Too Little, Too Late

Прескочи до:

16.08.21
18:51

16.08.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 12х2х130 кг.
  2. Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 12х2х24+24 кг.
  3. Гребане с трап-бар от земя (през 10 секунди) - 12х2x~100 кг.
  4. Кофички на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 12х2х15 кг.

Допълнителни упражнения:
  5. Повдигане крака от вис (toes to bar) - 7, 5

Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.

Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 16:36 мин.
Общо време за тренировката - 21:34 мин.

Положително:
  - Много бързо днес! Направо се учудих на себе си. Сигурно съм изпуснал някой подход.

Отрицателно:
- Нещо ме мъчи лявото коляно от няколко тренировки. Една тъпа, не много силна болка точно над капачката, която се изостря повече след клек и по-малко след тяга. Много прилича на обострянето на старото разкъсване на другото коляно с тази разлика, че на дясното нямам старо разкъсване, а когато беше ново, болката беше остра и несравнимо по-силна. Затова и още не съм се притеснил много.

Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден).
2. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Понеделник - както обикновено, не ми остана време за обяд И тренировка, затова фастинг.

17.08.21
20:07

17.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Днес започнах първото интервю в 8, завършвам последното ей сега. Повтарям вече едно и също като латерна. Главата ми ще се пръсне - отивам в градинката да пия (поне) една микро-биричка.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.08.21 20:07.

18.08.21
17:56

18.08.2020 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек (през 10 секунди) -  12х2х100 кг
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 12x2х100 кг
  3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест (през 10 секунди) - 12х2х5 кг
  4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 12х2х18+18 кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 6х28, 5х28 кг

Чисто време за интервалите - 20:13 мин.
Общо време за тренировката - 28:29 мин.

Положително:
  - Нищо конкретно.

Отрицателно:
  - Дясното коляно продължава да ме боли. Болката като че ли се поразнесе и затова си позволих днес да клякам, въпреки че отначало бях решил да пропусна. Сигурно ви се е случвало още преди да започнете да правите нещо, да си кажете “ще съжалявам за това” и въпреки това да го направите. На мен май ми се случва по-често, отколкото би трябвало.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Вместо роднина, милиционер, роднина, милиционер, днес цял ден интервюта, срещи, интервюта, срещи.
От IT поддръжката два дни се чудят защо не работи акаунтът на едно от новите момичета в отдела ми. Днес някак си всичко тръгна. Основният заподозрян е някакъв скрипт, който не е минал заради името ѝ - Маргарида де Алмейда Сарзедас да Силва Фелисберто (последният да затвори вратата). Все бях виждал дълги имена на познати, ама това бие всички досега. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.08.21 18:36.

19.08.21
20:08

19.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
След вчерашния клек коляното днес е по-зле. Няма да стане с игнориране. На лекар още не мога да отида, затова мисля засега да спра клека, да мина на тяга с прави крака и да вкарам малко диклак за десетина дни, пък да видим как ще съм после. Имам няколко хипотези какво може да е, като една от по-вероятните е наранен хрущял, но колко е сериозно и дали има някакво разкъсване на менискуса няма как да знам така на око. Ще видим как ще се развие болката в следащата седмица.
Иначе за деня какво да разказвам - сутринта ходих до общината в Кашкайш да си вадя сертификат за пребиваване, после цял следобед интервюта и тестове, като даже още измъчвам последната девойка за днес и я чакам да приключи, за да я “изпитам”.

20.08.21
11:16

Я маркирай на една картинка къде точно е болката.

20.08.21
11:56

казано от James Hinks на 20.08.21, 11:16:

Я маркирай на една картинка къде точно е болката.

Започна над пателата леко латерално, като не е постоянна в цялото движение, а само в част от движението преди паралела. Освен това е по-изразена, когато правя бедрена екстензия без натоварване (примерно като си подритвам одеалото, докато се въртя в леглото), отколкото при клек или тяга.
След това обаче радиира и сега ми е трудно да определя точно къде е, още повече след два дни на диклак.
Като усещане прилича много на това, което изпитвах с другото коляно, когато имах разкъсване на ръбцова тъкан от старата травма на сухожилието на ректуса. С тази разлика, че на дясното коляно нямам стара травма и съответно ръбцова тъкан.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.08.21 11:59.

20.08.21
13:49

Там може да боли основно от две неща - вастус латералис и илиотибиалния тракт. Но да се определи кое е точно иска тестване.

20.08.21
14:55

казано от James Hinks на 20.08.21, 13:49:

Там може да боли основно от две неща - вастус латералис и илиотибиалния тракт. Но да се определи кое е точно иска тестване.

Да, и двете са добри кандидати с оглед на това, че при мен стабилизацията е нарушена заради латералния колатерален лигамент и нещо друго трябва да го отнесе.
Засега ми остава едно - да му дам малко почивка и да видя как ще се развият нещата в следващите седмици. Болката не е сериозна, така че по-скоро се касае за леко възпаление, отколкото за нещо по-съществено.

П. П. Пропуснах да благодаря. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.08.21 15:11.

20.08.21
17:18

20.08.2021 г.

Тренировка Б (модифицирана)

Загрявка.

Работни серии:
  1. Румънска тяга (през 10 секунди) - 12х2х110 кг.
  2. Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 12х2х24+24 кг.
  3. Силово гребане с дъмбел от земя (през 10 секунди) - 12 или 13х2x50 кг (на страна)

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 20:02 мин.
Общо време за тренировката - 26:21 мин.

Положително:
  - Направих някои промени, за да щадя коляното - тягата стана румънска, а гребането с трап-бар го обърнах на силово с дъмбел, че с трап-бара твърде дълго държа една позиция на коленете, която подозирам, че също не им влияе добре. Ще видим утре как ще съм.

Отрицателно:
- Слаба, бавна и потна работа.

Добавки:

Обобщение за деня:
Някак оцелях и тая седмица. Чудя се утре дали да мръдна някъде извън града или да ходя на обяд на кръчма да гледам Ливърпул-Бърнли на голям екран сред хора. Второто няма да се хареса особено на щерката, така че май разходка с колата нанякъде е по-вероятна. :)

21.08.21
23:09

21.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес използвахме чудесното време и се разходихме до Евора - приятно градче, известно със запазения си римски храм и средновековената си крипта с арки и стени, покрити с човешки черепи и кости.

22.08.21
18:46

22.08.2020 г.

Тренировка А (модифицирана)

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек (през 10 секунди) -  пропуснат
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 15 или 16x2х100 кг
  3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест (през 10 секунди) - 15х2х5 кг
  4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 15х2х18+18 кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 6х28, 5х28 кг

Чисто време за интервалите - 18:12 мин.
Общо време за тренировката - 21:44 мин.

Заради диклака коляното не ме боли от вчера и за да не се изкушавам да клякам, си оставих колана и наколенките у нас. И направих добре - като се опънах добре на лежанката, си усетих болката, където си беше, макар и притъпена от лекарството.

Положително:
  - За да имам усещането, че съм тренирал, вдигнах подходите на 15. Оказа се правилна преценка - прилично като темпо, далеч от отказите. Съвсем различно е, когато не съм правил клек в началото, независимо че уж при лега и клека не се натоварват кой знае колко сингергисти.

Отрицателно:
  - Каквото и да направя с обема, все оставам с усещането, че тренировка без клек и тяга не е тренировка. Ама така ще е известно време. Искам тоя път да приложа принципа “колкото време е боляло, толкова време трябва да не боли”, преди да почна пак с глупостите.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
По обяд ходихме с щерката до търговски център малко извън града да купуваме дрехи и обувки за училище. На връщане минахме покрай много сериозен горски пожар само на няколко десетки метра от първите сгради. Сутринта четох в новините, че има големи горски пожари само на около 40 км от Лисабон, но този беше на практика в покрайнините на самия град. За точно месец, откакто сме тук, не само не е валяло, а са се появили облачета само за 2-3 часа общо през една събота в самото начало на август. През останалото време пече, а комбинацията от суша, слънце, постоянен вятър и големи масиви иглолистни гори е доста опасна, въпреки че температурите не са се вдигали кой знае колко.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.08.21 18:54.

23.08.21
19:43

23.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Няма да ви отегчавам днес с оплакванията си - очертава се да оцелея още един понеделник. Отивам да си купя бутилка червено вино. Сезонът не е много подходящ, но португалските червени вина спокойно удрят в земята много от френските и италианските на една четвърт от цената им.

24.08.21
18:30

24.08.2021 г.

Загрявка.

Работни серии:
  3. Силово гребане с дъмбел от земя (през 10 секунди) - 12х2x50 кг (на страна)

Допълнителни упражнения:
  5. Повдигане крака от вис (toes to bar) - 7, 6

Чисто време за интервалите - 19:20 мин.
Общо време за тренировката - 23:54 мин.

Положително:
  - Що годе добре днес. Тежестта на “тягата” е жалка, но в момента толкова си мога, без да компрометирам нещо друго.

Отрицателно:
- Нищо конкретно. Както обикновено, когато пия НСПВС няколко дни за нещо, което се е обострило, старите болежки изчезват напълно.

Добавки:

Обобщение за деня:
Не ми се разказва в подробности - бавно и полека попълваме местата в екипа, обучавам хора, търся други, организирам прехвърлането на процеси при нас. Като приключа вечер, нямам желание да погледна ни форум, ни фейсбук.

25.08.21
19:57

25.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий малат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Обичайните неща днес - няма да ви занимавам.
Преди десетина дни ми свърши магнезият и понеже нямам още постоянен адрес, реших да изчакам с поръчката. Хубаво, обаче почнаха разни крампи, най-вече на прасци, а да се събудиш от това посред нощ или да те стегне след 10 минути ходене не е особено приятно. Затова днес прежалих 35 евро и взех една кутийка малат на Нау. Отдавна пия само бисглицината на бълк - да видим дали ще има някаква осезаема разлика.

26.08.21
15:07

26.08.2020 г.

Загрявка.

Работни серии:
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 15 или 16x2х100 кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 7х28, 5х28 кг

Чисто време за интервалите - 16:50 мин.
Общо време за тренировката - 18:17 мин.

Положително:
  - Доста добре дори като за тая осакатена тренировка.

Отрицателно:
  - Нищо конкретно.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 2 гр. магнезий малат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Днес ми опънаха нервите сутринта в банката. В понеделник ми е изповядването на сделката, а те днес ми сервират, че не можели да ми издадат чек до 15-ти септември, щото човекът, който трябвало да сложи втория подпис, бил в отпуска. Бях на ръба да им вдигна луд скандал, защото без чека единствената ми алтернатива щеше да бъде да преведа цялата сума предварително на продавача на юнашко доверие. Все пак обаче измислиха вариант - пратиха ме в близък клон на банката-майка, където успях да взема заветния чек.
Голяма простотия е с тия хартии и печати навсякъде! Тъкмо през последните години бях повярвал, че съм се отървал от всичко такова в Швеция и ето пак обратно в 19-ти век. :) Тия тук поне са услужливи и търсят варианти да помогнат.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.08.21 15:09.

27.08.21
23:16

27.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий малат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Работа. След работа - разходка към центъра. Нищо кой знае какво за разказване.

28.08.21
13:48

28.08.2021 г.

Загрявка.

Работни серии:

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 18:16 мин.
Общо време за тренировката - 23:41 мин.

Днес приключвам с диклак (направих 10 дни и не е добра идея да продължавам) - болката в коляното отшумя. Ще прескоча клека в следващата тренировка А, а от следващата Б връщам нормалната тяга. След това ще започна от клек със 70 в същия протокол и ще кача по 10 кг на тренировка, докато пак стигна 100. Да видим дали не съм си направил сметката без кръчмаря.
Мисля обаче да оставя силовото гребане с дъмбел, вместо да връщам тоева с трап-бар. Повече ми допада. Единствената причина да греба с трап-бар беше, че в някои от другите протоколи 50 кг дъмбел ми е лек за гребане. Но в този определено не е. :)

Положително:
  - Свалям над минута от времето на интервала от предния път. Явно се адаптирам по-бързо от очакваното към двете сменени упражнения.

Отрицателно:
- Нищо конкретно днес.

Добавки:

Обобщение за деня:
Улавям се, че като ме питат нещо на португалски, аз си казвам двете думи, които знам на този език и допълвам останалото на шведски. Нещо като някои сънародници, които си мислят, че като сложат руски окончания на български думи, говорят руски. :)
Ще трябва да уча по-усилено езика, за да не ме гледат като паднал от небето. :)

29.08.21
18:16

29.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Ходихме сутринта до зоопарка, че бях обещал на щерката. Одраха ме здраво (22,50 евро на калпак) и едва ли ще повторя в обозримо бъдеще.
За сметка на това половината следобед чакам Формула 1 на Спа да започне. :)

29.08.21
21:51

А днес фирмата за релокации, която ни пренася, покрай останалия багаж отнесла от Стокхолм и зимните гуми от колата на жена ми. Сега ги чакам след няколко дни да пристигнат в Лисабон. Сигурно ще са единственият комплект в града. Едва ли ще постигна голям финансов успех, ако ги пусна за продажба. :D

Боби, взимай по 22.50 евро на калпак от лисабонците да видят що за животно е това зимната гума :D

30.08.21
13:39

казано от Alexander Krastev на 30.08.21, 08:30:

Боби, взимай по 22.50 евро на калпак от лисабонците да видят що за животно е това зимната гума :D

Ще трябва и сняг да им докарам за демонстрацията - няма да мога да си избия парите. :)

Е ти ако им докараш и сняг, те сами ще се избият да ти дават по 50 евро на калпак :D

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 30.08.21 16:37.

30.08.21
18:46

30.08.2020 г.

Загрявка.

Работни серии:
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 15x2х100 кг

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 16:20 мин.
Общо време за тренировката - 20:28 мин.

Положително:
  - Една идея по-бързо на интервала от предния път.

Отрицателно:
  - Съвсем други неща са ми в главата. Тренирах, колкото да отбия номера.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 2 гр. магнезий малат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Сутринта приключих сделката за апартамента. Сега остава да се оправя с всички формалности, като прехвърляне на електричество, газ, вода, интернет... Всичко е на португалски, никой не говори английски и е невъзможно да получа каквито и да било насоки по телефона, а старите собственици вече са си прекратили договора за вода, ток и газ от днес. Има известна вероятност да се окажа без ток, точно когато трябва да се нанасям, макар че се надявам да не се стигне до там.
Интересни седмици и месеци ми предстоят.

31.08.21
20:57

31.08.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта бяхме в училището на щерката за ден за ориентация. Изненадаха ме със задължителна ваксина до края на октомври за всички над 12 години (в което нямаше да има нищо лошо, ако в Португалия бяха започнали да ваксинират деца под 16, ама те не са), като алтернативата е PCR или антигенен тест от официална лаборатория всяка седмица. Сега се оказвам в един параграф 22, от който се надявам да изляза навреме - все пак има два месеца до края на октомври, а тук са ваксинирани с две дози вече 74%, а с една - 85%, което значи, че дъртите би трябвало да сме на изчерпване и всеки момент да преминат към 12-16 годишните. Другата ми алтернатива е като се прибираме в края на октомври до България, там да ѝ слагам първа доза, после да се чудя как да слагам втора в Португалия и дали ще ми признаят българската.
Другата изненада е, че имат политика да не дават устройства на децата, както беше в предишното ни училище и се наложи по спешност да ѝ купувам нов компютър, защото старият ѝ лаптоп е с умряла батерия и трябва да е постоянно на кабел.

01.09.21
15:58

01.09.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 12х2х130 кг.

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 19:25 мин.
Общо време за тренировката - 27:25 мин.

Положително:
  - Днес върнах класическата тяга в употреба. Засега без оплаквания. Ще видим вдругиден клекът как ще е - там няма да го върна директно на 100 кг, а ще започна с 80 кг, ще мина една тренировка през 90 и чак на третата ще сложа 100.

Отрицателно:
- Нищо конкретно днес.

Добавки:

Обобщение за деня:
Започна учебната година. Сега трябва сутрин и вечер да шофирам по един час, докато не се преместим в новия апартамент в края на другата седмица. Това на фона на хронична липса на време. Ще видим как ще се оправя.
Апартаментът е в много добро състояние, но има нужда от бързо боядисване, за да се освежи. Потърсих някой да ми го свърши, но ми дадоха такива оферти, че май уикенда ще запретвам ръкави и ще си го мажа сам. Лошото е, че си знам способностите и ще го оклепам здраво, но пък няма да дам 1200 евро за бял латекс в три стаи. Просто няма как да стане.

02.09.21
20:58

02.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Мдам, тук не е като там... Два дни се боря да си направя онлайн договор за газ и електричество с една от големите фирми тук. Накрая уж успях. Получавам мейла с договора и инструкция да им пратя обратно съгласие за директен дебит. Звъня на телефона за обслужване на клиенти, там някаква с най-счупения английски на света (като всъщност е цяло чудо, че попаднах на някой, който изобщо искаше да говори с мен на английски) ми обясни, че трябвало да подпиша pdf-а и да го пратя обратно на адреса, от който ми е пратен. Речено-сторено - подписвам аз и тръгвам да отговарям на... noreply@galp.pt.
Най-накрая намерих някак един час и отидох на крак до един от офисите им, та оправихме нещата.
Сега ме чака същият филм с водата. Добре поне, че си намерих агент посредник, който ми направи застраховка, договор за домашен интернет и за мобилни телефони, че ако и с тия трите трябваше да се оправям на гише, щеше да ми дойде в повече. Макар че и там има усложнения - опитвам се да си сменя адреса за кореспонденция на сайта на Vodafon. Греда - няма как. Питам агента - най-лесно било до офис да отида. Що да правим сайт с пълната функционалност, като може само това-онова да работи?
Португалия много ми харесва, но в някои отношения все едно съм се върнал на Балканите. :)

П. П. Забравих последната случка от днес следобед. Проверявам на официалния им ковид сайт - имат зелени коридори, може да се ваксинираш и без да имаш здравноосигурителен номер (поредното нещо, което отнема цяла вечност). Избирам си адрес близо до училището на щерката, всичко свети зелено, време за чакане под 30 минути. Взимаме се от училище, отиваме там. Табели с инструкции откъде се влиза, огромни банери със стрелки, всичко както си му е редът. Само дето навсякъде тъмно и заключено. Накрая някакви работници се смилиха и ни обяснихя с жестове, че няма вече ваксинации тук. В интерес на истината времето за чакане беше под половин час...

Мнението беше редактирано от Boby_ на 02.09.21 21:20.

03.09.21
21:40

03.09.2020 г.

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек (през 10 секунди) - 12x2x80 кг
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 12x2х100 кг
  3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест (през 10 секунди) - 12х2х5 кг
  4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 12х2х18+18 кг

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 18:06 мин.
Общо време за тренировката - 25:50 мин.

Връщам внимателно клека - да видим какво ще излезе.

Положително:
  - Бързичко на всичко.

Отрицателно:
  - Още не мога да реша дали ме боля днес коляното. Ще си проличи в следващите ден-два.

Добавки:

Обобщение за деня:
Каквото и да напиша за това как се чувствам днес, ще е малко.
Днес бях решил да посветя следобеда на новия апартамент. Първо отивам аз чинно в Кашкайш да прехвърля договора за водата на мое име. Добре, ама им трябвало показанието на водомера, а аз го нямах. Хайде обратно до апартамента.
В същия момент (към три следобед) ми се обажда инспекторът, който трябваше да провери газовата инсталация между 16:00 и 18:00 и ми казва, че след десет минути ще е там. Викам си “егати стархотния късмет - сега няма да вися след четири”. Докато го чаках да дойде, взех да вадя дюбели от стените. Предният собственик явно е спял с дрелката под възглавницата! Но имам още за него - това му е най-малкият проблем.
Чаках, чаках, чаках - дойде време да взимам детето от училище в четири без десет, инспекторът го няма. Инструктирах щерката да отваря Google Maps и да взима първия автобус. Най-накрая в четири и десет онзи се появи. И тук нещата се сговниха окончателно - като видя инсталацията в кухнята, взе да реди нещо на португалски, като всяка трета дума беше “идиот”. Оказа се, че предният собственик е зазидал тръбите за газта в стената под кухненските плочки, което е абсолютно забранено и крайно опасно.
Отказа да пусне газта и ме посъветва да си търся фирма да изгради цялата газова инсталация наново, защото не се знае какво ще стане, като се разбият плочките. Всичко това (естествено) с Google Translate и питане дали все пак не говоря португалски през около пет минути.
Тая газ хич нямаше и да ми трябва, ако бойлерът и котлоните не бяха газови. Сега трябва да се нанасям идния петък, а топла баня и варено яйце ще видя сигурно другия месец...
За сметка на това ме чака уикенд на забавления.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.09.21 21:42.

Боби, тези са много полезни уреди ?

04.09.21
08:43

казано от Alexander Krastev на 04.09.21, 07:05:

Боби, тези са много полезни уреди ?

На чужд гръб и три бързовара са малко ?

Аз от опит го казвам ?

04.09.21
21:49

04.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Работата отива на отказ от газта. Днес дойде старият собственик (господарят на дрелката) да си говорим какво може да се направи. Инсталацията е стара, крановете не работят, трябва да къртя половината кухня... Накрая реших, че и без друго се притеснявам от газ у нас, така че ще се отказвам от газта и ще минавам на ток. Сега трябва да измисля как да вкарам бойлер, широк 50 сантиметра, в ниша с ширина 46,5. Дали ако го измеря утре 7-8 пъти, ще влезе?
Иначе днес почнахме късно, оказа се, че съм купил грешна паста за шпакловане (тази беше някаква на циментова основа за външни замазки) и ходих да я сменям, после ходих да оглеждам бойлери и някъде следобед се хванахме с щерката да мажем. Успяхме да оправим таваните и един килер на първа ръка, преди съвсем да грохнем към седем вечерта. Имам известни съмнения, че ще успеем да довършим всичко утре, което значи, че ще трябва да ходя през седмицата след работа, за да стане всичко до четвъртък, когато пък съм викнал фирма за почистване. Изобщо голям купон! Тренировка - в следващия живот, като приключа с всичко това.

И да, ще ми трябва поне един бързовар за неизвестно колко време.

05.09.21
05:30

Няма да влезе ,няма ли варианти за по-малък литраж той ще е и по-малък като размер? Проточен електрически  бойлер ?
Викни си ВИК лицензирана фирма те ще намерят решение и ще го инсталират по стандарт .

Мнението беше редактирано от ISB на 05.09.21 05:32.

05.09.21
23:54

казано от ISB на 05.09.21, 05:30:

Няма да влезе ,няма ли варианти за по-малък литраж той ще е и по-малък като размер? Проточен електрически  бойлер ?
Викни си ВИК лицензирана фирма те ще намерят решение и ще го инсталират по стандарт .

Благодаря, Иво! Тук е малко трудно с лицензираните фирми.На проточен отиват нещата, но не газов, а електрически. Което пък ще създаде проблем за електрическата инсталация и окабеляването. Ще го мисля през седмицата.

05.09.21
23:58

05.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес голямо мазане падна! Прекъснахме малко за обяд и ходиме до Икея, после откарахме до девет, за да довършим всичко. След тоя уикенд се радвам, че утре съм на работа, че да си почина. По-трудно ми е да опиша какво ме боли, отколкото какво не ме боли. Ама така е, като се хващат да боядисват човек, хващал за последно мече преди 15 години и тийнедржър, който никога не се е доближавал до такъв предмет. :)
До тренировка не знам кога ще стигна. Багажът ми пристига в петък, а от събота натам трябва вече да съм в новия апартамент и въпросът с бойлера да е решен.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.09.21 00:21.

06.09.21
21:46

06.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес за пръв път ходих до новия временен офис и се запознах на живо с новия си шеф, с когото работя от април.
Мястото ми идва малко сгъчкано, но предполагам, че скоро няма да го видим пълно. Другият проблем ще е с паркирането. В гаража засега имаме две места, като едното засега е за мен, но рампата до нашето ниво и местата са толкова тесни, че не виждам как ще си причиня стреса да паркирам там всеки път, като ходя до офиса. От друга страна е напълно непоравдано да плащам месечна такса за частен паркинг, ако ще ходя 6-7 пъти в месеца. И не на последно място се забих да живея на място, от което пътят до офиса с градски транспорт ще ми е над час в посока. Ще го решавам и това в движение - бели кахъри са.
Следобед се измъкнах от няколко срещи, за да купувам бойлер и котлони. Рискувах с един правоъгълен Аристон - да видим дали ще влезе в нишата, че ако не стане, ще е доста тъпо.Освен това за пръв път в живота си си взех индукционни котлони - било хубаво, ама да видим...
Тренировка - през крив макарон. Така или иначе все още ме боли всичко.

И преди да забравя, честит празник на всички!

Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.09.21 21:46.

07.09.21
09:27

Супер е индукцията, ама си има някои особености и предимствата са ясни. Сигурно си чел и изнаеш, но с времето, съм хванал някои неща, които може да са ти полезни.
- съдовете, освен че трябва да са метални, диаметъра на дъното не трябва да излиза извън индукционната зона, иначе не загряват равномерно.
- високите степени прееб@ват тефлона, на тези които съм ползвал границата между висока и средна е 1/2 степен.
- чугунените тигани, колкото и да внимаваш, не са щадящи към стъклокерамиката и остават драскотини.

Мнението беше редактирано от Splash на 07.09.21 09:28.

07.09.21
12:26

казано от Splash на 07.09.21, 09:27:

Супер е индукцията, ама си има някои особености и предимствата са ясни. Сигурно си чел и изнаеш, но с времето, съм хванал някои неща, които може да са ти полезни.
- съдовете, освен че трябва да са метални, диаметъра на дъното не трябва да излиза извън индукционната зона, иначе не загряват равномерно.
- високите степени прееб@ват тефлона, на тези които съм ползвал границата между висока и средна е 1/2 степен.
- чугунените тигани, колкото и да внимаваш, не са щадящи към стъклокерамиката и остават драскотини.

Нищо не съм чел - бях тръгнал да си взимам керамична плоча с нагряващи се котлони, но установих, че вече почти няма модели на приличните марки и се замислих. Цялото ми проучване беше пет минути на телефона в магазина. :)
Иначе керамика знам как да поддържам - едва ли е по-различна от нагряващата се.
А съдове ползвам предимно една марка - Stoneline. От някаква друга незалепваща материя са, но не тефлон. Ще ги видя как ще се държат с индукцията (на хартия работят).

Вчера пък се загледах по-внимателно в останалите кухненски уреди и леко се отчаях - ще трябва всичко да сменям, ако не веднага, то в рамките на първите месеци.

07.09.21
12:39

Не всички съдове работят с индукционни котлони. Трябва да си купиш само такива, които стават. Иначе индукционните котлони са супер. Няма да съжаляваш изобщо.

07.09.21
16:49

ълна шитня са индукционните котлони.
Един омлет кат хората не става ....,чакаш като улав да заври водата за спагети,за палачинки и препечени неща да не говорим....
Отделно хубавите съдове са тежки...едно чукване и  е аут котлона...от всичко се дерът и преебават...сол ...захарта им действа перфе....
Имах такава и я продадох след 3 месеца...на 30% от цената.
Взех Горение с 4 котлона обикновени....от 2 до 3,2Квт.

Мнението беше редактирано от nervak на 07.09.21 16:53.

07.09.21
17:53

Аз съм доволна от индукционните; не ми се е налагало да си купувам нови съдове при смяната, но аз си ползвам само чист чугун или железни тигани/стоманени тенджери от години. Без примеси и със сигурност без тефлон.

Водата за спагети завира за 20 секунди, какво повече от това :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1