Коронавирус в България

Прескочи до:

17.11.20
21:20

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 20:28:

...

За пример в Европа даваш Швейцария, което е много уместно, няма спор. Чудя се, защо останалите развити европейски държави, САЩ и Русия не успяват да приложат ефективни мерки, предполагам заради разликите в топографията и броя население с изредените от теб държави.

Подобен спор е небъдна работа, защото ти просто отричаш позицията на събеседника си, без да предоставиш нещо логически издържано насреща. Като това да ми кажеш, че не мога да ползвам Южна Корея и Япония за пример, защото не съм ходил/не познавам култура и манталитет, което някак създава намек, че ти ги познаваш :) Чело коте книжки? Или гледало филмчета? Подхвърляш някакви недомлъвки, но не се ръководиш от статистики и графики, защото са извън контекста? Cherry picking much? Търсим някой да каже “congratulations Boyko”? Ти какво всъщност казваш - “то никой не се справя, та ние ли?” :)
Като дял похарчени средства/БВП САЩ е около Австрия и Словения. Кой къде е по смъртност? Те и нашата крадлива марионетна диктатурка харчи много, но явно отиват по чекмидженцата, а не по предназначение, та няма как да направим коректна и проверима оценка

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 17.11.20 21:22.

17.11.20
21:57

казано от Optimus Prime на 17.11.20, 16:18:

Аз още съм в дилема, дали да си замразя картата за 2-3 месеца, колкото там дават в залата ми като възможност. От една страна си мисля, че ако сблъсъкът с вируса ще е неизбежен, все тая кога ще се заразя и няма смисъл от големи лишения в ежедневието ми, от които накрая да се окаже, че е нямало полза, а само пропуски-конкретно за тренирането в зала говоря. От друга обаче, напълно възможно е “убийствената” му сила да спада и това, че всеки ще се слъбска с него да е мантра, тъй като може леко полеко да изчезне и да останат незаразени. Ако което и да е от двете е вярно или пък и двете, то отлагането на сблъсъка може да има съществено значение, т.е. дали ще се слъбскам сега или след няколко месеца например. Или пък въобще да не се слбъскам. Одеве си мисля, дали като отида после живот и здраве до залата, да си извъртя трена и на излизане да кажа на хората, да ми замразят картата. Хем ми се тренира, хем де да знам - покривам много от рисковите фактори, макар уж да не ми пука. И макар преди време да бях уж с отрицателен тест, ама два дни след това да се осополих и задращих гърлото не малко, вследствие същите симптоми на жената, продължили 10 ина дни. То и да съм го минал, може да повтори къде по-зле.

Има 10ки начини да тренираш и извън залата. Даже тренировките сред природата помагат доста повече профилактично.
Относно мутацията и намаляване силата на вируса не след познатите досега. Оказа се че мутацията му е доста по-бавна от на останалите, следователно силата ще му намалее по-бавно. Колко и как не мога да ти кажа. Но придвид това ме и имунитета не е ясен какъв е и колко дълго продължава, няма нужда да буташ каруцата пред коня.

17.11.20
22:08

Естествено, че не можеш да сравняваш Ю. Корея или Япония с България и понеже не го осъзнаваш въртиш и сучеш едно и също. Признавам, не погледнах графиката ти, както не гледам графиките публикувани от останалите ковид разбирачи тук.
Не знаех, че има филми за Ковид, но явно празнодумците се информирате оттам. Едно и също, всеки път гласувате за олигофрени и после ги плюете по форумите. С хора без рационално мислене, информиращи се във Facebook, не Борисов, а Господ да дойде да ни управлява, пак ще е същото.

казано от Миро на 17.11.20, 20:59:

казано от Деница Малковска на 17.11.20, 00:32:

Държа, държа ама ще попиша.Изкарахме тоя грип безименен тогава, все още , през март. Тежък, труден, и т.н. Мойте хора влязаха в балница. След 3 дни ги изписаха. Те на антибиотици , аз на водка. Мъжът беше 39.6-7 цели три дни, на детето му отказаха краката и го носих из мезонета 2 дни, а той е 19 кг, аз си бяхс 38-38.5. и съм 43 кила. Нито за миг не съм изгубила вяра и самообладание.
Престанете вече. Тази психоза е пе само излишна и неефективна, ами и тотално скапваща психиката.
За мерките без коментар

И как разбра, че си го изкарала? След като първият случай беше открит на 8 март? И то от жена, която се завърнала броени дни преди това от Италия или Испания. Няколко дни след това беше приета в болница и почина,  а съпругът й умря в линейката на път за болницата. Нещо подобно беше.

Ако става въпрос и аз изкарах някакво заболяване за 1-2 дни. С 36,9 до 37,2 градуса, но не смятам, че е било точно ковид. Беше 9 март и надвечер започна да ме боли леко глава и да ме задушава. Трудно си поемах въздух. Обаче на другия ден сутринта ме отпусна и затова не вярвам да е било ковид. Не се наложи да вземам дори и Фервекс или нещо друго. Сама се изчисти инфекцията.

Така че на какво основание смяташ, че сте боледували точно от ковид? Някакви тестове доказаха ли, че е точно ковид, а не обичайните зимни вируси и бактерии? Някаква рентгенова снимка с пневмония имаш ли, която да покажеш като доказателство? Щото иначе просто продължавате да подвеждате хората. Ето няма нищо, не се пазете, те само ви плашат. Това е световна конспирация, не го ли разбрахте.

Все едно да живееше по време на Втората световна и софийските бомбардировки. И да убеждаваш хората, че нищо особено не е станало. И не трябва да има психоза. Тя е излишна, неефективна и тотално скапваща психиката. Те пък щяха да те послушат сигурно?

Цяла Олимпиада беше отменена това лято и Япония загуби милиарди долари от което. Десетки спортни състезания са отменени. Много обществени мероприятия също. Театри са затворени, концерти са отменени. Не знам защо смятате за някаква шега тази епидемия. Тя свали дори Тръмп от власт. Щото се справяше преди това добре с икономиката, но имаше обвинения, че е неглижирал епидемията и хиляди американци са загинали по негова вина.

Горантирам ти, че го изкарахме. С всичките му там симптоми. Изписаха ги на 8.03. За справка съм приложила епикриза с дата на приемане, изписване и диагноза. И на следващия ден се усетиха, то тоя грип бил Ковид. Много имам да разказвам, но ще спра до тук. Вярвам на факти, не на статистики, новини и ала бала в нета

Мнението беше редактирано от Деница Малковска на 18.11.20 12:44.

17.11.20
22:32

Миро, това кога и къде са били първите случаи, може само да се гадае.
ЦЪК
Или така:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0300891620974755?journalCode=tmja&

Мнението беше редактирано от Margi на 17.11.20 22:36.

17.11.20
22:37

казано от Деница Малковска на 17.11.20, 22:26:

Изписаха ги на 8.03. За справка съм приложила епикриза с дата на приемане, изписване и диагноза. И на следващия ден се усетиха, то тоя грип бил Ковид. Много имам да разказвам, но ще спра до тук. Вярвам на факти, не на статистики, новини и ала бала в нета

Е то значи вие сте били реално сигурно от първите в БГ, след като са изписани на 08.03, т.е. болни сте били дни назад видно от документа, а заразени още по-назад във времето. На 8-ми оповестиха първите два случая на положителни проби.
Кой знае колко заразени е имало и преди това, просто не са проявили симптоми или ако са, не са изследвани/установени.

Мнението беше редактирано от D_M на 17.11.20 22:39.

17.11.20
22:40

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 22:08:

Естествено, че не можеш да сравняваш Ю. Корея или Япония с България и понеже не го осъзнаваш въртиш и сучеш едно и също. Признавам, не погледнах графиката ти, както не гледам графиките публикувани от останалите ковид разбирачи тук.
Не знаех, че има филми за Ковид, но явно празнодумците се информирате оттам. Едно и също, всеки път гласувате за олигофрени и после ги плюете по форумите. С хора без рационално мислене, информиращи се във Facebook, не Борисов, а Господ да дойде да ни управлява, пак ще е същото.

Естествено, че не мога да сравня Япония с България, защото Япония е управлявана от интелигентни хора с морал, което не може да се каже за България. Аз какво осъзнавам ти няма как да знаеш и с подобни детинщини само демонстрираш как не можеш да закърпиш елементарен аргумент, а имаш претенции да спориш. Какви филми, какви пет лева? Давам ти данни от ECDC, ти си знаеш твойто - да храниш че някой се информира от фейсбук.
Борисов така свали летвата, че и маймуна да сложиш в Министерски съвет, няма да се усети. Даже може по-малко бели да направи.

казано от Optimus Prime на 17.11.20, 22:37:

Изписаха ги на 8.03. За справка съм приложила епикриза с дата на приемане, изписване и диагноза. И на следващия ден се усетиха, то тоя грип бил Ковид. Много имам да разказвам, но ще спра до тук. Вярвам на факти, не на статистики, новини и ала бала в нета

Е то значи вие сте били реално сигурно от първите в БГ, след като са изписани на 08.03, т.е. болни сте били дни назад видно от документа, а заразени още по-назад във времето. На 8-ми оповестиха първите два случая на положителни проби.
Кой знае колко заразени е имало и преди това, просто не са проявили симптоми или ако са, не са изследвани/установени.

Болницата беше пълна. Суматоха се създаваше най-вече от ромите с по няколко деца и липсата на консумативи и персонал. Закупих 200 калцуни , термометър и още неща, защото в отделението нямаше. Носих храната всеки ден по 3 пъти.  Пак казвам нямаше паника , нито сред пациенти, нито сред лекарите. Мъжът ми го транспортираха с линейка до главния скенер в Св.Марина, щото беше бая зле с дробовете и го върнаха обратно без драми. Абе всичко си беше ок. До 8.03. Тогава се тръгна мълвата за Ковид по новините. Затвориха отделението. Лекарите се психясаха и стана наплив за приемане. Даже се замоизписаха мойте хора и се прибраха сами. Този грип е факт от 2019 най-вероятно. Проблемът е , че ние сме обременени , уморени хора със слаб имунитет. Това дали ще продължи зависи от много неща.
Да кажем, спорта, минералите, националните ни антивирусни храни и напитки (ракия , вино, греяни примерно)?нагласата и отсяването на кофти инфо е добро начало.

17.11.20
22:59

Ти някаква платена форумна кукла лаеща против Борисов ли си, че постоянно го дъвчеш?
Не ги познавал интимно.
Да сме вземали пример от Япония, за справка първо гледайте и се информирайте от “Последният самурай”.
Работя с двама японци, инженери на средна възраст, опъват въже в тяхната част на помещението, което не трябва да пресичам, събуват си обувките и слагат домашни чехли. След като стартират тест на уреда, докато го чакат да приключи, единият чете книга, приличаща на древен папирус, а другият медитира.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 17.11.20 23:16.

17.11.20
23:15

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 22:59:

Ти някаква платена форумна кукла лаеща против Борисов ли си, че постоянно го дъвчеш?
Не ги познавал интимно.
Да сме вземали пример от Япония, за справка първо гледайте и се информирайте от “Последният самурай”.
Работя с двама японци, инженери на средна възраст, опъват въже в тяхната част на помещението, което не трябва да пресичам, събуват си обувките и слагат домашни чехли. След като стартират тест на уреда, докато го чакат да приключи, единият чете книга, приличаща на древен папирус, а другият медитира.

Леле. За справка - да гледам филм с Том Круз, понеже  им отразява душевността...Ясно откъде черпиш знания. То ти  все едно си изкарал 1/2 живот в Япония.
Чак ми става малко тъжно. Поне да беше ми цитирал “Хагакуре” или някаква съвременна японска класика. И аз бих опъвал въже ако сме в една стая.

17.11.20
23:17

И за какъв морал в политиката ми говориш, след като заместник-председателят на Япония си подаде оставката наскоро заради корупция?

В една стая с мен, мечтай си!

17.11.20
23:19

Пак не правиш връзка между казаното и темата, просто с теб не може да се говори, защото мисленето ти е ограничено. Замисли се как те и останалите спазват мерките против вириса.

17.11.20
23:54

Горантирам ти, че го изкарахме. С всичките му там симптоми. Изписаха ги на 8.03. За справка съм приложила епикриза с дата на приемане, изписване и диагноза. И на следващия ден се усетиха, то тоя грип бил Ковид. Много имам да разказвам, но ще спра до тук. Вярвам на факти, не на статистики, новини и ала бала в нета

Ами то си имаше и грип както всяка година. Защо смяташ, че не е било “обикновеното грипче”? Интересно, карали сте ковид преди да бъде внесен в бегето от завръщащите се българи. Щото в началото само те бяха заразени. Не и местните хора.

И на следващия ден се усетиха, то тоя грип бил Ковид.

А може ли да задам на теб и останалите конспиратори един странен въпрос.  А ЗАЩО СМЯТАШ, че грипът съществува и не е измислен? Не е една световна конспирация на лекари, аптекари, фармацевтични компании, бизнесмени и политици? Защо пък смяташ, че грипът реално съществува, а не е измислен и той? Ти някога виждала ли си грипния вирус?

Какви доказателства ще ми предложиш, че грипът реално съществува? Щом ковид е измислен и ни манипулират тогава защо да не предпололожим, че грипът също е измислен и ни манипулират с него  стократно повече през десетилетията? И това им пълни джобовете? Че какво е едното, какво е другото? Говорим за вируси все. Кой от вас е видял с просто око жив вирус? За да ни докаже, че грипът съществува, а не е измислен? И няма световна конспирация да се убеждават хората, че уж имало някакъв си грипен вирус?

17.11.20
23:58

А кой не вярва, че Ковид-19 съществува?

18.11.20
00:02

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 23:17:

И за какъв морал в политиката ми говориш, след като заместник-председателят на Япония си подаде оставката наскоро заради корупция?

В една стая с мен, мечтай си!

Моралните общества не търпят да ги управляват алчни примати, като у нас. Ама няма как да го схванеш, понеже черпиш информация от филмчета. И не, не бих си мечтал за такова нещо, придирчив съм доста.

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 23:19:

Пак не правиш връзка между казаното и темата, просто с теб не може да се говори, защото мисленето ти е ограничено. Замисли се как те и останалите спазват мерките против вириса.

Точно така, не говорим на един език, защото за теб трябва нещо по-лесно разбираемо. Нещо с големи картинки, без сложни термини? Кое казано точно? Че познаваш японец и не вярваш на неща, които не ти изнасят? Нямаш ясна позиция, само някакви увъртания и сочене с пръст как някой не те разбира.
Няма нужда да се правим на големи разбирачи по темата. Има сдъвкана, ясно поднесена информация, макар и рядко да е на български. Няма конспирации, няма заговор. Ако смяташ, че данните на европейските институции за епидемиологичен контрол са погрешни, предложи алтернатива и я аргументирай защо тя става. Това би осмислило целият този вербияж.

18.11.20
00:22

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 23:58:

Запитай Марги и госпожа Малковкска. Те ще ти отговорят най-добре. Малковска е написала, трябва само да го прочетеш. Изписали ги на 8.03.2020, а на следващия ден според нея обявили грипа за Ковид. Тръгнал Възродителен процес в медицината. Преименували грипа на ковид пак според нея. Но тогава пък аз ви питам, кой от вас е видял с очите си поне един грипен вирус? И как ще докажете, че грипът не е измислен и световна конспирация?

казано от Миро на 17.11.20, 23:54:

Ами то си имаше и грип както всяка година. Защо смяташ, че не е било “обикновеното грипче”? Интересно, карали сте ковид преди да бъде внесен в бегето от завръщащите се българи. Щото в началото само те бяха заразени. Не и местните хора.

И на следващия ден се усетиха, то тоя грип бил Ковид.

А може ли да задам на теб и останалите конспиратори един странен въпрос.  А ЗАЩО СМЯТАШ, че грипът съществува и не е измислен? Не е една световна конспирация на лекари, аптекари, фармацевтични компании, бизнесмени и политици? Защо пък смяташ, че грипът реално съществува, а не е измислен и той? Ти някога виждала ли си грипния вирус?

Какви доказателства ще ми предложиш, че грипът реално съществува? Щом ковид е измислен и ни манипулират тогава защо да не предпололожим, че грипът също е измислен и ни манипулират с него  стократно повече през десетилетията? И това им пълни джобовете? Че какво е едното, какво е другото? Говорим за вируси все. Кой от вас е видял с просто око жив вирус? За да ни докаже, че грипът съществува, а не е измислен? И няма световна конспирация да се убеждават хората, че уж имало някакъв си грипен вирус?

Уф, чакай че много въпроси са.Слагам очилата
За втори път ми поставяш етикет без да ме познаваш, в случая Конспиратор, предното не го помня ама го има по назад, поради което тона ми става вече леко груб.  Леко хлапашки се държиш, не знам на каква възраст си,както и да е.
Мислиш ли ,че тоя Ковид от днес за утре го внасят, като че са го поръчали по куриер. Дали Ковид 19 или 19 Водки ....имало е нещо си вирусно, вероятно по адаптивно и проклето от сезонните вируси
1. Много важно е да отбележим, че Грип или Инфлуенца е вирусна инфекция. Да аз вярвам, че вирусни инфекции съществуват откакто свят светува. Вероятно е някакъв вид естествен подбор,за да оцелеят по -силните
2.Смятам, че на всеки вирус на който се сложи име и се лепне етикет епидемия, камо ли пандемия е добре организирана световна схема с икономическа цел. Навремето , като учих икономика в университета имахме някакъв учебник , в който си беше написано че на определени години се прави икономическа чистка(нещо подобно на нов световен ред). Оцеляват по -силните икономики и поглъщат хо -слабите. Това вероятно е нормално явление. В случая сме в окото на бурята, иначе намаше и да разберем
3. Смятам, че здравето е най-ценната разменна монета и затова е перфектната ахилесова пета за целите
4. Смятам, че това да имаш обоснована позиция по даден въпрос не те прави Конпиратар, нито пък лаладжия
5. И наживо вирус трудно ще видим без микроскоп. Но да кажем съм виждала с апаратура
6. И смятам, че фармацията печели от нашата ахилесова  пета и психозата. Аз затова непия лекарства

18.11.20
00:25

С този ултимативен тон на детска учителка ме респектира. Тезата на човека с данните и графиките от ECDC:
1. Борисов е виновен за положението в Бъглария
2. Трябва да предприемем мерки за справяне с кризата сходни с тези в Ю. Корея и Япония, защото сме близки като брой население и топография, само не разбрах и за Япония ли важи това?
3. Словения са по-добре от САЩ, защото изразходват по-голяма част от БВП процентно за справяне с пандемията. Браво, а какво общо има това и защо тогава не спазваме мерките, предприети в Словения?

Да, спечели на своя страна всички, които мразят Борисов (голяма част от които са гласували за него, а следващия, за който ще гласуват е Слави Трифонов) и тези, които се информират във Фейсбук.

Моята теза е, че ще е прекрасно да предприемем всякакви работещи мерки за справяне с пандемията, ако ще и марсиански, но в България единствените работещи мерки са свързани с големи глоби и страхът от прилагането им.

казано от Миро на 18.11.20, 00:22:

казано от Brown Bomber на 17.11.20, 23:58:

Запитай Марги и госпожа Малковкска. Те ще ти отговорят най-добре. Малковска е написала, трябва само да го прочетеш. Изписали ги на 8.03.2020, а на следващия ден според нея обявили грипа за Ковид. Тръгнал Възродителен процес в медицината. Преименували грипа на ковид пак според нея. Но тогава пък аз ви питам, кой от вас е видял с очите си поне един грипен вирус? И как ще докажете, че грипът не е измислен и световна конспирация?

Айде върни се назад и прочети по внимателно постовете. Ма не само моите, да видиш дали аз казах, че на 8.03 са обявили първите случаи и изобщо точно какво съм казала

18.11.20
07:49

казано от Деница Малковска на 18.11.20, 00:24:

ахилесова  пета и психозата. Аз затова непия лекарства

Я пак?Антибиотици....зъби?
Можеш да гарантираш,че сте изкарали Ковид,само с кръвен тест...останалото е една жена каза.

18.11.20
10:48

казано от Brown Bomber на 18.11.20, 00:25:

...
Моята теза е, че ще е прекрасно да предприемем всякакви работещи мерки за справяне с пандемията, ако ще и марсиански, но в България единствените работещи мерки са свързани с големи глоби и страхът от прилагането им.

Не, пак обърка нещата. Ти зададе въпрос кой се справя по-добре от нас. Отговорих ти и ти казах мнението си, че тези мерки няма как да се приложат у нас, понеже няма политическа воля и капацитет. Добре все пак стигнахме до нещо с което съм съгласен. Глоби и прилагане на закона.

Ще споделя личен опит. Нещата изглеждат така - разболяваш се личния лекар те праща на PCR тест, резултата от лабораторията отива в РЗИ, където го въвеждат в националната система и там вече го получават контролните органи. Масово се обаждат районните полицаи я след като е свършила карантината, или в последните дни. Не знам някой да е бил проверен у дома. В същото време личната ми лекарка ми сподели, че е болна и въпреки това е на работа. Питах я защо, тя се засмя тъжно и ми вика “всеки втори в поликлиниката е болен, всички сме контактни, един да излезе с положителен PCR затваряме болницата”. А пенсионерите, които са й главния контингент, по нейните думи до пролетта ще намалеят наполовина ако продължават да измират с тези темпове. Повечето й пациенти са възрастни хора със съпътстващи заболявания, които от вируса се обострят. Като нея самата. Системата е счупена, няма медици. Давам пример с Швейцария, но не назидателно, а със завист. Защото там няма криза - колкото и да се разболеят, ще си ги излекуват. Имат достатъчно спешни центрове, със специалисти и техника за да посрещнат кризата. Ние нямаме. И затова “ще се мре яко”.

Испанците директно затвориха всичко, вероятно до май месец. Това е политическа воля. Ирландците затвориха за месец за да има Коледа. Но при нас няма как да стане, защото хората не желаят да жертват доходи и свободи. Честно, не знам как да се оправи. Дори с големи глоби.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 18.11.20 10:50.

18.11.20
11:10

казано от Solomon Kane на 18.11.20, 10:48:

Испанците директно затвориха всичко, вероятно до май месец. Това е политическа воля.

Какво са затворили-вчера имаше статия, че в Мадрид /вярно, че е нещо като изключение сравнено с много от другите им градове/ заведенията са не просто пълни, а се пукат по шевовете. Живота си кипи кажи речи, все едно всичко е точно.

18.11.20
11:19

Проверяват полицаите, но често им се къса връзката с РЗИ. На мой приятел жена му, при симптоми, чинно се тества и си обяви цялото семейство за контактно и са под карантина. От 2 години имат нов адрес, построиха си къща в едно пловдивско село. Полицаите им звънят да се покажат на прозореца на стария адрес и като им казали че са на нов адрес и повече никога не ги потърсили.

Аз също не живея на постоянния си адрес и това го казах на жената от РЗИ, която ми се обади на петия - шестия ден откакто ми излезе положителния ПСР. Ейсега ми звъни полицай и вика: покажете се моля на терасата. Показвам се аз и казвам че не го виждам. Той бил човека на адреса на родителите ми, където се водя по постоянен адрес. Ами дайте да си запишем новия ви адрес и кои сте карантинирани там. И да ни кажете до кога сте в карантина”

5 минути по-късно звънят и на жена ми.
“Покажете се.”
“Ето ме, ама не ви виждам”
“Еми ние сме на едисикой адрес”
“Ама ние сме казали на РЗИ че сме на нов адрес!”
“Аааа.. ОК”

Малко дезорганизация, ама...

Други приятели пък са ги проверявали по 3 пъти за срока на карантината. Една приятелка на жена ми последния ден вече решила че всичко ѝ е свършило в хладилника и отива до магазина, бам! проверка, бам глоба. Приятел на приятел не спазва карантината и си обикаля из града, паркирал неправилно някъде, идва полиция, кой си ти - едисикой. Охооо, ами ти трябваше да си седиш вкъщи под карантина. Бам глоба за неправилно паркиране и бам глоба за неспазване на карантината.

18.11.20
11:25

Не си въобразявай, че с умения в ексел на четвъртокласник си повече от останалите, които са много прости, не могат да смятат и разбират само от големи картинки.

Не, пак обърка нещата. Ти зададе въпрос кой се справя по-добре от нас.

Попитах кой в Европа, САЩ и Русия се справя по-добре от нас.

Отговорих ти и ти казах мнението си, че тези мерки няма как да се приложат у нас, понеже няма политическа воля и капацитет.

Предлагаш да взимаме пример от Швейцария и мравчени азиатски общества, островни и богати страни с качествено здравеопазване, с България - транзитна, най-бедна и с най-лошо здравеопазване в Европа. Ако можеше така и извън сферата на здравеопазването, взимаме пример от тях и ставаме Швейцария или малкия дракон на балканите, да ама не и Борисов далеч не е единственият проблем за да се осъществи.

Масово се обаждат районните полицаи я след като е свършила карантината, или в последните дни.

Мои познати бяха проверени у дома, обадили им се по телефона и поискали да се покажат на балкона.

Испанците директно затвориха всичко, вероятно до май месец. Това е политическа воля.

И кое е това дето го затвориха, при условие че в момента съм Испания, влязох без тест с една проста електронна декларация, че съм здрав, пътувах по суша до съседна страна и се върнах безпрепятствано, а сега от 23 номември се влиза с PCR тест?

Звънях в РЗИ и опитах да проуча как стои въпросът със задължителната карантина, ако се връщаш от арабския свят и дали е възможно да ти вземат проба за тест вкъщи, след като вече си карантиниран, който да те освободи, ако е отрицателен и изобщо какви са процедурите при завръщане от държава извън EU. В крайна сметка човекът, за който проверявах кацна на летище София и на въпроса откъде се връща, отговорил от Франция и не го карантинираха. Тотален цирк и безхаберие и не е нужно да следваме Швейцария или Япония, а да спазваме елементарни мерки за ограничаване и забавяне разпостранението на заразата, за да може жалката ни здравна система да се справи и да не изпадне в тотален колапс.

казано от nervak на 18.11.20, 07:49:

казано от Деница Малковска на 18.11.20, 00:24:

ахилесова  пета и психозата. Аз затова непия лекарства

Я пак?Антибиотици....зъби?
Можеш да гарантираш,че сте изкарали Ковид,само с кръвен тест...останалото е една жена каза.

Мда това с антибиотика си беше извращение еднократно. Кръвен тест ??? Е на това по малко варвам отколкото на една жена каза.
Щот хич не манипулират резултати
Ама вие си правете тестовете.
Аз против нямам.
Както казах и мерките си спазвам.
Имам си позиция по темата Ковид . И затова пишем тука. Всеки с позицията си.

Мнението беше редактирано от Деница Малковска на 18.11.20 11:50.

18.11.20
11:48

“Манипулират ни кръвните тестове”
“Повече вярвам на една жена дето кажа”
После “ама що викате че съм конспираторка”. :D

казано от Димо на 18.11.20, 11:48:

“Манипулират ни кръвните тестове”
“Повече вярвам на една жена дето кажа”
После “ама що викате че съм конспираторка”. :D

Докажи ми обратното. Както си редактирах горното мнение. Личната позиция не те прави конспиратор.
Ти три пъти споменаваш по нагоре “една приятелка на жена ми ....и т.н”

Мнението беше редактирано от Деница Малковска на 18.11.20 11:55.

18.11.20
11:58

Точно избора да вярваш в конспиративни теории без реални доказателства и да ги разпространяваш те прави конспиратор.

Тежестта за доставяне на доказателства е у хвърлящия обвинението. Ти обвиняваш здравната система в манипулиране на кръвни тестове, ти трябва да предоставиш доказателства.

18.11.20
12:01

Приятелките на жена ми могат да докажат твърденията си - могат да ми покажат фиша за глоба, може да ми покаже телефона на полицая, който ѝ е звънял, аз мога да му се обадя и да го питам наистина ли е така. Твоята теза е “аз вярвам че съм карала ковид и отказвам да се тествам, защото вярвам, че манипулират тестовете и дори да покаже че не съм го карала, аз пак си вярвам че съм.”

Мисля, че дори ти ще видиш че има разлика в стойността на тезите ни.

казано от Димо на 18.11.20, 11:58:

Точно избора да вярваш в конспиративни теории без реални доказателства и да ги разпространяваш те прави конспиратор.

Тежестта за доставяне на доказателства е у хвърлящия обвинението. Ти обвиняваш здравната система в манипулиране на кръвни тестове, ти трябва да предоставиш доказателства.

Това е моята позиция. С две думи не вярвам на нищо дето не е минало през ръцете ми. Какво се случва из лабораториите си го знаят лаборантите. И знаеш ли защо имам едно наум. Навремето имах хормонални проблеми и в 3 различни лаборатории получих 3 различни резултата. Поради което нямам доверие. Като дисциплиниран чавек си спазвам мерките, вярвам или не. Позицията ми обаче не се променя от този факт.

18.11.20
12:40

То щото, ако ти мине лаборатория през ръцете,нещо много ще знаеш...
Имам прибор, с който 5 измервания на даден източник ще бъдат различни...за теб ще е афиф,ама за мен ще даде много полезна информация.
Усещаш ли ,къде е разликата?

Мнението беше редактирано от nervak на 18.11.20 12:41.

казано от nervak на 18.11.20, 12:40:

То щото, ако ти мине лаборатория през ръцете,нещо много ще знаеш...
Имам прибор, с който 5 измервания на даден източник ще бъдат различни...за теб ще е афиф,ама за мен ще даде много полезна информация.
Усещаш ли ,къде е разликата?

Сравнението малко не ми се връзва.
Да усещам какво. Ти си прав, аз греша ? Ми не.

18.11.20
14:04

казано от Деница Малковска на 18.11.20, 12:29:

и в 3 различни лаборатории получих 3 различни резултата. Поради което нямам доверие.

Мнооого относителен пример. За който в случая може да си 100 % права. И обратното 100 % да не си. Лекарите обичат да казват, че в медицината 2+2 не винаги прави 4. Мери се концентрацията на някакво вещество в кръвта. За да се види дали е над или под нормата. Обаче обърни внимание, че мерките им са грама и нанограма на литър, милимола и микромола на литър. На литър кръв. Да, но количеството течности постоянно се мени. Веднъж кръвта е малко по-гъста, друг път по-разредена. Пиеш вода, ходиш до тоалетната, потиш се.

Не случайно лекари и лаборанти нямат закована стойност за всяко вещество, а “коридор”, тъй наречените референтни стойности, долна и горна граница. Защото по различно време самата кръв е с различна концентрация, веществата разтворени в нея също. Също така различни лаборатории използват тестове на различни производители. И всеки такъв тест може да има свои леко различни горна и долна граница. А понякога и неопитни лаборанти може да сгрешат, но това са редки случаи. А тестовете за ковид сега се правят масово. И лабораториите вече са натрупали опит.

Ти може да си вярваш в манипулациите и конспирациите. Твоя си работа. Аз пък вярвам на науката. И конкретно за ковид вярвам не на вас конспираторите, а на Института Роберт Кох-Германия 

Всеки от вас може да хвърля по едно око на техния сайт. Имат опция и за английски език. Германците са били водещи в микробиологията през 19 и 20 век. Тъй, че имам пълно доверие на техните учени.  Институт Роберт Кох

Мнението беше редактирано от Миро на 18.11.20 14:21.

18.11.20
14:58

казано от Brown Bomber на 18.11.20, 11:25:

...
И кое е това дето го затвориха, при условие че в момента съм Испания, влязох без тест с една проста електронна декларация, че съм здрав, пътувах по суша до съседна страна и се върнах безпрепятствано, а сега от 23 номември се влиза с PCR тест?

Звънях в РЗИ и опитах да проуча как стои въпросът със задължителната карантина, ако се връщаш от арабския свят и дали е възможно да ти вземат проба за тест вкъщи, след като вече си карантиниран, който да те освободи, ако е отрицателен и изобщо какви са процедурите при завръщане от държава извън EU. В крайна сметка човекът, за който проверявах кацна на летище София и на въпроса откъде се връща, отговорил от Франция и не го карантинираха. Тотален цирк и безхаберие и не е нужно да следваме Швейцария или Япония, а да спазваме елементарни мерки за ограничаване и забавяне разпостранението на заразата, за да може жалката ни здравна система да се справи и да не изпадне в тотален колапс.

Забавен си, макар и по един простоват начин. На графиката, която пуснах си пише откъде е. Това е онлайн инструмент, който екстраполира графики по данни в реално време. Пише си откъде взима данните. Ако имаш по-адекватни източници за проверка на текущи данни, покажи, вярвам ще е полезно.
Така се вижда кой в Европа, САЩ и Русия се справя по-добре и има по-ниска релация заболеваемост/смъртност, защото само заболеваемостта не рисува пълна картина. Въпреки, че паралел с Русия и САЩ не е адекватен. И не, не казвам, че можем да сме като тези, които се справят. Елементарен пример - от лятото се знаеше, че лечението с плазма ще е ней-ефективно и се оказва че през ноември има 2 или 3 хладилни инсталации за съхранение на плазма. Но в това време стотици различни харчове са си вървели. В това е управленския провал на правителството и затова никога няма да сме Швейцария на Балканите.
Испанците поне се опитват - извънредното положение дава възможност на автономните райони да са гъвкави в отварянето и затварянето и това явно дава резултати, защото заболеваемостта пада. Както е написал Tomas Pueyo в “The Hammer and the Dance”.

РЗИ са пълна дупка. Преди няколко месеца писах в тази тема как се лутат в прилагането на заповедите на МЗ. А на летището си кацаш с пожелателна декларация и толкова, защото след 19:00 няма и кой да те провери. Само за сравнение - на летище Виена ми пуснаха безплатен PCR защото идвах от рискова дестинация и се прибирах в страна-членка на ЕС.....

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 18.11.20 15:01.

18.11.20
15:15

Ти не си ми забавен дори по простоват начин, очевидно образован и специалист в работата си, но като изваден от калъп, без собствено мислене, повтаряш всичко, което се тръби по медиите без цедка.

Казах ти, не бих погледнал графиките ти, имам си принципи.

Данните в ECDC, нашето здравно министерство ли им ги предоставя или командироват патоанатоми да правят аутопсии на всички “изгубили битката”. Сега като почнат да се раздават вече глауваните милиарди за по-тежко пострадалите страни, ще има ли повече пари за усвояване или няма да има?

Декларацията е задължителна, има код и се проверява от испанските власти при влизане.

Не съм аз този, който да предлага мерки, въпреки че специално за влизащите в България ще идеално да задължават да представят негативен PCR тест, направен до 48 часа и последващ задължителе, направен след 48 часа, иначе да попадат под карантина.

П.С. Пиша с една гумена ръкавица и някой букви липсват, трябва да си наясно, че съм човек, спазващ правилата без да хленча.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 18.11.20 15:20.

18.11.20
15:33

казано от Brown Bomber на 18.11.20, 15:15:

...
Не съм аз този, който да предлага мерки, въпреки че специално за влизащите в България ще идеално да задължават да представят негативен PCR тест, направен до 48 часа и последващ задължителе, направен след 48 часа, иначе да попадат под карантина.

П.С. Пиша с една гумена ръкавица и някой букви липсват, трябва да си наясно, че съм човек, спазващ правилата без да хленча.

Ето това вече е конструктивно. Не знаеш дали не ни чете някой бъдещ министър ;)
Това е истината - трябват ясни правила, да важат за всички, и да се спазват без хленчене. Дори ако щеш от чиста солидарност с тези в рисковите групи и онези в белите престилки.

18.11.20
15:42

Много трудно извадихме виза на колега, за държава в близкия изток. При влизане му правиха PCR тест на летището, после стоя 10 дни в карантинен хотел с тракинг гривна + приложение за следене на телефона (бвз право да напуска стаята), а на 10 ден направи задължителен втори тест, който го освободи от карантина. Аз опитах да вляза в друга страна от региона, но изобщо не ме допуснаха. Това са работещи мерки, въпреки че и там ги смекчиха.

18.11.20
17:53

Вече можело и в Пловдив да се дарява кръвна плазма, а от понеделник и във Варна:

Кръвна плазма вече може да се дарява и в Пловдив
Центърът по трансфузионна хематология в Пловдив получи дарение - апаратура за извличане на реконвалесцентна плазма, купена от СНЦ “Бизнесът за Пловдив”, съобщиха от пресцентъра на сдружението, цитирано от БТА. Така от днес лечение на болни от COVID-19 с вливане на антитела от кръвна плазма ще може да се извършва и в Пловдив.

В Районния център по трансфузионна хематология, вече са подготвили и са създали условия за осъществяване на дейността.

От сдружението отправят още апел към всички обществено ангажирани хора, които вече са преболедували COVID-19, да се включат в битката за спасяване на човешки животи.

Доскоро плазма можеше да се дарява само в София. От понеделник това е възможно и във Варна.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/18/4140203_koronavirusut_v_bulgariia_kruvna_plazma_veche_moje_da/?ref=home_layer2

18.11.20
18:08

Преди циганите се редяха пред НЦТХ да “даряват” кръв срещу заплащане, чудя се дали сега няма да се преквалифицират за плазма по същата схема. Сред тях имаше много заразени, дори се твърдеше, че са по-податливи на вируса.

18.11.20
18:10

Пред кръвния център в Пловдив и сега висят дежурни мангали да дават кръв. 150 лв дозичката. Чорбичка, щото количествено се възстановява за 1-2 дни, но качеството - чак след месеци.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1