Ти си смел човек, не ти дреме, че по тия поля може да има няколко отвързани кангала, алабая, каракачанки или подобни :-)
Гледах клип как един комеминеец излекува 5-6 подобни кангала със спрей някъде по билото около Беклемето. Стадото крави оставени на самоотглеждане. Накрая плачеха зад него. Така че...винаги при подобни разходки не е лоша идея да се носи спрей, макар че се съмнявам в този район баш да е имало такава опасност.
Кангали няма,но има каракачанки със стада овце.
За първи път ли ходиш в Деветашката пещера,хареса ли ти? Не си се сетил да минеш от горе до едия отвор на тавана,усещането е много яко 😉
Мнението беше редактирано от Гюлето на 17.03.25 11:48.
Доста срещи съм имал с подобни кучета и подобни породи. Всичките които са пуснати свободни и са в планините със стада са научени да не нападат хора, а си пазят стадата.
Този олигофрен със спрея е късметлия, че кучетата са миролюбиви, иначе нямаше да го има да поства във фейсбук. Но и планината се напълни с олигофрени, които основно гледат да трупат някаква популярност. Естествено че животните ще реагират, като се забиваш най-безцеременно през средата на стадото.
Много такива случаи избягвам като просто заобикалям леко, те животните си предупреждават.
Много повече инциденти, да не кажа всичките инциденти на нахапани, са по градовете ....
П.С - иначе и аз нося спрей, но то е най-вече заради хора, не толкова заради кучета. Имам една лека и технична брадва, която е много добра за самозащита и е лека. Но проблема на оръжията когато се носят е .... как да го кажа .. по добре да не носят.
По принцип гледам да спазвам правилата, там като са сложени табели и тн .. ги спазвам. Аз даже тоя на входа го питах, дали не мога да излеза с колелото нагоре директно, вместо да обикалям по гадния асфалт. Ама ми каза че нямало вече пътека. А то аз можеше да си мина, или поне така ми се стори, понеже все още си личи къде е минавано. После като се качих по асфалта също я видях къде върви след големия завой.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.03.25 14:47.
Този от клипа доколкото си спомням бе опитал да заобиколи стадото, но го бяха погнали песовете. То възмущението в цялата общност беше за това, че са оставени безстопанствени животните, което е забранено, както и че стадото пасе точно на пътеката Ком-Емине, което (може и да се лъжа за това), пак било забранено поради статута на маршрута.
казано от Дидо на 17.03.25, 20:20:
Този от клипа доколкото си спомням бе опитал да заобиколи стадото, но го бяха погнали песовете. То възмущението в цялата общност беше за това, че са оставени безстопанствени животните, което е забранено, както и че стадото пасе точно на пътеката Ком-Емине, което (може и да се лъжа за това), пак било забранено поради статута на маршрута.
Не обичам да използвам обидни думи, но в случая понеже нещата бяха много изопачени ще използвам остър език.
Тази “общност” са всъщност разни фейсбук льохмани, които са виждали животно на телевизора по нейшънъл джиографик. Въпросното място е описано по картите като “Баш Мандра” там е имало животни и пастири, още преди на Алеко Константинов да му хрумне да създава туристическо движение.
Този маршрут, единствения му статус е в един доста по късен етап да се свърже и да се обособи като международен туристически. Половината от него е на пътеки и пътища на горските в източната част. Отделно има и пътеки в ниското, които са от стотици години пастирски. Мога да пиша много по темата, но не ми се обсъждат разни тъпунгери, които си мислят че планината е тяхна ..
П.С - и само да добавя че този който пусна клипа мисля дори не е минавал по ком-емине, понеже тази пътека се ползва като резервна и лятото не се минава по нея, освен ако не е много лошо времето. Почти съм сигурен че е използвал името и групата, просто за да добие по широка популярност, да му се гледа простотията.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.03.25 21:01.
Ебаси днес е 19ти Март 2025 година. Отбелязвам си го, понеже съм станал такъв фантом, че скатах от вкъщи по никое време за 1 час да бягам и никой не разбра. Това е велико, нито вкъщи, нито на работа .. :) На работа малко към края ме хванаха, обаче то мина с обикновеното оправдание, че съм бил малко “ауей” за 10 мин :)) ....
Вече достигам нови висини, за които дори не съм си помислял :) :) ....
Някои хора си търсят оправдание за да не тренират, а пък аз си търся оправдание да тренирам.... .. И това колко е забавно на фона на това колко са се бъзикали с мен тук във форума преди години :))
А пък днес много интересно се наказах без да се усетя. Излязох уж да направя едно леко каране. Обаче то стана почти 2 часа и ме хвана края на деня и се намръзнах яко. Имах дрехи, но понеже бързах реших да карам на газ и тн .. Обаче дори и на положителна температура се случват интересни неща. Трябваше ми близо един час да се сгрея, при положение че аз съм сравнително студенолюбив. Както и да е стана много добро каране ... Утре мисля да направя едно бягане пак 1 час поне ... Най-вероятно утре ще разбера дали ще пътувам уикенда и какво ще правя. Но засега съм се подготвил, една дълга събота, която ще е или в снежна планина, или в не толкова или ще е на колело през пресечен терен. Тъкмо ще ми е интересно как ще бъда като форма.
Днес още 2 часа и половина с колелото, като сутринта от 7.30 до 10 се занимавах с разни селскостопански дейности и направих и малко набирания. Дали заради вчерашното каране, но днес си го усетих, нямаше я тази свещест от вчера, но пък и не съм се напъвал ...
Така ги направих нещата , че утре ще ходя на Балкана. Имах два варианта, нещо много яко цял ден и един друг маршрут по Козя стена, който се канех да мина да проверя един вариант заради ком-емине с колелото което ще правя лятото отново.
И явно му е дошло времето, понеже ще мога да ходя по маратонки, вместо да мъкна и маратонки и тежки обувки и котки. Сега така идеално става. Ще си направя една разходка, която обикновено като си кажа че ще е лека, въобще не става така, въпреки че уж познавам маршрута. Но обикновено планината не я интересува ти какво знаеш и може да ти предостави условия, в които да се окаже че нищо не знаеш ...
Вчера направих една много красива разходка през резерват Козя стена. Минах по едни от най-красивите места. Сравнително лек преход с 1100 метра денивелация и към 13.5 км за около 5 часа. За първи път виждам и дива котка, успях дори да я снимам. Едва ли някога ще видя отново такава. Единствено досега не съм виждал вълк и съм почти сигурен че това ще е много трудна задача, освен ако специално не отида да наблюдавам. На преход едва ли някога ще срещна, дори и през най-затънтените места. Единствено следите в снега, показват че е минал. Най-интересното е че докато вървях по следите на една сърна, изведнъж се появиха и вълчи стъпки по нейните, явно се е включил в преследване ..
Разбира се изглупях леко, заради скъсаните летни маратонки, а то имаше останал фирн и то по-най неприятните места. Та трябваше да правя разни мега съмнителни откатервания, които ако се бях изтървал щях да се потроша ...
Като цяло уж избягвам подобни ситуации особено като ходя сам. Но истината е че човек постоянно допуска грешки, колкото и опит да има. Дори опита пречи понякога, според характера.
П.С - днес за разнообразие и почивка се занимвам със селскостопанска работа до обяд... Сега следобед мисля да ида да пия кафе като нормален човек за половин час и после да направя малко набирания и лицеви опори за разнообразие, ако не излезе нещо друго ..
А утре трябва да се разправям с оторизиран сервиз и да търся разни шефове, понеже набутах една камара пари да сменям части включително и турбо а още имам проблем, който най-вероятно са го направили от самия сервиз. А не ми се разправя хич ... Защото накрая трябва да стигна до съд, и все тая че ще спечеля. Утре ще се види, като се обадя, какви ще ги правя. .. Мен даже не ме бърка и пари да давам. Но при положение че 7 пъти я карам тая кола, и губя страшно много време. Малко смешно идва вече.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.03.25 12:48.
казано от kaloyan на 23.03.25, 13:02:
казано от nervak на 23.03.25, 12:53:
Качи котката де)).
Забравих да спомена че просто като от един голям наклон я видях, тя спря и аз спрях да не я подплаша. Дефакто снимал съм, но снимките са лоши. Може да ги увеличиш, но наистина не се вижда добре ..
https://drive.google.com/file/d/1WKW5N4m3WaEM4q6ho-YqRlHowrSFHipK/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/15feh846RyprV6SpvoJIWgw_0RgIlg9VU/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1uL3EQndvQIurfFvuVeMfge8dA4pNfqab/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1EAYACXJZ0Av-MtNDhcJHOO_ejQ2iDlUm/view?usp=drive_link
Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.03.25 13:03.
Тука днес се занимавам с разни глупости и не остана време за тренировка .. Отново тръгвам към драстично намаляване на пиенето, не че е много, обаче ми пречи на възтановяването, особено някой ден съвсем малко като кача напитките. Затова отивам към намаляване отново и ще го мисля, но е възможно да отиде и към пълно спиране .. което е по-малко вероятно.
Просто си отбелязвам датата, да видя какви ще ги свърша по въпроса. И сега като се пооправи времето ще вкарам и вечерна тренировка.
То голямо оправяне стана на това време ... Такова че трябваше да излизам да тичам в баш дъжда вчера, ама поне направих 1 час и половина ... Тъкмо изпробвах новите дрехи.. .. Пак пътувания и разни всякакви занимавки, та чак не си спомням какво точно съм правил. Освен че като се прибрах в София, имаше едно техно парти и е така отникъде реших да ида да се размажа ... :) .. Да си припомня че още ме бива с партитата. Обаче тоя път бях толкова уморен, че не изкарах до сутринта и после неделята, беше само спане ...
Плана беше да си почина съботата и неделята да направя едно целодневно натоварване, но като видях какво ще е времето се ядосах и отидох на парти ... И то продължава да е така, а пък аз си взех 1 седмица почивка преди велик ден, да правя разни пътешествия с по-хубаво натоварване целодневни, а то не знам сега въобще как ще стане ...
Здраве да е , както дойде.
Днес 2 часа колело асфалт, че е кално, но пък поне разнобразно с хубави баири и пускания. Мислех и следобед да ходя да бягам, но така и ми остана само желанието. Трябваше други неща да върша...
Иначе днес си приказвах с един приятел и се оплаква че го е ударил кръста вчера. Гледам и други хора болежки. А пък при мен стана много интересно, след бягането преди няколко дни 1 час и половина, ръцете уж ги бях защитил. Обаче на другия ден сухожилията на пръстите ми се бяха възпалили най-много на едната, а на другата по-малко ...
Та затова че ей баш такива периоди с променливо време, оказват влияние върху разни стари травми и прочие .. В момента в който се установи стабилно време и всичко е точно.. :)) Малко пенсионерска работа, но съм го забелязал това. Просто преди не съм му обръщал внимание. То и сега не му обръщам, обаче ей така просто от нищото, а дори се бяха събрали дни в които не съм и тренирал много много .... И вируси предизвикват същите странични ефекти ..
Затова че който тренира и има болежки, умната докато поотшуми и после пак газ. :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.04.25 18:14.