Коронавирус в България

Прескочи до:

казано от Миро на 18.11.20, 14:04:

казано от Деница Малковска на 18.11.20, 12:29:

и
Ти може да си вярваш в манипулациите и конспирациите. Твоя си работа. Аз пък вярвам на науката. И конкретно за ковид вярвам не на вас конспираторите, а на Института Роберт Кох-Германия 

Всеки от вас може да хвърля по едно око на техния сайт. Имат опция и за английски език. Германците са били водещи в микробиологията през 19 и 20 век. Тъй, че имам пълно доверие на техните учени.  Институт Роберт Кох

Ей тука вече съм съгласна. Хубаво е всеки да вярва в позицията си.  Око няма да хвърля, защото не чета такива неща.

18.11.20
18:56

Ужас :(

18.11.20
19:36

казано от Димо на 18.11.20, 18:56:

Защо,науката не е за всеки...даже изобщо.

казано от nervak на 18.11.20, 19:36:

казано от Димо на 18.11.20, 18:56:

Защо,науката не е за всеки...даже изобщо.

Точно тъй

18.11.20
20:38

Одеве се чух с майка ми, оплаква се, че по рейсовете от градския транспорт много хора, основно младежи не носят маски. И това е всеки ден, а контрол нулев.
В събота щяха да идват майстори да сменят щранговете на целия вход. Сутринта получавам мейл, че се отлагало заради контактни от входа. Прибирам се и чета табели по входа със същото съобщение.
То явно просто са установени, иначе със сигурност живеят такива хора в близост, без и те да знаят. Не знаем кои са, ама уж се пазим и при контакти със съседи. То ние, а и принципно всички от входа са по между си само на добър ден, здравей, добър вечер.

Мнението беше редактирано от D_M на 18.11.20 20:44.

19.11.20
09:26

“Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва пълно национално затваряне, но трябва да има ограничения в конкретни сфери - като барове и ресторанти.
Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсилт. За това предупреди представителят на СЗО в България Скендер Сила в сутрешния блок на БНТ.”

“По думите му държавите с агресивни мерки, които ангажираха и обществеността, успехът им е по-добър. Ние не сме в състояние да посочваме с пръст и да обвиняваме, но всеки има своята роля. Красивите момчета и момичета в България са много динамични, те пътуват, но трябва да внимават, когато посещават своите баба и дядо, призова Скендер Сила.”

“Не можем да приложим практиката от други страни - икономическите условия са различни, навиците на хората са различни, обясни Скендер Сила.”

Като ти ги обяснят нещата е много удобно, не се налага да мислиш, даже е вредно.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 19.11.20 09:29.

Bart Simpson

19.11.20
09:47

Не чета и не зная върху кой аспект от ситуацията дебатирате в момента, но lock down-а е пред портата.

19.11.20
09:58

казано от Bart Simpson на 19.11.20, 09:47:

Не чета и не зная върху кой аспект от ситуацията дебатирате в момента.

В момента и по принцип, основният аспект тук е “Кой е по-по-най?”.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 19.11.20 09:59.

Bart Simpson

19.11.20
10:19

Дам, ясно.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.11.20 10:20.

Bart Simpson

19.11.20
10:35

Доколкото слушам в момента, хората ще сме виновни, че няма отрицателна тенденция.
Ще ни шът даунат с думите, вие сте виновни, защото нямате самосъзнание и не спазвате мерките.

19.11.20
10:38

казано от Bart Simpson на 19.11.20, 10:35:

вие сте виновни, защото нямате самосъзнание и не спазвате мерките.

Което е и самата 100%-ва истина.

Bart Simpson

19.11.20
10:42

Т.е. да не са ни затворили, ама ние да се затваряме?
Каква е логиката?
Всичко работи, ама да не го ползваме?
Защо да е отворено?
Сори,Киро, след лайка ти е едита.
Целта е да не се плащат обезщетения за безработица, да седят отворени всички до тотален фалит и после да си седим у дома.
Шикълкавят, извиват се, въртят ни на шиш, хората мрът по стълбите, но ресторантите отворени, защото няма кеш за подпомагане на бизнеса.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.11.20 10:50.

19.11.20
10:47

казано от Bart Simpson на 19.11.20, 10:42:

Т.е. да не са ни затворили, ама ние да се затваряме?
Каква е логиката?
Всичко работи, ама да не го ползваме?
Защо да е отворено?

Bart Simpson

19.11.20
10:52

Аз съм наясно, че България е бедна държава, не им искам нищо.
Когато съм решил да инвестирам в бедна държава, съм бил наясно с рисковете, не мрънкам, само не искам заради безсилието им да умират хора по стълбите.
Аз мога и на автомивка или кантонер или санитар или боклукчия да работя, проблем нямам, мога и от гората да се храня, имам и три декара двор, мога и да копам, бизнеса вече не ми е никакъв приоритер, той си отиде, но тези които си пазят гърба на гърба на болните трябва да се линчуват.
Света се затваря ,нашите лъжат най-безцеремонно.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.11.20 10:57.

Bart Simpson

19.11.20
11:16

казано от Optimus Prime на 19.11.20, 10:38:

вие сте виновни, защото нямате самосъзнание и не спазвате мерките.

Което е и самата 100%-ва истина.

Защо много по-дисциплинирани общества в Европа имат толкова заболели.
Да си управляващ на общество, екип, на себе си , ако щеш, основоположно е познаването на управляваната от теб група/индивид.

19.11.20
11:24

Доколкото слушам в момента, хората ще сме виновни, че няма отрицателна тенденция.
Ще ни шът даунат с думите, вие сте виновни, защото нямате самосъзнание и не спазвате мерките.

А като гледам по форумите се карат завалиите за щяло и нещяло. Тази здравна реформа от години се отлага, не се прави и дори вече не се говори за нея. Цялата система е на никакъв хал. Наливат се пари, които отиват от пусто в празно. Едни хора в бели престилки пак се облагодетелстват за сметка на други техни съвестни колеги и за сметка на хората.
Още като ходих зимата из планината, един доктор каза че целия хал на това и на бюрокрацията ще излезе на яве и каза че няма да има кой да лекува, понеже те първи ще си идат/разболеят.
Мога да ви дам реални факти, относно обществени поръчки за разни софтуери и стотици милиони при едни наши хора .. и не само това ..
По-лошото е че така фукционира цялата държавна машина. Поръчки, далавери ..

Мога да продължавам още дълго, но едва ли има някакъв смисъл. След като ние хората помежду си се караме за някакви смешни неща .. А всъщност проблемите са много дълбоки.
И само да ви кажа, че хората отдавна умират по стълбите, просто сега уж наречените “журналисти” го показват това. Понеже сега е вече очевадно .

Bart Simpson

19.11.20
11:24

Ако не бях станал работодател , щях да гледам на нещата по друг начин, това за мен го оценявам като мое личностно израстване и донякъде се радвам, че започна в момент ,най-сложен в модерно време.
Аз знам какво е да се откажеш от плодовете да безкористния си труд и многогодишно себеотрицане, споделяйки го с хора, много от които не го ценят.
Но няма как да накарам някой друг да мисли и да действа като мен, аз мисля че трябва всеки от нас да се лиши от нещо, да се настъпи малко и да се вслуша в не съвета, а констатацията на покойния ми ,мъдър баща:
Преди да скочиш , няма как да не приклекнеш.

19.11.20
11:47

— Сел гечер, кум калър — рече дядо Кральо.

Не преведох думите му, а значеше това по турски: „Пороят минава, пясъкът остава.“

Тогава Караибрахим стана и отиде при кръга пепел. Тя лежеше на дебела постеля, равна, сивосиня, а около нея имаше венец от обгорени, ала недогорели тръни. Караибрахим се наведе и взе шепа пепел:

— Не като порой, а като огън ще мина върху вас. И каквото остане след това, ще бъде меко и топло като тая пепел.

— И наистина пепелта лежеше равна, мека и примирена.

Из стълпените първенци излезе Манол и се наведе, та вдигна от земята шепа недогорели тръне:

— И пак отстраните останат дървета, черни, ала неизгорели. Тръните, които огънят не беше стигнал, лежаха в кръг край пепелта — рошави, настръхнали, непокорни.

Bart Simpson

19.11.20
11:57

Минало е това време, тръни сега сме останали само ,........on line.

Bart Simpson

19.11.20
14:38

На зет ми , най-добрия му приятел почина от Ковид.
Най-милитаризираното и яко копеле, което съм познавал.

19.11.20
14:47

казано от Bart Simpson на 19.11.20, 14:38:

На зет ми , най-добрия му приятел почина от Ковид.
Най-милитаризираното и яко копеле, което съм познавал.

Ужас, явно доста млад човек-сигурно на възраст около твоето поколение. Заеби.
Този вирус накрая да не вземе да мутира подобно на вируса на испанския грип - колкото си по-здрав, т.е. с по-силна имунна система, толкова повече тя да започне да работи срещу теб. Но пък и много спортисти, които уж са в страхотна форма, имунната им система не е на ниво.

Мнението беше редактирано от D_M на 19.11.20 14:47.

казано от Optimus Prime на 19.11.20, 14:47:

Ужас, явно доста млад човек-сигурно на възраст около твоето поколение. Заеби.
Този вирус накрая да не вземе да мутира подобно на вируса на испанския грип - колкото си по-здрав, т.е. с по-силна имунна система, толкова повече тя да започне да работи срещу теб. Но пък и много спортисти, които уж са в страхотна форма, имунната им система не е на ниво.

Т.нар. испански грип е мутирал по този начин поради специфичните условия, в които се е разпространил по време на първата световна война. Теорията там е, че болните от леките щамове са останали да лежат в окопите, понеже са го карали на крак и не са ги разпространявали, а тежките случаи са карани в претъпкани вагони в претъпкани полеви болници и са спомогнали да се разпространят тежките щамове. И то именно сред млади и здрави мъже, които са били мобилизирани.

И отделно, че тогава огромна част от смъртните случаи са се дължали на вторични бактериални инфекции, къде поради липса на хигиена, къде поради липса на антибиотици (но няма нищо общо с тъпанарската теория, че маските били виновни за бактериални инфекции wtf).

19.11.20
15:08

А вече най-възвишената форма на комуникация е когато започнат цитатите от книги и списания, в случая Георги Божинов.
Мога да предложа всеки да говори с цитати от книги и да отговаря с такива ...  :) Така поне дискусиите ще си останат в една по-възвишена форма, за разлика от ширещия се хейт навсякъде :) А може и някой от “кифленския форум” да научи, че не е важно само да ядеш и да блъскаш , понякога трябва и да се мисли.

19.11.20
15:19

Да де, Кръстев, явно изброеното от теб е способствало, ама пък и много млади и в прекрасно здрави хора от починалите не са били войници или живели в мизерия.

Мнението беше редактирано от D_M на 19.11.20 15:56.

Bart Simpson

19.11.20
15:33

Кръстев обясни алгоритъма на случилото се и несъответствието с примера ти.
Иначе Башиков, починалия (по същеатво и мой приятел) е набор 1974.
Много корав пич, отказа се от града и със съпругата му се заселиха на морето, здрав млад мъж, силен на копеле, див, луд ,милитъри тип.
Опитваха много години да имат дете и сега ,когато успяха си отиде.

казано от Optimus Prime на 19.11.20, 15:19:

Да де, Кръстев, явно изброеното от теб е способствало, ама пък и много млади и в прекрасно здрави хора от починатиле не са били войници или живели в мизерия.

Дидо, ти схвана ли идеята на теорията? Получила се е селекция на щамове, които удрят яко именно млади и прави мъже, именно заради войничетата. И се е разпростряла и сред останалото население.

Което е точно обратното на разпространението при нормално протичане - леките случаи си джиткат насам-натам и разпространяват леките щамове, докато тежките случаи си седят у дома и не го разпространяват. Или ги хоспитализират, където се предполага, че в днешно време също няма да разпространяват.

19.11.20
15:42

казано от Alexander Krastev на 19.11.20, 15:39:

Дидо, ти схвана ли идеята на теорията? .

Дидо е адвокат, първо пита, после схваща .... ако остане време ... :)
Шегувам се, не се сдържах ..

19.11.20
15:55

казано от Alexander Krastev на 19.11.20, 15:39:

леките случаи си джиткат насам-натам

Като започнат и да си перкат и бримчат, значи е заразно :)

19.11.20
16:05

Пф...:-)
Кръстев го разбрах прекрасно, защо единия щам така, пък другия иначе. Игнорирайте това, кой, кога, защо и как е разпространил тежкия при испанския грип. Исках да кажа, че е възможно и този Ковид да е мутирал с щам, който се отразява по-зле на по-млади и здрави хора, щом и сред тях вече има много починали. Аналогията с испанския грип бе единствено относно поразяването на млади и здрави, а не защо се е получило така с единия и другия щам. Дали починалите от Ковид млади и здрави хора е поради нещо, което не знаят за здравословното им състояние или защото имаме мутация на вируса, аз не мога да кажа. Затова и изразих съмнение и за такова възможно развитие.

Мнението беше редактирано от D_M на 19.11.20 16:06.

19.11.20
16:13

Т.н. цитокинова буря е била от основните причини за смъртта при испанския грип на млади и силни мъже. При ковида понякога също се получава - в 4% от случаите. Колкото по-силна е имунната система, толкова по-силен отговор дава и понякога това е толкова силно, че убива организма.

казано от Optimus Prime на 19.11.20, 16:05:

Ковид да е мутирал с щам, който се отразява по-зле на по-млади и здрави хора, щом и сред тях вече има много починали. Аналогията с испанския грип бе единствено относно поразяването на млади и здрави, а не защо се е получило така с единия и другия щам. Дали починалите от Ковид млади и здрави хора е поради нещо, което не знаят за здравословното им състояние или защото имаме мутация на вируса, аз не мога да кажа. Затова и изразих съмнение и за такова възможно развитие.

Средната възраст на починалите от Ковид у нас продължава да се върти около 69-70 години. Общата смъртност се е увеличила значително, поради разпространението на заразата, но възрастта не се е променила особено. Нормално е, като има повече смъртни случаи да има и повече отделни случаи по-далече от средното. Което го казвам със съжаление, защото човешкия живот не е просто една статистика.

Но това не означава задължително, че вируса мутира в такава посока. Напротив, следвайки логиката на естествения подбор, би трябвало по-разхлабените мерки да водят до разпространението на по-леки щамове.

Лошото е, че уж леките щамове при един индивид могат да се окажат доста по-тежки при друг при тоя вирус.

p.s. конкретно от днес, средната възраст е 68.3 години. В картинката е и разпределението

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 19.11.20 16:49.

Bart Simpson

19.11.20
17:31

Винаги съм се смял и ревал от здравеопазването в западна Европа, но според мен да сме на трето място по смъртност на глава от населението в Европа за мен е огледало на нивото на здравеопазванрто ни и на това кокво е нивото на здравето на национално ниво.

19.11.20
17:33

Беше много неадекватно, в началото, да затворят планините, в известна степен и парковете, както и историята с КПП-тата.
И нивото на тези наистина мега-крайни мерки е направо гротескно, съпоствено с пълната анархия след това. Този контраст е пълен потрес и падение.

Аз медии почти не чета, новини не гледам от десетилетия, но днес ме фрапират две крайности:
- мега изперкали хора, които при 36.9 температура вече са се изцъклили и филмирали и припаднали.
- мега простаци, които са мърляви, бутат се, пускат сополи и храчки навсякъде и, парадоксално, точно на тях темата на деня, месеца, годината и живота им е ковид, та ковид, та ковид (и то предимно как го няма, как е измама, как някой нещо си точи, , репресира, облъчва, пропагандира и тн)

Мерки трябваше да има постоянни, но адекватни и умерени. юЗдравната система отдавна е инвалид и не пред разпад, а направо - разпаднала се. Източена както от НЯКОИ лекари, вероятно, и доста администратори, така и от определени пациенти от по-така черните етноси (ма не само). Беше ясно от самото начало, че нещата много бързо ще рухнат (щото те си бяха вече рухнали) и май като цяло адекватният призив към всички беше да се опитат, доколкото им позволява морала и възможностите, да опазят другите. Но мизерията в болниците си беше там и преди това. Сега ескалира.

Фрапиращо е, че с някои хора от обществото диалогът ВСЕ ОЩЕ е зацепил на фаза “тука има, тука нема”.. Вирус има и е странен.
Слагам една графика от НСИ (и съм в потрес как такава институция може да напише УМРЕЛИ, а не ПОЧИНАЛИ, ама кот-такоа). Според мен с данните от Ноември ще е наистина... впечатляващо :/

Може би едиственото позитивно, и то хич не е малко, е нещо, което и преди споменах - абсолютния брой откачили покрай новините, които са се окупирали вкъщи с космическа храна във вана от спирт; както и броя на пълните нихилисти, е относително малък.
Повечето хора са си съвсем в час ... надявам се :)

19.11.20
18:13

казано от Bart Simpson на 19.11.20, 17:31:

Винаги съм се смял и ревал от здравеопазването в западна Европа, но според мен да сме на трето място по смъртност на глава от населението в Европа за мен е огледало на нивото на здравеопазванрто ни и на това кокво е нивото на здравето на национално ниво.

Проблемът на здравеопазването в западна Европа е в първичния достъп до специалист, не в организацията или ресурсите. В България е точно обратното - достъпът е много лесен, но какво от това? Много е важно да се разбира тази разлика.

Bart Simpson

19.11.20
18:20

Да, благодаря ,че я подчерта, точно така е и всъщност, сега когато помисля, може би са прави да минават през сериозно сито достъпа.
Защото когато разбраха, че всъщност наистина съм зле ми изнамериха номера и ми звъняха у дома, знам ли, може би имят право, не се чувствам подготвен да ги оценявам, макар частично да го направих.

Bart Simpson

19.11.20
19:33

Магистратите в България си гласуваха Коледните бонуси-ще вземат по три заплати.
Някой може ли да остане равнодушен пред тази новина?????
20 шибани милиона, при цена от  8-10 К за един респиратор??????
WTFf????

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.11.20 19:55.

19.11.20
20:01

казано от Bart Simpson на 19.11.20, 19:33:

WTFf????

Може може , това сме само ние и молдовяните (молдовците) .. :) Едно време ходехме по протести и 96та и по натам, обаче така добре се сработи кликата , че лъже хората постоянно. Та хората се отказаха и от протести . И са теглили една майна на всичко. Обаче в крайна сметка, всичко се връща. Не случайно на Путин дъщерите му живеят извън Русия . Така и тук, ще дойде време когато всички ще страдат.
П.С - просто явно сега не се страда достатъчно. Затова ЕС си остана нож с две остриета. ПРосто ни дръпнаха икономиката, така че да замъгли на доста хора очите. Но не сме и толкова ЕС, че да има свестни хора които да управляват и да мислят за хората.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 19.11.20 20:03.

19.11.20
20:17

WTFf????

На съдебната система бонусите са и най-малкият проблем, със сигурност е сътворила доста повече житейски и икономически трагедии от коронавируса..

19.11.20
20:34

казано от Любомир на 19.11.20, 20:17:

WTFf????

На съдебната система бонусите са и най-малкият проблем, със сигурност е сътворила доста повече житейски и икономически трагедии от коронавируса..

Това е едно от най-яките неща... Съдебната система е най-доброто и независимо нещо. Нея не я лови корона вирус, не я лови криза, не я ловят протести, не я лови престъпност. Тя всяка година си цъка едни и същи бонуси :) Живи и здрави да са. Да не ти казвам на другите държавни инстируции шефовете как си цъкат. Горките служители по някоя троха, дано пък някъде взимат повече.
Нали бат Бойко започна да дава милионите. При 2 милиона пенсионери, кой ги плаща тея данъци насам. Да не излезе накрая че такива балъци като мен и други хора тук ги плащат, даже после се и караме помежду си :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 19.11.20 20:35.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1