И ей така с жега и смокинова рок-бира тренировките се отлагат за някакъв бъдещ момент...
Мнението беше редактирано от Boby_ на 02.07.23 17:49.
02 и 03.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Ваканцията си тече, аз свиквам с идеята да не тренирам изобщо две седмици (не помня откога не съм го правил).
Сутрин плажче, после бири/вино из градчето. Кеф ти през моста в Испания за тапас, кеф ти тук в Португалия, където виното и продуктите са хубави, но кухнята е меко казано постна откъм подправки и техники.
Остава “дребната” подробност, че се разправям с майстори и съседи, за да си оправя наводнения апартамент, но дори това напредва учидващо добре. В крайна сметка след два дни къртене намериха коляното, където се съединяват тръбите от климатиците на горните етажи с канализацията и откъдето тече и сега монтират нова тръба. После идва забавата с възстановяване на стените и пребоядисване. Всичко това, докато ние сме в апартамента на почивка.
Най-забавното е, когато трябва да се разбирам едновременно с майсторите и съседката отгоре, чиито стена също се наложи да разбием. Майсторите са украинци - говорят руски и португалски. Съседката е португалка - говори развален английски и португалски. Аз с руски и английски. Като се съберем да се обясняваме, се почва един троен превод с недоразумения кой на кого на какъв език говори. :) Ама се оправяме учудващо добре.
Ако не друго, със сигурност ще я запомним тая ваканция за много дълго.
казано от nervak на 04.07.23, 13:35:
Скатаваш...една пудовка да не вземеш.
Да, мина ми през главата, но реших, че не ми се мъкне и това. :) Мързи ме ужасно - басейнът ми е под носа, залата също, а дори не съм проверявал колко е натоварена. Оправдание нямам. :)
Иначе ей така си станахме близки със съседката отгоре.. Поне тръбите са готови. Сега ще стои така, докато не се уверим, че не тече.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.07.23 15:29.
05.07.23
07:10
Малко като в “Топло” ?
казано от Alexander Krastev на 05.07.23, 07:10:
Малко като в “Топло” ?
Не малко... :)
“Момитенте, дай ми дъбките...”
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.07.23 11:14.
казано от Boby_ на 05.07.23, 11:09:
казано от Alexander Krastev на 05.07.23, 07:10:
Малко като в “Топло” ?
Не малко... :)
“Момитенте, дай ми дъбките...”
Абе ти гледай вярно да не ти се промуши през дупката някоя глава кат на другаря Снегов :-)
04 и 05.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Още от същото - малко плаж, някоя бира, после покрай майсторите у нас.
Плажът е доста празен и просторен, водата - топла (като за Португалия).
Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.07.23 20:16.
06.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Работни серии (през ~1-2 минути) :
1.1. Преден клек - 7х100, 3х5х100 кг.
1.2. Лег с раменен хват - 8х100, 3х5х100 кг.
2..1. Набирания - 6 (подхват), 8, 2х5 (неутрален хват)
2.2. Въртене на диск над глава - 3х6х25, 3х25 кг.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Наканих се да видя колко е пълна залата. Е, това оправдание отпадна.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- След толкова дни без тренировки беше някаква комедия.
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Днес пропуснах плажа. Лежане, тренировка, бира, вино, после още лежане. Бяхме се засилили да ходим с лодка през реката отсреща в Испания, но последната се прибира в седем и решихме да отложим за утре на обед.
А залата на спортния комплекс напълно празна. Пълен контраст с пролетта.
07 и 08.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Ремонт, плаж, бира, вино - ей тия три неща (щото ремонта поне този път не го правя лично аз, както често съм правил през годините). Поне вече няма вода и има стена и таван... За гладка шпакловка и боя още не смея и да мечтая.
09.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Работни серии (през минута и половина - две) :
1.1. Мъртва тяга - 2х140, 4х4х160 кг.
1.2. Кофи на успоредка - 4х10.
2.1. Гребане с трап-бар от земя - 4х5х100 кг.
2.2. Раменна преса с прав лост от стоеж - 4х6х55 кг
Тренировка на обед при жълт код за екстремно високи температури и влажност 80%. Нищо чудно, че други луди, освен мен, нямаше в залата, в която по стара португалска традиция климатик няма. По прогноза гледах, че щяло да е 39 според MSN, но май все пак беше с 3-4 градуса по-хладно.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Кръстът е много зле в последните седмици, въпреки (а може би заради) почивката. Записах си час за неврохирург за другата седмица, като се върна в Лисабон. Трябва да видя какво става там и дали няма да си докарам някоя дългосрочна беля, ако продължавам да упорствам с тягата.
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Сутринта плаж - кристалночиста и гладка вода, но днес доста студена за моя вкус. Горещо, но за сметка на това ветровито - изхвърлих един чадър заради поражения от вятъра и сега трябва да ходя да купувам друг. По обед обаче времето утихна и стана... топличко. Ходенето до Севиля го оставяме окончателно за есента - там ще клони към 45 тази седмица и не е точно за разходки.
За сметка на това резервирах за Порто и Авейро за уикенда - да ида и до севера да видя как е.
10.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Плажче и много пасивна почивка.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.07.23 23:51.
11.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Работни серии (през минута и половина - две) :
1.1. Изхвърляне с пудовка от земя - 2х8+8х32 кг.
1.2. Избутване на прав лост от лег под наклон - 6х80, 8х80.
1.3. Придърпване на горен скрипец с неутрален хват - 2х6х80
2.1. Бедрено разгъване на машина - 10х70, 2х8х75
2.2. Бедрено сгъване на машина - 3х8х50.
3.1. Хоризонтална преса на машина - 2х6х65 кг.
3.2. Придърване на хоризонтален скрипец с неутрален хват - 2х10х91 кг.
4. 1. Бицепсово сгъване с право лост от стоеж - 2х6х50 кг.
4.2. Триспесово привеждане на скрипец с въженце - 7х50, 6х52½ кг.
Тюрлю-гювеч без тяга и клек.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Още от същото.
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Плаж, обяд, тренировка... На вечеря излизахме и изядох една францесиня, която може да нахрани цяло село в Сомалия. От другата седмица започвам със сериозни ограничения, че съм станал шопар.
12 до 16.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Завършихме си почивката на Алгарве, после обратно в Лисабон за един ден и от там - Авейро и Порто.
Казват на Авейро “португалската Венеция” заради каналите и лодките, но приликата е твърде далечна. Като цяло приятно градче, но не си струва да се прекара там повече от половин ден.
За сметка на това Порто наистина ме грабна! Много приятна атмосфера, различна от тази на Лисабон, красиви гледки, особено около река Дуро и железния мост, интересна храна (пораженията ще ги поправям тепърва). Определено ще отидем пак!
17.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Работни серии (суперсерии през минута и половина - две) :
1.1. Избутване на прав лост от лег - 10х100, 2х5х110, 4х110 кг.
1.2. Набирания (неутрален хват) - 10, 5, 6, 5.
2.1. Раменна преса с прав лост от стоеж - 10х50, 7х55, 2х5х55 кг.
2.2. Придърпване на хоризонтален скрипец (неутрален хват) - 10х70, 3х7х80 кг.
3.1. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 2х8+8х55, 2х6+6х55 кг.
3.2. Бедрено сгъване на машина - 8х70, 2х6х70, 5х70 кг.
Днес успях да тренирам все пак (или поне да отида до залата). Кръстът е много зле - едва се навеждам да си вържа връзките, а дори изправянето от седнало положение е мъка. Пет дни на Мовалис и няма подобрение. Затова и само горна част и изолирани упражнения за долна, на които не усещам напрежение.
Положително:
- Рамото се държа прилично.
- Очаквах по-зле като сила, макар че и това не е кой знае какво.
Отрицателно:
- Нищо конкретно - то при това разкършване няма и какво толкова да се оплача.
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Първи работен ден - само аз си знам колко докъсно ще стоя, за да компенсирам ходенето до залата.
казано от nervak на 17.07.23, 18:22:
Сандвича изглежда супер!!!
Мдам. Това е франсесиня. Съдържа стек, наденица, шунка, сирене, яйце, препечен хляб, поляти обилно с бирено-доматено пикантен сос и има достатъчно калории, за да реши проблема с гладуващите в световен мащаб. Освен това нанася тежки щети на талията. :) Но е страшно вкусно нещо - едно от малкото в португалската кухня, които наистина ми харесват.
18.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Още не мога да насмогна с хилядите неща след отпуската. Има моменти, в които съжалявам, че изобщо съм излизал. За сметка на това очаквам през август доста хора да се изнесат и да ми е отпускарско дори на работа.
Следобед ходих на неврохирург. Както и се очакваше, само от прегледа не можа да постави диагноза и ме изпрати на ЯМР. Записал съм си час другата седмица. Междувременно ще ходя чат-пат до залата да правя горна част - не че ще стане нещо кой знае колко по-страшно, ако клякам или правя лека тяга, но не ми се иска да си правя експерименти, преди да знам диагнозата.
19.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Имах време да тренирам, но реших да прескоча - и без друго правя почти само горна част, а мускулната треска на гърдите не беше минала.
ЧРД, Боби! С пожелания предимно за здраве на теб и всички близки, както и много късмет.
20.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1.1. Набирания (с доп. тежест, неутрален хват) - 5х15, 6х10, 5х10, 4х10 кг.
1.2. Кофи на успоредка (с доп. тежест) - 4х8х10 кг.
2.1. Български клек - 4х6+6х20+20 кг.
2.2. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете - 14х8х22+22 кг.
2.3. Въртене на диск над глава - 4х8+8х20 кг.
3.1. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж (чуково) - 5х27½+27½, 6x26+26, 5x26+26 кг.
3.2. Трицепсово привеждане на горен скрипец с права дръжа -6х40, 7х35, 6х35 кг.
Отскочих до залата за бързо раздвижване. Рискувах да правя български клек - не мога съвсем без долна част.
Положително:
- Нищо за отбелязване.
Отрицателно:
- Рамото ме тормозеше още отпреди тренировката.
Добавки:
MOBILISE, цисус, магнезий, рибено масло, колаген, креатин монохидрат.
Почнах няколко неща за възстановяване и стави плюс креатин - не очаквам много. Поръчал съм и серапептаза, но се бави.
Обобщение за деня:
Малко работа през деня, срещи в офиса, после до летището да закарам едно приятелче на малката щерка, което ни беше на гости от Швеция последната седмица. Вечерта излизахме с колегите на вечеря, та наруших малко режима.
Аз не знам точно кога ти е рождения ден, но се присъединявам към хората тук в пожеланията. Като най-основно ти пожелавам здраве и да не губиш никога хъса за тренировки, че гледам в последно време те е натиснала и работа и болежки. Наздраве !
Благодаря за пожеланията! Да ви се връщат умножени! :)
21.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Малко срещи, малко “домашни”. Приключих рано и излизахме със семейството на заведение.
22.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Напред-назад из града общо взето.
Имам много сериозна мускулан треска на квадрицепси и глутеуси от българския клек. Тъжно, но това е формата.
23.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1.1. Лег с дъмбели (под 45 градуса) - 12х40+40, 6х50+50, 4х50+50, 5х45+45 кг.
1.2. Придърпване на горен скрипец с нещо между неутрален и подхват - 12х80, 2х6х100, 6х90 кг.
2.1. Повдигане на дъмбели напред от стоеж - 4х8+8х18 кг.
2.2. Хоризонтално гребане на машина - 3х8х80, 9х80 кг.
2.3. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 4х8х16+16 кг.
3.1. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 4х8+8х55 кг.
3.2. Бедрено сгъване на машина - 7х70, 3х7х65 кг.
Тренирам по-рядко и затова малко по-обемно. Не мога да правя на практика нищо, което включва някаква комбинация от флексия, екстензия и компресия на гръбнака. Днес дори взимането и оставянето на дъмбелите за лег провокира болка. В четвъртък съм на ЯМР, после ще го мисля.
Положително:
- Рамото се държа добре.
Отрицателно:
- Оплаках се вече.
Добавки:
Обобщение за деня:
Освен ходене до залата, май не планирам друго излизане. Другата седмица три от пет дни ще съм в офиса и ми е повече от достатъчно.
24.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокоен ден като цяло. Ходих до офиса, излизахме на обяд с колегите, някои следобедни ангажименти отпаднаха и като цяло се усеща, че е отпускарски период.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.07.23 18:11.
25.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Няколко срещи, включително една-две напрегнати, но нищо, което да ми наруши усещането за лято, освен хладното време и постоянния силен океански вятър. Цяла Европа се пържи, ние тук на крайчеца си държим шапките да не ни ги издуха. :)
26.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1.1. Набирания (с доп. тежест, неутрален хват) - 6х10, 3х5х10 кг.
1.2. Кофи на успоредка (с доп. тежест) - 4х8х10 кг.
2.1. Раменна преса с прав лост от стоеж - 8х55, 7х55, 6х55 кг.
2.2. Придърпване на хоризонтален скрипец - 2х7х80, 6х80 кг.
3.1. Избутване на прав лост от полулег - 5х80, 6х80, 5х80 кг
3.2. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете - 3х7х25+25 кг.
4.1. Бицепсово сгъване с крив лост от стоеж - 2х6х50 кг.
3.2. Трицепсово привеждане на горен скрипец с права дръжа - 2х6х35 кг.
Раздвижих малко по обяд.
Положително:
- Рамото прилично се държа. Тежестите са детски, но все пак е по-добре да тренирам без болка.
Отрицателно:
- Нищо ново днес.
Добавки:
Обобщение за деня:
Снощи е имало сериозен горски пожар на десетина километра от нас и заради силните ветрове се е разнесъл доста бързо. Шефът ми, който живее точно до засегнатия район, са го евакуирали през нощта и чак днес са му разрешили да се върне.
Аз съм в по-застроен и асфалтиран район и тук рискът е нулев, но дори при тоя вятър се усеща миризмата на пушек.
28.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходих до офиса. Трафикът вече е летен и е рай.
Следобед направих ЯМР на гръбнак. За щастие този път тунелът на машината беше малко по-широк и не беше затворен и от двете страни, та неприятните усещания бяха минимални. Резултатите ще излязат след около седмица и после вече ще знам и ще ги коментирам с доктора. Засега продължавам с тренировките, както последните две седмици - горна част и малко крака на машини, евентуално внимателно напади или български клек.
29.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Спокоен петък без нищо интересно.
30.07.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1.1. Преден клек - 2х6х100 кг.
1.2. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 4х8х17½+17½
2.1. Избутване на прав лост от лег - 4х5х110 кг.
2.2. Въртене на диск над глава - 4х7х20 кг.
3.1. Придърпване на горен скрипец (неутрален хват) - 7х100, 5х100, 4х90 кг.
3.2. Придърпване на хоризонтален скрипец (неутрален хват) -
2х7х80, 4х80 кг.
Голяма задуха! Не знам от какъв зор португалците никак не обичат климатици. Има в съблекалнята (предполагам, защото няма никакво проветрение), но не и в залата.
Положително:
- Рамото е добре. Днес дори си позволих на лега да направя едно-две бавни, трудни повторения много по-близо до отказа, отколкото доскоро си мислех, че ще мога.
Отрицателно:
- Тръгнах да правя уж малко клек с идеята за четири леки серии, но още след първата ми стана ясно, че няма да стане. Явно пак ще е български клек, макар че там последния път ме боляха квадрицепсите 4-5 дни, което трудно мога да си обясня с мускулна треска. Все пак е по-добре от това днес.
- Вчера вечерта се появи някаква болка в ляво - или делтовидния мускул, или лявата глава на трицепса. Не е остра, но в някои позиции е доста силна. Не ми попречи да тренирам - не ме тревожи особено, защото и преди се е случвало и отминава и без почивка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходих за втори път до Водафон да се разправям с eSIM за Зозо, че новият ѝ телефон има само едно гнездо за физическа карта. После тренировка, следобед разходка с кучето и ей така изчезна съботата.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 30.07.23 02:21.
30 и 31.07.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
В неделя само лека разходка. Така си бях направил графика за понеделник, че се оказах с 12 срещи почти без време помежду им. Все пак относително спокойно, макар и натоварено - лято е и драмите са по-малко.
01.08.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1.1. Избутване на дъмбели от лег - 7х50+50, 6х50+50, 2х5х50+50
1.2. Силово гребане с дъмбел от земя - 7+7х60, 3х6+6х60
2.1. Кофи на успоредка (с доп. тежест) - 8х10, 2х7х10, 4х10 кг.
2.2. Набирания (с доп. тежест, неутрален хват) - 5х10, 2х4х10, 3х10 кг.
3.1. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 6х26+26, 4х26+26 кг.
3.2. Трицепсово привеждане на горен скрипец с въженце - 6х25, 5х25 кг.
Докато тренирах в жегата, ми дойдоха резултатите от ЯМР и рязко спря да ми се тренира.
Положително:
- Рамото леко го усетих, но с оглед на обстоятелствата ОК.
Отрицателно:
- Нищо ново днес.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сравнително спокоен ден.
Както вече споменах, пристигнаха ми резултатите от ЯМР. Има доста находки, споменават се L3-L4, L4-L5, L5-S1 и отделно D12, както и стеснение на канала, локална компресивна радикулопатия и какво ли не още. Превод от португалски на английски на медицинска терминология дори с DeepL, както и последваща интерпретация от човек без медицинско образование оставят доста въпроси, затова си преместих веднага часа за неврохирург за днес следобед и след малко отивам да чуя присъдата.
02.08.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Вчера след като видяхме резултатите от ЯМР-то, лекарят ме прати допълнително на динамичен рентгет - правят две снимки в профил, една във флексия и една в екстензия.
Оказа се, че има видимо движение на прешлените L3 и L4 - дискът практически го няма, двата прешлена се приплъзват напред-назад с около 5 мм и притискат нервния сноп. Каналът е силно стеснен, а сакчето с течност около нерва липсва напълно. Консервативно решение няма как да помогне. Единствената възможност е операция за сливане на прешлените. Не е супер спешно, но колкото по-скоро се направи, толкова по-добре.
Имаше дори вариант в средата на август, но не знам колко време ще ми трябва за одобрение от застрахователя, а след това хирургът ще е две седмици в отпуска, затова е по-безопасно да планирам нещо за началото на септември. Дотогава ще кретам внимателно, както досега.
Въпроса е да не се стига до операция, дори да ги имаш разните неща, просто да няма операция .. В твоя случай не знам как е, но не бързай. Проблема както знаеш не е сега, а като започнеш да остаряваш и да губиш мускулатура, там има един критичен период, после каквото господ каже .. Имам различни познати с такив проблеми и е все зле ... Но да гледаме позитивно :) .. Като се мине критичния период, нещата стават по-добре ..
казано от nervak на 02.08.23, 22:39:
Калояне....кат вземеш да ринеш.
Случва се да.. абе общо взето каквото и да е, дано се възтанови напълно.
Аз съм със същия проблем, но и между L4 и L5 диска също почти го няма, не само между L3 и L4. Прешлените се трият един в друг. Операцията е крайно решение. При мен лекарите казаха, че операция може само ако аз искам и че има и друго решение. Трябва да се разтяга гърба добре и да се тренира псоаса особено много, да се стремиш да намалиш мазнините около вътрешните органи доколкото можеш. И след няколко месеца ще се чувстваш доста по-добре. Но тези упражнения си остават доживот. Спреш ли, старото състояние се връща.
Упражнения като коремни преси и всички производни трябва да ги забравиш. Заден клек и тяга много леко или без тях.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 03.08.23 09:42.