111
Мечка 3х15х50
Лег Ларсен 3х15х70
Набирания 3х15
Раменна дъмбел 3х15х20
Разтваряния 3х15 х8 6 6 дъмбел
З рамо 3х15
Бицепс трицепс
111
Мечка 3х15 х50
Лег 15х70 15х70 15х70 Ларсен
Преса рамо прав 3х15х20ки
Набиране 3х15
Ромбоид гребане 3х15
Флайс 3х15
Чукове 2х15
Разгъване въже 2х15
112
Набиране широко 15 с 8ци 2х15 с 5
Лицеви диск 3х16х25 дефицит
Гребане ластик вертикал 3х15
Флайс 3х15
З рамо гребане 2х15
Трицепс екстензия трх 3х15
Мнението беше редактирано от Nachev на 29.06.23 15:04.
113
мечка 15х60 2х15х45
лег ларсен 3х15х72
набиране халки 15 14 10
раменна седнал 3х15х17.5
разтваряне з рамо машина 2х15
разтваряне втрани за рамо на 1 крак 2х15
трицепс въже 2х15
чукове 2х15
трицепс въже над глава 2х15
надхват сгъване с лост 2х15
114
лицеви + 53 3х10
набирания много широк хват 3х10
раменна напред и нагоре 3х10 на посока
гребане ластик 3х15
115
лег дъмбел 3х15
набиране подхват 3х15
лодка 3х15
преса машина 3х15
Пулдаун 1х20
трицепс екстензия 2х15 1х15до отказ
сгъване дъмбел надхват 3х15
116
3км крос 6:15 не беше зле
117
лицеви тежест 3х15 х 30 35 40 без проблем
набирания много широко
гребане У 3х15
лег крака горе 3х15х 26 24 20
разгъване ромбоиди назад на кабел 2х15
флайс машина 2х15
трицепс разгъване с хоризонтална ръка 1 ръка 3х15
бицепс гири 3х15
скотво 2х15
разгъване въже 2х15
Добавям 5 тренировки от ваканцията
124
Гребане лост две х 16х80 подхват
Лицеви крака високо 2х15 плюс една трета движение в долна позиция
Коремни преди наклон 3х15
Гребане кабел 45 гр ръка 2х16 35 45
Флайс 2х15 дъмбел
Лицеви на дъмбел дефицит 2х15 като последната с два дрипа до отказ
Пуловер 2х15 диск
Ръце x2 серии скотови и екстензии на въже
127
Лег 2х16х24 30 30
Гребане хоризонт дълга ръкохватка 2х15
Лег горе 2х15х20
Гребане на пейка 2г15х14
Трапец 2х15х 80 лост
Разгъване въже з рамо 2х15
Флайс 2х15 долна гърда
Трицепс Майо респ въже
Бицепс чукове 2х15
Бицепс кабел 2х15
Трицепс въже странично 2х15
128
Набиране широко 2х15
Кофи 2х15+8
Набиране неутрален хват 2х15
Лицеви диск 2х15х20
Флайс 2х15 машина
З рамо машина 2х15
Концентрично 2х15
Трицепс въже зад глава
129
5км - 35мин
130
150 набирания
230 кофички
за 1 час - 14 серии, като последните по 15 кофи на серия и 10 набирания
Мускулната от едночасовия зор е адска. Все пак направих нещо.
130
Гребане широко хоризонт 3х15х60 не до октаз
лег дъмбел полу 3х15х20
молитва 2х15
гребане пейка 2х15 х 14 ки
флайс машина 2х15
молитва 2х15
повд. рамо трапец 2х15
врат 2х15
странично усукване 2х15
10мин колело
Има ли някаква причина да заложиш на около 15 повторения. Гледам си поизоставил повечето тежки движения с щанга, но пък визуално очевидно нещата работят. Може би и се чусвстваш ок с този начин на трениране.
И аз напоследък бримча в по-високи.
казано от Dydo на 09.08.23, 16:33:
Има ли някаква причина да заложиш на около 15 повторения. Гледам си поизоставил повечето тежки движения с щанга, но пък визуално очевидно нещата работят. Може би и се чусвстваш ок с този начин на трениране.
И аз напоследък бримча в по-високи.
Да, има причина.
Доста неврологично ми идва да тренирам клек, лег, тяга по класическия начин. Повече товаря нервната система, отколкото мускулната. От там стигам до “неврологичен” отказ повече, отколкото до някакъв локален отказ на влакната. От там стимула за разтеж ака хипертрофия ми се губи. А фокусът ми е да раста, уж...
От доста време насам, две години може би, изцяло ми се измести фокуса от типичното трибойско напъване.
Краката ми пък са доминатни и нямам желание да трупам сила и обем в тях. Аз съм сигурен, че ей сега, без да загрявам дори мога да клекна с поне 150, ако загрея със 160-180. Тяга - 200 без загрявка и т.н. , и не го казвам за хвалба. Просто са ми ген и не ми е смислено да ги тренирам в този аспект, но виж.. Ако трябва да бягам или да карам колело с тях - бързо укапват, затова фокус на долна част ми е издържливост
За сметка на това - горната част ми бягаше, с изключение на гърба. Затова и последните месеци тренирам изцяло анаеробно горна част ядро, за да успея да създам нещо там. До сега съм тренирал 1-10 повторения и с 15ките се стрямя да разнообразя с повече обем за серията, да стигна, както до бързите, така и до бавните влакна, като 15-20 повторение ми идва отказ. Идеята ми е всяка серия да е ” на живот и смърт” и по този начин индиректно да предизвиквам някакъв приток на допамин и тестостерон. Т.е. аз влизам в серия и не съм сигурен колко ще стигна, защото ме е “страх” от повторенията, защото са “много”. Разбира се, гледам да не прекалявам с бройките, за да не товаря излишно сухожилията пък пък да отивам на друг тип енергоразход и така.
Малко бързам и пиша съвсем нахвърляно, но мисля, че ми схвана идеята.
Накратко:
По-малко време в залата => за сметка на кчестветно време в залата -> по-малко неврологичен стрес -> повече чисто мускулен ==> дай си Боже - хипетрофия АКА - малко бодибилдинг работа звучи, но не баш
Ще кача снимки, но има резултат и работи засега. Дали ще задържи - един Бог знае. След това ще му мислим.
131
Набиране 19 15
Кофи 30 15
Преса гръдна 2х15
Гребане хоризонтално 2х15
Бицепс прав лост х20
Трицепс въже Майо
казано от Nachev на 09.08.23, 16:49:
Накратко:
По-малко време в залата => за сметка на кчестветно време в залата -> по-малко неврологичен стрес -> повече чисто мускулен ==> дай си Боже - хипетрофия АКА - малко бодибилдинг работа звучи, но не башЩе кача снимки, но има резултат и работи засега. Дали ще задържи - един Бог знае. След това ще му мислим.
Направо ми звучи в стил: Майк Менцер и “HIT”
..... Идеята ми е всяка серия да е ” на живот и смърт” ......
Хм, интересно. Тренирането по този начин, т.е. до тотален отказ /ако това имаш предвид/, пък макар и в по-високи бройки не натоварва ли ЦНС повече от вдигането с тежко в ниски - 1,3, 5 репа, но подмаксимално.
Иначе за основната идея, ясно :-)
11.08.23
19:26
И аз напоследък бримча в по-високи.Да, има причина.
Доста неврологично ми идва да тренирам клек, лег, тяга по класическия начин. Повече товаря нервната система, отколкото мускулната. От там стигам до “неврологичен” отказ повече, отколкото до някакъв локален отказ на влакната. От там стимула за разтеж ака хипертрофия ми се губи. А фокусът ми е да раста, уж...
От доста време насам, две години може би, изцяло ми се измести фокуса от типичното трибойско напъване.
Краката ми пък са доминатни и нямам желание да трупам сила и обем в тях. Аз съм сигурен, че ей сега, без да загрявам дори мога да клекна с поне 150, ако загрея със 160-180. Тяга - 200 без загрявка и т.н. , и не го казвам за хвалба. Просто са ми ген и не ми е смислено да ги тренирам в този аспект, но виж.. Ако трябва да бягам или да карам колело с тях - бързо укапват, затова фокус на долна част ми е издържливост
За сметка на това - горната част ми бягаше, с изключение на гърба. Затова и последните месеци тренирам изцяло анаеробно горна част ядро, за да успея да създам нещо там. До сега съм тренирал 1-10 повторения и с 15ките се стрямя да разнообразя с повече обем за серията, да стигна, както до бързите, така и до бавните влакна, като 15-20 повторение ми идва отказ. Идеята ми е всяка серия да е ” на живот и смърт” и по този начин индиректно да предизвиквам някакъв приток на допамин и тестостерон. Т.е. аз влизам в серия и не съм сигурен колко ще стигна, защото ме е “страх” от повторенията, защото са “много”. Разбира се, гледам да не прекалявам с бройките, за да не товаря излишно сухожилията пък пък да отивам на друг тип енергоразход и така.
Накратко:
По-малко време в залата => за сметка на кчестветно време в залата -> по-малко неврологичен стрес -> повече чисто мускулен ==> дай си Боже - хипетрофия АКА - малко бодибилдинг работа звучи, но не башЩе кача снимки, но има резултат и работи засега. Дали ще задържи - един Бог знае. След това ще му мислим.
Тренировъчни ти теории ми звучат като локуми.
Като виден естет и ценител на мъжката красота, мисля че задното бедро, задникът и прасецът ти се губят на фона на неестествено големите квадрицепси. В горната част се затруднявам да определя какво не върви, но имаш големи ръце, гърди и широк гръб, може би липсва плътност.
Да не говорим за постиженията без загрявка за тези години и опит в залатА дъли....неврология.
Мнението беше редактирано от nervak на 11.08.23 22:08.
казано от Dydo на 11.08.23, 16:42:
..... Идеята ми е всяка серия да е ” на живот и смърт” ......
Хм, интересно. Тренирането по този начин, т.е. до тотален отказ /ако това имаш предвид/, пък макар и в по-високи бройки не натоварва ли ЦНС повече от вдигането с тежко в ниски - 1,3, 5 репа, но подмаксимално.
Иначе за основната идея, ясно :-)
Има нещо от него, обаче в случая не ползвам “великите” упражнения в класически вариант, но ще спра до тук, че гледам много хора се засегнаха, а едва ли аз ще бъда човек, който ще им промени рамките на виждане.
Иначе - не ползвам тежки многоставни упражнения като клек, тяга na 10RPE, които да ме пилят. Да, лицевите са ми затворена кинетична, но правя едва две серии, които са напълно недостатъчни да ме убият. За набиранията не говоря. В случая за сега от тези серии и обем добре възстановявам до следващата тренировка и прогресирам съответно. Ако спра в този аспект, това е сигурен знак, че бъркам някъде.
казано от Brown Bomber на 11.08.23, 19:26:
Накратко:
Като виден естет и ценител на мъжката красота, мисля че задното бедро, задникът и прасецът ти се губят на фона на неестествено големите квадрицепси. В горната част се затруднявам да определя какво не върви, но имаш големи ръце, гърди и широк гръб, може би липсва плътност.
Да, прав си в твоите очи. Проблемът на прасците е дебелината на глезените ми, по едно време бяха 40 санта и спрях да меря. Големия задник и з бедро и като цяло доминатна долна част ме правят муден като слон...
Наистина целя плътност горната част и към това съм се насочил. Какво ще стане с долната - все ми е тая ако мога да правя по 30-40км преходи, 100км колело, гребане и прочие.
казано от Brown Bomber на 11.08.23, 19:26:
Накратко:
Да, прав си в твоите очи. Проблемът на прасците е дебелината на глезените ми, по едно време бяха 40 санта и спрях да меря. Големия задник и з бедро и като цяло доминатна долна част ме правят муден като слон...
Наистина целя плътност горната част и към това съм се насочил. Какво ще стане с долната - все ми е тая ако мога да правя по 30-40км преходи, 100км колело, гребане и прочие.
казано от nervak на 11.08.23, 22:07:
Да не говорим за постиженията без загрявка за тези години и опит в залатА дъли....неврология.
В залата можеш да правиш много по-различни неща от клек, лег, тяга и те да бъдат ефективни + това човек да се корав + да не се мачка неврологично. Не искам да влизам в детайли.
Ежеседмично се срещам с предробили мъжаги, които си мислят, че като са направили 2 повторения на 9рпе тяга с 250 кила и вече са много големи. Не изглеждат нещо особено, разбира се. Просто кръстачът или нещо друго им е дало фира, защото не са трибойци, а са решили, че това е бръкни си вземи си и като правиш много тежка тяга, ще станеш Арнолд.
След определен момент ако човек иска да прогресира чисто силово, обемът силови серии(1-5) е нещото, което ще го доведе до целта. Проблемът обаче е, че след един момент този обем те мачка и това трябва да ти е фокуса на живота, ако искаш да вървиш нагоре. В случай, че подцениш пък този момент, шансовете да изгърмиш с травма се увеличават драстично. Говоря за обикновен човек, не на зоб, с всичките си кусури.
В случая прилагам обратното. Нито съм първия, нито последния. Нямам намерение живота да ми се върти около това дали днес ще правя 150 или 152 лег или дали ще имам сила да направя 5-тото си повторение на 200ката тяга ;)
Благодаря за включването.
Нищо не разбрах...освен,че тягата и клека не били единствените упражнения.
13.08.23
11:46
Павката май искаше да каже нещо эа връэката между умората в ЦНС и баэовите движения (в частност клек/тяга), но с таэи “неврологичност” ме эагуби и мен. ??
Като цяло не энам някой тук от форума да е професионален състеэател или нещо такова, че всичко да му се върти около спорта и иэцяло да си органиэира ежедневието спрямо тренировките эа максимални реэултати, така че толкова по таэи тема. Эа да имаш някакви прилични реэултати - то не е и необходимо.
И като цяло не энам эащо още върлуват митове, че клека и тягата те контуэват непременно ?? Напротив, при натоварване, съобраэено с моментната форма не само няма да те контуэят, но и ще те оэдравят. Обикновено ни контуэва гоненето на максимален реэултат эа кратко време - тогава се пренатягаме, формата отива в майката и ето ти контуэия, но причината не е в самото движение.
По отношение на мускулния растеж - при натурално трениращите той е пряко свърэан със силовите постижения. Вари го, печи го - ако с течение на времето не ставаш по-силен, няма да качиш и чиста мускулна маса.
13.08.23
16:33
казано от MotoRRhead на 13.08.23, 11:46:
Павката май искаше да каже нещо эа връэката между умората в ЦНС и баэовите движения (в частност клек/тяга), но с таэи “неврологичност” ме эагуби и мен. ??
Като цяло не энам някой тук от форума да е професионален състеэател или нещо такова, че всичко да му се върти около спорта и иэцяло да си органиэира ежедневието спрямо тренировките эа максимални реэултати, така че толкова по таэи тема. Эа да имаш някакви прилични реэултати - то не е и необходимо.
И като цяло не энам эащо още върлуват митове, че клека и тягата те контуэват непременно ?? Напротив, при натоварване, съобраэено с моментната форма не само няма да те контуэят, но и ще те оэдравят. Обикновено ни контуэва гоненето на максимален реэултат эа кратко време - тогава се пренатягаме, формата отива в майката и ето ти контуэия, но причината не е в самото движение.
По отношение на мускулния растеж - при натурално трениращите той е пряко свърэан със силовите постижения. Вари го, печи го - ако с течение на времето не ставаш по-силен, няма да качиш и чиста мускулна маса.
Искам да знам как локално качване на мускулна маса е свързано със силата, която изграждам в движения тип hip hinge, разбирай тяга и нейни деривати, както и клекоподобни такива. Миофибриларна хипертрофия на гърба, чиято цел е да движи лопатките и ръцете в различни ъгли и равнини, по какъв начин е свързана с цялостната сила? Или иначе казано, не е ли по адекватно да инвестираме в прогресивното претоварване (progressive overload) на дадения мускул, в голяма гама от упражнения, в дълъг период от време, ако времето ни е ограничен ресурс, от колкото да инвестирам часове и часове в големи многоставни упражнения и сложни упражнения, само и само защото са най добрите сред добрите. А може би разбирам нещо грешно? Понеже Павката, не е отрекъл никъде силовия прогрес? Или силовият прогрес в повторения над 12 (до 15/25/30 дори) е безмислен? Силовият прогрес в изолации и машини е по некачествен от този със свободни тежести? По-важно от ЗЛАТНИТЕ упражнения, като клек, тяга, лежанка и раменна преса, според мен е съотношението риск/възнаграждение. Колко ми струва едно упражнение, като нервен стрес и колко получавам от него, като хипертрофичен (миофибриларен) отговор?
Просто питам.
13.08.23
17:38
Ти хубаво питаш, но питанията ти нямат много връэка с това, което съм написал.
Първо, никъде не съм писал, че тренирането на даден човек трябва да се иэчерпва с клека и тягата.
Второ - къде точно коментираме миофибриларна хипертрофия на гърба и как тя не е адекватна с тяга, гребане и набиране примерно ?
Трето - силов прогрес в подобен диапаэон (15-20-30) си е направо беэсмислен и със сигурност по-некачествен, сравнено с баэови движения със свободни тежести.
И четвърто - точно при баэовите движения съотношение риск/полэа е в пъти по-добро, особено когато ако се намеси и фактора време.
Пак да уточня - говоря эа натурално трениращи. Аэ не отричам иэолиращите упражения иэцяло, дори иэполэвам такива в тренировките си и съм писал няколко пъти тук, че според мен са подходящи при наличие на установен дисбаланс, силно иэоставаща муслулна група и т.н. Но те няма как да са основата на една добре структурирана тренировъчна схема - те са само допълнение.
Мнението беше редактирано от MotoRRhead на 13.08.23 18:12.
13.08.23
18:36
казано от MotoRRhead на 13.08.23, 17:38:
Ти хубаво питаш, но питанията ти нямат много връэка с това, което съм написал.
Първо, никъде не съм писал, че тренирането на даден човек трябва да се иэчерпва с клека и тягата.
Второ - къде точно коментираме миофибриларна хипертрофия на гърба и как тя не е адекватна с тяга, гребане и набиране примерно ?
Трето - силов прогрес в подобен диапаэон (15-20-30) си е направо беэсмислен и със сигурност по-некачествен, сравнено с баэови движения със свободни тежести.
И четвърто - точно при баэовите движения съотношение риск/полэа е в пъти по-добро, особено когато ако се намеси и фактора време.
Пак да уточня - говоря эа натурално трениращи. Аэ не отричам иэолиращите упражения иэцяло, дори иэполэвам такива в тренировките си и съм писал няколко пъти тук, че според мен са подходящи при наличие на установен дисбаланс, силно иэоставаща муслулна група и т.н. Но те няма как да са основата на една добре структурирана тренировъчна схема - те са само допълнение.
Първо - не твърдя, че си писал подобно нещо. Контекстът е важен.
Второ - това с гърба беше пример. Контекстът е важен х2. Нека обясня примера по детайлно - идеята е, че за да развиваш един мускул, е добре да се фокусираш върху него, да го движиш в пълният му обхват и да го стягаш, както и да го обтягаш. Освен това, има различни начини да постигнеш ефекта. Мога да имам топ гръб, без да пипна тяга или гребане с лост.
Трето - lol. Lmao even. Препоръчвам мислене извън догматиката на трибоя и “силовите” спортове. Също така, четене на литература извън форумни постове. Активният прозорец за хипертрофия е от 5 до 30 повторения.
Четвърто - LOL!!! Сериозно wtf. Обясни ми как, ако нямам време и съм силен (220 клек), е по-добре да се вработвам в тежка 7мица на клек, от колкото да правя 15ки на лънджове с пълен обхват и максимално обтягане на квадрицепса, до отказ, ако целта ми е да си тренирам бедрата. Или пък, о шок и ужас, да клякам на смит машина, като се фокусирам върху дълбочината и ъглите на коляното и таза. И тук ще кажеш - да ама клека тренира ядрото, и кръста и още един кво си. Окей, аз пък искам да си тренирам бедрата.
Като цяло целият спор се базира на това, как хора, които вярват, че има само един единствен начин, да се постигне мускулна хипертрофия (натурално), а именно да ланкаш тежки щанги в шепа упражнения, се опитват да докажат как натуралния бодибилдинг директно корелира с модерната рендация на термина “СИЛОВИ ТРЕНИРОВКИ”. Двете неща имат точно толкова разлики, колкото и общи неща. Фокусът в едното са движения, при които мускулите са инструменти. При другото мускули, при които движенията да инструменти. Загадката кое кое е, оставям на теб.
В заключение - може ли да имаме масивни крака, без да сме клекнали веднъж със свободна щанга и да не сме правили НИКОГА по-малко от 12 повторения? Да!! Ако твърдиш обратното, или не си в час, или не си откровен и честен и си закостенял догматик.
13.08.23
18:55
Виж, нямам никакво намерение да си губя времето и да те убеждавам в неща, които са дъвкани достатъчно и тук, и в “иэвънфорумната” литература. Особено при положение, че на места си противоречиш сам (частта с клека, нападите и смит машината особено).
Благодаря ти искрено эа препоръките, но нямам намерение да се въэполэвам от тях.
И стига с тоэи трибой, никой в случая не е коментирал трибой, става дума эа силово трениране.
казано от Димо Панчев на 13.08.23, 18:36:
. Мога да имам топ гръб, без да пипна тяга или гребане с лост.
..........
В заключение - може ли да имаме масивни крака, без да сме клекнали веднъж със свободна щанга и да не сме правили НИКОГА по-малко от 12 повторения? Да!!
A ,що нямате?
13.08.23
21:48
Спор няма, по-скоро философи, които цял живот се правят на натурални и твърдят, че от тежките многоставни упражнения файда няма. Не знам кой намеси трибоя, но няма успешен спортист, който да не изпълнява базови упражнения с щанга и свободни тежести, а и никой не твърди, че трябва да се ограничаваш само с тях.
Ако си влизал във фитнес зала, сигурно си забелязал, че масово се тренира на машини и по сплит, съответно трябва да ти е направило впечатление, че няма много хора (видимо натурални), на които да им личи, че тренират, освен ако не броиш тези с хилави плочки, широк и плосък гръб и клечести крачка. Да, има и изключения, които могат се похвалят със завидна физика без да са завъртяли няколко цикъла с АС или САРМС, но те имат ген и са малцина.
Благодаря за включването!
В заключение - може ли да имаме масивни крака, без да сме клекнали веднъж със свободна щанга и да не сме правили НИКОГА по-малко от 12 повторения? Да!! Ако твърдиш обратното, или не си в час, или не си откровен и честен и си закостенял догматик.
То може, ама какъв е смисъла, след като не може да клекнеш да се и ..... без да се схванеш или като тръгнеш да работиш и да носиш чували или да бъркаш бетон, умираш на 1вия час. И защо са ми тези масивни крака, без да мога да ги използвам в ежедневието
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.08.23 21:54.
13.08.23
22:11
казано от Димо Панчев на 13.08.23, 16:33:
Или иначе казано, не е ли по адекватно да инвестираме в прогресивното претоварване (progressive overload) на дадения мускул, в голяма гама от упражнения, в дълъг период от време, ако времето ни е ограничен ресурс, от колкото да инвестирам часове и часове в големи многоставни упражнения и сложни упражнения, само и само защото са най добрите сред добрите. А може би разбирам нещо грешно?
Сам си противоречиш.
Моля, отвори очите на всички нас - форумните догматици и сподели тези магически програми, с които бързо, за кратък период от време да изградим масивни крака и гръб, натурално?
Абе те, Бомбър има и такива дето само с щанги бримчат, пък също не им личи. Според мен причината е, че масово не се търси прогресия в тежестите. А пък тези с машините още повече го прилагат този модел и вдигат едни и същи тежести. Отделно знаем и за другите фактори, като хранене и т.н. Ако приемем, че мускул може да се изгради само с тежка щанга, ще значи, че и науката казваща от какво расте мускула греши. Нали уж трите фактора изграждаха мускули-мускулно напрежение, мускулно увреждане и метаболитен стрес. Те могат да бъдат постигнати по различни начини, не само с щанга и то на базовите упражнения. Тук не говорим за това кое изгражда мускули ПО-ДОБРЕ, при равни други условия, а дали резултати могат да бъдат постигнати и без трите трибойски движения, преса, кофи и набиране с тежест.
ПС....мисля, че за дългия период от време има предвид продължителност като месеци и години, но същевременно не прекарва много часове в залата, т.е. голяма седмична честота, дълги почивки между тежките серии, което води до дълги тренировки и др.
Баси, попитах Начев защо прави по 15 репа, той отговори и .....?
ПС2, понеже и Калата се е включил.
Кала, тук не коментират пренос в ежедневието и ползи. Говори се конкретно за растеж на мускОло. То аз заради това се мъча и с щангите, когато мога. Уж пренос да има някакъв.
Мнението беше редактирано от D_M на 13.08.23 22:45.
Мускула расте до кат си млад ... После каквото и да правиш, започва лека полека да увисва :)) И не само той . :)
казано от kaloyan на 13.08.23, 23:03:
Мускула расте до кат си млад ... После каквото и да правиш, започва лека полека да увисва :)) И не само той . :)
Т.е. казваш, че ако например един 40 или 50, ил дори 60 годишен, ако никога не е тренирал и започне, няма да му пораснат мускулите. Тъй като не даваш изключения, това се разбира. Подобно твърдение е напълно невярно, противоречащо на реалната практика и лишено от всякаква научна обосновка. Бе ти да не се северен македонец, та пускаш такива измишльотини ?
казано от Димо Панчев на 13.08.23, 16:33:
По-важно от ЗЛАТНИТЕ упражнения, като клек, тяга, лежанка и раменна преса, според мен е съотношението риск/възнаграждение. Колко ми струва едно упражнение, като нервен стрес и колко получавам от него, като хипертрофичен (миофибриларен) отговор?
Просто питам.
Всичко е въпрос на дозиране на обема, честотата и интензивността.
Аз лично не съм убеден, че 15-ки напади до отказ са по-малко стресиращи от тройка или петица на клека, с 1-2 повторения до отказ, нито че получаваш по-добър стимул за хипертрофия в бедрата. По-малко аксиално натоварване, да, но другото е относително.
Второ - това с гърба беше пример. Контекстът е важен х2. Нека обясня примера по детайлно - идеята е, че за да развиваш един мускул, е добре да се фокусираш върху него, да го движиш в пълният му обхват и да го стягаш, както и да го обтягаш. Освен това, има различни начини да постигнеш ефекта. Мога да имам топ гръб, без да пипна тяга или гребане с лост.
Естествено, че можеш, но НЯКАКЪВ вид гребане ТРЯБВА да правиш, защото това е движение, които тялото извършва. Ако не е гребане с лост, ще гребеш на скрипец или с дъмбел.
Четвърто - LOL!!! Сериозно wtf. Обясни ми как, ако нямам време и съм силен (220 клек), е по-добре да се вработвам в тежка 7мица на клек, от колкото да правя 15ки на лънджове с пълен обхват и максимално обтягане на квадрицепса, до отказ, ако целта ми е да си тренирам бедрата. Или пък, о шок и ужас, да клякам на смит машина, като се фокусирам върху дълбочината и ъглите на коляното и таза. И тук ще кажеш - да ама клека тренира ядрото, и кръста и още един кво си. Окей, аз пък искам да си тренирам бедрата.
Нека първо уточним - имаш ли 220 клек, или просто го даваш за пример? Щото дори да имаш, не виждам как вработването за “тежка” седмица ще отнеме повече от 10-15 мин.
Второ, как хем нямаш време, хем искаш да се фокусираш върху отделни мускулни групи?
Например, по твоята логика, като нямам време, вместо да направя 10 серии преси с различен наклон, и да изтренирам едновременно гърдите, рамото и трицепса с адекватен обем (достатъчен за така блянуваната хипертрофия), ще трябва да правя 10 серии флайс или пек-дек за гърди, после още 10 серии разтваряния с дъмбели за рамене и накрая 10 серии разгъване за трицепс, за да получат дадените мускули адекватен стимул?
Също така не искаш да “инвестираш” време в сложни упражнения, ама даваш за пример напади вместо клек, които са по-сложното в техническо отношение упражнение с по-нисък стимул за хипертрофия в бедрата? А и тренирането на всеки крак по отделно отнема два пъти повече време ;)
Естествено, най-добре е да се правят и двете, но ако си ограничен от към време и искаш максимална ефективност, то между нападите и клека, клека е по-добрия избор.
В заключение - може ли да имаме масивни крака, без да сме клекнали веднъж със свободна щанга и да не сме правили НИКОГА по-малко от 12 повторения?
Може, естествено, ама какъв е смисъла да тренираш по този начин? Цялото удоволствие е да натовариш щангата и да се изправиш с нея, а напади по 12 повторения не са интересни и забавни ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.08.23 01:23.
14.08.23
09:44
Може би трябваше да уточня как тренирам аз, за да стане ясно как пестя време. Тренирам в суперсерии и гигантски серии, които комбинират незастъпващи се мускулни групи и антагонисти.
Относно клекът - вложил съм достатъчно време в клякане. Имам(имах) 200 клек (220 също, но незаснет, но ако не е на видео значи не се зачита ??), всичко е в Инстаграм. Имам(имах) и 315 тяга , така че знам какво костват тежките щанги.
На този етап, много повече предпочитам да комбинирам ПРИМЕРНО клек на смит машина с фокус стреч на предното бедро, RDL на един крак и нещо за корем във формат гигантска серия, от това, да отделя час на тежка сесия клек. В първия вариант мога да изпълня достатъчно обем в серии за по малко време от колкото би ми отнело да приключа с клека.
Също така, колко серии са ми нужни? Ако седя в прозореца 8-25 серии седмично на мускулна група, мога да изпълня този обем, пръснат в дни и разнообразни упражнения във формат супер-/гигантски серии за нула време. Така ще имам удоволствието от разнообразие в тренировките и няма да се ограничавам до няколко упражнения. А и ще мога да тренирам до отказ, без да си горя нервната система...
Също така, има достатъчно доказателства, че машините и свободните тежести водят до един и същи мускулен стимул и отговор, ако интензитетът и обема са равни.
Проблемът на кекавите момченца с кльощавите преси не е, че тренират на машини, а че не знаят как да прогресират и да тренират до истински отказ (или близо до него). Някак си явно много хора, които изповядва свободните тежести като панацеята на натуралния бодибилдинг смятат, че машините и кабелите са по-зле от щангата. Но пък същите тези хора, ще с*рат кръв на клека (това е метафора) от интензивни напъни, но като дойде време за някоя изолация (примерно за бицепс), ще направят няколко умрели серии, без да са в зоната и да си дадат зор, сравним в този с клека. И после ще обясняват, как ако искаш големи ръце, трябва да имаш големи лежанки и гребания. Бил съм един, от тези хора.
И така де. Аз виждам резултатите. Виждам ги и при хора, на които препоръчвам тези подходи. Убеден съм, че калистеники, машини и кабели, както и един МАКСИМИЗИРАН подхох, сиреч ротация на упражнения, широк диапазон от повторения и прогрес в множество и разнообразни ъгли е в ПЪТИ по-добър подход, от това, да се фокусираш основно върху прогресирането на големите четири (клек, лег, тяга, раменна преса). Също така вярвам, че това мислене, как изолациите и машините служат са “засилване на слаби точки, в контекста на големите четири” е безкрайно ограничено, догматично и грешно. Ако някой смята, че не съм натурален (ха, смешно), значи може би този човек е добре да се замисли за това, колко ниски и жалки са очакванията за способностите на физиката му.
И така, в резюме, понеже не искам да има объркване.
Суперсерии/гигантски серии в голям диапазон от различни повторения с ротация на много и разнообразни упражнения, до отказ е по-добре от закостенелите разбирания, които са навлезли в натуралните среди, покрай трибоя. Споменавам трибоя навсякъде, защото именно той е толкова мейнстрийм и именно заради него и популяризацията му, натуралният бодибилдинг се е превърнал в това, което е.
https://instagram.com/dimo_paa?utm_source=qr&igshid=MzNlNGNkZWQ4Mg==
Мнението беше редактирано от Димо Панчев на 14.08.23 09:51.
Прекъсвам временно темата с днешната тренировка:
Гребане лост 2х15х90 2020
Лицеви диск 3х15 30 40 3010
Гребане хоризонт унитерално с ротация 2х15 50 60 с дроп
Флайс 2х15
Пул Даун 2х15 унитерално
Раменна флексия и хоризонталната флексия 2х15х10
Скотово 2х20
Трицепс екстензия х20 кабел
89кг
Мнението беше редактирано от Nachev на 14.08.23 10:22.
И какво излезе, че си правил достатъчно клек и тяга,имаш изградена от тях основа и в един момент започваш да обясняваш колко непродуктивни са?!
Сериозно,а ?
Тези 220 клек и 315 тяга при какви условия са: години,стаж в тренировките, лично тегло , по едно и също време ли са постигнати?
п.п. Как пък всички са натурални и един “назобан” няма ?
Едно време си имаше...
14.08.23
10:36
казано от Гюлето на 14.08.23, 10:19:
И какво излезе, че си правил достатъчно клек и тяга,имаш изградена от тях основа и в един момент започваш да обясняваш колко непродуктивни са?!
Сериозно,а ?Тези 220 клек и 315 тяга при какви условия са: години,стаж в тренировките, лично тегло , по едно и също време ли са постигнати?
п.п. Как пък всички са натурални и един “назобан” няма ?
Едно време си имаше...
Условията: Години 26-27. Стаж. Не знам, честно казано. Може би след 2-3 години фокус върху силови тренировки и трибой, като се има предвид, че тренирам редовно от 2013. Но дълго време тренирах по глупави сплитове, без да вкарвам особено усилия. Постигнати са в една и съща година, може би с разлика от няколко месеца, едно от друго.
Основата, която тия постижения изградиха, беше в краката, ха ха. В Инстаграм има сравнение на изчистената физика. От едната страна, фокус върху конвенционални щанги и сила, от другата, върху “натурален бодибилдинг”. Ако човек гони максимално развитие в тялото, определено по-голямата част от времето и усилията НЕ трябва да бъдат прекарани в клекове и тяги.