В стремеж към първа цифра "8"

Прескочи до:

19.10.25
21:43

18.10.2025 г.

Лег-3х8;
Полулег-2х8;
Латпулдаун- по-лесна 15-ка;
Малко сначове в сингли и двойки основно с Гюле 24.

19.10.2025 г. (ум-мускул)
До сравнително трудни и някои почти до отказ, като тук там имаше и чийт:
Латпулдаун-1х12;
Хоризонталто бутане на машина за гърди-1х12;
Разтваряне с дъмбели за рамене-1х15;
Скотово на машина-1х12;
Пушдаун на скрипец с лост-1х12;
Хоризонтална лег преса-1х15;
Крънч на машина-1х30.

Тук два дни аха, аха да падна под 96 кг., но вчера ме бутнаха едни 50 гр., а днес 150 🤣. Но няма драми, просто го споделям като факт. Иначе минус 620 гр. на седмична база.
Няколко дни (вкл. при тренировки) наистина грам няма да барна пудовки, както и свободни тежести в залата, да видя как ще са нещата с предмишниците. Но то пък от тия разгъвания или аз не знам какво, преди усещах напрежение в лактите .. .. например при някакъв разгъващ натиск с ръката. Абе от това едно те удари, смениш го, спре, ама пък те шибне друго😆 Въпрос на приоритети, а и не само, кой подход да предпочетеш.
Баси машините, няма пот, няма умора, няма нищо. Само спад в силата де, в края на серията.

Добавки: Трибестан, протеинова пудра, Омега 3 и магнезий по план преди лягане.

20.10.25
19:57

20.10.2025 г.

Няма кой да чака, та да се види от къде какво удряло. И след скрипеца си удря, та и на други места. Просто малко ще поогранича сначовете.

Обръщане и преса (някъде с лек пуш) с Гюле 20 - 7х5 на ръка, ляво и веднага дясно. Общо за малко над 16 мин.

Не натисках за време, че трети пореден ден джиткам нещо и засягам раменете. Не, че имам драма с това.

Добавки: Трибестан, Омега 3, Магнезий по план.

22.10.25
22:00

22.10.2025 г.

Обръщане и преса с Гюле 20 - 6х6.

Преди горното разцъках леки лоу бар клекове. Ама така вече да не ми се кляка с лост (а и не само), че няма накъде. То не, че някога е било с голямо желание. А уж бях с нагласата да понатоваря, за да видя до къде е падението 🤣 Приключих с 2 петици на 50 кг. и си отидох при гюлетата. Като цяло все по-малко ми се хваща щанга, но чат пат ме досърбява за някоя лежанка.

Добавки: Трибестан, Омега 3, Магнезий.

23.10.25
12:28

Пф, днес си гледам резултатите от вчерашните изследвания. Всичко топ-захар, гликиран, триглицерити, АСАТ, АЛАТ, общо ПКК и т.н. Общия холестерол обаче при 5.2 референтно на лабораторията, моят е 5.22. HDL и LDL са в норма, но VLDL, който май е най-рисковия е 0.86 при 0.65 референция. Явно лошото мазно е в повече, де да знам. Свободното тестче пак нисичко- 14.9 при референция 15-50, а общото 12.71 при референция 9.1-30.2, демек и то си е зле.
Някои викат, абе щом се чувстваш ок, нямаш симптоми значи няма драма, не на всеки е висок. Още провече вече си на 52 г. И като си погледна първото мнение по темата ми още преди колко години, пак така-общия на кантар. Свободен тогава не бях изследвал. Изследвах последния път естрогена ако помните, там даже беше нисък, другите неща ок. Не, че нещо съм притеснен, ама не знам какво да направя или да правя въобще по въпроса-повече сън ли да осигурявам, не знам какво да пипна. Като туря чертата, отслабнах над 20 кг., държа ги новите кила, от месеци пия по два пъти на ден трибестан 500, тренирам, ама явно липсата на тежка щанга води и до липса на промяна. Освен да опитам малко в стил пАлър лифтинг, пък да видя какво ще стане и нещо ще се подобри ли. Много не вярвам, ама де да знам. И въобще да търся ли подобрение. Нямам намерение за сега да приемам външен тест. Това ще стане, ако вече са налице и симптоми и очевидна нужда, ако не съм ок и искам да се чувствам добре.

Мнението беше редактирано от D_M на 23.10.25 12:29.

23.10.25
13:05

За холестерола най-точна картинка в момента дава изследване за аполипопротеин B, а можеш да добавиш липопротеин А (той е генетичен и показва предразположеност, та 1 път изследване стига)

23.10.25
13:11

Дидо, моите две стотинки по темата:
пробвай с един сериозен стак, преди да се насочваш към ТРТ, защото оттам връщане назад няма.
Като казвам сериозен - ти си почнал добре с магнезий и трибулус, но само това не е достатъчно. Задължително цинк (30-60мг), задължително Д3 (5к - 10к UI). Магнезия поне 400-600 мг.
За тестостерона директно - тонгкат али (среща се и като лонг джак, действа на принципа на инхибиране на ароматазата и намаляване на СХСГ) и ДАА (д-аспаргинова киселина). Заедно с тях - трибулуса, който така или иначе вече приемаш, и може един форсколин (колеус форсколий).
С ниският естроген няма да има нужда от АИ.
Към това горе - повече мазнини в храната - цели яйца, мазно месо, ядки, масло, сещаш се.
Ако вкараш и по-тежки тренировки с базови упражнения (с щанги, пудовките пак си ги прави) - още по-добре.
След месец - месец и половина пак едни изследвания, да видиш как вървят нещата.

23.10.25
13:44

казано от MotoRRhead на 23.10.25, 13:11:

Дидо, моите две стотинки по темата:
пробвай с един сериозен стак, преди да се насочваш към ТРТ, защото оттам връщане назад няма.........

Витамин Д го вдигнах че бях на ръба вече на дефицита в края на зимата, но пак не е кой знае колко на фона, че преди капех по 20 капки Вигантол на ден за над 1 месец, почти два-някъде февруари-април, на колко ли морета не бях, но от близо половин година съм на Хидроферол, който се пие веднъж месечно. 5 месеца и него го пих и пак не съм цъфнал и вързал, и го продължавам. Та приемайки го си взимам Витамин Д на практика.
Другите работи, които изброяваш как да ги пия, колко време и по колко.
Понякога си мисля, дали (макар според някои странични наблюдатели нищо да не тренирам) и тази честота не играе. Уж енергия, уж това онова, но чета редица статии, че силовите тренировки на тази възраст трябва да са поне през ден. И седмично дните в които не тренираш трябва да са повече от тренировъчните. И няма значение дали припокриваш или не мускулни групи, тъй като почиващите мускули се възстановяват, но каквото и да вдигаш имаш нервна система, еднокринна система, имунен отговор, които ангажираш в повече при дните със силови тренировки, без значение на ангажираните мускулни групи. То това е ясно де, но все си викам, че не правя много и не натоварвам чак толкова изброените системи, та да трябва такова възстановяване. Уж по усещане и желание, но кой да знае.
ТРТ не ми и минава дори през главата. Дори тестостерона да е нисък спрямо референтните стойности, ако нямам симптоми и не се проявяват негативи, защо да го започвам.
Просто си мисля, че по-тежки базови упражнения (не е казано непременно в ниски повторения, макар да ги предпочитам.....много по-лесно ми е да тренирам така, колкото и на някой да не му се вярва) може повече да окажат влияние, тъй като водят до по-голям хормонален отговор.

Мнението беше редактирано от D_M на 23.10.25 14:24.

23.10.25
14:40

казано от D_M на 23.10.25, 13:44:

ТРТ не ми и минава дори през главата. Дори тестостерона да е нисък спрямо референтните стойности, ако нямам симптоми и не се проявяват негативи, защо да го започвам.
Просто си мисля, че по-тежки базови упражнения (не е казано непременно в ниски повторения, магар да ги предпочитам.....много по-лесно ми е да тренирам така, колкото и на някой да не му се вярва) може повече да окажат влияние, тъй като водят до по-голям хормонален отговор.

Логиката ти е желязна 😉
Когато си хипертоник и не усещаш никакви симптоми за високо кръвно, защо ходиш на кардиолог и пиеш лекарства?
Когато имаш висок LDL и нисък HDL,да не би да имаш симптоми? Но пак пиеш лекарства и/или взимаш мерки да ги регулираш.

За тежките базови (многоставни движения) - бла бла бла. Просто ти не правиш с тежко(2-3 повт .) !
Да не би упражненията с пудовки, които правиш да са изолирани,едноставни?

Ако,нямаш липса на вит. D,цинк, магнезий - няма да ти вдигнат тестостерона.
Всички останали неща, евентуално ще свършат някаква работа,но след 20-30 дена ще спрат да действат. Елементарно - хомеостаза.
Почти всички билки действат около три -четири седмици, затова трябва да се ротират и спират.
Така че,този трибестан който пиеш от месеци е загуба на пари и време (какъв е и колко е качествен е друг въпрос).

В крайна сметка ще получиш хормонален отговор,ако “орехите” ти работят все още правилно и получават достатъчно сигнали от хипофизата 🙂

Мнението беше редактирано от Гюлето на 23.10.25 14:52.

23.10.25
14:56

Не съм сигурен доколко референтните стойности на лабораториите са оптималните. Имам предвид за сериозно трениращите, не че ние сме такива.

23.10.25
15:28

Пиша и още няколко неща, които смятам ще са полезни.
Написаното в предния ми пост следва да се разглежда в контекста на една цялостна система. А не да се започне стака, но всичко друго да си е по старому, и после стака да е виновен. :))
Добър сън, добро хранене, качествено възстановяване (студени душове, разтягане. Отделно колкото по-натрениран си - толкова по-добре се и възстановяваш). Добавките са бонус към това.
Съгласен съм и с Гюлето - пудовките са си достатъчно базови, но и щангите няма да навредят. Въпроса е да се дозира правилно обема и интензивността. Както и с това, че добавките трябва да се циклират и спират - все пак водят до някакво натоварване на жлези с вътрешна секреция.
Ти от няколко месеца си на калориен дефицит - това влияе негативно на тестостерона. Но пък при теб е нужен, за да се изчистиш - адипозната тъкан е хормонално активна, колко си по-мазен, толкова повече ароматизираш. Истината е в златната среда - процент мазнини около 14-15 до към 18-20 (горна граница, когато качваш да речем) е ок, прекалено ниския също бута тестостерона надолу.

Мнението беше редактирано от MotoRRhead на 23.10.25 15:47.

23.10.25
16:11

казано от Гюлето на 23.10.25, 14:40:

Логиката ти е желязна 😉
Когато си хипертоник и не усещаш никакви симптоми за високо кръвно, защо ходиш на кардиолог и пиеш лекарства?

Не съм много съгласен, т.е. аналогията не е същата. Хипертоник съм и не усещам симптоми -повишени стойности на кръвното, боли те глава, стиска те в гърдите, не си ок и т.н., обаче е защото пия лекарства.  При ниския тестостерон все още нямам никакви симптоми, които го съпътстват.....и за които чета, но не пия лекарства. Демек при хипертонията ако не пия лекарства става зле. При ниския тестостерон все още не пия нищо, но не съм зле поне за сега.

Когато имаш висок LDL и нисък HDL,да не би да имаш симптоми? Но пак пиеш лекарства и/или взимаш мерки да ги регулираш.

За сега поне тези са ми в норма, пиех там преди месеци едно за подобрение на липидния профил. Само тоя гадния VLDL е висок.
Сега се замислям, че добрият ми е в норма, а последните две изследвания бе нисък, макар да бях оправил лошия.

Ако,нямаш липса на вит. D,цинк, магнезий - няма да ти вдигнат тестостерона.
Всички останали неща, евентуално ще свършат някаква работа,но след 20-30 дена ще спрат да действат. Елементарно - хомеостаза.

Искаш да кажеш, че при ниски Д, Цинк и Магнезий, ако не оправя тях каквото и да тренирам няма да помогне.
Д-то ми бе вече в норма, по-ниско от очакваното, защото бе почти до средата на референтната стойност, но ми се видя недостатъчно на фона на това което пих и няколкото пъти печене на море.
Цинка и Магнезия не знам как са ми. Отдавна не съм крампирал в краката докато спя, а и не само.

казано от MotoRRhead на 23.10.25, 15:28:

Ти от няколко месеца си на калориен дефицит - това влияе негативно на тестостерона. Но пък при теб е нужен, за да се изчистиш - адипозната тъкан е хормонално активна, колко си по-мазен, толкова повече ароматизираш. Истината е в златната среда - процент мазнини около 14-15 до към 18-20 (горна граница, когато качваш да речем) е ок, прекалено ниския също бута тестостерона надолу.

Ами реално от края на август съм на поддръжка най-много, даже върнах 4-5 кг. до края на септември и от тия седмици отново започнах да свалям леко леко. Реално ям повече около 2 месеца и често даже според мен в излишък. Та направих пауза на практика от дефицита.

Мнението беше редактирано от D_M на 23.10.25 16:16.

23.10.25
16:34

казано от D_M на 23.10.25, 16:11:

Не съм много съгласен, т.е. аналогията не е същата. Хипертоник съм и не усещам симптоми -повишени стойности на кръвното, боли те глава, стиска те в гърдите, не си ок и т.н., обаче е защото пия лекарства.  При ниския тестостерон все още нямам никакви симптоми, които го съпътстват.....и за които чета, но не пия лекарства. Демек при хипертонията ако не пия лекарства става зле. При ниския тестостерон все още не пия нищо, но не съм зле поне за сега.

Искаш да кажеш, че при ниски Д, Цинк и Магнезий, ако не оправя тях каквото и да тренирам няма да помогне.
Д-то ми бе вече в норма, по-ниско от очакваното, защото бе почти до средата на референтната стойност, но ми се видя недостатъчно на фона на това което пих и няколкото пъти печене на море.
Цинка и Магнезия не знам как са ми. Отдавна не съм крампирал в краката докато спя, а и не само.

Викаш нисък тестостерон,а не си зле още? 😀 Свалил си 20 кг. и още си много мазен, мускули все още не се показват, високо кръвно,до скоро и лош липиден профил,гранична кръвна захар.... извинявай,ако забравям нещо и нищо ти няма,а?! Еми добре, супер.

Когато си хипертоник и поддържаш постоянно високо кръвно,не усещаш никакви симптоми,Дидо, и без да пиеш хапчета.

Относно D, магнезий,цинк - прочети отново,но внимателно.

23.10.25
17:04

казано от Гюлето на 23.10.25, 16:34:

Когато си хипертоник и поддържаш постоянно високо кръвно,не усещаш никакви симптоми,Дидо, и без да пиеш хапчета.
Относно D, магнезий,цинк - прочети отново,но внимателно.

Отдавна не съм имал високо, а сега съм до там, че ако вдигна около 150 вече не съм ок /което много раядко се е случвало последните поне 2 г./. Преди на 170-180 не съм го усещал понякога.
Иначе не знам някой да се е излекувал от високо кръвно, та да стигне до етапа да изхвърли изцяло хапчетата. Може би има такива, но са развили болестта по-късно през живота си и са пили малко лекарства. Аз започнах още 1999 г.-2000 г., та при мен ще е много трудно. Скоро намалих едното, но да махна изцяло всичко не вярвам да го постигна.
Не направих малко до тук- в момента съм 22 кг. надолу от деня на старта и 23 кг. от пика ми, вчера чукнах точно 8 месеца без да съм пил алкохол, не спирам да тренирам. Вейпвам, но вече близо 3.5 години не пуша нормални цигари.
То мускула е толкова, колкото съм успял да изградя-малко или повече, каквото е такова. Няма как да стане осезаемо повече при дефицит, възраст и много други фактори. То да се радвам да не спада много.
А за витамините и т.н., четейки те буквало в изказа ти и подредбата на изречението излиза, че ако си на дефицит на Д, Магнезий и Цинк и тренираш тежко ще има полза за тестостерона, а ако са ти в норма няма да има. Което ми се видя странно и поради това предположих, че имаш предвид обратното, т.е. първо да оправя тях ако са на дефицит и тогава тренирайки тежко да мисля за повишаване на тестостерона.

23.10.25
17:18

Ти сериозно ли бе човек?!
Казах,ако нямаш липса на вит.D, магнезий и цинк,демек ако са в норма!, колкото и да пиеш няма да ти вдигнат тестостерона, така както си мислиш.
Никъде не посочих тежки тренировки + тези конкретни добавки,било с дефицит, без дефицит,под и над дефицит, че ще ти вдигнат или намалят тестостерона!
Всяко нещо си бе по отделно!
Не мога,а и не трябва да се ядосвам, така че лека.

23.10.25
17:26

казано от Гюлето на 23.10.25, 17:18:

Ти сериозно ли бе човек?!
Казах,ако нямаш липса на вит.D, магнезий и цинк,демек ако са в норма!, колкото и да пиеш няма да ти вдигнат тестостерона, така както си мислиш.
Никъде не посочих тежки тренировки + тези конкретни добавки,било с дефицит, без дефицит,под и над дефицит, че ще ти вдигнат или намалят тестостерона!
Всяко нещо си бе по отделно!
Не мога,а и не трябва да се ядосвам, така че лека.

Въобще не съм допуснал, че ще си помислиш, че аз си мисля, че ако са ми в норма и продължавам да ги пия ще вдигна тестостерона. Та аз даже въобще не съм предполагал, че тези неща влияят на теста. Демек и с дефицит на Д и Цинк и т.н. и без дефицит, това не играе за нивото на теста. А са важни храната, възстановяването и тренировките. А и изречението бе под това за треновете.
Не се ядосвай, благодаря за написаното до тук.
ПС...... с пудовките колкото и да се уморя при тренировка и да усетя, че ми пада силата, много бързо явно възстановявам, защото още на другия ден мога да повторя същата тренировка. Даже съм правил тренировки, които включват дни от различни програми, а аз ги правя и двете в една. И при правилно изчислена тежест, брой серии, репове и време за почивки. И които някои хора казват, че им били тежки /само едната/. Сигурно е, защото не съм много силен и нямам голямо облагане със сериозна тежест, де да знам.

Мнението беше редактирано от D_M на 23.10.25 17:30.

23.10.25
20:28

Цялата тая полемика е супер смешна,(не казвам ,че не е полезна),защото е породена от някакъв холестерол  5,2.
Съвсем префинихте нещата..  да не каза друга дума.
Отделно коментарите за възрастта и тренировките просто ми се  присира ,като ги прочета такива неща....
Що не легнеш направо ...Сега ще смяташ повече тренировъчни дни, по-малко от почивните ...много сложно ,легни и  точка.
А и това за подувките меко казано..  меко- ...най-кораво съм се смазвал точно с пудовки,че ходя след това два дена с мускулни трески... Ама тренировка.

Мнението беше редактирано от nervak на 23.10.25 20:39.

23.10.25
21:24

Нервак, холестерола го упоменах м/у другото. Основното в темата бе, че уж много неща промених и постигнах подобрения, а тестостерона все си стои нисък.

Не искам да лягам, даже всеки ден ми се прави нещо и напоследък често имах и имам такива дни. Просто търся каква е причината, защото по-голяма честота не на всеки се отразява еднакво. А и аз нали съм лабав, кой да знае не ми ли действат зле и такива леки занимания, когато са чести.

Обаче изказът ти ме кефи 😁

Мнението беше редактирано от D_M на 23.10.25 21:27.

23.10.25
22:05

Не се коси за тестостерона...моя като цяло си беше в норми...след 6 месеца нежна терапия...не е мръднал))))

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1