърхността на белите дробове. Това прави нещата далеч по-сложни и намалява до минимум ползата от интубиране. Това е едно от нещата, които научихме по трудния начин след много пострадали и починали.
Другото Сашо Кръстев го е казал доста добре. При сегашната ситуация няма кой знае колко, което може да се направи, освен човек да си поеме личната отговорност. Пример е ситуацията в Швеция - вижда се явно, че нещата се подобряват значително в последните седмици на базата почти само на лични действия на хората и на такива на бизнеса. Друг е въпросът, че цената за това тук ще е много висока - наближаваме 6000 починали, което за държава с населението на Швеция е ужасно много и е напълно съпоставимо със случилото се в Италия и Испания.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.07.20 12:17.
16.07.20
12:20
Народът ни може да е преживял какво ли не, на мен на дневен ред ми е баща ми и свекърва ми да преживеят вируса, примерно. И когато тоя народ се държи като стадо чифтокопитни, наричам го стадо.
23% от българите смятали (според една статистика от бтв), че Ковид е световна измама. Още колко, според теб, смятат, че вирус има, но не е проблем и още колко си казват “много важно”, “веднъж се живее”, “никой ня’а ми казва кво да правя”, “подай ракията там и ш’ го разплача тоя коронавирус” и тъй натам... Според мен, процентът безотговорно население би се оказал твърде голям, за да се поемат рискове с либерално отношение и блага дума.
В едни идеални условия бих се съгласила напълно с теб, така е. Но моето мнение си остава същото в тази ситуация - на лична отговорност не може да се разчита, освен това не виждам къде е красотата в това да не се налагат тоталитарни мерки, но демократично да си “помагаме” физически и да си крещим, за да постигнем същия резултат, като няма и да го постигнем.
*** Боби, за колежката това ми казаха - ковид, пневмония, лошо състояние.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 16.07.20 12:25.
Ми аз кат’ гледам и англичаните са голямо стадо. В пика, когато измираше бая народ, те си ходиха масово без маски. Парковете не бяха затворени, и тълпи от хора се тъпчиха там. Отново масово без маски, без нужната дистанция и внимание. По едно време даже Борката Джонсън заплашваше, че ще затваря парковете, ама не го направи.
По магазините се спазва дистанция, ама само когато чакаш на касата. Отивам да си взимам нещо от рафта и веднага усещам как някой ми диша във врата. Сакън някой да не остане без храна. Семейста пазарят с децата си, а те без маски, пипат всичко, после си бъркат в устите и носовете.
Преди няколко дни отвориха заведенията. Гъч пълен. Гъз до гъз седнали, ядат и пият. Отивам до реката, пак всички гъз до гъз, не можеш да се разминеш. Естествено дистанция никаква.
По автобуси и влакове, пак до последно почти никой не носеше маска, но сега е задължително.
Имаше един период от време в който никъде не се намираха спиртни гелчета за ръце.
Арабите се снабдяваха от някъде и ги продаваха по 10 паунда, далавера да има.
Напоследък доста често виждам залепени плакати на тема “stop 5G” по разни спирки.
Искам да кажа, че българите не сме нещо специално. Стада, конспЕратори и подобни има навсякъде по света :D .
16.07.20
13:13
Аз само да кажа :), че съм твърде далеч от това да твърдя нещо само за българите, ако така е прозвучало. Хората са идиоти по целия свят. :D :D :D
16.07.20
13:21
Не бъркай тоталитарните мерки със защитата на личното пространство и собственото ми здраве. “Моята свобода завършва там, където започва свободата на другия”.
Едно е да помолиш някой нахалник да спазва дистанция на касата на супермаркета ( и евентуално да му шибнеш 2, ако се направи на интересен), друго е да ми забраниш на мен и децата ми да ходим в гората, заради това, че нахалниците не спазват дистанция в магазина. А ако аз не спазя дистанция в магазина или не съм сложил маска, всеки друг е в правото си да ми направи забележка, че и да ми шибне два, ако се направя на интересен.
Що за лицемерие беше факта, че можеш да си разхождаш кучето, пък децата трябва да седят като затворници вкъщи, щото в магазина не може, на площадката не може, в парка не може, дори на улицата не може ?!? Точно тези тоталитарни мерки ли щяха да преборят вируса?
И аз имам възрастни и болни роднини, и аз се притеснявам за тях. Единствения ми останал жив дядо не съм го посещавал тази година именно по тази причина и 3 месеца доброволно се бяхме изолирали у горътъ като диви животни :) Но също така се притеснявам и за бъдещето. А това, колко хора смятат вируса за измислица изобщо не ме касае. Да вярват в каквото си искат хората, стига да не ми кашлят в лицето. По принцип. Щото те вирусите не започват и не свършват с ковид-19.
Дай ми пример за един прокопсал тоталитарен режим, особено в моменти на кризи. Щото те обикновено най-много се насират именно в кризисни моменти. Който иска тоталитаризъм, е свободен да се събере със съмишленици и да си направи мини-тоталитарно общество, но моля без да го налага на всички като панацея.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 16.07.20 13:37.
16.07.20
13:44
Хората са пълни мърлячи в голямата си част. За опашките по магазините, бутаница и т.н., ясно. Ама и във фитнеса гледам, където се хвърля пот е пълна гмеж. В Пулса спряха да предоставят кърпи и има уж изискване всеки да си носи. Поне това бе записано на сайта им. Ама не, защото ако искаш кърпа и те няма да ти предоставят, ти да си носиш, а именно за да подлагаш когато лягаш някъде. Тъй като правилото бе да не се ляга ей така върху уредите. То предполагам и заради това не се дава да тренираш по потник, еле пък гол над кръста нагоре. Почти никой не си носи кърпи, лягат ей така. Аз като съм с кърпа, като видя гмежта на някоя лежанка примерно, няма как да си поставя кърпата отгоре. Един ден се чудех, дали да не говоря с тези от рецепцията да хванат да стегнат малко посетителите. Дори да нямаше такъв здравен проблем в момента, се чудя на бая хора /в интерес на истината в Пулса са бая по-малко на фона на другите зали, но ги има/ как си лягат ей така, оставят локва и най-спокойно без да забърсват си тръгнат. А салфетки има, препарати са оставили на всякак крачка. За дезинфекциране на уреда преди и след ползване да не говорим. Като ги погледнеш, много от тях едни натокани, наострени, млади и готини момчета, карат коли за не знам какви пари, но много от тях пълни мърлячи и безотговорници. А за заебаването на натоварени уреди да не говоря, щото не е и тема. Надиплил ми там лоста с не знам колко плочи от десетки и петици за 1/3 клекове...буквално и заебе щангата на стойката като свърши.
ПС......Кръстев, примера е Хитлеристка Германия. Махни тоталния крах вследствие на започването на ВСВ. Икономиката им дърпа много бързо и то значително. И какво ли не още в държавата. Кризата се е изразявала в бедност, като за Германия говоря, безработица и много други неща. Именно режимът е дал тласък да се тръгне стремлаво нагоре във всичко.
Мнението беше редактирано от Dydo на 16.07.20 13:48.
16.07.20
13:51
казано от Alexander Krastev на 16.07.20, 13:21:
Не бъркай тоталитарните мерки със защитата на личното пространство и собственото ми здраве. “Моята свобода завършва там, където започва свободата на другия”.
Едно е да помолиш някой нахалник да спазва дистанция на касата на супермаркета ( и евентуално да му шибнеш 2, ако се направи на интересен), друго е да ми забраниш на мен и децата ми да ходим в гората, заради това, че нахалниците не спазват дистанция в магазина. А ако аз не спазя дистанция в магазина или не съм сложил маска, всеки друг е в правото си да ми направи забележка, че и да ми шибне два, ако се направя на интересен.
Проблемът е, че ти и децата ти сте прекрасни и съвестни хора, и като отидете в гората, всичко ще е топ, но като се изтърват натам (примерно) десетките хиляди, на които би трябвало някой отдавна да им е шибнал два, нещата рязко стават неконтролируеми.
Що за лицемерие беше факта, че можеш да си разхождаш кучето, пък децата трябва да седят като затворници вкъщи, щото в магазина не може, на площадката не може, в парка не може, дори на улицата не може ?!? Точно тези тоталитарни мерки ли щяха да преборят вируса?
Не е било лицемерие, щото кучето не може да ти пикае вкъщи, НО ФАКТ Е, че хората и с това брутално злоупотребиха, и да, това не беше окей. Иначе поне в Пловдив не си спомням да е било забранено да излезеш с детето на улицата и да си вървиш, за да му осигуриш някакво движение и смяна на пейзажа. Може и да съм пропуснала.
И аз имам възрастни и болни роднини, и аз се притеснявам за тях. Единствения ми останал жив дядо не съм го посещавал тази година именно по тази причина. Но също така се притеснявам и за бъдещето. А това, колко хора смятат вируса за измислица изобщо не ме касае. Да вярват в каквото си искат хората, стига да не ми кашлят в лицето. По принцип. Щото те вирусите не започват и не свършват с ковид-19.
И мен не ме касае кой в какво вярва, но има важни неща, точно като това дали ми кашлят в лицето или върху хляба. Точно и като т’ва дали напушените/употребилите каквото и да е шофьори, примерно, вярват, че няма да им се отрази на карането. Сори, ама за някои неща трябва контрол.
Да е жив и здрав дядото!Дай ми пример за един прокопсал тоталитарен режим, особено в моменти на кризи. Щото те обикновено най-много се насират именно в кризисни моменти. Който иска тоталитаризъм, е свободен да се събере със съмишленици и да си направи мини-тоталитарно общество, но моля без да го налага на всички като панацея.
Пример за прокопсал тоталитарен режим не знам кой може да ти даде. Много съм далеч аз от тая работа, но и не знам кое е толкова жестокото и анти-демократичното в това принудително да се носят маски, да се дезинфекцират ръце и да се спазва дистанция, когато очевидно се вихри проблем, който личната отговорност на конкретното общество не може да тушира.
Ако по някакъв начин съм оставила впечатление, че искам да ни залостят, да затворят магазини, заведения, училища и институции, и да роним сълзи от терасите - ми не.
Искам като има табела: “Влизай по един и с маска”, да има кой да я спазва, а не да се правят, че са прочели “Натъпчете се всички вътре и се смейте с отворена уста и с пълно гърло, и се изплюйте върху доматите на излизане.” До момента всичко, което съм постигнала по метода със забележката, независимо дали я направя културно или по-така, е да бъда игнорирана, напсувана или изкоментирана като откачалка, включително от охрана и собственици.
А докато вървяха и пишеха фишове, всички бяха като по*рани и спазваха това-онова, с много малки изключения.
Подчертавам, че всичко е съвсем в рамките на добрия тон, говорим си просто.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 16.07.20 13:54.
16.07.20
13:54
казано от Dydo на 16.07.20, 13:44:
ПС......Кръстев, примера е Хитлеристка Германия. Махни тоталния крах вследствие на започването на ВСВ. Икономиката им дърпа много бързо и то значително. И какво ли не още в държавата. Кризата се е изразявала в бедност, като за Германия говоря, безработица и много други неща. Именно режимът е дал тласък да се тръгне стремлаво нагоре във всичко.
Хитлер идва на власт най-вече заради несправедливия диктат на Весайския мирен договор. И в крайна сметка идеологията му катастрофира челно.
То и СССР и социалистическа България уж са вървели добре до към 70-те години, ама после нещо нещата се закучват.
Какви мерки е предприела тоталитарната власт на Тодор Живков за да предпази хората от Чернобилската радиация? Oh wait ...
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 16.07.20 13:58.
16.07.20
14:00
Аз само дадох пример, че не е невъзможно да се постигне бърз напредък в много аспекти. А какво е щяло да стане с икономиката, с държавата, ако не е бил започнал ВСВ, кой да знае. Иначе не твърдя, че като цяло такъв режим се справя с подобни ситуации.
16.07.20
14:04
казано от Т. Тодорова на 16.07.20, 13:51:
Проблемът е, че ти и децата ти сте прекрасни и съвестни хора, и като отидете в гората, всичко ще е топ, но като се изтърват натам (примерно) десетките хиляди, на които би трябвало някой отдавна да им е шибнал два, нещата рязко стават неконтролируеми.
Благодаря!
Не съм съгласен с това, че в гората би било опасно, дори и ако там отидат десетки хиляди. Напротив, слънцето, чистия въздух и движението са чудесна профилактика.
Не е било лицемерие, щото кучето не може да ти пикае вкъщи, НО ФАКТ Е, че хората и с това брутално злоупотребиха, и да, това не беше окей. Иначе поне в Пловдив не си спомням да е било забранено да излезеш с детето на улицата и да си вървиш, за да му осигуриш някакво движение и смяна на пейзажа. Може и да съм пропуснала
Както казах, ние бяхме изолирани, но си говорех с приятели с малки деца останали в София и се оплакваха, че полицията им е правела забележки и предупреждения, че са излезли навън с децата.
И мен не ме касае кой в какво вярва, но има важни неща, точно като това дали ми кашлят в лицето или върху хляба. Точно и като т’ва дали напушените/употребилите каквото и да е шофьори, примерно, вярват, че няма да им се отрази на карането. Сори, ама за някои неща трябва контрол.
Да е жив и здрав дядото!
Не можеш да сложиш полицай във всеки един магазин. Чак толкова полицаи нямаме. Като виждаш, че системно не се спазват мерките, пускаш сигнал, проверки и така. Има останали работещи институции.Пример за прокопсал тоталитарен режим не знам кой може да ти даде. Много съм далеч аз от тая работа, но и не знам кое е толкова жестокото и анти-демократичното в това принудително да се носят маски, да се дезинфекцират ръце и да се спазва дистанция, когато очевидно се вихри проблем, който личната отговорност на конкретното общество не може да тушира.
Ако по някакъв начин съм оставила впечатление, че искам да ни залостят, да затворят магазини, заведения, училища и институции, и да роним сълзи от терасите - ми не.
Искам като има табела: “Влизай по един и с маска”, да има кой да я спазва, а не да се правят, че са прочели “Натъпчете се всички вътре и се смейте с отворена уста и с пълно гърло, и се изплюйте върху доматите на излизане.” До момента всичко, което съм постигнала по метода със забележката, независимо дали я направя културно или по-така, е да бъда игнорирана, напсувана или изкоментирана като откачалка, включително от охрана и собственици.
А докато вървяха и пишеха фишове, всички бяха като по*рани и спазваха това-онова, с много малки изключения.Подчертавам, че всичко е съвсем в рамките на добрия тон, говорим си просто.
ОК, може и аз да съм те разбрал погрешно :) Именно и аз мисля, че маските, хигиената и дистанцията са необходимо и достатъчно условие. Всичко останало, с малки изключения, би имало силни и непредсказуеми странични ефекти.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 16.07.20 14:07.
Добре, какво точно мислиш, Теди, че може да се случи, ако си в парка с някой, който е безсимптомен заразоносител? Ще го прегърнеш като се видите, ако ти е близък, нали? И какво от това?
Всеки ден ходя в болници с ковид отделения. Миналата седмица разбрах, че съм била в ковид отделение, ама лекарите не са искали да ми кажат, да не ми стане тъпо. Контактна съм на контактен от вече месец. И?
В смисъл, теб си те познавам, че си гнуслива и спазваш дистанция и хигиена по принцип. Ама като видя клиента ми Х как следи къде ще се хвана за вратата (защото е увил дръжката с някаква архаична марля, която пръска с хипохлорид), за да пръсне точно където ми е била ръката, да започне да миньорства с пръст в нослето докато говорим колко много го е страх от ковид.... Вътрешно припадам от смях, честно.
Майтапа е майтап, ама ми е много любопитно как точно ни се променят възприятията за заобикалящата ни обстановка. До средата на април и аз бях яко сдухала и се чудех как да си дезинфекцирам шишето с дезинфектант отвън, защото съм го пипала и преди да се дезинфекцирам... Сега понякога забравям. Трайно си останаха само миенето на ръцете преди хранене и носенето на маска, където не ми бъде изрично позволено да я сваля, на закрито.
16.07.20
14:14
казано от Alexander Krastev на 16.07.20, 14:04:
ОК, може и аз да съм те разбрал погрешно :) Именно и аз мисля, че маските, хигиената и дистанцията са необходимо и достатъчно условие.
Само да има как да се спазва, би свършило чудесна работа, по мое скромно мнение. :)
Всичко останало, с малки изключения, би имало силни и непредсказуеми странични ефекти.
Напълно съм съгласна, те вече някои са налице.
Ок. Не се бяхме разбрали, ама разбрахме се. :)))
16.07.20
14:15
Както казах, ние бяхме изолирани, но си говорех с приятели с малки деца останали в София и се оплакваха, че полицията им е правела забележки и предупреждения, че са излезли навън с децата.
Постоянно бях навън с детето, да, парковете и дестките площадки бяха затворени, но само толкова, улиците си бяха отворени и никой не ми е правил забележка за нищо.
16.07.20
14:31
казано от БПН на 16.07.20, 14:12:
Добре, какво точно мислиш, Теди, че може да се случи, ако си в парка с някой, който е безсимптомен заразоносител? Ще го прегърнеш като се видите, ако ти е близък, нали? И какво от това?
Всъщност, за цялата карантина сме се видяли един-единствен път с на К. сестра му и нейния мъж, към края. Пихме домашно кафе (всеки си носеше), стояхме на по 3 метра един от друг, на открито и не, не се прегръщахме. Към настоящия момент също избягвам чак такъв близък контакт - не защото съм гнуслива, а защото се опитвам да не утрепя някого от немарливост. Не, че има гаранция, де, ама поне да знам, че съм се постарала.
Всеки ден ходя в болници с ковид отделения. Миналата седмица разбрах, че съм била в ковид отделение, ама лекарите не са искали да ми кажат, да не ми стане тъпо. Контактна съм на контактен от вече месец. И?
Еми, т’ва сега как да го изкоментирам, кажи ми? :)
На лекарите не им прави чест, а ти би трябвало да си тествана до това време.
В смисъл, теб си те познавам, че си гнуслива и спазваш дистанция и хигиена по принцип. Ама като видя клиента ми Х как следи къде ще се хвана за вратата (защото е увил дръжката с някаква архаична марля, която пръска с хипохлорид), за да пръсне точно където ми е била ръката, да започне да миньорства с пръст в нослето докато говорим колко много го е страх от ковид.... Вътрешно припадам от смях, честно.
Така е редно - както споменах, гнуслива не съм, но т’ва не значи, че трябва да се въргалям във всяка пот и храчка, да приемам с радост приближената до моята физиономия и полъха на чужд джигер, или да обменям течности с други, освен богопомазаните. :D
Честно, би ми било по-лесно да си взема дъвката от пръстта, отколкото някви хора да ме плюнчат и да ми лъхат, не само в епидемична обстановка.
Клиентът ти Х също не го коментираме - това не са хора за пример, професионалисти - още по-малко.
Майтапа е майтап, ама ми е много любопитно как точно ни се променят възприятията за заобикалящата ни обстановка. До средата на април и аз бях яко сдухала и се чудех как да си дезинфекцирам шишето с дезинфектант отвън, защото съм го пипала и преди да се дезинфекцирам... Сега понякога забравям. Трайно си останаха само миенето на ръцете преди хранене и носенето на маска, където не ми бъде изрично позволено да я сваля, на закрито.
При мен нищо не се е променило. Само финансовият стрес е различното.
Мия всичко, което влиза вкъщи, нося си маската, стоя далеч от хората - бейсик неща, които по принцип са окей, стига да не си на левъл, на който да ти станат ръцете на мехури от препарати и да ти окапе косата от стрес.
казано от Т. Тодорова на 16.07.20, 12:20:
23% от българите смятали (според една статистика от бтв), че Ковид е световна измама. Още колко, според теб, смятат, че вирус има, но не е проблем и още колко си казват “много важно”, “веднъж се живее”, “никой ня’а ми казва кво да правя”, “подай ракията там и ш’ го разплача тоя коронавирус” и тъй натам... Според мен, процентът безотговорно население би се оказал твърде голям, за да се поемат рискове с либерално отношение и блага дума.
В едни идеални условия бих се съгласила напълно с теб, така е. Но моето мнение си остава същото в тази ситуация - на лична отговорност не може да се разчита, освен това не виждам къде е красотата в това да не се налагат тоталитарни мерки, но демократично да си “помагаме” физически и да си крещим, за да постигнем същия резултат, като няма и да го постигнем.
Абсолютно съм съгласен с това мнение. И трябва да се прави разлика между тоталитарен режим (еднопартийно управление, централно планиране тоест планова икономика и забрана на частното предприемачество и стопанска дейност, икономиката държавна, наличие на концлагери) и “тоталитарни мерки”, тоест строги мерки по време на някакво бедствие застращаващо самото съществуване на обществото: война, световна пандемия.
Не може да се разчита на съзнанието на хора, които изобщо нямат такова или никога не са го имали. У нас в България твърде превратно се наричат “тоталитарно”, “тоталитарни мерки”, “ограничаване на свободата” някакви съвсем елементарни мерки. Които при дисциплинираните народи са нещо, което се разбира от самосебеси.
Просто едни немец, австриец много би се учудил за някои тълкувания у нас що е то “тоталитарни мерки”. Тези два народа и много други са крайно дисциплинирани. Това не прави Германия след 1945 г “тоталитарна държава”. Просто в Бундесрепубликата си има ред (поне преди да нахлуят там ориенталците в последните години). Това, което е разрешено е разрешено и това, което е категорично забранено е забранено. И дори самото немско население негодува, ако види че някой нарушава грубо забраните. Останалото са едни глупости. На германците рядко някой им налага строги санкции и ограничения. Просто самите немци са дисциплиниран народ, спазват всякакви мерки които са в техен интерес и на държавата им, на немското общество. Затова не се и налагат “тоталитарни мерки”.
Германия има прословутата си икономика защото има ред и дисциплина и всеки си знае мястото. У нас е точно обратното и затуй сме “прокопсали”, та се влачим на опашката не на ЕС, а дори на света. Защото всичко зависи от манталитета на населението, а той е непроменим. Ние имаме ориенталски манталитет. Ама някои искали да имаме немската икономика и немската здравна система или немските успехи в спорта. НЯМА КАК ДА СТАНЕ. Немската икономика е следствие на немския манталитет и дисциплина, а не обратното. НАБИЙТЕ си го това в главите и не опитвайте да впрягате каруцата пред коня. Манталитета е първичното, икономиката и всичко друго-вторичното, следствие на първото. А не обратното. С ориенталски манталитет още десетилетия наред ще имаме ориенталска икономика и ориенталско здравеопазане.Няма как да бъде друго. Просто е невъзможно да бъде друго.
И между другото само да допълня, че Южна Корея не минава за тоталитарна държава, но приложи строги мерки и сега е ограничила епидемията до съвсем символични размери, да не кажа че е напълно овладяна. Но корейците взеха решителни мерки в нужния момент. И не ги впечатляваше това, че видите ли някой щял да ги обвини в “тоталитаризъм” (представяте ли си? А Северна Корея тогава е “демокрация”?). Следваха своя път, не се занимаваха с кухи идеологеми и подобни глупости. И постигнаха впечатляващи резултати. Разбрах, че от тях купуваме тестове, предпазни облекла и други консумативи. Неслучайно са една добре развита държава.
Мнението беше редактирано от Миро на 16.07.20 14:48.
16.07.20
14:49
Разговора отива в съвсем друга посока ...
“Ориенталския” манталитет всъщност е следствие от 500 години владеене от една изостанала ориенталска азиатска империя и после още 45 (или пък 70) години владеене от една друга изостанала (пак азиатска) империя. От последната отпечатъка в манталитета е още пресен.
В кратките промеждутъци, когато българския народ е оставен свободно да се развива, постига много.
Пък вие се кланяйте на немците, австрийците, марсианците и т.н., наричайте народа стадо и мърша и чакайте бащицата да дойде да ви оправи ...
казано от Миро на 16.07.20, 14:47:
И между другото само да допълня, че Южна Корея не минава за тоталитарна държава, но приложи строги мерки и сега е ограничила епидемията до съвсем символични размери, да не кажа че е напълно овладяна. Но корейците взеха решителни мерки в нужния момент. И не ги впечатляваше това, че видите ли някой щял да ги обвини в “тоталитаризъм” (представяте ли си? А Северна Корея тогава е “демокрация”?). Следваха своя път, не се занимаваха с кухи идеологеми и подобни глупости. И постигнаха впечатляващи резултати. Разбрах, че от тях купуваме тестове, предпазни облекла и други консумативи. Неслучайно са една добре развита държава.
Южна Корея нищо не е затваряла. Те възприеха съвсем друг подход (както и Исландия) - проследяване, тестване и изолиране на всички контакти на заразени. Това изисква да се започне много рано (още при първите случаи) и да се вложат много ресурси, затова малко държави го възприеха. Но в дългосрочен план е най-добрият и безболезнен вариант според мен. Корейците нямаха късмет с оная малоумна сектантка, която се измъкна от болницата, за да отиде на поредица събирания, но дори след това успяха да овладеят нещата точно по този начин.
Не успявам много да зацепя всичко.
Едните твърдят, че имат мега имунитет и са недосегаеми. Въпросът с цитокиновата буря е интересен тук.
Другите твърдят, че 2 седмици били изперкали и истерясали, ама после разбрали, че нещата са ок.
Трети твърдят, че Бил ГеЙЦ ни пръска с мини-чипове-ваксини през 5ЖиТо.
Четвърти твърдят, че Ковид и Австралия не съществуват.
Пети не са излизали от Март и са си побъркали и децата и цялото ДНК ??? За жалост познавам такива семейства и съм в потрес.
Все пак мисля, че повечето пишещи в тази тема не залитат чак толкова и са си с акъла т.е разумни мерки, хигиена и разбиране към ситуацията.
Аз не съм спирала да работя по 10 часа на ден от месеци, и 70% от тези часове прекарвам (виртуално и без плюнки) с хора, живеещи навсякъде по света. Навсякъде реакциите са един дол дренки. За първи път имаме толкова универсално обща тема.
Може би Южна Африка ще се окаже с най - дългия lock down, даже сега са им забранили алкохола, че са взели много да се изтрепват.
Та не се нервирайте и се фокусирайте върху други приотитети, и не се взимайте много насериозно??? И на себе си повтарям същото цял живот, защото вси нося не 2 а 20 дини под една мишница. Защото имунитет пада за часове при неочакван и силен стрес, на Бил Гейтс не му пука за нас, ваксина скоро няма да има и Австралия съществува.
Еми днес пробвах по на Сашо методиката, за борба с коронавируса. На връщане от офиса, за общо стотината метра, бяха “ошамарени” две лелки, баба и дядо на около седемдесет, двама плюещи чичковци и един младеж. Последния с четири вместо два шамара, той си знае защо. Сега се въздържам да отида за зеленчуци, че пред входа са се събрали възрастните ни съседи - десетина кашлящи, викащи и скупчени един върху друг старци...
Майтапа настрана, безхаберните хора, могат да ти навредят съвсем пряко и без да ти се изкашлят в лицето. А маската, хигиената и дистанцията, поне в моето ежедневие са мираж... условие недостижимо за 99% от хората.
Мнението беше редактирано от Splash на 16.07.20 19:14.
Днес сестрата на приятелката ми е дала положителна проба за Корона вирус.
Тя работи в хотел Екселсиор Златни пясъци.
Отдавна забелязала, че някои от нейните колежки имали симптоми на грип, но явно лъгали, че е настинка.
След положителната проба се е свързала с работодателя си, а той ѝ казал “не говори къде работиш, че да не ни затворят”.
17.07.20
20:32
Одеве даваха репортаж за там. Пълно немци-немските тв давали как не се спазват никакви мерки. Купонът е брутален, немците викаха: яко, супер, върха и т.н.
казано от avitohol на 17.07.20, 20:28:
...Отдавна забелязала, че някои от нейните колежки имали симптоми на грип, но явно лъгали, че е настинка.
След положителната проба се е свързала с работодателя си, а той ѝ казал “не говори къде работиш, че да не ни затворят”.
Не е никаква изненада. Да се самоцитирам:
казано от Миро на 12.07.20, 23:27:
..Понеже през тези два месеца нямаше сериозно отношение към проблема и това е един изпуснат шанс, болестта ще си продължи.
Хората ще си работят, но всеки божи ден в някоя фирма ще отсъстват един или няколко работници и служители. Ще има много “приятни” последствия за шефовете на фирми. Първо ще трябва да се плащат болнични... Четвърто, ако пък скрият състоянието си ще изпозаразят цялата фирма (нещо подобно стана в един завод), дори и шефът може да легне болен и остави фирмата без ръководство. Накратко финансови загуби. В крайна сметка, нещата са много относителни. Някои само ще се заразят, без да боледуват. А други дори и респираторите няма да спасят от фаталния край.
Човек се научава да не пипа котлона като се опари, а не като му кажат да не пипа. Аз съм бъркал в контакт с фиба като малък и сега ме е страх от ток. Просто народа не се е “опарил” достатъчно. Ще се научи, има време ... при следващите карантинни мерки наесен
Аха...ще се опари викаш.
Народа е тъпо кат гъз в голям процент.
Може някой да се обиди ...щот същия този народ е изкарал войни,поробвания и тн(нека не забравяме,колко пъти е бил избиван целенасочено цвета на интелигенцията).
Гледам снимки от погребението на 33годишния борец споминал се от Ковида...ми майна тук там маска...всички гъз до гъз...сополиви и сълзливи.
Не е ли дебилизъм пълен а?
Има разлика между това да си тъп и невъзпитан. Когато едно дете, например, е невъзпитано, това не означава, че е тъпо, а просто не е имало кой да му покаже и кой да го научи как да се държи. По същия начин, нашия народ няма добър и възпитан пример (премиер), който да е модел за подражание! Така че какво се очаква да прави народът, когато самите управници не спазват правилата? Винаги е важно какъв пример даваш! Не можеш да кажеш на дете си, че не е хубаво да се замърсява природата, а след малко да си хвърлиш фаса на земята!
Мнението беше редактирано от Marcheto на 18.07.20 10:40.
18.07.20
10:54
Обобщението, че един народ може да е тъп или невъзпитан, само по себе си е доста тъпо. Като гледам какви дебили са начело на други западни държави, нашият си е направо изискан гений.
Четейки темаата, обощението е по-скоро, че народът е тъп и всички хора тук и по света като цяло са дебили, с изключение на шепа начетени, образовани и възпитани хора, членове на тоз елитарен форум!
Мнението беше редактирано от Marcheto на 18.07.20 11:02.
18.07.20
11:12
Добре си го синтезирала :)
Много скоро, като свалят управляващата шайка, на власт ще дойдат честни, умни, независими, възпитани политици, които ще ни дадат такъв пример, че за нула време ще станем най-умния и възпитан народ в галактиката и ще излекуваме и последния болен от К19.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 18.07.20 11:12.
казано от Marcheto на 18.07.20, 10:33:
а просто не е имало кой да му покаже и кой да го научи как да се държи. По същия начин, нашия народ няма добър и възпитан пример (премиер), който да е модел за подражание! Така че какво се очаква да прави народът, когато самите управници не спазват правилата? !
Ти, ако очакваш за всяко нещо да ти се дава пример? Предполагам си пълнолетна. Дава се пример на малките деца. Ако е въпроса да правим на инат и напук на някого, защото видите ли той не спазвал нещо, това е друг въпрос. И ние сега като цербери ще следим стриктно и педантично всяка негова стъпка и ако той не прави нещо, и ние няма да го правим?
Примерно, ако господин премиерът не се къпе 6 месеца, ти също няма да се къпеш 6 месеца. :D Нали тъй? Поне аз така разбирам твоята теория. Щото нали ще гледаш под лупа какво прави той. И щом той не се къпе (примерно) ти казваш “Край! И аз няма да се къпя. Щом той така и аз така. Гледам личния пример.” :D
казано от Миро на 18.07.20, 13:23:
казано от Marcheto на 18.07.20, 10:33:
а просто не е имало кой да му покаже и кой да го научи как да се държи. По същия начин, нашия народ няма добър и възпитан пример (премиер), който да е модел за подражание! Така че какво се очаква да прави народът, когато самите управници не спазват правилата? !
Ти, ако очакваш за всяко нещо да ти се дава пример? Предполагам си пълнолетна. Дава се пример на малките деца. Ако е въпроса да правим на инат и напук на някого, защото видите ли той не спазвал нещо, това е друг въпрос. И ние сега като цербери ще следим стриктно и педантично всяка негова стъпка и ако той не прави нещо, и ние няма да го правим?
Примерно, ако господин премиерът не се къпе 6 месеца, ти също няма да се къпеш 6 месеца. :D Нали тъй? Поне аз така разбирам твоята теория. Щото нали ще гледаш под лупа какво прави той. И щом той не се къпе (примерно) ти казваш “Край! И аз няма да се къпя. Щом той така и аз така. Гледам личния пример.” :D
ТЪмЪн си ме разбрал! Не правя нищо, дето премиерът не прави! Даже го синхронизирам по време - когато той с*ре и аз отивам!
18.07.20
13:46
казано от Миро на 18.07.20, 13:23:
Предполагам си пълнолетна.
Ай, ай, ай ?