15.08.23
00:20
Привет,от дълги години тренирам но с прекъсвания както фитнес така и стрийт.От 2 месеца започнах да тренирам зала и реших за 1 път в живота си да включа клек.Но след месец клекове и под наблюдения на инструктор получих доста силна болка 2 дена след като направих клек.Висок съм 1.90 със лека сколиоза, но въпреки това реших да пробвам,но явно това упражнение не е за мен.Може ли лег пресата да компенсира клека до някаква степен,защото не искам да рискувам и са продължавам с клек.Или човек патило да сподели отзив.Благодаря !
Темата беше редактирана от Sleart на 15.08.23 00:22.
Лег пресата е далеч по кофти от клека.
Не каза с колко си клякал...преден,заден клек..
За сега аз лично не съм виждал инструктор да кляка както трябва...само съм чувал,че имало такива.
При мен пък не знам защо, кръстът започва да ме боли при хай бар, където уж за разлика от лоу бара тежеста не се поема толкова от по-голяма част от задната верига. И не правя бът уинк, че да кажеш от това е. Нямам тази дълбочина. Просто като сложа вече 60 кг. и си започва да боли след сериите. След час два нищо не усещам, но все пак. Обяснението ми е, че при хай бара тежестта не се разпределя толкова по тялото и удря повече бедрата и кръста от вертикалния натиск. Но пък се твърди, че при ниския лост повече се натоварва гърба и кръста.
Мнението беше редактирано от D_M на 15.08.23 12:07.
Mоже да пробваш с преден клек. Там кръста се товари по-малко, отколкото при задния.
казано от Svetoslav на 15.08.23, 12:21:
Mоже да пробваш с преден клек. Там кръста се товари по-малко, отколкото при задния.
Я това го знам :-) Но не мога да правя преден клек, че мобилността там ми е много зле. А и не ме кефи. Аз по-скоро си разсъждавах, защо уж при лоу бар натоварването на задната верига било повече, пък там нямам проблем, за разлика от високия лост. Но все тая, така или иначе се старая да слагам лоста по-ниско.
А иначе към автора на темата. Ако освен, че си висок имаш и дълги крака, опитай да клякаш с нисък лост..........ако разбира се си правил гръбен клек до сега. По принцип, ако клякаш с лост на гърба, къде слагаш лоста-отгоре върху раменете, малко по-ниско и т.н. Нервака е прав, 99 % от инструкторите са брутални некадърници.
Мнението беше редактирано от D_M на 15.08.23 12:49.
Тези проблеми в кръста идват от скапана мобилност основно и/или от слаби звена и дисбаланс. Но точно там е работата на треньора, да анализира и да ти даде решение. Ако ,само ти дава упражнения и не може да разбере какво се случва при теб, по-добре карай без треньор. Клека с тежест не е причината, а просто ти открива слабостите които си натрупал.
Съответно разбира се при текущото стечение, ако продължиш да го правиш, едва ли ще заякнеш, най-много да се дочупиш. Най-важното е да се видят какви са ти проблемите.
Ами клека е класически,слагам го на трапеца.Краката са ми били винаги слаби, за сметка на гръб и гърди.Точно затова исках да позаякна и в долна част.Почнах да клякам със общо 50 кг до там нямам проблем. Но мина ли на 70 и повече започват болките.Чух че гърба се облекчавал като се слагат дискове под петите.Иначе загрявям с 20 бр клека без тежестта и обща загрявка на цяло тяло. Български клек обмислях или напади с дъмбели.На 31 години съм.И предния клек ми изглежда доста неудобен.А и от лег преса кръст не ме е боляло, там просто внимавам с колене. Освен да правя клек с 2x15 общо 50 кг, но тогава пък ми идва леко.А това упражнение доста ми харесва .Освен са правя временни някаква алтернатива докато позакрепна.Правя и хиперекстензии на стойка, но нещо май няма ефект от нея.Може ни гръбни преди тип Супермен са по-ефективни и далеч не натоварват кръста? Нали?
18.08.23
09:59
Пробвай преден клек.