казано от Svetoslav на 09.02.26, 10:03:
казано от Georgi Ivanov на 07.02.26, 22:00:
Като си бивш спортист и си влизал в категории е ясно как става. На дърти години става малко по трудно , само началото де :)
Не малко, много по-трудно става. И не само началото. Изобщо след 50, свалянето става много трудно.
Не знам за вас ама аз ако реша,за две седмици се изпилвам на куче.
Изпилвате се но то въпроса не е ли да се подържа това като начин на живот ? Като цяло аз имам проблем с това да не пия грам. При мен това е основното нещо. За да не пия, трябва да тренирам постоянно. То ако разполагам с време да тренирам и да движа, няма и да пия най-вероятно. Понеже аз имам дисциплина когато се товаря физически, не пипвам ... Обаче така както го карам не се получава точно така :) ..... А пък ако отрежа всичко ...... не искам да ставам чак такъв сектант :)
Ееее на куче да стоя няма нужда...това ще са 8-10%....те сега са 13-15%мазно.
Аз пък нямам проблем с това да не пия...просто си пия .
казано от nervak на 09.02.26, 14:35:
Аз пък нямам проблем с това да не пия...просто си пия .
Ти си изключение, Нервак. Не си добър пример. Като теб познавам 2-3-ма души. За останалите, свалянето на килограми след 50 си е трудно. Аз тренирам около 5 пъти седмично. Не ям повече отколкото съм ял през последните 10-15 години. Но теглото се качва бавно и свалянето под 80 кг си е цяло чудо. А до преди 5-6 години поддържането на тегло под 80 кг не беше никакъв проблем.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 09.02.26 15:10.
09.02.26
15:54
казано от Svetoslav на 09.02.26, 15:09:
казано от nervak на 09.02.26, 14:35:
Аз пък нямам проблем с това да не пия...просто си пия .Ти си изключение, Нервак. Не си добър пример. Като теб познавам 2-3-ма души. За останалите, свалянето на килограми след 50 си е трудно. Аз тренирам около 5 пъти седмично. Не ям повече отколкото съм ял през последните 10-15 години. Но теглото се качва бавно и свалянето под 80 кг си е цяло чудо. А до преди 5-6 години поддържането на тегло под 80 кг не беше никакъв проблем.
Ако тренираш едно и също и ядеш едно и също е нормално да не качваш и да не сваляш.
казано от nervak на 09.02.26, 15:40:
Ееее то и аз трудно ще ида под 80кг...манекен на Освиенцим.
Аз съм 172 см висок. За мен 80+ си е цифра. А поддържах 71-72 кг тегло близо 15 години. Сега се опитвам да сляза под 80 кг и да задържа теглото там вече 2 години. Ама нещо много трудно ми се получава, да не кажа никак.
казано от Georgi Ivanov на 09.02.26, 15:54:
Ако тренираш едно и също и ядеш едно и също е нормално да не качваш и да не сваляш.
Проблемът е, че качвам. Бавно, но славно :) А свалянето е Сизифов труд...
казано от Svetoslav на 09.02.26, 16:00:
казано от Georgi Ivanov на 09.02.26, 15:54:
Проблемът е, че качвам. Бавно, но славно :) А свалянето е Сизифов труд...
Ти качваш, ама въобще спазваш ли някакъв режим ? :))) Защото аз откъм храна няма нещо което да не ям ... Единствено по-блажното го избягвам, че от него не ми е много добре.
казано от Svetoslav на 09.02.26, 15:58:
Аз съм 172 см висок. За мен 80+ си е цифра.
Цифра са, ако си 30% мазнини. Аз например съм 168 см, 83 кг, но съм под 20% мазнини и съм ок. Килограмите сами по себе си не са показател, по-важна е обиколката на талията, или по-скоро, съотношението обиколка/ръст и % мазнини.
И какво точно ще ти каже обиколката на талията? Структурата на тялото не е ли важна ?
Аз съм с широк таз и силно развити напречен коремен мускул и еректори. Дори и с видими плочки (не в момента! ), обиколката на талията пак е повече от нормалното според разните таблици за пропорции. И кво праим сега?
казано от Гюлето на 09.02.26, 21:41:
И какво точно ще ти каже обиколката на талията?
Сама по себе си - нищо. Но изречението има втора част:
казано от Петко К на 09.02.26, 17:26:
или по-скоро, съотношението обиколка/ръст и % мазнини.
Става дума за съотношение обиколка на талия, спрямо ръст, плюс % мазнини. И това ти казва какъв е риска от сърдечни заболявания. Съотношение над 0.5, както и над 25% мазнини - повишен риск. Не съм го измислил аз това.
Естествено, като трениращи, за нас риска е по-нисък, от колкото за някой заседял, но все пак е добре да се вземе предвид.
Дори и с видими плочки (не в момента! ), обиколката на талията пак е повече от нормалното според разните таблици за пропорции.
Аз не съм писал нищо за конкретни размери, нито съм дефинирал какво е нормално и какво не.
Не смятам, че трябва да имаме талия на манекенка, ама ако е над метър (примерно), не е заради развитите мускули 😁
И кво праим сега?
Не знам, прави каквото искаш с тази информация. Не е като да казвам нещо ново или неизвестно.
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.02.26 23:01.
Точно така, не е ново и непознато. Суха теория. Пък това кое е показател за сърдечно съдови проблеми, изобщо не ми се коментира. Както и това, че на 30 или 50+ г. няма разлика, когато ще сваляш мазнини.
Като няма,при теб защо не се получава?
Суха или не, това е, което се знае за момента. Ти ако имаш друга теория, сподели я, ако може без язвителни забележки, с които не казваш нищо.
При мен винаги се получава, не знам защо си останал с друго впечатление.
Дебели старци няма. После (като махнем дебелите) другото е гени. Спорта, обаче, въобще грижата за себе си, не е да сме добре като старци, а да сме добре тук и сега. Ако сме добре днес, защо да сме зле утре, което пак ще е днес в утрешния ден? Проста философия
10.02.26
07:55
Има значение структурата на тялото.
При мен забелязах един факт след 50.
А именно, сланините се трупат единствено около пъпа и хич не искат да се махат до последно.
Не че това ме притеснява просто го отбелязвам,а преди по равномерно се омазнявах някак..
казано от Петко К на 09.02.26, 23:52:
Суха или не, това е, което се знае за момента. Ти ако имаш друга теория, сподели я, ако може без язвителни забележки, с които не казваш нищо.
При мен винаги се получава, не знам защо си останал с друго впечатление.
Няма смисъл да се споделя на хора,които си мислят, че знаят всичко и с “капаци” пред очите 🙂
Да,да, получава ти се,но не разбрах колко килограма свали, колко от тях са мазнини, колко време ги задържа, с колко сантиметра талията е надолу, с колко ти паднаха силовите постижения, освен че си с кило нагоре?!
Става дума за съотношение обиколка на талия, спрямо ръст, плюс % мазнини. И това ти казва какъв е риска от сърдечни заболявания. Съотношение над 0.5, както и над 25% мазнини - повишен риск. Не съм го измислил аз това.
Естествено, като трениращи, за нас риска е по-нисък, от колкото за някой заседял, но все пак е добре да се вземе предвид.
Само по себе си, мазнини над 25 % носи риск.
При съотношение 0,65 и 20% мазнини има ли риск и какъв е той - нисък, умерен или висок?
Това е като стойността на общия холестерол - само парче от пъзела.
Мнението беше редактирано от Гюлето на 10.02.26 09:46.
казано от doni dimitrov на 10.02.26, 07:55:
Има значение структурата на тялото.
При мен забелязах един факт след 50.
А именно, сланините се трупат единствено около пъпа и хич не искат да се махат до последно.
Не че това ме притеснява просто го отбелязвам,а преди по равномерно се омазнявах някак..
Напълно съм съгласен. Сланините около пъпа са голяма напаст :-). Просто след 50, тялото явно си ги иска. И те не се дърпат. А ако решиш да ги “дръпнеш”, са направо като залепени.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 10.02.26 09:39.
Естествено че годините оказват влияние на метаболизма. Ако не беше така, щяхме да сме винаги на 20 и да живеем вечно. Въпроса е наистина, така да се съчетава движението с храненето, че да се извличат максимални ползи в продължение на годините. Щото и претренирането или преработването също е проблем. В крайна сметка това е елементарна физика. Иначе да факторите са много :) .. Според мен трябва много по-голяма дисциплина да се подържа към храненето и към тренировките когато годините започнат да напредват. И най-важното не трябва да се спира с тренирането по възможност :) ... Трябва да се прави редовно. А да и трябва да се съхрани хъс-а :) щото той лека полека изчезва ... Затова и разнообразието от спортни дейности помага много точно затова. Пречи на резултатите, но пък помага за разнообразието и интереса. Ама при всеки човек е различно.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 10.02.26 09:45.
Няма понятие Претрениране в елементарната физика(поне моята най-елементарната)....изобщо има ли такова понятие?
10.02.26
10:09
Аз малко да наклоня дискусията в друга посока :D тъй като от около 2 месеца спазвам също циклично хранене, но с по 2 хранения на ден - съответно около 16:00 и около 19:30, успех да сваля вече 8кг, но по това, което съм чел и съответно се стремя да правя е да тренирам максимално тежко за мен, като целта е да се пази мускулната маса(ако въобще имам такава :D). Искам да попитам Дони, понеже е писал, че тренира с леко, каква е целта?
Аз също предпочитам да тренирам с леки тежести. Така по-добре си товаря мускулатурата. Леки тежести - много повторения. За мен това работи по-добре от големи тежести - малко повторения.
Освен това след 50, не мисля, че големите тежести имат голям смисъл. Но това си е лично мое мнение и лично усещане. За всеки предполагам ще е различно.
10.02.26
10:50
Дъртаци! :D
Train your body like your life depends on it. Because one day it might.
https://www.youtube.com/shorts/-cucrRhpHsE?feature=share
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.02.26 10:51.
казано от Гюлето на 10.02.26, 09:36:
Няма смисъл да се споделя на хора,които си мислят, че знаят всичко и с “капаци” пред очите 🙂
Прав си, няма смисъл.
Само по себе си, мазнини над 25 % носи риск.
Значи сме на едно мнение. При 25% мазнини, трудно ще имаш съотношение под 0.5.
При съотношение 0,65 и 20% мазнини има ли риск и какъв е той - нисък, умерен или висок?
Не знам, подобни изключения се разглеждат като такива.
Но ми е странно как някой примерно 180 см висок, със 117 талия, ще е само 20% мазнини?
казано от Svetoslav на 10.02.26, 09:38:
Напълно съм съгласен. Сланините около пъпа са голяма напаст :-). Просто след 50, тялото явно си ги иска. И те не се дърпат. А ако решиш да ги “дръпнеш”, са направо като залепени.
Знаеш ли колко калории и протеин приемаш дневно, колко ти е баланса? Пробвал ли си да намаляваш калориите, докато почнеш да сваляш стабилно? Или да увеличаваш постепенно активността (ходене, тичане, движение като цяло)?
Няма такова нещо като “тялото си ги иска”.
казано от kaloyan на 10.02.26, 09:43:
Естествено че годините оказват влияние на метаболизма.
Метаболизма е сравнително стабилен между 20 и 60 години, след това намалява, но доста бавно (около 1% годишно). Други са факторите, които оказват влияние на свалянето - хормони, стрес, ниска активност, недоспиване и най-вече хранене.
Не е метаболизма или годините сами по себе си.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.02.26 11:40.
Да,да, получава ти се,но не разбрах колко килограма свали, колко от тях са мазнини, колко време ги задържа, с колко сантиметра талията е надолу, с колко ти паднаха силовите постижения, освен че си с кило нагоре?!
Петко,аз пак да попитам ☝️,ако случайно не си видял.
Други са факторите, които оказват влияние на свалянето - хормони, стрес, ниска активност, недоспиване и най-вече хранене.
Сега последно едно и също ли е свалянето на мазнини на 30 и 50 г. ?
Един път казваш да, после че имало фактори които оказват влияние, демек не. Обърках се 😄
Мнението беше редактирано от Гюлето на 10.02.26 12:37.
казано от Гюлето на 10.02.26, 12:33:
[
Един път казваш да, после че имало фактори които оказват влияние, демек не. Обърках се 😄
Не е същото. Залагам си главата за това. Преди 30 години можех да сваля 5 кг за седмица. Сега 5 кг ги свалям за 5 месеца. Определено има огромна разлика между 25 и 55 години по отношение на свалянето.
Петко,
“Знаеш ли колко калории и протеин приемаш дневно, колко ти е баланса? Пробвал ли си да намаляваш калориите, докато почнеш да сваляш стабилно? Или да увеличаваш постепенно активността (ходене, тичане, движение като цяло)?
Няма такова нещо като “тялото си ги иска”.”
Мога да сваля калориите много и да сваля тегло сравнително бързо. Но след това всичко се връща още по-бързо. Просто не е стабилно. Имам добра идея колко калории поемам. Просто на 55 вече ми е много трудно. Активността през зимата ми е основно на закрито. Не обичам да тренирам навън при температури под 12 градуса. От другия месец ще започна така или иначе постепенно да тренирам основно на лостове и активността ще е малко повече отколкото е сега. Т.е. ще сваля още кило / две. От 4 месеца не консумирам захар и съм спрял безалкохолни и газирани напитки със захар. Свалих 4 кг за 4 месеца и продължавам лека полека. Ако това беше преди 10-15 години, само за 4 месеца щях да съм свалил около 10 кг минимум. Просто има разлика. Това е, което казвам.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 10.02.26 12:58.
Няма разлика в метаболизма сам по себе си между около 20 и 60г, основните причини хората да си мислят, че се забавя през този период са по-малка физическа активност, загуба на мускулна маса и увеличаване на храната.
казано от Svetoslav на 10.02.26, 10:41:
Аз също предпочитам да тренирам с леки тежести. Така по-добре си товаря мускулатурата. Леки тежести - много повторения. За мен това работи по-добре от големи тежести - малко повторения.
Освен това след 50, не мисля, че големите тежести имат голям смисъл. Но това си е лично мое мнение и лично усещане. За всеки предполагам ще е различно.
Не знам, аз при последните проби които си правя забелязвам, че например след лег 1х12-15 до отказ или около после ръцете повече ме болят в сравнение с 2х6-8 също толкова трудни. Така е и при дърпащите на скрипеца. Установявам го на няколко пъти вече. Дори обемът във втория вариант е и повече, тъй като там изпълнявам 2 серии и с по-тежко. Хората са различни явно. Другото което е, бързите влакна се губят първи от старчоците и за да ги запазиш (според разбирковците) трябва да вдигаш в ниски, с по-тежко и основно експлозивно. Не, че аз тренирам постоянно така, но това имало най-голям пренос именно заради необходимостта от бърза реакция на тялото. Например залитане и бърза реакция на краката, за да запазиш опора плюс влагане на сила, за да се задържиш прав. Първото, което се губи е мощността, силата е след това.
Мнението беше редактирано от D_M на 10.02.26 14:36.
Петко,аз пак да попитам ☝️,ако случайно не си видял.
ОК, ето ти кратък обзор.
2024 година, сериозна диета от средата на август до началото на декември - от 92 на 78 кг, и от 102 см на 84 см талия, като най-високото ми тегло същата година беше 95 - 105 талия. Общо минус 14 кг за около 16 седмици. Не останах доволен, диетата и тренировките не бяха както трябва, загубих сила и мускули.
Няколко месеца държах около 80-82, после постепенно се отпуснах до 85-6 кг, като част от каченото беше активна маса.
Началото на тази година талията беше скочила до 92-3, но за няма и месец я върнах до 89 и от 2-3 седмици пак си почивам. Сега на 84 кг съм с 89 талия (премерено тази събота), като преди 2 седмици бях 83-88 см.
Като свалях 2024-та, на това тегло бях с 92 талия, т.е., сега на същите кила съм с по-малка талия, и определено съм по-силен. С подобни мерки бях 2012 година, може да се види в началото на старият ми дневник.
При първото ми сваляне през 2006 година, свалих от 86 на 76 за 10 седмици, и сумарно 12 кг за 14 седмици (74 кг финално). Тогава бях с около 80 талия.
Най-добре бях 2015 година - около 76 кг, 78 талия, 42 ръце и бях по-силен от сега. От края на март до края на юли (точно като навърших 37 години), сумарно около 12 кг (паднах до 75 кг финално) за около 16 седмици.
След всичките ми сваляния, подържах известно време, но понеже много обичам да ям, през следващите няколко години постепенно се отпусках и се връщах пак към 90 кила или от горе.
Едно и също е, ако имаш един и същи дефицит (хранене), една и съща активност, стрес и т.н., или накратко, един и същи начин на живот. Факторите, които оказват влияние, не са пряко свързани с възрастта.
казано от Svetoslav на 10.02.26, 12:57:
Мога да сваля калориите много и да сваля тегло сравнително бързо. Но след това всичко се връща още по-бързо.
Идеята е да свалиш бързо, и после да подържаш. Ако се върнеш пак към старото хранене, заради което и си качил тези кила, е нормално да върнеш всичко.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.02.26 14:59.
казано от Ivan на 10.02.26, 13:17:
Няма разлика в метаболизма сам по себе си между около 20 и 60г, основните причини хората да си мислят, че се забавя през този период са по-малка физическа активност, загуба на мускулна маса и увеличаване на храната.
На теория сигурно няма. Ама аз говоря от личен опит. Знам как бях на 25 и как съм сега.
[quote author=“D_M” date=“1770726891”
Не знам, аз при последните проби които си правя забелязвам, че например след лег 1х12-15 до отказ или около после ръцете повече ме болят в сравнение с 2х6-8 също толкова трудни. Така е и при дърпащите на скрипеца. Установявам го на няколко пъти вече. Дори обемът във втория вариант е и повече, тъй като там изпълнявам 2 серии и с по-тежко. Хората са различни явно. Другото което е, бързите влакна се губят първи от старчоците и за да ги запазиш (според разбирковците) трябва да вдигаш в ниски, с по-тежко и основно експлозивно. Не, че аз тренирам постоянно така, но това имало най-голям пренос именно заради необходимостта от бърза реакция на тялото. Например залитане и бърза реакция на краката, за да запазиш опора плюс влагане на сила, за да се задържиш прав. Първото, което се губи е мощността, силата е след това.
Дидо,
Аз имам предвид, да речем за лег, тежест 40-50 кг и 30-40 повторения. По-малко от 20 повторения за мен са малко като брой. Това сега. За по-млади хора ще е различно.
Ако искаш да развиваш бързина на удар, то тогава правиш максимална тежест за 1-2 повторения и сваляш с 50-60% тежеста за максимална бройка за време. Или работиш на 120-130% от макса, но за 1/3 от движението с максимална скорост. Там където реално работи трицепса при прав удар. И след това отново сваляш с 50-60% тежестта...
казано от Svetoslav на 10.02.26, 15:04:
казано от Ivan на 10.02.26, 13:17:
На теория сигурно няма. Ама аз говоря от личен опит. Знам как бях на 25 и как съм сега.
Нали това се опитваме да кажем с Петко - нито тогава си следял храната и активността, нито сега ги следиш, та респективно като кажеш “аз ям същото и се движа същото, от годините е” - еми като нямаш данните, няма как да го повярвам.
Аз знам колко съм ял преди 25 години и колко ям сега. И каква активност съм имал и преди и сега.
Повече от 10 години съм се състезавал активно и съм гонил категория. Така че имам добра идея за това, което говоря :-).
Станете на 55 и живот и здраве пак ще говорим. Сигурно на теория е така както казвате. Ама като си говорим за теория, за 20-25 годишен мъж нормалният процент мазнини е 12-15%, за 50+ вече говорим за 20%... Т.е. няма как метаболизма да не e засегнат изобщо.
Калкулаторите ми дават в момента процент мазнини около 20-21%. А преди 25-30 години не можеха да ме ощипят никъде по тялото. И ядях 2 пъти повече калории от сега. Разбира се и активността ми беше поне 2 пъти по-висока.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 10.02.26 15:39.
казано от Svetoslav на 10.02.26, 15:30:
Аз знам колко съм ял преди 25 години и колко ям сега. И каква активност съм имал и преди и сега.
Повече от 10 години съм се състезавал активно и съм гонил категория. Така че имам добра идея за това, което говоря :-).
Станете на 55 и живот и здраве пак ще говорим. Сигурно на теория е така както казвате. Ама като си говорим за теория, за 20-25 годишен мъж нормалният процент мазнини е 12-15%, за 50+ вече говорим за 20%... Т.е. няма как метаболизма да не e засегнат изобщо.Калкулаторите ми дават в момента процент мазнини около 20-21%. А преди 25-30 години не можеха да ме ощипят никъде по тялото. И ядях 2 пъти повече калории от сега. Разбира се и активността ми беше поне 2 пъти по-висока.
Значи преди си бил с по-добра телесна композиция и си бил доста по-активен?
Ако да - това потвърждава написаното от мен - че не е непременно “метаболизма”, а по-скоро другите фактори. Не виждам смисъл да го бистрим повече това
Мнението беше редактирано от Ivan на 10.02.26 15:45.
казано от Ivan на 10.02.26, 15:44:
Значи преди си бил с по-добра телесна композиция и си бил доста по-активен?
Ако да - това потвърждава написаното от мен - че не е непременно “метаболизма”, а по-скоро другите фактори. Не виждам смисъл да го бистрим повече това
Ами не го потвърждава. И не съм казал, че е непременно метаболизма,но че метаболизмът се променя и това има голямо значение на 50+ години. Всички останали фактори разбира се също имат значение.
Както и да е, наистина няма смисъл да спорим. Още повече, че е в чужд дневник. Извинявай, Дони.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 10.02.26 15:55.
Петко,от всичките мерки и теглилки, които си написал, излиза че качваш във времето. А, свалянето и поддържането на търсеното тегло е за кратки периоди,докато издържаш на глада. И след това е “йо-йо” ефекта.
Мерси за подробния разбор.
Колкото до сравнението за годините - няма как да е едно и също! Има много промени в човешкото тяло, които могат да се обединят в една дума: стареене !
Само някой сега да не избухне, че този процес не съществува и не оказва влияние 😅
Мнението беше редактирано от Гюлето на 10.02.26 16:18.
казано от Гюлето на 10.02.26, 16:12:
Само някой сега да не избухне, че този процес не съществува и не оказва влияние 😅
Съществува и оказва влияние....след 70.
Петко,от всичките мерки и теглилки, които си написал, излиза че качваш във времето. А, свалянето и поддържането на търсеното тегло е за кратки периоди,докато издържаш на глада. И след това е “йо-йо” ефекта.
Глад има евентуално докато свалям. За подържане няма нужда да гладувам, подържал съм с години сравнително нисък % без да гладувам.
И не виждам това какво общо има с възрастта.
Има много промени в човешкото тяло, които могат да се обединят в една дума: стареене !
Стареенето е факт, но в случая говорим за сваляне на мазнини, което зависи от храненето, а това е фактор, който можеш да контролираш.
Статистичеки данни:
Мъже процент мазнини (добър)
Възраст 20 - 29 г 10,6 - 14,8
30 - 39 г 14,6 - 18,2
40 - 49 17,5 - 20,6
50 - 59 19,2 - 22,1
60 - 69 19,8 - 22,6
Възрастта няма никакво значение..... ама никакво. Стига сте писали просто ей така, за да си докажете тезата. Като си говорим за теория, по-горе е медицинската статистика.
Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/body-fat-percentage-chart#men
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 10.02.26 17:45.