[quote author=“D3BEP”]И аз съм този път на мнението на якия бик.
djpetko, това, че жълтата урина е “признак, че витамините действат” кой здрав медицински мозък ти го изказа?
Жълтата урина е признак за дехидратация или за болест.
Конкретни причини за жълта урина могат да бъдат:
1. Обилно изпотяване
2. Намален прием на вода
3. Нарушение на хомеостазата, по - специално балансът на соли в организма.
Перфектната ти жълта урина е индикатор на това, че на организмът ти не му стига вода, а не е признак на това, че си ял темперни боички.
И даже и щурата ти теория да е вярна, тя означава, че веднага почваш да изпикаваш приетите витамини. Има голям излишък и организмът ги изхвърля неравномерно.
Ама тя не е вярна. Жълтата урина носи и други опасности, като например бактерии или жълтеница например - при проблем с черния дроб в нея започват да се отделят повече външни клетки - кръвни, както и отпадъчни метаболити.
Така че успех и следващият път ако урината ти стане червена, моля, не го отдавай на доматите в салатата :lol:
1.Не се изпотявам обилно.
2.Приемам около 7-10 литра вода на ден.
3.Всяка година си правя изследвания на кръв,урина и т.н.(цялостно),така че до сега съм нямал проблеми.
А повечето от нещата,които изприказва нямат нищо общо с витамините,ама айде :lol:
[quote author=“qk_bik”]момци сега ще ви кажа най-сигурния начин,че химикалите,които взимате имат ефект.Значи,ако когато пикаете режете ламарината върху,която пикаете ефект има,ако не я режете вдигайте видимо дозите.А зверско действие на химикалите е когато лайната ви лепят със същата сила както Poxipol-a само че с бързината на моментното лепило,също така и когато докато пикате,можете и да точковате на пресекулки,а може да си правите и една цяла заварка като в заводите на мерцедес,тогава и работа за повече пари ще си намерите по лесно.И после фитнеса не давал плодове. :D
За кои химикали става дума,че не може да ми го побере мозъка..?
Витамините ??? Минералните соли???
Или по-скоро няма нищо общо с темата и ти като Д3ВЕР почна да говориш общи приказки...
Според мен рисковете идват от витамин “Д”и”А”.Те са мастноразтворими и се натрупват в черния дроб.Вит.”Д”и калция могат да запушат бъбречните каналчета и водят до бъбречни камъни и недостатъчност.Фолиевата киселина е токсична в по-висока доза.Желязото в излишък се натрупва в черния дроб.Може да го повреди бавно,постепенно.
Урината може да е жълта,обаче като се изпикайш в чаша и е кафява това е симптом.Тъмна като бира урина и много светли фекалии е сигурен признак за чернодробни проблеми.Тогава може да има пожълтяване на очите,отоци по подбедриците и т.н.Излишните вещества отнемат част от полезния капацитет на черния дроб и бъбреците за изхвърлянето им.
22.12.06
15:51
10 литра?Хаха ок :lol: ...нищо че рекорда е 13 литра на ден от някъв австралиец,който след като пиел така известно време умрял от тая вода...не знам точно как....
[quote author=“InDaHEad”]10 литра?Хаха ок :lol: ...нищо че рекорда е 13 литра на ден от някъв австралиец,който след като пиел така известно време умрял от тая вода...не знам точно как....
сигурно се е удавил :lol:
и аз пия по много вода - поне 6-7л/ден.отделно е водата която се набавя с храната
Да се върнем на темата за витамин С:
Ето малко подкрепа за приема на умерено големи дози:
In addition, several studies had failed to find significant reductions in the risk of coronary heart disease (CHD) among vitamin C supplement users in well-nourished populations (7, 8). One notable exception was the First National Health and Nutrition Examination Study (NHANES I) Epidemiologic Follow-up Study (9). This study found that the risk of death from cardiovascular diseases was 42% lower in men and 25% lower in women who consumed more than 50 mg/day of dietary vitamin C and who regularly took vitamin C supplements, corresponding to a total vitamin C intake of about 300 mg/day (10). Results from the Nurses’ Health Study, based on the follow-up of more than 85,000 women over 16 years, also suggest that higher vitamin C intakes may be cardioprotective (11). In this study, vitamin C intakes of more than 359 mg/day from diet plus supplements or supplement use itself were associated with a 27-28% reduction in CHD risk.
More recently, a pooled analysis of 9 prospective cohort studies, including more than 290,000 adults who were free of CHD at baseline and followed for an average of 10 years, found that those who took more than 700 mg/day of supplemental vitamin C had a 25% lower risk of CHD than those who did not take vitamin C supplements
A prospective study of 870 men over a period of 25 years found that those who consumed more than 83 mg of vitamin C daily had a striking 64% reduction in lung cancer compared with those who consumed less than 63 mg per day
А сега за вредата. Обърнете внимание на количеството на дневния прием, за да се получи вреда ( 10 грама на ден):
Studies in the 1970’s and 1980’s conducted by Linus Pauling and colleagues suggested that very large doses of vitamin C (10 grams/day intravenously for 10 days followed by at least 10 grams/day orally indefinitely) were helpful in increasing the survival time and improving the quality of life of terminal cancer patients (30). However, two randomized placebo-controlled studies conducted at the Mayo clinic found no differences in outcome between terminal cancer patients receiving 10 grams of vitamin C/day orally or placebo
и заключението:
Currently, there are no results from controlled clinical trials indicating that vitamin C would adversely affect the survival of cancer patients
A number of possible problems with very large doses of vitamin C have been suggested, mainly based on in vitro experiments or isolated case reports, including: genetic mutations, birth defects, cancer, atherosclerosis, kidney stones, “rebound scurvy”, increased oxidative stress, excess iron absorption, vitamin B-12 deficiency, and erosion of dental enamel. However, none of these adverse health effects have been confirmed, and there is no reliable scientific evidence that large amounts of vitamin C (up to 10 grams/day in adults) are toxic or detrimental to health. With the latest RDA published in 2000, a tolerable upper intake level (UL) for vitamin C was set for the first time. A UL of 2 grams (2,000 milligrams) daily was recommended in order to prevent most adults from experiencing diarrhea and gastrointestinal disturbances (6)
Нещо за синтетичния срещу естествения вит С:
Natural and synthetic L-ascorbic acid are chemically identical and there are no known differences in their biological activities or bioavailability
автор:
Written by:
Jane Higdon, Ph.D.
Linus Pauling Institute
Oregon State University
А ето и източниците, които е цитирал - който желае може да се зарови из тях и да ги изчете:
References: Vitamin C
1. Carr AC, Frei B. Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. Am J Clin Nutr. 1999;69(6):1086-1107. (PubMed)2. Simon JA, Hudes ES. Serum ascorbic acid and gallbladder disease prevalence among US adults: the Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Arch Intern Med. 2000;160(7):931-936. (PubMed)
3.Sauberlich, HE. A history of scurvy and vitamin C. In Packer, L. and Fuchs, J. Eds. Vitamin C in health and disease. New York: Marcel Decker Inc. 1997: pages 1-24.
4. Stephen R, Utecht T. Scurvy identified in the emergency department: a case report. J Emerg Med. 2001;21(3):235-237. (PubMed)
5. Weinstein M, Babyn P, Zlotkin S. An orange a day keeps the doctor away: scurvy in the year 2000. Pediatrics. 2001;108(3):E55. (PubMed)
6. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Vitamin C. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington D.C.: National Academy Press; 2000:95-185. (National Academy Press)
7. Losonczy KG, Harris TB, Havlik RJ. Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons: the Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly. Am J Clin Nutr. 1996;64(2):190-196. (PubMed)
8. Kushi LH, Folsom AR, Prineas RJ, Mink PJ, Wu Y, Bostick RM. Dietary antioxidant vitamins and death from coronary heart disease in postmenopausal women. N Engl J Med. 1996;334(18):1156-1162. (PubMed)
9. Enstrom JE, Kanim LE, Klein MA. Vitamin C intake and mortality among a sample of the United States population. Epidemiology. 1992;3(3):194-202. (PubMed)
10. Enstrom JE. Counterpoint—vitamin C and mortality. Nutr Today. 1993;28:28-32.
11. Osganian SK, Stampfer MJ, Rimm E, et al. Vitamin C and risk of coronary heart disease in women. J Am Coll Cardiol. 2003;42(2):246-252. (PubMed)
12. Knekt P, Ritz J, Pereira MA, et al. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr. 2004;80(6):1508-1520. (PubMed)
13. Levine M, Wang Y, Padayatty SJ, Morrow J. A new recommended dietary allowance of vitamin C for healthy young women. Proc Natl Acad Sci U S A. 2001;98(17):9842-9846. (PubMed)
14. Frei B. To C or not to C, that is the question! J Am Coll Cardiol. 2003;42(2):253-255.
15. Yokoyama T, Date C, Kokubo Y, Yoshiike N, Matsumura Y, Tanaka H. Serum vitamin C concentration was inversely associated with subsequent 20-year incidence of stroke in a Japanese rural community. The Shibata study. Stroke. 2000;31(10):2287-2294. (PubMed)
16. Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. J Am Diet Assoc. 1996;96(10):1027-1039. (PubMed)
17. Kromhout D. Essential micronutrients in relation to carcinogenesis. Am J Clin Nutr. 1987;45(5 Suppl):1361-1367.
18. Zhang S, Hunter DJ, Forman MR, et al. Dietary carotenoids and vitamins A, C, and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst. 1999;91(6):547-556. (PubMed)
19. Michels KB, Holmberg L, Bergkvist L, Ljung H, Bruce A, Wolk A. Dietary antioxidant vitamins, retinol, and breast cancer incidence in a cohort of Swedish women. Int J Cancer. 2001;91(4):563-567. (PubMed)
20. Feiz HR, Mobarhan S. Does vitamin C intake slow the progression of gastric cancer in Helicobacter pylori-infected populations? Nutr Rev. 2002;60(1):34-36. (PubMed)
21. Jacques PF. The potential preventive effects of vitamins for cataract and age-related macular degeneration. Int J Vitam Nutr Res. 1999;69(3):198-205. (PubMed)
22. Jacques PF, Chylack LT, Jr., Hankinson SE, et al. Long-term nutrient intake and early age-related nuclear lens opacities. Arch Ophthalmol. 2001;119(7):1009-1019. (PubMed)
23. Simon JA, Hudes ES. Serum ascorbic acid and other correlates of self-reported cataract among older Americans. J Clin Epidemiol. 1999;52(12):1207-1211. (PubMed)
24. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report no. 9. Arch Ophthalmol. 2001;119(10):1439-1452. (PubMed)
25. Cheng Y, Willett WC, Schwartz J, Sparrow D, Weiss S, Hu H. Relation of nutrition to bone lead and blood lead levels in middle-aged to elderly men. The Normative Aging Study. Am J Epidemiol. 1998;147(12):1162-1174. (PubMed)
26. Simon JA, Hudes ES. Relationship of ascorbic acid to blood lead levels. JAMA. 1999;281(24):2289-2293. (PubMed)
27. Dawson EB, Evans DR, Harris WA, Teter MC, McGanity WJ. The effect of ascorbic acid supplementation on the blood lead levels of smokers. J Am Coll Nutr. 1999;18(2):166-170. (PubMed)
28. Gokce N, Keaney JF, Jr., Frei B, et al. Long-term ascorbic acid administration reverses endothelial vasomotor dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation. 1999;99(25):3234-3240. (PubMed)
29. Duffy SJ, Gokce N, Holbrook M, et al. Treatment of hypertension with ascorbic acid. Lancet. 1999;354(9195):2048-2049. (PubMed)
30. Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A. 1976;73(10):3685-3689.
31. Creagan ET, Moertel CG, O’Fallon JR, et al. Failure of high-dose vitamin C (ascorbic acid) therapy to benefit patients with advanced cancer. N Engl J Med. 1979;301(13):687-690. (PubMed)
32. Moertel CG, Fleming TR, Creagan ET, Rubin J, O’Connell MJ, Ames MM. High-dose vitamin C versus placebo in the treatment of patients with advanced cancer who have had no prior chemotherapy. A randomized double-blind comparison. N Engl J Med. 1985;312(3):137-141. (PubMed)
33. Padayatty SJ, Sun H, Wang Y, et al. Vitamin C pharmacokinetics: implications for oral and intravenous use. Ann Intern Med. 2004;140(7):533-537. (PubMed)
34. Kaegi E, Task Force on Alternative Therapeuties of the Canadian Breast Cancer Research Initiative. Unconventional therapies for cancer: 5. Vitamins A, C, and E. CMAJ. 1998;158(11):1483-1488. (PubMed)
35. Lee DH, Folsom AR, Harnack L, Halliwell B, Jacobs DR, Jr. Does supplemental vitamin C increase cardiovascular disease risk in women with diabetes? Am J Clin Nutr. 2004;80(5):1194-1200. (PubMed)
36. MRC/BHF Heart Protection Study of antioxidant vitamin supplementation in 20,536 high-risk individuals: a randomised placebo-controlled trial. Lancet. 2002;360(9326):23-33. (PubMed)
37. Waters DD, Alderman EL, Hsia J, et al. Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenopausal women: a randomized controlled trial. JAMA. 2002;288(19):2432-2440. (PubMed)
38. Levy AP, Friedenberg P, Lotan R, et al. The effect of vitamin therapy on the progression of coronary artery atherosclerosis varies by haptoglobin type in postmenopausal women. Diabetes Care. 2004;27(4):925-930. (PubMed)
39. Pauling LC. Vitamin C and the Common Cold. San Francisco: W. H. Freeman; 1970.
40. Douglas RM, Hemila H, D’Souza R, Chalker EB, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2004(4):CD000980. (PubMed)
41. Gregory JF, 3rd. Ascorbic acid bioavailability in foods and supplements. Nutr Rev. 1993;51(10):301-303.
42. Johnston CS, Luo B. Comparison of the absorption and excretion of three commercially available sources of vitamin C. J Am Diet Assoc. 1994;94(7):779-781.
43. Austria R, Semenzato A, Bettero A. Stability of vitamin C derivatives in solution and topical formulations. J Pharm Biomed Anal. 1997;15(6):795-801. (PubMed)
44. DeRitter E. Physiologic availability of dehydro-L-ascorbic acid and palmitoyl-L-ascorbic acid. Science. 1951;113:628-631.
45. Lee SH, Oe T, Blair IA. Vitamin C-induced decomposition of lipid hydroperoxides to endogenous genotoxins. Science. 2001;292(5524):2083-2086. (PubMed)
46. Podmore ID, Griffiths HR, Herbert KE, Mistry N, Mistry P, Lunec J. Vitamin C exhibits pro-oxidant properties. Nature. 1998;392(6676):559.
47. Carr A, Frei B. Does vitamin C act as a pro-oxidant under physiological conditions? FASEB J. 1999;13(9):1007-1024. (PubMed)
48. Basu TK. Vitamin C-aspirin interactions. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1982;23:83-90. (PubMed)
49. Hendler SS, Rorvik DR, eds. PDR for Nutritional Supplements. Montvale: Medical Economics Company, Inc; 2001.
50. Brown BG, Zhao XQ, Chait A, et al. Simvastatin and niacin, antioxidant vitamins, or the combination for the prevention of coronary disease. N Engl J Med. 2001;345(22):1583-1592. (PubMed)
51. Collins R, Peto R, Armitage J. The MRC/BHF Heart Protection Study: preliminary results. Int J Clin Pract. 2002;56(1):53-56. (PubMed)
В заключение мога да обобщя, че вит С НЕ Е ТОКСИЧЕН в количества до 10 грама на ден, че се препоръчва да се приемат дози до 2 грама на ден в зависимост от заболяването, а профилактично дозите варират от 83мг до 2 грама на ден.
[quote author=“InDaHEad”]10 литра?Хаха ок :lol: ...нищо че рекорда е 13 литра на ден от някъв австралиец,който след като пиел така известно време умрял от тая вода...не знам точно как....
Когато приемах креатин съм пил около 10л,но това е макса,който съм правил иначе средно не повече от 7 литра...
А тоя рекорд пък от къде си го измисли ?
23.12.06
23:16
Тук има момчета дето доста разбират! Евала,това е мястото където може да се обменя информация .Не нашенските хапчета кой чул,кой недочул ,освен да вдигат тежко и да знаят кой хап къде го продават друго не знаят.
Искам да питам ДЗВЕР да не би да е студент по медицина,наистина доста ги усеща,тия работи ги пише точно така в учебниците.
А колкото до суправит- абе наистина може да ги има тия 550мг ,ама нещо май не ми действат.В смисъл преди месеци си бях купил,едно че се чувствах сравнително отпаднал,ми и не се оправях.Гърлото ме болеше,студено ми беше перманентно...според мен тия ефервесценти таблетки май не ги усвоявам.Имам вкъщи сокоизтисквачка от рода на виталцентър ,ако ме разбирате за кво ви говоря :roll: и си правя моркови,цитрусови плодове.Чувствам се добре,даже понякога лицето ми придобива леко зачервен цвят.
Ся знам че ще ми кажете че тряя си изцедя един самосвал с портокали за да извлека вит.С-то от 10 таблетки,знам го тва.Ама въпреки всичко пробвайте-действа ! Доста добре действа и ободряващо,въпреки че в 300-400мл такъв сок едва ли има повече от 200-300мг вит С
Вие кажете нещо по въпроса със соковете..
24.12.06
01:56
[quote author=“djpetko”][quote author=“qk_bik”]момци сега ще ви кажа най-сигурния начин,че химикалите,които взимате имат ефект.Значи,ако когато пикаете режете ламарината върху,която пикаете ефект има,ако не я режете вдигайте видимо дозите.А зверско действие на химикалите е когато лайната ви лепят със същата сила както Poxipol-a само че с бързината на моментното лепило,също така и когато докато пикате,можете и да точковате на пресекулки,а може да си правите и една цяла заварка като в заводите на мерцедес,тогава и работа за повече пари ще си намерите по лесно.И после фитнеса не давал плодове. :D
Или по-скоро няма нищо общо с темата и ти като Д3ВЕР почна да говориш общи приказки...
Значи ти сигурно тренираш от доста време,та какво разбираш под химикали?Със сигурност ти казвам,че не става дума за сечива за писане и токсични отпадъци.Под химикали разбирай химии,всичко направено с колбички,епруветки,разни прахчета и всякакви видове хапченца.А поста беше за майтап,един вид бисер,един вид осмиване на смешните обсъждания.Принципно разнищвате най-безобидния витамин който се приема от човека.Не че нещо,ми по-добре обсъждайте най-опасните витамини,с които трябва да се внимава.А искам да кажа,че да ти стане нещо от витамин Ц трябда да взимаш по една кофа в продължение поне на месец,а това от моя гледна точка в един малък град означава,че трябва да оставиш града без вит.Ц в преносния смисъл.Хайде разправайте си още за витаминките,а пък аз ще ида до си окося трибестана,че трябва да се суши и да почвам да тренирам.
[quote author=“qk_bik”][quote author=“djpetko”][quote author=“qk_bik”]момци сега ще ви кажа най-сигурния начин,че химикалите,които взимате имат ефект.Значи,ако когато пикаете режете ламарината върху,която пикаете ефект има,ако не я режете вдигайте видимо дозите.А зверско действие на химикалите е когато лайната ви лепят със същата сила както Poxipol-a само че с бързината на моментното лепило,също така и когато докато пикате,можете и да точковате на пресекулки,а може да си правите и една цяла заварка като в заводите на мерцедес,тогава и работа за повече пари ще си намерите по лесно.И после фитнеса не давал плодове. :D
Значи ти сигурно тренираш от доста време,та какво разбираш под химикали?Със сигурност ти казвам,че не става дума за сечива за писане и токсични отпадъци.Под химикали разбирай химии,всичко направено с колбички,епруветки,разни прахчета и всякакви видове хапченца.А поста беше за майтап,един вид бисер,един вид осмиване на смешните обсъждания.Принципно разнищвате най-безобидния витамин който се приема от човека.Не че нещо,ми по-добре обсъждайте най-опасните витамини,с които трябва да се внимава.А искам да кажа,че да ти стане нещо от витамин Ц трябда да взимаш по една кофа в продължение поне на месец,а това от моя гледна точка в един малък град означава,че трябва да оставиш града без вит.Ц в преносния смисъл.Хайде разправайте си още за витаминките,а пък аз ще ида до си окося трибестана,че трябва да се суши и да почвам да тренирам.
Значи ти смяташ,че протеина(на пудра),аминокиселините(на таблетки) са химия така ли ?
Какво общо имат епруветките не мога да разбера?
За да се изолира чистия протеин от суроватката,много ясно,че трябва да мине през лабораторията,но това прави ли го химия ?
25.12.06
22:25
Специално за Djpetko обяснявам,че под химии,прахчета и всичко направено с колбички и епруветки съм имал впредвид всичко,което е направено по химичен път и в лаборатория.И не нямам протейна за химия,но не забравяй,че е направен по химичен път,както и всичко останало на прах и хапчета.А принципно химия,дума,която се използва за стероиди от доста невежи,които дори не знаят какво всъщност са стероидите и понякога и ги бъркат с астероидите,или се използва как да кажа на диалект,всъщност не означава нищо друго освен наука.
27.12.06
11:47
[quote author=“introducer”]Тук има момчета дето доста разбират! Евала,това е мястото където може да се обменя информация .Не нашенските хапчета кой чул,кой недочул ,освен да вдигат тежко и да знаят кой хап къде го продават друго не знаят.
Искам да питам ДЗВЕР да не би да е студент по медицина,наистина доста ги усеща,тия работи ги пише точно така в учебниците.
Не, мерси за комплимента. Но харесвам научен подход в тренировките и доста физиологии, анатомии и ендокринологии съм изчел. Много статии сме писали с колегите, имам и още няколко научни - чакащи, пък и доста съм писал по форума още преди Диджейпетко да се роди тука.
Ама как да му набия в главата истината, като не ще да разбира? Аз му обяснявам, че жълтата му урина най - веероятно няма общо с витамините, той ми обяснява, че това, което съм изредил няма общо с витамините. :roll:
Как да го просветля туй момче че и аз това му казвам :) Той си знае витамините и урината, това е...
10 литра вода на ден.... Тва е героизъм. На колко кила? Че и жълта урина при 10 литра вода на ден? Толкова вода може да доведе до изхвърляне на соли....
Чисти фантазии...
Ок, аз ви казвам как седят нещата, Щом между вас има и такива, които могат да опоскат килограм витамин С на ден без полседствия, комбинирано с 20 литра вода, ок.
Не виждам тогава защо питате.
ПП. Още едно пояснение, за всички, освен тези, дето са много добре запознати.
Голямата част от хапчетата с витамини, които приемате, са всъщност химия. Не в смисъла на стероиди, но в смисъла на химически ресинтез и отделяне. Най - просто казано, разликата е, че веригата на синтезираните по този начин витамини е абсолютно същата с оригиналната верига на витамина, само че ... е огледално завита!!!
Последствията според молекулярните биолози варират от реална неефективност на витамина, до прогнози за токсичност и дори опасност от по - дълга употреба!
Това важи за повечето хапчета по аптеките!
За това се препоръчват натурални витамини. Освен тези в храната, ако е необходим друг прием, се избират натурални витамини.
Натуралните мултивитамини се познават по:
- много висока цена
- отвратителен мирис и вкус, даже и на филмтаблети и дражета
Лично аз ползвам витамини на Джеймиесън, фирма от канада, специализирана в натуралните витамини. Доза за около 2 месеца възлиза на около 40 лева. При това не се говори за 1 милион пъти дневния прием, жълта, розова и синя урина.
Другите бих се замислил много, преди да ги пия.
Поздрави и Весела Коледа на всички!
Ти май въобще не четеш !?
когато съм пиел по 10л на ден вода,не съм взимал тези витамини !
И мога да ти кажа,че жълтата урина ми се проявява САМО когато пия примерно 0,5 таблетка от тези витамини и хоп след 1-2 часа ми е адски жълта урината...
През другото време си е нормална...
27.12.06
17:48
МИ хубуу ве човек, аз какво да ти кажа....
При резорбция на витамините до 45 минути даже и теорията ти да е вярна това означава ефективен престой на витамините в организма ти час или по - малко. Без да броим времето за отделянето им, което също не е малко и през което не могат активно да действат.....
27.12.06
18:28
Както казах по-горе ама не видяхте- предпочитам истинските витамини.Обикновено консумирах едни английски и вършеше работа ,ама суправита в бг едно че не му усещам ефекта ми и по-зле ставаше.
:roll:
Сега поне грейпфрутите,портокалите и лимоните са без пари. Ще зачеша и чая от шипка в най-скоро време :lol:
27.12.06
18:28
[quote author=“D3BEP”]И аз съм този път на мнението на якия бик.
djpetko, това, че жълтата урина е “признак, че витамините действат” кой здрав медицински мозък ти го изказа?
Жълтата урина е признак за дехидратация или за болест.
Конкретни причини за жълта урина могат да бъдат:
1. Обилно изпотяване
2. Намален прием на вода
3. Нарушение на хомеостазата, по - специално балансът на соли в организма.
Перфектната ти жълта урина е индикатор на това, че на организмът ти не му стига вода, а не е признак на това, че си ял темперни боички.
И даже и щурата ти теория да е вярна, тя означава, че веднага почваш да изпикаваш приетите витамини. Има голям излишък и организмът ги изхвърля неравномерно.
Ама тя не е вярна. Жълтата урина носи и други опасности, като например бактерии или жълтеница например - при проблем с черния дроб в нея започват да се отделят повече външни клетки - кръвни, както и отпадъчни метаболити.
Така че успех и следващият път ако урината ти стане червена, моля, не го отдавай на доматите в салатата :lol:
Щом се мислищ за прав,с един лесен пример мога да ти докажа,че не си!Избери си един ден,яж както трябва,изпий 7-8 литра вода,и накрая преди да легнеш да спиш изпий 4 аминокиселни на таблетки.На другия ден като видиш,че урината ти е жълта,тва значи ли,че си болен.Всички неща,които каза,се изключват,Не си се изпотявал обилно,приемал си достатъчно вода,и балансът ти е наред,тъй като си се хранил и поил както трябва.Това си е просто отделяне на ненужните съставки,защото не можеш да изчислиш с точност колко е необходимо на организма ти!
10 л. вода на ден са чудовишно нещо. Дори аз като бях на 140 кг преди време лятото не съм си и помислял за 10 л. вода на ден.Доста е.
Иначе стоя зад ДЗВЕР - нееднократно се с доказвал с знанията си преди време когато редовно пишеше тук....
28.12.06
09:21
[quote author=“Nikito1”]
Щом се мислищ за прав,с един лесен пример мога да ти докажа,че не си!Избери си един ден,яж както трябва,изпий 7-8 литра вода,и накрая преди да легнеш да спиш изпий 4 аминокиселни на таблетки.На другия ден като видиш,че урината ти е жълта,тва значи ли,че си болен.Всички неща,които каза,се изключват,Не си се изпотявал обилно,приемал си достатъчно вода,и балансът ти е наред,тъй като си се хранил и поил както трябва.Това си е просто отделяне на ненужните съставки,защото не можеш да изчислиш с точност колко е необходимо на организма ти!
И к’во сега ми доказа?
Че жълтата урина е признак, че витамин С действа?
Господи, колко е просто!
Естествено, че цветът на урината се дължи на примеси в нея.
Примеси, но какви? Виждам, че тук има готови лабораторни изследователи на око, но цветът на урината се влияе много повече от кръвната захар, билирубина, изхвърлените кръвни телца и т.н. отколкото от витамините!
Идеята за жълтата урина с витамин С обаче вероятно идва от жълтите хапчАта в аптеките.
Известно ли е обаче, че например:
Витамин С в големи дози може да инспирира натоварване, проблеми с бъбреците и камъни; бъбреците могат ли да сменят цвета на урината?
Витамин С в големи дози може да задържа водата и да намали количеството на урината, това може ли да промени цвета й?
Витамин С в големи дози може да промени картината на захарта в урината, това може ли да смени цвета й?
Витамин С в големи дози може да доведе до повече мъртви еритроцити(които не са червени) в урината; това може ли да смени цвета й?
Естествено че може. И това е само за въпросният витамин С.
Добре, за да ме разберете по - добре ще се съглася с безумната теория.
Точно така, рязката промяна в цвета на урината показва, че витамините действат.
Но как?
Определено не просто като витамини. Не е аскорбиновата киселина тая, дето ви прави урината жълта.
Евала на Дзвер, много ги разбира.
[quote author=“D3BEP”]
Голямата част от хапчетата с витамини, които приемате, са всъщност химия. Не в смисъла на стероиди, но в смисъла на химически ресинтез и отделяне. Най - просто казано, разликата е, че веригата на синтезираните по този начин витамини е абсолютно същата с оригиналната верига на витамина, само че ... е огледално завита!!!
Последствията според молекулярните биолози варират от реална неефективност на витамина, до прогнози за токсичност и дори опасност от по - дълга употреба!
За това се препоръчват натурални витамини. Освен тези в храната, ако е необходим друг прием, се избират натурални витамини.
- много висока цена
Лично аз ползвам витамини на Джеймиесън, фирма от канада, специализирана в натуралните витамини. Доза за около 2 месеца възлиза на около 40 лева. При това не се говори за 1 милион пъти дневния прием, жълта, розова и синя урина.
Аз също бях мернал нещо подобно, но сега като го написа със сигурност няма да си купя витамини. Въпреки, че в аптеката до нас махнаха витаминчетата от по 3 лева и в момента най-евтините са по 15, някакви немски. Абсолютно на същото мнение съм, че витамините е най-добре да си ги набавяш чрез храната. Бях чел за аминокиселините, че пак на същия принцип не се усвояват добре. Идеята беше, че стомахът е пригоден да усвоява храна, да я разгражда до аминокиселини и от тях да си изгражда собствен протеин. И когато вкарваш директно амино организмът ти не може да го усвои по същия начин, именно защото са един вид химия, създадени са по изкуствен начин. Не, че съм се юрнал да си купувам амино, когато има суроватка.
[quote author=“D3BEP”]
- много висока цена
Ако може малко повече инфо за тоя вид витамини (натуралните) .
По твоито описание ми напомнят на едни дето майка ми ми беше вземала - не точно витамини а екстракт от някакво водорасло (спирулина и хлорела) миришеха супер гадно! Но иначе докато ги пиех се чувствах по добре , може би защото изпих 240 (по 5 на ден ) но так асси е по указание :D .
28.12.06
11:46
Какво точно ти трябва, технология ли?
Ще ме затрудниш.
Но да не става реклама...
Ето малко инфо от сайта на витамините, които аз ползвам. Поразгледайте сайта. А и не са единствените производители от този род.
Примерна статия на английски за витамините
Има цифра такива статии. Поразтърсете се и ще намерите. Natural, syntetic vitamins… много е изписано по въпроса.
На практика е добре да се търсят витамини от естествени източници.
Почти няма поливитамин, който реално да съдържа напълно ефективни витаминни комплекси. Просто няма как всичко вътре да бъде чист извлек...
Извлеците все пак са сравнително безопасни. Основният риск при тях е да не се ползвате от възможностите на витамина. Химически ресинтезираните обаче на практика не представляват витамини и могатда действат на тялото по съвършенно различен начин.
28.12.06
20:22
[quote author=“D3BEP”][quote author=“Nikito1”]
И к’во сега ми доказа?
Господи, колко е просто!
Примеси, но какви? Виждам, че тук има готови лабораторни изследователи на око, но цветът на урината се влияе много повече от кръвната захар, билирубина, изхвърлените кръвни телца и т.н. отколкото от витамините!
Идеята за жълтата урина с витамин С обаче вероятно идва от жълтите хапчАта в аптеките.
Витамин С в големи дози може да инспирира натоварване, проблеми с бъбреците и камъни; бъбреците могат ли да сменят цвета на урината?
Витамин С в големи дози може да задържа водата и да намали количеството на урината, това може ли да промени цвета й?
Витамин С в големи дози може да промени картината на захарта в урината, това може ли да смени цвета й?
Витамин С в големи дози може да доведе до повече мъртви еритроцити(които не са червени) в урината; това може ли да смени цвета й?
Но как?
Определено не просто като витамини. Не е аскорбиновата киселина тая, дето ви прави урината жълта.
Аз се опитвам да ти обясня,че няма нищо вредно в това урината да ти е жълта.През бъбреците се филтрират 150 литра първична урина за едно денонощие,вредните вещества след процеса на обратно всмукване пък от своя страна се превръщат в крайна урина и се отделят от организма.А също така клетките на нефроните имат способност да секретират някой багрила и лекарства,като пеницилин,витамин С и т.н.,ако са били въведени в организма,с това и се обяснява защо урината е жълта.Това си е част от процесите,които се извършват в бъбреците.А за претоварването народа си го е казал,всичко в големи количества е вредно.
29.12.06
08:48
Хм, добре де, както и да е :)
Бъбреците не секретират лекарства, за багрила не знам и определено не багрилата са основното в урината. Не съм и казал, че от жълтата урина се умира на място, само не споделям неподправената ви радост от нея. Тя е по - скоро индикатор, че нещо не се случва както трябва, отколкото индикатор за крепко здраве и доволно количество витамини.
Както и да е, викам да спираме темата; мисля, че основните позиции се изясниха.
29.12.06
12:16
[quote author=“Nikito1”][quote author=“D3BEP”][quote author=“Nikito1”]
И к’во сега ми доказа?
Господи, колко е просто!
Но как?
Аз се опитвам да ти обясня,че няма нищо вредно в това урината да ти е жълта.През бъбреците се филтрират 150 литра първична урина за едно денонощие,вредните вещества след процеса на обратно всмукване пък от своя страна се превръщат в крайна урина и се отделят от организма.А също така клетките на нефроните имат способност да секретират някой багрила и лекарства,като пеницилин,витамин С и т.н.,ако са били въведени в организма,с това и се обяснява защо урината е жълта.Това си е част от процесите,които се извършват в бъбреците.А за претоварването народа си го е казал,всичко в големи количества е вредно.
Греша ли или си написал 150 литра първична урина,защото ако вярно си го написал би ли ми обяснил къде точно ще ги побереш тия литри в 100 килограмов човек примерно,през това денонощие,като съм се замислял за това което можеш да изхвърлиш и това което можеш да приемеш.И по принцип за колко килограмов човек става въпрос защото трябва по мой сметки да си поне 170 кг. за да превъртиш такава течност като вклчвам всички видове течности в тялото.
29.12.06
12:33
Не, Як Бик, това е горе долу вярно, копирано е отнякъде и няма много общо с темата на разговор.
Първичната урина най - грубо казано представлява временно складирана в бъбреците вода с йонизирани разтвори и др. които остават временно в досег с резорбиращи органели на бъбрека.
Огромната част от тази вода си се връща в кръвообращението, просто един вид селектирано се филтрира.
При условие, че дневно през бъбреците ни минават 10 до 15 пъти повече литра кръв, количеството течност за филтрация за мен е приемливо, но безсмислено да се обсъжда. Това не е уникална течност, а течност, която неколкократно през денонощието е преминавала през бъбреците. Все едно да изчисляваме кислорода, усвоен от клетките ни по максимално допустим обем на белите ни дробове, умножен с броя вдишвания в минута.
Първичната урина е на практика всичко, което се филтрира за да се получи урина за изпикаване.
29.12.06
15:31
е така става,ако тези течности преминават многократно през бъбреците съм съгласен,като литри преминаващи през бъбреците е възможно но на веднъж няма начин щото в тялото е невъзможно да има толкова течности.
29.12.06
15:48
[quote author=“D3BEP”]Не, Як Бик, това е горе долу вярно, копирано е отнякъде и няма много общо с темата на разговор.
Първичната урина най - грубо казано представлява временно складирана в бъбреците вода с йонизирани разтвори и др. които остават временно в досег с резорбиращи органели на бъбрека.
Огромната част от тази вода си се връща в кръвообращението, просто един вид селектирано се филтрира.
При условие, че дневно през бъбреците ни минават 10 до 15 пъти повече литра кръв, количеството течност за филтрация за мен е приемливо, но безсмислено да се обсъжда. Това не е уникална течност, а течност, която неколкократно през денонощието е преминавала през бъбреците. Все едно да изчисляваме кислорода, усвоен от клетките ни по максимално допустим обем на белите ни дробове, умножен с броя вдишвания в минута.
Първичната урина е на практика всичко, което се филтрира за да се получи урина за изпикаване.
Уважаеми Г-н Дзвер,това ми е работата-медицината.С копиране не се занимавам,всичко го знам от стотиците часове,които съм прекарал над учебниците и от уважаваните мои преподаватели,излишен е опита ти за сарказъм в случая.В тази област можеш да си бараш ушите само,не ще ем достигнеш,когато учиш години за това,влезеш медицина,тогава ела ми оспорвай знанията.От мен само можеш да се учиш,не се излагай като ми противоречиш;)А за якия бик,ако това ти се струва нереално,също така през бъбреците преминават 1500 литра кръв за едно денонощие,но не ти е работа да го знаеш,просто го проумей,че е така!
29.12.06
16:07
Пич, ти ма уби. Медицина.
И там ли ва учат, че бъбреците секретират лекарства, които оцветяват урината?
А за шприцовете, чрез които тези лекарства могат да се инжектират, учат ли ви? Щото аз имам един доста голям шприц на изхода на бъбреците.
Хахах....
Е, както и да е. Учи, братле. И чети учебниците по - внимателно.
И бъди по - внимателен с хитрите изказвания закъде аз да се хвана. Уважавам личното ти мнение и ако искаш бъди съгласен с мен, макар че аз не чета вестници; просто спазвай добрия тон.
Поздрави и весели празници!
29.12.06
16:16
Пряко бъбреците не могат нищо да правят самостоятелно.Клетките,които изграждат стените на нефрона,което е основната функционална единица на бъбрека,могат да секретират лекарства и багрила.Дадох ти ясен пример с пеницилина.Просто си има специфични вещества,които оцветяват урината,неизбежнен факт!Явно говорим за едно и също нещо,но казано по различен начин.Попринцип не обиждам хората,беше шега.И на теб ти пожелавам весели празници и здрава нова година;)
29.12.06
16:56
Само да добавя, че таблетките Витамин Ц не трябва да се дъвчат, защото разрушават емайла на зъбите :).
29.12.06
19:24
Nikito1 гледай сега има много невероятни факти,които са ми интересни в цифри,това,което казваш е факт,но това не означава,че не ми трябва да го знам.А на теб горещо ти препоръчвам да не се напиваш като свиня както повечето студенти и само да се оправяте със студентките,ми да учите здраво,защото там не е толкова важно да научиш не учебниците,а това,че ще работиш с хора за в бъдеще,което доста лекари забравят.И една грешка е фатална.Знам,знам вие всичките знаете това,но не го забравяйте щото тия кадето се правят на много печени и нахакани са изморили сума народ.Лично аз знам поне 10 фатални грешки на лекари,които точно като теб са учили медицина.Лично аз предпочитам да прокарат закон за медицинските грешки с фатален край,смърт за лекарите с такива грешки,защото си представи,че някой нескопосник ти убие детето просто,защото или си е купил изпитите или поради махмурлук не е ходил на няколко “малковажни” лекции.Лично аз бих го одрал жив,като първо му извадя очите,после ще викна некой да го оправи,за да го лиша от всичко мъжко и накрая ще го оставя да олекне с 21 грама.Ще ме извиняваш,че четеш тия неща,но това е самата истина,просто учиш най-отговорната професия,която съществува и е недупостимо да се правят грешки.Наскоро бях свидетел на такава как лекуваха сестра ми от инфекциозна мононуклеоза,а чак след като я исписаха от болницата се разбра,че било двустранна заушка.Защото резултатите още не били пристигнали и затова са решили да я лекуват от каквото са санували тая нощ,та ако се бяха усложнили нещата трябваше да направя жертвопринушение.И не гледайте в облаците докато изричате Хипократовата клетва,а хубаво се вслишайте в думите си,защото нямате право на грешки или експерименти,поне не с хората.Защото не се знае дали някой пощурял татко,брат или чичо няма жив да те зарови в най-добрия случай.Не ти чета морал казвам ти самата истина.А колкото до Дзвер момчето се знае за нещата,защото му е хоби,което е доста по-добре от задължение,защото ти остава за цял живот,а не бързаш да го претупаш,нека сам откриеш разликата от това,когато го правиш за удоволствие и когато ти е задължение.И друго целия ти мозък е едно копие на това,което си видял и преживял и прочел така,че знанията ти всъщност не са нови открития,а нещо което си прочел тоест копие,момчето не е казало че си го преписал,а каза копирал.Ето ти цитат от един сайт:Всеки бъбрек се състои от милиони микроскопични филтри, които се наричат нефрони. Ежедневно през бъбреците преминават над 1500 литра кръв, като страничните и отпадни продукти се филтрират и се отделят с образуващата се урина, а полезните вещества се връщат в кръвообръщението.
ето това вече е препис и копие едновременно.И не съм казал,че е нереално просто не си се изказал достатъчно добре,за да мога да разбера,че е факт,който не е толкова невероятен.Мноого поздрави.
30.12.06
10:17
Абре не се карайте. В интернет всеки е какъвто си иска, а всеки сам може да си прецени какво и от кого като информация му трябва.
Аз уважавам труда на медиците, в цялото ми семейство до първи братовчеди има доста такива - поне трима утвърдени лекари, плюс учащи и помощен персонал.
Вярно е и че в Бг много се размазаха нещата и лекарите се извратиха, повече приличат на търговци и спекуланти с болнична техника и когато ходя на лекар аз предпочитам да знам на 80% какво ми е, да съм проследил симптомите и евентуалните диагнози, както и изследванията, които са необходими и да знам какво предстои и дори да настоявам, ако се изпуска нещо.... Щото иначе не се знае - майка ми припадаше преди години след двуцифрено число повръщания, бърза помощ не ще да идва - едва ли било сериозно, да съм повикал личния лекар(в неделя около нова година), аз отивам на лекар с кръвохрак, оня ме попипа по врата и ми предписа лекарство против съсирване на кръвта, нито изследвания, нито нищо и това главен лекар в голяма болница...
Но съм на мнение, че и на докторите често им се налага да работят “на тъмно” и да атакуват симптомите без причинителят да е ясен.
Та, Як Бик, специално в твоя случай:
По - страшното заболяване е мононуклеозата; и двете заболявания са изключително сходни - вирусни заболявания, симптоми на възпаления уши - нос - гърло(по - ясно изразени при нуклеозата, вкл. и гнойни налепи по гърлото често), подуване на околочелюстни и вратни лимфни възли и жлези, температура, изразено главоболие, даже и усложненията са сходни - пневмонии и менингити и т.н.
Лечението е доста сходно, но при мононуклеозата се пипа по - внимателно с антибиотици и парацетамол(много ефикасен при епидемичния паротит) поради очаквани усложнения в черния дроб(заболяването стресира цялата лимфна система). Поради тази причина има и хоспитализация на болния - дават му се лекарства, едновременно му се чисти черния дроб с карсил или нещо такова и се наблюдават реакциите.
Т.е. според мен няма повод за притеснение, единствено са ви притеснили с приемането в болница и евентуалната тежка диагноза. Мононуклеозата предполага силно желателно приемане в болницата, докато обикновенният епидемичен паротит(заушка) рядко води до болница и може да се изкара даже и на крак. Лечението не е много различно, единствено може да са заложили на по - силни, дори и инжекционни антибиотици и профилактика на черния дроб. Не е толкова страшно и грешно.
Единственото притеснително е - пак казвам - да приемат човека в болница и да не знаете какво му е, както и това каква сметка са ви връчили от болницата :) Ако е голяма, пак ми идва мисълта за търговийка :) Не са неспособни да ти вземат парите и нервите без причина.
Инак даже бих казал, че са постъпили адекватно - при спорна прогноза и сходно лечение са подходили към по - сериозния потенциален проблем.
Казвам ти го и то не само от книгите, от опит. На необичайни години изкарах именно двустранна заушка, а малко след това сестра ми я приеха за близо месец в болница с мононуклеоза като аз обикалях с нея по лаборатории, търсех и лекарства и даже строявах лекарите в редичка като не ми даваха ясен отговор, при което шефката на инфекциозно ме определи като “много подходящ за директор” :lol: .
Това, което ме смущава, е следното:
Мононуклеозата се идентифицира изключително лесно. Тя всъщност е тежка ангина, носеща даже частично името на кръвните телца моноцити. Вижда се по една обикновенна диференциална кръвна картина. Излследване, траещо цели 45 минути, айде, до два часа при по - подробни и прецизни анализи.
Епидемичният паротит е още по - смешна работа... Даже един обикновен зъболекар може да го констатира. Просто ти отваря устата и барника, натиска и стимулира слюнчните жлези. Ако секретът е ОК, значи не е това, Ако обаче слюнчните жлези трудно пускат или отказват и са сухи... Заушка е. Другите заболявания не удрят толкова секрета на слюнчната жлеза, това лесно даже направо запушва жлезата. Даже по секрета отляво и отдясно може да се разбере коя е вероятната водеща страна на заболяването.
Всъщност медицинското побългарено название на заушката е “епидемичен паротит”. А наименованието на голямата челюстна слюнчна жлеза е “паротидна жлеза”. Т.е. връзката и тук е ясна.
Та ми е чудно какво толкова има в диагностиката на заболяването. Айде, лечение - как да е; сходно е, но диагностиката е лесна и и за двете заболявания не виждам толкова проблема.
Вярно, и лекарите са хора, не висчко знаят, могат да направят и грешки. Но тия две заболявания специално не са рядкост по инфекциозните болници....
Поздрави и весли празници!
30.12.06
13:20
еми точно за това говоря,щом един любител така да нарека Дзвер може да различи двете “елементарни” заболявания какво остава за доктори,сестри и още и още.За мене българския лекар е пълен неграмотник в истинския смисъл на думата и аз съм бил в болница и през цялото време съм треперил заради тия неграмотни лекари и сестри.Вкарват ми система и нито засичат време,идват когато си поискат,ми като свърши тоя разтвор кво ще правиме,нали може и въздух да влезе.Не дай си боже да объркат по сериозно заболяване,абе за мене тия си играя с живота на хората и не си дават сметка,че могат да убият някой с някоя грешна диагноза най-често.
30.12.06
15:51
ДЗВЕР не се правя на някаквъ или каквото и да било.Ако е за това кой какви роднини,майка ми е лекар на година в България за 2003г.,така че информацията ми е повече от вярна за каквото и да е свързано с медицината.Относно якия бик,аз може би се занимавам с това,защото ми харесва,а не защото така ми е казал някой,да не ми обяснява,че някой,който чете странична литература знае повече.А тва за системите е повече от глупост.Като толкова трепериш и така нататък,чул ли си до сега някой да е починал от система,тъй като му е вкаран въздух във вената-НЕ нали,тогава кво ми говориш.И мното ти е лесно да казваш,че били некадърни,обаче спасяват десетки хора на ден,не е ли така,но не могарт да спасят всички,има и случай,в които смъртта е неизбежна.Защо когато спасят някой не се вдига шум,не ги хвалят,а като стане нещастен случай ги плюят всички,замислял ли си се,а,или се изчершваш дп там да кажеш,че са неграмотни.Пробвай ти да влезеш медицина,да учиш,да специализираш,стани голям специалист и тогава ела да критикуваш когото и да било.Аа и ДЗВЕР,като си толкова навътре в нещата и почти сам се лекуваш,защо ходиш на лекари,ти без да си се трудил 10-12 години си ги знаеш нещата.Едно е да си мислиш,че знаеш нещо,друго е да е така!
30.12.06
16:47
Не те разбирам какво искаш да кажеш. Оспорваш това, което знам на база само на някаква диплома, която ти най - вероятно все още нямаш?
Младежо, вероятно твите познания са чудесни голи твърдения. Дори и да учиш наистина за лекар, не ти давам повече от първи - втори курс и също така най вероятно зад мен има много по - сериозна прочетена медицинска литература, отколкото зад теб. Лесно доказуемо, аз моята мога и да я представя.
Но в интерес на истината мен не ме интересува какъв се пишеш .Лекар, ако искаш напиши и че си професор.
Аз гледам какво пишеш и колко отговорно и смислено е то. По това те оценявам ,а не по голите ти твърдения, че все някога може да вземеш и специалност. Даже и да са истина и ти да с инай - великия студент, пак не мисля да ти правя евала на несериозни твърдения.
Твоите твърдения тук са само:
- може да се взима колкото си искаш витамин С без проблем
- можеш да съдиш за правилната му дозировка по цвета на урината
- другото, коеот определя цвета на урината, са секретираните от бъбреците лекарства и изядените от теб таблетки аминокиселини
- промяната в цвета на урината като цяло не е проблем, а индикатор за качеството на препаратите
- противопоставяш се на научната истина, че полза от излипък на витамини в организма няма, а само евентуална вреда.
Твърденията ти са първо неверни и второ безотговорни за лекар и всъщност за мен не е никак трудно да открия, че те нямат нищо общо с медицината, а най много с махленски приказки или билдърски заключения от някой форум. Дръж се като лекар
Ето какво казват лекарите по въпроса:
http://www.school-for-champions.com/health/urine_color.htm
http://www.newton.dep.anl.gov/newton/askasci/1993/biology/bio021.htm
Обърни внимание на втория линк, това е форум, в който отговорите са на учени - специалисти. Виж твърдението за витамините и виж първо, че единственото доказано е, че много В2 прави урината прозрачна, виж и коментара за промяната на урината на цвят от витамини “в този слчай единствената полза би била, че витамините правят урината Ви твърде скъпа”.
Мисля, че е ясно. И не говорим за едно и също нещо. Говорим за това, че аз твърдя, че свръхдозите витамини, независимо как се изразяват, не са идеалното нещо. Както вече казах, дори и теорийката ви да е вярна, тя е показател че не приемате витамини както трябва, уважаеми г-н Медик.
Защо ходя на лекари?
1. Аз не съм лекар, а лекарят има освен всичко друго и доста широки административни пълномощия.
2. В никакъв случай нямам в къщи оборудването на болница, така че даже и при най - добри познания всъщност не мога да си пусна една седиментация на урината, а аз лично вярвам, че този тип изследвания са необходими за заключения, които много майстори на интернета дават на око.
3. Каквито и познания да имам, не мога да бъда специалист по диагностика и лечение на всички заболявания, и най - добрите лекари пращат при специалисти.
4. Моите познания са си за мен, не мога лесно да бъда подведен с общи приказки и отбиване на номер и всъщност въобще съм далеч от мисълта да се почувствам виновен пред който и да е специалист за това или да се присъединя към опии за монополна доминация над простолюдието от типа на “медицината не е хоби, а професия”. Ок, господин професионалист, а хобито ми е да знам добре какво може да му е на моето тяло. Все пак е мое, а ти го виждаш за първи път.
5. Хм, изумяваш ме. Естествено, че е добре към заболяването да не подхождаш субективно. Все пак нормалните хора са склонни или хипохондрично да преувеличават собствените си болежки, или пък немарливо да ги прескачат. Като оценяваш собствения си проблем задължително е да имаш обективно мнение.
Ти как си ги представяш работите? Защо знаещите ходят на лекар? Ами то като завършиш и вемеш диплома, спираш да ходиш на лекари ли?
Всички лекари, които аз познавам, се лекуват при други такива. Даже и при лечение на най - близките си хора търсят мнението и на други специалисти. Предполагам, че ти просто не познаваш лекари отблизо, за да изсипваш такива въпроси.
Нямам нищо против да си умен и знаещ, но щом искаш да те приемат като разбиращ, ами дръж се като такъв.
Поздрави!
30.12.06
19:19
[quote author=“Nikito1”]ДЗВЕР не се правя на някаквъ или каквото и да било.Ако е за това кой какви роднини,майка ми е лекар на година в България за 2003г.,така че информацията ми е повече от вярна за каквото и да е свързано с медицината.Относно якия бик,аз може би се занимавам с това,защото ми харесва,а не защото така ми е казал някой,да не ми обяснява,че някой,който чете странична литература знае повече.А тва за системите е повече от глупост.Като толкова трепериш и така нататък,чул ли си до сега някой да е починал от система,тъй като му е вкаран въздух във вената-НЕ нали,тогава кво ми говориш.И мното ти е лесно да казваш,че били некадърни,обаче спасяват десетки хора на ден,не е ли така,но не могарт да спасят всички,има и случай,в които смъртта е неизбежна.Защо когато спасят някой не се вдига шум,не ги хвалят,а като стане нещастен случай ги плюят всички,замислял ли си се,а,или се изчершваш дп там да кажеш,че са неграмотни.Пробвай ти да влезеш медицина,да учиш,да специализираш,стани голям специалист и тогава ела да критикуваш когото и да било.Аа и ДЗВЕР,като си толкова навътре в нещата и почти сам се лекуваш,защо ходиш на лекари,ти без да си се трудил 10-12 години си ги знаеш нещата.Едно е да си мислиш,че знаеш нещо,друго е да е така!
1.Не съм казал,че ще умреш от въздух във вената,а лекар ми каза,че е опасно и трябва да се внимава,а дали е вярно незнам,но ако си сигурен,че нищо няма да стане защо не вземеш да си вкараш въздух във вената и после пиши какво и станало.
2.Това в червения цвят сега ще ти обясня как стоят нещата.Значи на доктора му е ЗАДЪЛЖЕНИЕ да спасява хора.И не забравяй че в хипократовата клетва се заклеваш да помагаш на хората,аз бих добавил със всички сили,ум и знания,защото според мен ти не осазнаваш,че лекар е най-отговорната професия,защото ти самия все още не остъзнаваш в каква вода си нагазил.Или искаш да ми кажеш,че можеш да си позволиш своеволието да избираш кой да спасиш и кой не и да ми се правиш на Господ.И да ти кажа във всяка професия е така,когато не си свършиш работата както трябва и се разбере,че некачествената стока е бракувана,заради твоя грешка като работник,ти се налагат глоби,санкции и др.,но това е при професии с неодушевени предмети и една глоба можеш да превъзмогнеш и следващия път няма да допуснеш същата грешка,но можеш да преглътнеш живота на човек и недай си боже на повече,в най-добрия случай,ако твоята грешка не се накаже от съда или както казах от някой роднина на човека,който е в отвъдното заради една небрежна твоя грешка,която си има причина да си я допуснал.На мнение съм,че всяко едно нещо,което става на света не става без причина и мотив.И трябва да се различава теорията от практиката.
3.Имам само един единствен въпрос към теб - Ти като бъдещ лекар,лекуващ хора,недай си боже да допуснеш една фатална грешка(грешна диагноза,погрешено лекарство,грешно количесво,ред на лекарствата и др.),с която да убиеш човек,и има начин да прикриеш тази грешка,Би ли я признал,като знаеш,че затвора е задължителен? само на този въпрос ми отговори и повече няма да споря с теб за каквото и да е.Бих добавил,че ми е интересен и отговора и на майка ти като лекар на 2003 година.Ако е възможно да ми кажеш и тя какво би избрала.
Като стана въпрос за витамин С, как е по-добре да се приема - на ампули, на разтворими таблетки или на дражета?
На разтворими таблетки получаваш най-много витамин Ц за парите, които даваш - една таблетка е 1 грам, може да се раздели на 2 или 4 и да се приема на няколко пъти през деня. Това са доста удобства, обаче ефервесцентните таблетки съдържат доста помощни субстанции, които не са нужни или са вредни. Добре че са в малки количества.
Дражетата имат по-малко допълнителни субстанции, но са смного малки грамажи и излизат доста по-скъпи за грам.
Предполагам, че ампулите дават най-добро качество, но също са с малък грамаж и са най-скъпи (поне тези, които съм виждал в аптеките).
Става въпрос за нещата, които се продават масово в нашите аптеки. Вероятно има и по-добри добавки, които обаче не са лесни за намиране.