04.01.2026
Днес:
Дългото неделно бягане - 8 км за 56:53. Пейс 7:05/км. Среден пулс 122.
Нормално, без кой знае какво напъване и без болежки.
Оня ден, покрай мерене на кръвното на домашните, реших и аз да се проверя, че го правя 1-2 пъти в годината. Доста височко се оказа - малко над 160. Вчера сутринта и вечерта бе добре - 132/82. Днес - сутринта 124/94, преди малко - 150/90. Студеното време ли ми влияе, друго ли...
Та...моето неходене по доктори май май е на път да приключи. Инак, не чувствам нищо особено като главоболие и т.н., даже май бях писал, че пулсът ми в спокойно състояние откакто взех да бягам и да правя дълги разходки, слезе от 80-90+ на 60-70. Ще го следя тези дни, на първо време намалявам сутрешните кафета от 2 на 1, ограничавам солените неща доколкото е възможно, както и пълно изключване на допълнителното солене на храната. Вдигам дозата на Омега 3 до 4 капсули - дават, че има положително действие върху съдовете.
Добавки:
Витамини - 1 табл.
Креатин - 5 гр
Магнезий - 400 мг
доза протеин
2 сашета електролити
Омега 3 - 4 капс.
казано от nervak на 04.01.26, 21:40:
Две седмици след празниците кръвно и захар не се мерят.
Е, то при мен не би трябвало да са фактор. Ни преяждам, нито пия, че и близо две седмици почивах. Утре като се възобнови лудницата...не ми се мисли😁.
На 60г. ,имаш апарат и не си мериш кръвното поне два пъти седмично?!
И пулса ти е бил висок.
Браво,чудесна рецепта за проблеми.
Не усещаш симптоми за високо кръвно, вероятно не е от вчера и днес.
По принцип от ниските температури хора със сърдечно съдови проблеми вдигат кръвно.
Да,омега 3 помага,но иска време.
Нещо, което може да помогне бързо - аргинин , сутрин и вечер по 2-3 гр.
Колко ти е EPA и DHA в една капсула Омега 3. Аз взимам само по 1 сутрин, която от първото съдържа 180 мг., а от от второто 120 мг., което разбрах, че се оказва едно нищо. Не бях светнат и гледам масово по предлаганите продукти са именно такива грамажите. Но щом пиеш по няколко значи е по-добре. Е, и моето не е без хич но явно е недостатъчно ако имам някакъв дефицит или пък да извлека необходимите ползи.
Кръвното кога го мери, да не е след занимание вън. Преди доста години след едни серии кофички навън на около минус 10-ина градуса, моето удари близо 200/110. Последните години нямам проблеми със студа, ама и не тренирам вън при такива условия.
Мнението беше редактирано от D_M на 05.01.26 10:10.
казано от D_M на 05.01.26, 10:07:
Колко ти е EPA и DHA в една капсула Омега 3. Аз взимам само по 1 сутрин, която от първото съдържа 180 мг., а от от второто 120 мг., което разбрах, че се оказва едно нищо. Не бях светнат и гледам масово по предлаганите продукти са именно такива грамажите. Но щом пиеш по няколко значи е по-добре. Е, и моето не е без хич но явно е недостатъчно ако имам някакъв дефицит или пък да извлека необходимите ползи.
Кръвното кога го мери, да не е след занимание вън. Преди доста години след едни серии кофички навън на около минус 10-ина градуса, моето удари близо 200/110. Последните години нямам проблеми със студа, ама и не тренирам вън при такива условия.
Да, и моите капсули са по толкова. Именно затова вземам по 4, даже е малко. Току що си поръчах цитрулин, екстракт от чесън и екстрат от маслинови листа. Дават, че помагали за кръвното, та да видим. Относно меренето, 2-3 часа след снощното бягане го мерих няколко пъти, и все високо. Тази сутрин пък - 123/82. Студът определено влияе, е оня ден тичах при -3°. Така съм загрял, че пара се вдига от мене, ама явно съдовете правят спазми.
Мери го сутрин, веднага след ставане -тези показания са важни.
Мнението беше редактирано от nervak на 05.01.26 12:08.
За да има полза от омега 3 за ССС, трябва EPA + DHA да е поне 2 гр./ден .
Значи от вашите капсули минимум 7 бр..
Не знам защо си поръчал цитрулин вместо аргинин,но от него дозата ще трябва да е по-висока.
казано от Гюлето на 05.01.26, 13:02:
Не знам защо си поръчал цитрулин вместо аргинин,но от него дозата ще трябва да е по-висока.
За омегата да, но за начало ще пробвам как ще ми се отразят 4. За цитрулина - навсякъде го препоръчват като по-добър за целта спрямо аргинина.
06.01.26
13:09
казано от Дидо на 05.01.26, 13:25:
Не знам защо си поръчал цитрулин вместо аргинин,но от него дозата ще трябва да е по-висока.За омегата да, но за начало ще пробвам как ще ми се отразят 4. За цитрулина - навсякъде го препоръчват като по-добър за целта спрямо аргинина.
Цитрулинът е по-добрият вариант, защото е прекурсор на аргинина, на хартия си е точно така. На практика, поне лично за мен и според моя опит, си е плацебо. Взимал съм по 6-7 грама преди тренировка, никаква разлика в нито един аспект. Ако си зареден добре, което значи достатъчно храна и добра хидратация, напомпването е там, с или без цитрулин. Ако си разреден или недобре хидратиран нямам добро напомпване, с или без цитрулин.
Което е малко над 100 гр скумрия, па била то дори и от консерва, а в добавка има и протеин.
казано от Владимир Димитров на 06.01.26, 13:09:
Не знам защо си поръчал цитрулин вместо аргинин,но от него дозата ще трябва да е по-висока.За омегата да, но за начало ще пробвам как ще ми се отразят 4. За цитрулина - навсякъде го препоръчват като по-добър за целта спрямо аргинина.
Цитрулинът е по-добрият вариант, защото е прекурсор на аргинина, на хартия си е точно така. На практика, поне лично за мен и според моя опит, си е плацебо. Взимал съм по 6-7 грама преди тренировка, никаква разлика в нито един аспект. Ако си зареден добре, което значи достатъчно храна и добра хидратация, напомпването е там, с или без цитрулин. Ако си разреден или недобре хидратиран нямам добро напомпване, с или без цитрулин.
На мен не ми е нужен за напомпване, а за по-дълготрайно разширение на съдовете, предвид по-високите нива на кръвното. Като го тествам, ще се разбере.
Не ставаше на въпрос за напомпване по време на тренировка,а за полза за понижаване на кръвното налягане.
Не знам защо цитрулина да е по-добър от аргинина, след като самият той трябва да се превърне (точно затова и дозата е по-висока) в аргинин и тогава да се случат нещата. НЕ искам пак да стават горещи спорове, затова кой както знае и прецени 🙂
Мнението беше редактирано от Гюлето на 06.01.26 14:27.
06.01.26
14:33
казано от Дидо на 06.01.26, 14:06:
На мен не ми е нужен за напомпване, а за по-дълготрайно разширение на съдовете, предвид по-високите нива на кръвното. Като го тествам, ще се разбере.
За по-дълготрайно разширение на съдовете най-добре ще е да правиш и силови тренировки, ама това може би си го знаеш.
Аз като презобя с омега 3 почват да ми кървят венците :D
06.01.26
17:12
казано от Гюлето на 06.01.26, 14:16:
Не ставаше на въпрос за напомпване по време на тренировка,а за полза за понижаване на кръвното налягане.
Не знам защо цитрулина да е по-добър от аргинина, след като самият той трябва да се превърне (точно затова и дозата е по-висока) в аргинин и тогава да се случат нещата. НЕ искам пак да стават горещи спорове, затова кой както знае и прецени 🙂
Няма нужда от спорове, разбира се! Според това, което съм чел, аргининът сам по себе си се усвоява доста по-трудно и се разгражда в черния дроб. От друга страна, цитрулин малатът, се преобразува в аргинин в бъбреците, което се оказва доста по-ефективно, защото повишава нивата на аргинин за по-дълго време, респективно повече азотен оксид достига до кускулите. Малатът пък участва и в цикъла на Кребс, което би следвало да има принос за по-бързото възстановяване на нивата на енергия. По-добрият кръвоток пък намалява и нивата на млечна киселина, което е допълнителен фактор за ускорено възстановяване. Най-удачната форма е цитрулин малат.
Разбира се, който иска може да задълбае, има немалко проучвания по темата и все пак, това си е на хартия, за мен лично с или без него си е същата работа.
06.01.2026
Тегло - 77 кг.
1 км бързо ходене за загряване.
Бягане - 5,61 км за 40 мин. Пейс 7:10/км. Среден пулс 124.
Тръгнах малко по-рано, уж да не свие студа после. Въпреки това си беше хладничко - около1°. Голяма мъгла, но поне нямаше вятър, та се понася. Леко усещане за по-слаб контрол над пулса спрямо последните пъти.
Започвам седмица 4 от 5-седмичния Блок 1. Всичко засега върви сравнително гладко, дано само няма големи студове.
Добавки:
Витамини - 1 табл.
Магнезий - 400 мг
2 сашета електролити
Омега 3 - 4 капс.
Чакам тези дни да пристигнат добавките
NOW L-Citrulline 75 Serv.
NOW Odorless Garlic / 250 Softgels
HAYA LABS Olive Leaf 450 mg / 60 Caps
Мнението беше редактирано от Дидо на 06.01.26 23:30.
07.01.2026
Почивен
Дойдоха ми добавките. В комбинация с наличните ми, ето каква схема за кръвното започвам:
⏰ 07:00 – 08:00
1. OPTY MEN – 1 таблетка
2. Магнезиев цитрат – 200 mg
3. Omega-3 – 2 капсули (600 mg EPA+DHA)
4. NOW Garlic – 1 капсула 25 mg
⏰12:00
5. NOW L-Citrulline – 1.5 g= ½ чаена лъжичка
⏰ 19:00 – 20:00 (с вечеря)
6. Omega-3 – 2 капсули
7. NOW Garlic – 1 капсула 25mg
⏰ 21:00 – 22:00
8. NOW L-Citrulline – 1.5 g
9. Olive Leaf Extract – 1 капсула 450 mg 40% oleuropein (~180 mg)
10. Магнезиев цитрат – 200 mg
11. Doppelherz Magnesium + Potassium – ½ таблетка
В дните с бягане, когато пия електролити припокриващи се с Doppelherz Magnesium + Potassium, няма да го вземам вечер.
🔢 ДНЕВНИ ДОЗИ - общо
• Магнезий: ~600 mg
• Калий: ~200-300 mg
• Цитрулин: 3 g
• Омега-3: 1200 mg EPA+DHA
• NOW Garlic – 50 mg
• Маслинови листа: 1 капсула от 450mg (40%-ов екстракт oleuropein)
Ще следя стойностите сутрин и вечер(може и след работа, към 14), и евентуално ще се правят промени.