30.05.24
15:29
Направих си изследвания на тестостерона. Записал си бях съвета на Иво кое да изследвам, но това нямали, онова нямали като пакет и т.н. Та викам дай ще врътна за основното.
Резултата:
13.60 nmol/L при реферетни стойности на лабораторията от 6.68 до 25.7.
Т.е. според техните стойности съм малко под средата между границите, а и гледам разни теми, че на повечето лаборатории чак до 41 е някъде горна граница. Мислех, че нещата ще са по-зле. Вярно, бях пил кафе сутринта и лекарства за кръвно, питах лаборантката и каза, че не влияело толкова. Иначе на гладно, а вчера вечерта бримчих с гюлета и машини. То и да има влияние, предполагам ще е леко. А и недоспал, тренирал няма и 10 часа преди това, по-скоро би следвало да е спаднал. Очаквах нещата да са доста зле с този начин на живот, макар да не се чувствам без енергия и т.н.
Бях решил, ако нещо е прекалено зле, да пусна и другите хормони. Питах за естроген, но нещо смотоляви, че бил в пакети за другите женски.
Та как са нещата с подобен резултат за един 51 г. несериозник, според вас.
Темата беше редактирана от D_M на 07.04.25 18:33.
Ами какво да ти кажа Дидо, съвсем в нормата си ... Много по-важно е кръвното да е в нормата ако може, тестостерона вече след 51 година, каквото дойде е бонус .. :) От тестостерон нисък не се умира, ама виж от високо кръвно с течение на времето ...
казано от kaloyan на 30.05.24, 20:39:
Ами какво да ти кажа Дидо, съвсем в нормата си ... Много по-важно е кръвното да е в нормата ако може, тестостерона вече след 51 година, каквото дойде е бонус .. :) От тестостерон нисък не се умира, ама виж от високо кръвно с течение на времето ...
Кръвното е ок. С лекарства, но го държа общо взето в норма. Че е имало случаи и с тях пак съм вдигал бая.
При резултат 18.64 nmol/L, мой познат ендокринолог при предписа ТЗТ с “ОМ”-който от половин година се чудя дали да почна /а е на шкафчето ми/ . Каза, че ниския ми тест е в следствие и от диабета. Според мен този тест ти е нисък, но еднократния рузултат не е показател, а и данните от другите хормони са важни.
казано от Цветан на 30.05.24, 21:53:
При резултат 18.64 nmol/L, мой познат ендокринолог при предписа ТЗТ с “ОМ”-който от половин година се чудя дали да почна /а е на шкафчето ми/ . Каза, че ниския ми тест е в следствие и от диабета. Според мен този тест ти е нисък, но еднократния рузултат не е показател, а и данните от другите хормони са важни.
То зависи какви са ти били референтните стойности, т.е. 18.64 да е повече към долната граница на лабораторията. Около средата мисля не е проблем. Иначе за какво са тия граници.
Ще видя друга лаборатория за останалите неща, че тази просто ми е през един блок.
Все пак с по-здравословен живот си мисля, че може още малко да се вдигне. Тоя месец и последните дни попрекалявах (отчасти обаче), че РД на жената, после 24 май, след 2 дни децата бяха абитуриенти, след още 2 моя РД😀. Лягам късно и спя малко (макс 6.30 часа).....което е години назад.
Иначе с оглед горното очаквах доста нисък, та щях да умувам за ТРТ, ако след няколко месеца стриктен, пак си остане нисък.
Трябва да погледнеш свободния тестостерон, че общия не дава добра идея.
Обикновено има пакети в лабораториите, ако не ти трябват албумин, общ тестостерон и SHBG. От тях може да се сметне свободния.
Например аз съм с общ около и над горната граница, а свободния ми е под средата на референтните стойности.
Мнението беше редактирано от Ivan на 30.05.24 22:12.
казано от Ivan на 30.05.24, 22:10:
Например аз съм с общ около и над горната граница, а свободния ми е под средата на референтните стойности.
Питах, исках и свободен, но не правеха. Било специфично. Иначе резултатите им за другите неща от изследвания са си съвпадали с други лаборатории, когато сме дублирали по една или друга причина, т.е може да им се вярва.
Ще пусна и другите, просто днес минах покрай лабораторията, нямаше хора и си пуснах изследване.
Той свободния не е ли няма и 2-3 % от целия. Четох днес, навсякъде все за изследване на общия говорят основно, като важен. Толкова и са наясно май.
Мнението беше редактирано от D_M на 30.05.24 22:17.
казано от Левронката на 30.05.24, 22:16:
казано от Ivan на 30.05.24, 22:10:
Питах, исках и свободен, но не правеха. Било специфично. Иначе резултатите им за другите неща от изследвания са си съвпадали с други лаборатории, когато сме дублирали по една или друга причина, т.е може да им се вярва.
Ще пусна и другите, просто днес минах покрай лабораторията, нямаше хора и си пуснах изследване.
Той свободния не е ли няма и 2-3 % от целия. Четох днес, навсякъде все за изследване на общия говорят основно, като важен. Толкова и са наясно май.
Коя е тази шано лаборатория дето няма толкова много от изследванията?
То ги имаше повечето, ама бяха в някакви тъпи пакети, а и бързах за работа, та да поогледам кое и как да комбинирам. Очаквах пакет за мъже някакъв с основните неща, но не предложиха такъв. На сайта им съм гледал уж така, уж иначе, но като отидох тц.
Мед Диа е лабораторията.
Абе ще се тествам и за другите важни.
Мнението беше редактирано от D_M на 30.05.24 22:30.
31.05.24
10:19
Пробвай Рамус, има пакети и отделни изследвания също. На сайта би трябвало да има и цени.
казано от Mirko Filipovic на 31.05.24, 10:19:
Пробвай Рамус, има пакети и отделни изследвания също. На сайта би трябвало да има и цени.
Гледах ги точно преди малко. Има изследване на свободен, което си включва и общия. Ще го пусна него плюс другите няколко неща - TSH, T3, T4, LH, FSH, Прогестерон, Естрадиол, Пролактин. Не знам всичко изброено ли е необходимо. Гледам нямаха за естроген и викам заеби, а то естрадиола било основното от съставките на естрогена.
Имат пакет LH, FSH,пролактин, естрадиол,тестостерон, но май е само общ. Абе на място ще се оправя, не гледам да минавам евтино и каквото може ще се изследва в пакет или отделно, ако не е включено. Никога не съм изследвал тези хормони.
А защо ще ги правиш тези изследвания?
Оплаквания ли имаш?
Някой ти ги е предписал?
казано от nervak на 31.05.24, 11:11:
А защо ще ги правиш тези изследвания?
Оплаквания ли имаш?
Някой ти ги е предписал?
Ами нямам уж оплаквания, просто ми е любопитно как съм с хормоните. Ето примерно съм с наднормено тегло, лесно качвам килограми, омазняване и да кажем може естрогена да ми е висок, знам ли.
31.05.24
12:33
Ами отслабни. Какво те интересуват хормоните, като си знаеш, че живееш нездравословно и си дебел? Искаш да се успокоиш, че всичко е ОК ?
Като цяло не може да се каже, че приемам кой знае колко големи количества храна, а и например даже рядко ям хляб. Шоколадите и ракията ме бутат, но ги премахнах.
По-здравословния живот си е едно на ръка, но не знам какво пречи човек да се изследва, за да види къде е. Не е за да се успокоя и да си кажа, абе щом съм здрав продължавам да съм си дебел :-)
Аз даже кръвно започнах да вдигам като много млад, без да съм водил по-нездравословен живот или да съм бил с наднормено тегло. Тежах около 82-83 кг., но имах стрес покрай неизлечимо болен близък човек, тежки студентски изпити и явно колкото и да не ми личеше ми се насъбра и си даде резултат. Поне си мисля, че е от тези събития. Всичко друго ми бе на 100% като здравословно състояние.
Ще го пусна него плюс другите няколко неща - TSH, T3, T4, LH, FSH, Прогестерон, Естрадиол, Пролактин.
Тези са достатъчни.
Но, без кафе и пр., преди изследванията. Остави лекичката какво ти е казала.
казано от Левронката на 31.05.24, 13:18:
Аз даже кръвно започнах да вдигам като много млад, без да съм водил по-нездравословен живот или да съм бил с наднормено тегло. Тежах около 82-83 кг., но имах стрес покрай неизлечимо болен близък човек, тежки студентски изпити и явно колкото и да не ми личеше ми се насъбра и си даде резултат. Поне си мисля, че е от тези събития. Всичко друго ми бе на 100% като здравословно състояние.
Да, това е генетично от една страна и от друга и състояние на нервната система, което значи че при подходящи условия може да се отървеш от хапчетата.
Аз също имам така предразположеност, но то важи за един голям процент от хората, просто едни го хващат по-рано, а други по-късно, когато не е много добре :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 31.05.24 14:07.
казано от kaloyan на 31.05.24, 14:06:
....... просто едни го хващат по-рано, а други по-късно, когато не е много добре :)
:-) Това не е вирусно заболяване, та да се хваща. Ясно де, имаш предвид проявява/разболява.
казано от Левронката на 31.05.24, 14:32:
казано от kaloyan на 31.05.24, 14:06:
....... просто едни го хващат по-рано, а други по-късно, когато не е много добре :)
:-) Това не е вирусно заболяване, та да се хваща. Ясно де, имаш предвид проявява/разболява.
Ами да, разбра идеята... Под “хващат” имам предвид че в България не обръщаме внимание на тези неща и се диагностицират “хващат” на един сравнително късен етап.... А всички хора, които живеят в големите градове страдат от съзнателен и доста повече от подсъзнателен стрес, който се проявява в кръвното. Въпроса е че докато си млад, организма го понася лесно при повечето хора :)
В последно време не описвам, защото и дневник нямам, но редувам гюлета и “бодибилдинг стил” в бройки от 12-15, като щанга използвам само за преса и наклонен лег. Премахнах всички стари дневници от лични съображения, не е някаква приумица, ядосан на съфорумници и т.н. глупости. Тук съм за забавление.
Та викам да опиша малко, а не само да дрънкам по другите дневници и да слагам лайкове. Треновете с гири през последните дни вървяха така: Основно обръщане и преса с КБ24, ляво, дясно почивка.
10х1
5х2
10х1
6х2
10х1
7х2.
Включвам и сначове с 12 и 16 кг. накрая, понякога и 20, в серии 3-5х5. Ходя общо взето през ден почти в залата и ако не са гири, правя машини, скрипци и подобни.
Последния трен бе обръщане и пуш или джърк /или опит за такъв/ с КБ20. На всяко начало на минутата лява, на всяко след 30-тата секунда дясна. Общо 31 пъти на ръка и половин час плътно занимание. По една единична с 28 и само обръщане 1х36. Малко сначове с по-леко след това.
Понякога правя набирания във V подхват 5-6-10х1-2 след гирите и хайде бегай.
Мнението беше редактирано от D_M на 13.06.24 16:11.
10.06.2024 г.
Обръщане и преса с KB24 - 5x1 (лява+дясна, почивка);
Полулег с щанга, вертикален скрипец широк надхват, бицепс и трицепс на машина, хак клек на машина, всичко в 1x15.
12.06.2024 г.
Лег-8,6х80;
Полулег-2х8х60;
Флайс с дъмбели (2х12 кг.)-2х12;
Пушдаун с лост на скрипец-2х10х64;
Трицепс екстензия на машина с плочки-2х10х50;
Пътечка-бавно с бързо-26 мин.
ЛТ сутринта-116.9 кг.
Добавки-магнерич.
КК-2160
13.06.2024 г.
Клек ХБ-2х5х20, 5х30, 40, 50, 60, 70;
Гребане с лост в надхват-5х40, 50, 60, 70;
Сгъване с дъмбели (2х14 кг )-2х8;
Пътечка - 15 мин. бавно-бързо.
Като цяло без напъване, общо взето да направя движенията, че отдавна не бях клякал и гребал с лост. А и малко усетих кръста ниско, та да не пресоля манджата.
Мнението беше редактирано от D_M на 13.06.24 21:53.
16.06.2024 г.
Обръщане и преса с КБ20-1х5 ляво и веднага (или с почивка в по-напредналите серии) 1х5 дясно. Общо 7 пъти за 21.30 мин., което е 70 повторения за двете ръце.
Можеше малко повече сетове за това време или същите, на за по-кратко. Ама то и така се припотих яко, въпреки да нямаше осезаем сърцетуп:-)
17.06.2024 г.
Полулег-3х6х65;
Лег-3х6х80;
Сгъване с дъмбели за бицепси (2х16 кг.)-3х6;
Повдигане на крака от стенд-1х21.
Пълна зала и заети лежанки, та затова започнах с полулег. На фона на това, че съм леко болен, както и, че вчера обръщах и пресирах с пудовки, нещата се получиха по план. Не усещах дискомфорт или умора в рамене и трицепси.
Добавки: Трибестан, Магнерич
20.06.24
11:02
казано от Левронката на 13.06.24, 21:52:
13.06.2024 г.
Клек ХБ-2х5х20, 5х30, 40, 50, 60, 70;
Гребане с лост в надхват-5х40, 50, 60, 70;
Сгъване с дъмбели (2х14 кг )-2х8;
Пътечка - 15 мин. бавно-бързо.Като цяло без напъване, общо взето да направя движенията, че отдавна не бях клякал и гребал с лост. А и малко усетих кръста ниско, та да не пресоля манджата.
Ако 115 кила човек усещаш кръста на 70 кила клек, значи имаш нещо много генерално зле в начина, по който клякаш. Или просто си търсиш оправдания да не сложиш повече.
казано от Alexander Krastev на 20.06.24, 11:02:
Ако 115 кила човек усещаш кръста на 70 кила клек, значи имаш нещо много генерално зле в начина, по който клякаш. Или просто си търсиш оправдания да не сложиш повече.
Ами със сигурност ще има какво да се желае по формата, но нали съм качвал клипове, не е чак толкоз зле от към риск за контузия. Не правя бът уинк например, поддържам прав гръб, гледам лоста да върви по средата на стъпалата и т.н.
То кръста понякога го усещам по време на упражнението и след сериите, след тренировка и дните след това няма проблем, всичко е наред.
Няма нищо генерално зле, просто съм слаб. В момента може и да не мога да клекна хай бар с правилна форма и под паралел с 90 кг. На мен например гребането ми е сигурно едва 10-20 кила по-слабо от тягата. Мога да извадя лоста от стойката, да се наведа и да направя 5-6 повторения например с 90кг. /последно правих 4х90 с аванс от около 2-3, което ще е около над 105 макс/, но в момента сигурно тяга 130 няма да мога да вдигна.
Жалко, смешно, звучащо като виц, но е самата истина. Пълен слабак на основните движения за долна част.
Мнението беше редактирано от D_M на 20.06.24 11:30.
Хората, които не са натискали сериозно силово, доста често не правят разлика в усещането между “натоварих си еректорите” и “сецнах си кръста”. Например правят клек/тяга и съвсем нормално след това да има умора там, също навсякъде ти казват “пази си кръста” и при всяко едно усещане в тая област човек започва да се притеснява.
Не е задължително и при Дидо да е това, но според мен го има като вероятност
Мнението беше редактирано от Ivan на 20.06.24 11:51.
казано от Ivan на 20.06.24, 11:50:
Хората, които не са натискали сериозно силово, доста често не правят разлика в усещането между “натоварих си еректорите” и “сецнах си кръста”. Например правят клек/тяга и съвсем нормално след това да има умора там, също навсякъде ти казват “пази си кръста” и при всяко едно усещане в тая област човек започва да се притеснява.
Не е задължително и при Дидо да е това, но според мен го има като вероятност
Ами може и еректори да са, не е самият гръбнак, т.е. усещането не е в средата, а вляво и дясно, горе долу на нивото където се слага колана на панталоните. По същият начин скоро ме заболя, когато носих една торта с ръце пред мен, на разстояние около 200 м. И децата казват, какво толкова те заболя от една торта. Дадох им кутията и само след малко и те викат, баси-вярно те заболява кръста.
Мнението беше редактирано от D_M на 20.06.24 11:54.
Гребане с 90кг... и аванс...
Аз на 90 повече от...3-4 няма да изкарам,освен ако не казваш гребане на онуа движение дет е от полунаведено положение и лоста се клати по 20-25см.
казано от nervak на 20.06.24, 13:11:
Гребане с 90кг... и аванс...
Аз на 90 повече от...3-4 няма да изкарам,освен ако не казваш гребане на онуа движение дет е от полунаведено положение и лоста се клати по 20-25см.
Ами “културистично гребане” в надхват. Леко приведен (до ниво когато лоста е спуснат стига до капачките), лоста “”“дращи”“” по бедрата и опира в долната част на корема в крайната фаза. Може да има леко лашкане, но като цяло се старая на чисти изпълнения. Ще ти снимам другия път, макар вече да не искам да слагам нищо като клипове и снимки. Но нали трябва да го докажа:-)
Преди време не ми вярваха за 2х110 кг. пендлей. Да, бях подставил щангата върху дискове и имаше леко лашкане малко преди крайната точка, но все пак опрях лоста в корема.
Не ги тренирам целенасочено, често, по програма, но гребанията и въобще хоризонталните дърпания с ръце са ми най-силните движения.
Кажи речи 1:1 само, че в надхват. Може и да е онуа движение :-), но съм длъжен да уточня за какво става въпрос.
ЦЪК
Мнението беше редактирано от D_M на 20.06.24 13:34.
казано от nervak на 20.06.24, 13:47:
Баш онуа.
А ти каква версия имаш предвид, покажи на клип или нещо, да пробвам и видя там как ще съм.
20.06.24
14:06
казано от Левронката на 20.06.24, 00:22:
Аз пък леко полеко все съм си вече с дискомфорт в ръцете при определени позиции, както и да вдигам. В ниски, във високи, с щанги, с машини, дъмбели, пудовки, с малко обем и тежко, с повече и по-леко, с по-малко и по-леко, всякак. Ниско в кръста също ме напряга по време на клек (и ХБ и ЛБ) и класическа тяга с по-тежко за моите възможности. Та ги отбих вече. И това започна скоро, като предните 7-8 г. си бях топ както и да вдигам или напъвам. Все си викам: ама това е щото не се възстановявам добре, но се съмнявам.
За тези близо 7-8 години тук, не помня осезаема разлика в постиженията или визията ти. 😁
Ако беше взел една фиксирана щанга 50 или 60кг и с нея беше правил само клек, тяга, гребане, военна и лег по 5, 10, 15 или 20 повторения, досега да си станал баси “изрода”, а то предимно - теории, Левронки, дрън-дрън и накрая “бате, всичко ме боли и съм малко дебел”, ама за възрастта си съм топ 😄.
казано от Brown Bomber на 20.06.24, 14:06:
За тези близо 7-8 години тук, не ........
.....дрън-дрън и накрая “бате, всичко ме боли и съм малко дебел”
Абе все още не е всичко, ама едно по едно.
И на други места леко преиначаваш думите ми във времето, ам все ми е тая. Правя каквото мога и за каквото не ме мързи. Да, за някои неща съм супер мързел и не ми се излиза от комфорта. Познай например защо не правя тяга.
ПС.......според мен повечето пишещи хора тук са се върнали назад както в силово, така и във визуално отношение, сравнено с преди 7-8 г. Ок, ще кажеш: “Да, ама те са имали периоди дето са били много яки и са изглеждали бая добре”. И какво от това, в момента са по-слаби :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 20.06.24 14:36.
казано от Левронката на 20.06.24, 13:49:
Баш онуа.
А ти каква версия имаш предвид, покажи на клип или нещо, да пробвам и видя там как ще съм.
От земя всяко повторение.
казано от nervak на 20.06.24, 14:32:
казано от Левронката на 20.06.24, 13:49:
Баш онуа.
От земя всяко повторение.
Т.е. кажи речи пендлей. Лоста стои на пода, торса ми е успореден на пода, дърпам без лашкане, опирам в тялото и пускам отново на пода. Лека пауза секунда две и пак. Така ли?
20.06.24
14:42
казано от Левронката на 20.06.24, 14:24:
ПС.......според мен повечето пишещи хора тук са се върнали назад както в силово, така и във визуално отношение, сравнено с преди 7-8 г. Ок, ще кажеш: “Да, ама те са имали периоди дето са били много яки и са изглеждали бая добре”. И какво от това, в момента са по-слаби :-)
А ти викаш “съвършенството няма нужда от промяна” :D
p.s. ела утре в 8:00 на Академика на 4-ти км да те видя как клякаш
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 20.06.24 14:43.
казано от Alexander Krastev на 20.06.24, 14:42:
p.s. ела утре в 8:00 на Академика на 4-ти км да те видя как клякаш
Нямам време на настоящия етап. Работа, лични ангажименти, включително покрай възрастен болен човек (80 г., падна и счупи рамо, разни други по-дребни уж дертове) и така.