01.10.21
11:37
Кюфтета не може ли?
казано от James Hinks на 01.10.21, 11:36:
Заделете някой лев за еритропоетин, мелдоний и актовегин и сте вие. Тру стори!
Ся трябва да гугълвам кви са тея работи.
Видях, в списъка с допинги са всичките :D
А най-ме впечатли този:
Странични ефекти от използването на еритропетин
Страничните ефекти от използването на еритропоетин са изключително опасни. Известни са дори някои смъртни случаи от близкото минало. Сред страничните ефекти са:
• повишаване на вискозитета (плътността) на кръвта (което води до нарастване на риска от инфаркт и инсулт);
• повишена телесна температура;
• припадъци;
• гадене;
• главоболие;
• безпокойство;
• летаргия (сънливост, отпуснатост).
и по-специално частта с вискозитета на кръвта. Верно ли да ти е гъста кръвта е предпоставка за инфаркти? И че това зависи от броя на еритроцитите? Моята кръв е много гъста. Като давам кръв изтича супер бавно като боза. Всеки път се чудят медиците. Другите хора по двама се сменят на съседните легла, докато на мен ми изтече една банка.
казано от Любомир на 01.10.21, 11:39:
А аз си мислех, че с магнезий става работата :D :D
Класическата рецепта от фитнесите на неестествено нацепените като ги питаш е: “Само намалих малко въглехидратите и спрях газираното, брат”
казано от Димо на 01.10.21, 11:55:
Класическата рецепта от фитнесите на неестествено нацепените като ги питаш е: “Само намалих малко въглехидратите и спрях газираното, брат”
Тайната е, в розовите дъмбели :)
01.10.21
12:02
Една батка ми обясни, че магнезий и други подобни не му трябват, защото храната му е така изчислена, че няма дефицити.
казано от Splash на 01.10.21, 12:02:
казано от Димо на 01.10.21, 11:55:
Тайната е, в розовите дъмбели :)
Тва ми е критерия да си създам за себе си мнение кой е натурален и кой е бъркал в кацата с меда. Като видя някой с огромните бицаги и рамене, обаче непропорционално кльощави крака, и прави серии за бицепс с килограми за женска загрявка - ясна е работата.
казано от Brown Bomber на 01.10.21, 12:02:
Една батка ми обясни, че магнезий и други подобни не му трябват, защото храната му е така изчислена, че няма дефицити.
Блазе му на парите и старанието за менюто. Не че е невъзможно, ама надали.
Ся видях, миналата година едва седем души са качили пълен мях до горе:
1. Милен Шидеров 1:05:40
2. Николай Колев 1:09:15
3. Кязъм Кязъмов 1:14:00
4. Мартин Панайотов 1:20:01
5. Димитър Димитров 1:26:01
6. Никола Арнаудов 2:10:00
7. Даниел Дачев 2:18:00
Предишни години са били 12 и 18 души, като времената варират от час и няколко минути за победителите, до 3 часа и нещо за такива освободени от физическо като мен.
казано от Димо на 01.10.21, 12:29:
Ся видях, миналата година едва седем души са качили пълен мях до горе:
1. Милен Шидеров 1:05:40
2. Николай Колев 1:09:15
3. Кязъм Кязъмов 1:14:00
4. Мартин Панайотов 1:20:01
5. Димитър Димитров 1:26:01
6. Никола Арнаудов 2:10:00
7. Даниел Дачев 2:18:00Предишни години са били 12 и 18 души, като времената варират от час и няколко минути за победителите, до 3 часа и нещо за такива освободени от физическо като мен.
Аз си го помислих, като видях, че все пак се е провело, но никой не знае. Организаторите до последно не са знаели какво ще стане, не са рекламирали и накрая са се организирали местни, без големи банкети и тн.
То като цяло си иска бая топки или поне да ти е малко акъла (или в идеалния сучай комбинация на двете) да се подложиш на такова усилие доброволно, че и да си плаитш (има някаква такса май - спомената е, но не пише колко е).
Да се изкачи до горе според мен няма да е по силите на някой Авиридж Джо.
01.10.21
12:59
Слагал съм торба 46 на врата, ходил съм с нея, не искам да подценявам нищо от това, но ми изглежда абсолютно по силите ми.
Качвал съм Мусала със самар и каса бира и чувал дървени въглища, за под 4 часа, до заслона на сняг.
Това , за което се тревожа е че е течност в меха.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 01.10.21 13:00.
01.10.21
13:00
казано от Димо на 01.10.21, 11:44:
Видях, в списъка с допинги са всичките :D
Актовегина не би трябвало да е там.
казано от Bart Simpson на 01.10.21, 12:59:
Слагал съм торба 46 на врата, ходил съм с нея, не искам да подценявам нищо от това, но ми изглежда абсолютно по силите ми.
Качвал съм Мусала със самар и каса бира и чувал дървени въглища, за под 4 часа, до заслона на сняг.
Това , за което се тревожа е че е течност в меха.
Ама ти тренираш. Аз също си мисля че ще го кача, само за какво време ще видим :)
Правилно се тревожиш че е течност. Ако недай си Боже го спукаш, дори и малко преди финала - не се зачита. Отделно, че е много по-гадно да се клати и да се мести, отколкото ако носиш нещо твърдо - било то щанга или чувал с цимент.
01.10.21
13:05
казано от Димо на 01.10.21, 11:37:
И аз преди правех така - мога да не ям и не пия нищо дори на 2-3 часа бягане. Ама в даден момент забелязах че не е лошо като подкрепиш с чаша вода или някоя стафида, или някое гелче. Специално за водата, моя трик е да дъвча дъвки - така не ми присъхва устата и не изпитвам нужда да пия вода.
Бягането и това качване нямат общо. Тук водата и електролитите ще са ви само от полза.
01.10.21
13:05
Аз с моя планинарски опит смятам, че най-важно е предните три дни да си правил подобни неща, да не ти е първи ден, защото първите дни в планината всички изпозаспиваме в 18:00.
Предполагам че и при бягането са от полза, поне така установявам и емпирично последните няколко пъти като бягам. Просто казвам, че не изпитвам глад или жажда и затова не съм се сещал да ям или пия. А това усилие ще е много по-голямо от бягането със сигурност.
казано от Bart Simpson на 01.10.21, 13:05:
Аз с моя планинарски опит смятам, че най-важно е предните три дни да си правил подобни неща, да не ти е първи ден, защото първите дни в планината всички изпозаспиваме в 18:00.
Ами хем има логика, хем пък в бяганията за издръжливост се препоръчва да не правиш нищо последните поне 2 дена. Но както казахме, това ще е доста по-различно от бягането, та ще видим, ще се пробва със сигурност как ми се отразява и правенето, и неправенето 1-2-3 дни. Поне време имаме тоя път за трен и експерименти.
Бягането няма да ти помогне с почти нищо тук. Това съм го пробвал многократно. Трасето е 4 км и се взимат 650 метра денивелация, което не е малко дори за без багаж.
Тук говорим за 43 литра , което е много. За да се подготвите трябва да правите точно такива натоварвания. А това дето го писахте за мусала, също не е релевантно, защото пак натоварването е друга и психиката също. Много е лесно на състезание да се изпомпиш още до средата, ако не си подготвен специално за това.
П.С - подготовката за хората от софия е много лесна , с кола до драгалевци началото на лифта. Оттам се тръгва право нагоре до междинна. С туби с вода в раницата и горе маха водата и слиза .
Но пак дори и след това ако си много посготвен пак трябва да го правиш на същото трасе с мех. Защото ако си тренирал само с раница и не на същото трасе, пак няма да ти е ок. Защото тоя мех се носи различно.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 01.10.21 13:23.
Абе може да не се пренасят директно уменията от бягането в катеренето с тежест, ама бих заложил всеки ден на някой, който е бягал дълги дистанции пред някой, който не е бягал.
Аз си тренирах по-миналата година освен там стотици степъпи с щанга 43 кила на врата, също и се опитвах да пресъздам максимално близки условия - с раница с камъни на рамото по баирите около хижа Здравец, също и със сак пълен с тежки топки във фитнеса на пътека 15% наклон, колкото е горе-долу на Хайдушката пътека.
Калояне, ти обичаш да катериш планини, няма ли да се включиш в Задругата? Ела ти поне евентуално да отсрамиш форумната група, комай ти си единствения с опит и редовно практикуване в алпинизма?
Мислил съм го и би било много хубаво, но аз нямам тази сила :) това е истината. Аз съм 68 кг в момента и за да кача 43 кг за 4 км на тази денивелация, трябва да вкарам много тренировки с тежести и схеми които вие тренирате и по-скоро , които се тренират тук.
01.10.21
13:38
Аре не.
Голям проблем е изтръпването на ръцете, държейки и стискайки края на меха.
На мен това ми бе най- голям проблем при опитите.
Много ясно, че ако имаш същите условия и опции за трениране, като на самото мероприятие е най-добре.
Но тук става дума за търсене на най-близки до това, щом никой от нас не е от Сливен, а и предполагам няма възможност като националите на Германия да живеят една година в Бразилия преди световното.
Аз поне нямам и желание.
Димо, като ви го взема ще пеем друга песен, щял да ме отсрамва, кикимората.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 01.10.21 13:40.
Ами добре де, тогава пишете как ще тренирате и мислите да тренирате , ще ми е интересно.
Но е важно да се споменат и какви са целите. Сега и да се надъхвате файда никаква, важно е да се постави като цел.0
казано от Bart Simpson на 01.10.21, 13:38:
Аре не.
Потвърджавам че и за мен това е най-големия проблем. Даже като го казвах това и Мусашито ми се чудеше и викаше “аре ве, кво толкова се прайш, как ръцете, а не краката са ти проблем” Не само ръцете, ами даже още повече раменете. Ай който не вярва просто да си вдигне ръцете горе - лактите на нивото на лицето и само да седи така 2 часа и да каже дали не са му изтръпнали до пълна безчувственост.
Аре не.
Ооо, тука имаше лична кръвна вражда, верно. Не става, ше ни развали Задругата :D
Димо, като ви го взема ще пеем друга песен, щял да ме отсрамва, кикимората.
В известен смисъл си прав, аз го закачих леко, щото да даваш акъли отстрани е по-лесно, отколкото да дойдеш да покажеш.
Калояне, не ме разбирай погрешно, на мен са ми интересни и предполагам ще са ми полезни всякакви съвети, оценявам че си правиш труда да коментираш. И чест ти прави Калояне че сам си каза че не можеш. То не е и учудващо де, на мен 43 кг са ми 40% от ЛТ, на теб са ти почти двойно проценти, съвсем друга бира.
Едит: Също - много съществен момент е че аз само си мисля че ще го кача. Докато не отида и да се пробвам, си оставам в сферата на предположенията.
Мнението беше редактирано от Димо на 01.10.21 13:54.
01.10.21
13:54
казано от Димо на 01.10.21, 13:50:
Аре не.
Потвърджавам че и за мен това е най-големия проблем. Даже като го казвах това и Мусашито ми се чудеше и викаше “аре ве, кво толкова се прайш, как ръцете, а не краката са ти проблем” Не само ръцете, ами даже още повече раменете. Ай който не вярва просто да си вдигне ръцете горе - лактите на нивото на лицето и само да седи така 2 часа и да каже дали не са му изтръпнали до пълна безчувственост.
Аз тъкмо предния уикенд трябваше да пренеса 20 бетонни кола за ограда по 55 кила, на грубо около 60-70 метра, точно така ги носих - обръщане от вис, качване на едното рамо и подпиране с ръце. Гадна работа си беше, ама май по-гадното беше бетонния ръб.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 01.10.21 13:55.
Е, акъла е защото ми се ще да го направите, а не да се правя на интересен. Това което казвам е че не става ей така да се надъхаме и да си остане само на приказки. Още повече че човек трябва да си жертва време и усилия само за това. А пък то не е като да се занимаваме само с това. Иначе на “мускули” не става само.
казано от kaloyan на 01.10.21, 13:45:
Ами добре де, тогава пишете как ще тренирате и мислите да тренирате , ще ми е интересно.
Но е важно да се споменат и какви са целите. Сега и да се надъхвате файда никаква, важно е да се постави като цел.0
Аз смятам да си повторя тренировъчния план от миналия път. Стотици степъпи 15-20 см с щанга или друга тежест на гърба. Катерене по истински баири или стълбища с раница/чувал с камъни или пликове вода. Интервали на велосипед редуване въртене седнал с въртене на макс прав на педалите. Бягане по баир. Катерене с 43 кила тежки топки в сак на пътечка 15% наклон. И най-важното - сваляне на 20 кила, щото то тва е половината от тежестта, която ще трябва да нося хаха. Верно че ще ми се промени и коефициента ЛТ/тежест, дори и коефициента активно тегло/тежест, ама пак ще е по-добре вярвам.
казано от kaloyan на 01.10.21, 13:55:
Е, акъла е защото ми се ще да го направите, а не да се правя на интересен.
Аз също съм го приел добронамерено и закачката ми също се получи добронамерена, вярвам.
казано от kaloyan на 01.10.21, 13:55:
Иначе на “мускули” не става само.
Аз си мисля че ще го кача и сега в моментната ми кофти форма, просто не знам за какво време - 3 часа, четири часа - де да знам.
казано от Димо на 05.03.20, 11:56:
Снощи направих 1 час с 3 км/ч на 20% наклон на пътеката във фитнеса с 20 кила медицинска топка на рамо. Което 20% наклон е горе-долу сумарния наклон на денивелацията на Хайдушката пътека. Пак основно трапците ми се схванаха и направо ми пламнаха. Краката и въздуха няма сериозни грижи. Отначало тръгнах с 3:2 дишане:издишане както когато си бягам с маратонско темпо. После на двайстата минута минах на 2:2 и накрая бях на 1:1 твърдо. Отначало сменях рамото на 2-3 минути, после на една минута и накрая на всеки 30 секунди. Много неприятно. Но не съм спирал никъде нито за миг. Всичко в движение. Ще видя как ще стане това с по-тежкия мях и по камънаците. Мусашито ми прати едно видео на един пич как слиза пътеката - доста камънак и изровено. Може да е добра идея висока обувка с поддръжка за глезена.
Сега ще си направя 43 кила чувал и ще покатеря стълби във входа. И някакси ще ги редувам - дълго ходене с по-леко за трапците и по-кратко интервално с по-тежко за краката и въздуха - нагоре до седмия етаж по стълбите и надолу с асансьора.
Намерих си последно какво съм писал от предишната ми подготовка преди година и половина. Така като гледам, трябва да се целя като програма максимум да го кача за 2 часа.
казано от Alexander Krastev на 01.10.21, 13:54:
Аз тъкмо предния уикенд трябваше да пренеса 20 бетонни кола за ограда по 55 кила, на грубо около 60-70 метра, точно така ги носих - обръщане от вис, качване на едното рамо и подпиране с ръце. Гадна работа си беше, ама май по-гадното беше бетонния ръб.
Това малко по-друга бира, но моя опит с носене на тежки ръбести и дълги неща на рамо ме е научил, че всякак ще ти ръби, но ако не уцелиш ТОЧНО баланса на товара между рамото и да подпираш с ръцете, или недай си боже да е назад баланса и да трябва да държиш ръцете отгоре на товара да не падне назад - просто ще ти среже рамото.
01.10.21
14:22
казано от kaloyan на 01.10.21, 13:17:
Бягането няма да ти помогне с почти нищо тук. Това съм го пробвал многократно. Трасето е 4 км и се взимат 650 метра денивелация, което не е малко дори за без багаж.
Тук говорим за 43 литра , което е много. За да се подготвите трябва да правите точно такива натоварвания. А това дето го писахте за мусала, също не е релевантно, защото пак натоварването е друга и психиката също. Много е лесно на състезание да се изпомпиш още до средата, ако не си подготвен специално за това.
П.С - подготовката за хората от софия е много лесна , с кола до драгалевци началото на лифта. Оттам се тръгва право нагоре до междинна. С туби с вода в раницата и горе маха водата и слиза .
Но пак дори и след това ако си много посготвен пак трябва да го правиш на същото трасе с мех. Защото ако си тренирал само с раница и не на същото трасе, пак няма да ти е ок. Защото тоя мех се носи различно.
съгласен съм,с изключение на това че под самия лифт не може да се мине с товар,прекалено е стръмно.отстрани покрай реката - да, 2 пъти съм качвал до Бай Кръстьо с 43-4кг камъни до там. Иначе в случая има време за мини периодизация на подготовката даже.
казано от Joe Musashi на 01.10.21, 14:22:
казано от kaloyan на 01.10.21, 13:17:
Но пак дори и след това ако си много посготвен пак трябва да го правиш на същото трасе с мех. Защото ако си тренирал само с раница и не на същото трасе, пак няма да ти е ок. Защото тоя мех се носи различно.съгласен съм,с изключение на това че под самия лифт не може да се мине с товар,прекалено е стръмно.отстрани покрай реката - да, 2 пъти съм качвал до Бай Кръстьо с 43-4кг камъни до там. Иначе в случая има време за мини периодизация на подготовката даже.
Е това е много хардкор 43 кг и то камъни :)
Баси якото било да си имаш дневник и д аможеш да се върнеш назад да си видиш реално постиженията и какви си ги вършил. Ето това всъщност май ми е последната тренировка преди да отменят хайдушките игри и аз да се отпусна:
казано от Димо на 13.03.20, 09:19:
Сутринта 6 рунда бокс круша. Следобеда във фитнеса ходене на пътечка 1.8 км за 40 минути на 20% наклон с 3 км/ч и 40 кила на рамо. Бая вода хвърлих, но краката абсолютно стабилни, пулса и той стабилен 155. Не е никак лесно, но вече не се притеснявам за Хайдушката пътека, смятам че ще я кача и то с някакво нормално време.
казано от kaloyan на 01.10.21, 14:30:
Е това е много хардкор 43 кг и то камъни :)
При Мусашито няма геле. Само да дойде той ще ни е истинската надежда да ни отсрами.
01.10.21
14:47
И ще рецитира Ботев нагоре.
Хубавото на ковида, е че ако не се чувстваш готов и че ш са изложиш, просто казваш, сори пичуе, карантина съм, Ко да прайш
01.10.21
14:55
Оувърхед клека ще има ли някакво насочено отношение към подготовката за катеренето на пътеката?
казано от Bart Simpson на 01.10.21, 14:55:
Оувърхед клека ще има ли някакво насочено отношение към подготовката за катеренето на пътеката?
Бих казал да. Ръцете горе, раменете заякват, баланса се подобрява, че и краката тренираш - кво да не му харесаш?
01.10.21
16:55
казано от Димо на 29.09.21, 12:08:
Е то и аз не знам колко точно тирамису съм изял, щото не съм гледал колко е опаковката или да тегля преди/след, ама предполагам че е 150 - 200 грама опаковката и аз изядох по-малко от 1/3 от нея. Квадратчетата са 2х2 см някъде, изядох 5-6 от 20 примерно.
Димо, опаковката е 500 грама. Ако на око така ти се струва, да не би и да си изял 2/3 а не 1/3? :Д
казано от Gogo на 01.10.21, 16:55:
казано от Димо на 29.09.21, 12:08:
Е то и аз не знам колко точно тирамису съм изял, щото не съм гледал колко е опаковката или да тегля преди/след, ама предполагам че е 150 - 200 грама опаковката и аз изядох по-малко от 1/3 от нея. Квадратчетата са 2х2 см някъде, изядох 5-6 от 20 примерно.
Димо, опаковката е 500 грама. Ако на око така ти се струва, да не би и да си изял 2/3 а не 1/3? :Д
А ти откъде я видя коя конкретна опаковка съм ял? Сега ще потърся в интернета да видя, ще я позная и ще си пише колко грама е.