18.07.15
18:55
Здравейте,
Откакто започнах да правя пълен клек, на следващият ден ме болеше леко кръста, на вторият ден почна да ме боли дори когато седя, а сега на третият ден едвам стъпвам на дестният си крак болката е доста силна. Предполагам, че болката е от неправилна техника, и въпросът ми е какво може да е това, нещо сериозно ли е.
19.07.15
07:15
Няма как да ти се даде адекватен отговор във форум.
19.07.15
07:51
казано от Yonislav Stamov на 18.07.15, 18:55:
Здравейте,
Откакто започнах да правя пълен клек, на следващият ден ме болеше леко кръста, на вторият ден почна да ме боли дори когато седя, а сега на третият ден едвам стъпвам на дестният си крак болката е доста силна. Предполагам, че болката е от неправилна техника, и въпросът ми е какво може да е това, нещо сериозно ли е.
ако удря в крака, със сигурност си защипал/ прискрипал някой нерв. Това става обикновено, когато си подгъваш таза. Има едно народно средство. Лягаш по корем. Дружката ти си намазва дланите с малко пчелен мед и запачва да лепи дланите по кръста. Колкото повече лепи, толкова повече ще се залепят дланите. Става като лепило към края. Просто кожата се издърпва нагоре. Не знам, може да изглежда тъпо, но един път ме вдигна на крака. ...Та, после те завиват и си почиваш ;)
20.07.15
15:01
Здравей . Ако и трудно сядаш и ставаш . Може да е и дискова херния . По-добре върви на Лекар!
21.07.15
00:36
Благодаря ви, болката започна да отшумява най-вероятно съм притиснал някой нерв.
21.07.15
11:55
Най-вероятно клякаш със сериозна флексия с поясната област.
11.09.15
00:15
Днес ходих на невролог и ме прегледа, според него е дискова херния но за по сигурно ще ходя на ЯМР. Каза ми да забравя за фитнеса, но аз все още не мисля да се отказвам от него, според вас ако е дискова херния фитнеса как би ми повлиял?
И благоприятно, и неблагоприятно. Зависи кои упражнения правиш, с какви тежести и т.н. Дискова херния е сериозна травма. Многоставните упражнения ги забравяш за момента. По нататък (6месеца) с малки тежести може да пробваш разчитайки на мн повторения.
Мнението беше редактирано от GoldHands на 12.09.15 11:02.
Аз като имам две и двойно ошипяване на прешлен какво да кажа!Определено правилна техника му е майката.Желязото не пречи ,то дори лекува!
казано от RainMan на 12.09.15, 11:02:
Дискова херния е сериозна травма. Многоставните упражнения ги забравяш за момента. По нататък (6месеца) с малки тежести може да пробваш разчитайки на мн повторения.
Три абсолютно неверни неща само в три изречения. (y)
казано от Владо на 12.09.15, 11:43:
Дискова херния е сериозна травма. Многоставните упражнения ги забравяш за момента. По нататък (6месеца) с малки тежести може да пробваш разчитайки на мн повторения.
По-добре се мотивирай защо са грешни, а не да хвърляш кал.
Според всички протоколи за рехабилитация в острата фаза т.с. сред херниране на диска не се предприемат тренировки с многоставни упражнения?
Лумбална дискова херния не е сериозна травма ли?
Едва ли ти се е случвало като на мен да не можеш да стоиш прав за повече от 30сек. и да не можеш да ходиш повече от 5м. Заради лумбална дискова херния на l5s1, така че нека се убеждаваме дали е сериозна или не. Когато има компресия на коренче, материала е навлязал към гръбначния канал достатъчно много или притиска “конската опашка” си е сериозно. Ако е само доказано с ямр без симптоматика може да говорим, че не е сериозна.
Освен горното, ако се получи хронична болка нещата стават много неприятни. Не винаги упражненията спасяват.
Мнението беше редактирано от GoldHands на 12.09.15 12:19.
13.09.15
00:50
И благоприятно, и неблагоприятно. Зависи кои упражнения правиш, с какви тежести и т.н. Дискова херния е сериозна травма. Многоставните упражнения ги забравяш за момента. По нататък (6месеца) с малки тежести може да пробваш разчитайки на мн повторения.
Извинявай за глупавият въпрос, но кой упражнения влизат към многоставните? И възможно ли е пак да си тренирам за сила (3-5) повторения с максимална тежест, стига да не натоварват пряко гръбначният стълб. Засега мисля да правя хипер екстензии и да науча правилната техника на мъртвата тяга за да я правя с леки тежести. Бях чел, че ако заздравя кръста е възможно болката да изчезне, или да се излекува до някаква степен дисковата херния.
Мнението беше редактирано от Yonislav Stamov на 13.09.15 00:51.
Първо си направи изследванията, за да видиш “картината” на гръбнака. После може да помислиш дали да се обърнеш към специалист занимаващ се с подобен тип контузии (споретен доктор, треньор, физиотерапевт...) или сам да се образоваш на тази тема. Интернет предлага достъп до много книги, статии, форуми и дори общества, в които можеш да си зададеш въпроса и да получиш отговор. Тук аз такова нещо не съм видял, за съжаление, защото питах питах и без отговор ми остават въпросите. Попаднал съм на грешното място.
Бе, ако трябва да съм честен най-добре лаконичните академици отгоре да ти кажат. Аз с 15-20 книги по медицина, спортна медицина и рехабилитация едва ли ще ти помогна.
**
Проблема на dl, sq, leg press са, че директно създават компресия в/у дисковете. С херниран диск е възможно да се правят упражненията, обаче има рискове. Най-малко да се хернира диска на второ място или да избие на горно, или да се рехернира. Хиперекстензии, обратни хиперексензии, планк и страничен такъв, мост, изометрика за бедрата, стречинг от йогата. После като заякнеш бива да вкараш тежести с правилна техника или ластици, за да създават съпротивление. Различни подхоти, ти трябва да си избереш.Има някои плачат и лягат под ножа примерно, има други вземат шепа хапчета, аз реших да тренирам докато постигна успех.
**
И все пак държа да чуя от Владо защо цитирания ми пост е грешен.
Мнението беше редактирано от GoldHands на 13.09.15 02:11.
13.09.15
11:02
казано от RainMan на 13.09.15, 02:02:
Първо си направи изследванията, за да видиш “картината” на гръбнака. После може да помислиш дали да се обърнеш към специалист занимаващ се с подобен тип контузии (споретен доктор, треньор, физиотерапевт...) или сам да се образоваш на тази тема.
**
Проблема на dl, sq, leg press са, че директно създават компресия в/у дисковете. С херниран диск е възможно да се правят упражненията, обаче има рискове. Най-малко да се хернира диска на второ място или да избие на горно, или да се рехернира.
ПЪРВО се обръщаш към специалист, който се занимава с подобен тип оплаквания и ПОСЛЕ си правиш изследвания, ако и каквито той прецени. Докато има лекуващ лекар, той определя какво може и какво не може. Най-добре е той да е само един.
ВСИЧКИ упражнения имат рискове. Компресията не е основния проблем при гръбнака.
А за опасноситте от упражненията и последствията, които си описал....
И как хиперекстензиите са по-безопасни за кръста? Могат да са, а могат и да не са.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 13.09.15 11:26.
Според @Yonislav Stamov “Днес ходих на невролог и ме прегледа, според него е дискова херния но за по сигурно ще ходя на ЯМР. ” Тоест той вече го е направил да се обърне към специалист и са му препоръчали изследвания.
Що се заяждате? Вместо това помогнете на човека, задал си е въпроси, аз също съм задал. Отговорете поне на неговите.
13.09.15
11:16
казано от RainMan на 13.09.15, 11:12:
Според @Yonislav Stamov “Днес ходих на невролог и ме прегледа, според него е дискова херния но за по сигурно ще ходя на ЯМР. ” Тоест той вече го е направил да се обърне към специалист и са му препоръчали изследвания.
Да, тоест в момента нещата са в ръцете на невролога и няма какво да коментираме.
13.09.15
11:59
Според този невролог, трябва да откажа фитнеса завинаги. Засега ще си ходя на фитнес, но ще спра тягата, клека,гребане с лост и лег пресата. Ще започна да правя хипер екстензии и може би стречинг упражнения за кръст. Но проблема е че искам да тренирам мускулните групи за сила (3-5) повторения с максимална тежест, това би ли било проблем?
Обмисли добре нещата преди да започнеш с тренировките. Все още не знаеш, какъв проблем имаш. Без образна диагностика няма да получи доктора отговор и съответно ти.
Разгледай мускулите на гърба. Прочети за техните антагонисти и като цяло, какво е “core”. Книгата на Stuart McGill - Ultimate back perfomance and fitness ще ти даде много информация. Човека е професор по биомеханика на гръбнайа, цял живот се занимава с това и го търсят атлети от цял свят. Ако прочетеш другите му книги още по-добре за теб.
Потърси за стречинга подробно. На доста места са показани стречинги за хора с дх. Все пак първо внимавай как на теб се отразява и после продължавай да го практикуваш. При мен на бицевсовото сгъване в седнало положение ме заболява кръста, ако го правя прав не, въпреки че препоръчват да се практикува по първия начин.
И все пак държа да чуя от Владо защо цитирания ми пост е грешен.
Изразявам се остро, защото имам персонална неприязън към хора с претенции за професионална подготовка използващи израза “забравяш за..” Добре подхранвана от личен опит, повярвай ми.
Иначе по ред на нещата:
Формулировката “сериозна травма” е доста субективно понятие. За някои дори липсата на крайник не стига, а за други това, че са се прищипали с ципа на дънките в тоалетната е достатъчно. Обаче (и тука идва интересната част), когато пациент получи професионално мнение или мнение от човек с достатъчно авторитет, че травмата е сериозна - тя се превръща в такава. И точно по този модел всеки ден се произвеждат 18-20-30 годишни бъдещи полуинвалиди, които се страхуват да вдигнат щайга с домати, защото “доктора им е казал че е опасно”.
Многоставните упражнения са доказано най-добрият метод за, наречи го профилактика, на дискова херния заради укрепващия ефект който създават. Това е положението. По темата е писано, доказателства има бол. Няма да се опитвам да доказвам, че водата е мокра за пореден път. Хиперекстензиите в този случай са съмнителен и опасен вариант. А за неща като мост не ми се и коментира.
Упражнения с малки тежести и много повторения (в този контекст) единствено статистически увеличават шанса да си контузиш кръста още веднъж.
По-добре се мотивирай защо са грешни, а не да хвърляш кал.
Според всички протоколи за рехабилитация в острата фаза т.с. сред херниране на диска не се предприемат тренировки с многоставни упражнения?
Само не ми се измъквай с острата фаза. Пределно ясно е, че не става дума за тренировки с многоставни упражнения в период, когато не може да става дума за никакви тренировки.
Едва ли ти се е случвало като на мен да не можеш да стоиш прав за повече от 30сек. и да не можеш да ходиш повече от 5м. Заради лумбална дискова херния на l5s1, така че нека се убеждаваме дали е сериозна или не.
Случвало ми се е да ставам по 15 минути от пода. На почивки. И то сравнително често, когато спра да тренирам. Когато редовно вдигам тежки неща от земята в залата - никога не ми се случва. И не само при мен е така, повярвай ми. Е такава една корелация за размисъл.
И айде само да не ми викаш, че хвърлям кал и съм академик, защото си толкова заблуден, че трябваше да са ти дали почетно гражданство в Нарния до сега.
Иначе по ред на нещата:
Формулировката “сериозна травма” е доста субективно понятие. За някои дори липсата на крайник не стига, а за други това, че са се прищипали с ципа на дънките в тоалетната е достатъчно. Обаче (и тука идва интересната част), когато пациент получи професионално мнение или мнение от човек с достатъчно авторитет, че травмата е сериозна - тя се превръща в такава. И точно по този модел всеки ден се произвеждат 18-20-30 годишни бъдещи полуинвалиди, които се страхуват да вдигнат щайга с домати, защото “доктора им е казал че е опасно”.
Ами, топ атлети отсъстват за известен период след претърпяване на подобна травма, прекъсват кариерата си, скъсяват професионалната си кариера или просто намалят оборотите от преди. Това е човек, изграден спортист с достъп до модерни центрове и доктори от световно ниво. Какво остава за нас обикновенните хора.Наистина ли травмата не е сериозна за теб.
Многоставните упражнения са доказано най-добрият метод за, наречи го профилактика, на дискова херния заради укрепващия ефект който създават. Това е положението. По темата е писано, доказателства има бол. Няма да се опитвам да доказвам, че водата е мокра за пореден път.
Аз да съм казал нещо друго? Четеш, както Дявола чете Евангилието. Човека пита сега дали да ги прави. Сега, не след месец или два месеца.
Хиперекстензиите в този случай са съмнителен и опасен вариант. А за неща като мост не ми се и коментира.
Упражнения с малки тежести и много повторения (в този контекст) единствено статистически увеличават шанса да си контузиш кръста още веднъж.
Хиперекстензиите на мен ми помогнаха и то много. На други хора от форума също, то го има написано из темите.
Упражненията с малки тежести..статискити...ала-бала. Добрата техника предпазва, малките килограми и увеличеното повторение имат своя принос в тренировката.
И айде само да не ми викаш, че хвърлям кал и съм академик, защото си толкова заблуден, че трябваше да са ти дали почетно гражданство в Нарния до сега.
Бих ти се извинил, защото не знаех, че си тънкообиден, обаче се заяждаш. Освен това не си писал само ти в темата.Форума не е място за такива неща. Нали идеята е да си обменяме опит, знания и да комуникираме.
Мнението беше редактирано от GoldHands на 13.09.15 13:48.
13.09.15
17:00
Благодаря ви много за мненията, но не исках темата да се превръща в спор или конфликт. Разбрах, че и двамата сте доста запознати с въпросният проблем, но се и обърках малко, защото всеки казва различно. Засега ще пробвам да правя хипер екстензии, ще изключа клека, гребането и най-вероятно ще правя 3 серии по 10 повторения с около 20-25кг на мъртва тяга. Имам още няколко въпроса, надявам се да ми отговорите тъй като не съм много запознат, дисковата херния може ли да бъде напълно излекувана. Също така знам, че дисковата херния може да се види най-сигурно само на ЯМР, но възможно ли е по тези симптоми, който имам да е и нещо друго и невролога ми да е прибързал с изводите, защото ми пипна два пъти кръста, дигна ми левият и десният крак и веднага разбра какво е.
Това са стандартни тестове за проверка на флексията, дали има засегнат нерв и рефлексите. Те могат да дадат някаква насока, но без образна диагностика не може да се даде окончателно мнение. Понякога дори ЯМР лъже, но това са повече към частните случаи.
По-добре почини от мъртвата тяга за малко. Придърпване на скрипец горен и вертикален, гребане с дъмбел ще ти послужат за момента.
На въпроса дали се лекува, ако под лечение разбираш един път веществото излязло от диска да се прибере пак и диска да е както преди. Не, няма лечение. Не умираш от нея, но умираш с нея.
Коментирай нещата с лекуващия лекар. Така дистанционно може в стремежа да помогнем, да ти навредим. Но първо и най-важно разбери как си.
13.09.15
22:18
казано от Yonislav Stamov на 13.09.15, 11:59:
Според този невролог, трябва да откажа фитнеса завинаги.
Имаш лекуващ лекар и той има мнение. Това на теб ти дава 3 възможности:
1. Слушаш какво ти казва.
2. Не слушаш какво ти казва и си правиш каквото искаш.
3. Търсиш второ мнение.
Всяко от тези си има недостатъците. Основното е кой носи отговорност за последствията. На теб не може да се разчита да вземеш правилно решение, тъй като явно не си запознат с темата (няма как пациента да е), така че точка 2 отпада.
Всъщност това важи за всички. Кой носи отговорност?
13.09.15
22:22
казано от RainMan на 13.09.15, 12:26:
Обмисли добре нещата преди да започнеш с тренировките. Все още не знаеш, какъв проблем имаш. Без образна диагностика няма да получи доктора отговор и съответно ти.
Разгледай мускулите на гърба. Прочети за техните антагонисти и като цяло, какво е “core”. Книгата на Stuart McGill - Ultimate back perfomance and fitness ще ти даде много информация. Човека е професор по биомеханика на гръбнайа, цял живот се занимава с това и го търсят атлети от цял свят.
Доктора може да няма нужда от образна диагностика. За какво му е, ако няма да промени поведението/действията след това? Лекарят решава заедно с пациента и после и двамата си носят последствията.
Преди години и аз бих цитирал МакГил. Само, че той не е нито лекар, нито физиотерапевт, нито треньор. Това не е особен проблем. Проблем е ,че не чете какво самият той е писал.
13.09.15
22:36
казано от Yonislav Stamov на 13.09.15, 17:00:
... възможно ли е по тези симптоми, който имам да е и нещо друго и невролога ми да е прибързал с изводите
Винаги има такава възможност. Това може да го потвърди/отхвърли друг лекар при който ще отидеш на преглед.
казано от RainMan на 13.09.15, 17:15:
На въпроса дали се лекува, ако под лечение разбираш един път веществото излязло от диска да се прибере пак и диска да е както преди.
Да, “веществото излязло от диска” може да спре да е излязло. Естествен процес на заздравяване в по-голямата част от случаите. Диска може да не е както преди, но човекът може да е.
10.10.15
18:23
казано от Цветан Василев на 13.09.15, 22:22:
казано от RainMan на 13.09.15, 12:26:
Разгледай мускулите на гърба. Прочети за техните антагонисти и като цяло, какво е “core”. Книгата на Stuart McGill - Ultimate back perfomance and fitness ще ти даде много информация. Човека е професор по биомеханика на гръбнайа, цял живот се занимава с това и го търсят атлети от цял свят.Доктора може да няма нужда от образна диагностика. За какво му е, ако няма да промени поведението/действията след това? Лекарят решава заедно с пациента и после и двамата си носят последствията.
Преди години и аз бих цитирал МакГил. Само, че той не е нито лекар, нито физиотерапевт, нито треньор. Това не е особен проблем. Проблем е ,че не чете какво самият той е писал.
Може да се сметне за офтопик, но защо си промени мнението за McGill? Може да не е нищо от изброените, но е работил с топ атлети по повод точно core performance-a им, а и всичко което казва е подплатено с много лабораторни и други тестове, т.е може да се каже че има доказателства за нещата които твърди, за разлика от повечето шанисти плъзнали напоследък. Личните ми впечатления от него са, че е супер професионалист. Дори сега ще издава книга “Back mechanic”, предназначена за широката аудитория с болки в кръста и това какво могат да направят по неговия метод(какъвто той отрича да има, но все пак...).
12.10.15
17:37
Днес ходих на ЯМР, според диагнозата по снимките която ми поставиха е Дискова протрузия на ниво l5-S1, това някакъв начален стадии на дискова херния ли е?
Мнението беше редактирано от Yonislav Stamov на 12.10.15 17:40.
26.10.15
22:24
казано от Иван Драганов на 10.10.15, 18:23:
Може да се сметне за офтопик, но защо си промени мнението за McGill? Може да не е нищо от изброените, но е работил с топ атлети по повод точно core performance-a им, а и всичко което казва е подплатено с много лабораторни и други тестове, т.е може да се каже че има доказателства за нещата които твърди, за разлика от повечето шанисти плъзнали напоследък. Личните ми впечатления от него са, че е супер професионалист. Дори сега ще издава книга “Back mechanic”, предназначена за широката аудитория с болки в кръста и това какво могат да направят по неговия метод(какъвто той отрича да има, но все пак...).
Промених си мнението за МакГил, защото видях колко малко чете книгите, които пише. Също така имах достатъчно време да пробвам нещата му, да разбера “кое”, “как” и “защо” “работи” (всичко е в кавички заради този комикс).
“Работил е с топ атлети” е нестабилен аргумент. Работата с топ атлети подобна ли е на работата с нетоп атлети? Или на работата с неатлети, каквито са 90% от присъстващите тук? И като е работил, какво? Само той ли работи с тях?
Стига да зададеш достатъчно въпроси, такъв тип фигури започваш да ги виждаш по различен начин.
За лабораторните тестове също има проблем - ползва информацията избирателно, което е лош признак. Също така, извърта какво точно тества и разчита, че никой няма да се усъмни в заключенията, които прави.
Харизматична личност е. Има чувство за хумор. Работи усърдно. Май не е лош човек. Останалото не е толкова просто.
казано от Yonislav Stamov на 12.10.15, 17:37:
Днес ходих на ЯМР, според диагнозата по снимките която ми поставиха е Дискова протрузия на ниво l5-S1, това някакъв начален стадии на дискова херния ли е?
Разчитането на ЯМР не е диагноза.
27.10.15
21:14
Невролога ми обясни, че Дисковата херния е изместен диск, а моят диск е само пукнат, това не е ли дискова протрузия?
казано от Yonislav Stamov на 27.10.15, 21:14:
Невролога ми обясни, че Дисковата херния е изместен диск, а моят диск е само пукнат, това не е ли дискова протрузия?
сменяй Невролога ;)
Мнението беше редактирано от Кънин на 30.10.15 00:22.
08.11.15
12:37
Снимка от ЯМР
30.03.16
11:15
Не бях писал отдавна, вчера на 29.03.2016г беше втората ми криза, леко съм хремав и се чудя дали може и да е хванало кръста, но най-вероятно е от рязко движение. Искам да ви попитам дали също е възможно причината за кризата да е от атрофирали мускулчета около кръста и коремната област, тъй като не съм ходил на фитнес от 5 месеца поради проблем с китката, и не съм правил екстензии и хиперекстензии, а с тях се чувствах значително по-добре. Тези дни ще ходя при невролога, а той най-вероятно пак ще ме прати на физиотерапия или ще иска да ми бие някакви инжекции.
13.12.23
01:15
8 години по-късно пиша в темата. Болките в кръста пак се появиха, обикновенно след дълго седене с вибрации или вдигане на тежко. Ходи този път при най-добрите неврохирурзи в св.Иван Рилски при Доц.Минкин, заедно с него и потвърждението на още един доктор ми казаха, че нямам дискова херния, макар във В.Търново преди 8 години да ми бяха казали, че имам. Направихме ново ЯМР, но нито на него нито на старото се вижда дискова херния за тях, лека дискова протузия, незначителна която не притиска нерв, всеки човек я има. Доверявам се на тях защото са доказани, въпроса е че в момента имам леки болки в левия тестис и ми изтръпва кракът и ходилото при продължително каране, някой с подобен проблем? Ще ходя на уролог, но вече дори не знам за какъв лекар съм, когато отпадна дисковата херния като вариант да прищипва нерв, не че е изключено, но ми казаха, че са на 100% сигурни.
Важен момент, който не е упоменат е, дали през този период си тренирал. Или не си и когато сега пак си възобновил тренировките отново са се появили болки.
13.12.23
13:25
74-75кг, 1.79 висок.
Не съм тренирал 6-7 месеца, болките се появявят при вдигане системно на тежко (ежедневни условия) или продължително седене(возене в камион) 8-9 часа на ден + вибрациите от дупки и неравности по пътя. Само в кръста и десният крак изтръпване на целият крак отзад като болката спира там и се пренася по ходилото, особено при шофиране.
13.12.23
13:27
Казаха ми, че не е дискова херния и ме изпратиха. Имам лека протузия на L5-S1 и питах няколко пъти може ли да е от нея, казаха ми, че няма шанс и е незначителна, дори не са я писали в ЯМР. Въпроса е ако изключа този факт, вече не знам за какъв лекар съм и какво може да е.