Занимания с тежести

Прескочи до:

29.06.26
23:57

Щом тялото толкова се противи явно има защо. Сигурно с някакви схеми, режими, програми и т.н. ще може да се повиши размера, ама пък такова напиняне и спазване на това или онова само заради някой и друг см. отгоре. А и щом си склонен да не качваш размер тялото веднага ще гледа да си върне нещата малко ако дадеш заден извън схемата. Силен си, много добре си и визуално, пий си бирата и си напъвай на твоите си любими неща. Каквото и правиш всъщност 🙂

03.07.26
21:12

Нещо напоследък хептен отеб.х да описвам.

30.06.2026 г.-пудовки;

02.07.2026 г.-лежанка в 3×3 и много леки клекове с лост в 10-15 повторения.

03.07.2026 г. (днес)- малко по-кондиционно с пудовка 16 кг.-3× обръщане, 3× снач, 3× клек ляво и веднага дясно. Това е един рунд, общо 10 с около минута почивка. В първите 5 рунда преди обръщането имаше и 3× суинг. В повечето рундове обръщането не бе със замах, а с подклек и директно нагоре по вертикала.
Крачките-около 10-12 000 на ден.

Лега както вече съм описвал нещо ич не върви. Отслабването и то не върви, ама и аз кривя често. Няма я и тая амбиция, желание, а и не виждам чак такъв смисъл както преди. Дали ще съм 95-96 кг. или 88-89 кг. май за мен ще е все тая. Не съм се отпуснал тотално де, поддържам нещата вече 10 месеца и повече около тия кила.

03.07.26
22:28

Не е се тая да знаеш...най добрия приятел ми от детството си замина вчера от инфаркт. ..ако беше с 10кг по слаб...едва ли щеше да е вчера.
При това той тренираше МмА...тежести...ама движението беше сведено до санитарния минимум от ...4-5к крачки.

Мнението беше редактирано от nervak на 03.07.26 22:29.

03.07.26
22:44

казано от nervak на 03.07.26, 22:28:

Не е се тая да знаеш...най добрия приятел ми от детството си замина вчера от инфаркт. ..ако беше с 10кг по слаб...едва ли щеше да е вчера.
При това той тренираше МмА...тежести...ама движението беше сведено до санитарния минимум от ...4-5к крачки.

Лоша работа, съжалявам.
Ами сега нещата общо взето са ок, та като показатели няма какво кажи речи да подобрявам, ама кой да знае. Тия по-детайлните, които коментирате не съм ги изследвал. А може би ще трябва. Сигурно ще е по-добре да посваля поне още едно 7-8 кила.
Иначе Божа работа. Уж здрави прави хора и наистина от към здравни показатели нещата са топ, но гледай какво става.

Мнението беше редактирано от D_M на 03.07.26 22:45.

04.07.26
08:34

Не...той конкретно не беше топ откъм изследвания.
Беше с наднормено...макар  да тренираше.
Главното беше,че не ходеше...все ми казваше,че няма крачки.

04.07.26
19:06

04.07.2026 г.

Стълби на обръщане+преса+клек (клека само от страната на втората ръка, в случая лявата) с Гюле 24 - 5×1,2,3 дясно и веднага ляво.
Пресата по едно време ставаше на пуш 🤣

Като загрявка правих същото но двойки 16-ки и 20-ки.
Утре почивка или само някакво вертикално дърпане с по-леко. Може и малко баскет с децата, както дойде. Жената все по-често излиза с тях в двора на даскалото пред нас.

08.07.26
21:30

05.07.2026 г.

Вертикално дърпане на машина- до 3×10;
Хоризонтално дърпане на машина-до 3×10;
Сгъване за бицепс на машина-до 3×10;
Лег преса-до 1×30;
Повдигане за прасец на машина-до 1×21;
Повдигане на висящи прави крака от стенд-1×30.
Навсякъде с еднаква тежест при над 1 серия, без да броя загряващите.

06.07.2026 г.

Лег- до 2×5;
Полулег- до 2×6;
Трицепс на машина-до 1×15;
Малко пудовки.
Навсякъде с еднаква тежест при над 1 серия, без да броя загряващите.

07.07.2026 г.

Обръщане и преса с Гюле 24-10×1;
Комплекс с 16-ката 5 рунда ляво и веднага дясно-3× суинг + 3× обръщане + 3×снач + 3× преса + 3× клек.

08.07.2026 г.

Лег-3×5;
Полулег-до 2×12;
Вертикален скрипец-до 2×12;
Разтваряне с дъмбели за рамене-до 1×15;
Сгъване с дъмбели за бицепси-1×12;
Пушдаун с лост за трицепс на скрипец-1×15.
Лег преса-до 1×15;
Повдигане за прасец-1×15;
Повдигане на висящи прави крака от стенд.
За ръцете, прасците и корема без предходни серии.

Ще махна изцяло лега, не се оправя дискомфорта в раменете независимо от ширината на хвата, което ме ограничава в тежестите. При полулега съм ок.
Вечерта след тренировката с гюлетата на 04.07-събота ме заболя едното рамо до степен, че много трудно обличах и събличах тениска. Викам заеби. Но още на другия ден бях ок за дърпане (за бутане не, особено над глава) и нещата в понеделник вече отминаха и си продължих. Един от дните пробих под 95 кг. ЛТ, но не давам голям зор. Хапвам и “непозволени” неща, а и някои дни сигурно не съм бил и на дефицит. Но държа около 95+.

Добавки: трибестан, протеинова пудра, CLA, магнезий глицинат преди лягане.

Мнението беше редактирано от D_M на 08.07.26 21:32.

09.07.26
14:05

Малко некро, ама

казано от NeDD на 29.06.26, 09:18:

Ако не си над 1.85, за да не изглеждаш омазнен без дрехи ще трябва да паднеш под 80 кг. Прецени дали си струва :)

Зависи колко мускул имаш. По-правилно е да се гледа колко процента подкожни мазнини имаш. За да не изглеждаш омазнен без дрехи трябва да си под 15%. По-скоро и под 12%.

09.07.26
14:21

казано от Димо на 09.07.26, 14:05:

Малко некро, ама

казано от NeDD на 29.06.26, 09:18:

Ако не си над 1.85, за да не изглеждаш омазнен без дрехи ще трябва да паднеш под 80 кг. Прецени дали си струва :)

Зависи колко мускул имаш. По-правилно е да се гледа колко процента подкожни мазнини имаш. За да не изглеждаш омазнен без дрехи трябва да си под 15%. По-скоро и под 12%.

Съгласен съм за прцентите. Иначе в случая имах предвид конкретно него, не знам колко е висок, но предвид снимките, които е качвал, ще има едни 15 кг мазнини да изчисти за да е към 15% мазнини. Но според мен това важи и за поне 90% от трениращите (натурално) хора. Масово значително подценяват процента подкожни мазнини и надценяват реалната си мускулната маса. И като тръгнат да чистят накрая са неприятно изненадани от реалността :D

09.07.26
14:48

Ами Бате Дидко е казвал че по разни калкулатори му излиза 24% БФ. Аз като съм го вижда сниман по дрехи може би мога да се съглася с тази оценка, като имаме предвид че неговоро омазняване е малко специфично - краката му са доста чисти, основно е съсредоточено около талията.

Които 24% на 95 кила ЛТ, ако сваля сравнително чисто, означава че ако свали 10 кила мазно ще е под 15% БФ. Да кажем че трябва наистина около 15 кила за по-согурно да свали и си става към 80 кила за да не изглежда мазен по без дрехи.

09.07.26
15:20

И на корем раста, но някак повече е около гърдите. Нямам и не съм имал дръжки при каквото и да е тегло. Но да, оказва се, че имам доста повече да свалям от колкото съм си мислел, ако искам да изглеждам както си се представях. Не чак с плочки, но далеч по-добре от това, което виждам да се задава, дори и при под 90 кг. Като може би последна цел ми е (ако стане просто с дисциплина, но без много лишения, които да усещам като направо борба) да го докарам между 86-88 кг. и там да забия котвата. В момента често отпускам нещата и пак що годе вървя надолу. Та ако постегна повече дисциплината, като същевременно не усещам някакви кой знае какви лишения очевидно не е непостижимо. Все пак целта е да е устойчиво във времето. Днес сутринта бях 94.75 кг. Та ако стигна горната цел от там вече най-много да е рекомпозиция, която просто да настъпва във времето вследствие правилно хранене и тренировки, ако въобще е възможно това нещо. Но идеята е още по-малко мазнини от чисто здравословна гледна точка. Вече не ми пука толкова, дали визуално ще съм чак толкова ок.

10.07.26
21:37

09.07.2026 г.

С 20-ка:
2× суинг-2× обръщане-2× снач-2× преса-2× клек ляво и веднага дясно. Това е един рунд, общо 6 рунда.

10.07.2026 г.

С 24-ка:
2× обръщане-2× преса-2× клек ляво и веднага дясно. Това е един рунд, общо 15 рунда.
Няколко серии гребане ×12 повторения, по 10-ина снача с 16 ката.

Мислех днес на зала, но имах и други неща за вършене, та пак подобно като вчера.
Два дни бая ядох и кило нагоре, но си продължавам по план. Колана си охлабва 😆

12.07.26
12:02

Тия два дни без тренове, а и дефицитът нещо не върви.

Мнението беше редактирано от D_M на 12.07.26 12:08.

12.07.26
19:50

Блажиш ли баце Дидко :D

12.07.26
23:11

казано от Georgi Ivanov на 12.07.26, 19:50:

Блажиш ли баце Дидко :D

Абе мани🐷

13.07.26
09:10

Това в средната снимка, посред жегата на плажа ... ъххх. По сибарит-ски трябва да се подхожда към нещата, пък било то и чийт, особенно след една определена възраст.

Иначе, направо си е за реклама ... нохейт :)

Мнението беше редактирано от Splash на 13.07.26 09:12.

13.07.26
09:24

казано от Splash на 13.07.26, 09:10:

Това в средната снимка, посред жегата на плажа ... ъххх. По сибарит-ски трябва да се подхожда към нещата, пък било то и чийт, особенно след една определена възраст.

Иначе, направо си е за реклама ... нохейт :)

Плажът точно на това място в тоя ден бе такъв, че нямаше избор много. Гироси, бургер, клуб сандвичи, пици и десерти. За пиенето ясно. Не е да мога просто да стана и да ида в някоя кръчма “от другата страна на улицата”, за да ям рибка или пържола със салата например. Няма такава. Може би ако бях тръгнал да обикалям на съседните барове, ама и там си е същата работа. А и не са един до друг и не поддържат такава кухня. За плажа на Амолофи в Гърция става дума. Вечерта в Кавала бе по-инак с вечерята, ама и там пак десерти :-) На другия ден бяхме на плажа в Ираклица, където също нещата не се контролираха добре.
От днес яко стягане. Даже и не закусвах.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.07.26 09:29.

13.07.26
09:36

Б@си в Гърция ако се оправдаеш, че не можеш да ядеш качествено и вкусно :P

Мнението беше редактирано от Splash на 13.07.26 09:38.

13.07.26
09:39

казано от Splash на 13.07.26, 09:36:

Б@си в Гърция ако се оправдаеш, че не можеш да ядеш качествено и вкусно :P Професионално изкривяване :)

За конкретен плаж говоря, за другото ясно както се вижда от една от снимките. Много от плажовете в тоя район са така, не е баш в населеното място. От пътя слизаш на плажа, една дълга ивица с барове и това е. То аз бургер не помня от кога не бях ял последно, месеци сигурно. Та колко да ме бутне туй прегрешение.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.07.26 09:43.

13.07.26
09:42

Пак не ме разбираш, не говоря за бутане, а че като си огаждаш, можеш повече и много, ама много по-добре :)

п.п. Какво ще стане ако не ядеш на плажа изобщо?
п.п.п. Кавала е Слънчака на Гърция и май има повече българи от колкото тук :)

Мнението беше редактирано от Splash на 13.07.26 09:48.

13.07.26
09:55

казано от Splash на 13.07.26, 09:42:

Пак не ме разбираш, не говоря за бутане, а че като си огаждаш, можеш много и по-добре :)

п.п. Какво ще стане ако не ядеш на плажа изобщо?
п.п.п. Кавала е Слънчака на Гърция и май има повече българи от колкото тук :)

Страшно много, имах усещането че в заведението вечерта са 90 %. Поне всички маси около нас бяха все наши ора. Тук там румънци, а и турци видях докато се разхождахме........а и съдя по номерата на колите. Някой друг нортмакедон и така :-) И това дето се говори как нашите си носели храна, да по някои плажове има или е имало повече такива, ок. Но сега почти навсякъде където бяхме на по-хубавите плажове, както и миналата година се плаща на по-предните редове, а и като цяло за да легнеш. Тръгва от 50-60 евро най-скъпите по-предни редове, които са ти и консумация. И е пълно с българи. Вечерта по заведенията също, където оставят едно поне пак толкова и то ако са 2-3 човека. За сметка при повече хора да не говорим. И всичката тази маса налива пари и редовно. Демек гърците няма какво да се оплакват, защото на фона на тия дето искат да минат тънко има хиляди, които плащат и на плажа и вечер по кръчмите. И те го знаят, а и си го признават. Курортите по Северна Гърция очевидно основно се издържат и печелят от българите. Или поне в доста голяма степен. Но предполагам си наясно с всичко това :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 13.07.26 10:03.

13.07.26
11:48

Обичам Гърция, ходил съм доста, но основно на юг поради тази причина със северната и част. Храната им е феноменална, но не бих ял точно бургер там, освен може би с октопод :) ...

13.07.26
20:47

13.07.2026 г.

Пудовки 24 и 20-обръщания, преси, пуш преси, джъркове, клек и снач, и малко вертикално дърпане на машина.

Калории до тук- 1 260…...и не мисля да ям повече. Така стана, че не закусих, ядох на обяд пилешко филе със салата, на вечеря подобно плюс малко ориз, няколко кайсии и това е.

Добавки: трибестан, магнезий и CLA.

15.07.26
20:02

15.07.2026 г.

Обръщане и преса с чифт 2х16 - 15х5 за 21.30 мин.
Снач с 16-ката - 15 на ръка.
Вертикална машина за гръб-15х50, 59, 72.

16.07.26
19:19

В зависимост от годините и житейския път, травми и тн, сухожилията губят еластичност. Въпреки всичко и годините аз продължавам да твърдя, че е по-добре да се запази обхват на движенията, отколкото силата :)) . И сега някой ще каже че те са свързани.  Поради тази причина прави повече ластици и гледай упражнения в които се развива максимален обхват... Например аз правих специфична рехабилитация за проблема ми с ръката, обаче истинския ефект беше когато правиш движенията от ежедневието. Тука наскоро трябваше например да мия прозорци и това го усетих като нещо по-добро и от рехабилитация и тежести ...

Та пробвай различни неща и намери тези които работят за теб. Не е задължително че пудовката и полулега ше работи за теб. От мой опит мога да каже че полулег с щанга е много проблемно упражнение. Виж ако го правиш с дъмбели е по добре. Ама ако някой чете ше ми се присмее, че не е така

16.07.26
20:46

Аз съм първия ...и за ластиците,и за дъмбелите.

Мнението беше редактирано от nervak на 16.07.26 20:46.

16.07.26
20:55

казано от nervak на 16.07.26, 20:46:

Аз съм първия ...и за ластиците,и за дъмбелите.

То това е хубавото и да може да се следят реално резултатите в продължение на годините. Щото изведнъж се оказва че повечето хора паркират. Тука едно време беха все силоваци, все много натренирани, ама няма постоянство .. Къде ги тея да ти питам сега за резултати и как се променят нещата с годините ..

16.07.26
21:07

Питай ме

16.07.26
22:20

казано от kaloyan на 16.07.26, 20:55:

Тука едно време беха все силоваци, все много натренирани, ама няма постоянство .. Къде ги тея да ти питам сега за резултати и как се променят нещата с годините ..

Мислиш ли, че се променят толкова от годините, колкото от изборите, които правим? Реалния въпрос не е ли по-скоро дали се променят изборите ни с годините

16.07.26
22:56

Ами аз, Калояне забелязвам, че различните неща ми дават и различни ползи. То всъщност това е ясно и нищо ново не казвам 😅  Въпроса е обаче, кое е по-приоритетното.

Днес виках да не описвам с тия машини, ама хайде:
Машина за гърди- до 3х12 с еднаква тежест;
Вертикален скрипец с широк надхват-1х12, 2х6 с еднаква тежест;
Разтваряне с дъмбели за рамене-директно 1х15;
Разгъване за трицепс на машина-до 1х15;
Сгъване за бицепс на машина-до 1х15;
Лег преса-до 1х15;
Хакен клек на машина-до 1х15.

Посочени са само работните серии.

Ситуацията е такава, че трудно правя и хоризонтална преса на машина за гърди без да ме боли рамото. Единствения вариант бе с лакти плътно до торса, макс повдигната седалка, та нивото на въображаемия лост да ми идва доста под слънчевия сплит. Все си мисля, че продължителното бутане над глава без съответстващо хоризонтално бутане дълго време не толкова ме е контузило (защото с пресите, сначовете и т.н. проблем нямам), колкото ми създало непропорционално развитие. Ама знам ли, може и да си е контузия, която просто да усещам само при хоризонталните преси. То да не мога и няколко свестни лицеви опори да направя, не си е работа. Значи нещо не е наред и това не е нормално. Има един лаф: Специфичността е лоша господарка.
Другия вариант е да отдам значително време на хоризонталните бутания за сметка на вертикалните и леко полеко да се върна в играта. Успокоявам се, че в залата разни добре сложени набори не докосват лега и пресите с щанга. Викам явно ги боли нещо, нормално е на тая възраст, както и се е случило при мен 😂 Но аз пак ще опитвам, не може така.

Мнението беше редактирано от D_M на 16.07.26 22:59.

17.07.26
01:02

казано от kaloyan на 16.07.26, 19:19:

Въпреки всичко и годините аз продължавам да твърдя, че е по-добре да се запази обхват на движенията, отколкото силата :))

За твое съжаление, всички проучвания, наблюдения и факти сочат, че не си прав.

Поради тази причина прави повече ластици и гледай упражнения в които се развива максимален обхват...

С тежести не можеш ли да правиш същото? Какво им е специалното на ластиците?

От мой опит мога да каже че полулег с щанга е много проблемно упражнение. Виж ако го правиш с дъмбели е по добре. Ама ако някой чете ше ми се присмее, че не е така

А моят опит сочи, че е страхотно упражнение. Стига да го правиш правилно, и да имаш нужния обхват на движение.

казано от kaloyan на 16.07.26, 20:55:

Тука едно време беха все силоваци, все много натренирани, ама няма постоянство .. Къде ги тея да ти питам сега за резултати и как се променят нещата с годините ..

Това, че повечето хора спряха да пишат, не значи, че не тренират и не са постоянни, форума не е реалния живот. И поне сме имали някакви резултати, така че можем да не си даваме постоянно зор, и пак да сме в топ 10%.
Аз предпочитам да се травмирам на 140 лежанка, от колкото да стъпя накриво по стълбите, или от навеждане да вдигна нещо по-тежко, каквито са травмите на повечето хора на моята възраст, които се “пазят”.
Всички сме възрастни хора, сами си носим отговорността, така че, остави ни да се травмираме на спокойствие.

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.07.26 01:25.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1