26.01.21
15:23
казано от Boby_ на 26.01.21, 15:17:
Уж почва леко, а някъде след 12-13 подход става някакъв ужас и едва се насилвам да хвана щангата.
This is the way to increase stamina… :D
27.01.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 3 таблетки Orange Triad.
2. Към обяд - 3 таблетки Orange Triad.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Както се очертаваше спокоен ден, в който да си позволя малко време за мислене и планирана, така изведнъж нещата се промениха и се наложи да поема всички срещи и работа на човек от екипа ми в допълнение към моите си неща. Днес определено ще наруша пресния си принцип да не пия през седмицата и ще си сипя нещо силно довечера!
28.01.2021 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Мъртва тяга с повдигнати пръсти (през 10 секунди) - 20х1х130 кг.
2.Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 20х1х22+22 кг.
3. Гребане с трап-бар от земя (през 10 секунди) - 20х1x116 кг.
4. Кофички на успоредка с доп. тежест (през 10 секунди) - 20х1х15 кг.
Допълнителни упражнения:
5. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на обувките/лоста с две ръце) - 14, 10.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 14:30 мин.
Общо време за тренировката - 16:34 мин.
Връщам се на кофите на успоредка - за халки ми е рано още.
Положително:
- Адаптацията върви добре. Горе-долу това е времето, което се търси на тази тренировка - 3:30 мин. на билатералните движения (с изключение на клека), 4:00 на билатералните. Сега остава само някак си да ми стане леко. :)
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 3 таблетки Orange Triad.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Снощи доста захладня, а цяла нощ и днес през деня вали сняг. Пета година чакам да я видя тая шведска зима и май най-после дойде. :) Да видим колко дълга ще е.
29.01.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Мисля след малко да си отворя бира и да сядам да играя. :) Заслужил съм си и двете тая седмица.
30.01.2020 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1. Преден клек (през 10 секунди) - 20х1х100 кг
2. Избутване на прав лост от лег с тесен хват (през 10 секунди) - 20х1х100 кг
3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест (през 10 секунди) - 20х1х5 кг
4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 20х1х18+18 кг
Допълнителни упражнения:
5. Чуково сгъване с дъмбел - 5х28, 4х28 кг
Чисто време за интервалите - 16:42 мин.
Общо време за тренировката - 19:33 мин.
Положително:
- Времето върви надолу, без да правя някакви специални усилия за това. И тук вече съм около 10-те секунди на всички движения без клека. Може би и на лега имам още малко да сваля.
- Май се чувствам по-добре с тренировки през ден. Старите болежки се обаждат по-малко, а и се възстановявам по-добре. Месеците с ежедневно трениране бяха добра промяна, но при моите цели (да тренира за здраве и по-бавно остаряване) мога и без това.
Отрицателно:
- Нищо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Студено, да му се не види, а до пролетта има още ужасно много време! Май не ми се стои в Швеция още една зима. Ще видим какви възможности и за къде ще се отворят през годината.
31.01.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нещо захвана голям студ тия дни - сутринта беше -15, през деня се стопли докъм -8, а прогнозата за следващата седмица е пак такава. Днес си показах носа навън, само колкото да взема нещо от колата и да изхвърля боклука. Стига ми толкова. :)
Обобщение за януари 2021
Месец на дебелеенето. Качил съм 0,6 кг - от 111,6 на 1-ви януари до 112,2 на 1-ви февруари. Това прави 149 килокалории среден дневен излишък при 7709 за килограм промяна в теглото. Приетите калории са средно 3113 киликалории на ден и неутралният баланс излиза 2964, което е подозрително ниско. Отдавам го на фастинга, с който май ще приключвам, че студ навън и фастинг никак не ми се връзват добре.
По Мифин-Сейнт Жур неутралният баланс излиза 3234 при коефициент на физическа активност 1,55, което звучи ОК.
Като тренировки смених схемата два пъти, като последно съм на интервали през 10 секунди през ден. Контузиите не ме тормозят много.
За февруари няма да се заричам за нищо.
01.02.2021 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
2.Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 20х1х22+22 кг.
Допълнителни упражнения:
5. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на обувките/лоста с две ръце) - 15, 10.
Чисто време за интервалите - 14:11 мин.
Общо време за тренировката - 16:13 мин.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- И тук нищо особено - времето е под това от предната тренировка, но то е, защото се наложи да направя кофите много бързо заради редуване на успоредката и на практика ги карах на 5 секунди, вместо на 10 (което доведе до отказ в края).
Добавки:
Обобщение за деня:
Мине ли понеделникът, вече е почти уикенд...
02.02.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Лудница - какво да му обобщавам?
03.02.2020 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
Допълнителни упражнения:
5. Чуково сгъване с дъмбел - 4х28, 3х28 кг
Чисто време за интервалите - 17:03 мин.
Общо време за тренировката - 20:18 мин.
Положително:
- Времето учудващо близо до предния път с оглед на това, че почти не съм спал и главата ми беше съвсем другаде.
Отрицателно:
- Нищо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта бяхме на ортопед с кучето (за което платих към 4-5 нормални пенсии на български пенсионер, но който не се застрахова, е така). И ако в нормална ситуация това би било проблем, сега изобщо не е най-лошото. Излязохме си без предписано лечение и с препоръка за евтаназия. :( Тежък артрит на всички 4 крака, като положението е особено зле на преден десен, където вероятно има и полузарастнала фрактура (мускулите са атрофирали), болка и в гръбнака. Животинката едва стои на краката си от болка и не можем да направим нищо повече за нея. Гълта НСПВС и габапентин като бонбонки, минахме и през всички възможни добавки, а миналата година дори и през анаболни стероиди. Нищо вече не помага. А животното още е контактно, радва се на храната и на други кучета.
Децата ми израснаха с него - пълноправен член на семейството е. Ако можеше да си каже какво иска да правим, щях да се съобразя с нея. Но сега трябва да вземем ние решението, а това изобщо не е лесно. ;(
Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.02.21 15:49.
04.02.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо особено днес. Разправии както от служебен, така и от личен характер, за които не ми се разказва.
05.02.21
10:26
казано от Boby_ на 03.02.21, 17:39:
Животинката едва стои на краката си от болка и не можем да направим нищо повече за нея. Гълта НСПВС и габапентин като бонбонки, минахме и през всички възможни добавки, а миналата година дори и през анаболни стероиди. Нищо вече не помага. А животното още е контактно, радва се на храната и на други кучета.
Децата ми израснаха с него - пълноправен член на семейството е. Ако можеше да си каже какво иска да правим, щях да се съобразя с нея. Но сега трябва да вземем ние решението, а това изобщо не е лесно. ;(
За съжаление щом нямаш полезен ход или поне експериментална терапия, ще трябва да я приспиш. Без значение, че е контактна и няма други проблеми. Това е наистина трудно решение, но се взима от раз...Аз поне така правя.
казано от James Hinks на 05.02.21, 10:26:
За съжаление щом нямаш полезен ход или поне експериментална терапия, ще трябва да я приспиш. Без значение, че е контактна и няма други проблеми. Това е наистина трудно решение, но се взима от раз...Аз поне така правя.
За съжаление наистина натам отиват нещата. Лошото е, че няма начин да убедя Зозо. Всяко обсъдане моментално бива посрещнато с “ти искаш да ми убиеш кучето”. Не мога да наложа такова решение на сила. Ще видим кога ще узрее и тя. Дано да е скоро.
Това е голям благодат, животните и е хубаво нещо. Обаче човек така се привързва, че просто понякога се чудя, има ли смисъл да се гледат като домашни любимци ..точно заради тая работа, че рано или късно заминават, макар че то и с хората е така.
05.02.21
13:33
казано от kaloyan на 05.02.21, 13:25:
Това е голям благодат, животните и е хубаво нещо. Обаче човек така се привързва, че просто понякога се чудя, има ли смисъл да се гледат като домашни любимци ..точно заради тая работа, че рано или късно заминават, макар че то и с хората е така.
Абсолютно има смисъл. Голяма мъка е, когато си отиват, но каквото ти дават през живота си, е безценно, поне за мен.
Съжалявам, Боби, че е такова положението. Колкото и да е тъжно, най-голямата добрина, която можете да й направите, е да я приспите. :/
А на колко години е кучето? То може би естествено ще си отиде в скоро време.
Животинката е 12-годишен лабрадор. На хартия не живеят много повече от това, но наскоро ѝ правихме пълен профилактичен преглед - всичко със сърцето е наред, няма тумори и бучки, съвсем с всичкия си е и изобщо освен артрита, няма други проблеми. В добри дни дори се опитва да подскача и да играе с по-млади кучета. При друга ситуация бих казал, че има още поне година-две нормален живот пред себе си.
Предстоят много сериозни разговори у дома, докато всички стигнат до същия извод. Неизбежно е. :(
05.02.2021 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
Допълнителни упражнения:
5. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на обувките/лоста с две ръце) - 14, 10.
Чисто време за интервалите - 15:51 мин.
Общо време за тренировката - 17:46 мин.
Днес съвсем умишлено го раздавах по-бавно и контролирано. Трябва някак да се науча да не се състезавам със себе си. Понеже не мога да вдигам тежестите, несъзнателно започвам от тренировка до тренировка да се стремя да намалявам почивките и пак ще се счупя.
Положително:
- Нищо ново.
Отрицателно:
- И тук нищо за отбелязване.
Добавки:
Обобщение за деня:
Оказа се, че изведнъж спешно трябва до понеделник да купя втора кола... И сега се почна едно ровене по обяви за стари гробници, дето не бих ги и подарил дори на приятел. :(
По-скоро гледай за по-читава кола. Макар че в Швеция може би са добре пазени колите, все пак си мисля, че е по-добре да не се купува точно гробница. В същност, колите не би ли трябвало да минат преглед, за да се продадат? В Белгия, за да вземеш документ за продажба трябва да минеш преглед и на прегледа си описват всичко, което не е наред.
казано от Svetoslav на 05.02.21, 17:12:
По-скоро гледай за по-читава кола. Макар че в Швеция може би са добре пазени колите, все пак си мисля, че е по-добре да не се купува точно гробница. В същност, колите не би ли трябвало да минат преглед, за да се продадат? В Белгия, за да вземеш документ за продажба трябва да минеш преглед и на прегледа си описват всичко, което не е наред.
В Швеция си има централна система, достъпна за всички. Пишеш номера на колата и ти излиза пълна история - кога е регистрирана, кога е публикувана обява за нея и кога е свалена, за колко пари, кога е продадена и къде, кога е спирана и пускана в движение, кога е минала преглед и на колко километра е била колата при всяко събитие. Никакъв шанс за шашми. Още преди да съм звъннал на обявата, вече знам цялата история на трошката.
Но старата кола си е стара кола - никой не може да ти гарантира, че няма да се счупи нещо още утре. А поддържката излиза солена.
Резултатът е Hyundai i10 2008-ма на 174 000 километра. Ние сме единадесетите му собственици.
Ако щете вярвайте, но ми излезе точно колкото два прегледа на кучето от онзи ден, а се прибра на собствен ход до нас.
Дано изкара два месеца.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.02.21 20:59.
Служебната на приятеля на майка е i30 май. Нямат чупене тия кутийки, няма какво да я мислиш. Тя на 170 000 си е, кажи-речи, почти нова, по българските стандарти. Само не знам как успяваш да се побереш вътре. :D
Мнението беше редактирано от Гордан на 06.02.21 00:23.
казано от Гордан на 06.02.21, 00:17:
Служебната на приятеля на майка е i30 май. Нямат чупене тия кутийки, няма какво да я мислиш. Тя на 170 000 си е, кажи-речи, почти нова, по българските стандарти. Само не знам как успяваш да се побереш вътре. :D
Ааа, жената ще я кара по работа. Аз си карам служебната.
Днес направих с Хюндая едно пробно кръгче с предишния собственик до мен. Първата ми работа като седнах беше да започна да ръчкам седалката да отиде по-назад. :) Човекът ме спря леко притеснен - не можело повече. :) Викам си “абе то може, ама после ще трябва някой да дава пари за ремонт”.
06.02.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес не съм си показвал носа навън. Жената искаше да ме изкарва на разходка, понеже било слънчево и се било стоплило до -6, но аз не се лъжа толкова лесно.
07.02.21
08:14
Въобще, Боби, как би обобщил по никое време - щастливи ли сте в Швеция? Поздрави
казано от Иван на 07.02.21, 08:14:
Въобще, Боби, как би обобщил по никое време - щастливи ли сте в Швеция? Поздрави
Като цяло да. Със сигурност е крачка напред в сравнение с България. Твърде много неща там ме стресираха и натоварваха постоянно - диктатурата на простотията най-вече (не само в преносен, но и в пряк смисъл).
От друга страна Швеция и шведите си имат своите недостатъци и започвам да усещам, че това не е краят на пътя за мен. :)
07.02.2020 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
Допълнителни упражнения:
Чисто време за интервалите - 17:30 мин.
Общо време за тренировката - 20:35 мин.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Далеч съм от усещането за рутнна тренировка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Студено време, скучна неделя.
Днес имах време да изкарам малко “новата” кола на асфалт. Учудващо добре се държи за нещо толкова малко и евтино. Сутринта на -10 запали от половин оборот на стартера, двигателчето мърка като коте, окачването е твърдо и стегнато и нищо не тропа.
От друга страна трябва да сменям гумите, че са отвъд последния си сезон и са опасни, а това ще струва колкото цялата кола. В добавка прозорецът откъм шофьора е развален, а ремъкът скърца. В Швеция всички услуги без изключение са с главорезни цени, та ще видим дали ще я търкаляме така 2-3 месеца.
07.02.21
21:24
казано от Boby_ на 07.02.21, 20:50:
това не е краят на пътя за мен. :)
Това да се чува - не спирай да се движиш. И за да не е съвсем спам:
08.02.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
След работа излизахме семейно да отбележим рождения ден на малката щерка, която вече изобщо не е малка.
09.02.2021 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
Допълнителни упражнения:
5. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на обувките/лоста с две ръце) - 15, 10.
Чисто време за интервалите - 15:10 мин.
Общо време за тренировката - 17:20 мин.
Положително:
- Нищо ново. Започва да става рутинна тази тренировка.
Отрицателно:
Добавки:
Обобщение за деня:
Баси студа, да му се не види! Вече трета седмица температурата не се е качвала над -5, а сутрин почти всеки ден е под -13. Направо вече ми иде да скоча на един дракар и да ходя да плячкосвам на юг из Европа...
10.02.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
казано от Boby_ на 09.02.21, 17:19:
Баси студа, да му се не види! Вече трета седмица температурата не се е качвала над -5, а сутрин почти всеки ден е под -13. Направо вече ми иде да скоча на един дракар и да ходя да плячкосвам на юг из Европа...
А тази сутрин за разнообразие го закръглихме на -17. До -20 вероятно няма да стигнем, че другата седмица ще се “затопли” докъм -5 според прогнозата.
Иначе какво да му обобщавам на деня - със сто неща изоставам, а хич не ми се работи и мисля да приключа рано и да си сипя едно уиски.
11.02.2020 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
Допълнителни упражнения:
Чисто време за интервалите - 16:39 мин.
Общо време за тренировката - 19:36 мин.
Положително:
- Учудващо стегнато и бързо и без някакви кой знае какви негативни усещания, освен леко “прещракване” на дясното коляно.
Отрицателно:
- Нищо за отбелязване.
Добавки:
Обобщение за деня:
Слънчево и студено. Замръзват ти ноздрите отвътре, но за сметка на това те болят очите от блясъка на снега. Все още не съм успял да разбера как е възможно някои хора да харесват зимата и зимните спортове. А аз при цялата ми омраза към тоя сезон и всичко, свързано с него, взех, че се натресох точно в Швеция. Е, можеше и по-зле да е (Сибир, Аляска или централна Канада примерно), но не много.
казано от Boby_ на 11.02.21, 14:32:
11.02.2020 г.
А аз при цялата ми омраза към тоя сезон и всичко, свързано с него, взех, че се натресох точно в Швеция.
Както се пееше в една песен на братя Аргирови - “Съдба си е и ни улучва.”
Аз пък като малък си спомням,че като почне да пада повече от -20…ни гледаха слагаме ли шапки))).
Мечта са ми зимите в Петербург...ма надали някога ще имам парите,за да ги видя пак.
Мнението беше редактирано от nervak на 11.02.21 16:45.
казано от nervak на 11.02.21, 16:22:
Аз пък като малък си спомням,че като почне да пада повече от -20…ни гледаха слагаме ли шапки))).
Мечта са ми зимите в Петербург...ма надали някога ще имам парите,за да ги видя пак.
Ей го къде ми е “Питер” - качвам се на ферибота и съм там за уикенда, ако реша. Руснаците пускат до 72 часа без виза, ако идваш по вода. И ще се наканя някой ден, че има какво да се види там, но твърдо не в този сезон. :)
Боби,понеже пиеш бисглицинат,та да те питам.Имам един останал на Now,но се е сбил в кутията,навярно е поел малко влага.При тръскане се оправя,но дали не си е променил качествата се чудя.
казано от old_man на 11.02.21, 20:36:
Боби,понеже пиеш бисглицинат,та да те питам.Имам един останал на Now,но се е сбил в кутията,навярно е поел малко влага.При тръскане се оправя,но дали не си е променил качествата се чудя.
Никога не съм пил насипен - взимам си таблетки. Нямам идея колко е хигроскопичен, но щом се е сбил, явно наистина е поел вода. Аз бих го доизпил, за да не отива нахалост, но без да разчитам на много висока усвоимост. :)
12.02.2021 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Един такъв петъкоподобен ден. Само бирите вечерта и фактът, че утре е събота, напомнят за началото на уикенда.
13.02.2021 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
Допълнителни упражнения:
Чисто време за интервалите - 14:47 мин.
Общо време за тренировката - 16:59 мин.
Положително:
- Рутинно.
Отрицателно:
Добавки:
Обобщение за деня:
Много демотивиращо ми действа да мръзна в дебели дрехи на -10 и да видя на улицата някого по къси гащи и тениска. Не мога да кажа, че се случва често, но ги има такива.