След днешната тренировка, синът ми зададе въпрос, защо негови спортуващи съученици и приятели не ги могат тези неща, гледат го и се позовават на стандартните клишета с “техниката” и “гена”, при условие че тренират много по-отдавна от него на лостове. Ако успее да ги убеди в това, което вече и той знае - че популярното и ефективното са различни неща, които често си противоречат, ще ме е минал
Като си при треньор всяка тренировка,нещата са в друго измерение.
Сам щеше да прави точно, колкото и другите.
При него интересното е че не познаваше друго, освен как тренираме ние. Сега открива другите практики и сравненията и въпросите “валят”.
По план TRX, утре “празната” и нов цикъл от вдругиден. Синът не идва с мен днес. Не споменах че самочувствието му порасна много след сравнителни спортни мероприятия със съученици и приятели, и усещам зачатъци на склонност да критикува. Това, в неговия случай, го намирам за нещо положително, защото го ангажира с поддържане ниво на умения, които да оправдават критикуването на неуменията. Това, което още не осъзнава, че не малко от проблемите на адекватния спорт са погрешно формулираните “цели”. До сега е спортувал заради спорта, просто защото баща му и брат му така правят, изхождайки от връзката родител-дете, с характерното за това доверие, вкл. и за нещата които е “нормално” да се правят.
Целите ... трябва много внимателно да се осмислят, преди да се позволи да манипулират спорта, който винаги е индивидуален. А малко “сол и пипер”, т.е. закачка и удовлетворение, го издигат на друго ниво.
казано от Brown Bomber на 16.07.22, 00:34:
казано от Dymag на 16.07.22, 00:27:
Отношението към спорта е това, което заслужава размисъл
Доколкото успявам да проследя отделяш значително време в размисъл, дори повече от нужното ?
Може пък точно това да е “разковничето” - направи го забавен, направи го ефективен, сподели го!
Това ми е идеята, поне за близки и приятели. Вярно е че мисля много - как без да се налагам, да възпитам това спокойно отношение към спортното постоянство, което да обслужва и най-разнообразни цели, дори и да са наивни. Както и да съществува и без тях, дългосрочно и без зависимости ... лудия не знае че е луд ?
казано от nervak на 18.07.22, 22:19:
Не мога да разбера ,какво казваш...
”Ставам сутринта.
Излизам от къщи.
На тротоара има яма.
Не я виждам
и падам в нея.
На следващия ден
излизам от къщи,
забравям, че на тротоара има яма,
и отново падам в нея.
На третия ден
излизам от къщи и опитвам да си спомня,
че има яма на тротоара.
Въпреки това,
забравям
и падам в нея.
На четвъртия ден
излизам от къщи и опитвам да си спомня
за ямата на тротоара.
Спомням си
и въпреки това,
не виждам трапа и падам в него.
На петия ден
излизам от къщи.
Спомням си, че трябва да внимавам
за ямата на тротоара,
и вървя, гледайки надолу.
Виждам я и
въпреки това
падам в нея.
На шестия ден
излизам от къщи.
Спомням си за ямата на тротоара.
Търся я с поглед,
опитвам се да я прескоча,
но падам в нея.
На седмия ден
излизам от къщи.
Виждам ямата.
Засилвам се,
скачам,
с върха на крака си докосвам отсрещния ръб,
но не е достатъчно и падам в нея.
На осмия ден
излизам от къщи,
виждам ямата,
засилвам се,
скачам,
стигам до другата страна!
Толкова съм горд от постижението,
че празнувам с радостни подскоци…
И докато подскачам,
отново падам в рова.
На деветия ден
излизам от къщи,
виждам ямата,
засилвам се,
прескачам
и продължавам пътя си.
На десетия ден,
точно днес,
разбирам,
че е по-удобно
да вървя
по отсрещния тротоар.” - от Хорхе Букай, пренаписана история по стихотворение на някакъв тибетския монах с име Римпоче.
И още:
”Удряйки главата си в стената, консумирате 150 калории на час. Но ако няма стена, а само мърдате главата си, също консумирате 150 калории на час” - неизв. автор.
”Който отива да спортува за да се размаже, се размазва. Който отива за да се развива, се развива” - малкият ми син.
19.07.22
11:06
Ринпоче не е име, а титла. Означава нещо като скъпоценен.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.07.22 11:07.
19.07.22
14:31
казано от Dymag на 19.07.22, 00:18:
”Който отива да спортува за да се размаже, се размазва. Който отива за да се развива, се развива” - малкият ми син.
”Който ти дава ракия - значи има ракия.
Който ти дава акъл - значи няма ракия.”
Аз. :D
Можем да обединим двете сентенции- “който пие ракия за да се размаже се размазва, който пие ракия за да се развива се развива” ??
19.07.22
17:25
И по-същественото - “не ща акъл, дай ракия”.
Ей, то вярно като ракията :P
Значи, ракията трябва да се пие мераклийски - спокойно, с удоволствие и “асистиращи” мезета с внимание към детайла, в добра компания! ... и в никакъв случай да не се пие до отказ
По план и без ракия
Мнението беше редактирано от Dymag на 19.07.22 20:56.
Гледам че се споменава 10-20-30 мой приятел изглежда много добре от това 10-20-30 10 набирания 20 лицеви опори/кофи/ 30 клека от 5 до 10 кръга всеки ден
Но аз лично се чувствам по ок от 50 набирания 200 лицеви опори 200 клякания и 100 коремни преси не че не правя и 10-20-30 де
Ех, много са ви любими тези цифри :) А е редуване на набиране, лицева и клек, пък как са го написали е без значение, все си е набиране, лицева и клек. По-опростени движения със собствено тегло не съществуват ... “преведено” за тежести е като да редуваш 80 кг. скрипец, 50 кг. лежанка, 20 сек. планк и клек без тежест - това е. Добро ли е, ако спортуваш в зала?
казано от jikata11 на 20.07.22, 11:47:
Гледам че се споменава 10-20-30 мой приятел изглежда много добре от това 10-20-30 10 набирания 20 лицеви опори/кофи/ 30 клека от 5 до 10 кръга всеки ден
Как се възстановявате от тези тренировки всеки ден ?
21.07.22
11:14
Никакъв проблем няма да се възтановяваш от подобни неща. Нито откъм мускулна, нито от към нервна умора.
Това е GPP, не е кой знае какво натоварване, особено ако си лек.
Аз като тинейджър правех всеки ден по 100-200-300 - лицеви-клекове-коремни преси.
Така е възстановяваш се ,натрупва се умора но не е нещо непосилно сега работя и по на Сергей Бадюк офп то 50 набирания 200 лицеви опори 100 коремни преси и вкарвам 200 клякания почти всеки ден става за около 35-40 минути
Ежедневните тренировки не са нещо необичайно, нито характерно само за собственото тегло. Даже тези, ежедневните със собствено тегло, са по-малко във форума, от колкото тези с тежести и то със сериозни тежести. Някои дори правят и двуразови, т.е. тренират два пъти на ден и то без да делят на мускулни групи. Прекалено силно е влиянието на състезателния културизъм, който “работи” с мускулни влакна, хранене и почивка, а не със спорт. Повтарям, а не със спорт! Замисли се, защо профи състезателите тренират ежедневно, че даже и по 6-7 часа всеки ден. Бих написал “дуене” или спортуване и май го написах :P Моите цели са да спортувам. Ежедневно ми идва “екстра”.
Ми някой в инстаграм е написал, че за да ти порасне бицепса му трябва почивка
Ами аз като направя примерно 120 набирания 200 лицеви и 100 кофи на моите 88 кила на следващия ден не мога да направя същата тренировка. За това я редувам с гюлета или каквото дойде и след два или три дена я повтарям отново защото това е времето което ми трябва да се възстановя.
Но от възраста ще да е!?
казано от James Hinks на 21.07.22, 11:14:
Никакъв проблем няма да се възтановяваш от подобни неща. Нито откъм мускулна, нито от към нервна умора.
Би ли споделил как ?
Благодаря .
22.07.22
10:13
казано от Христо на 22.07.22, 09:22:
Ами аз като направя примерно 120 набирания 200 лицеви и 100 кофи на моите 88 кила на следващия ден не мога да направя същата тренировка. За това я редувам с гюлета или каквото дойде и след два или три дена я повтарям отново защото това е времето което ми трябва да се възстановя.
Но от възраста ще да е!?
Едва ли е от възрастта, по-скоро зависи от това колко ти е натоварено ежедневието и имаш ли възможност за адекватна почивка, храна, сън - с две думи възстановяване.
Както са ти писали и James Hinks, и Петко, това не е някакво сериозно натоварване, което да изисква кой знае какъв ресурс за възстановяване. Не е съпоставимо да речем с едни двуразови тежки щанги, където потенциално може да се натрупа доста по-голяма умора, или пък с двуразово тежки щанги/боен спорт.
22.07.22
10:47
казано от Христо на 22.07.22, 09:38:
казано от James Hinks на 21.07.22, 11:14:
Би ли споделил как ?
Благодаря .
Единственото условие е да можеш да го изпълниш и да бягаш от отказите. Даже това, както каза Петко, не минава за сериозна тренировка...
Ами аз като направя примерно 120 набирания 200 лицеви и 100 кофи на моите 88 кила на следващия ден не мога да направя същата тренировка.
Колко пък мускулна треска ще имаш,че да не можеш да направиш бройки със собтвено тегло?...по десет по десет,все ще ги изкараш...въпрос на желание.
казано от nervak на 22.07.22, 11:14:
Ами аз като направя примерно 120 набирания 200 лицеви и 100 кофи на моите 88 кила на следващия ден не мога да направя същата тренировка.
Колко пък мускулна треска ще имаш,че да не можеш да направиш бройки със собтвено тегло?...по десет по десет,все ще ги изкараш...въпрос на желание.
тренирам в пирамида и стигам до 20 броя в серия може това да е проблема . Както се спомена по-горе да бягам от отказите ще е добра идея и да по 10 броя в серия няма да ми е толкова голямо натоването . Но ще се пробва .
”Свинско месо, сланина, сол, черен и червен пипер, може захар, чубрица, кимион, червени чушки, чесън или праз, черва.”
”Свинско месо, вода, кожна емулсия (свинска кожа, вода, сол, стабилизатори: дифосфати, полифосфати), имитиращ продукт (9%) (вода, рафинирано палмово масло, нишесте, модифицирано нишесте, млечен протеин, пшенично нишесте, емулгатори: лимонена киселина, ароматизанти, стабилизатори: карагенан, консервант: сорбинова киселина), картофено нишесте, сол, натриев нитрит, свински протеин, стабилизатори: Е401, Е412, Е415, дифосфати, полифосфати, ензим (трансглутаминаза), суроватка (включително лактоза), влакнини, пшеничен грис, овкусители: мононатриев глутамат, дексторза, сол, ароматизанти (съдържат соеви продукти), оцветител: Е120, антиоксиданти: натриев ериторбат, захар, неядлива опаковка.”
Първото е из рецепти за свинска наденица, обединени.
Второто е съдържанието на наденица “Леки”, посочено върху всяка опаковка + надпис ”... ке умрем за нея” ... това в домашни условия няма как да се направи, освен умирането :P
Мнението беше редактирано от Dymag на 23.07.22 16:21.
Не виждам никакъв проблем да се направи в домашни условия,въпроса е защо да се направи така...нито ще я караш,нито ще я държиш във щандове,нито ще имаш изисквания за съдържание на вода за определено време.
Малко прекалено се филмираш с тези храни като видиш разни Ета.
Тва малко като с бирата... Грис имала...царевица имала....ми има...такава е рецептата....и може да се направи в домашни условия))))...и във фритюрник даже)))
Ама аз искам месо със сланина, а не нишесте с палмова мазнина. Това ми е обидно - да ме цакат с евтини заместители и овкусители. Същата работа като бирата с ориз и царевичен грис, добре че я спомена. Искам наденица с месо и сланина, искам бира с малцовани пшеница или ечемик, искам автентичен вкус - плащам си. Искам да ям, каквото искам, а не имитации и вредно, полезно или Е-та нямат нищо общо. Обидно ми е и отказвам да участвам!
... баба ми е виновна :P
Като я споменах, мир на праха й, когато е навършила 7 годинки, т.е “вече е била голяма”, са я оставили в София за слугинче в кухнята на господарска къща. В последствие готвачка. Дядо ми на 8 годинки са го оставили чирак на юрганджия, пак в София. Децата на 7-8 години са били достатъчно големи, за да поемат по свой път, далеч от родителите. Това не е майтап, а истински истории, обичайни за онова време. Дядо ми беше изкарал и готварско училище, но готвеше само по празници, освен това беше и запален риболовец. Запознали се, събрали се ...
... и аз и сестра ми израснахме при баба ми и дядо ми на “Лъвов мост”. Израснахме при готвачи, с овнешко (не агнешко), прясно уловена риба, зайци и т.н. В София! По-голям селянин съм от селяните - брал съм киселец, челядинки, лапад, гъби, ходил съм на риболов, ловил съм раци със сезал (и готвил), водни змии (като пилешко са), драл съм дива котка (за да я препарирам, ама не стана), виждал съм рис в България преди да изчезнат, бягал съм от диво прасе (майка), мога да забивам ножове и брадви по дървета с две превъртания.
И сега искам наденица и бира, и не се филмирам! Просто си искам старото, като боза със захар и не ме кефи новото. И боза със захар няма - защо? Аз съм потребител, плащам за продукт, няма тук финансова страна, не ме интересува. Просто няма предлагане.
Има боза със захар!
Тук на село има ?(поне до скоро)
Но понеже Софиянци сте все модерни гъзета - за вас там, може и да няма ?
Ако може без глутен и захар,да е веган, да е био и всички *утки майни.
п.п. Искаш старото,а си потребител на новото - смарт телефон, часовник, интернет и тем подобни технологии! Е,как да стане?! (риторика)
п.п.2 И не, не съм се почерпил ?
... ама ти си много чувствителен :P Яко
В София софиянци няма - аз съм единствен и неповторим и още не съм се почерпил - следва.
Прав си - тук съм виждал веган салам, кашкавал, сирене, мляко - тотални извращения. Не съм си на мястото - не ползвам инстаграм, туитър, отказах фейсбук, нямам телевизор - не се бъзикам.
Аз предлагам да се почерпим. Наздраве :)
... ама ти си много чувствителен :P
Жалко...Мислех, че съм “хард”.
Яко
В София софиянци няма - аз съм единствен и неповторим
Така е,спор няма за това.
...нямам телевизор - не се бъзикам.
Това е още по -лошо от боза без захар.
Някое образувателно предаване,документален филм, прогнозата за времето, музика... Къде?
Всичко на телефона или компютъра,или?!
Изглежда си супер потребител на новото ?
А,и по времето без телевизори са се предвижвали с помощта на животинска тяга, случайно да ползваш такава ?
По-здрави!
Мнението беше редактирано от Гюлето на 24.07.22 04:50.
казано от nervak на 24.07.22, 10:14:
И разбира се,за бирата не само че не си прав,ами не си и наясно.
Ти защо не правиш бира с ориз или царевица?
казано от Гюлето на 24.07.22, 04:49:
по времето без телевизори са се предвижвали с помощта на животинска тяга, случайно да ползваш такава ?
... ползвам “тяга на лост”, ама това май не се брои ? ... и facebook/messenger не ползвам - динозавър
казано от Гюлето на 24.07.22, 04:49:
По-здрави!
Викаш, важното е да сме живи и здрави
С тези двойни кръгове от по 10 упражнения в кръг не ми стига времето да си направя плануваното. От както ги започнах да съм направил 3 или 4 пъти по пет двойни кръга и то когато съм спортувал сам през почивни дни. Заминава си час и половина, а толкова време през седмицата нямам. Вчера пак врътнах 4. От друга страна, това си се равнява на 8 от единичните. Не зная защо толкова ми харесва цифрата 5 и кратните на нея в тренировките
ПС: Имам пералня, хладилник и телефон :P
Мнението беше редактирано от Dymag на 24.07.22 12:58.
Разбира се,че правя с царевица зависи от рецептата.
С ориз не правя защото на пазара тук не се предлагат “плесените “Aspergillus oryzae , с които да го ферментирам.
„Ние постановяваме и обявяваме публично заедно със Съвета на нашата земя, че отсега нататък по цялата земя на херцогство Бавария, а също във всички градове и тържища, за които няма специални правила, от Архангеловден (29 септември по католически стил) до Гергьовден (23 април по католически стил) една кварта (на немски: Maß – баварска мярка за течност равна на 1,069 литра) или една глава (на немски: Kopf – полусферична купа, съдържаща малко под 1 литър) бира да не се продава повече, отколкото за един мюнхенски пфениг, и от Гергьовден до Архенгеловден една кварта бира да се продава за не повече от 2 мюнхенски пфенига, а една глава – за не повече от три хелера (хелер е монета на стойност около половин пфениг), под страх от наказанията, посочени по-долу. Ако някой не вари мартенска бира, а вари друга, или я прави по-различно, то тя не може да се продава за цена по-висока от 1 пфениг за кварта.
Освен това искаме да подчертаем, че отсега и за в бъдеще във всички градове, пазари и в цялата страна, за варенето на всяка бира трябва да се използват единствено ечемик, хмел и вода. Който съзнателно пренебрегва или престъпва тази наредба, трябва да се наказва от съда с конфискация на бирата.
Но ако кръчмар купи една, две или три бъчви бира от пивовар в нашите градове, пазари и страна, а след това го продава на обикновените селяни, то само и единствено на този кръчмар е позволено и не се забранява да продава квартата или главата бира за един хелер повече от това, което е постановено по-горе.
Вилхелм IV,
херцог на Бавария,
Гергьовден,
Инголщат, 1516 г.“
Ти не спазваш Закона за чистотата на бирата :P (източник wikipedia)
Обаче германския съд през 2005-та е позволил ползването на захар/захарен сироп при производството на бира и край с Reinheitsgebot. Царевицата дава най-голям добив на хектар, после е ориза, после е пшеницата и т.н. Картофите дават повече, така че няма да се учудя ако измислят и бира от картофи ... мезето и бирата в едно
Ето ти две рецепти:
”Можете да направите бира и от зеленчуци – за тази цел най-подходящи са морковите. Оранжевите зеленчуци – около четири-пет килограма - се настъргват на едрото ренде, отцежда се сокът, кипва се и се прецежда през марля.
Леко се охлажда и се добавят половин шепа сух хмел и половин супена лъжица бирена мая. Всичко се разбърква добре и се оставя за три денонощия на осемнадесет градуса. Сваля се пяната, прецежда се през марля и се разлива в бутилки. След една седмица престой на хладно може да се консумира.”
”Бира се прави и от зелен грах. Шушулките на младия грах съдържат доста захар. Сложете в тенджера млади, неузрели шушулки грах и кипнете на бавен огън, като преди това ги залеете с вода, която да е десет сантиметра над шушулките.
Варете три часа, като при необходимост добавяйте вода. Прецедете отварата през три слоя марля и охладете. Пригответе отвара от една шепа сух хмел или сушена салвия, кипнати за няколко минути с две-три супени лъжици суха бирена мая. Двете течности се смесват и се покриват с капак.
Оставят се на топло за три дни, като се маха пяната периодично. След това се разлива в бутилки и се оставя за една седмица на студено.”
Закона за чистотата на бирата е нещо съвсем друго-отнася се за добавките ...,а не за малцованите съставки.
Царевицата се озахарява далеч по трудно от ечемика....в сериозна заблуда си за ползването на царевица в пивоварството .
Тя е просто част от рецептата за някои бири,а не основен елемент.
Процентно съотношение с малца е най много 2/10.
Тия глупости от оня сайт не ги показвай...няма нищо общо с бирата.
казано от nervak на 24.07.22, 18:56:
Тия глупости от оня сайт не ги показвай...няма нищо общо с бирата.
А какво общо има “палмово масло, нишесте, модифицирано нишесте, пшенично нишесте, картофено нишесте, трансглутаминаза, пшеничен грис и мононатриев глутамат” с наденица, която следва да е месо, сланина, подправки и някой друг консервант, например натриев нитрит?
Ей затова го написах, за да си дойдем на думата. Говоря за евтини боклуци, а не за Е-та. Няма как в свинско да няма поне нитритна сол, както напоследък изписват натриевия нитрит. Ама да ми пробутват нишестета, грисове, картофи и палмова мазнина, “слепени” с трансглутаминаза, за месо и сланина, не ми е ОК. Както си написал, тия глупости нямат нищо общо с бирата, в случая, с наденицата ... всъщност така като гледам с бира може да имат повече общо :P
Днес пък съкратих ластика - той беше два пъти в кръг, но собственото беше 4 пъти. Краката само с камък
Мнението беше редактирано от Dymag на 24.07.22 22:46.